Преображение Господне - бере се първото грозде

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници – Преображение Господне.

Обратно в новината

Коментари - Преображение Господне - бере се първото грозде | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не знам, стар поп ли си, но явно си млад спасител, защото и ти чакаш удавниците на 17 юли. То и Илинденското възстание не се вдигнало на 17 юли, нищо че на тази дата е Илинден от едно известно време. А ако си истински верующ, трябва да знаеш и без да влизаш в черква, че религиозните празници не бива да се местят своеволно, защото се базират на традиции почиващи на обективни /обикновено природни/ дадености.

Аналогичен е случаят с Илинден, когато морето е много бурно и си взема жертви. Впрочем на стария Илинден се удави проф. Здравко Сугарев, бащата на Едвин Сугарев. Днешните журналя, разбрали, недоразбрали, на 17 юли обявиха, че поверието е за жертви на този ден. И на децата е ясно, че морето става бурно през август, а не през юли, ама кой да им каже на "умниците".

Магде, моме Магдалино, 8 години съм бил спасител на морето и мога да ти кажа, че това което го знаят и децата за удавниците на Илинден, си е бошлаф. А останалите знайковци, като свещеник ете вече 25 лета, бих по съветвал до влязат поне веднъж в храма а да не джафкат отвън, за неща, които не разбират.

Поповете изместиха календара за да могат да плюскат блажно покрай Коледниоте и Новогодишни празници. Много важно, че не се зачита традицията и се разстройва духовния живот на вярващите. Намериха се и достойни между тях, като о.Серафим и други, но вихрушката от Синода ги помете и изолира от църковните среди.

само от писанията ви,личи колко сте бедни духом,затова не можете да се върнете назад във времето и да разберете простите истини от живота.С такова поколение горко и на нашата България

"Според традиция от най-дълбока древност женитбите се правели през септември, за да се роди дете през юни и невястата да се захване за работа през усилния летен период" - хахаха такива тънки сметки може да има само в България :)))

И аз много се впечатлих от това. Бах ти и енергийния вампиризъм - точно от току що родилата жена се очаква да бъде свършена кърската работа, а новороденото...нямам думи.

Да наистина ;) И все пак колкото и да сме зле, не може да се сравнява с онези времена. Освен това навремето са раждали по много деца, първо за да има работна сила за полето, второ защото смъртността сред челядта е била много висока.

ужасно си прав,жестока е експлоатацията на жената според християнството,но там тя не се брои за човек,както ти е ника,а жените просто са приравнени с добитъка и тези поверия само го потвърждават,не че днес положението на жените се е променило,но поне на хартия иначе фактическия живот на жените си остава много по-тежък в сравнение с този на мъжете,считани за хора.

Ма не съм прочел през петте века на турското робство масово българките да се потурчат, заради тежкото си положение на християнки и жени в семейството. Бе вие чувате ли се какво говорите - ми кой да ги ражда децата. От мъжете не върви. Детето са го гледали възрастните хора, които вече на са можели да ходят на къра/нивата/полето-както искаш така го наречи. Ей така като ми се случи да се докосна до някои съвременни разбирания по въпроса си обяснявам защо българите сме на изчезване. Само по кафенетата не е трудно. Добре, че нашите пра баби не са били лигли, ама сега нещата вече станаха много изтънчени. С тоя манталитет, че все ви използват сме на довиждане. И ако ти дотежи нещо не забравяй да се оплачеш на мама.

Всички тези неща са верни, като се смята Преображение по стар стил. И то тогава си е. Поповете са изместили календара на празниците поради малоумие.

Сушени плодове на връзка... Как да вържа на връзка сушени сливи? Също така ако булките са раждали през лятото, според написаното хем са си гледали бебетата, хем са помагали в работата на полето с бебето в дисагите на гърба. Горките те... не им е било лесно... За студ в началото на август ... ми да го очакваме още през юли този студ.

"Очаква се студът" - бляк.

А какво казват астрономите и специалистите по термодинамичните процеси в земната атмосфера?

В земната атмосфера, вчера в 17 часа, навлезе маса "изхвърлена" от слънцето преди няколко дни. Вследствие на това слънчево изригване, днес има средно силна магнитна буря. Не само Земята, а и цялата слънчева система се премества в пространството на галактиката "Млечния път". Не след дълго време вече към областта - пространството в което ще се навлезе, има име "Фотонен торсионен Сирусиански поток". Навлизайки в това пространство на слънчевата система физическите и духовните условия ще се променят кардинално. Поради тази причина от 11 януари 1992 година се намираме в условия на духовен преход. Изменят се не само климатичните условия, но се разслоояват енергиите и хората. Преображение ще се извърши с всички, които 2000 по - късно след Иисус Христос ще искат и ще могат да се Преобразят духовно. Основната пречка за личното ни преображение се явява възпитаната и възпитаваната материалистична религия в днешните дни, наречена АТЕИЗЪМ. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ВОЙНИ НА СВЕТЛИНАТА!

какво се променя в хората?Стават все по-зли,обзети от низки страсти,това ли е духовното преображение - секс,силикон и чалга?

А някои хора имат рожден ден!

И още някой и много си се кефя, че рождения ми е ден е точно днес.

Честит Рожден Ден и на двамата! Лъвчета , бъдете здрави и силни!

Новият христос-Бойко Борисов,който ще промени България!Да е жив и здрав,и да мрат враговете му!

За лудите почивен ден няма.

И да видим един спокоен проспериращ народ, загрижени чиновници, ред и чичтота, вежливост, толерантност, възпитание и наука....Е-е-х, мечти, мечти!

До преди години "Преображението" ставаше на 19 Август и по-приличаше на преобразяване и на природата! Само че драскачите и сега и тогава се позоваваха все на "народния календар"?! Народът е стадо - когато му кажат, тогава ще празнува! Дали по Грегорианския или по Юлианския календар - все едно! А Елица Петрова явно е родена след "историческия материализъм" по думите на Остап Бендер и разглаголствала върху последната версия на църковния календар...

Още баба ми казваше, че времето се преобръща на 19 август - 1-2 дни по-рано или по-късно, но това е датата. Тогава не и вярвах много, много и следях дали е права. Но, да - беше винаги права.

Съгласен съм за 19.08. това е истинската дата.Доколкото си спомням имаше предложение за връщане на стария стил. Какво стана някои знае ли?