Днес преброяваме врабчетата в цялата страна

Българското дружество за защита на птиците призовава хората да се включат в кампания за преброяване на врабчетата.

Обратно в новината

Коментари - Днес преброяваме врабчетата в цялата страна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако, нищо, че пак ще изпукате милиони... Имали - дали. Защото това също е важно, особено след като по време на оттеклите се избори бяха преброени и всички налични канарчета. Иде ред на рошавите гарги и особено на гарваните-гробари.

Бах ма'а му! И врабците избягаха от тая държава...!

В балгария kаkто хората така и врабчетата са на изчезване ще останат само ялови партии мафиоти чалгаджийkи ипрестапници

Много българи мислим същото. В нашата Родина България, врабчета и българи са изчезващ вид.

и неуките простаци сте си тук, гледам! балгария се пиши тъй:България! и престЪпници

И с врабчетата се захванаха...

Става дума за едни пари, които трябва да се усвоят. Трябва да се похарчат за нещо безсмислено. Нещо, като европейските фондове. Подменят плочките на тротоарите. "Укрепват" сградите със стиропор според Борисов, "пестят" разходи за осветление според инж. Павлова, броят врабчета и т.н. Кой ще преброи лакомите калинки?

Въздух, замърсяване - дрън, дрън, дрън. Не, че не са фактор, обаче само до преди година беше пълно с врабчета, огромни ята. От няколко месеца не съм виждал нито едно. Само едно е обяснението за подобна аномалия - инфразвук. Обаче вместо органите да се намесят в защита на държавата и населението, те най вероятно съдействат за престъпленията. А либерастите ще ни занимават с кухи кампании по преброяване и тиради за глобалното затопляне.

Преди малко в Дира се обади, Врабката: Скрили са, приятеля, Врабец, а тя страда! Тодорка я интересува

За врабчетата е сигурно, че вече почти изчезнаха от София, но аз с учудване установих, че "калинките" от ГЕРБ са се развъдили извънредно бързо за последните две години! И сега като ги няма врабчетата ще трябва собственоръчно да ги трепем!

София се бетонира, строи се без оглед в зелени площи, градини и паркове. Птиците изчезват, след тях ще изчезнат и хората. Ще останат политиците и строителните фирми и бетонираното от тях.

А пчелите кога ще ги броим, че не останаха. И тях ги демократизираха с пестициди.

Врабчетата в София изчезнаха. Дали гаргите и свраките им изяждат яйцата или умират от пестициди не знам. Цяли рояци от врабчета имаше едно време, чуруликаха, крадяха храна от другите птички, понякога се биеха помежду си. Сега вече ги няма.

Виждал съм гларус как напада и изяжда гълъб, та камо ли врабче.

А забелязали ли сте, че и лястовици няма тази пролет?

gonzales

След 1 мес. ще ги видиш

Кво ши ни прайт....ши нъ отстрелват ли.......

gonzales

пестицидите тровят почвата, а тя трови растенията. те пък тровят пчели и насекоми , които от своя страна тровят врабките. те пък тровят други животни и т.н. по хранителната верига. по темата - днес преброих 99 врабчета. повече не мога да броя.

Мандаците, на Бойко ? Хайдее, сега е време, защото по- после, това да се случи, няма да може!

Дека скрихте моето врапче- дрогарче? Таман, хубавичко, се бехме нагласиле!

Мао ни даваше награда за най-много избити врабчета. Кълвяха зърното тия вредители...

Прочетох няколко коментара и съм в потрес - толкова ли затъпяхме действително?! Врабчетата са един от най-ясните индикатори за това, какво се случва с околната среда. След врабчетата сме ние... и изобщо цялата ситуация ми напомня за онази притча за мишката, която се оплакала във фермата, че има заложен капан, а всички животни й казали "ами това не е наш проблем"... те така

аз съм патриот врабец-цитат от стихотворение което учехме в първи клас само ние трябва да гласуваме а тези навън не

Забранете на зърно производителите да използват отрови, които унищожават птиците и насекомите, защото в скоро време ще броим и пчелите?

малко чашки и кибапчита имам за броене та че броим врабци айде нема нужда

Щем или не щем, протичащият процес на отсяване на НОСИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИ ГЕН, отива към своя успешен край. Изчезват слабите генетични врабчета и остават тези "ВРАБЧЕТА" дето ще еволюират безкрайно. Сори майка, Христос си ОБИРА ЛОЗЕТО ... до към 31 декември 2017 година.

Предлагам да преброите и простаците в BG.

Бройте ги, че после трябва да броим и дивите зайци!

Да време е да преброим и циганетата някой ден. Да не се омешат с мигранчетата, ще станат много мутанти на едно място.

Абе кви врабци,у тоя вятър всичко се е изпокрило,и с въздушната пушка ги броя със зор...

Може ли една субсидия 1-2 милиона, за да преброим комарите моля? Имам притеснения, че популацията им е намаляла.

За зайците ,питай Ицко Финци...таткото..:))) За което и да си помислиш ...все шантава работа "морски" :)))

Ей, много малоумници на белио свет, бе... Откачалници... как ще ги преброите бе, боклуци пияни?Днес преброявате врабчетата, утре- мишките, вдруги ден- хлебарките... Много боклук, много измет в тоя Бугаристан, бе....

Има ве, след тежка зима е нормално да са понамалели, но при добри условия, те изключително бързо наваксват бройката.

В НАШАТА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ НЯМА ЖИВОТ ЗА НИКОГО,ОСВЕН ЗА ВЛАСТ ИМАЩИТЕ.ОСВЕН ХОРАТА, ЗАПОЧНАХА ДА БЯГАТ И ЖИВОТНИ И ПТИЦИ. ДО ТУК НИ ДОКАРАХА ОНИЯ С РОБСКАТА ПСИХИКА. РОБЕТО УНИЩОЖИ И РОД И ПРИРОДА. КВИ ВРАБЦИ ЩЕ БРОИТЕ БЕ, ДЕТО ГИ НЯМА? ЩО НЕ ПРЕБРОИТЕ КОЛКО ЖИВИ БЪЛГАРИ ЩЕ ОСТАНАТ СЛЕД СМЪРТОНОСНИЯ СКОК НА ЦЕНИТЕ? ИЗБЪРЗАХА ДА ГИ ВДИГНАТ СЕГА ЗА ДА ПРИКРИЯТ БОРИСОВ КОЙТО ТАЙНО ГИ УГОВОРИ ОЩЕ МИНАЛАТА ЕСЕН.ДОКАТО НЕ СВЪРШАТ БАЛЪЦИТЕ,НЯМА ДА СВЪРШАТ ТАРИКАТИТЕ.У НАС БАЛЪЦИТЕ СА НА ВСЯКА КРАЧКА И УНИЩОЖИХА ВСИЧКО ОКОЛО СЕБЕ СИ.

Пребройте бездомните, безработните, пребройте колко нароод изпъдихте от страната, пребройте колко точно остана (та поне да знаем с колко фалшифицирате изборите), пребройте кредитните (и не само) милионери. А пък аз ще преброя осъдените вагабонти-политици!

Кучетата, котките, мечките и врабчетата са много по-важни от бездомниците и клошарите. Еврогейски ценности...какво да правиш...

...а НЕ ТАКА,Драги ми Господине , те китайците знаете какво направиха с техните врабчета.....после се налагаше да внасят Съветско врабче. Те червените малоумници си го прихванаха (заплюха)и сложиха на емблемите си. Та,и врабчетата впрегнаха в пропагандата .Ама свинарката Нинова загуби изборите, и затова врабчето ужасено бяга и то в чужбина!Защото Чужбинското врабче живее по добре от нашенското. Това е такава кретения да броим врабчетата, и после питам какво ? ще внесем от вън или ще си измътим нови?Да започваме направо!

Ти много ли се вълнуваш, че "свинарката" е загубила изборите?! Дали щеше да си по-щастлив ако беше ги спечелила? А сега нарадва ли се, че грабителите и мутрите отново и отново идват на власт да те грабят и да те направят пълен голтак и скот?! Вярвам, че подскачаш от радост от новите "страхотни" цени, щото досега се чудеше къде да си похарчиш жалката, мижава заплата или пенсия! Защо поне един път не сравни цените и доходите у нас и в чужбина, пък ако щеш и в Русия! Ние вече сме дори по-зле и от африканските "бедни" държави Нигерия и Либерия!

В този линк link не продават хранилки за врабчета, нито храна.... те само ги броят, но затова пък има бинокъл за над 200лв. това е ИДОТЩИНА !!!

Пишете от мен, две врабчета, пет гугутки, три свраки и около три хиляди гълъба. И всичко наоколо е осрано, не знам дали от врабчетата....

Колко пари ще дадем за броене на врабчетата, ако плащат добре се включвам да броя мравките.

С броене няма да ги спасим, а като ги храним.

То хубаво да ги храним, ама като ги няма, кого да храним? И стараейки се да храним врабчетата, храним другите градски душмани - гълъбите и гаргите, че напоследък и гларуси...

От октомври до април хранете врабчетата в малки къщички-хранилки подходящи само за малки птички. Просо и слънчоглед ще ви отиде максимум 1кг за сезон. Те ще са спасени-щастливи, а вие удовлетворени.

Гларусите ги изядоха, най вече по морето.

ние у наше село седим сабаален пет души и пред стария хоремаг, и гледаме едно пиле дърпа червей от сухо кравешко лай..но. ако всите се обадим, ще излезе , че у село има седем пилета, оти и пена гледа отсреща, а минка на горскио дебне и тя кво става на мегдано!

и ТУКА ЛИ ЗА ПОЛИТИКА ПИШЕТЕ ДА ВИ ЕБЪ ПУТКАТА МАЙЧИНА? мАРШ, ШЕ ВИ ЕБА МАЙКАТА!

Тя държавата на изчезване, ние врабчета броим...

Запешете моля :два вабреца с къси чорапки, може би американски?! Се чукат на улука от 8 часа сутринта. Врабкинята зачена, врабеца отиде да опложда друга изискана, модерна и независима дама

това е похвална идея, защото е природен индикатор за случващото се около нас и средата в която живеем, защото природата е създала равновесието между видовете и когато един вид намалява или изчезва това е природното предупреждение към останалите видове, в това число и към хората! Преди няколко години врабците цвъртяха и подскачаха по покриви, балкони, дървесни клони и навсякъде по градове, села, гори и поля, а сега да видиш заедно няколко, а не ято, врабци е все едно да си спечелил джакпот от някоя лотария!

в София!Аз съм от старото поколение и помня ,как зимно време в центъра на София ,по клоните на дръвчетата зимуваха хиляди врабчета и се събираха там за да нощуват.Било е в края на 50 те и началото на 60 те години от миналия век.Близостта на големи промишлени замърсители и транспорта ги прогони и просто унищожи.Сега в София ги няма и врабче не може да се види.За сведения дори водните жаби изчезнаха от гьоловете в София а те също са индикатор за химическата замърсеност на водата.

Цяла сутрин обикалям махалата и ни един врабец не преброих, ама за сметка на това, докато съм броял, десетина гълъба пак ми осраха терасата...

Така е ,има много гълъби- през зимата бях направил хранилка на синигерчетата и от гълъбите не можеха да се доберат до зрънцата!

Хайде да се включим :) хора без работа :) всичко Мара втасала, тока е по-скъп от ракията, ние ще броим врабци? То кретенията в има и я е имало винаги, но да и се дава гластност... Защо не преброим кредитните и дебитни карти на някой в КЕВР.. ?

Популацията на врабчетата е устойчива,просто има места,които са останали без такива заради липсата на храна.Проблемът е с гугутките,които тотално изчезнаха вследствие на ловците.Масовото им изтребление от ловците накара дори прелетните видове да заобикалят България.