Премиерът: Или данък за старите коли, или гробище за дизели

Помолих групата на ГЕРБ да изтегли закона, но те и кметовете се възпротивиха, призна Борисов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази Менда ли е ,Панда ли е, не става дори и за зарзавтчийка камо ли за финансистка. За кого лобира тя, кого спасява от фалит застрахователите ли!? Това банкери, лихвари, застрахователи са най- паразитиращия сегмент в обществото.

Истината е че една огромна част от българите са си абсолютни ганьовци, хора които дори и да имат пари да си купят автомобил на старо но поддържан и на сравнително малко пробег /по-малко от 100,000км/ той няма да го направи а ще си купи щайга на 200-300 хиляди че и повече километра, ако е дизелова най-добре, и то такава която е пред бракуване в Италия или Германия, закупена от там за 200-500 евро и продадена на ганьо за 2000-3000 евро с превъртян километраж. - Това е пазара в България на близо 70-80% от автамабилите втора употреба. Отделно има едни 50-60% ганьовци които думата ПОДДРЪЖКА на автомобила им е непозната. Сяда върти ключа и педала до дупка за да изхвърли максимално гова от ауспуха, кара ганьо докато му светне червената лампичка за маслото и после търчи и долива от възможно най-евтиното масло докато загасне червената лампичка и пад педала до дупка. И вече като не ще да върви возилото дори и с педал до дупка търчи и реже катализатор, филтъра барем дигне мощноста малко, а какво дими отзад не му пука въобще, а те буталата му хлопат в цилиндрите вече щото бутални пръстени почти ги няма от износване. И друго има - то е свързано с горивата, качеството им. Тази сутрин гледах по една телевизия как били тествани българските горива дали со качествени!?!? - Жалка картина. Всеки който е пътувал извън България знае, че горивата зад граница са по-качествени от тези в България - говоря за масовите горива А95 и Стандартен Лек Дизел. Аз не видях да се прави тест за и измерване на Октановото Число за бензина, което е в основата на качеството на бензина, аз не видях да се тества/измерва дизела за Цетаново Число, за Пепел, за Въглеродни Отпадъчни Частици, за Сяра, за Оксидационна стабилност - а това са все неща които определят качеството на дизеловото гориво и колко то евентуално би замърсило околната среда. ТАМ СИ ИМА МАФИЯ, И ТО НА ВИСОКО НИВО КОЯТО НЕ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ПРОВЕРЯВАТ ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ НА ГОРИВАТА КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ КАЧЕСТВЕТО ИМ СЪГЛАСНО ДИРИКТИВИТЕ НА ЕС.

Много жалко че си сред такива хора ...

Сред какви хора Кръстьо?

"абсолютни ганьовци" ... и това там за километрите, маслото, катализатора и т.н.

Не съм сред тях Кръстьо, просто имам бая приятели които имат бизнес - малък и голям, свързан с ремонти и поддръжка на автомобили и от тях го знам, а трима от моите приятели работят във фирмени сервизи на производители на автомобили. От тях знам когато закачат колата на диагностика и какви километри вадят и като ги кажат на собственика той обикновенно вдига раменца и си казва - "ами, аз знам", много, изклюцително много малко са изненаданите. А да не говорим за поддръжката? - пример - смяна на накладки предни движещи колела - ама да сменим само на едното колело накладките, щото другото имало още месо в него, а да не говорим за подмяна на дисковете. Явно си много далече от това какво им е на главата в сервизите за автомобили.

Има хора едни, има и други. Но въпроса е философски - дали битието определя съзнанието или съзнанието - битието. Затова да направим експеримент ... Да отделим половината България и да дадем на хората в нея достатъчно пари. На другата половината ще дадем достатъчно акъл. И да видим разликите :) (Не знам дали забелязваш, но и двата случая се дава ... просто на територията не остана нито от едното, нито от другото ...)

Донякъде си прав, но аз лично не виждам причина да се дават пари на хора, които просто не желаят да имат акъл, за жалост тази част от българите които не желаят да имат акъл от ден на ден се увеличава, а парите не са средството което може да реши този проблем.

Столична община подари на КАТ София през 2018 година, газ анализатори за измерване на отработените газове, но те не се използват и ги няма в халетата. Щом при първоначална регистрация на автомобил никой не измерва газовете , за какви гробища и за какъв въздух става дума-всичко е от хората да се приберат паричките!

Стига с този северозапад бе, североизтока е далече по зле... просто хората в северозапада са далеч по будни, по близо до София и контрастите им се виждат по големи. В североизтока бог високо цар далеко, захвърлени на 500 км и от едната стран а море, а от другата Румъния , на кого да се оплачеш!

Ми недей да се оплакваш, а работи! Некадърник!

Ела работи ти, кадърник. Аз ще ти плащам по 1,20 лева трудоден ...

И толкова ти е много даже.....Като си некадърен и неможещ, дори 1.20 е много.

Съгласен съм да нямам автомобил като нямам възможност да си купя нов но ..... В северозапада мога да изброя поне 50 села до които съм ходил и които нямат никакъв адекватен транспорт между тях и до близките градове. Няма аптека, няма доктор, няма нормален магазин, няма каквото се сетиш. Има автобуси веднъж или два пъти седмично без възможност ако идеш да можеш да се върнеш. Транспортните фирми не желаят да пускат дори бусчета защото били на загуба. Затова всеки се спасява със стари таралясници. Пък който не вярва да дойде да поживее тук. Живота тук е лесен и много прост.

София геоложки се намира на дъното на езеро/ 20 на 60 километра/.Технически,няма как да е с чист въздух!!!

технически има.. пари нема..

Господин Борисов, дали ще спре замърсяването след увеличение на данъка? Разбира се НЕ! Само, че от проблема ща направим едни допълнителни пари. Необхимо да станат много по-строги изискванията за отработените газове и трябва да се коментират стойности и параметри, а не пари. Какво стана с найлоновите пликчета?

Борисов наистина е прост и неграмотен управник!Сам няма да се махне , трябват специални решения!

Абе тия хора добре ли са? Старите дизели били замърсявали въздуха!? А печките на дърва прочистват ли го? А истеричното застрояване на София без необходимата инфраструктура? Тоя град ще се пръсне в един момент. Криворазбрана цивилизация е това.

стига чесане на езиците! спирайте ги тея таралясници мръсни! писна ми да дишам черните облаци на НЕПОДДЪРЖАНИТЕ ДИЗЕЛИ! аз ако съм на власт, за 1 месец ще ги "погреба" всички стари коли! и ще затворя всички технически центрове! за 20-30 лв и ги пускат с целите си черни облаци след тях! не ми дреме кой беден, кой не! сичко старо и мръсно заминава за скрап и тава е...

--Дреме ми за богатио ти --з...к. Твоите стари гуми, пласмасовите шишета опаковки и други боклуци които ти използваш че ги ръгам у кюмбето и така че се греем без пари оти ги немам, и че ми фанат дедовио оти съм у блок и комино е общ.А за транспорт си използвам регистриранио файтон или велопедои па че ти пречим по улиците оти искаш само ти да се возиш по тех и никой да не ти се пречка.

А ептен като ми писне че се върнем към старио занаят джелатин на свинье.

И затова не си на власт и никога няма да бъдеш!

Може и друго - или вдигане на заплати и пенсии с 50-100% от вчера или гилотина за всички управляващи. Стига сте се излагали с тия ниски пари, да не мислите, че българите в чужбина са различни от тия тук? Там какви пари изкарват, тук какви пари давате? Престанете със стъкмистиката, в Бг не е никакъв проблем да се увеличат заплатите двойно от вчера. Просто на управляващите не им оттърва, защото са омесени политици, мафия и бизнес.

Ти си бил голям разбирач. Не било проблем, така ли? Хайде стани един бизнесмен и искам да те видя как ще даваш двойни заплати! Много искам да видя как ще даваш двойни заплати на мазни и чеснови некадърни селски дебили, които те крадат, симулират работа и мозъците им са недоразвити!

кадърни хора. Само че, те искат да им се плаща. Като искаш да ти се работи за без пари, ще ги търпиш

2018-11-15 09:03:02 Назначи си (нерегистриран) Вече няма такива. Почти всичко след 90-ти набор е селски дебили и курви. В Северна България няма място, където да получиш свястно обслужване. Навсякъде напъплиха получовеците с хитрите очички.

За толкова пари толкова - крадливи чеснови дебили с недоразвити мозъци. Ако искаш работници и служители ще трябва да си платиш. Нека да ти го обясня така на "развития" ти бизнесменски мозък - като отидеш в магазина хубавото сирене е почти два пъти по-скъпо от "заместващия продукт". Е, с хората е същото.

айде без ултиматуми, с това,което получаваме и тез боклуци са нещо, я направете сметка на приходите ни и веднага ви давам отговор - няма да излезе вярна сметката, щото от нищо нещо не става и аз мога да карам като вашия автомобил, ама - не, мисията невъзможна

Борисов в случая е прав, а мерките са закъснели. Ситуацията с мръсния въздух в страната, особено в градовете, е огромен проблем и част от него са старите дизели. Все отнякъде трябва да се почне. Друго важно нещо е редовното миене на улиците, поддържането на градинки и тротоари, контрол върху строителството и още куп други неща, за които отговарят кметовете. Това трябва да се иска от тях и да се настоява да се изпълни, а не просто да клатят глави с разбиране и да обясняват като патицата Фандъкова, че гражданите най-сетне били узрели за идеята за повече чистота на околната среда.

Ти с тея заплатки масово от 700- 800 лв., какви автомобили ще купуваш? Да не си депутат с заплатки от 3 000 лв? Имало вредни частици във въздуха- навсякъде ги има, където има урбанизация, те не са само от " старите дизели и бензиннки"- щото тия коли като си бяха на Запад не си спомням да е имало проблем със " вредни частици" у Запада. Сега се появи проблем с " дизелите", за да се лансират новите Хибриди и не знам кво си, да се стимулират продажбите им, а производството на една батерия и утилизацията им за такива коли замърсява повеч отколкото десетки " стари дизели"! Що първо не почне с миенето на улиците, градинките, навременото почистване на снега зимата, а язовирите дето всяка година преливат и т.н.????? Що все почват от повишаването на таксите????? Щели застрахователите да фалират реве Менда онзи ден- висш държавен сужител!

700-800лв са в няколко по-големи града, в София малко повече. Останалите са 550макс. Затова България се изсели в чужбина.

А къде остана свободата на придвижване на хората. И като ревете за трафика ,що не накажете измислените архитекти и Крадливите Общинари разрешаваше строителството в общърб на паркинзи и улици бе маскари с маскари.!!!

Щото от твоите нови " екотакси" ще си направят проекти за стотици милиони, които да усвоят политиците, депутатите и бизнес елита, с архитектите им, инвеститорския контрол- за нови любовници, имотчета, екзотични екскурзии, скъпи автомобили, бизнесчета за роднините им, щото това им се полага за политичиските, депутатските и бизнес службиците им! За " лоши матриали за пътища, градинки, тротоари улици, техника за почистване" ще останат левчета от тези милиони, щото за кво му е на " лошия матриал", по добра инфраструктура, пътища и т.н.- да мре като загиналите до Своге, бизнеса ще внесе и засели имигранти от Азия и Африка, на мястото на българите.

"Премиерът: И данък за старите коли, и гробище за дизели".Браво Тъпойко,браво герб сега като направите българина още по-беден той ще купуват още повече евтините дизели дето ги забраняват в Европа и ще превърнете България в гробище за дизели.Така ще има повече лапачка за теб и твоите приятели валентин златев(от дизела) и румен николов-Пашата(от колите за скрап).

По време на соца Банкя бе процъфтяващ курорт. Пълно с хора, почиващи, красота. Днес е типична герберска кочина. "Продава се", "Давам под наем" и разрушени почивни станции. Банята я помня, басейнът с минерална вода, хиподрумът и т.н. - всичко е в разруха.

Мачкай Тикво бугарите! Ний, древните гагаузи сме зат теп!

Въздуха го казват за парлама. Важно е да измислят думички и обяснения, .а да вдигат данъците. Трябват им пари. Сега измислиха това. Февруари ще измислят друго и пак ще ни обложат с нещо. Единственото, на което са способни е да вдигат данъци, осигуровки, такси.

В данъка за старите коли основното перо трябва да е не на колко години е колата, а какво е замърсяването от нея, отчетено на ГТП.

Който си признае,че е селянин,няма да плаща "Гражданска отговорност"!

Твоят вожд и бог слнце е селянин от село Банкя

Дебили скапани. Защо вдигнахте с 60 процента цената на билетите в София. Сега ревете ,че хората карат коли. Направете публичният транспорт така ,че човек да предпочита да иде с метро или автобус до работа вместо с личен автомобил.

Ако в София наистина мислеха за замърсения въздух и екологията ,щяха да направят обществения транспорт безплатен. Истината е ,че и сега поне 30-40 % не купуват билети, един етнос почти 100 % не плаща билети, така че разходите едва ли ще са трагични .

50 лева на месец за автобус е нищо. Истината е, че селският дебил винаги ще бъде на таратайка, за да си избива комплексите за малоценност и да се чувства значим, след като не може по друг начин да се чувства пълноценно (няма мозък). И не на последно място - да вози курвата си като безплатно такси......

Ми те това и правят. Вдигат застраховки и данъци за да е по-евтино с метро.

г-н Премиера вместо да ни обяснява как сме чакали за покупка на нова кола преди повече от 30 години, да се събера с финансовият министър и да проучат опита на Франция за предоставяне на бонуси на гражданите от държавата при покупка на нов автомобил. Пък може и да прескочат до Париж, да си упражнят френския, да се видят с тоя оня по кафенетата и белким открият топлата вода.

Първо какво е качеството на горивото, сравнено с Германия ( нали сме в европа )? Второ, трябва да има закон за надценката (в определени граници) Както ние работим, така и всички депутати и управници да работят. Да се строят фабрики и заводи, не може все хотели и кръчми! Да се създаде програма за държавно развитие и спасение на българите! Не е шега демографската криза се крие! Много неща трябва бързо да се направят!

Не е проблема в надценката - тя не е толкова голяма. Цената на бензина в България се определя от себестойността му на исхода от Лукойл, печалбата на Лукойл, акциза, който е на тон (или на 1000 литра, не помня) и надценката е последна. Проблемът е, че Лукойл фалшифицира себестойността, купувайки руския нефт на двойна цена от собствена оффшорка. Така че ако цената на барела е както сега 55 долара на барел, Лукойл го калкулира по 110 долара на барел, или директно краде почти по повече от 50 ст от всеки продаден литър. И Боко го знае много добре, не само това, с мита и други наредби (за митническите складове) прави нерентабилен вносът на бензин, т.е. следи да няма конкуренция. Ако някой внесе бензин, освен загробващото мито, трябва да наеме и складови цистерни от Лукойл, където бензина му да чака инспекция от митнициата за да му се определи митото.

Като ще си говорим за бележки как се е формирала цената, ще ви помогна- Във фактурите,които получавам от ЧЕЗ-браво,че го правят, е посочено,че само 4.8% от ел. енергията,която ползвам е от АЕЦ, останалите са някакви алтернативни огледала и кюмурджииници. Може ли да ви тегля една съвсем дипломатически? АЕЦ частна ли е ,къде отива тока от нея. Калтаци ненаяли се!

Карам си колата само до село. Из градо си ода пеш ,с торбичката.

Нали ежегодно минаваме на технически прегледи. Нали измерват газовете дали са в норма. Защо сега ни товарят с нови данъци. Демагози и шарлатани.

Като нема гЪз, ни от Русия, ни от Катар, ни от Мадагаскар ... няма и да има гЪз във всеки дом, за това шЪ сЪ топлим нЪ твърдУ гориво и шЪ дишЪме мръсен въздух! Със спомоществователството на ГРОБ+БСП=БКП

Г-н Борисов дано някой от твойте копой четат тук и вземат че ти кажат какво са прочели. Ето ти една идея: Ако искаш да наям монопол на цените недей да четеш и слушаш икономически анализи от 80-те из да си мислиш че монопола се премахва с конкуренция. Това са модели от преди 20 години. Единствнния прост начин е да се открият в всеки град по минимум една ДЪРЖАВНА АПТЕКА и ДЪРЖАВНА БЕНЗИНИНОСТАНЦИЯ с ФИКСИРАНИ ПЕЧАЛБИ. В тези учреждения да се предлагат най важните и задължителни стоки (списък може и сами да си направите). ПРОСТОТИЯТА ОТ НАПЪЛНО ДЪРЖАВНА В НАПЪЛНО ПРИВАТИЗИРАНА ИКОНОМИКА Е ПРОСТОТИЯ известна на всички съвременни икономисти (Освен на боклука Дянков)

--Да тази идея е много добра даже може и за други магазини които да подбиват печалбата на алчниците!

А,бе Борисов! Човече, ти действително ли не си чувал,че хората живеят зле и на по лошо отива? Освести се малко! Нагласените софри и посрещания са пълна бутафория.

Като толкова те е грижа за въздуха, що не тръгнеш пеша или с трамвая!? Аре да те видим!

Щото ти му плащаш високата " екотакса" на служебния автомобил, той не се вози на " дърти дизели" като 98 % от българите, той е " спецялен", не е от " лошия матриал"!

Борисов, другите политици, бизнес елита им освен : - да наричат българите " лош материал", - да гонят над 3 млн. работоспособни българи в чужбина, - да асфалтират некачествено, да вдигат цени и данъци, - да заплашват българите, че ще внасят и заселват имигранти от Африка, Азия - да налагат джендър идеология и противоконституционни джендър конвенции - да заплащат труда най- ниско труда на работещите в цяла Европа и Евразия( изключение Армения, Молдова, Украйна- все прозападни държави) - бизнеса елита всяка година вдига тока, газта, застраховките, храните, горивата, лекарствата и т.н. какво друго са направили за българите и България, като управленци и бизнес елит?

всички искат да те принуждават да работиш за да им купуваш непрекъснато боклуците,иска кат купиш кола и след 5 до 10г да вземеш друга, купиш компютър и ти вика след 2-3 г купи друг, селфон сега и догодина друг пак за 1000 лв, сменят някоя част и ти си принуден да купиш ново устройство и така работиш само за да им крепиш бизнеса на тия, нищо ново не ти предлагат, сменят малко дизайн, реклама и аре овцете работят още по-здраво за следващия "модел", та и сега с "чистия" въздух на баце лобира пак за джоба на някой частник, 10г цялото му управление е да лобира за едни бизнеси и да мачка други, а народа кучета го яли, това му е 10г управление в резюме.

Тоя и бизнес елита му изгониха милиони българи в чужбина, превърна България в гробище за хора, ма дизела му пречи, предполагам пак Станишев му е виновен или " лошия матриал". Ама се оказва, че " лошия матриал" си плаща данъците и всекакви нови " еко щуротии", та Борисов да връзва бюджета досега, а Борисов къде е асфалтирал е станало " гробище за катастрофи и дупки"- Своге, Тракия лятото и т.н. Ми да си сложи " данък на бизнес елита си, данък командировки в ООН, ЕК и т.н.", като е толкова загрижен, че България е станала " гробище за българите" от управлението му!

ББ и кметовете първо да изчистят улиците в градовете и селата и тогава да ми говорят, колко много финни прахови частици оставали след старите автомобили. Също толкова прахоляк остава и след новите. Да спрат мариците и невтохима да замърсяват въздуха, както и да забранят на циганите да горят гуми, кабели и дрехи в печките си и чак тогава, след внимателно проучване да вдигнат данъците само на тези които реално замърсяват, без значение стари или нови коли и камиони ! Иначе всичко останало е популизъм, Соросоизъм и Ебаване с хората !

100++++

Никой от управниците в България не се тревожи за мръсния въздух. Просто им трябват повече бюджетни средства за изхранват една категория верни гласоподаватели,по точно администрация на която която основно се разчита не да върши някаква работа а да е вярна на господарите си.Ако имах възможност бих попитал Борисов и Горанов,с този данък ще намалеят ли старите автомобили?.Заради по скъпия данък хората ще започнат ли да си купуват нови автомобили? И ако в няколко града в България трябва да се вземат мерки за намаляване на трафика и така да се намали замърсяването,то какво ще ми кажат за петте жигулки в село Долно Уйно който се движат само по спешност,защото по селата ни лекар ,ни аптека ,ни полиция/само господ на помощ/,та по вредни ли са или по полезни за хората?

се издъни: 1. Не го интересува замърсяването, а само усвояването на увеличените данъци. 2. Данък за Нива 97 г с АГУ е 40 лв в община Красно село. Увеличение с 30% е поне 12 лв, а не 3-6 лв. 3. Защо цялата шайка обирджий, които се грижат за въздуха ползват купени от нас 8 цилиндрови автомобили, а не вземат електромобили, колкото ида са или не са екологични? 4. Защо държавата предоставя помощи за отопление под формата на дърва и въглища? Тези горива екологични ли са?

Дизелите ще са на гробището когато ми го платиш мутро. А за чистия въздух що не ходите пеш,с колело,метро на работа да дадеш пример!!

Не го слушай Бойко. Тук става въпрос за пари. Данъка е върху мощност. Няма значение на какво гориво ти е колата, ако ще на вода карай. Мощна ли ти е колата от 101кс нагоре данъка скача с 80лв минимум. Това е. А едно 4 членно семейство няма как да се вози в сапунерка

Че то и без дизели, Булгаристан си става гробище!

герберастката гаднюга се появи да заплашва и да прокарва лобистки интереси, иска да свали простолюдието от колите да го набута в градския транспорт,а само богаташчетата да се фукат с новите си коли, те без това не си купуват трошки.

За тези които не помнят. Още миналата година ГЕРБ подканиха кметовете да увеличат данък МПС и данък сгради. Но кметовете отказаха. По закон всяка община определя своите данаци, затова данъците в общините са различни но има мин. праг на Облагане. И от ГЕРБ направиха нов закон с нов мин. праг на облагането . Така че Боце разтяга локуми в момента. И друго, ако в София въздуха им е мръсен то Фандъчка да забрани движението на автомобили от евро 4 надолу и да направи метрото 20ст билита.

Оди си дорде сме кротки,ако се наложи да дойдем ние /НАРОДА/, ще се наложи яко да платиш и ти и твойта фирма,дет и викаш партия!

Само с две думи - тъпанар и наглец.

Kenn1111

Най лошото е че си и вярва на простотиите и лъжите които бълва.Това определено е болесно сътояние и той е за лечение и то в психиатрично заведение с постоянен престой.Гвори квото му изнася събра послешните си кметчета те му ръкопляскаха и казаха това което той искаше да чуе.Тупа се по рамото с Меркел а дава за пример Франция.Омаловажава бройката на бедните у нас за сметка на тия дето са яко малцинство у нас.В България реално има много бедни ,бедни.мъничко средна класа и малко богати като към последните две групи спада и нашите политици.На тях реално не им пука за първите две групи хора които са близо 80-85 % от населението на страната.

по разумно за нас българите е да сме гробище за стари автомобили,докато в България не се роди български инжинер консруктор на сто процента серийно производство на български автомобили,влючитетелно и най малката гайка и шайба със български машини за произвоство на машини,по добри от немските концерни като Даймлер,фолгваген,БМВ,Ауди,по добри и от френските и италианските и да конкурираме и китайските производители,ето политици,държавни служители,доценти и професори и студенти имаме във изобилие,само дето все още сме последната и най икономика,но това ще се промени един ден,ето дори Ахмет Доган е хидриинженер!

Тоя, CAM,... си клати мандата с тези изцепки и ще гризне дръвчето! От цените на бензин,ток,застраховки , газ , сега и данък стари автомобили, ами Боце, CАМ,. си ОРГАНИЗИРАШ ПРОТЕСТИТЕ и ще стане МАЗАЛО!!;))

С какво да се топлят хората които нямат пари за парно и електричество ? Ще купуват дърва и въглища. От памти века София се отопляваше на въглища и въздухът беше чист. Сега, за да направят милиардери пелетаджиите, решиха че въглищата и дървата са замърсители. Най-големите замърсители са ГЕРБ и СДС. Вижте им тлъстите мутри и задници и правете сметка какво изхвърлят....

Много си прост. А как имат пари да пукат кафета, цигари и да карат Народни коли? Само бензинът на бракмата е 200/месец! Ето ти го токът!

Няма ли кой да му прочете другата статия , в която пише, че Франция ще дава по 4000 евро бонуси на хората които не могат да си позволят купуване на нова кола ?? Не да ми се праска с клишета, че ще станем ГРОБИЩА НА СТАРИ ДИЗЕЛИ , ами да решат проблема !! Изпраска се, че бил ПРЕПЪЛНИЛ БЮДЖЕТА , РЕЗЕРВА и не знам още какви САМОХВАЛБИ !!;))

Тиквата да вземе и да ни обясни, как ще се превърнем в... гробище за стари дизели, ако не вдигне данъците за стари автомобили?!? От думите му излиза, че все още не сме такова, нали?!? Ами, защо тогава като се е толкова загрижил да не станем такова гробище, не вземе да се чалне по кухата манерка и да наложи мита на вноса на стари дараци от чужбина??? Защо не вземат той и придворните му лакеи да приложат тази мярка, която вече дори държава като Албания въведе, а аргасват с данъци онези, които вече карат такива коли?!? Е, как тогава се бориш да не станем... гробище за стари дизели бре, Тикво??? Какво замърсяват старите дизели, които вече са в кочината, но масово се карат на... газ бре, Тиквуне??? Как, с увеличение от... по 5 до 10 лева на годишна база ще... "пречистиш" въздуха бре, Тиквуне, да не си открил някой, вълшебен уред за това:)))??? Хората се вдигат, защото им писна тиквенци като Тиквун енд Къмпани да ги заливат с безумни идеи, зад които се крият лобистки интереси и става дума само да се изстискат поредните няколко милиона от наивните малоумници в тази кочина!!! Точно такива са и данъкът за стари автомобили, както и идеята на някои болни мозъци, че Гражданската отговорност е... отговорност на автомобил, а не на водача му, познайте защо:)))!!!

Данъкът няма да реши проблема с дизелите и замърсяването.Няма да има и гробище.Дизелите си вървят и хората ги карат.Правителството няма полезен ход.Поради беднотията създадена след близо 30 години колосални кражби,няма как да спреш от движение колите на тричетвърти от населението.Единственото,което може да се направи е забрана на вноса на автомобили втора ръка,които не отговарят на еко стандартите.

Няма горива а има електромобили по 1700 до 5000 долара от китай с слънчеви батерии какъв запад западнали кръвопийци защо не ги внасят да речем с 500 долара отгоре за 4000 лева всеки би предпочел електромобил със слънчеви батерии отколкото стара трошка.Количките си имат всичко,климатик,радио,камерки,парктроник всички екстри защо ни правят на луди да намялят мита данъци такси всеки би ги предпочел.

И къде ще ходиш с тоя миксер посред зима. Капацитета на батерията пада почти на половина при ниски температури. И с тия слънчеви панели при облачно време с ниска осветеност ще има да чакаш да се заредят батериите. като си пуснеш отоплението, обдухването на стъклата чистачки и т.н ще стигнеш най много до близкия магазин. Ама сте всичките еко джендъри едни капацитети. Колата не е само да ходиш до офиса или мола и да я паркираш пак на контакта.

Малко, понаучи правописа, па подскачай за слънчеви коли.

Цените на китайските са малко по-високи от посочените, но това е малкият проблем. Основната спънка да не могат да стъпят в Европа е т.нар. Европейско одобрение на типа. Проучих го 2009г. Това е един многотомен набор от изисквания, на които трябва да отговаря даден автомобил, пред който Тримата мускетари прилича на комикс. С две думи европейския пазар за автомобили принадлежи на известните монополисти в бранша, а останалите наша лни цифри ги бият през рецепти с въпросния документ.