Президентът застана зад БАН - в Скопие говорят регионален български

"Книгата разглежда използвания език в Северна Македония в научен, а не в политически план", подчерта проф. Васил Николов.

Обратно в новината

Коментари - Президентът застана зад БАН - в Скопие говорят регионален български | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Радев няма как да поеме вината за действията на БКП 20 години преди да е роден. Както писаха назад - случило се е отдавна, няма какво цял живот да предъвкваме едно и също. Аз смятам, че с Македония трябва трезво и делово, без излишни сантименти. Както не ни пука какъв език говорят, така да не ни пука къде ще влизат. Нито помагаме, нито пречим.

Комплексите на малките държави с дълга история. Северна Македония е пред началото на сериозен вътрешен проблем. 60% маккедонци и всичко друго е различно. София изтърва пилето отдавна, когато им прати танковете без екипажи. Сега какъв бил езикът ами там само циганския не еофициален. Не се напрягайте излишно и не им се намесвсйте на комшиите в работата. Кой какъв бил на какъв език говорил. Това е работа на тяхната държава. Пак неадекватни български ходове. Много шум за нищо. Излишно напрежение за да забравим нашите си проблеми. Майсторлъка е да мълчиш когато ти се говори.

/нали са такива/,всичко им разбирам.Като слушам трънчани,нищо не им разбирам,но няма трънски език .Това са диалекти на българския език.БАН най -после са го разбрали,защото бавно мислят.Това е от средната им възраст.

Изпуска се важна подробност.Не е само езика,въпреки ,че е много важен,но той е завършека на схемата..Казват ,не сме против днешното им самоопределение,а се изпуска как е създадено и защо?В основата на днешната им идентичност стои омразата към българите,фалшифициране на произход ,на история ,всичко е обърнато наопъки ,написано толкова грозно и изопачено,за да се прекъсне връзката.учи се в училище няколко поколения.Македонците нямат своя история ,нито език,каква нация ,как е създадена и защо е създадена?Всичко е творение на югокомунизма и на Сталинския изпълнител Георги Димитрое като начало,но продължен с репресии и цялостна подмяна от Тито.За да имаме някакви отношения изобщо с тях ,много сериозно трябва да се постави темата за причините на тяхната идентичност.Какви да тези македонци ,откъде са се пръкнали след 1944г. Няма да ни приемат като братя,ако политиците тъпчат на едно място.И не става с добро.Да не говорим за хилядите избити българи,само защото не са се отказали от произхода,а е време да се гивори открито.

Отличен анализ! Ра дев не става и за гюдерия!

iwastef@

Толкова ли е важно за нас, дали една чужда!! държава като Македония говорят на български?? История, та история! Еми те нещат, нито да сме братя и сестри, нито да им се казва, че говорили български. Даже на политическа основа да направят компромис и да се съгласят, те, хората, никога няма да си признават, че всъщност говорят български. А и те говорят, аз лично само 1/3 схващам. След като са македонци, и те искат хората да си говорят на македонски. Насила хубост не става... Това да ни е проблема. Но ние все в миналото живеем, 94-а САЩ, при Бай Тошо кво било, СССР какво било. Да, ама всичко е в историята, минало свършено. И Втората Световна война мина-замина. Победителя БЕШЕ Победител, както спечели цяла Източна Европа, сега я загуби. Та барабар със изкуствено събраните съветски републики. И те отидоха в Историята...

Какъв(ва) си ти!?Учил(а) ли си?Разбираем е 90% от езика им.

браво един съвременно мислещ българин.вече мислех че цялата нация е изпростяла.ако имаш съсед по апартамент и си говори на някакъв полуразбираем диалект какво те бърка.нито ти пречи нито ти помага да напълниш хладилника.оставете хората да се пределят за каквито искат може и извънземни да се тарекат а тези изкуфяли старчета от БАН може да са млади на години но стари в мисленето да се занимават с нещо полезно а не да са фабрика за фекали.

Браво !!!!!!!!

Не само президент, ами и езиковед. То и сталин има трудове по езикознание, ама нашия за сега го дава на вербално ниво, льотчик е горкия, аналогов!

Браво на Президента

докато едни нещастници се карат какъв им езика, в едната държава ще говорят на развален албански, а в другата на развален цигански!

Обаче мълчиш за палатките до кога ще притискаш свободните медии

Веднъж да не объркаш позицията 8

е, сега е ред на Бойко да е на чомпек - те се редуват, само и само да не са на едно и също мнение :))

Както винаги, президента реагира адекватно! Поздравления!

Са, да.... Почни пак с респекта!

държавния глава спокойно можеше и да се въздържи да се изкаже по темата! всепак е бивш военен а не лингвист и езиковет мълчанието е злато, както са казали древните мъдреци!

македонския президент не е лингвист ма виж колко е смел и категоричен по темата:))) Нашия да не е по-маловажен - eй не останаха патриоти , само критикари :)))

Президента пак играе казачок по свирката на Москва. Русия и Сърбия правят всичко възможно да ни скарат с братята македонци (а БКП измислиха македонската нация и език -Радев забрави ли този факт!!) за да не влезнат в НАТО и ЕС!!

БКП измисли македонците, факт Но това не значи, че трябва да клякаме на всяка тяхна прищявка. Имаме си свои история и култура. И трябва да си ги пазим.

казачок, но в случая не е по свирката на Москва. Щото Москва поздрави официално деня на македонския език и публикува снимка на македонско-руски речник от 1948 г.:)))

Стандартен Български (да кажем, който е по новините) и регионален български, който е в Северна Македония или Източна България, където на чушката викат пипер са еквивалент на Стандартен Френски във Франция и Френкси в Кебек, Канада. Във Франция като дават канадски филми от Кебек, им слагат субтитри, защото формата на говорене в Канада е много стара. Френско-Канадците обаче не отричат, че говорят френски, макар и да е очевдно по-различно звучащ.

PEYTSCH

Голяма работа. Затворете границата ама яко. След 10 години я отворете и ще видите, че имаме обща граница с...албанците. Спор за езика с тях нямаме.

Румен Радев и Илияна Йотова ще присъстват на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС На церемонията са поканени председателят на парламента, министър-председателят и председателите на парламентарните групи в Народното събрание Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на тържествена церемония по издигане на знамето на ЕС по повод Деня на Европа – 9 май, от 10.00 часа пред сградата на президентската институция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. ... Дали Евромъжа ще уважи поканата на президента, или ще празнува комплиментите на Божков?!

Мунчо щеше да вдига знаме някъде по на изток .

Мунчо, върви да вдигаш знамето с полумесеца!

Жалко. Заради такива като президента и шовинистите БАН, не заслужаваме да сме заедно с македонците и те с право се отнасят резервирано към нас. Господин Радев, вашата партия майка кара през 1945 година всички българи в Македония да се пишат македонци. Преди да им натрапвате сега, че са българи, поне излезте и се извинете на хората за тогавашното ви предателство.

Какъв език говорят в САЩ??????????????????? Братя македонци вие говорите македонски български. Казвам ви го като човек,българин който освен книжовен правилен български научен в училище, говори и още два диалекта -шопски и македонски.Вие говорите само македонски диалект без да сте учили книжовен български език и то по политически причини. Това не ви прави зависими и не ви забранява да сте македонци от Република Северна Македония..Никой не ви пречи на свободата, но трябва да уважавате( не е нужно да обичате) повтарям- да уважавате общата ни история, език и нас българите както ние ви уважаваме вас. Защо питате? Ами много просто. Ако вие утре се скарате с вашия роден брат по една или друга причина, ходите ли по улиците да викате че той не ви е истински брат????. Братя македонци, елементарно е.Когато дойдат ви на гости сърби или хървати с които бехте 50 години в Югославия вие ги разбирате 60%,а те вас 30-40%(имам приятели сърби и хървати питал съм ги и не ви разбират).Като идете в Гърция в Солун столицата на техната Македония като говорите там никой грък не ви разбира, а и вие тях не.А сега да ви питам като дойте при нас в София кой ви е преводач???Ние и вие си се разбираме перфектно.Еее това е то братя.Другото е политика, лични чувства, комплекси и 50 години нова история дето са ви промивали мозъка в училище в Югославия.Мразете ни българите колкото си искате, но не ни мразете без причина и не ни отнемайте езика и историята.Винаги сте добре дошли в България и винаги ще бъдете, защото тя е и наша и ваша майка. Бог с нам и ние с Бога!!!

Браво! Много точно казано. Присъствала съм на скандал между възрастни македонци които казват,че са българи и млади с промити мозъци които казват,че са македонци

Умен Българин е нашия Президент Румен Радев ,Браво ! За разлика от Тулупите и Мисирките , продажно анти -Българско племе !

толкова е умен , колкото и ти си софиянец Симчо !

Продължавайте да плюете собствения си президент. Макетата ще останат доволни. Очаквам с нетърпение,кога съседите ни ще поставят въпроса за македонското малцинство у нас. Че те албанците станаха вече 20 %. Ще си запазя този пост и ще ви го представя тогава.

може да си помисли, че прецедентът най-накрая е постъпил като национално отговорен български политик, но... нищо подобно. С изказването си Руменчо помага на цялата македонска паплач от политичари, които не желаят влизането на държавата им в ЕС. Така, резидентът Радев хем трупа активи на гърба на учените от БАН, хем и Корни и Путин са доволни.....аман от номера на евтини труженички!!!!

Той и сталин е писал по въпросите на езикознанието, нашия за сега само говори! Не че македонците говорят македонски, всички сме чували за манастира прохор пчински, ама кой знае защо президентот подкрепя активно позиция, която отдалечава македония от ес!

А на тебе,какво ти дреме,че Македония се отдалечава от ЕС? Пирински македонец ли си ? Щото има и такива. Не си ги чувал,какви ги приказват,ако не си от тях.

Другарят Радев в качеството си на какъв коментира? Не е историк, не е и филолог. От пръв поглед си личи, че не е никакъв учен. Той е политик. А щом политиците се изказват по "македонския" въпрос, могат да кажат всичко - и най-смешното, и най-абсурдното. Радев се прави на супер български патриот. Това е!

Уважаеми (пауза) съотечественици. (пауза)Българският език (пауза) ми е (пауза) труден (пауза) за (пауза) говорене, а (голяма пауза) за диалектите (пауза) хептен.

това не са паузи, а спазми на невроните които свързват мозъчетому с езика му!

Ей ,анонимен нещастнико,имаш ли доказателства за приказките си ,или си едно просто лапацало ,страехлива мишка ,нещожество ,като всички с които си приличате 2020-05-08 19:45:36 М (нерегистриран) Защитава, но не българските а руските. Той е предател.

македония по някаква причина тръгне да се разпада, къде ли ще искат да се присъединят хората от македония, питам! - една част ще отидат в албания - друга част в гърция - трета част в сърби но НИТО ЕДИН /убеден съм/ няма да иска да отиде в бг !

пишман патриоти тръгнали да ги шантажират с езика! абе то и българите не ви щат, какво да говорим за македонците, те тръгнали да опъват и без това напрегнатите отношения с македония жал ми е за македонците, щото са в ролята на украйна... и ги пресират отвсякъде ...

Притрябвали ни са. Истината е,че макетата стават все по-нагли. От тях можем да очакваме само злини.И то големи.

Комунистическият президент Радев май е забравил, че македонският език е изобретение на хората от неговата партия?!

Борисов е съгласен българският език да се нарича северномакедонски. Само да му се обадят от Вашингтон, или Брюксел, Борисов и нас ще обяви за северномакедонци

Румен е мъж на място, за разлика от много други български политици, които се въртят като ветропоказатели. И говорят различни неща, по един и същи въпрос, няколко пъти на ден

да не е образецът ни за мъжественост!!!

Браво светла, ако не си рускиня владееща добре български , па на?

Откакто е президент, това е първото му правилно изказване и национално отговорно. Добре че не е питал Корни, че щеше да разводни и изпръска всичко със злъч, омраза и лъжа.

"прецедент" в сегашната и регламентирана роля е просто излишна!

Руменчо припява на песента на Стево Пендаревски за това как лоша България иска да им вземе езика!!! Те са в избори и се прави всичко възможно да се мотивират две-три поколения лъгани за историята им хора, да гласуват за противниците на ЕС Така че..Резидентът Радев и този път е верен на тези, дето го предложиха за президент...

станкето до сандански са македонци

не означава - българи! какти и чукча не означава москал, въпреки че и двамата /незнайно защо/ ги наричат със събирателното "руССкие" ... какво "русски" е чукчата?

А ми не означава да. Освен македонците, българи са и тракийците и добруджанците и балканджиите и т.н.

ДА СА "БУГАРИ" ,ВЕ! ПИТАЙ ГИ!

Че са македонци, македонци са, всички в географската област Македония са такива. Въпросът е дали са македонисти?

Тя на тоя каун партията караше българите от благоевградско и кюстендилско да се пишат македонци. Същата партия гонеше българи-емигранти от Гърция И ги препращаше в Югославия щото били македонци. А той това въобще не го прави от патриотични чувства. Не, просто изпълнява повелите на господарите си - да попречи както може на С.Македония да влезе в ЕС. Шибан мадъфакър.

Радев защитава националните интереси на България. Борисов защитава собственото си оцеляване

Защитава, но не българските а руските. Той е предател.

Ако Радев защитава руски интереси, той е национален герой. Защото интересите на Русия и България са едни и същи.

Не са брат. Понакога може да съвпадат, понякога може да са противни.

А ББ е съгласен на всичко, само С.Македония да влезе в ЕС. Както влезе в НАТО. Гърците изцедиха много македонска кръв, за да дадат съгласието си и постигнаха всичко в свой интерес. ББ постига всичко в чужд интерес, за политическото си спасение

всеки го знае, македонците говорят български с типичният за тамошните ширини диалект, а знаете ли кога ще станат и българи.., когато в Северна Македония албанците станат 2/3 от населението :)

Браво Румба. Но не е смешно. Я по добре Деса да се изкаже по въпроса че да се посмеем в тия тъжни времена. А ти и обясни че Македония е държава а не наденица

в Скопие говорят регионален български ---- .... АМА ДРУГ ПЪТ ! ПИТАЙ ЕДНО ДЕТЕ НА 10-12 ГОДИНИ, ДАЛИ И КОЛКО РАЗБИРА КАКВО МУ КАЗВА МАКЕДОНИЦ. АКО КАЖЕ, ЧЕ РАЗБИРА - ЗНАЧИ ЕЗИКЪТ Е БГ АМА АКО КАЖЕ, ЧЕ НЕ РАЗБИРА ... КВОЙ ШЕ ПРАВИШ ВЕ, КРЕМЪЛСКИ КАПУТ ?! ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ГО РАЗБИРАТ /МАКАР И НЕ НА 100% БУКВАЛНО/ ПО-СКОРО ПО ПЪТЯ НА ЛОГИКАТА И ЖИТЕЙСКИЯТ ОПИТ ОТ ПОЗНАВАНЕТО НА РАЗНИ ДИАЛЕКТЧНИ ДУМИ ОТ РАЗЛИЧНИТЕ КРАИЩА НА СТРНАТА, ОТ КОЛКОТО ОТ БУКВАЛНО РАЗБИРАНЕ И ЗНАНИЕ НА ДУМИТЕ. ДАЖЕ И ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ ТОВА Е ФОРМА НА "РЕГИОНАЛЕН" БЪЛГАРСКИ, Т.Е. "ДИАЛЕКТ", ТО ТОЗИ ДИЕЛАКТ ВЕЧЕ ИСТОРИЧЕСКИ СЕ Е ОБОСОБИЛ В САМОСТОЯТЕЛЕН ЕЗИК! ТАКА ЛИ Е? ТАКА Е! Е КАКЪВ Е ТОГАВА ПРОБЛЕМЪТ В ТОЗИ СПОР "ЗА ЕЗИКА" ... НЕ ГО РАЗБИРАМ!

е май, че някакви болни мозъци, търсят конспирации в последствията от признаването на езика! но от болни мозъци какво да очакваш? те влезли в ес, където се говори за размиване на народите, но те още веят някакви "патриотични" байряци!

Никога не е лесно да си прост. БАН ти дават примери с испанския - различен е в Испания и Латинска Америка, но пак е испански. Таса е и с австрийския и т.н.

не го знам, и английският ,обаче ИМА РАЗЛИКА между бг и македонски! да, може да има някакво общо звучене в някои думи, но като цяло, общото фоново звучене на езика ДОСТА СЕ РАЗЛИЧАВА от бг

Ако не си от Родопския край, Банско, Трънско, никога няма да разбереш какво ти говорят там. Явно и те не говорят български. Смехота!

Проблема е за македонците и най вече за мънкидонците от тях защото България има всичкия левъридж за приемането им в ЕС или не. България загуби войните от началото на 20 век и с тях и Македония. И от тогава не беше възможно да се влияе на процесите на обезбългаряване в Македония дирижирани от Белград и Москва и коминтерна с нашите предатели комунисти. Е, вече не и си играем козовете! Какви са козовете на македонстващите !? Избора е ваш . Македония забавена 20 години за приемане в ЕС първо няма да я има нея ( по демографски причини заради албанската вълна ) и второ и ЕС няма да го има със съотвентните ползи от членството в него , които България междудругото взима ... ( само не ми говори как България има същия демографски проблем и щяла да стане Цигания след като се вижда с просто око че нашите цигани за тия 20 години повечето ще са германски граждани и децата им родени там няма д азнаят къде е България на карта. В България по скоро тече един процес на етниеско изчистване на чуждия елемент, турците също емигрират не по малко...) Ако за тия 20 години българската кауза в Македония не победи каквато е и историческата истина то нас повече не ни интересува. Територията се превръща в баница за деление между равнопредставени албанции сърбомани и в двата случая който и да победи македонизма изчезва който и да победи идва сърбизма и албанизма. Доволен? Ние ще гледаме сеир тоя път , а албанците знаят кой са и за къде са тръгнали и на кой да разчитат . Сърбоманите няма как да разчитате на България по скоро ще играем против вас... Накратко България не е за губила достойнството си да предаде тая територия на второкачествен народ като шумадийските свини и техните кукловоди от Московията . Капиш?

Браво!

Тук чета коментари на северно-македонски Българи. Значи са учили Български,щом четат новините в сайта.

Не, дюд. Четеш писаниците на гнусните гербави тролове, които като чуят името на Радев полудяват

Предателят Стамболийски към Югославия: "Ние не щем Македония - нека Ви е халал. Само ако може, вземете и македонците и направете от тях мирни и почтени граждани ...". По-късно още един предател - комунягата Георги Димитров преследваше българите,за да се пишат македонци. Мунчо Радев е същият предател, сега се преструва.

Ами и аз така мисля. Които се мислят за българи са добре дошли. Другите да си ходят в Албания и Сърбия. За какво са ни. Заради тях сме загубили южна Тракия и беломорието. Само да си пишат историята и езика след 1945

"Регионален български" е другото име на български диалект. Особено интересното е, че в София се говори същата форма български език. Още по- забавното е, че официалния български език е Търновския диалект, който е с мек говор. А президентът се присъединява към едни недоучени академици, които мълчаха като паламуди 30 години и се снижаваха повече от 70 , когато Москва и Белград създаваха македонска нация и унищожаваха българския народ.

Да яхнем и ние патриотарщинаъа, та да теглим политически дивиденти. Защо македонският е български? Защото преди 1000 или преди 300 години по ония земи се е говорел български. Ами хубаво, но още 500 години по-рано всички славяни са говорели един език. Затова Кирил и Методий са ги разбирали и в България, и в Нитра, и във Велика Моравия. Гога сръбският и българският са се отделили в самостоятелни езици? Просто по-рано от македонския. И затова техните езици са допустими, а македонскияъ не е. Аргументите са глупави и несъстоятелни. В България разбирали македонския и затова той не е отделен език. Е, и сърбите разбират македонски без преводач.

Велика(Голяма) Моравия е на южния бряг на Дунава. Днешна Сърбия. Бил съм и в Моравия, в Брно, там също говорят Български език. Но ти, миндил продажен, една дума няма да разбереш от родопския диалект с ТРОЙНО ЧЛЕНУВАНЕ за неудушевени отдалечени предмети. Този архаизъм, на повече от 1500 г, е запазен и в....Трънско.

Дори не знаеш какво е миндил, серсемино!

Подписа Писмо до папата, надругия ден реч за гергьовден, поднесе цветя, вчера телефонен разговор за кризата с колега...обмяна на мисли, днес езиковед...мнение на какъв език говорят македонците, уте ще констатира, че руснаците са ни освободили и без тях войната щяха да я спечелят немците, а ужасът да сме на две морета щеше да води до нервна криза всеки българин... в президентството кипи здрав труд!

Из "Въпросник за македонци", който мисля скоро да публикувам някъде: Въпрос 1: Какъв е по народност Гоце Делчев? Отговор А: Българин. (правилен отговор) Отговор Б: Македонец. За този отговор има допълнителен въпрос. Отговор В: Друга народност. Моля, посочете, каква. (за всеки случай) Въпрос 2: Ако Гоце Делчев е македонец, защо е писал писмата си на книжовен български език? Отговор А: Защото е бил българин. (правилен отговор) Отговор Б: Защото тогава македонският език не е съществувал. (правилен отговор) Отговор В: Друго. Моля, уточнете. (за всеки случай)

Най-накрая да каже нещо нормално и този - македоноссексуалистите са бивши българи и бъдещи албанци.

Браво първата смислена намеса на президента

Веднъж нещо положително, невероятно но факт :)

Иначе, кой какъвто иска език да си говори. Тук на балканите нещата са сложни открай време. Всички говорят развален български. Факт е, че ние разбираме чудесно всички. Не трябва да допускаме северноамериканският да надделее над нито един балкански език. Освен това ,президентът е прав!