17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди много ,ама много години ,много преди да изгрее "сияйната зора " на еврогейският, демократичен ,неолиберализъм , се използуваха едни стари ,но според мен изпитани парашути ПД-47 , докато бяхме в казармата, не чухме да е имало проблем с нях.Бяха обикновени почти квадратни с поотрязани ъгли.Много надежден парашут

Имаше и Д-1-8 викахме му биволицата никакво управление :-) Привет от стар аскер поделение 95450 ( 8 ПРП)

печатна грешка 68 ПРП :-)

то сигур прахута съветско производства от времето на Андропов. И сега Путин е виновен. Дано човека се оправи

НАЙ ХУБАВИЯ ВИЦ ЗА ПАРАШУТИСТИ ... СЪБРАНИЕ НА РУСКИ КОЛХОЗ ... И ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОЛХОЗА СЕ ОПЛАКВА : " КРАВАРКИТЕ БРЕМЕННИ, МУЖИЦИТЕ ПИЯНИ, ВСИЧКО МЪРЗЕЛУВА " .. ДОКАТО ГОВОРИ СЕ ЧУВА ЗВУК ОТ ЯКО ПАДАНЕ ... А ПРЕДСЕДАТЕЛЯ ПРОДЪЛЖАВА " И НА ВСИЧКО ОТГОРЕ ТОЯ НОВОБРАНЕЦ ПАРАШУТИСТ ЗА ТРЕТИ ПЪТ СКАЧА БЕЗ ПАРАШУТ И ПРОБИВА ПОКРИВА НА КРАВАРНИКА"

До "Будала си ти" . В българския език им мъжки, женски, че даже и среден род. Не е като педерасткия английски език, който е предназначен за негри и умствено изостанали.

СЕГА .... ... ПАРАШУТА ВСЕКИ СИ ГО СГЪВА САМ ... ... И ИНСТРУКТОРА САМО ГЛЕДА ДАЛИ ГО СГЪВАШ ПРАВИЛНО ... ... ВТОРО - РЕЗЕРВНИЯ ПАРАШУТ ТИ Е ОТПРЕД ... И НАИСТИНА МОЖЕШ БУКВАЛНО ДА ГО РАЗТВОРИШ С РЪЦЕ АКО ШНУРА СЕ ЗАКУЧИ .... ОБАЧЕ АКО ПРАВИШ HI-LO .... БУКВАЛНО СКОК ОТ ВИСОКО С ОТВАРЯНЕ НА 100 - 200 МЕТРА ОТ ЗЕМЯТА , ... НЯМА ВРЕМЕ ЗА РЕЗЕРВНИЯ .... ПРИ МОДЕРНИЯ HI-LO СКОК ИМА АВТОМАТИЧЕН БАРОМЕТЪР КОИТО ДА ОТВОРИ ПАРАШУТА НА ЗАДАДЕНА ВИСОЧИНА .. ... И АКО ТОЙ НЕ СРАБОТИ ИЛИ Е НАГЛАСЕН НА 20 М НАД ЗЕМЯТА , ВМЕСТО НА 200 МЕТРА , ... СТАВА ПЛЬОС ... .... АЗ ЗАТОВА ВЕЧЕ НА ПО-ВИСОКО ОТ ЖЕНА НЕ СЕ КАЧВАМ :)

ДЕВИЗА НА МОТОСТРЕЛКОВАЦИТЕ ... " ПО-ДОБРЕ ДА СИ ЖИВ КАШИК, ОТКОЛКОТО МЪРТЪВ ОРЕЛ " :)

Стига писахте глупости за неща от които не разбирате бе.

Да поясним, че парашутите тип крило не са за въздушно десантни скици, просто защото един десантчик скача със снаряжение горе долу колкото теглото му, а крилото не е за тая работа. Предимствата му са изключителна маневреност и скорост, но и доста засечки при отварянето. Признавам си, че не съм наясно с етапите на скарването му. Виж, армейският парашут на десантчика е с 99% отваряемост, руски е.. Слизаш си полека надолу, но нямаш нито скорост нито някаква кой знае каква маневреност.

Аз пък се чудя защо не ги използват десантчиците. Крила има и за тандемен полет могат да носят 200кила управляеми са и стават и при вятър. Единственият недостатък, може би е, че искат активно управление и не стават за през нощта ако нямаш уред за нощно виждане и че трябва истинска подготовка за да боравиш с него. Тоя с купола си една торба с катофи. Не знаеш къде ще те отнесе вятъра. Сигурен бил щото се отварял лесно, ама на не се отворил.

А 99% отваряемост означава че на сто скока един войник и мъртва.

Отказа парашута вие за ф16 говорите

малеййййй,сега мангала от максуда копейкин ще ореве маалата

Навремето войската скачаше със съветски купил и парашути, без проблем, сега с тия западни тип крило се мре на поразия, ама пък и пенсиите си ги бива

направо мрат като кучета - ей на, този е 20тия за тази година!!

За да пострада и втори парашутист, след като първият е бил с отворен запасен парашут (управляемостта му доста по-малка и се пада по-бързо отколкото с основния), значи вероятно е имало сблъсък във въздуха... По принцип, със запасния не е никак приятно - ударът в земята е по-силен, но чак до такива тежки травми не се стига. Предполагам, че при сблъсъка във въздуха на първия му се е погасил частично запасния парашут и е станало много близо до земята. Не е имало време после пак да се напълни с въздух изцяло или пък - дори и да се е напълнил, скоростта все още е била твърде голяма. Добре че са оцелели хората. А иначе - не ги плюйте. Те са добри войници. Просто малшанс понякога. В армията се случват подобни неща - може да ти се взриви патрон в патронника, може да се обърне бойна машина, какво ли не. То, човек по улицата като ходи, може да падне и да си строши врата, та там ли.

Глупости. Запасния е крило. Що пешете като не знаете бе?

според зависи, някои са купол или конус.

По-зле са и от украинските запасняци! Пушечно месо, при това без участие в бойни действия. Като войник при бай Тошо имах 25 скока за 2 години. Сега професионалните сигурно ги събират докато се пенсионират. Жалка картинка е армията на България.

При бай Тошо 25 скока ги правех за 5 дни. Момчето има доста скокове. Що пишете глупости?

Отново българския войник ще плати заради некадърността на своите политици и генерали. Вонящо управление. Къде е Радев лампаза. В задника ли си бърка. Веселин месец губим по един войник. Нещастници. Оставка и затвор.

пак на кривия ти к.., космите му пречат. Айде озапти се.

Бил е без парашут

Е добре...защо така се е получило? Парашута да не е от втората световна? Абе по-втимателно бре ,това са ценни кадри!! Дано се оправи момчето!

просто им се е раздул памперса.. ббаахаха аве мноо смеши натОВЧЕта ве

Натовска му работа.

За кога е насрочен десанта в Крим? Питам за да осигуря публика?

jingiby

Резервният парашут се отваря ръчно при незадействане на основния. Пред очите ми един съвойник не успя да го отвори навреме и резервният парашут не успя да се изпълни добре с въздух и само леко забави падането му. Ударът в земята беше страшен, но човекът оцеля. Извадиха му единия бъбрек и далака. Счупеното по него заздравя...

Това коя година беше?

Скачането с парашут е опасно но супер яко

Ако погледнете откакто смениха парашутна база тези ситуации са стандартни...нато баси майна

А Асса туп.Слава НАТО.

Ако ми кажеш един руски парашут по нов от 3о години ще те призная

Няколко системи имат и то не лоши. Например - Малва.

нова не значи по-добра, а по-ефикасна. (повече за по-малко пари). пример: едно време са се правели от коприна. после от изкуствена коприна. сега от рипстоп, който 'изгаря' за няколко години на слънце.

Да закриваме армията и да обявиме НЕУТРАЛИТЕТ !!

Всякакви разбирачи се изказват. Армията е рисково занимание от където ида го погледнеш. Мистър Мърфи си знае работата.

Натовски юнаци.

парашути втора употреба...

Инструкция за парашутисти. 1.Скачаш от самолета и след време дърпаш шнура за отваряне на парашута. 2. Ако не се отвори парашута, дърпаш шнура за резервния парашу. 3. Като се приземиш, джипката ще те чака. Скача парашутиста, дърпа шнура за парашута, същият не се отваря. Дърпа шнура за резервния парашут, същият не се отваря. Е, сега и джипката ако не ме чака долу, си еб@ майката.

хубав виц, ама айде не точно днеска.

Дира, това е РИСКОВА професия, която не носи нищо добро за нацията. Трудова злопилука и ТОЛКОЗ.

Управляващите политически КУРВИ - за убиване сте. Народен съд и разстрел ще ви е малко! НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА КОЗЯК И СОРОС! ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ!

Преди изпълнявахме скокове със парашути Д 1-8 и ПД47, съветско производство и за целия срок на службата не сме имали нито един инцидент.Да ама сега армията е модернизирана.

Инциденти винаги имаше, ама за тях никой не говореше. И не пишеха по вестниците. Това е разликата. А не в парашутите

аре ве,нито един инцидент..да не си служил 2 дена,а???!!!

Има и нещо друго при инцедента за което не съобщават. Даже и да не се отвори основния приземяването с резервния не би трябвало да е по различно от приземяване с основния.

Щом се е задействал резервния парашут автоматично значи е бил на ниска височима / около 300 метра / с висока скорост. Щим скока е бил със свободно падане, значи е скочил пт достатъчна височина. При проблем с основня парашут трябва да се предприемат мерки по одцепването му и отварянето ма резервния на безопасна височина / около 600 метра /. Има различни причини да не е опитал да отвори резервния на безопасна височина: 1. Опитвал се е да оправи основния прекалено дълго 2. Не е бил в състояние да го направи