Прогнозите на сеизмолозите: Очаква ли се голямо земетресение в Истанбул?

В Мраморно море има четири разломни сегмента, които не са се разкъсвали между 240 и 510 години

Обратно в новината

Коментари - Прогнозите на сеизмолозите: Очаква ли се голямо земетресение в Истанбул? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А, не, бе, не се очаква. И в Токио не се очаква, пък покрай Сан Андреас хептен нищо такова...

Божие наказание!

Не знам за прогнозите на сеизмолозите, но знам за прогнозите на журналистите. Очакват се разрушителни заметресения по цялата Земя. Ще изригнат вулкани, цунамита ще залеят бреговете, чума ще се отприщи. Ванга, Нострадамус, Стойна някаква и още 50 000 гадателя дори от Тимбукту са предсказали Трета световна война. Ядрени гъби ще никнат по целия свят и по всички земни кълбета. А сега времето...

Едно хубаво земетресение да бутне минаретата на Света София.

и йелолстоун ке думне ке спре войната

Идиот...

Пречат ли ....

ще спре не разбрах

Господ да ни пази.

То не се очаква, а е сигурно че ще има . Въпросът е кога ще бъде и какво ще се предприеме (то е ясно че нищо, последните земетресения го показаха - хем е ясно че са в силно земетръсни зони, хем никакви мерки не са приложени).

Въпроса е да не сме там, ако стане и когато стане. Че българите често ходим в Истанбул и ще е много къса клечка, да отидеш там и да улучиш голямо земетресение.

Това не са прогнози а хипптези от рода - ама то може, ама то не знаем кога, ама то божа работа..

Въпроса е и да не е с магнитуд над 7,5, че е само на 500 км и София така ще я люшне, че няма да ти се вярва че епицентъра е край Истанбул.

Аз днеска съм малко като след земетресение. Сутринта отидох в Била и гледам прилични домати и по 4 лева. На пазара купувам доста по-добри за тия пари, ама не ми се ходеше. Да де , ама се оказа, че били ........ на бройка . Т.е. един домат струва 4 ЛЕВА! всички са горе долу една големина, не повече от 180-200 гр. т.е. килограма би трябвало да е около 20 лева! И това доживях да ми продават домати на бройка. Следващото сигурно ще е боб или леща на бройка зърното .......

Да те пази

искай да ги овиват поотделно

Пуснаха Сектантска полицейска програма "Син Кит Перник" която кара хората да стават морални като мюсулмани или да се самоубият!Участват много извратени полицаи, роми и деца(15-16 годишни)! Програмата е крайно опасна и в много сличаи води до самоубийства, явно удрят мозъка с честоти !Прокуратурата потулва тази САТАНИНСКА програма с всякакви средства въпреки стотиците сигнали изпратени до тях ! Мирослав Германов

Както вече казаха и американски журналисти.... Това земетресение в Турция беше предизвикано с американско сеизмично оръжие.... Какво трябва повее да казваме.

ㅤ

Въпросите към NSA.

Нищо не съм искал. Аз така се ядосах, че оставих всичко дето бях взел да си купувам и си тръгнах!

Какво ми се правят, експерти и други да прогонозират сега. Колко човека са за затвора и за трудов лагер, за дето чрез корупция са занижили нужното качество на сградите? То като с ковида у нас - хиляди от злата администрация, заставиха и убиха наши съграждани чрез форсирани ваксини и после няма виновни. А не, за причиняване на смърт на толкова много граждани трябва да има справедливост, то да не е като убийство на един човек 20 години, то това са хиляди убити, не знам каква трябва да е присъдата!? Проблема не е че е станало земетресение и да пробваме да го налучвакем дали след 2,5,10 години ще стане, а проблема е по-скоро да се построи така, че да издържи, когато стане. Дали чрез контрол и превенция на корупцията, дали със по-добри специалисти и материали и т.н. Предвид че на ББ магистралите са с липсващи сантиметри настилка, какво остава за другите проекти? Може ли да предположим че българската администрация ще е посегнала не само на магистралите и ще е участник в убийството на хиляди българи, при земетресение? Тия подкупи дето ги искат, при строеж на сграда, строителя от собственият си джоб ли ги вади или от материалите на сградата? Корупцията убива и понеже безнаказана и на много нива, става така.

Това сериозно домат на бройка. Така е като оставихме монополите да движат! Сега това всичкото трябва да се разбие и да стимулираме нашите производители, да продават своя продукция, чрез семейство и приятели.

Тъпия трол прави копейки от трагедията на хората. ЯМХ боклук.

Те японците все още не могат да предвидят и изчислят кога ще има земетресение, камо ли неуките турски специалисти дето строят сгради все едно са от пясък и картон.

Господ въобще не ни пази, даже оставя да загинем като народ, няма български деца, а малкото родени биват отровени с нискокачествени храни, ограничения в свободата, пропаганда и т.н.

За съжаление сериозно! Това в София, но предполагам и в други Били също ги има, по 3.99 бройката!

Мале, само се чудя на кой коментар някой ще се изреже мазно, че САЩ и ХААРП са виновни и Гюлент и Байдън са наредили земетресението....

А на мен една жена ми каза, че няма да има земетресение.

ааа сори вече е късно да се чудя

Наистина има много глупави хора.. живея в Диарбекир и тук от две седмици има постоянни земетресения. Хората живеят в страх . Как може толкова много да не ви пука , за добро или лошо Истанбул е много близо до България и това земетресение, когато се случи силно ще засегне и вас. Сега не е време да се делим и обиждаме, сега е време да сме единни и да помислим как можем да се предпазим, как да бъдем полезни един за друг! Господ да ни пази!

Сега дяволските медии започват да сменят леенето на страх и психария от ковида към земетресенията.. Сега вече ще ви призовават да стоите навън, да спите на палатки, че може нещо да ви падне на главите и да ви спаси от плоскоземния ви живот...

Турските сеизмолози луднаха Цариград. Ще има ли, няма ли да има земетресение никой не може да предскаже кога и какво ще е, но така поднесен един коментар наистина ще подлуди много хора. Цариград не е кой да е град, а най-големия в Европа, Лондон и Париж взети заедно, това е Цариград.

Ако прогнозите се сбъднат може да се очаква проливите да бъдат затрупани задълго...Отделно с жертвите...

Не чети, страхливецо

Който строи с желязо и цимент няма страшно! -Дворецът на Ердоган струва 627 милиона. Ак сарай (Белият дворец) бе завършен през 2014 г. Палатът има над 1100 стаи, като 250 са само за ползване от мустакатия 63-годишен президент и семейството му. В него има зелена мраморна настилка, златни орнаменти и тонове червен килим, който е струвал над 8,7 милиона долара. Ак сарай е 30 пъти по-голям от Белия дом и е най-големият палат, построен в последните 100 г. Още 6,3 милиона долара са отишли за 400 триметрови двойни врати. Използвани са огромни количества копринени тапети по 2500 долара ролката, а се твърди, че всяка чаша за пиене струва 320 долара. В двореца на Ердоган има толкова много басейни, турски бани и спа, че зимната сметка за отопление възлиза на 630 хиляди долара. Той е ограден от декоративни градини и е изцяло осветен през нощта. Първата дама на Турция не остава по-назад от съпруга си - твърди се, че е любителка на бял чай, който струва 1800 долара килото. Или че го пие от позлатени чаши. Според истанбулския университет Бахчешехир 2 от 3 деца в Турция живеят в бедност, а над 2 милиона души оцеляват с по-малко от 4 долара на ден. Върховният съд на Турция реши през 2015 г., че Ак сарай е незаконен - в нарушение на законите за околната среда и построен на мястото на защитена гора. Въпреки многобройните съдебни възбрани срещу палата Ердоган избра да продължи и завърши строежа.

Путин източи газа от земята и сега ще люшка.

Добре сте преписали статията за Турция, но ще бъде много по-добре ако вземете идеята и направите същата съпоставка за България, или за София поне. То е ясно, че отдавна няма оригинални идеи и авторство в бг журналистиката, ама вече работата ви е сведена само до преписване.

Чакам с нетърпение.

Ахмед Доган да им покаже как се прави На калкулатора му има само събиране и умножение ….

Това е то - турците обедняват, обяснявам им че икономиката виновна, а диктатора източил милиарди и си прави дворец. После яжте скакалци и хлебарки, 300kW, а диктаторите с яхти, частни самолети, дето не влизат в зелената сделка!

Много хора тук се упражняват, а никога не са държали тухла и пишат глупости. Строил съм две къщи от по 100 кв.м. на по два етажа - 1975 г. и 2016 г. За първата вложих 26 кум.м. бетон по план  за цялата къща. За втората вложих 65. За желязото пък да не говорим, ще ви стане лошо. Като малки казваме, разликата е от земята до небето!

Дано и нашите сеизмолози работят и правят някакви прилични модели как всичко това ще се отрази в България. Предполагам, че прогнози кое, къде и как ще се усети при едно земетресение около Истанбул е по силите на нашите учени. От друга страна не е нужно да вдигат много шум, че и без друго у нас плозкоземците не са един и двама. Но, ако ще сме засегнати в някои региони сериозно, нищо не ни пречи да опитаме там да се изследват сградите, че ако трябва и държавата малко да помогне с финансиране. Сигурно за доста сгради може да се окаже, че могат да бъдат подсилени доста по-евтино, отколкото да ги чакаме да се сринат, да търсим и да погребваме обитателите им, да разчистваме и накрая да ги строим наново. Е, ще изтече някой лев и в нечисти ръце, ама то с кое не е така? Щом е неизбежно в следващите няколко десетилетия, то по-добре така, отколкото после да плачем за мъртвите и да взимаме заеми за възстановяване на руини.

Ще е наистина страшно ако северно-анадолският разлом се активира. България също ще пострада, пряко и косвено.

Трусовете започват да се местят нагоре.От днес има два труса в Черно море в близост до бреговете на Турция и преди 30мин. Има вече един 4,6 по Рихтер в близост до границата на Турция с Грузия.Предполагам скоро ще го отразят в Гугъл новини и този трус.

Радвай се, значи са ги намалили. На мен ми ги предлагаха преди седмица на 4,50 лв./бройката. Щото били Испански....

Най-добре целият град да бъде залян. Проливите ще се разширят, а ние ще получим достъп до още едно море.

4,6 в Bahcecik,Eruzurum,Turkey

Драги малоумници! Продължавайте да къртите за да "усвоявате" тераси и "препланирате" апартаменти и като удари трус ще гледаме колко блока са паднали.А строителен надзор гледат на това мили,засмени и се правят че не забелязват....

Едва ли ще паднат преди твоята разкъртена от преустройства панелка...

Сичкото война по сичките земни кълбета!