Проф. Христо Тасков: БЦЖ ваксината не създава дълготраен имунитет

Маските не пазят на 100%, но намаляват разпространението на голямо количество вирус, казва експертът

Обратно в новината

Коментари - Проф. Христо Тасков: БЦЖ ваксината не създава дълготраен имунитет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е, как така? Проф. боко тиквата каза друго. Сега с какво ще се хвалим пред света! Гадни комунисти!

Ludiamaus

С което съм съгласен. Но от времето на ваксиниране с БЦЖ, не си спомням да е правено нещо по въпроса с имунитете от нея. Ясно е че ваксината действа, но дали туберкулозният бацил не е мутирал, дали е създал трайна устойчивост срещу тази ваксина, или пък отслабва резистентността и. Примерно за Вариолата изискванията са на всеки 10 години да се прави реимунизация, за пътуване в страни с наличност на болестта. Също при жълта треска. Явно грипът не спада към тези вируси тъй като за досега действащите в употреба са четири ваксини, но за различни щамове. и не предпазва от заболяване дори и от щама за който е тази ваксина. И пак с евръщам към въпроса -КАКВЪВ Е ОТГОВОРА НА КОРОНАТА КЪМ ВЕЧЕ ВАКСИНИРАНИ ЗА ГРИП. Питането касае не дали е възможно за заразяване, а поносимостта на самото заболяване

Значи има си пределна възраст за учен. На 80г не може да се водиш учен. Какво учено има в този, който твърди че епидемия е умрели има-няма 50 човека (махаме тези по документи писани от грипчето) за 2 месеца. Е*ати епидемията - чумата която покосява Добруджа и помага на циг@ните да я завладеят без съпротива "пасти да яде". Не е вярно, че от Морбили не можеш да се заразиш отново - можеш имам приятел карал на 3 и на 10г (още като дете). Да може да са грешни диагнози, но толкова сте лекари и учени за това сме на този хал! Сега ще видите като изпият парите армията от безработни гладни на какво е способна. Но тогава ББ няма да е на власт - някой друг ще го управя и с право ще казва като него "предишните" какви поразии са направили.

за колективния имунитет, да питат инките измрели като пилци при срещата с испанците, от европейските зарази дето съм им натресли

Ludiamaus

Е да де, ама са дарили на испанците в частност, а и като цяло на Европа и света СИФИЛИСА! В същност сифилиса в Ю. Америка си е съществевал при активната обмяна на секс на индианчета с лами (южноамериканската овчокамила коза). Европейският сифилис минавал като настинка без проблеми. Ама когато се създал мутанта Южно Американски -Европейски, дори чичко Ленин не се е оттървал от него

Като ваксината БЦЖ няма траен имунитет какво търсите с пробата Манту ,преди реимунизации.И защо не имунизирате тези ,чиято проба е положителна?

С какво ни изненада коронавирусът ли? С грандиозната глупост на целокупното човечество.

БЦЖ ваксината нямала дълготраен ефект. Затова има имунизация и реимуназации. До 2017 год. имаше 5 дози; След 2017 год. ги намалиха на 4 - премахнаха от имунизационния календар БЦЖ реваксинацията и проба манту за 17-годишните; През 2020 премахнаха манту пробата на 11-годишните... ... ГЕРБ-авите се поевропейчиха... България имаше най-добрия имунизационен календар. Всичко съсипиха...

Интересно че не го питат нито за алкохола нито за пушенето. Е между заразените има най-много 10% пушачи и около 15% такива, дето пият редовно. Абе вредни са, ама ако някой ми каже че тютюна е по-малко вреден от хлорхинина, от който си загубва 30% от мускулите, ще ми е много трудно да повярвам.

БЦЖ ваксината каквото и да е спасява хората да боледуват поне такива да мненията на много специалисти по света .

Хайде питайте какво мислят за колективният имунитет роднините на починалите от COVID-a ! И ако можеше да питаме и самите умрели дали не им се живее ! Писна ми от доктори, дето само теории си измислят !

Ами да питаме починалите от банални болести, като бактериална пневмония, инфаркт, инсулт и т.н , които са лекувани по телефона заради близката до ковид симптоматика. Либирастията, най се връзва на безумните действия на властващите.

Срещу глупостта и професорската титла не помага

Куп празни приказки.Баща ми бе болен от БЦЖ.Благодарение на ваксината никой от семейството не се зарази.

Друг ключов въпрос е патентовал ли е някой този вирус, или това е още една интернетска измишльотина.

Обективно мнение на достъпен език.

знае се, че БЦЖ не е всемогъща. По времето на социализма и последните години, туберкулозата беше много разпространена, само че се лекуваше вече и затова обществото не се интересуваше много. А учените трябва да установят защо в някои държави няма толкова заразени и толкова починали. Например в източноевропейските страни. Или не са правени достатъчно тестове, или хората поради бедност не са се движили много, или друго... Разлика има и в една държава. Например в Италия - Южна Италия е десетки пъти по-малко засегната, а се очакваше обратното. Имат думата учените, по-точно - да анализират и да си размърдат умовете. Открие ли се защо има разлики, може би ще се открие и някоя слаба страна на вируса. И още едно нещо трябва да се изследва - преболедували доброволци да бъдат подложени на тест за наличие на антитела в течение на времето. Така ще се открие, колко дълго се задържа имунитетът.

Господ да ни пази от мангъровистите/радевистите! Ние ще се опазим от короната.

Малоумник

Медецинските Маски са да ни пазят от Течение ! Да сте гледали в петък предаването с Виросолога на 7/8 , той обясни какво става след дълго носене на маски с нас !

Алберт Калимет и Шарл Гераном са бащите на БЦЖ ! Има два вида БЦЖ , БЦЖ и БЦЖ - М отслабен 1/2 по-малко бактелии , последните 40 години се използва !

Един професор може да говори на ниво което никой ( не точно никой) няма да разбере и на обикновен разбираем език за общата аудитория. И какво по точно искате да чуете когато учените от цял свят денонощно търсят начин за борбата с вируса. Защо си променил мнението за БЦЖ ваксината: потока нова информация може да генерира промяна на мненията. Само един галош държи до последно какво е казал и накрая се стига до бой че не си съгласен

Да отговори-ще ходи ли на море това лято на Черно море, иначе общи лафове всеки може да приказва.

Аз знам, че нищо не знам - а уж професор :)

За това може да бъде поздравен. Грамотен човек. Наглият глупак казва, че всичко знае. Но и на професора не са задали много въпроси. Никой не пита за хинина.

Очаквах научни коментари, а не общи приказки....все пак е професор по имунология!

Аудиторията не предполага научни коментари. Говорил е така, че да бъде разбран. И пак е казал достатъчно умни неща.

"Водата абсолютно няма да е опасна, защото дори и вирусът да попадне в нея, той ще се разреди много" - Боже прибери си вересиите!

FFF

Какво е грешното тук според теб? Основно е това, което на английски му казват viral load. При 1 частица вирус попаднала или 100 няма да се заразиш. При 1000 минимум навлезли се заразяваш, според изследване което четох. Така че във водата ако попаднат вирусни частици, те вероятно ще са много малко на единица обем вода и рискът е нисък. Можете да ме поправите ако греша.

Не грешиш, но хейтърите трябва да се изявяват - какво да ги правиш :)

Точно този човек преди месец в един сутрешен блок каза, че именно тази ваксина пази и затова в БГ има по- малко заболели хора!

може тогава да се е страхувал от тиквата, а сега да му е минало

Нас засега ни пази това, че в България няма толкова много чужденци, туристи и пътуващи. В Западна Европа вирусът е започнал да се разпространява още миналата година и затова много по-рано достигна такива размери. Тук това предстои в близките един-два месеца. Нямам добро предчувствие ...

Скрий се под дивана - той ще те спаси!

както всички останали коронавируси ще отслабне през лятото! силните лъчи на слънцето дезинфицират всичко що е на открито а имунната система на хората е подкрепена от топлото време.

Този нищо не разбира. Нека се просвети малко от Мангъров.

Интересно, ако Слънцето помагаше срещу Вируса, защо тогава Бразилия, ЮАР, Австралия и т.н. където до вчера беше лято и жеги над 35 градуса, сега се чудят къде да си сложат болните! Айде да мислим преди да се правим на медийни звезди.

Защото умнико, както и на всякъде и там хората работят в затворени офиси с климатизация. Или си мислиш че тука сме върха на сладоледа. Офиси, заводи - идеалната среда. Вирусите обичат сянка и влага.

Да да, те в гетата в офиси работят... "Умнико"

Ти чак подробна статистика извади че в гета ги има ли бре? Я не се излагай. Вирусът се пренася с миграция - дали ще зарази хора в гетото - еми да като живее с тях в една къща много ясно - и там е сянка и влага! Средата му за разпространение е затворени пространства. Не се излагайте така бе хора, още малко свръхсили ще му припишете. Почти не са известни вируси да оцеляват дълго на пряка светлина. Някои бактерии да, но вируси посочете вие, аз не се сещам.

Съществува теза, че комбинацията топло и влажно време, не пречи на размножаването на вируса. Предполага се обаче, че на нашите географски ширини, високите температури и сухия въздух няма да са благоприятна среда за виреенето му. Да видим !

Много точно - топло и влажно му помагат, доакто сухо, вятър и силно слънце (УВ) го унищожават

Къде в Австралия ЮАР и т н има много болни, бе тарикат. Я хвани и прочети.

Не помагат жегите, а слънцето, а вечер и на закрито няма слънце. Отделно във фавелите е меъсно и са на гъсто.

Слънчевата светлина дезинфекцира откритите площи (и то само пряко изложените) - така че по улиците примерно няма да се носи вирус през слънчев ден, понеже много бързо се разгражда от UV лъчите. Това не значи обаче, че ти като си плямпаш с някой болен отблизо или си в едно помещение с него няма да се заразиш.

Кое му е новото на САРС - 2 Ковид19??? Същия като САРС 1 - пак от прилеп, пак от Ухан, пак пневмонии. И пак изчезна през юни

Виждаш в бъдещето? Браво, браво!!!

Глей ся пич, ще се опитам да ти го обясня популярно - вече е установено, че в генните вериги на SARS и COVID-19 приликата (идентичността) е 79%. Те се различават с цели 21% от общия брой гени. За да ти стане ясно, какво означава това - разликата между гените на човека и маймуните е от 3 (три) гена. Направи си сам сметка, колко са различни SARS вирусите от COVID-19. Да кажеш, че двата коронавируса вируса (да не говорим за щамовете!) са едни и същи е все едно е да кажеш, че Ролс Ройс и моторетка е едно и също нещо - само защото и двете са МПС-та.

Глей сега умник. Геномът на вируса още е тайна , но кварталният диванен тарикат го проучил Я се скрий у вас, че току виж те накарали да работош Аман от мързеливи лентяи

Хе, че си мурзилка - чукча е ясно - писател си, а не читател. Това че ти нищо не можеш да прочетеж в материалите на СЗО очевидно се дължи на факта, че освен да четеш и то доста бавно превеждайки си от български език на шопски, на никакъв чужд език не си комункативен. Нищо, не се хаби - винаги е имало бракувани единици катотеб в общата бройка хомо сапиенс. Не си особено изключение.

ако изследват банкянската мутра, ще установят, че там разликата с маймуните е само 1 ген! :)

Ами за пореден път - заглавието не отговаря на съдържанието. 1. Въпроът за БЦЖ ваксината е безкрайно неточен - пази ли"НИ"? Кои са тези "НИ"? Бебета, малки деца, деца, младежи, млади хора, средна възраст, възрастни. Защото при нас за хора до 30-35 години казват "млад човек", ама в страни, където средната продължителност на живота е 35-40 години, това си е преклонна възраст, а един човек на 50-55 години вече е "старец". И какво означава "ПАЗИ"? Никоя ваксина не "пази" - тя създава условия организмът на човека сам да се "опази" като усъвършенства имунната му система. 2. Професорът е много точен. На тъпия въпрос за БЦЖ, много културно отговаря - нека съкратя отговора му - за сега не знам, ние (учените) нямамаме данни да излезем с крайно твърдение - просто засега не знаем. И е прав - това е 100-годишна ваксина, за ефектите от която все още няма създадена пълна картина. Науката се развива, но... 3. Почти същата е ситуацията и с груповия (ако щете - стадния) имунитет. 4. Тепърва предстои да се изследва и да се види, в кои страни, при какви условия, при какви раси, при какъв начин на живот, при какъв климат и още куп други условия - как точно се разивват епидемиите, какви са щамовете на вируса и какви са разликите във въздействието им върху хората... Пак ще кажа - много точни, премерени и културни отговори на един интелиген и ерудиран човек! Браво, професор Тасков! Адмирации!

Лъжец БЦЖ ваксината не създава имунитет, но ДОКАЗАНо предпазва от усложенията

Ти ли го доказа мари? Или чете статия във Фейсбучеца и реши че си попаднала на световния здравен форум. Лъжци са всички като теб, които твърдят това че БЦЖ предпазва. Ще минат години изследвания за да се установи дали е така или не. Ама ти ако искаш се ври със заразени та по-бързо да разбереш хахаааа

Има публикации колкото искална университети от САЩ ЯПОНИЯ ИНДИЯ АВСТРАЛИЯ ЮАР Дрсетина НАУЧНИ публикации. Ама ти си се скрил под дивана и слушаш пагоните., смешник

И къде са тия публикации? Я ми посочи един източник да се ограмотя. Това че се работи в посока на откриване на някаква връзка съм съгласен - ама ако някой се изтъпани и каже БЦЖ ще ви предпази са празни приказки. Да не говорим че хората които умират от Ковид-19 в БГ са вече имунизирани. Тая ваксина у нас е от 100 години бе младеж!

Общи приказки и като цяло реклама на нашето лайноморие.

Много умерен и точен анализ от професора. Не се изхвърля като Мангъров в тези, които са спорни.

Ох дай, ми дай малко количество вирус :)

Много ми допада мисленето му. Логично, без излишни изхвърляния и твърдения, на базата на стари знания, защото вирусът още не е проучен.

Още един професор, предпочел да се наведе ниско.......

Те, маймуняка пешо и той избягал от маймунярника! И понеже е гОла вода и кал по ушите, мисли си, че вече всичко знае и е на "ти" със световната конспирация! Аман от idiotes!

Професорът отговаря твърде сдържано, особено когато става дума за категорично политически подкрепяни въпроси. Това ясно показва, че не поддържа официалната версия, но и няма желание да застава на пътя на влака. Ако някой счита това интервю в полза на собствената си теза, определено не разбира казаното.

ти, нали, всичко съм разбрал. Поне теб да не те мислим... Човека-енциклопедия.

да се чете "всичко съм разбрал", поставено в кавички. Така, де... защото все някой "много грамотен" ще се покаже тъдява :)

Хейтър си ти и хейтваш и триеш мнението ми боклук дирнически ченгеджийски

Плашите гаргите. Ако е писано да се мре от този вирус значи ще се мре, но няма да мрем от страх с намордници. И няма да разполагате с свободата ни!

Друго си е да се самоубиеш гордо, взривявайки кораба, на който пътуваш! Ако ще е гарга, нека да е рошава! Ако ще се мре, защо да си само ти, след като можеш да завлечеш със себе си поне още стотина? Това, драги, е талибанско мислене.

На хейтърите да каже, че в България няма по- подготвен и знаещ имунолог от проф. Тасков. Иначе, в България има и много знещи вирусолози, но никой не ги търси, а се дава изява на съмнителни “ типажи” като кака Радка и тем подобни.

Още един вампир извадиха за да ни плаши.

Като цяло ми изглежда адекватен този човек, за разлика от много други, които също носят титлата професор. Уважавам хора, които не се притесняват да кажат, че нещо не знаят. Премерен в изказванията си. С това не твърдя, че човекът има капацитета да направи нещо реално, което да помогне на човечеството. Но поне не говори глупости, както много други, дето като си отворят устата и се чудиш как на такива може да им бъде лепнато прозвището "учен".

Няма ли реимунизация на БЦЖ на определена възраст? Аз мисля ,че има!?

Шило

а дори да има, дали върши работа?

След като до 1989 г. нямаше туберкулоза.

учените медицински светила, че си е и опасна такава реимунизация с БЦЖ. Трябва да си напълно здрав, за да ти я направят.

За 11 годишните Кантарджиев обяви през януари, че се премахва, а сега друга песен пее. А за 17 годишните е преустановена преди 3 години пак от великите ни вирусолози.

ИМа. На 7 и 11 годни, но само след проба манту.

Шило

а бе, спецовете, що някой не си покаже димполата за завършено висше медицинско образование? После и специализацията и не публикува името на поне един свой научен труд в областта на вирусологията?

поредната кучка на СЗО, нещо не ги кефи ни БЦЖ, ни хинина, ни пелина - всичко де е евино или безплатно. А БЦЖ беше най-неприятната изненада за тия боклуци

Бе хора тоя не е читав

"Но по някакъв странен начин тези епидемии са затихвали от само себе си, но без да имаме данни, че при тях колективният имунитет е изграден." Този "доктор" да си вземе дипломата и да си я сложи, където SARS-CoV-2 не огрява!

Човекът, предполагам, иска да каже, че не се откриват антитела. Това, че не откриваш нещо, не означава непременно, че то не съществува.

Има висок процент на невъзприемчивост! Имам близък прекарал вируса, който има доказани антитела. Съпругата, децата и близките колеги в офиса нямат, въпреки че са били в контакт с вируса! Всички са тествани за прекарана инфекция!

Точно наблюдение!!!

Добре е да знаете - наличието на антитела НЕ означава, че сте защитени, както и обратното! Имунният отговор е сложен комплекс и не зависи само от антителата!

Поредният платен''експерт'',който се мъчи да излъже как някаква болест позната от зората на човечеството идва от друго измерение и си отива когато пожелае.Няма имунитет,няма лекарство и ваксина,но видиш ли се поява и изчезва когато си поиска.Това какво ще правим,ще се лекуваме или ще седим няма значение.Е след всички тези лъжи и глупости защо аджеба подобни''професори''се безпокоят за здравната система след като от нея нищо не зависи?На кой са нужни лекари и болници след като подобен вирус е нелечим и само чудо или късмет спасяват пациентите?

Професорът се изказва умерено и точно. Решение има, но той не го знае, защото е извън стандартната медицина, иначе всичко, което е казал, е общо взето така.

Франция отмениха БЦЖ-то през 2007-ма, а са зле като заболели и смъртност. С 1-2 изключения всички починали са с ваксина, така че отговорът дали пази е ясен - не пази.

Тогава защо у нас има 2000 заразени и 90 починали, а във Франция са в десетката пъти повече.

Франция колко милиона са??? Мисля че около 50-60 милиона. Изчислявай относително!!!

Франция са 70 милиона, няма как да се сравняваме с тях. Мисълта ми беше, че починалите при тях за от годините, в които е имало БЦЖ, така че резултатите дали пази или не се виждат. А за заразените, късно взеха мерки. Дори се хвалеха, че няма да оменят изборите. После се като започнаха да прииждат линейки и чак тогава ги затовриха по къщите, но вече беше късно.

Професор съм! В седем пишкам, в осем акам, в 9 се събуждам!