Предучилищното образование става задължително и за 4-годишните деца

Обхващането на предучилищната възраст е ключово най-вече за езиковото развитие на децата от семейства, които не си говорят на български език, каза министър Красимир Вълчев.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредната простотия!!!

Видяло се е че домашното училище остава единственият вариант за възпитаване на нормално дете. Учудващо, че им отне толкова време да разберат, че някой родители успяват да си възпитат добре децата за 7 години. А така НЕ МОЖЕ! Все пак се губят потенциални роби, не е добра бизнес практика.

Искам да попитам г-жа Деница Сачева, точно Вие ли отговаряте от името на държавата, че деца без семейства и деца без реализация не трябват на България ? Ако се замислите колко деца с възможности напуснаха нашата държава, какво бихте направили за да ги върнете... И както каза г-н Вълчев нашата работа ръка стана "пазар", всеки си продава работната ръка за да може да оцелее неговото семейство. Изгонете всички от нашата държава, за да останете само Вие с високи възможности, за да видим какво ще направите, убедена съм,че ще я сринете тази държава до основи....

Какво му беше на образованието преди 40-50г,учеше се нормално ,имаше и краснопис така се запомняше повече ,тогава бяхме сред най образованите държави,почти нямаше неграмотност.Тогава тръгвахме на 6-7г на училище вече по осъзнати ,а сега искат на 4г в предучилище та някой деца още до тоалетна неходят сами.Да вземат старата програма доказано е по работеща от сегашните глупости дето ги измислят.

Какво му беше на образованието преди 40-50г,учеше се нормално ,имаше и краснопис така се запомняше повече ,тогава бяхме сред най образованите държави,почти нямаше неграмотност.Тогава тръгвахме на 6-7г на училище вече по осъзнати ,а сега искат на 4г в предучилище та някой деца още до тоалетна неходят сами.Да вземат старата програма докано е по работеща от сегашните глупости дето ги измислят.

Задължавайте тези,които не говорят в къщи български! А не нас!!! Дори 5 г.е рано за едно дете....децата имат нужда от детството,а не от уроци!!

Министре: защо лишаваш от детство нормалните деца заради хъхречетата? Едно детенце се учи да говори на първо място в семейството - и това е задължение на родителите му. Наложете санкции !!! Ако чавето, тръгвайки в първи клас не може да говори: родителите му да върнат всички помощи, взети за него от раждането му, плюс 10 000 лева глоба. Ако не ги върнат доброволно, да ги отработят с принудителен труд !!! Да видим няма ли да има ефект. А така, министре, пак българчетата ще изпълняват, а чаветата пак ще минават метър както винаги.

Цитат от новият министър: "Държавата няма нужда от деца без семейства. Държавата няма нужда от деца, които са неграмотни. Държавата няма нужда от деца, които живеят в насилие. Деца, които не говорят български език и деца, които не могат да се реализират" На Сачева Хитлер и всичките му другарчета са ѝ плюли в устата. И в този ред на мисли - какво е направила държавата, за да намали изоставените деца? - какво е направила държавата да подсигури семейство на всяко дете? - какво е направила държавата да ограмоти децата, при положение, че от минимум 5 години университетски преподаватели се оплакват, че първокурсниците са масово неграмотни? ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ!!! а университети са принудени да направят курсове по правопис?! Къде ще се реализират тези младежи? Учат за икономисти и юристи, а стават продавачи в магазин или маркетингови агенти раздаващи брошури пред някой супермаркет. - какво е направила държавата, за да намали насилието? (сред деца и възрастни)??? Море Сачева е за бой, воглаве патреотете... всуе!!!

Нали ти казват какво имат предвид.Започват от 4 годишни за да не се изпускал процеса и да станат суперобразовани.Следващата стъпка е докато са в утробата на майка си да им се четат уроци и лекции за да не изпускат материал.

Да не би държавата да ти е длъжна да ти гледа и възпитава децата, докато ти пушиш, пиеш, слушаш чалга и търкаш билетчета, бе, лайнар? Научете се вече, мангусти такива, да правите деца, едва когато сте сигурни, че сами можете да им подсигурите качествен живот. Пращате си на училище сополанковците без да могат да си напишат името, без да имат елементарни хигиенни навици и възпитание, а после държавата ви е виновна, че сте ги изтървали. Какъвто и да е Тиквата, не той ви е виновен, че създавате некачествени потомства, а те от своя страна правят същото.

Просто трябва да се спазват законите, но това не отърва на политиците. Те гледат да не дразнят индианците, така че законите са само за образованите и знаещите, но така ползата е никаква.

Това на практика ще закопае София. Не знам по другите окръжни градове как е, но в столицата толкова места няма. Ще трябва да се строят нови детски градини или да се преоборудват съществуващи помещения, ползвани за други цели. Имайте предвид, че местата за деца в момента покриват около 1/2 от необходимото и то при положение, че не всички деца въобще се записват за класиране. На практика всъщност е 1/3-та

Институционализирането на децата продължава неотклонно все напред и напред. Явно децата трябва да бъдат откъснати от общуване със семействата си и да им бъдат промивани мозъците по-пълноценно и по-ефективно. Но може би сме вече малцинство в предучилищната възраст?!

Да, точно това се цели.Искат да научат децата да живеят повече по инстутуции отколкото с родителите си.Родният дом ще бъде само един хотел където отсядаш за няколко часа.Няма спирка всичката мръсотия и това е.

Последните 30 години показаха на хората, че образованието не води задължително до успехи - напротив често са си чисти разходи и загуба на време. Ако искате да успеете в живота - показаха последните 30 години - а всъщност 75 години, е че ви трябват големи мускули и още по-голяма наглост! Така че прави са хората да ги е страх да не се образоват случайно и те и децата им!

А преди това не ин научиха на най-вежното. ЧЕ ако ние не си ценим знанията и уменията - никой друг няма да ни ги оцени. И затова безплато помогнахме на мускулестите да спеелят пари. Не ни научиха, че щом знаеш и можеш работиш ЕДИНСТВЕНО АКО ТИ ПЛАТЯТ ДОБРЕ. И така знанията и образованието се обезцениха. А мускулестите просто се възползваха от ангарията, която образованите им осигурихме.

Дивотиите, които се опитват да преподават на децата в детските градини са непосилни за техните мозъчета. Децата нито научават нещо, нито играят пълноценно, нито слушат приказки както трябва, и на всичкото отгоре отиват на училище с мисълта, че там е продължение на детската градина, защото правят почти същото. И се започват разходките в час, до тоалетната по 1000 пъти, говорене на учителките на "ти". В детската градина децата трябва да учат игри, песни, да се учат на съпричастие и подкрепа едно за друго, а не да се бият като на боксов ринг и учителките в скоби да не правят нищо, защото те били там да ги обучават, а не да ги възпитават. Ние ще измрем, вие му мислете, ще ви лекуват тези отрочета.

В нашата детска градина децата бяха толкова щастливи - играеха си, пееха, танцуваха. И се чудехме защо след като децата толкова добре се развиваха в детската градина следт това в училище някак почват да изостават. И какво толкова ги мъчат - да разпознават тригълник, кръг, правоъгълник. Да научат буквите. Айде стига с тия глупости, че ги мъчели в детските градини. В училище почват проблемите с това да се педава материал, независимо дали е разбран или не.

Децата са с различо ниво на развитие, без да имат обучителни проблеми. Ще кажете, нормално е - да, нормално е, но нека състезанието почне по-късно, а не още в детската възраст. За пракитаката да се работи само с групичка от 5-6 най-изявени деца и с тях да се ходи по мероприятия из градовете, няма да коментирам. По този начин директорките и учителките трупат актив. Т.е. системата е сгрешена. Вероятно не навсякъде е така, но повечето майки сред познатите ми споделят, че в градините на децата им е така.

Извинете, но досега не беше ли задължително?

От 5 беше досега.

Нищо против, че трябва младите да се образоват, нищо против, че почват на 4 годинки да учат разни неща, тъй като не всички родители смятат за важно ученето. Обаче икономиката се движи не толкова от младите, най-малкото, че демографската картина е такава, че средната възраст на хората в трудоспособна възраст е 44 години и продължава да расте. Много голям проблем у нас е липсанат на адекватни знания сред възрастните. Адекватните знания не са тези, които са придобити преди 30-40 годии. И ако за времето си образованието ни е било на някакво ниво, то погледнато от днешна гледна точка то е НИЩО. За 30 години светът се е променил, развил и ако не се образоваш непрекъснато си пълен аутсайдер. Та е време да се погледне на образованието много по-сериозно за да се обхванат ВСИЧКИ в трудоспособна възраст, включително и 60 годишните. За начало е редно да се отбележи, че повечето възрастни нямат адекватно образование и могат да работят единствено нискоквалифицирана работа. ТОва, че един порсперира с прочетена само една книга, не озачава, че всеки може да си го позволи. Ясно е,ч е популистите от ГЕРБ ще обсняват колко много напредваме икономически, а популистите от БСП и патриоти ще обясняват колко е умен българина, а пък конете с капаци от автентичната десница ще обясняват, че само правосъдието ни пречи, но е ФАКТ, ЧЕ СМЕ НЕОБРАЗОВАНИ И ЗАТОВА СМЕ БЕДНИ.

Хайде, хайде, много даже съм си адекватен с моята Физика от СУ отпреди 20 години! Е, не съм премиер, защото съм прочел един вагон с книги, а не само една и вероятно в главата ми е някаква каша, която няма да ми позволи да мисля трезво като Винету и да водя преговори с медсестри, учителки, шофьори, академици, папи и президенти! И съм започнал да уча на 7 години - затова не съм в час с новите теории.

21 ГОДИНИ НА УЧИЛИЩЕ! Отнемат ДЕТСТВОТО...етапа от живота на човека, който го формира емоционално /чрез играта/, в който се ражда творческия му потенциал...открива света...НЕ-всички трябва да са ЕДНАКВИ /разбирай джендъри/...Ама нали вече го видяхме това-пионерчета, комсомолци,хитлерюгенд...Видяхме и РЕЗУЛТАТА! И СЕГА-ПАК!

Детската градина няма нищо общо с училище (доколкото знам). 21 години звучи малко като изхвърляне.

21 ГОДИНИ ставаш рано...Бързаш по тъмно...Майка ти те стресира...закъсняваме....Нервната ти система вече е повредена...Цял ден седиш в задушно помещение с Н-броя връстници...без движение, без чист въздух...боледуваш...БЕЗ личен контакт с "учителките"-/може би за добро/...и въобще...

Като ви е дерта за тия, дето не говорят български, вкарайте си ги от бебета в градините и си ги учете. не е нужно заради едно малцинство да страдат българските деца. Оставете децата на майките им, тъпанари! И къде ще ги съберете толкова народ - и сега градините са малко.

Работещите родители ще се радват, че от 4 годиники има къде да си оставят децата. Единствено безработните майки имат време да гледат дете на 4 годинки. А да се оставя дете на безработна майка, колкото и да е богата не е добра идея. И въобще на човек, без нужда да прави нещо - независимо дали за пари или не не е добра идея да се оставят деца:)

работещите родители и сега могат да си запишат децата в детска градина. Това е техен избор, но не е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Ти да не мислеше, че сега няма такава възможност?

Означава ли , че общините които преди две години не са били готови сега се готови? Изглежда това правителство има повече асфалт в главата си отколкото мозък. Освен асфалтът да е някаква нова форма на изкуствен интелект ама надали.

а не - минус четири? Вероятно заради анггличаните и руснаци с имоти тук, нали...

И така се отваря пътя към частни училища за българи, и държавни за циганите.

Незнам КОЙ и КАК ще ме накара, детето ми да стои по цял ден в една стая с малолетни цигани!!

По коя европейска образователна система "залитнахте"? Имате ли подготвени Учители, които да работят с 4-годишни деца? Това не е играчка! Това деца, които ще имат необходимост от истински грижи и внимание. Като знам нивото на учителите ви не съм сигурна, че решението, което ще вземете е трезво и правилно. Ще има ли необходимия контрол? Имате програми за 4 годишни?

Стимулирайте кадърните, насърчавайте и подпомагайте старанието, награждавайте знанието, създайте положителни дразнители пред любознателността, нека можещият и знаещият да живеят по-добре от лентяя и простака ! Почистете и представете морковите като стимул и нещата ще се самоподредят. А тоягата ... където слънцето не ви огрява.

къде се намирате кои сте да эадължавате децата ни да тръгват на 4 години предучилищно обраэувание спрете се това е наше право нашите деца кога да тръгват ние иэбираме родителите им не вие може да эадължавате само вас си ,в градините хората се оплакват эа бити деца тормоэени оправете яслите градините реда там, не да эадължавате

ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА !

след като учениците са заети почти по цял ден в училище, на какво ги учат , че вечер , и събота и неделя ходят на частни уроци ?? И то не за висши постижения , а за да изкарат прилично матурите .

Защото родителите сме се побъркали и се опитваме да побъркаме и децата. Не е тобкова виновно убичището колкото нашите болни амбиции. И мита колко нашите поколения са били умни. Аз съм убеден, че в края на 80-те не повече от 10% от завършващите средно образование бяха усвоили дори и за тройка математиката. Предимно в елитните училища и по един двама човек в клас от другите. То и западни езици учехме ама никой не можеше да говори ни английски , ни немски ако не е бил в езикова гимназия. А сега всички луднаха да покриват най-високи критерии ПО ВСИЧКО. в резултата на това децата масово не научават НИЩО. И сме на последно място по В ЕС, въпреки това, че една част от децата ходят и на частни уроци и вдигат средното ниво.

"Държавата НЯМА НУЖДА от деца без семейства. Държавата НЯМА НУЖДА от деца, които са неграмотни. Държавата НЯМА НУЖДА от деца, които живеят в насилие....и т.н.Така се обосновава необходимостта от ранното обучение... А КАКВО Е НУЖНО НА ДЕЦАТА? Очевидно това няма значение...

Абе направо в утробата да започват да ги образоват, какво ще се мотаят цели четири години? Ей, тва простотията на никой не прощава...

В Боколандия раждаемоста е ниска и въпреки това не достигат детските градини. Защо?

Това е схващането на ГЕРБ за обществото: "държавата иска...държавата няма нужда...аз плащам пенсиите...ние даваме за заплати". И сега децата вече не са ваши

Току измислят някоя простотия! В Германия, например, как не е задължително предучилищното образование?

Който иска да си дава 4 годишното дете на тъпаци като този ... Хахахаха!

Вземете вкарайте направо бременните ,децата да свикват по от рано.

освен протести...друго какво? Не си даваме децата-и толкоз...То и няма квалифициран персонал...Как го мислят тези умници? Не ми го побира умът...

Глупаво е да се напъваш да учиш, ако това няма да ти е необходимо, за да живееш добър и интересен живот. Затова не учат децата - защото знанието и уменията не са неизбежен път към личния успех. Когато тези знания и умения са главният ключ към собствения им просперитет, учениците сами ще летят към науката. Сега паролата е НЕ СЕ ХАБИ! Освен в няколко изолирани професии, знанията и старанието са излишна пот. И без тях караш около средата.

Минуси, не минуси, това е положението. Нарича се АДАПТАЦИЯ. Никакви министерски еквилибристики няма да накарат учениците да учат, ако животът около тях не ги убеждава непрекъснато, че знанието няма да им се отплати в бъдеще. Усилията трябва да са в тази посока - Обществена Реабилитация на Положителните Усилия на Личността.

21 ГОДИНИ НА УЧИЛИЩЕ! Детство мое първо и последно, детство мое така си ми потребно...ДА ЛИШАВАТ ДЕЦАТА ОТ ДЕТСТВО-ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ!

Най-умното нещо, което може да се направи, е да се върне онази образователна система, по която учеше моят набор и тези преди мен. Разбира се, ще има известни актуализации и нови неща, но системата като система е важна. Аз съм от поколението, което навърши пълнолетие в годината на "демокрацията" - 1990 г. и до днешен благославям, че имах възможност да завърша по старата добра система. Децата ми учат по сегашните простотии и сигурно не знаят и половината от това, което знаем моето поколение по който и да е училищен предмет. Питам ги: "Това учите ли в училище? Онова учите ли?" - все важни и даже фундаментални неща, но никой даже не им ги е споменавал! За сметка на това, хиляда различни учебника - кой от кой по-малоумно написан! Освен това, 3 години работих в чужбина, в така лелеяният Запад, и взех децата да научат там език, мислейки си, че системата им е супер. Глупости! Още по-зле и от нашата! Хептен нищо не знаят! Няма химия, няма физика, няма биология - всичко е един микс от няколко елементарни понятия и толкова. За математиката да не говорим, че там учителите таблицата за умножение не знаят! Децата ми бяха на светлинни години пред западните си съученици, независимо, че не знаеха езика и им беше трудно от тази гледна точка. Не издържах и ги върнах още след втората година, защото видях, че чеп за зеле няма да става от тях с такива съмнителни познания. У нас държаха приравнителни и се спукаха от учене да наваксат и вденат всичко онова, което в България се учи - при това при вече скапана система и у нас (вървяща по стъпките на т. нар. западни системи). И ония там също започват от 4-годишни, но за целия си живот не се научават да съберат 2 и 2. Хайде, моля ви се, няма нужда! Трябва да се търси качество.

Сори, лелеяниЯ!

Никарагуа е на Запад. Там ли си бил? Викаш там са толкоз тъпи децата им, че през последните 50 години всички велики открития по физика са направени в СССР и Восточния блок, а на Запад е една пълна мъгла - като в Никарагуа?

Не, бе, прескочи 4 държави по суша нагоре по картата и пак ще попаднеш на Запад:) При това Никарагуа никога не е била "лелеяния" Запад, ама какво да ти обяснявам:) Все пак си просто един Зъл дух с ограничени географски познания, простиращи се само до Никарагуа и Белиз вероятно. И да, и в Манагуа съм бил - ей така като турист:) Въобще, ограничен ум съм аз - нищо не знам за този свят, нито разбирам от нАука. И съм толкова прост, че да си върна децата в България, та поне малко от малко да понаучат нещо, преди да се изстрелят към университетите. С висшето образование вече нещата са други и България не е в класациите, образно казано, вече не е. Но аз и колегите ми от точните науки все още сме в класациите на професионалистите по международните стандарти, нищо, че сме завършили отдавна. Хайде, беж да научиш къде е Манагуа!

Явно влизането в първи клас е много трудно, щом се налага 3 години подоготовка. Как минават децата във втори просто не ми е ясно.

как така носталгия...

ЖИВА ДА НЕ БЯХ...А бе тия добре ли са? Да съсипват децата-да не знаят какво е игра, тичане на воля,„„„Ще ги напъхат на 4 ГОДИНИ в задушните класни стаи...И на какво ще ги учат? Вие знаете ли какви уроци със съответните картинки им преподават в предучилищното? ЮЙЦЕКЛЕТКА...СПЕРМАТОЗОИД...цветно нарисувани и криво-ляво обяснени...Е, сега вече това ще учат и 4-годишните...ПЪЛНО БЕЗОБРАЗИЕ!

Хора, засрамете се. Още от родилната зала да ги записваме на училище. Те още не говорят правилно, а ние на училище ще ги пращаме. Къде им отиде детството и игрите. Министрите дали са били на три в училище?

Тези срам нямат и от такъв не разбират! Те могат да схванат само насилие, ако видят дебелия край на сопата, тогава изведнъж стават схватливи

Утехата е, че в Испания например предучилищното образование е задължително от 3-годишна възраст. детето още не сее научило гащите да си обува само и да си връзва връзките на обувките и те ще го карат задължително да ходи на училище. И то заради кого?! Пак заради ци... ъъъ, пардон, ромските и някои турски деца, които вкъщи не говорят на български. Благославям се, че у дома нямаме деца в предучилищна и училищна възраст, че аман от експерименти върху наследниците ни!!!

Абе, що не идете в Африка! Там даже на училище няма да ги карат да ходят!

Не е ли по-добре ти та идеш на ма... примерно? Нас да ни оставиш на мира?

Kenn1111

Никога няма образованието ни да се оправи и да се върне на тези нива които беше когато такива малоумници отговарят за него.Вместо да се занимават с подобряване на нещата в училище те тръгнали да се занимават с предучилищни простотии.Оставете децата на мира.Ако образованието е на ниво от първи до 12 клас нещата ще са други.Не тормозете децата излишно преди да влязат в училището.Това е гавра с детството им.В нормална Европа училището в първите години е в формата на игра а не както у нас!Прости хора ни управляват и резултатите са виими вече години наред.

Според мен Да го направитеведнага след изписването от родилния дом задължително

Като гледаш възпитанието на малките уродчета... абсолютното мнозинство от така наречените родители освен да го снесат, други умения нямат... така че да! Още от родилното детето до навършване на пълнолетие да влиза в държавен панисон и всички наравно и бедни и богати.

сега няма да им липсват първите 7 години , а първите 4 години ... ха ха ха . Като на тия , направили предложението !

Оставете децата да играят бе. Искате да ги направите отрано едни тухлички в стената на някой.

Как мислиш, дали баба ти на село преди 9-ти на четири си е играела на воля? Чунким ми се чини, че тогава като проходят са ги хващали на работа ;)

отровиха ми живота с реформите си (покрай децата) и продължават с глупостите - вместо да се заемат с праките си задължения, да огледат учебниците и да се заемат с проблемите на училищата и вузовете.

преди началото на прехода. значи са го направили тъпанарите незадължително. егати... новината.

то било за предучилищното... твърдо не. аре нема нужда да промиват мозъците на дечицата с разни либерастии.

Да, ама няма да стане. НЕ ДАВАМ!

А кой ще го гледа, докато стане на 5?

Разбира се, продажните ни политици изпълняват ДЖЕНДЪРСКИТЕ програми за откъсване на децата от семействата. Ами вземете направо пеленачитата от майките. Само, че децата НЕ са собсвеност на държавата, както им се иска на ония, които искат да съсипят България.

Дръж си го докато стане на 30 години, то детето си е твое

Ама сачева, и кво стана, като беш некаква в образователното? България НЕ ДАВА свестно образовабние на децата! Заигравката ти със социалните услуги? Малки деца на училище? А ако искам да си гледам детето или внучето?