Предлагат колите да минават годишен технически преглед само след платени глоби в КАТ

Според бившия началник на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев това е начин да се повиши събираемостта на глобите

Обратно в новината

Коментари - Предлагат колите да минават годишен технически преглед само след платени глоби в КАТ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пътна полиция са пълни смешници. Толкова години не се научиха да връчват наложени наказания. Не позволяват и всеки водач да види има ли глоба, която ако не е връчена не се появява в интернет справката, е как да я платя като не знам за нея. А това за прегледите е много лайшко - ако тогава ми кажат, че имам неплатени глоби и не мога да мина на преглед, веднага обжалвам наложените наказания и имам една година поне отсрочка. И к-во, ще карам без преглед. Жалко, че този Тенев е бил началник на кат толкова време, а не е разбрал механизъма за налагане и връчване на наказания.

Те да гледат техническото състояние на друг да оставят плащането. Толкова гробници се движат по пътищата , изгнили облепени с тиксо и обвързани с тел ....

Камерите са незаконни. Може да са информативни но не и задължение за плащане на глоби.

1. Глобата е на шофьор, ГТП е на автомобил, както вече няколко души отбелязаха в коментари. 2. Глобите могат да бъдат обжалвани, включително може да се стигне до съд. Подобна мярка би принудила много хора да се откажат да си търсят правата в съда, което по своята същност е противоконституционно. 3. ГТП проверява изправността на автомобила и дори изискването за платен данък е противоконституционно, защото обвързва напълно различен тип задължения - единият е финансово задължение към държавата, другият е задължението за поддържане на ППС в добро техническо състояние с цел опазване на здравето и живота на участниците в движението. Май е време да обвържем оцеляването на дупетатите пряко с резултатите от тяхното управление - лошо управление, на дръвника.

Глобите от камерите и такива дето се пишат в отсъствието на водача са на автомобила.

Стига с тези "документи"бе,педали!

Само за протокола: глобите са на физическо лице, не на автомобил.

Само събирате пари ваща мама пътищата лунен пеизаж. Нищо кат дойдат от вузражданр ша ви напраат да си приказваъе сами крадци долни

За още по- голяма събираемост могат да изискват документ за платени глоби в: -супермаркета (на касова зона) -аптеката (ако не си платил няма лекарства и...) -във всички държавни учреждения -в...абе където се сетите, включително на границата, отново! Как и защо ги допускат такива в национален ефир някой знае ли?

Sm3hurk0

Явно някой си е наумил да извива ръщете на народа ... А тези, които не са яли поради липса на пари за храна, ако се изакат на обществено място, значи ли, че имат пари за храна и са богати ?! Само глупости им раждат главите на некомпетентните чантаджии !

Като няма пари за глоби да кара по правилата бе.

Не всеки има Каско.Поредната тъпотия на разни измислени ,експерти,.

Поредната гълъбарска глупост. Защо в Европа няма такова изискване и как успяват там да събират глобите? Поинтересувайте се малко бе гълъби тъпи. Защо продължавате с глупостите? Ми едното няма нищо общо с другото. Пак ще разкарвате хората напред назад за бележки и печати. После защо било скъпо унас. Ами защото занимавате и губите времето на хората с неща, които не добавят никаква стойност, само губене на време, а то е пари ако в казармата не са ви казали. Тъпи фатмаци! Кой ви е казал, че можете да управлявате държава бе фуражки смотани?

Това е добро предложение ама има друг проблем - глобите в системата на кат се появяват и изчезват когато си искат. Имам глоба с акт от преди 2 годи която им виси в системата като неплатена независимо, че съм си я платил и съм си взел талона преди година и 8 месеца. За да си получа талона трябва да си платя глобата и аз го направих на банково гише в КАТ. После два пъти ме спираха и се разправях с катаджиите на пътя. И те са наясно, че ако не съм платил няма как да имам талон но вдигат рамене и се смеят. Два пъти съм ходил до КАТ да се разправям като даже единия път подавах и някакво заявление с приложено платежно. Ефект - нулев.

пишеше, че щеял да си ги плаща, ако можел да провери онлайн и да плати по манкова сметка. Не знам защо го изтирха, но не виждам вече коментара. Та за такива намерих това: "Проверка на задължения по конкретен документ от тип фиш или наказателно постановление (НП), с възможност за онлайн плащане на тези задължения през Портала за електронни административни услуги на МВР (ПЕАУ) можете да направите по избран от Вас критерий: номер на СУМПС (свидетелство за управление на МПС) и ЕГН/ЛНЧ на задълженото лице; наред с проверката за връчени и неплатени задължения по ЕГН/ЛНЧ на задълженото лице, се проверява и за наличие на издадени на лицето невръчени НП и/или електронни фишове; тип на документа - (фиш или НП), серия (не се посочва за НП), номер на документа и дължима сума по документа". Има начини, ама не щете. Аз си платих.

Да си платиш фиша става - има форма за плащане на много места. Проблем може да стане ако имаш АКТ с взет талон. Системата им не отразява винаги и коректно направеното плащане. Като идеш да си вземеш талона се оказва, че плащането не е отразено и даже да покажеш разпечатаното платежното "лелката" вдига рамене и казва - при нас го няма. Само ако си платил на гише в банка го признават щото има печат.

Я ми кажи всезнайко като ти излезе съобщение "Имате невръчена глоба" какво ще направиш? Защото ако не са ти ги връчили ти нито може да ги видиш в системата, нито можеш да ги платиш.

пак по-горе, пробвай и ще видиш. Аз как си платих? Може да не съм всезнайко, но съм го правил. Та у лево незнайко.

И какво общо има ГТП с глобите? Струва ми се, че съвсем скоро ще поискат направо банковите ни сметки с ПИНа, за да си теглят, когато и за каквтото си искат!!! Ебах ти нещастната държава вече. Няма събираемост, защото за един фиш им е необходимо няколко месеца да го обработят, да го изпратят и евентуално да го връчат. АКо си вършат работата качествено и в срок, ще има събираемост, а не да тормозят хората, както им скимне.

казвах ти, че с това шофиране и тая жълта кочина с табелка, която караш ще натрупаш много. Сега плащай.

А какво общо има ГТП с данъка? Ама си го плащаш нали?

Не е така. Законотворците ни са гола вода.

е измислена отдавна и функционира безпроблемно(Германия,Австрия),но нашите милиционери ги мързи даже да я копират,а искат други да им вършат работата...

там?

и не особено вкусно;)В 2-седмичен срок от получаването на "честитката" трябва да платиш,обжалваш или да посочиш кой е извършил нарушението,ако не си ти.Ако не го направиш в посочения срок,глобата се удвоява плюс разходите по изпращането на уведомленията.Ако и тогава не направиш нищи,осъждат те по бързата процедура и могат да си дръпнат парите от сметката ти с решението на съда.Ако нямаш толкова пари в сметката,могат да я блокират или да те осъдят да ги отработиш(обществено-полезен труд);)

ЗДвП е закон за който е лобиран от застрахователите. Изискването за гражданска отговорност по своята същност е привилегия за застрахователите, тъй като им осигурява твърд обем на застраховки. А се знае, че обезщетяват едва с 40%, другото е чиста далавера отиваща я в някоя офшорна сметка, я в луксозна къща в Гърция или на Ривиерата или пък луксозно Бентли и т.н. При преглед изиск7ват да покажеш застраховката както и когато по пътя те спрат за проверка. Какво де явява в случая застраховката. Това е задължение налагано под благовидност. До сега няма доказателства как така една застраховка гарантира здравето и живота на водачите. Нали за това е писан този ЗДвП за да пази живота и здравето на хората , а на практика застрахователите го превръщат в натрапено разпореждане против волята на собственика на пътното средство. Изискването в Наредба I-45 на МВР поддържа застрахователите включително и ВИС И СИК и още други лапачи като задължава водачите да си направят застраховка. Правото на свободно ползване на законно придобит имот се ограничава по този начин при това подпомагано от Пътната Полиция и цялото МВР чиято е тази наредба. Грубо е потъпкан Член 17 от Хартата на Правата на Европейския Съюз въпреки че е ратифицирана и публикувана. Ето защо внесеното задължение за сключена застраховка трябва да се премахне поради тези две съображения: нито пази от катастрофи, а само ограничава правата на едни с цел печалба за други. Недопустимо е да задължават хората как да се разпореждат със свой имот!!

"През 1930 г. британското правителство въвежда закон, който изисква всяко лице, което използва моторно превозно средство на пътя да сключи застраховка, която да обезпечи покриването на вредите към трети лица, в случай на настъпване на инцидент. В Германия застраховката е задължителна от 1939 г. През следващите няколко десетилетия, почти всички развиващи се държави въвеждат в законодателството си подобни застраховки. В различните щати на САЩ, застраховката Гражданска отговорност се въвежда като задължителна, макар и до днес все още да съществуват щати, в които тази застраховка е доброволна (пр. Ню Хемпшир). Във Вирджиния липсата на застраховка Гражданска отговорност води до увеличаване на държавните налози". Ба го. ВИС са били сила още преди Хитлер.

м дааа при демокрацията е така, минават 34 г през които разрушаваш всичко, за да разбереш, че не е добре да си събориш къщата, преди да имаш нова. Това предложение е закъсняло с 34 г а трябва да се мултиплицира навсякъде! имаш 3 присъди, няма соц помощи, няма здравеопазване, няма шофьорска книжка и т.н губиш всички права, щом не ги иба ааш!

Аз пък все си мислех, че хората извършват нарушения, а не колите. Тук пак ще има проблем със собствеността на колите и това кой ги кара.

не знаеш на кой си даваш колата?

Глупи, автомобила сам ли се движи? Това трябва да е на името на водача. А, с бонус малус кво ли стана...

Поредната тъпотия!!! Много ми е интересно , къде отиват тези пари от глобите?

ЛЕВА РЪКА ДЕСЕН ДЖОБ

Открийте Америка това го има в много страни.В Испания ако не платиш не ти връщат документите.Всеки полицай има в себе си устройство за плащане по банков път,оттърване няма.Трябва да налагат глоби и за говорене по телефона,максималната глоба в Испания е700 еярака.Тука всяка Кифла с Джип го държи като кур,и хич не и пука,еблача ще плати.

Ей аман от безобразни предложеия, нямащи нищо общо със закони и процедури. Глоби могат да се платят СЛЕД изтичане срока за обжалване или след приключване на самото обжалване пред съд. Техническата изправност на МПС няма, повтарям НЯМА нищо общо с натушения извършени от водача. н.б. глобата се налага на водача или на автомобила? питам ...просто!

е изобщо да няма глоби и да се кара като ония в скорошния случай в Пловдивско. Ще оцелеят тези с по-здравите коли, а те са и по-имотните.

Предварителното плащане няма нищо общо с правото на обжалване. Да ти кажа, че НАП обичат да запечатват заведения, хванати в издънка, едновременно с налагането на глобата. Веднага сед налагане на ПАМ /принудителна административна мярка/ собственика първо тича да плаща доброволно и с мазен гласец се моли да го разпечатат, ако може същия ден, че губи от оборот. А иначе по документи магазина работил на загуба. Чак после тича при адвокат да му пише жалба и търси съдия, който ще вземе парите.

Само Парите са лекарството за българският Тарикат андрешковец!За справка във Германия спазват правилата,даже и едната гума на джипа не качват на тротоара!

както се и очаква 99 % от коментиращите нададоха неистов вой. За гражданските права, липсата на връчване, правото на обжалване и какво ли не. В чужбина и дума не бихте казали. И плащането не означава, че сте признали вина и не може да обжалвате. Ясно е, че повечето от тези глоби са за превишена скорост и неправилни маневри. Но иначе за какво го купихте това БМВ. Цели 600 еврака и да караш по ЗДвП. Това е за нещастници. Нали? вие сте тарикати с права. Като се треснете в дървото или насрещният подобен на вас джигит последната ви мисъл да бъде как спестихте от глоби. П.П. За доста години правоспособен водач имам един фиш за превишена скорост, получих го по пощата и го платих в доброволния срок. Не споря, че навлязох в населено място с превишена скорост. Защо и как е друг въпрос. ЗАНН не се интересува от умсъла в изпълнителното деяние. После си извадих персонален номер и отвреме навреме се проверявам през интернет дали ми е излязло нещо в системата. Съвсем правилно е да се откаже услугата по преминаване на гТП докато водача не отиде да си получи НП. Той да се оправя с жената, ако тя го е набутала. Аман от извинения от сорта на описаните по-долу. Дерзайте. С манталитета на шофьори като вас жертвите само ще се увеличават. Айде псувайте бакшиши и тираджии.

Виждал си ти чужбина само по телевизора

не знам колко съм виждал то чужбина. Да кажем половин Европа. Не е много. Ето ти един разказ от малкото ми ходене - Будапеща. Две семейства наехме коли. Не си нося книжката и не шофирам. Хващам един от другите. Обикаляхме почти час да намерим място за паркиране. Съгласни и на платен паркинг, но все заети. Накрая слязохме от колите и отидохме в рестаранта. Оставихме драйвърите да въртят докато накрая намерили две места в някакъв платен паркинг. Доста надалеч. В София и двамата паркират, където им дойде и казват - не ми дреме, няма място. Единият го знам и след рожден ден на колко ракии се понесе с колата. Редовно си карат с превишена скорост /семейна черта/. Иначе готини хора-купонджии. Като ги питах, защо не като в София казаха -а тука е по-друго. Та така. За гайди като вас само бой по портфейла и кратуните. Възпитание и съзнание нямате. Претенции и самочувствие - бол.

Невръчен и неплатен са различни неща, нали? Никой не е длъжен да търчи да проверява дали има невръчен фиш. Това е задължение на държавата, респективно на МВР, но те както знаем не могат и не искат да работят.

Защо търтейте на държавни служби искат частният сектор да им върши работата? Пунктовете за ГТП са частни и кой ще плати допълнителният труд на служителите да проверяват дали водачите имат глоби по ЗДП? По тази логика да проверяват и за неплатени осигуровки,ток,вода и т.н.,а чиновниците само да лапат незнайно защо!

Има закон за административните наказания, начин и ред за събиране на просрочените задължения! Всичко друго е принуда и веднага пада в съдебна зала!

"закон за административните наказания" няма. Има Закон за административните нарушения и наказания /ЗАНН/. Реда за събиране на публични вземания не се урежда с него, а с други нормативни документи - АПК, ДОПК и др. Хайде сега пиши нещо и за ядрения синтез.

Ми да се санкционира издателя на невръчената глоба и да видим какъв ще е резултата , по-малко глоби или по- отговорни полицаи.

Това вече не го ли играхте с минаващите през границата. Или забравихте какво ви каза съда за тази идея?

ТЪП НАРОД, СЛАБА ДЪРЖАВА !!! Вместо да ги изметем тия крадливи политици, Българина жули ракия на остъклената тераса(кухня) и псува телевизора вечер. Направиха олиото 8 лв. - тишина, бензина 3.50 - тишина, доматите 8 лв. - тишина.......... Предлагат да махнат паметника на орките окупатори - всенародно недоволство и митинги............. Единственият реален приход в бюджета не е от икономиката и пройзводството, а от акцизи, ГЛОБИ, непосилно ДДС, мита и други паразитни икономически инструменти.

А всеки който се кандитира за парламента, държ.служба, общ. служба, общ. поръчка да бъде проверяван дали е "ял" асфалт, има ли къща за тъща , тераса над апратамента , зл.кюлчета в чекмедже и да не бъде допускан при положителен резултат, а?

А защо не се проверява направо на касите в магазините? Не можеш да си купиш хляб ако не си платил глобата на КАТ?!

Мързел и корупция в тая администрация, нищо друго.

Вземете по-добре си съберете парите от 20-те акта на разни боклуци от типа димитър любеновци. Мен за едни неплатени 30 лева щяха да ме дадат на ЧСИ нещастниците.

Ами ако автомобилът се ползва от повече от 1 водач? Като ти дадат глоба и не я платиш да ти пратят известие на двойна цена...и него като не платиш обществено полезен труд за дните на постановеното! Така е в Германия и не съм чул някой да не си плати!

това го питахме вече

Всичко почва с като ти дадат глоба. Ама у нас мързелите не са дали 500 000 за 2022 и още толкова за 2021 и 2020. По- ранните невръчени, направо са изгорели по давност.

Продават задълженията на колекторска фирма и гарантирано нарушителят няма да повтори. Като изяде психотормоза и бой на няколко пъти ....

Кое задължение? Това от невръчените фишове ли? Ми то не е задължение

ГТП трябва да установи единствено техническата годност МПС да се движи безопасно по пътя. Данъци, глоби и т.н. да си ги търсят онези, дето от тях изтекоха личните данни на всички българи!

Някой може ли да каже как този "бивш" въобще някога е бил "настоящ" шев в каквато и да е служба? Такива индивиди са поредно доказателство защо в България всичко е толкова зле.

Работата е пълен ташак. В повечето държави се минава преглед веднъж на 2 години...а таксата е много малко повече от нашата за 1г. Да не товорим за застраховкоте..

Много е просто всеки водач дава имейл и или GSM на които му се връчват постановленията. В срок от 3 дни е длъжен да ги акуализира след промяната в противен случай постанвлението пак се счита за връчено.. 1% водачи едва ли има без такива. Те дават на приятел и пак се счита за върчено...

Аз не съм длъжена да давам нищо на КАТ. У нас има достатъчно държавни институции, които събират лични данни. Да се оправят помежду си. Отделно в никой съд няма да ти признаят нещо пратено по е-майл или на смс. Как от чужбина може да идват глобите до месец а у нас само си бъркат в носовете.

Тенчо тенев, повече няма да те обиждам. Хората ще се редят на опашки в кад вероятно за някаква справка, разпечата на хартия, за да се иде в сервиз за преглед. Нещо като как ги мислите тези неща бе тенкю тенкев? Или не ги мислите. Не е нужно да блещиш първото нещо, което ти е светнало пред тиквата в кенефа, докато сереш.

Няма да се редят , споко . Вземи прочети статията или чукча не читател ?

поредната пушилка, с която меверето да отчете някаква мисъл. но как да има мисъл, като липсва орган за мислене, демек мозък. а тенчи.

само някакво мякащо дебилно същество от дълбокия Чирпански прованс може да измисли такава простотия. Искаш да кажеш, че НАП трябва да се занимава с технически прегледи все едно?! А ако човек има 3-4 коли?! Ако колата е на твое име, а жена ти е набила глобите?! Моля посредствени едноклетъчни прости ченгета да не се изкават по неща. от които си нямат никаква представа. Тенчо, не е твоя работа да определяш работата на данъчните как да събират такси и глоби! Еби си майката!

То и незаконно е както си караш и пускат буркани след теб да те спрат БЕЗ ДА СИ НАПРАВИЛ НАРУШЕНИЕ И СЛЕД ПРОВЕРКАТА НЯМА НАРУШЕНИЕ! Тея своеволия няма кой да ги контролира ! Защото ако някой полицай ти има зъб ще ти съсипе живота !!!!!

Гладните полицай !

Не можеш да си свършиш работата по връчване и събиране на глобите - просто ограничи правата на гражданите. Този принцип се прилага в нашата държава. Важи за всичко и навсякъде Не можеш да контролираш болничните - правиш първите дни да са за сметка на работодателя. Не можеш да контролираш корупцията в КАТ - задължаваш милиционерите да носят само стотинки по време на работа. ... и т. н..... имаме огромна и раздута администрация, която гълта заплати и не върши нищо, затова да ограничим правата на гражданите...

Много ми харесва как държавата все се опитва някой друг да ѝ върши работата. Когато си некадърен ставаш държавен служител!

Дунеееееев, къде си мушиш гагата.?

Този защо се прави на улав. Колеги извършили нарушения в Австрия и Германия, си получиха глобите с препоръчани писма за 3 седмици. И нас за миналата година има над 500 000 невръчени глоби. Лично аз съм получавал глоба със закъснение от 18 месеца. А преди време, когато си подменях задграничният паспорт, ме накараха да подпиша декларация, че на мое име имало невръчена глоба. Попитах ги защо просто не ми я връчат. Отговорът беше "Аааа ние не можем нито да ви я връчим, нито да ви кажем каква е. Идете в някое РУ да ви я връчат".

Пълни глупости, това е погазване на правата ни!

Преди права имаш задължения!

Правото да не плащаш глоби?!?

Милиционерската простотия няма дъно!

В допълнение - при покупка от хранителните магазини също да се изисква бележка, че нямаш неплатени глоби! Тогава всичко ще сработи!

ама ви искаха маски? Каква е разликата?