БАН спусна черни знамена в знак на протест срещу бюджета

Учени излязоха на символичен протест срещу гласуваното финансиране на БАН за следващата година.

Обратно в новината

Коментари - БАН спусна черни знамена в знак на протест срещу бюджета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Акад. Георги Наджаков е открил едни вещества, които е нарекъл фотоелектрети. Освен чисто научен интерес, откриването на тези вещества прави възможно създаването на копирните машини, носещи всяка година десетки милиони на големите фирми за копирна техника. Къде е приносът на българския бизнес за внедряването на фотоелектретите в практиката? Няма такъв. Вината за това обаче не е в Георги Наджаков, а в ниския хоризонт на тогавашните менди, владита, дянковчета, батсалита, кирилрашковчета и т.н.

Преди няколко години кабинетът "Борисов" 1 отпусна целево на МОН пари и му възложи да заплаща абонамента на българскиТЕ университети и научни институции за достъпа до базата данни на "Science Direct" и др. Тази практика продължи и при следващите правителства до... тази година. Вече месеци наред в България няма достъп до тази базата данни на "Science Direct", тъй като МОН не е платило таксата за абонамент през 2017 г. По този начин не друг, а правителството на РБ лишава от достъп до най-нова научна литература не само учените от БАН и СУ, но и колегите им от останалите български висши училища и научни институции.

Парите за БАН не са малко, а лапачите там са много. Имайки предвид, че поне 90% от живуркащите там не са и помирисвали истинска научна работа, то дори и 50% намаление на състава, ще удвои заплатите на оставащите. Ще реплокирам '1', който твърди, че в ИКИ (Института за Космически Изследвания), вършели сериозна научна работа. Може ли да спомене за някои техни приноси в науката. Защото аз познавам двама души от там, чийто 'научен' принос е единствено в областта на приложната електроника и купчината малко редактирани плагиатствани статии или пък дейността на частните им фирми, които ползват ресурсите на института, за което получават заплатите, срещу които недоволстват. Същото е в много други институти на БАН. Малкото истински учени трябва да отидат във узовете, където да работят и да обучават младите, а не да се кичат с титли доценти и професори, без да са обучили и един студент. Всички останали трябва да бъдат изхвърлени и оставени да се хранят от фирмичките си, а БАН да се закрие в сегашния си вид и да стане почетна организация.

Много е грозно когато един просяк недоволства от размера на милостинята, която му се дава. И започва да нервничи, да тропа с крак и да се налага на благодетеля си. Знам, че в България и в БАН има способни учени. Например в отдела за космически иследвания, които продават плодовете на труда си дори на НАСА/САЩ/. И чиито заплати не са ниски. Защото сами си изкарват по-голямата част, а не разчитат само на държавни субсидии. Но това са едва от 5 до 20% от всички учени на работа в БАН. Те не са сред ревящите за повече пари. Към тях изпитвам уважение. Тук се възмущавам и пиша заради останалите 80%-90% учени в БАН. Чиято заплата е следствие само на държавната субсидията. Престанате да ревате за пари и да ни заблуждавате и манипулирате как обществото/държавата/ трябва да ви даваме повече. И да твърдите, че заслужавате по-високи заплати, че труда ви бил неоценен. Заплатите не се дават, а се изкарват/изработват господа учени. Наричам ви учени не защото сте такива, а защото е прието така да ви наричаме вместо това, което сте в действителност БАН-исти просяци. Т.е. безполези за обществото ни хората на заплата в БАН. Наука се правят само от много богати хора. Има случаи в които и бедни хора са станали велики учени. Само че те са били напълно отдадени на заниманието си. Например Никола Тесла или Жан-Франсоа Шамполион, починал твърде млад поради лишенията и галдуването, на които се е подложил за да се изучи и да осъществи мечтата си - да разчете египетските йероглифи. Господа и госпожи учени на работа в БАН. Избройте ми поне 3 неща/храни, дрехи, машини/, които ползвам в ежедневието си и за чието съществуване вие с вашият труд сте допринесли да съществуват и да ги ползваме. Труда на много учени е улеснил ежедневието ми, един от тях е Джон Атанасов, ползвам компютър или смартфон всеки ден. Други такива са Томас Едисон/елекрическата крушка/, Никола Тесла/променливият ток/... Ето това са истински учени, не като вас.

Никоя интелигентна държава, Академия на НЕуките не притежава. Каква наука тези разиграват, като науката не я познават.

Еми нали сте най-умните там. За толкова години не разбрахте ли, че не става? И на запад има работа, и в България има друга работа. От ясно по-ясно е, че държавата си има собствени приоритети и ако не виждате своето място, защо се мъчите?

БАН се чувстват прецакани. Те коректно си написаха в доклада за Белене каквото им бяха поръчали, а сега.... нищо. Тоя Боко е бахти неблагодарния цървул!!

Ако този с изключително агресивните и просташки мнения е от БАН веднага бих се подписал да бъде закрита тази институция. 2. Пак отворих страничката на БАН, както преди години когатоимаше пак някакъв рев, снимковия ,атериал на едни листа правени от ученици в часовете по Ръчен труд, препращане към други странички на някакъв институт по бионещо си, првен от любител по информатика в начално обучение, изобщо ако има информация какво се прави тя е общи приказки в стил 12конгрес. 3. Парите не са малко, дори и в статията се прокрадва за едн пари за едно нещо, пренасочени за друго нещо. 4. Сложете там нещо да се види какво сте създали и е влязло в употреба а не да гледам плоски исторически даннии кога е направен първият реактор и кога вторият. Абе затлачена и беезумна форма на интитут несъздаващ нищо. И не успя да покаже противното от времето на Дянков ако не се лъжа. Искаме, искаме... ама срещу какво, не ми говорете празни приказки как сте стожерите на нещо си и не се криите зад магнаурската школа, онези не са цицали от държавния бюджет. А и ако онзи с гадните и гнусните нападки за околовръстното е от БАН, то това е гадно и гнуусно място и трябва да бъде затворено, простак

Аз пък помня, че учени от академията викаха и скачаха, за да върнат на власт първия държавен и партиен ръководител през лятото на 2013 г. и за тях всеки с различно мнение бе гаден комунист... В моите очи да поддържаш политици, за които не държавата, а пазарът е всесилният господар, а да се сърдиш на държавата след това, че ти реже парите, е много меко казано безочливо.

Какво закриване на БАН? Ей, големи дърдорковци има. Просто, толкова пари има сега. Само БАН ли са? Колко и други има като тях на държавната софра, не може всички да преядат. Няма достатъчно пари, как да стане, дайте на БАН, другите гладни. Това е обективна та истина, не е добре, дано става по-добре и по-добре.

Какво ще стане ако БАН бъде закрита? Тези 70-80 милиона в кой сектор ще отидат?

Не е въпросът дали ще бъде закрита, а каква възвращаемост имат.

А това пък е най-тъпият въпрос, който може да бъде зададен само от един истински автентичен дебил...

Аз пък предлагам, ВСИЧКО да се закрие! Освен от чалга, шльоковица и дебеловрати мутри, от друго нужда нЕмаме, риииш ли!

не вървиш. бан няма ефективност

Нека да уточним две неща. Първо исканията на съсловието на БАН-яджиите и правенето на наука са две коренно различни неща. Второ, искането на пари за да се играе "джобен тенис" е признак на лош вкус. Още преди 8 години тогавашния финансов министър им каза: Пари ще има само срещу реформи. И ги нарече "феодални старци". Реформи аз не съм видял - карат си я както са я карали преди 30 години по времето на милиционеро-социализЪма. Идват сутрин в 10 часа, до 11 ч си пият кафето, в 11:30 се подготвят за обяд, а от 11:30 до 1:30 - 2 ч не ги търси - на обяд са. Към 3 ч си пият второто кафе и от към 3:30 се готвят да си ходят. След 16 ч не можеш да разчиташ да намериш някой, който да то свърши работа. Заотпуски, излизания ей така по лична работа - там това си е практика. Разбира се има и изключения - много млади учени са ентусиасти. Но след няколко години, след като си направят докторантурата и видят каква е ситуацията ентусиазма им охладнява. Според БАН-яджиите те освен с наука с друго не могли били да се занимават. Но ако е така, това означава само едно - от тях не става и чеп за зеле. Откакто на власт е ББ в БАН все се оплакват за пари. Но много малко напускат, да не кажем почти никой. Уж парите ти малко, а стоиш на това работмно място. Или си толкова некадърен че никъде не те щат, или "чукаш частно" ( което е добре, поне не губиш квалификация), или това положение те устройва. А огромните глутници от пишман-академици и професори, дето само си организират екскурзии в чужбина( маскирани зад някакви там научни проекти) няма кой да ги мръдне. И последно. Много им е тежко в БАН, но да има лено да работят до 100 години. Странна работа. Или са пълни дебили (дали 80% или по-вече ще се уточни със специално научно изследване), или са непоправими мазохисти.

Така ще пуснат черен флаг и за България,който ще бъде белег за един духовно мъртъв народ.

Много е страшен тоя български народ бе. Цял свят е впрегнал силите си да го затрие... Другия вариант е, дебилите да проумеят, че сами си определят съдбата. При робите (не тия от празното ти канче, а истинските) най-големия проблем при получаването на свобода е, че почват сами да са отговорни за животът си. Роб не роб, ама господаря му дава да папка а когато изведнъж той стане свободен ако сам не си сложи нещо на масата няма да има какво да яде (и о чудо, на никой няма да му пука за това). Та и с комунизмът е същото. Комуноидите трудно осъзнават, че хората не са равни и, че никой не им дължи нищо. Много по лесно им е да обвиняват околните за своите провали, щото иначе трябва да признаят горчивата истина...

Драги ":)", може формално да си прав, но робската система е от поне 2000 години: ИЗХОД 20, 2 17 "Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, (нито нивата му) нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов добитък) нищо, което е на ближния ти." Освен това, Човечеството е поробено от рептилиите, минимум от 300 хиляди години. Експериментите с ЖИВОТНИТЕ=ГОИТЕ, до такава степен са увредили метаболизмът и психиката на хората, че чак Господ българина е дошъл в Слънчевата система, за да РЕСТАРТИРА проектът Си за Човечеството. При сегашната "ПЛЪТНА МАТЕРИЯ", само с помощ от Духовния свят Човек може да намери изход от този "космически затвор" - ЗЕМЯТА.

Истината е че във този вид в който е БАН никой няма да им отпусне пари. Нито държавата, нито бизнеса вижда някаква полза от тях. Разбира се изключения има но те са толкова малко че са почти равно на нула. А що се отнася до международните проекти които се дъвчат като дъвка от управляващитеу добре е да се знае че почти няма проекти в които да има перо за заплати. За това във БАН застават на челна стойка за да измислят какви ли не вариянти по някакъв начин от тези проекти да попадне и някое евро в джобовете им. Просто хората нямат друг избор и се занимават с гешефтарство вместо с наука. С две думи ...по цял свят наука се прави в университетите. Тези които имат академия на науките (като изключим Русия) играят само представителна роля. Ето и пример. Френската академия на науките ако не се лежа е от 10 или 12 души. Германската и тя някъде толково. А това са двете най-известни академии в света. И докато учените в БАН не разберат че мястото им е в университетите, нито те ще имат пари, нито университетите. Също така няма да има съвременно университетско образование което да е в тясна връзка с бизнеса и нуждите на обществото. Е за това на никой не му пука за БАН ще има ли пари или не. И до някъде съм съгласен като се има предвид че най-важните две пера, здравеопазване и социална систмема са на ниво ...."нехуманност" и "всички мрем като мухи".

Деца, докато не разберете че, "маймуни с трици, не се ловят", ще си се къпете в блатото на собственото си невежество и мизерия... Държава, в която науката и образованието са толкова презрени, нищо добро не я очаква! Добре е да се информирате също така, как стои въпроса с развитието на науката и образованието в развитите страни, защото нали по инерция, все да гледаме "как е на Запад"... Ами, айде гледайте!... И запомнете не всичко е бизнес

Стига лозунги!!! Дай РЕЗУЛТАТ!!!

Ами резултатът е видим, Цървулане! С "данъкоплатци", като теб се вижда до къде го докарахме...

Държава, в която полицаят взема повече от учителя не иде на добре... Но, ние сме низвергнати от Европа-помощната територия не е необходимо да има индустрия и икономика, просто защото е "помощна"! И вървят разни прокламации по медиите-"Задника на Европа","нужник" и прочее.... Следователно и учени не са необходими! Още една причина младите да бягат. То май това е идеята-прекрасната територия да запустее...

Младите бягат, щото са готованци. Хората от разрушени държави след война - направиха държави, ама РАБОТЯТ. А нашите искат 1000 евро заплата от 8 до 5.

За да си учител, трябва да имаш ученици. Къде ги виждате тези ученици в БАН?

,,Синодалните старци" и сега получават заплати за НИЩОПРАВЕНЕ, а ако искат по-големи заплати да се поразмърдат малко и минат на самофинансиране.Ама тогава май ще се самозакрият....

След сто години историците вероятно ще отбележат че основна заслуга за изчезването на българската нация е унищожаването на просветността и културата като най активни в тази дейност са били управниците през периода на управление на ГЕРБ-вече близо 8 години. Такъв резултат не са постигали дори турците по време на османското робство.

Стига с тия лозунги бе, шапшал. Изкарай си пари - и ще имаш!!

И къде да ги изкара? В Кремиковци? В Химко? Освен да се хване ликвидатор-да реже и да продава! То друго не остана! Ама и това свършва!

Лозунгарят тук си точно ти, малоумнико!... Гади ми се от такива тъпи, прости селяндури и Ганьовци, като теб!!... ...Интересно, какво точно работиш, но каквото и да е, явно не е свързано с интелектуален "напън" и не изисква нито образователен, нито професионален ценз...

Във вторник от космодрума "Восточный" с водосвет и ракета Союз-2.1б е бил изстрелян спътник "Метеор-М". Странно защо вместо да се възвиси към Космоса спътникът заедно със стартовата степен "Фрегат" е паднал в Атлантическия океан. Неуспехът може би се дължи на твърде помпозната религиозна процедура и на преждевременните поздрави, отправени от вицепремиера Рогозин към учените, инженерите и техниците. Скъпи колеги, от свое име и от името на военно-промишления комплекс най-сърдечно ви поздравявам с успешния пуск на ракетата "Союз-2.1б"! Благодаря, че днес дарихте празник на цялата ни страна! Желая ви късмет! Слава на Русия! Това обявява веднага след изстрелването кутсузът Рогозин. Ето как реагира на комедийната ситация блогерът Пан Аксакал: "С плоской земли стартовала ракета. Небесную твердь не в силах пробить, Вышла из строя и рухнула где-то. Так что священника будут винить".

А вчера само в България 4 Мерцедеса катастрофираха.

Тишина само остана, от ДЕФОЛТА на ФАЩ и "ЗАТВАРЯНЕТО" на НЕБЕТО за руските космически експерименти ... от Господ българина. Поради тази причина "Дира мълчи"... защото са вярващи в религията АТЕИЗЪМ /"златния телец"/.

За Русия, като за умрял - или добро или нищо.

ИЗЧЕРПВАМ ЦЯЛАТА ТАЯ ПЕЧАЛНА ИСТОРИЯ, САМО С ДВА РЕДА, НАПИСАНИ ОТ ВЕЛИКИЯТ РАДОЙ. СИТ ТЪРБУХ, ЗА НАУКА ГЛЕХ. ПРИЯТЕН ДЕН.

Да пускат кепенците, че и знамената ние им плащаме с данъците си.

феодалните старци да си ходят и да оставят младите да работят. Старчески, интриги, далавери, клюкарства, наши, ваши. На държавна ясла заработвана от частния сектор.

Трагикомично е, когато неграмотните, започнат да коментират и оценяват грамотните... Направо се чудиш, дали да се смееш или да плачеш! Лошото обаче е, че явно, твърдението за дебилността на популацията, населяваща тези земи, която Иво Христов има неблагоразумието да обяви на всеослушание се оказва вярна, при това със стабилна тенденция, към трайно утвърждаване на този обезпокоителен факт...

идея си нямаш колко тъпаци са се намърдали в бан!!!

Много си информиран?... Ти от тях ли си?!...

Работих преди време един проект чрез БАН. Често получавах отговори, в четвъртък "Хайде да се чуем в понеделник, че седмицата свърши"....друг коментар няма да правя, но който е в частния бизнес ще разбере колко абсурдно в днешно време е това мислене. п.п. Как върви таблета Октопад, който БАН "изобретиха"? т.е. сглобиха части от e-bay? Да се финансират от това което изобретяват, защото е много добро.

За политическата поръчка която изпълнихте с лъжите за АЕЦ Белене. Готови сте за 2 милиона повече да обречете българите да плащат 20 милиарда. Но и това не стигна да мизерните ви заплатки.

Може би в действителност парите за БАН са малко. Но там си имат проблеми и то не малки. Дянков не на празно ги нарече "феодални старци", в тази институция са се намърдали директори и заместник директори, които взимат добри заплати, и печелят от допълнителни трудови възнаграждения. Това е едно на ръка. Другото е че тези хора самостоятелно управляват едни сериозни суми пари, които им се доверяват, като ръководители на различни проекти. От тези пари, една значителна част отива, като заплащане на различни специалисти. Минимална сума се отделя за общи работници и още по-минимална за материалното обезпечение на дадената работа. В общи линии за един проект, се наемат 10-тина специалисти (сътрудници на БАН и възпитаници на СУ), които "изяждат" по-голямата сума. В зависимост от големината на бюджета, тази сума може да достигне дори 100 процента. Няма как да им стигат парите.

Държавната ни политика е умните ни хора да заминават в Щатите и там да следват или да се занимават с наука. Стават американски граждани и под пълен контрол на чичо Сам. В България остават простите бачкери, които припечелват толкова, колкото да са добри консуматори на внасяните от Запада стоки и храни. На бат' Бойко за да върти танц със саби в Рияд, учени не му трябват. Оправя се и без тях.

Ако бъдете иновативни, креативни и наистина УЧЕНИ, ще ви обърнат внимание, уверявам ви. Най лесно е да се мрънка

По тази логика Планета Пайнер и Вип/Биг Брадър са най-големите стожери на българщината, понеже им се обръща внимание от голяма част от обществото. Обществото трябва да бъде възпитавано в непреходните ценности, а не само да се следват посоките на лесната печалба.

По тази логика Планета Пайнер и Вип/Биг Брадър и т.н. се самоиздържат а не висят на шията на обществото викайки "дайте още пари, че не ни стигат". Това дали на теб ти харесва тяхната продукция или не е без значение - важното е, че не трябва да ги издържаш ако не желаеш.

Преди години започнах работа в една Държавна организация - специализирана администрация. Година след това разработих и внедри автоматизирана система за управление в един от отделите и разработих софтуер за част от оборудването, даваща ни възможност да спестяваме по над 80 хиляди евро на година. Заплатата ми е 600 лв. и вече 3-та година чакам да отпуснат 70 000 лв. двугодишен бюджет за да се разработи подобна системи за цялата административна структура. Никой по високите етажи на властта не се интересува дали нещото е ефективно и дали ще може да донесе полза след години, него го интересува да прибере кеш-а сега, докато той е на власт!!!

Представям си те - кадърен и грамотен програмист как се мъчи на заплатка от 600 кинта при положение, че джуниърите почват с над 1К. Другия вариант е ноухауто да е таблица на ексел, която позволява на лелките да пестят хартия. Което си е постижение за държавната администрация, все пак...

Повечето иновативни и креативни учени са зад граница вече. В БАН младите учени не се задържат. Средната възраст на учените в БАН е 55-60 години, така ще след десетина години по-голямата част от учените ще започнат да се пенсионират, следователно ще има закриване на институти и сливане на няколко института в един...

След дъжд качулка. Бюджета вече приет, те сега протестират. И това е всяка година.

Как беше за бюджета: "Пица Калцоне". Това не е подигравка с българския данъкоплатец, Това е гавра. По нищо не личи, че сме държава - членка на ЕС.

А каква е ползата на държавата от тази академия.60 милиона всяка година хвърлени на вятъра.Тази академия и президенството са безмислени.

Правилно! За малоумния дебил, като теб, науката е НЕЩО абстрактно, неразбираеми и, ерго, безсмислено... Важното е да има чалга, ракия и мутри, нали бе, тъпунгер!

Е защо не ми кажеш каква наука правят и с какво са полезни на обществото.

гьоре, по твоята "логика" и ти си безсмислен.

Хрантутници.

първо да започнат да произвеждат научни знания, патенти и авторски права, да продават научни постижения за евро или долари, а не да преписват чужди научни трудове и да пагиатстват.

И знаеш ли, какво ще стане ако измислят нещо наистина революционно - ще дойде частника, ще предложи 60:40 участие за да финансира производството, и веднага ще приватизира разработката.

Думата е "плагиатстват". Точно затова има нужда от образовани хора. Влезте в международните бази данни и ще видите, че има продукция, при това произведена на безценица в сравнение не само със "западните", но и "източните" учени по света...

за печатна грешка. От това по-учен няма да станеш. За разлика от вас, учените, аз съм тъп инженер, който има 16 рационализации, които ми докарват достатъчмно добри пари и не се моля за бюджет.

плъжиадсвад?

Дянков, ти ли си?

В нормалните страни такива "учени" се самоиздържат (или поне частично) от проектите които разработват. С какво точно се занимава БАН тук, та мине не мине време и недоволстват за това, че парите които им даваме са им малко?

с нищо правене

В "нормалните" страни науката е едно от най-дотираните от държавата звена. Дори "визионерът" Елън Мъск прибра милиарди долари държавни субсидии за все още не-измислен полет до Марс. Бизнесът с електрическата кола Тесла все още е на загуба, въпреки многото поръчки.

Предполагам, сам виждате противоречието в твърдението си - ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗА РАБОТА ПО ПРОЕКТ. Дали тоя проект ще е полет до марс, дали ще е нещо друго, но плаща за РАБОТА по проекти с потенциал. Както казах - учените се издържат предимно от проектите по които работят. Като парите не идват само от държавата. И пак питам, нашите с какво се занимават та искат ОЩЕ пари?