Осъдената камбана

От векове радостта от камбанения звън е озарявала душите на хората. Без този звън празникът е невъзможен, защото звученето на камбаните прави човеците по-добри

Обратно в новината

Коментари - Осъдената камбана | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди време РЗИ и една заместник кмет спряха звука от Джумая джамия в Пловдив. Ако камбаните могат да бият силно заради традициите, то аз настоявам да се разреши на Джумая джамия отново да започне да оглася района с молитва. Не може за едни да е разрешено, а за други - не. Толерантност е да е еднакво.

Един потурнак се оплакал на турския кадия, че камбаната на черквата на християните му пречи да се моли на аллаха. Кадията наредил да му ударят двадесет тояги по задника. Камбанният звън е традиция и никой няма право да го забранява. Където има камбанен звън, има цивилизация. А и ходжата да си вика от минарето, но без да използва технически средства, като мегафони, високоговорители и други технически средства.

Така е, камбаната е добре да се чува в Храма, но и тези хора са прави. Не може всеки вагабонтин да си върши каквото иска. Ето затова има норми, над които е вредно, под които е полезно. Споделям идеята всички Храмове, независимо от вероизповеданието, да намалят звука до нормите. Нормите са затова, за да се пазят хората, а не да им се вреди. Много се изписа по тази тема. Решението на съда е правилно. То не спира камбаната, а въвежда стандарт. Разбира се, това може да се оцени само от мислещи хора, безумци не биха разбрали.

Добре де, има толкова параклиси без камбани, има църкви с малки и тихи камбанки. Това да не би да е проблем за извършване на ритуал. Ако трябва да се избира между това всички да вдигат шум или да се пази тишина, аз съм за тишината.

БРАВО А ЗА ТАЛЕВ -МНОГО МНОГО БРАВО

Поповете спретнали шумов терор на хората и за да се оневинят си поръчали статия, избиваща на родолюбие, патриотизъм и християнски ценности, но дума не казваща за нивата на шум и вредни ли са. След като църквите могат да нарушават правилата, то и джамиите ще го правят, а аз имам мерак да будя цялата махала с парче на Скорпионс. Шизофренна статия, много шизофренни коментари. За жалост сме и ще си останем европейски бардак.

Хареса ми материалът, но защо "камбанЕния", пише се "камбанния".

Много хубава публикация. Харесвам звъна на камбаните, но се питам, по-важна ли е тази заря от това църквата да се намеси, когато некоректни работодатели принуждават работниците да работят на големи християнски празници,събота и неделя.Къде е църквата да помага на бедните. Затова всякакви евангелисти и протестанти зарибяват социално слабите с кило боб и леща. Един отец Иван, не едостатъчен да отсрами църквата.Да разгледат поведението на всички митрополити със скъпи часовници,коли и собствен бизнес.Това е срамното за църквата. А зарята на Великден е доказателство за нейното безсилие.

Аз не вярвям в измислени зомбита и човеци,направени от кал. Защо трябва да слушам камбани и мюезини??????

Този, който се дразни от звъна на камбаните, да се изсели доброволно или насила в някоя мюсюлманска държава и там да слуша мюезинина пет пъти на ден, или в някоя будистка такава, където да медитира по цял ден в пълна тишина и вглъбение.

Всеки, който не иска да слуша парчета на Металика поне два три пъти дневно или отказва да прави гимнастика на тях, да се изсели. Който не харесва Хеви Метал (хеви метал копелета, хеви метъл forever) e пърлен глупендер.

За съжаление автентичния звук на старите камбани все по-често е заменен от електронния такъв. Дразнещ, дрънкащ на тенекия и ужасен! Нищо общо с дълбочината и мощността на истинските камбани. Поредно недомислие или криво разбрана модернизация на църквата, но е отблъскващо.

Авторът на статията е типичен българин( демек бай ганя )-мрази всички и всичко!!!

Поздрави за автора на материала- чудесен ! Камбаните са зов към душата на човека. A самите катедрали или църкви са един образ на самата Душа, облагородена от Духа. На хората днес им е трудно да се задълбочат в себе си, те предпочитат да се плъзгат по повърхността на нещата- ядене, пиене, яйца, заря и прочие.

Откога българите празнуват ПАСХА?!? Вие, журналистите, идиоти ли сте, или само се правите на такива? "Второто събитие бе не по-малко по-странно. Децибелите на зарята заглушиха камбанения звън на Св. Александър Невски, че даже и обръщението на патриарха навръх Пасха"

СПРАВКА - Прахосмукачка Rowenta RO53960A Основни характеристики Клас на енерг. ефективност: B Клас на емисии на прах: C Клас за почистване на килими: D Клас за почистване на твърди настилки: A Ниво на шум [dB]: 86 Източник - https://link/rowenta/ro53960a/27606 Прахосмукачка Philips FC9197/91 Основни характеристики Клас на енерг. ефективност: A Клас на емисии на прах: A Клас за почистване на килими: C Клас за почистване на твърди настилки: B Ниво на шум [dB]: 78 Абсорбатор Gorenje DU 6115 W Основни характеристики Мощност на мотора (W): 108 Други: Ниво на шум - 54dB Източник https://link/gorenje/du-6115-w/11893 А той кой ли съдия си чисти с прахосмукачка

Още малко ще кажеш, че прахосмукачката се чува на километри, както камбаната. Ако си права, това означава, че РЗИ са излъгали и камбаната бучи със 150 децибела. Я зарежи тези простовати мохабети.

Крайно време е всички, независимо от това какви са, откъде са, с какво се занимават и какви цели преследват, да спазват законите. Не може Църквата да се ползва от извънредни права, а от останалите да се очаква спазване на наредбите. Законът трябва да е еднакъв за всички.

Всички са равни пред закона. Няма църква, няма джамия, няма бар, няма сватбар. Ако се допусне един нарушител, то останалите по презумция биват освободени от задължението да спазват наредбите. Тогава от всички страни ще ни атакуват всякакви откачалки и всеки, който жадува за покой и тишина ще се превърне в жертва. ВАС изпращат послание - да се въведе ред. Браво на тези хора за куража. Не се давайте на поповете, вие сте прави. Не вие сте нарушили законите на България.

Поздравления за ВАС за смелото решение. Очевидно става дума за високи нива на шум, които и вредят, и тормозят. Впрочем в цяла Европа, Канада и САЩ има подобни дела, спечелени от потърпевши. Авторът откровенно лъже, че това е прецедент. Само че там поповете са по-нормални. В България също има много оплаквания, но те се прикриват от институциите. Не може една институция да получава по-големи правомощия от всички останали. Като искат да произвеждат по-висок шум, да напуснат населените места и да направят камбанариите в търговски зони, където допустимите нива са по-либерални. И без това църквата си върти всякаква търговия. Не на последно место, никой не пита какво им е на тези хора, тръгнали да се упражняват върху страданието им. Не на простака.

ОСВЕН ВСИЧКИ ДРУГИ МОТИВИ В ПОДКРЕПА НА КАМБАНЕНИЯ ЗВЪН,БИХ ИСКАЛ ДА ДОБАВЯ,ЧЕ ТОЗИ ЗВУК Е ПРЕДИ ВСИЧКО ЛЕЧЕБЕН!!!ДА ЗВУЦИТЕ МОГАТ ДА УБИВАТ,НО КАМБАНЕНИЯ ЛЕКУВА!!!

Мислех си, че това е направено от мюсюлмани, но се оказа, че оплакващите се са комунисти. Нищо ново под слънцето - всички удрят срещу Христа. Но и вашето време ще свърши.

Чудесна статия за един български абсурд. Кога България ще престане да се отъждествява с Абсурдистан?

Чудесна статия, поздравления за автора! Докато бият църковните камбани, ще я има и България.

че тоз доктор ако иде в Париж и чуе тези камбани, съвсем ще откачи. Горкият човек, впишете го в Гинес, да се обезсмърти правото му дело, заедно със съдиите от ВАС.

някога, повреме на чума, камбаните са биели непрестанно, защото гонели разнасящите болестта плъхове. Явно в Първомай също има плъхове, при това- доктори с български имена. Защо не проверихте дали човека няма психически отклонения???? Или пък са му дали пари, за да играе по нечия свирка??? Ами този съд какъв е - български или мюсюлмански???

Не само плъховете гони, самата вибрация на камбанния звън е лечебна, дори са слагали болни хора под камбанарията.

Кой е този доктор дето е срещу христянството и българското? В Рудозем джамията бучи, а църквата мълчи!

Така е, каквито хората, такава и държавата. Държава на абсурдите. Никой ли не вижда как затъваме, как се толерира пошлото, долното и неморалното? Ценностите умират! Никой не реагира да защити нашите сънародници, мюсюлмани, когато на разни празни глави започна езанът да им пречи. Но сега, когато на същити празни глави започна и камбаната да им причи, се възмутихме и ни е болно. До кога ще търпим някой да ни води за носа и да ни проповядва как да мразим! До кога ще спим и ще се самоунищожаваме! Проблът не е нито във чърквата, нито в джамията, а в това че нечий интереси ни превръщат в пионки,от мислещи и разумни хора в маймуни! Кога ще разберем, че религиозният човек не е страшен защото той вярва в Господ и знае че за всяко свое действие един ден ще отговаря! Страшен е безбожникът, който е роб на своите чуства и желания, който гледа да се налапа и с устата и с г..а, който гледа да смачка слабия... Нека се събудим преди България да е умряла!

Поздравления за автора на материала Тони Николов !!! От векове църковната камбана е известявала за хубаво или за лошо жителите на града. Затова тя бие или весело и празнично, или тъжно. Тя е душата на населеното място и връзката на жителити с Бога.

Осъдена камбана.....добре. А има ли шанс да се осъдят тонколоните на вишката на турската джамия в центъра на София дето всеки ден с зверски децибели на фона на некакъв дудук некъв се дере сякаш го колят.

Вие сега какво? Искате да разрушите българския етнически модел ли? Не може така! Нали ако не са тонколоните, мюезинът на второто привикване към молитва (а те са пет на ден!) ще прегракне трайно.

Боже,боже! С какво се занимава тъпия ВАС, бе хора!? Това ли работят тия плужеци, докога ще им се плаща от нашия джоб! Безумна държава:(

Пореден случай на съдия глупак. Във всеки български съд е така. Очевадни истини в съда се преобръщат и угодничат не на правия , а на виновника. То се вижда от километър, номерът им няма доказателства. Големи умници. Това е станало стил на работа в съда. Убил човек, условна присъда, крал като за последно , невинен и още и още. Ромите в Раднево, а не, не не ги пипайте, ама само там ли? То затова и обществото ни е в това състояние.

Браво, господин Николов! Добре и точно казано! Журналистика на истината, която отразява огромното възмущение на българското общество! Но словото е само началото! Искаме подписки в Първомай и София!

Един въпрос ме мъчи, и вярвам нашия Патриарх ще ми отговори: Дали зарята и маршовете пред храма са канонични?????? Или може да се заклеймява Мадона, не че я харесвам, и същевременно да се прави халтура и пазар пред храма?

Не патриархът е поръчвал този карнавал, а предстоятелят на "Св. Александър Невски". Задайте му на него въпроса, няма да сте първия, който пита.

Няма нищо за чудене. Сатаната камбаните го дразнят. Трябва да се заглушат. Средства има. И си намери и хора които да ги използват /жалко за архимандрит Дионисий, че беше тъй "предпочетен"/. П.С. "Бог улавя мъдрите в тяхното мъдруване" /1Кор. 3;19/

Църковната камбана в случая е играла роля на часовник с кукувичка чрез електронен механизъм. До 3-4 часа се изтрайва , но всеки обед и най- вече през нощта 12удара на камбаната са като кошмар- хората са достатъчно стресирани и уморени. Камбаната не е градски часовник и нейната роля не е да ни събужда в този смисъл, а в съвсем друг смисъл- духовен.

Църковните камбани не бият през нощта, освен на Великден. Бият преди началото на службите, не във време, в което е забранен шума - обикновено в 8 ч.сутринта и 4 или 5 ч. следобяд. Ако е биела на всеки час,значи става въпрос за часовник, а не за камбана.

Те повечето великденски християни дори не знаят какво празнуват. За едни това е рождество, за други е смъртта на Христос (интересно, защо го свързват с празник). А тук някакъв моралист седнал да критикува, че празненствата не били като в средните векове.

Г-не/г-жо като нямате познания относно Християнската религия и най-големия душевен празник - Възкресение Христово, по-добре не коментирайте.

Или си баш от тия великденски християни за които говоря или си от психопатите които трудно схащата за какво става дума (религиозен фанатизъм има не само при мюсолманите). И при двете положения, постът ти подтвърждава думите ми.

Прекален светец и Богу не е драг !

А някога е било друго. Мало и голямо е отделяло скътани пари, та да се купи нова камбана. Семейства са давали от нанизите си, жертвали са медните си съдове, за да се огласи деня им, да има кой да ги вика за молитва и оразмерява отреденото им за живот време. Посрещали са новата камбана с венци и песнопения, молели са се, за да е благозвучна, а издигането й на камбанарията е било истински празник. Гласът на всяка камбана е уникален, ала жителите и на най-големите градове дори за миг не са имали ни най-малко съмнение коя камбана бие и какъв е поводът. ДА БЕШЕ ДРУГО.ОБЕЧЕ СЕГАШНИТЕ ГОСПОДАРИ НЕ ОБИЧАТ ТОВА ДРУГОТО .СЕГА ИСКАТ ВИЕНЕ НА МААНЕТА .

прекрасна статия. благодаря. за съжаление това е поредния абсурд в абсурдна държава.

Това е много хубава статия на Дир.бг! Прочетете я и я изпратете на другите хора. Тя показва как един хрантутник,какъвто е председателят на ВАС, когато бъде издигнат до върха, един ден достига своето най- голямо падение. Той е ченге и толкова може едно тъпо омразно ченге. Такива са нашите управници и толкова могат, защото са прости и невъзпитани.

ВАС Моментално да забрани виенето от минарето в центъра на София! Или да отмени претенциите си за камбаната. Или едното или другото. И да не се правят на еничари жалки.

никому не пречи...създава КОЛОРИТ на града... /не бъркайте политиката с живота и традициите/

murena

грозно протяжно гадно виене, пречи

Какво общо имат традициите с тонколоните на минарето? Преди да бъде открито електричеството тонколони не е имало и мюезинът се е качвал горе и е почвал да вика, за да призове мюсюлманите към молитва. Никой не ги спира и сега да викат. Тонколоните не са традиционно свързани с джамиите и религията, те само улесняват викането и го правят чуваемо на по-големи разстояния. А и спасяват гласните струни на мюезина, но това си е негов проблем, риск на професията един вид. Та никой никого не спира да вика, както религията повелява. Тонколоните са друга работа ;)

Как да не пречи, бе, турчин такъв!!! България е православна страна и тук не трябва да се чуват подобни неща, а тези циници на всеки техен празник изцепват децибелите с техните маанета, гъзурчат си задниците по централната столична улица, и ти се мъчиш да ми кажеш, че всичко това не било политика! Че на 03.03. какво "празнуваме" ние, когато тотално сме си под ислямско и всякакъв вид робство?

Не бъркаме традициите, но на Великден да има фойерверки при катедралата Александър Невски - беше грешка.

Защо да се правят - Те са си Еничари!

а ВАС и всеки друг съд не може служебно (по своя инициатива) да образува дело.