Военен почина след самоволен преглед от студент стажант

43-годишeн военен подполковник от Благоевград e издъхнал внезапно след посещение в Спешното отделение през уикенда, бил прегледан самоволно от стажант.

Обратно в новината

Коментари - Военен почина след самоволен преглед от студент стажант | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тромбоемболията е почти винаги постфактум след смъртта констатирана... Особено в белите дробове...Това е почти неоткриваемо и лично се съмнявам че и лекр би диагностицирал това.... А студента с кардиограмата която е направил все пак е искал да помогне...Лошото е че не се е консултирал с дежурния лекарски екип...Сега ще го разкарват по следствия...

трябва да се забрани на Ветеринарният институт за "Конски доктори" да прави опити за обучение по хуманна медицина ... Не се получава ...

Когато са давали акъл, тоя е бил на учение. Младежът е бил близък на семейството. Значи шапкарят е ЗНАЕЛ, че НЕ Е лекар. Отговорността, че си е тръгнал без да го прегледа лекар е на пациента.

Цялото здравеопазване в Зарата е във фалит. Болниците са пред закриване заради дългове. "градът" е обезлюден и реално не наброява повече от 65 хил. жители. Как е възможно някой да повери здравето си в това обречено селище

И специалист да беше го прегледал , процеса е започнал и е прогресирал бързо. Просто пациенти, с такава диагноза рядко оцеляват , особено ако запушването е масивно. Лошото в случая е , че студента го е върнал със тревожна симптоматика.

Ама това там, с пагона, не трябва ли да отговаря на някакви изисквания? А, да! Изискванията са към родата -забраих. *ах ти и армията!

Спешно отделение не може да има САМО един обслужващ лекар. Това е СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ , пациентите идват бързо и не по записан предварително час.

Изненадан съм от безхаберната наглост на това стажантче по ветеринарна медицина. На това момче не са ли му обяснили, че като завърши ще може да лекува прасета, коне, кози, кокошки, магарета и т.н? С кой акъл се е нахакъл да преглежда човек? Пък и ЕКГ му правил малоумникът?! Естествено пациента е починал и жалко, защото е млад човек.

Ама може ли да си толкова елементарен???? Ветеринарна медицина учил,ама друг път!

Как е възможно студент ветеринар да преглежда и лекува хора? Това стажантче явно не е съвсем нормално! Няма да е зле да го поразпитат и пораздрусат в следствието инак може пак да направи някой голям гаф и да утрепа и друг човек.

хахаха не си много в час! Студент е по медицина ахахаха Боже, Божеее

Медицина ама ветеринарна медицина! Нали учи в Стара Загора във Ветеринарномедицинския факултет!

еми, след такова отношение на политиците към здравната ни система, очаквайте и такъви доктори, като това стажантче, да ни лекуват... както се казва: получаваш това, за което плащаш...

Крайно време е да закрият този ветеринарен институт в Ески Заара , грозно изплагиатствал името на университета в град Одрин.

Алоооуууу, по- полека! 1. Там си е най- добрия ветеринарен факултет в БГ! Така, че внимавай какво пишеш, подвеждаш хората! 2. Не обиждай ветеринарите. Не са ти виновни с нищо/ особено за това, че си функционално неграмотен/ 3. Колкото и да го плюете медицинския факултет в Стара Загора все пак на нещо ги учат, не са хептен от улицата.... След време и такива няма да се намират!!!

Това момче студент в Стара Загора сигурно учи във ветеринарния институт там. Добре ги подготвят явно, щом е имал кураж да преглежда човек. Сега вече ще знае, че при хората болестите са мъничко по- сложни отколкото при животните.

Баба ти е по-сложна. И животните, и човеците са бозайници, така че болестите им се явяват същите, със съответните адаптации във физиологията и анатомията. Човекът поне може да си каже къде го боли и да си опише симптомите. Не се изказвай неподготвен.

Много ниско интелигентни и неосведомени хора пишат тук. В Тракийсният университет има и хуманитарна медицина

Тракийсният университет се намира в град Одрин, това в Зарата е креатура ....

Кой дошъл, кой се върнал, кой направил .....нищо не разбрах.......Да Ви с.ра в мозъка.

Абе направили му диазепам на човека. Дирник стайл.

Това наистина ли се случва с български военен,в българско болнично заведение????Все си мисля,че независимо от чина,ако ще да е и обикновен редник,би трябвало да го прегледа най-опитният лекар(не стажант)в момента.След самолетите които пазят небето ни,ще плащаме и на войнищи от НАТО да пазят границите ни,но тях няма да ги преглеждат стажанти

абре мамин, откъде ти идват тези "велики" мисли та занимаваш хората с дивотии бе?

диaгнозата белoдробна емболия може да бъде пропусната и от опитен лекар, затова по света съществува застраховката неволна лекарска грешка, но която и да било професия трябва да се практикува , когато имаш завършено обучение и законно право за това

най-ми харесва, "правенето на диазепам". утре отивам до железарията за материали, да направя и аз един диазепам...

Последно, кой е дошъл с нервна криза за да му "правят" диазепам, щото не става много ясно. Не вярвам да е бил военният, щото е бил малко поумрял. Пък и нали уж полицията трябвало да го търси, самозвания доктор, не можаха ли да си го хванат, след, като е надиазепамен, едно, хубаво, като волтрон? Или всъщност, не той е бил с нервната криза, а военният...

Аз

Тъп като военен. Заслужава си Дарвиновата награда.

Тежко и горко ни, когато дойде време това поколение да управлява. Мърляви, полуграмотни нахакани копилета с пари. Безотговорна и нагла сган. Тогава ще стане страшно.

Дирници, мила Десо-авторке на статията, Би ли ми обяснила как може да пишеш с изразните средства на второкласник. Какво значи " наложило се да му направят диазепам"... Как се прави диазепам , дарлинг, в аптека ли са били или във фармацефтична компания???????? Дирници-до кога ще пишете с дирниците си, селкси неграмотниц/и такива?

от обяснението на огнян митев разбрах, че ако имаш заболяване на пикочните пътища, и по стечение на обстоятелствата и хемороиди, откъсне ли се тромб си пътник! но тромб само с хаемороиди не е страшно!

Значин трябва някой военен да пукне, за да се обърне някакво внимание на случващтото се в здравеопазващата система. Нещастници.

Жалко за човека, жалко и за студента!!! Е, то и тук в dir-а, са стажанти журналисти... ама от техните недоглеждания хора все още не умират... "се наложило да му направят диазепам"... Той, диазепама, се прави като клизмата...

студента направо да го правят министар на здравеопазването.

извинете ме, но студент в 3-ти курс НЕ Е СТАЖАНТ! чак в 6-ти курс ще се нарече стажант-лекар! съвсем друга работа е, че белодробната емболия НЕ СЕ ДОКАЗВА С ЕКГ! питайте който намерите кардиолог. а и БТЕ е почти винаги неспасяемо състояния! жалко за човека, разбира се.

Нищо не разбираш от медицина и ЕКГ! Не драскай глупости!

Изглежда не си лекар, а ако си още по- лошо! Бте се диагностицира като задължително се прави ЕКГ, освен другите изследвания. ЕКГ при остро белодробно сърце е патогномонично със S1Q3 синдром или S1 S2 S3 синдром, ДББ. В много случаи диагнозата БТЕ се поставя само по ЕКГ образ!

Браво на студента, установил е че кардиограмата е нормална. За съжаление болния не е имал късмет. Само Ванга можеше да познае, че има тромб в кръвта.

говорите глупости. ако пациент постъпи с оплаквания за болка в гърдите и/или задух се изключват две диагнози - инфаркт и белодробна емболия. инфакт се изключва с електрокардиограма и кръвни изследваня (тропонин), а белодробна емболия с кръвен тест наречен д-даимер. ако е повишен, пациентът се приема в болницата и започва да му се разрежда кръвта постепенно с цел да се разтвори кръвоизлива. тук в уса рутинно се спасяват пациенти с тази диaгноза и то без оперативна намеса.

и в конкретния случаи, студентът е подвел човека, като го е успокоил прекомерно и не е оставил лекарката да си свърши работата. не случаино студентите по медицина учат 5.5 години, а не 3 и спешната медицина е специaлност в доста страни!!

v usa da,ama tuka I po prosti neshta niama da ti otkriat ne ce niama aparatura,problemat e ce lekarite ne sa kadarni

Проблемът в тази болница и при този шеф е, че дори и в случай на установено животозастрашаващо състояние, в което има какво да се направи за пациента, те го изписват с единия крак в гроба без окото да им мигне. За жалост имам личен опит, но Слава Богу ми се размина. Но съм наясно, че аз просто съм имал късмет, а някой друг на мое място няма да има този късмет. Питам се само едно, защо при толкова установени грешки на този болничен шеф - Митев, той все още е на този пост. И да не споменавам при него самия колко фатални грешки има......БЕЗСРАМНИК

Ако четете внимателно, ще разберете, че не лекарят-стажант, а практикуващ лекар поставя грешна диагноза - инфаркт. Аутопсията показва нещо съвсем друго. Също така в статията ясно се казва, че движещ се тромб е неспасяемо положение. Ако се движи към бял дроб или мозъка, няма как да му се помогне. Аз не разбирам каква е вината на младежа за смъртта на човека. Заглавието прави точно това - вменява вина на младежа в икмето на атрктивен текст..

Така е, по престъпен начин оклеветяват човека местните журналисти. При това го правят доста често.

белодробната емболия е живото-застрашаващо състояние, но съвсем не е неспасяемо! тук се описва как се лекува: link

Добре де, лекарката е казала "инфаркт", но не е уточнила, какъв точно - на миокарда, на мозъка (инсулт) или на белия дроб (емболия). Значи е била права.

Студентът е най-малко виновен в случая. Със заплати по 700-800 лева, как очаквате в спешното да има някой друг освен стажанти и специализанти (така е във всички Спешни, дори и в София) и достатъчно кадри, че човек със симптоми за инфаркт да не стои с часове в чакалнята? А в същото време шефове на клиники пред пенсия взимат 20,000-30,000 лв основна заплата, защото си я определят сами и им е през ..., че в болницата няма достатъчно лекари.

Не обиждай военни и полицаи.Офицер съм.Ще те бия по физическа подготовка на дисциплини,които посочиш.Ако пожелаеш тест за интелигентност ще ми дишаш праха.Бог да прости колегата.

Лекар се става не като назубриш учебниците, а после, като понапълниш една редичка в гробището от хора, починали в ръцете ти или след твоя намеса и си направиш съответните изводи.

Това ли е причината бе, джурналя ?

Студента добре е направил кардиограма, ама трябваше и за белодрона емболия да се сети.Аз не съм лекар, но първата ми мисъл беше за това.

И какво щеше да стане ако се бе сетил?

сигурно и от футбол реазбираш.

1. стажант каква власт има да се разпорежда в държавна болница и да ползва апаратура, както му скимне? 2. у нас половината студенти медицина влзят с подкуп 3. за пръв път чувам откъщи да си водиш лекар в болницата, иначе го съжалявам починалия.

Прегледът не е самоволен а належащ. Думите състрадание и съпричастност едва ли си ги чувал. Момчето е искало да помогне но е извадило лош късмет. Не е нужно да даваш подкуп за да влезеш медицина. Но после ученето е много за това кандидатите са малко. Вече никой не иска да учи 6 години, още две години специализация, да даде един чувал кинти, младостта му да мине над учебниците и после да отиде в Спешното и да го бият неграмотните цигани за 900лв. заплата. Скоро в Спешна помощ лекари няма да има. И стажанти няма да има. Трябва да свикваме.

Имам студент по медицина в 6 курс и сега е медицинска сестра в неврохирургията на "Пирогов". Говори немски като немец и учи една година навън на английски. Но не всички имат финансовите възможности на баща му. И няма да те лекува. Приет е специализира в елитна западна клиника и то, представяш ли си без подкуп. Анадън му! Младият му колега е постъпил както трябва!

Като имате медик който говори немски пращайте го тук в Австрия ще го приемат с отворени ръце.

Пътят към ада е постлан с добри намерения.Някой умен го е казал.

Жалко, но военният сам е пожелал преглед от студента, близък на семейството, а прегледът е в болнично заведение, за да се ползва апаратурата и се направи кардиограма, а при тромб който и да го прегледа, едва ли щеше да му помогне.

Айде сега зачерниха живота на момчето.Да не би да му е правило калпави манипулации или да го е тъпкало с всякакви лекарства на принципа на пробите и грешките както правят някои завършили и с дипломи...Раздвижването на тромб е много коварно нещо и винаги трябва да се има в предвид особено лятото и при натоварване макар и статично.

Щом след този случай студентът е бил на диазепам, дано сам да се откаже от медицината и да се насочи към специалност, при която не можеш да си убиваш клиентите (защото вече пациенти няма, всички си плащаме, значи сме клиенти).

Не се нахвърляйте яростно върху стажанта.В цял свят студентите-медици правят манимулации. Правят прегледи, кардиограми, бият инжекции, участват в операции дори...Но всичко това става под контрол на лекар. Какво като е пуснал кардиограма и я е разчел(дори я е разчел правилно)? Последната дума би трябвало да е на лекаря. А пациента е трябвало да изчака да се освободи лекаря и да го прегледа. Основния проблем е , че ние си саморазрушихме здравеопазването и прогонихме лекари, а чуждестранни такива така и не внесохме(с изключение на няколко араби, уви факт).

Правят и трябва да правят. Но под ръководството на лекар. Случаят е своеволие и липса на морал от страна на стажанта. най- важният закн в практическата медицина е "Рrimum non nocere" - преди всички да не се вреди.

Има подробности, които не знаем. Пуснал е диаграма, разчел я (правилно между другото). Значи с какво е навредил? Да не би да е изпратил подполковника да си върви в къщи? Това, че не е инфаркт, не означава, че всичко ОК. Трябвало е пациента да си изчака преглед от лекар. ПС Между другото на мен кардиограмата, при годишния преглед, ми ги пуска медицинска сестра, а лекарката ги разчита.

Много жалко! Притесняват ме само две неща в този случай. 1. Внушава се май, че човекът е починал от емболия от хемороидите. Така се появява нов, голям страх от смърт у всички с хемороиди(че кой няма) и разширени вени, а те са повече от тези без, със сигурност. 2. Защо този зрял мъж, се е доверил на некомпетентното мнение на стажант и най вече, защо, като е бил зле, не е изчакал дежурния лекар да го прегледа? Нещо повече - той НАПУСКА спешното, защото стажантът му казал! Като деца често си задавахме, един на друг базовия въпрос: Ако ти кажат да скочиш в кладенец, ще скочиш ли?

Сестрата явно е била стара и добре знае, че ако се опиташ да направиш добро някому, после може да си изпатиш много. Стажанта е трябвало да остави пациента докато стане и той спешен случай или загуби търпение и си тръгне да си мре дома. Тогава нямаше да отговаря. А, са ше си плати че се е опитал да помогне.

1. Защо с лека ръка обвинявате младежа и почернвате живота му. Той е искал и е помогнал колкото е могъл. За да си тръгнат, решението е всел подполковника. Не вярвам момчето на сила да го е извело от болницата. 2. Не стига, че властта гони читавото население, ами и хората сте зли и не си цените умните. Кой ще ви лекува? Неграмотните ли? Има ли станал читав доктор, който не е 'уморил' някой... Защо прощавате на техниците като не ви поправят уредите, а с лекарите с жестоки? Който не работи - той не греши!

ОНЯ ДЕН В ТИХОКЕАНСКИЯ ФЛОТ НА РФ СЕ ПРОВЕДЕ ЕДНА ЛЮБОПИТНА ПРОВЕРКА ПО ... ФИЗИЧЕСКА ПОДГОТОВКА ... ВСИЧКИ - ОТ РЕДНИКА ДО ГЕНЕРАЛА СКАЧАХА , ПЛУВАХА , КОПАЕХА , ПРАВЕХА НАБИРАНИЯ И ЛИЦЕВИ ОПОРИ ПО НОРМАТИВ ... КОЙТО ГО СКЪЦАТ И ЗАКАЧА ФУРЖКАТА НА ГВОЗДЕЯ :)

Това ако се проведе в булгаристан всички милиционери и всички военни закачат фуражките на гвоздея. А ако не дай си Боже ги накарат да напишат правилно трите си имена ще настъпи всемирен катаклизъм.

А АКО ПРОВЕРКАТА Е ВНЕЗАПНА КАКТО ГИ ПРАВЯТ В РУСИЯ НАПРАВО ЩЕ ИсПУКАТ ОТ ИНФАРКТИ :)) ... ГЕН. ШАМАНОВ - БИВШИЯ НА ВДВ НА 58 ГОДИНИ ДЕСАНТИРА С БМД :))

БОГ да го прости колегата.Каквото е управлението на държавата,такова е и здравеопазването за съжаление.

То щото при вас военните всичко е изрядно та на докторите кусур върза.:):):) Присмял се хърбел на щърбел.:):):) На времето военните са правели преврати, сега купуват дамски превръзки и от време на време са бременни.:)

Дръжте си килогремите от младежките години /18-21 години/ цял живот и проблемите със здравето ще са ви в пъти по-малко. Няма как когато сте най-силни и здрави да сте 82 кила например, а когато поодъртеете да сте 102 кг. и да нямате проблеми.

България и без това остава без лекари, а тези които сега лекуват политици и елит, след като им поотупат праха, ще драснат където им видят очите по света.

- причина за смъртта белодробна тромбемболия - Oт това спасение няма, ако ще и Господ да е при теб. Бог да го прости. Излишно се споменава кой студент, кой лекар, кой брат му, какви хемороиди имал и т.н. ...

Тя и емболията си има причини. Тромб, най-често от вена/венозен застой/ ,или операция. В подобен случай като този ,ако се вземат мерки навреме да се разреди кръвта с медикаменти, да не се става рязко, да има обаче постоянна двигателна умерена активност , нещата се овладяват.

това се прави доста преди да отидеш в Спешното, особено пък в Спешното в Благоевград - по-добре лягай по гръб на двора и чакай...

"... откъснал се тромб и тогава спасение няма..." Защо тогава само трябва да се дрънкат менците по този нещастен случай!?

Ако е бил записан като пациент са щели да щипнат кинти от Здравната каса. За това е този зор. Сега няма да вземат нищо. Иначе записан, не записан, с преглед от лекар и без преглед пак е щял да умре.

Хохохо, ще умра! Лекарката в Спешното била заета; бъдещото докторче казало, че му няма нищо; лекарят от Спешната предположил, че става дума за инфаркт, а в това време човекът се споминал от белодробна емболия! То аслъ при такива компетенции и да го бяха приели и прегледали, все щеше да се спомине човекът!

Лекарите в Спешна помощ са малко и това е обичайна ситуация.

Може, уважаеми ми диверсанте, ама не съм чул да връщат здравни осигуровки заради това, че точно в Спешното няма кой да те прегледа като ти дотрябва.

Белодробната тромбоемболия , няма как да се хване на Кардиограма превантивно . Явно сърцето му е било здраво,възможно да е имал кръвно и е откъснал тромб .

Белодробната тромбоемболия няма как да се хване никак. Откъсне ли се тромб човекът умира. Полковникът нито е първия, нито ще бъде последен. Жалко за момчето. Невероятен шок.

Кръвни изследвания- холестерол тромбоцити.Преглед на кръвоносни съдове/вени/ . Медикаментозно - да сваля холестерола и да разрежда кръвта.

Tова не е съвсем вярно. 3ависи от големината на тромба. Mасово дневно милиони хора по света се явяват в спешните отделения с доказана по-късно, белодробна емболия. Nзкуството е да се усетиш, че може да става въпрос за белодробна емболия и да назначиш хепарин. Mного рядко екг-то може да покаже класическите екг симптоми на белодробна емболия. Aко емболът/тромбът е много голям, смъртта настъпва мигновенно. Tози човек е могъл да бъде спасен, ако е мислено за такава диагноза. Cтажантът е осрал положението и от сега нататък да му за урок!

Растат кадри и спасение няма ...