17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Божкее, какъв простодушен народ, особено първото! Първо, това е местният владетел и се е казвал Влад Цепеш, а замъкът "Бран" е бил само един митнически пункт по пътя към Европа. Набивал е османлии, осмелили се да пресекат великата река и им е взел страха завинаги! Драстично, но ефикасно за времето си. Че как да обичаш такъв човек и да не му спретнеш някоя идиотска легенда??!!! Досущ като в днешно време - просто някой те нарочва теб или имота ти и отърване няма.

Българската държава е създадена от американски мисионери от Америка за България малко преди Китайската империя. От тогава Америка и България са еднакво велики братски страни, които набиват на кол всеки който не признава американския долар, създаден преди небето и земята.

И както е показала историята, добре е правил. Обаче #КОЙ го е научил на подобно зверство? Тук историята ни учи, че заради помощта, която султанът оказва на баща му, Влад Дракула, заедно с брат си са били изпратени да обучение (да се чете турцизиране като еничари) в двора на султана, още на съвсем невръстна детска възраст. Така че всичко, което е извършил после, поемаки властта във Влашко и Трансилвания, е само и единствено стандартното еничарско обучение. Абсолютно същите методи еничарите и редовния аскер са прилагали спрямо българското население по нашите земи.

Така е, ама на т.н. ото скорцени му е платено от Козяк да плюе по всичко бългорско, но да не засяга свещените турски изверги, нали така...

Сигурно му е било писнало от чалмисти противници и за това ги е низал като мъниста. Историка нека каже имало ли е повод?

За справка на историка ... Когато руснаците опожаряват тогавашния град Зигит (Систова също така) през 1810 българите са били не повече от третина от населението там. Или около 2000 на 6000 мюсюлмани или гърчеещи се. Свищов започва да се нарича в средата на 19 век.

Когато Дибич Задбалкански налува с руската армия в Дунавската равнина малкото турци, които били тям избягват с турската армия. Остават само българи. Но българска държава не се създава понеже никой не иска да напуска тогавашния Евроазиатски съюз /Османската империя/.

Заради такива като този професор идиот България е пълна с места където Шишман е водил последна битка с турците. А Шишман не е водил нито първа, нито последна битка. Избягал е в Никопол и там е бил сгащен и обезглавен.

Като ги слушам... повечето ни професори са като героя на Великия Тодор Колев от филма "Двойникът" ! Сами открийте приликите, като зарзаватчията който ходи по декади на държавни разноски и после като си дойде пише глупост, след глупост.

Това е така, защото истинските професори не ги чуваш много-много. Те си вършат работата по кабинетите, аудиториите и лабораториите. Или на терен. Не като идиота Овчаров - по телевизора.

Ако Калето е от най-запазените крепости, не искам да си представям как изглеждат незапазените.

А защо не изясни професорчето, че забиването на кол на Цепеш-Дракула е взаимствал от турците /това способ за убиване от средна азия/, когато извергите турци са забучили на кол хиляди негови военнопленници. Тогава се е зарекъл така да се отнася и с турските. Това е едно от "изобретенията" които донасят азиатските изверги. Изкуство и култура ли????

Побиването на кол не е измислено от турците а широко разпространена практика още от древността. Българските владетели също са го използвали. Влад побива на кол румънските боляри за да всее страх и подчинение.

Тогава "румънски "боляри не е имало.

То и румънци не е имало. Според булгаристанските изсторици румънците са дошли от Марс. Проста измет.

Тези "румънски" боляри са говорели чист български!! А титлата на Влад е воевода. :-) До към 1920 в Румъния са говоерели и пишели на български диалект. След това правят езикова реформа!!!

Randall_Zwinge

Румънците възникват за около 10-20 години в средата на 19ти век, с измислянето на румънския език. Преди това са били Българи и са говорели Български. И досега много от думите им са чисто Български. Румънци и румънски не са съществували въобще преди това.

Този мисли че хората пасат трева и вярват на измислиците му чрез които скубе пари от държавата. Жалко че не е жив Дракула за да го набучи на кол.

да не хапнал некоя гъбка покрай разкопките та ръси небивалици

Ако в свищов не са гласували масово за Бойко и там ги очаква същото!

Тъй нареченият Влад Дракула или Цепеш (уж на влашки), в същност си е чист българин наследи и управлявал заддунавските територии на България още от времето на Иван Александър и Иван Шишман. Всичките му вули или грамоти са написани на български ( А НЕ НА ВЛАШКИ С БЪЛГАРСКИ БУКВИ) и някои от тях навремето бяха изложени в Нац. ист. музей на Румъния в Букурещ. Румънците нищо не разбираха от тях, щото не знаех нито буквит, нито езика. По-късно ги скриха щото разваляха легендата за страшния "румънски" воевода... Тук показвам една от грамотите на Влад Воевода : † Азь иже въ Христа Бога благоверны и христѡлюбыви и самодръжавны Іѡ Влад великы воивѡда и господинь, ѡбладѹѫщѹ и господствѹѫщѹ вьсеѫ землеѫ ѹггровлахїискоѫ и запланинскым странамь, Амлашѹ и Фаграшѹ херцег, благопроизволи господство ми своимь благымь произволенїемь, чистимь и свѣтли(м) сръдцемь и дарѹвах сь́и высеч(е)стны хрисовѹль господства ми и исплъних прошенїе прьгарем Брашевскымь, понеже ме просихѫ, іaко да поновимь и да оутврьдимь их на законѣ, що сѫт имели ѿ прѣродители господства ми за кѹмеркь по въсех тръговех и вамах вь земли господства ми, пачеже и на пѫти Брашевскѡм и до Браилѣ. іaко да даваѫть ѿ а҃ вилар ипрїѫ фертѹн; ѿ хѹсоловы перпер; ѿ колѹнїѫ в҃ı дѹк.; ѿ чех ѕ҃ дѹк.; а ѿ резань виларь нищо; а хто носит шапкы фрошкыѫ нищо; ѿ возилницѫ мед в҃ı дѹк.; ѿ возилницѫ вино ѕ҃ дѹк.; ѿ кѹпена конѣ ѕ҃ дѹкате; ѿ мажѫ воска в҃ı дѹк.; ѿ пиперь и ѿ шофранѫ и ѿ бѹмбак и ѿ вьлнѫ камилевѫ и ѿ агнетине и ѿ кожїе и ѿ кѹпїѫ нищо. Ѡти доходит ѿ морѣ ѿ р҃ перп. г҃ пер.; бравь свыни в҃ дѹк; воль г҃ дѹк.; и крава г҃ дѹк; ѿ ѡвна а҃ дѹк.; ѿ еленѫ кожѫ а҃ дѹк.; ако бѫдеть дрѹга кожа сь неѫ, да не дасть нищо; ѿ мех сиренїа а҃ дѹк. И коник, кои минет, г҃ бани; и пещьц а҃ бан; и ѿ кола рибе а҃ риба, а врьхѹ що бѫдеть, да не дасть нищо. И на Браил а҃ мажа пѡл флор.; и ѹ Трькшѡр а҃ кола а҃ риба; и ѹ Тръговищи такожде Конь, товарьн бѫди сь що, г҃ дѹк.; и на Дѫбовици, колико кони ѹ кола, толико дѹкате и а҃ риба; а ѿ кон товарьнь г҃ бани; а ѿ инех кѹпїахь нищо; и кѡн слободьн а҃ дѹкато. И еще же кои си дават добитѡк ѹ дльгь, да си ищет дльжника, или емца, аще имат, а ѿ права чл(овѣ)ка да се вароват, да го не бантоват. Еще же хто се щет покѹсит ѿ болѣрь господства ми, велицех же и малих, бѫди кѹпиль тои кѹмеркь, бѫ(ди) кому да дадено ѿ послѹжившых господствѹ ми, та би не стоаль, на що сьмь ѹтръдиль и назакониль на прьвѡм законѣ, тȍ таковы имат прїѫти велико зло и ѡргїѫ ѿ господства ми, іaко прѣслѹшнык ѡризмѹ господства ми. И сіе , еги дойде ѿ господствѹ ми дек(ан) Ханжь и бѹргарь Мехел и Андрѣашь, жѹдец ѿ Ражновь, ѹ Тръговищи. И семѹ свѣдетелїе: жѹпан Воико дворнык, и жѹпан Тѹдор, и жупан Нанѹл, и жѹпан Станчѹл, брат Мирчин, и Стефан Логоѳет, и Димитрь спатарь, и Микле пахарнык, и Семен стѡлник, и Бадѣ комис. И писаѫ (ѕiс) Михаил дїакь ѹ стѡлнѡм Трьговищи, месеца Априлїа к҃ день, вь лѣто ҂ѕ҃ц҃м҃ (= 1437) енды. к҃. Іѡ Влад воевода, милостиѧ божиеѧ господинь. Коментарът е излищен...

"...прочутият велик воевода на Влахия Влад Цепеш или Дракула ..." това ако го е казал Овчаров директно да си къса всичките дипломи. Аз поне мисля, че това не са негови думи, а интерпретации на журналисти с IQ колкото стайна температура, които идея си нямат, че единственото общо мужду Дракула и Влад Цепеш е, че някой е решил, че замъкът, описан в книгата за Дракула, най-много прилича на един от замъците на Влад Цепеш в Бран. Та... писането може да е проста работа ама не е за прости хора.

Граф Дракула е литературен герой. Но "професорът" не е чел книжки тъй като е нямал време от говорене на глупости.

"Надяваме се, че там ще излязат и свидетелства за героичната съпротива на българите срещу османското нашествие през ХІV в.", каза още той." Този не е професор а говедо. Съпротива на практика не е имало. Шишман зарязва столицата си Търново да я отбранява един поп дето не му е това за работа и офейква в Никопол. За да е до Дунав и да може да офейка на север когато стане напечено. Но турците го сгащват и шишмановата зелка хвръква на дръвника през 1395г. Не искам да се разпростирам повече защото не му е тук мястоо. "Професоре", Вие сте говедо.

И това твое твърдение, в което няма и капка истина между другото, те кара да се празниш от кеф, нали, турско мекере? Ще свършиш по много неприятен начин, мръсен боклук.

Такива са историческите факти. Шишман зарязва столицата Търново и бяга в Никопол. За да може да офейка на север. Търново е защитавано от Патриарх Евтимий. Турците сгащват Шишман в Никопол и вместо да избяга е обезглавен на площада по заповед на Султана. Дезертьорите никой не ги уважава.

Другаря проф. Овчаров е бил свидетел на събитията и му верваме

Там е била основната крепост на Дракула . Браво !

Г-н професора пише сценарии за Холивуд ?

Намираме парче камък, слагаме го на постамент, създаваме легенда и почваме да късаме билетчетата. В Гърция върви, но тук не - защото не знаем как да го направим така че хората с кеф да си дадат паричките и да останат доволни..

Такива като този с европейски пари нацвъкаха стотици "крепости" из държавицата от цимент, пластмаса и итонг. Отврат.

В Ленинград има много запазени бомби от немците, без пари ги гледали хората.

търсят останки от студенти, завършили академията

Божо Бог да го прости си отиде с неговите измишльотини, вампири, таласъми, сега взеха да ни го пробутват този пишман историк. Преди години беше "открил" някакви драсканици на някаква скали шум до Бога, че били на 5000 години. После се оказа, че някакъв козар си драскал докато пасял козите и всичко утихна.

А бе вземете я построете крепостта с итонг, нещо като софийския шедьовар, тъкмо ще излапате някой друг милион, а и нищо да не направите кво от това, той Банов е ларж ще намери начин да минете метър.

Граф Дракула е бил българин!

"Луно, Луно, земльо македонска..." Мислех, че тоя синдром е македонски ама знае ли човек.

Герберасткия индиана джоунс няма спирка! Чакам с нетърпение да преоткрие скалата на Крали Марко, Каменната шатра на цар Симеон и още знайни и незнайни обекти в бясното темпо на усвояване на щедри правителствени суми.

Граф дракула е бил милостив. днеска те геноцидират бавно със 100 евро пенциа и пропаганда да глесуваш за дресепе.

Значи при "турското робство" е запазен, но "освободителите" ни го разрушават!

добре че си ги написал в кавички нашите ''освободители''

 "За съжаление при отстъплението си при поредната руско-турска война през 1810 г. замъкът е опожарен от русите, за да не служи на османците." Четене ли бе говеда!!!! Кой ти е мислил тогава за българите-някакво робско племе, война се води мното ясно че ще го опожарят, нали по нето време е ОСМАНСКИ!!!! Не се наядохте на грантове говедарски.......

1810г.!!! Какво освобождение,бе русофоб нещастен! Все пак през тази война 1810-1811 е била създадена българска военна част в руската армия.Наложило се обаче руснаците набързо да прекратят войната заради Наполеон 1812. Може да се каже,че франсетата са ни удължили гадното робство с едно 75 години.

Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!