Трифоновден: Духът на един необикновен светец

Днес е ден за почит към св. мъченик Трифон Апамейски. Рядко един светец, какъвто го знаем по житие, се различава чак толкова от народната представа за него.

Обратно в новината

Коментари - Трифоновден: Духът на един необикновен светец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дир да уволни некадърника, който им пише тези статии! 1. Няма общо между православния светец и неоезическите малоумия на врачки окултисти и др. сган, който се опитват да припишат като всенародни 2. На 14 Февруари Църквата (а даже и римакатолическата) празнува сети Константин Кирил Философ (да същия този който с брат си даде началото на славянската просвета) 3. Датите са все едни едни и същи просто календарите се разминават с 13 дена (т.е. все си е 14 Февруари, но 14 Февруари по новия календар настъпва 13 дена преди стария)

Аз подкарах 60-ка и от както се помня "Трифон-Зарезан" все на 14 февруари го карахме ! "Бабин ден" на 21 януари,"8-ми Март" си беше на 8 -ми март,"Първи Май" си беше на 1-ви май а Гергьовден на 6-ти Май !

Надписът върху иконата от Созопол е преправен.

Не бива да подменяме празниците си с чужди защото полека лека ще се загубим в превода.Който се смята за влюбен да празнува на 10.02 тогава е православния св.Валентин.Който може да си го позволи да празнува и на 01. и на 14.02.

Според вас излиза че празници има достатъчно за всеки! Има си календар и в него е отбелязано кога се празнува , а не ако . ако ...!

Аз, несъобразявайки се с евроатлантическите ценности, на 14 февруари празнувам св. Трифон Зарезан, продължавайки традицията, оставена от поколения. Не съм против влюбените-единия празник въобще не противоречи на другия, но той все-пак е вносен и от скоро.

На бай Трифон празнуват лозарите , а другите не знам какво празнуват, ако е за напиването то могат всеки ден да си празнуват! Виж любовта е друго нещо , тя по принцип е не само за влюбените и винаги носи радост и без да сме пили! Младите празнуваме свети Валентин , а вие си празнувайте трифон нарезан!

Товая че журналистите са проЗти и тъпи го знаем всички, но защо по въпроса за старият и новият стил мълчи и Българската православна църква...ПО СТАР СТИЛ коледа е на 25 декември, стефанов ден на 27 декември, василовден на 1 януари, само че през 1912 г. преместват Новата година с 13 дни напред и тогава се появява НОВИЯТ СТИЛ при който коледа е на 6 януари, стефанов ден на 9 януари а василов ден на 14 януари за това и трифонов ден остава на 14 февруари!!!

Не ти е виновна БПЦ. Прочети малко повече, информирай се и ще разбереш защо едни църковни празници се честват по стар стил, а други по нов. Подсказвам: едни празници са на установена дата, а други са плаващи...зависят от астрономически фактори, от празник до празник има определен период..и т.н.

Празникът започва като Трифон Зарезан и после преминава към Св. Валентин, ако си с подходяща компания, разбира се :)!

Трифон Зарезан - деня на влюбените.... в алкохола :)

Нема валентин нема при нас нема хуйолин нема и санта нема ... и да си ги взимат обратно

като гледам...ти си чист хуйолин:)

ама не е твоя вина

Да си ги вземат, нихната мама! Дори природата е срещу календара им. Вчера беше Атанасовден. Нима днес не личи? Трифон Зарезан също не е днес. Колкото и да ни го натрапват. Ние сме Източноправославни. Толкова.

Хм, лаик съм в тази област и затова питам - защо у нас няма значим църковен храм на името на св. Трифон? Бързата справка в нета показа една нова, поне на вид църква в Харманли и тук-там някой параклис. Обаче, нещата не са така в останалия православен свят...

По добре пиян залян на Трифон Зарезан,отколкото болен от спин на свети Валентин!

;)))