Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани, за да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

"България има изградена система за контрол над проектирането, строителството и експлоатацията на сградите"

Обратно в новината

Коментари - Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани, за да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След 7ма степен всичко пада, не заблуждавайте хората!

Глупости.

ти да видеш!!! а помните ли стражица? а свищов?? а велинград?? 70 % от панелните блокове са с отдавна изтекал срок на експлоатация, която първоначално беше 30 години, после я увеличиха на 50 години! тоя професор да си къса дипломата и да не се появява нийде! имало система за .....дрън, дрън, дрън!

Не знам какво е новото строителство но мен най ме плащи старото такова прехвалено соц панелно строителство.Очаквам бруталното му сриване и как тия полоеината чишман експерти ще се изпокрият из дупките

Скъпи професоре, България е районирана за земетресения. Въпросът е изпълнението на сградите. На времето имаше ПУЦове и там се придобиваше макар и начална квалификация. Сега всеки който е забил по един пирон се смята за майстор. Няма разряди, няма квалификация. Добре е, че по морето няма земетресения, че комплексите ще се сринат в морето, но и не само там. Елементарни норми не се спазват. Вярно е че има надзорни фирми проектанти но се пренебрегват правилата, започвайки от безопасноста.

Чудесно! Успокоих се. Значи земетресение като турското ще ни изравни със земята. Тук дори не говорим за старите сгради по на стотина години без всякакви земетръсни сметки, които скоро ще започнат да падат просто от старост. Говорим за "стандарта" на НОВОТО строителство. ИДИОТИ!

И този професор е завършил комсомолска школа в СССР... Няма връзка между магнитуд и въздействие, особено на определено разстояние.

Едно е проектирано, друго е строено.

Ако някой си спомня датата 4 март 1977 година знае че имаше земетресение 7.6 по Рихтер от вранча . Блокът ни пращеше като цепеница , но нямаше никакви сериозни п повреди след това . В Свищов имаше няколко срутени сгради . Така че в България се строиьеьььа сигурно .

Високите сгради са много по здрави от останалите...

Изключително неграмотна статия. Първо, сградите в България се проектират съгласно скалата на Медведев-Шпонхойер и Карник (МСК) и няма пряка връзка с магнитуда на Рихтер. Такива общи приказки може да пише само човке, който си няма идея от антисеизмично осигуряване. Второ - 2012 удари земетресение в Перник с магнитуд почти 6 и резултатът бяха няколко паднали комина, керемиди и тук таме някоя неграмотна кочина. Трето - който прави магарии: маха стени на общо основаниие, кърти брюстунги, играе си с насаждания, дупчи конструктивни елементи и не си поддържа сградите (фуги на панелки) ще си носи последствията и няма как после да са му виновни проектанти/строители/надзор и.т.н Престанете да плашите хората!

С всичко съм съгласен, но да давате сравнение през 2012 когато точно 2-3 секунди бяха 5.8 по рихтер, през останалите 15-20 секунди си беше около 4 степен. Ако заклати 6 за времето, което е клатило в Турция нищо няма да остане. Новите сгради са напукани и без да са претърпяли земетресения, щот всичко тук е от Али експрес...

Това, което говорите показва дълбоко неразбиране на темата. Оразмеряването срещу земетръсно въздействие се базира на предпоставката, че конструкцията на сградата ще стои, до степен гарантирана възможност за евакуация. За 9та степен, никой не ви гарантира, че сградата после трябва да е обитаема. Ако при 9та степен по МСК, втора група гранични състояния са ограничени само да премествания, какъв мислите, че е шансът дограми, зидарии и архитектурни покрития да не се напукат. Конструкцията ТРЯБВА да се пука при земетръсни въздействия, защото така се дисипира сеизмична енергия, но много важно е и дуктилна, т.е. да запазва носеща способност докато се пластифицира. Това, че през мазилката се е появила пукнатина няма нищо общо със сеизмичната осигуреност на конструкциите на сградите.

България има изградена система за контрол над проектирането, строителството и експлоатацията на сградите, посочи още той в предаването "12+3 проектирането - за да е тъничко, дай малко по-така, хоп, критериите на долу строителството - аууу, пълен кошмар за обикновените сгради/жители експлоатацията - всек иси прави ремонтчета както си иска с 2 думи: пълна лъжа

" Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани, за да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3 " Ха! Едно нещо е как са проектирани, а съвсем друго нещо - как са (дали са) изпълнени проектите. Имам живият пример на апартамента си в многоетажен блок от няколко секции. Проектът предвижда междусекционни фуги, т.е. липса на твърда връзка между съседните секции. Накратко казано, обаче, при пробив на дупка за дюбел в стената на моя стая тя се издъни и се появи смачканата арматура, проектният межфусекционен пласт стиропор и след него - арматурата на съседната секция на блока, т.е. между двете секции нямаше фуга, а практически твърда връзка. Та така за проектите и изпълнението.

Съмнявам се като знам какви са "строителите"

Дано няма земетресение над 6 по Рихтер, че ще видим едни системи и едни празни думи, как се пукат като балон! Особено ония сгради, които строиха през 90-те!

ни лупне 7,3 90% ще има сриване на новото строителство което е пропито от шикалкавене и подкупи,така че айде у лево с тия статии,помниме у турско през 1999а кво се получи

Ти щото си видял как се строят нови сгради!

Не е въпроса как са проектирани, а как са построени.

Система има, но има и интереси, а както всички знаем, интереса клати феса. Много изпитвателни лаборатории в сферата на строителството се оплакват от ... конкуренти удостоверяващи пригодност на обекти, които те са тествали и не отговарят на нормите...

Земетресението в Измир беше през 1999 година, не 2000-та.

Ама стандартите са променени през 2000 г. Да ти обяснявам ли защо е имало нужда от технологично време ?

Земетресението беше на 17.08.1999 г в гр. Измит, ужаса и разрушенията бяха не по-малки от тези сега. Бях там и лично се убедих в това и се радвам, че имах късмета да оцелея.