Радев: Битката за Плевен осигури съществуването на България

Битката за Плевен се превърна в прелом, без който днес едва ли щеше да съществува България, заяви президентът Румен Радев.

Обратно в новината

Коментари - Радев: Битката за Плевен осигури съществуването на България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Историята на нищо не учи, само наказва. Тоест тя се мое да се повтори като нова трагедия. А сега предвид тежка обстанавка в света и най вече по границите на БГ.Защо ли Турция иска преразглеждане на Лозанкия договор.Защо ли го повдига този въпрос?

Генерал Радев докара герберските тролове до идиотизъм. Тук един герберски идиот надскача сам себе си

Забрави накрая да завърши словото с "Да живей непобедимият СССР", а аудиторията да отвърне "КПСС-БКП-вечна дружба!!!"

Это ви доказателство - започват да се подиграват над свободата на БГ и жертвите дадени за нея.Но най-важното над държава дала тази свобода.Личи, че някои трудно приемат историческите факти и истината поради своята ненавист към Русия.Уродлива работа.

Е-оборотное си е живо доказателство за отровата на руските тролове тук.... Както и да се крият, все се издават

ще литне от надуване

Ми боен пилот,лети си!що не лети свинята от Банкя???

май?

...още малко и ще се пръсне от надуване!

...ще го сготви,или с кестени?

Хубаво е, че президентът Радев спомена, че Плевенската епопея, продължила около 4 и половина месеца, е решаващо събитие за изхода на Руско-турската освободителна война. Жалко е, че в кратката си реч, той не намери време да спомене името на ген. Едуард Иванович Тотлебен. Тъкмо този руски военен инженер взема смелото решение съюзниците - руснаци и румънци - да се откажат от опитите Плевен да бъде превзет със щурм. Вместо това, ген. Тотлебен залага в по-голяма степен на интелекта и организацията при по-нататъшните военни действия. Това му дава възможност да осъществи обсадата на града по начин, довел до прекъсване снабдяването с храна на армията на Осман паша. Така той вкарва в лапите на глада турците в Плевен и околните села, което ги принуждава да излязат от добре укрепените си позиции и да атакуват руските и румънските сили в отчаян опит да излязат от обкръжението. Неуспехът на този опит, при който турците дават около 6 хиляди убити, както и последвалата го капитулация на силите на Осман Паша, дава основание на ген. Тотлебен скромно да заяви, че не той, а гладът е победил турците в Плевен. Превземането на Плевен освобождава значителни сили на руснаците, което им позволява за по-малко от три месеца да освободят по-голямата част от днешна Южна България и да завършат войната пред стените на Цариград.

Ми Генералът говори с благодарност към руските братушки! Как да спомене ген. Едуард Тотлебен, след като той е НЕМЕЦ! Излиза, че и немците са ни братушки!

На снамката Генаралът е застанал в позата на Мусолини и доста мяза на него, само бузките му са по-слабички!

Битката за Плевен осигури съществуването на България! Битката я спечели Генералът от инженерните войски Едуард Тотлебен, какво прекрасно "руско" име, мяза ми на немско! Самият руски Цар Александър Втори е чистокръвен немец! 90% от комадния състав на Армията Освободителка не са руснаци! Йосиф Гурко, Валериан Дерожински, Казимир Ернрот, Николай Криденер, Фьодор Радецки, Едуард Тотлебен, Аполон Цимерман, Алексей Шаховски, Иван Шаковски, Юрий Шилдер - Шулднер, Виктор Дандевил, Александър Имеретински, Иван Тутолмин, Пьотър Вановски, Отон Раух, Иван Ганецки, Александър Деп, Арзас Тергукасов, Михаил Лорис - Меликов, Едуард Делингсхаузен, Василий Хейман, Казимир Левицки, Василий Каталей, Мартин Кучевски, Виктор Кренке! Също така 90% от личния редови състав са етнически украинци, най-бързо се набира армията от Украйна, а не от Чукотка и Далечния Изток! На Докторския Паметник в центъра на София почти няма руски фамилии! Редно беше Президента да изрази благодарност и към тях!

"Тотлебен" е от немски: Тод - смърт Лебен - живот

Интересно какво ще кажеш за това какви са били тези генерали, когато са печелили воини срещу. Прусия, Германия и Австро- Унгария - руснаци или германци?

Битката за Плевен е била решаваща за хода и изхода на кампанията, а пък битката за удържането на Шипка - решаваща за битката при Плевен. Следователно, изходът на военната кампания на Балканите се е решавал на Шипка. Вечна памет на падналите мужици и доробанци в боевете за Плевен! Те проливаха кръвта си в една война, която донесе свобода и възкресение за България! Не един път съм писал, че история не се пише в условно наклонение. Всеки що-годе грамотен и разумен човек знае това. И някак нямат място лозунгите от рода, че видиш ли, АКО не е била Русия и нейната победоностна война срещу Османската империя през 1877/78 година, то България нямало да я има, че сме щели да ходим с фесове, че сме щели все още да сме в пределите на Османската империя и т.н., и как трябвало да сме благодарни на Русия. Добре, съгласен съм, приемам причинно-следствената връзка "Война-Свобода". Но не приемам по-нататъшните съждения от типа, "какво би станало, ако...". Ами, нищо не би станало. България пак щеше да е независима държава, макар и с десетина-двайсе години закъснение. Османската империя се е разпадала и е било неизбежно. Останалото са пропаганда и спекулации. Може би е щяло да бъде по-добре или пък по-зле за България... Никой не знае и не трябва да се гадае на боб. По отношение благодарностите. Да, народа на България е благодарен на войниците, паднали в тази война. Издигнали сме паметници и ето, повече от век и половина ние тачим тяхната памет. Гробовете им не са обрасли с трева. Отслужват им се църковни служби и всичко, както си му е редът. Какво друго? Държавата, империята, която е обявила войната, победителят, вече не съществува. Не съществува и победената империя. Но от нас искат да продължим да целуваме ръка. На кой? От нас искат да продължим да мразим и днес поробителя. Кой е той? И единият, и другият, вече са история, останала в небитието. Трябва ли да мразим и Източната Римска империя (Виззантия), че сме били над двеста години под тяхно робство? Къде са тези римляни-византийци, които ние трябва да мразим? Няма ги. Гърция не е Византийската империя, така както и Турция не е Османската империя, така както и днешната РФ не е Руската империя! Тези империи ги няма! Ама някой бил искал да ги възкреси... Това е фарс. Престъпник е този, който се опитва да насажда чувства на робска благодарност в народа на България към който и да било! Това е престъпление! Нима, ако я нямаше борбата на нашият народ за национално освобождение, щеше да съществува България такава, каквато е? Не, разбира се. Тогава ние щяхме да бъдем само военна плячка за поредния победител! Свободата и възкресението са си наши, на българите, постигнати с реки пролята наша, българска кръв!

Лошото знаеш ли какво е? И ние вече нямаме много общо с онези достойни хора създали модерна България. 45 години комунизъм и 28 години демокрация моделираха обществото в уродлив безмозъчен консуматор с претенции за изключителност.

Твоите разсъждения от редици тези, които се чува напоследък. България, която я нямало на картата на Европа 500 (!) години, щяла сама да се освободи. Прилича на исторически анекдот точно 5 века липсвало за успешно освобождаване от една мощна и свирепа държава на времето - Турция, която дори сега след многократните си поражения от Русия (изведнъж и защо ли?) иска преразглеждане на Лозанския договор. А нима ли самият голям мащаб на руско-турска война не е показала, колко огромен брой хора участвали, военна техника, оръжия, какви кръвопролитни битки са се водили и колко трудно била достигната тази тежка и с големи загуби победа. Трябва да си болен върху цялата си глава да говориш, че само патриотизмът на българи е достатъчен. Който залепил задника си на дивана и пише такива абсурдни и шизофренични неща извън всякаква историческа и военна логика и извън тогавашната жестока реалност да не се позори. Срамно е и карикатурно.

...снимката,ще се пръсне от надуване!

..става дума...

Това че караш самолет не значи, че разбираш от стратегия и оперативно изкуство. Ако не бяха спрели Сулейман паша при Стара планина войната ще бъде загубена. пак се плъзгаме по патриотарски теми а не захващаме за битието на обикновения човек. Не може, не иска, страх или крепи статуквото. попиляха народа този високопарничи.

Москва също отбеляза годишнината от битката при Плевен, когато Осман паша коленопреклонно предаде сабята си на генерал Скобелев. Паметникът на героите от Плевен се намира в центъра на Москва, близо до Кремъл. Събитието бе тържествено, посетено от официални лица, включително българският посланник

Нашите почитания, господин Президент

Другарю Резидент...

Първо турско, после Руско, а сега Европейско робство. Кога ще сме наистина свободни би хора.

Това българско племе няма да му дойде ума, от 9 млн. за 25г се сринахме на по-малко от 6 млн.Тука платени и миризливи тролове се втурнаха още от нощеш да се наакват.От 1989г. до сега не сме имали по-читав и достоен президент от Радев.

...има ли,бе?!...

а преди 1989г?? и от мене да знаеш, българите бяхме 8 000 000 всички затворени тук, а сега сме 11 000 000 пътуващи, работещи и живеещи кой където си иска!

Да каже: каква е разликата между ФАРМАКА И ЗЕЛЕНАТА МУХА? Мисля че няма: зелени са, летят, без мозък, миризливи и да се погнусиш от тях.

Имаш предвид, че фатмака е Борисов

ИЗМИНАТ ДЕН ТОЗИ НЕКАДЪРЕН ФАТМАК СИ ПОЗВОЛЯВАДА, КАТО НАДУТ ПУЯК ДА ПРАВИ ОЛИГОФРЕНСКИ КОМЕНТАРИ, КОИТО НЕ СА ЗА КУХАТА МУ ГЛАВА И НЕ СЕ УСЕЩА, ЧЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЛЕТЯЩА ЗЕЛЕНА МУХА ПО ЛАЙНАТА НА НИНОВА.

Банално и скучно изказване на некомпетентен (п)резидент, лансиран за поста от Кремъл.

Този радев е добре подготвен по "патриотичната" руско-манипулативна фейк история. Защо не се говори за реалните причини руският цар да влезе във тази поредна война с турската империя? искало му се на руския цар контрол над босфора, че единствената друга точка от която могат да излязат е ееей там горе над петербург. Добре че британците се появяват отдолу и скръцват със зъби, та руснаците спират след шипка. Да не звуча като някакъв любител на отоманската империя, но ако руснаците бяха стигнали истанбул, сега нямаше да има българия, щеше да има една оооще по огромна русия, и "Цариград" на босфора. Добре че не се разбраха големите, та по сучайност това надоразумение се е образувало, като компромис.

Така е Радев! Братушките осигуриха съществуването на България, но както сте я подкарали и както върви, ако нашите Братя Освободители не се намесят отново, ЕС и НАТО ще го прекратят.

Опълченците на Шипка ми се струва решаващото сражение, което определи кой ще прибере овациите на основния военен театър.

вярно! Какво щеше да се случи,ако Опълченците не бяха спрели турските сили при Шипка и какво щеше да се случи тогава при Плевен.

По-тъп президент едва ли можеше да си избере простият народ.

Шило

Може и така да е. Щото, както се оказа, Плевнелиев не беше избран, а беше резултат на изборна измама. Но пък Роско засенчи по тъпотия всички!

Защо толкова ви дразни Плевнелиев! Много ясно, защото се опълчи на руските долнопробни попълзновения!

Повтаря се същата свинщина както при Плевнелиев и други. Обезличено се говори за някакви си войници дали живота си за да се осигури съществуването на България. Кой обяви война на Турция, кой прати многобройната войска в тогавашната Османска империя, кои са тези 20 хил. войници дали живота си България, кой понесе големи материални щети свързани с водене на военни действия? Кои са тези семейства на коя държава понесли загуби на родните си и близките си хора? А? И въобще коя държава спечелила тази тежка война? Присъствах миналата година на празнуване на 3 март в детска градина. Оказва се, че войната била спечелена само от български опълченци и от никой друг повече. Такива знания сега получават деца. Разочаровах се от Радев. Смятах го за правилен човек. Но сгреших. Той показа безчестно поведение на страхливец, загрижен как да не се разсърди западните си покровители, ако спомене името на държава, която дала живот на държава България.

Цитат от речта: "След пет месеца на кървава обсада руските и румънските войни записаха едни от най-важните страници в историята на освободителната Руско-турска война." Какво повече трябваше да каже?

Дрън-дрън, точно затова аз написах за обезличаване. Когато между другото се споменава за руснаците заедно с румънците (все едно,че нищо не си казал) - е така като дежурно изброяване без да се отдаде заслужената почест и уважение на ролята на победителя в тази война дала големи войнишки жертви Русия, която, впрочем, обявила война на Турция в неизгоден за себе си момент, а именно: в Русия започнала военна реформа и не е било завършено превъоръжаване, за какво говори такова незачитане ? Русия започнала войната, тъй като в руското общество се издигна лавина на хорско възмущение от нещастие на едноверци и братски славянски народ, който след години забравил всичко. Що да не се смени название на руско-турската война, например на румъно-турска, щом разликата я няма вече. От патриотичната роля на високото лице в БГ така излиза.

мълча,като з*дник,нали?...

Плевнелиев е последният към момента български президент !

Шило

Ефенди, според вас , в мюфтийството, може и така да е, ама според българите, е позор!

Битката за Плевен осигури колонизацията на България и промиването на мозъците на българите за поне още 500 г!

Всъщност изходът на войната е решен от битката за Шипка! всичко останало е било въпрос на време. Плевен можеше да реши изхода на войната, ако руснаците бяха успели да го превземат преди обсадата ....

Така е евала на руският народ, но истината е че генералите се издъниха при Плевен. Всичко се реши преди това на Шипка , от нашите прадядовци. И след това заедно руси и българи умираха от студ буквално при зимното противостоене. Поклон!

Много точно казано!

Искам да видя един български управник с красиви, хармонични черти, с финес на обноските, с голяма обща култура, с изрядни маниери, с елегантен стил, харизматичен и силен, но без да е груб. Поне един в тая наша държава, поне един-едничък за тези почти 14 десетилетия след битката при Плевен и след Освобождението .

цар Борис Обединител.

Е , къде да имаше и дар слово, да ти напълни душата като като каже 2 и 200, а не да ттряска неистини, шаблонни думи, без смисъл и значение, написани сякаш от някой 10-отокласник.

Имаше ли представители на патриотите,на честването ?

Президентът - мъж на място, патриот, честен човек. Премиерът - мутра, продажник и предател.

ivo10

Аааа, Кутев, да си ги нямаме тия. Нашето все е най-хубаво. Стига вече. Прогледни най-сетне.

Абе, вий не четете ли руски сайтове. Всеки пети коментар (образно) хвали Сърбия. За Македония пише българомразеца Неделко (който счупи с чук плочата на Каймакчалан), Путин говори за македонската земя. Сърбите купуват оръжие, Турция оспори Лозанския договор, Македония не е спокойна и ние както винаги не сме в час.

Много мъдри слова на другаря Радев ! Истински българин милеещ за България!

Eвропейските вестници прогърмяха: Плевен падна защото както тогава, така и сега, Запада винаги е работил против България! Същия Запад на който мошеника Радев сега слугува! Заради една битка България нямало да я има - ххахахха - глупости на търкалета! Мошеника Радев много подценява България нещо! Тоя освен да чете речи, друго май не може!

Много изказвания в стил Плевнелиев-украински,финлански,полски воини.А неговия стил копира американския посланик в Белград,който се скара на сърбите,че канят Путин за освобождението на Белград,а не Порошенко,понеже бил освободен от Трети украински фронт.Сърбите му теглиха майната,и му казаха,че по-добре знаят кой ги е освободил.

Бъдете обективни. Руският император е имал геополитически интереси, но руските войници и офицери са били със съзнанието, че се бият за освобождаването на православни братя християни. Абсолютно вярно е, че без тази война България нямаше да съществува.

Не пиши глупости. България щеше да си съществува но без руския ботуш.

Не сие пиете хаповете и това си е!

Да искал е да владее проливите!!!И ако не се бяха опънали нашите приятели Англичаните,сега в Константинопол/Истанбул/ щеше да се говори на Руски,Български,Гръцки език...

Поредната съвеЦка подлога.

как бе, сега се молим турчулята да ни пази небето... затрихме се ракетите С300, по наредба на краварите... турците се насираха от страх от С300... сега ги каним да ни пазят небето? от кого? кой ни клеца 500 години? кой е тоя ПРЕДАТЕЛ МРЪСЕН, дето му хрумват такива гениални хрумки?!? мълчете си мърша...

В грешка си.Ракетите С-300 не са унищожени.Унищожихме SS-23.

Началник

пффф, поредната ДЕЗИНФОРМАЦИЯ. унищожихме ги некаде около стара загора... много турчин днес, тука в дира, ей!:-)))

Срамно е такова изказване. Руснаците не случайно нищо не споменават за Плевен. Защото и тях го е срам. А Радев да прочете руснаците колко пъти са влизали в България и колко пъти са си излизали след сделка с турците. Да не ми приказва България кога ще я има и кога не!

140-та годишнина от освобождението на Плевен беше отбелязана и в Москва на тържествена церемония край Паметника на героите от Плевен, недалеч от Кремъл. Венци поднесоха посланикът ни Бойко Коцев, руски депутати, представители на руските министерства на отбраната и на външните работи.

Това винаги е добре за България

Така ли, а за Русия не е ли добре ?

Руските победи са победи и за България

ПОКЛОН на падналите при Плевен борци за свобода от Бангладеш, Сомалия, Камерун, Зимбабве, Бурунди и Буркина Фасо. (не, не съм луд, това е съвременния западен на Историята).ПОКЛОН на падналите при Плевен борци за свобода от Бангладеш, Сомалия, Камерун, Зимбабве, Бурунди и Буркина Фасо. (не, не съм луд, това е съвременния западен прочит на Историята).

Пак ще изберем генерал Радев за български президент. Говори точно и ясно. Роската май не беше много наред. Едва го изтърпяхме

ще го изберем

Учи историята. Румънския и Финландския премиери нямат място в Плевен, защото през 1877 не е имало такива държави. Сегашна Финландия е била в Руската империя и става независима държава едва през 1917, а Румъния я признават за държава едва през 1878 след Сан Стефанския и Берлинския договори.

Нека не обръщаме внимание на подпийналите дежурни плювачи.Да, днешният ден преди 140 год. е началото на Българската Държава /след 5 века унижения/ създадена върху героизма и живота на стотици Руски,Румънски,Украински,Финландски и др. войни и Първото БЪЛГАРСКО ОПЪЛЧЕНИЕ...ШАПКИ ДОЛУ,ПОКЛОН!!!

Май и ти си подпийнал ... България все още не е държава на този ден преди 140 год

Не случайно съм написал НАЧАЛОТО, защото Шипка и Плевен са от най-голямо значение за тази война.След тях за няколко месеца войските са вече пред Константинопол/Цариград/...

Чети историята, през 1877 не е имало държави Румъния, Украйна и Финландия. Румъния става държава през 1978, Финландия през 1917, а Украйна през 1991. През 1877-78 ни освобождава единствено държавата Русия.

Румъния става държава през 1878 и е призната от останалите държави в Европа след Сан Стефанския и Берлинския договори

Изброявам народите а не Държавите,то е ясно че са в състава на Руската империя.

Затова ли 1/4 от населението на "държавата" е навън ??? Затова ли от останалите 6 мил. , това ще рече 1/3 са събрани само в един град ??? Това ли е българската представата за успешна държавност ??? А тези 4 мил. "българи" които не живеят в София, защо си мисля че са третирани като хора втора категория ...

Имало е руски и румънски войници.Всички други са владение на Руската империя и са под заповедите на руския император и се смятат за руски войни.Както войската на Австро-Унгария има чехи,словаци,словени и др.

Да така е,но аз имах впредвид народите а не държавите...

радев. воините са украинци. а не руснаци. трябваше да. благодариш на украинските воини

украинските войни тогава са били част от руската армия, както днес добруджанските войни са част от българската армия

babavimeca@abv.bg

По аналогия, българите тогава сме били в границите на османската империя, следователно руснаците са се били срещу нас. Нещо много тъпа тезата ти, май?

Радев е българска гордост. Плевнелиев беше голям резил

Газове ли изпусна или мнение "изказа" ?!

Газове изпуска Плевнелиев

а пилотчето продължава да кльопа държавен порциóн и да разказва небивалици.

Абе язе покрай тези Запади Балкани забравих за България.Та да попитам какво празнувате у Плевен?Благодарим!

Поне досега няма инфо президента да е задигнал нещо под носа на скимтящите от немотия!Така,че "Шапки долу"!

ГОСПОДИН президент МАЙ ФРЕНД ТИ СИ МНОО ПРОСТ И С ТЕБЕ НЕМА КВО ДА СА ЗАНИМААМ!!! ЕДИНСТВЕННО И САМО АКО В ДЪРЖАВАТА СЕ УСТАНОВИ ДЕМОКРАЦИЯ С ПРЕЗИДЕНТСКА ВЛАСТ НА ЕВРОПЕЙСКА НАРОДНА ПАРТИЯ ДОКАЗАНА КАТО ГЕРБ КОГАТО ИМА РЕЯЛНО СЛИВАНЕ НА НА ПРЕМИЕРСКИЯ И ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ПОСТ С ТОЗИ НА ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ ТОГАВА САМО БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРОСПЕРИРА И ЩЕ СТАНЕ НАЧЕЛО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАЦИЙ!!!

Боце няма шанс. Пак ще изберем генерал Радев за Президент

ЗЛОБАР КОМУНИС

Май френд, реЯлно нациЙ с такива дебили като тебе никой не ги бръсне в Европа, ако ще да се сливат от бойковци!

Радев е руски тъпак.

Шуткин, какво става бе ???

Боли ли истината - Радев е кукла на конци, дърпани от Москва !

TIREX

АМЕРИКАНСКИ ибрикчия е.

Като истински главнокомандващ, генерал Радев поздрави почетните роти и гвардейците. Плевнелиев ходеше като кукла и пелтечеше разни глупости

Шило

Нека да забравим Роската. Той не заслужава дори презрение. Все пак и презрението е отношение.

Роската сега е в любовен период с Деси Банова. Най-после успя да се измъкне от терора на Юлиана

Ти си боклук и срам за българите ! "Роската" може да наричаш баща си, хомосексуалният си приятел, но не и избран легитимно Български Президент !