Протест и блокада заради убития на пътя 16-годишен Костадин

Десетки жители на село Атия, Черноморец, Созопол и Бургас излязоха на протест срещу войната по пътищата.

Обратно в новината

Коментари - Протест и блокада заради убития на пътя 16-годишен Костадин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не вземат да протестират пред общината и да притеснят леко хората, от които наистина зависят исканията им? защо не протестират пред милицията, която не упражнява никакъв контрол?

Бог да прости момчето! Един съвет към всички, пресичащи на пешеходни пътеки по изгрев, здрач и в мрачен ден: включете си фенерчето на телефона и го размахайте по посока на автомобилите от дясно, след това докато пресичате - на ляво. Камен Донев се шегува в неговата постановка "За народното творчество", че човек трябва да пресича ръкомахайки първо на дясно, а след това на ляво.

Не разбирам как е възможно, да сложиш пешеходна пътека на такъв път - четирилентов, правят се надлези, подлези, така се опазва човешки живот, те рисуват някакви пътеки с тебешир.

В тази държава всичко е глоби и наказания, и винаги хората са виновни. Държавата глобява, слага знаци и до там. Някой да сети, че има и по- нормално решение. Не може вместо да направиш пътя безопасен, тук слагат знаци и да глобяват. Главен път- отбивки, кръстовища и пешеходни пътеки през 2 км, необезопасени крайпътни дървета, билбордове и т.н, трилентови булеварди с пешеходни пътеки- без светофари за пешеходци и т.н. За съжаление при такива необезопасени пътища е въпрос на време....

Аз имам един въпрос:"Защо същите тези нарушители шофьори в чужбина спазват всичко?"

Това лято шофирах и минавах пеша на това кръстовище двадесетина дни. И сега настръхвам. А когато чух новината спрях да дишам. От 30 год, шофирам, нямам наказания и глоби, но това кръстовище е АД. С населението на Атия съм. Подкрепям ги. Жалко за още един българин!

"Шофьорът, блъснал и убил Костадин, бе задържан за 24 часа в РПУ-Созопол. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни." Означава ли това,че е...невинен??? А проверихте ли му нивото на..."сиво вещество под капака на най-важния двигател"и дали изобщо има такова???

Внимавайте, мили хора, когато пресичате шосе, ако това даже да е път в полето. От това зависи вашият живот да продължи.

В БЪЛГАРИЯ ИМА ЛИ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ?

Да но за да глобяват за колани. А не за да отнемат книжки, които се полагат по закон даже и на пенсионери с 10-ти номер диоптер и заслепени не от насрещни коли, а от собственото им ЕГН. Жалко за детето, жалко за родителите му...... И сега вече ..... ще се вземат мерки...... ДА ама мъртвите няма да станат за да благодарят....

Дълъг, труден и безславен е пътят от цървула към маратонката. Още по-труден става поради 80-.те процента, населяващи тези земи.

Тези протести вече дотегнаха. Не ме разбирайте погрешно, но при десетките случаи, вече всеки ден, не е ли по- добре , протеста да е преди трагедията? И да се състои пред министерства, мин съвет, парламент, и отговорните да променят мерките и законите? Малко след дъжд качулка и то всеки ден, и пак нищо. Чакаме да убият още едно дете, че да блокираме някои път. Да ни снимат новините и след 2 дни всичко забравено ( защото вече друго се е случило и телевизиите отиват другото да снимат).

Един иска подлез, друг надлез... И на двете ще им трябва съоръжение за инвалиди, както е по изискванията. Много време за копаене или издигане, време да се пуснат и тестват асансьори... около година работа... А за по-малко от седмица могат да се направят острови, по дължината на лентите. Така ще се убива скоростта и ще е безопасно преминаването.

Ако бяха цигани, досега германските фондации в България щяха да са вдигнали аларма, а няколко коли на КАТ да са останали без прозорци. Ама то - овце. ТАМ ИЗОБЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, А ПОДЛЕЗ, ОВЦЕ НЕ С ОВЦЕ! КАКВА КАМЕРА ВИ ГОНИ! ИСКАЙТЕ ПОДЛЕЗ!

Този път и тази пешеходна пътека са кошмар, колко жертви е взела и ще продължава да взема ако не се направи нещо. Не оправдавам шофьора, но тук най-голямата вина е на тези които не правят нищо и обричат хората от с.Атия на сигурна смърт.

Вчера написах коментар, че тази пешеходна пътека е абсурдна. Оплюха ме, че си имало ограничения, камери и всичко си е ОК, само шофьорите на джипове са кретени (сякаш, ако беше Лада щеше да е по-различно, а пък и един Шевролет каптива си е дървен като Лада). Същото е положението и на околовръстното до Казичане (там има и светофар). Сигурно има още много такива из страната - тези двете ги зная, защото често минвам от там. На тези места загиват хора. Няма значение, че шофьорите са виновни. Такива пешеходни пътеки са много рискови и трябва да се заменят с подходящи съоръжения.

Даже на пешеходната пътека на пл. "Княз Александър Батенберг" е рисковано да се пресича заради шофьорите, а не заради пътеката. Сутринта един даже бибиткаше, че пресичаме, сигурно трябва да летим. Тъп народ, слаба държава. Жалко за загиналите деца. Само да не е някой ден вашето. Закъде бързате - за гробищата.

Като ти бибитка - спираш, вадиш телефона и записваш на видео! Молиш някой да звънне на 112 и да извика полиция! През това време не мърдаш от пътеката и снимаш, без да си изпускаш нервите! Ей така се лекуват, но мнооооого малко го правят!

Там има затруднена видимост на пешеходци. Докато си обърнеш главата от ляво на дясно и той вече е изникнал. Това е защото има много спрени коли или изчакващи в насрещното движение.

В Дания, Холандия, Белгия, големи части (селски местности, където пътят не е магистрала) от Германия, Великобритания ... шофьорите пропускат пресичащи патици и гъски с цяла върволичка патета или гъсета след тях без всякакви пешеходни пътеки, пасарелки, означения и заплахи от местното население, че ще им затвори шосето, ако не го направят! Просто техните шофьори гледат знаци и спазват правилника - като пише 50 км/ч - с толкова карат, тогава много добре се вижда кой върви по пътя, как върви, кой се приготвя да пресича, и всичко друго! И хората са хора - човешки същества, на които горната им глава служи за мислене и висша нервна дейност, кат вземане на решения не само от страх, че ще го глобят, или от тарикатската мисла, че тоя път може и да прескочи ... или с подсказката от долната глава - да се изрепчи и доказва пред съученички, приятелки, пияни другари или дори съпруга ... Нали на тая спирка има регулация на преминаването - защо никой не се съобразява с нея?! Защо трябва пешеходците - тичащи за редките автобуси - да катерят многобройни стъпала, после да слизат от тях, и така и зиме (желязото замръзва, особено на вятър, дори и да не са много минусите в температурата), и лете ... А ако видят идващия автобус, който няма да ги чака - да претичват пак през шосето, където всичкото шофер, категория Чукундур Балканикус, надува, скача по педала за газта, прави се на безсмъртен ... ?! И всякакви други - туристи, почиващи лятно време, гости и местни, млади и стари - да се катерят по пасарелката, или да слизат в подлеза (неудачно решение - може да се наводнява ...), а най-добре направо да се изселят оттам - за да не пречат на вечната гонка, ....

... щото нали датчанинът или холандецът (за един ден взима толкова, колкото Чукундурът за месец ...) могат да спрат и изобщо да карат с 60, като така е речено в правилника за тая категория път, а Чукундурът не може - той е блял до последно, спал е и не е станал навреме, вечерта е пил в чалготеката или вкъщи, зяпал е порно половината нощ, след това не си е доспал и станал късно ... и на шосето ще навакса всичко в тоя живот - с бясна скорост, газейки всичко наред! Затова и по-умните ни деца заминават и забравят, добре, че пращат по някой лев след това, и те така! Много ми е мъчно за това будно и умно дете, което не успя да се качи на своя самолет, а попадна под колелата на един така забързан "добър човек", не поглеждащ ни знак, ни правилник, нито пък какво шава пред неговия джип! Много ми е мъчно! И никакви пасарелки няма да оправят там положението, нито никъде другаде, където станаха катастрофи последните 2-3 седмици - защото докато не се оправи чипчето в горната глава на Чукундура, никакви мерки не могат да му попречат да убива, да се забива в стълбове и колове, да се буха в дерета и планински реки ... и да се блъска в ТИР дори от своята лента, а не само в насрещната!

Толкова ли е скъпо и трудно да се направи един надлез?!

Хубаво е да се направи надлез и не е скъпо, но докато го няма, не е нужно да убивате!

Един надлез за цяла БГ ще свърши ли работа?

Фондация Безопасни улици от Валя, създадена в памет на загиналата на пешеходна пътека 11-годишна бургазлийка Валя от три години е алармирала за опасния път край Атия, съобщи пред Флагман.бг Михаил Попов, председател на НПО-о. Той показа на наш репортер писмо, адресирано до бившия областен управител Павел Маринов с дата 4 септември 2014 година, в което предупреждават, че трябва да се предприемат мерки за обезопасяването на участъка. По темата са провеждани няколко срещи в Областна администрация-Бургас. На една от тях е взето решение да се изгради пасарелка, подадено е искането да Агенция Пътна инфраструктура, но средства така и не са осигурени. Заради това и Михаил Попов е предложил друг вариант, изключително евтин и бърз за реализация изграждането на островчета на платното повдигнати, които да насекат дългата пешеходна пътека. Така хем ще се осигури безопасно място за хората, хем по естествен начин ще се намали скоростта на пътеката заради стесненото платно. Ние предложихме възможно най-евтиния вариант, защото знаем, че винаги парите са оправдание, за да не се свърши нещо. Островчетата по осевите линии е едно от най-качествените решения, които се използват в чужбина, каза Михаил Попов. Светофар с копче е неработеща идея, смята той.

Кой нарисува рисунка на пешеходма пътека върху тази почти магистрала, с което уби това приказно дете? Кой? Той е убиеца - усвоил е пари, отчел е дейност, вложил ги е в имотец на брега... Пешеходната пътека е такава, ако работи! Тази не работи! Значи трябва друго решение! Дали неравности, дали денонощно полицай, дали камери с веднага изпратени глоби, дали кръгово или светофар... Решения много, ама детето го няма!

Според мен, над 90% от пълнолетните граждани на Републиката са както пешеходци, така и шофьори. Убеден съм, че както аз, така и всеки един от останалите, едва ли тръгва на път с идеята, че трябва да прегази или пък блъсне някой, или пък да нагъне ламарините на някой от останалите. Всеки иска да пристигне там, за където е тръгнал! Но при движещите се стотици хиляди МПС винаги съществува вероятност от инциденти. Най-слабото звено в тази абракадабра сме ние, човеците. Но именно в наша, човешка власт е да направим така, че поне пострадалите да са по-малко. Както е и в случая. Пълно безхаберие, некомпетентност и арогантен непукизъм от институциите. Никой не е пожелал да реши проблема, защото, явно, може би, далаверата би била малка. Писах по-долу, че, според мен, най-евтиното и ефикасно решение е светофар с определен брой камери около него. Не е трудно, нито пък скъпо. Във всеки случай струва по-малко от човешки живот.

Ето че проблема е в пътищата и в държавата! Спешно тая пешеходна зона да се оправи! Лично Бойко да ходи да копае!

Убийците на пътя трябва да носят тежка отговорност - 20 г. поне. И убийствата на пътя ще намалеят.

Преди много, много години, още преди да се изгради четирилентовия път, точно там имаше останки от надлез, мост над пътя. Очевидно някъде в началото на 20 век хората са били по прагматични.

Жалко, много жалко за отнетия живот на това жизнерадостно момче. Ние всички тъгуваме за него. Безумно високата скорост на тези мощни автомобили и абсолютната безотговорност и жестокост на хората зад волана правят тези трагедии. И бездушието на властите за пълно обезопасяване на невралгичните места за пресичане. Наложително е и налагане на тежки санкции - високи глоби-200 евро и плащане до три дни с конфискация на автомобила при неспазване на определената скорост.

Убиецът-20 г. в затвора!

Де я тоя война, че да ѝ набием канчето? Ей, хора, протестира се пред КАТ, пред община, пред министерство,пред бога-слънце, нищо, че той минава на другия тротоар, не се протестира пред пешеходната пътека. Айде да мислим, пък после да действаме....със сопите

Да се сложи сфетофар защото и за колите е много трудно да излязат от Атия особено през летния период .

Най-виновните за тези жертви са именно тези некадърници, които слагат пешеходни пътеки, където не им е мястото или не са взети мерки за обезопасяването им! В Пловдив също има няколко такива печално известни пешеходни пътеки. Ми не мога да обвинявам само шофьорите!

Абсолютна истина! В Бургас пешеходните пътеки ограждат кръстовищата вътрешно. Често пъти кола която е навлязла в кръстовища спира по средата му за да изчака пешеходците. неграмотност!

Знаете ли, вие, шофьорите, че държите в ръцете си оръжие за убийство, обясняват ли ви го това, като взимате книжка?????? Когато си зад волана, трябва да владееш положението така, че да не допускаш инцидент. Не били виновни. Чувал ли си, че трябва да се съобразяваш с пътната обстановка. Убивайте тогава, затривайте и собствените си животи...

А готвачите държат сатъри, гадовете!...

Толкова ли е трудно да се монтира светофар за пешеходци и по едно островче? Там са четири платна и е абсурдно да се поставя зебра! Ясно е, че подлез или надлез не е решение, защото ще стане, като на Цариградското в София. Най-доброто и бързо решение, според мен, е светофар за пешеходци.

Една пасарелка не е толкова скъпа, особено ако не се краде. Изобщо на междуградски път да има зебра е безумно. Защо трябва да има толкова жертви , за да се сетят!

к'ъв "междуградски" път е това, щом минава през селото?

Няма да ги ползват. Нали затова писах, че ще стане като на Цариградското. Ще търчат през платното и ще прескачат мантинелите. А и е трудно за възрастен човек да катери стъпала нагоре и надолу. Светофар и камери, както направиха около Врана е най-доброто решение. А и не е скъпо, за сметка на което е и доста ефикасно.

Пасарелк с ограда, да не се изкушават пешеходците да пресичат. Това е решението. Това е път, по който се кара бързо!

Мерките са твърде закъснели. Цяло едно поколение което е вземало книжките за 2 седмици и без никаква подготовка се движи по родните пътища. Какво очаквате от глоба 50 лв. за летни гуми...?!! ПОДИГРАВКА

Перата на първа линия. Будният българин. :-)

Явно е мнооооого сложно и скъпо да се направи един надлез.

Не е, но пак ще гинат българи. Пример-случая под пасарелката до Джъмбо. Просто липсва пътна култура .

Един надлез за цяла БГ ще свърши ли работа?

ако живея там веднага вадя торбите с цимент и вграждам 2 бордюра напречно....... със 100км в населено място... пък и пешеходна нарисували... верно дебили...

Това не е населено място ,а международен път. Има ограничение на скоростта -60 км. което нищо не променя.

Бог да го прости момчето! Пешеходни пътеки обаче не трябва да има по магистрали и главни пътища, а надлези и подлези - това е решението. Безумно е на трилентов път да има ограничение 50 км и да се слагат пешеходни пътек

Верно ли мислиш, че българинът ще използва тези съоръжения? Те са за глупаците. наш Ганю пак ще се притърча като диво свине през платното.

Хайде сега тролка работа. НЯма да правим щото няма да ги ползват. Ползват ги разбира се и подлези и надлези над 99.99 проценат от хората минават през тях.

Ако шофьорът не носи отговорност за ударени пресичащи неправилно много бързо ще се научим да ползваме подлезите, кучето скача според тоягата

Докато има онзи член в закона където шофьора носи отговорност за всичко независимо какво е състоянието на пътя, и как са маркирани завоите, и какви са безумните проектирани и изпълнени съоръжения, няма как да се раздвижи администрацията. Тя по принцип във всички закони си е вързала гащите и винаги са виновни гражданите. Ето прост пример пешеходни пътеки на трилентови БУЛЕВАРДИ, защото никой от ОТКРАДНАЛИТЕ няма да носи отговорснот. Други примери булеварди с скорос 80 км/ч и необезопасена с здрави Противоударни колове автобусна спирка срещу навлизане на автомобил. Естесвено отговорноста винаги е в шофьора и администрацията няма нужда да обезопасява каквото и да било те са "НЕВИННИ" горките.

Да започне да се мисли като се строят пътища да се мисли те да са безопасни както за шофьорите така и за пешеходците!!!!

Б.Б. ще ви помогне......

Глупак! Всяка нощ да сънуваш К.Н. ,че ти ака на мутрата.

В конкретния случай ,пешеходната пътека не върши работа.Има водачи които спират и други които не.Най вече жените шофьори.Защо? А като прибавим и колко от тях са с купени книжки,колко от тях са неграмотни,колко остават ненаказани от липсата на Правосъдие тук...ето това са последствията.Мерките са твърде закъснели ,така ще е.

кметовете(кметът) и избирателите им също са бляли вместо да направят необходимите предпазни условия,там където са необходими...овчедушието на байганьо ще затрие окончателно Аспаруховата държавица,в която повечето чакат другите да мислят и действат ...

Там е нужно безопасно съоръжение за пресичане - тунел или мост. Винаги ме е учудвала пътеката там.

И не знаеш кое е мост и кое -тунел.

След дъжд качулка....

Дъждът продължава да вали!Всеки ден!24 часа! Докато не се построи пасарелка.И не само там!

"пресичането винаги е било много трудно. Шофьорите рядко минават с под 100 км/ч" Решението е много просто, евтино и ефикасно. 50 метра "лунен пейзаж" преди пешеходните пътеки! И да не искат шофьорите, ще трябва да намалят скоростта, иначе те се пребиват!

... & б.б. с походка на маикъл джаксън... за всеки сличаи...

Протест и блокада заради убития на пътя 16-годишен Костадин Новините от пътищата придобиха съдържанието на военна сводка- толкова убити, а ранените са...... и т.н.

Умишлено се преекспонират тези ПТП. Обърнете вниание на статистиката от предишни години и ще видите, че дори има намаление на ПТП и убитите. Явно се гони някаква друга цел. Едва ли са се загрижили чак толкова за гражданина-винтче.

Имали свободен ден хората - излезли да се разходят по пътя. В България има 3 типа хора: 1.Тези които водят война с/у войната на пътищата. В това число е и Винету от скоро. КПД-то на тая група е точно 0. 2.Джигит-шофьори. Тези имат основно финансови проблеми от инцидентите. Губят време и скъпи части. Да не говорим за съдебните разходи по оправдателното дело.След кратък диалог с тях човек разбира, че те са реално потърпевшите. 3.Умрелите. Основни виновници за 'войната по пътищата' и майстори в бягането от отговорност. Тази група от терористи се опитват да очернят представата за качеството на пътищата и задкормилните у-ва. В момента цялата администрация на НРБББ е впрегната да намери начин 3тите да бъдат съдени и заставени да платят обезщетение за делата си. Дали частен съдия изпълнител може да те докопа там? Ами ако го амбицираме финансово?

Няма живот за родители, загубили 16 годишен син толкова нелепо и завинаги. Само този, който е губил дете ще ме разбере обаче, за останалите това е просто новина. Затова властта трябва да взема всички мерки, за да ограничи възможностите за нещастни случаи!!

Не Г-жо не е просто новина. И аз съм родител и имам 2-ма синове и само мисълта че някой идиот може да ги блъсне ме убива.

Никога не забравяйте, че вие може и да сте шофьорът..

Георге,да ти са живи и здрави момчетата,НО НЕ СЕ УБИВАЙ ОТ МИСЛЕНЕ, а преди всичко ги НАУЧИ САМИ ДА СЕ П А З Я Т !

Това безумие по пътищата няма да спре още утре,но може да бъде направено много повече,отколкото се прави сега само на думи от г-н Б.Б.и сие.В Б-я наистина е кошмарно да караш кола,като че ли всички тотално се побъркват като седнат зад волана.Бързане,нерви,псуване,какво ли не можеш да видиш.Заплашване,показване на среден пръст,заплахи-да продължавам ли???!!!Би трябвало да има знак за пешеходна пътека,ако разбира се,циганите не са го откраднали .И този знак да се спазва,малко по-бавно,не значи закъснение за там,закъдето отиваме.По-бавно значи спасен човешки живот,раждаме се и умираме,но защо по пътищата да умираме ,а????!!!!

Хора, замислете се. Протестирате все когато стане най лошото.Според мен трябва всички да протестираме и да искаме преди да се е случело нещо такова.Излизайте и протестирайте и на други такива места за да се вземат мерки преди още някой да е пострадал.

Закъснял протест. Трябваше да е преди убийството, а не след това. И кой е виновен и направил тази пътека некомпетентно.

Не е некомпетентен човека който е измислил и направел пътеката, некомпетентни са шофьорите дебили които не знаят какво е предназначението и.

"...Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни." А за простотия и наглост взели ли са му проба. 

Както винаги...след дъжд-качулка. Чакаме да стане най-страшното, че да се събудим и да искаме институциите, които издържаме с нашите данъци да свършат някаква работа. Заспал овчи народ!