От Преображение Господне „лятото се пречупва”

Преображение Господне се чества от първите векове на християнството като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя.

Обратно в новината

Коментари - От Преображение Господне „лятото се пречупва” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пречупило се лятото с 4300 щатски долара- Кеш в банкноти по 100 долара и 2 кутии Марлборо.

Оказа се, че нямам право на отговор :) Не ми пуснаха поста... И все пак НЕ, не твърдя това.

Ми, не е....

Какво общо имат легендите на една вяра с времето ? В крайна сметка един мит иска и подръжка. Добър начин да се счита , че дадено събитие го е имало е като изведнъж започне да се отхвълря и очерня. някои може да са лощи, но християнстовото ( пък и ислям) и дава съществуване по подразбиране . Защото кой да убива Христос ако ги няма лошите. Лоши, но съществуващи.

Добре, чул се глас от небето, който посочил Исус като син божи! Да не забравяме все пак, че тази работа е потвърдена само от трима свидетели! Тримата му ученици! И никъде не е казано, че тези тримата са били от тези, "позагубили" вярата си в Христос!

А бе бунак, защо не се преименуваш на Тома неверни?! На такива като тебе, когато Господ се яви в цялата си слава, сърцата им се пръсват от вълнение, БУКВАЛНО. Как тогава да има свидетели?! ВЯРА, се нарича невидимата духовна връзка с Твореца и Създателят ни. Докато сме малки деца тази връзка съществува, заради това сме били в нея възраст щастливи. В последствие ... чрез половата си идентификация в пубертета, тази връзка се прекъсва и идва животът като на Адам и Ева "извън" Рая. А ВЯРАТА не е преставала да действа, въпреки нашата само изолация и само отричане.

Лятото се пречупва след 6+ 13=19 август, т.е. след "Преображение" по стар стил.

Искам да кажа, че в началото на 20-ти век е направена промяна в календара /1916г,/ и всички дати са преместени с 13 дни напред, а това означава, че и празниците са преместени. След 50 години църковните празници са преместени в обратната посока, а това пък значи, че астрономически са се върнали на мястото си от 1916 г. Истина е обаче, че към 22-24 август настъпва една промяна във времето и се променя цвета на сенките.

Точно както с Атанасовден, когато се "пречупва" зимата - не е на 18/1, а на 31/8. Или объркването с подрязването на лозята, което внася новият стил (1/2 ? вместо 14/2) или отделно празнуване на св.Трифон и на Зарезан

То па едно лято...

Стига вече с този "стар стил"! Искам да кажа, че в началото на 20-ти век е направена промяна в календара /1916г,/ и всички дати са преместени с 13 дни напред, а това означава, че и празниците са преместени. След 50 години църковните празници са преместени в обратната посока, а това пък значи, че астрономически са се върнали на мястото си от 1916 г.

Да не забравяме, че това еспоред стария църковен календар, т.е. би трябвало да се случи 13 дена по-късно!

Пише се "причАстяват" а не "причЕстяват" ! Става дума за св. Причастие а не за чест някаква. Автора на статията е неграмотен. За "легендата" думи нямам - или е чел/а св. Евангелие или не (което е по-вероятното)!

Съгалсен съм с теб, че статиите в ДИР-а почти изцяло са неграмотно написано. Обаче думата се пише причестявам, нищо че идва от причастие.

Думата "пречупване " ми напомня за един кръст ,от който България претърпя 2 национални катастрофи и е на път за трета.

Ееебаси, лятото се пречупи, а аз не можах да отида на море. Егаси.

Въй - голям пропуск. Какви приказки ще раздуваш цяла зима ?

Голям праз!Да ти имам "проблема".Сега заради теб няма да мога да спя три дена,за да те мисля,че не си дошъл на морето!

Капни си една миналогодишна парцуца и лягай да нанкаш.

Пълно е с безбожници и лицемери в България. Светлият празник смесват пак с политически изказвания за ново правителство и се превъзнасят.

Дай Боже Господ да ни помогне да станем по-добри и разумни и с новото правителство да започнат новите положителни промени за всички нас!

Добро КАКВО??? :))) "Дай Боже Господ да ни помогне..." - което означава, че "Боже" и "Господ" са два различни персонажа ли??? :))) В посто от едно изречение сте се справили блестящо!

Разбира се- различни персонажи са!!! "Боже" е Сътворителят на света, познат още и като Йехова, Яхве и т.н. Господ / ГОСПОДАР, СПАСИТЕЛ/ на нашите християнски души е Иисус Христос.

Не се излагай,първо прочети Библията и тогава коментирай

Пишеш глупости.Правителство от " комунисти бивши ".

по-добре бивши отколкото настоящи, което значи че са се осъзнали

На Щатската банкнота от миналото е пишело, че срещу тази нота всяка банка изплаща на предявителя стойността и в злато. На сегашната Щатска банкнота пише: In Got we trust, няма смисъл да го превеждам. Що не пишем и на нашите банкноти "Господу се уповаваме", то комай само това ни остана....

Да не е: in GoD we trust ...? Че твоето има друг смисъл или по-скоро няма никакъв :)

окей де, какво толкова... по-широко мислете, господа, не го вземайте толкова сериозно... мисълта ми беше съвсем друга, ама що да се обяснявам повече... то и в. демокрация почна да се пише с малки букви, ама я вижте какви Говеда излязоха...

И кво ше го правиш това злато ако го даваха? Това е било, отдавна когато хората са били по-малко, икономиката по-ограничена. Сега няма толкова злато в света, което да покрие огромните къщи и джипове на американосите.

То като че ли това до сега беше лято......

Не за друго, но понеже сме православни или си водим такива - пише се Иисус и Моисей.!

Не е важно кое как се пише, а хората как живят. Защото са си сложили табелки "християни", а не искат и да чуват за покаяние и за живот според Билията... !!

Стига глупости, бе! Повтаряте като папагали без да влагате грам мисъл! Това с "пречупването" важа за Преобаржение по стар стил, т.е. след 19 август.

Не според "легендата", а според Светото писание!

Не е случайно, че точно днес си отива безбожното комунистическо-турско правителство.

Лошото е, че и тези които идват са същите безбожници.....

Къде се намира тази красива църква?

В пловдивския квартал "Тракия". Трябваше и в София да построят такава, в "Младост", вместо малката църквица, която се строи сега.

ИМА И ЕДНО НЕЩО КАТО Илинденско-Преображенско въстание ИЛИ ВЕЧЕ ТОВА НЕ Е ЕТНИЧЕСКО ТОЛЕРАНТНО В ЕС ????

И какво ни е виновен ЕС, че не си отбелязваме празниците? Или просто така да си поплюеш, мимоходом.

ЗАЩО ИЗБУХВА ВЪСТАНИЕТО ? ПО САН-СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР , БЪЛГАРИЯ Е НЕЗАВИСИМА И ЕДНО ЦЯЛО - МИЗИЯ, ТРАКИЯ , МАКЕДОНИЯ И ДОБРУДЖА .... ... СПОРЕД БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС - ИМАМЕ МАКЕДОНИЯ - ОСТАВА ТУРСКА , ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ - АВТОНОМНА ОБЛАСТ В РАМКИТЕ НА ИМПЕРИЯТА , И КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ - НЕЗАВИСИМО :)))) .... ЕЙ ТАКА "ТЕОРЕТИЧНО" ПЛЮЯ :))

То се е счупило още от началото си.

Лято? Имаше ли лято?

По стар стил на 19-тиавгуст. Крайно време е да си дойде всичко на мястото.