Пожар унищожи читалище на 106 г. с 11 000 тома книги

Пожар унищожи 106-годишното читалище с 11 хиляди тома български книги в беловското село Мененкьово. От общината молят за помощ за възстановяването му.

Обратно в новината

Коментари - Пожар унищожи читалище на 106 г. с 11 000 тома книги | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само да не се окаже накрая "дежурното" зключение на експертизата за причините за пожара - "Пожарът е възникнал в резултат на късо съединение в електрическата мрежа"...

Щом още има хора които четат и ги боли за читалището, и читалище ще има и библиотека.

Какво има да разследват? Даже услуга са им направили ( съвсем в стил ценности). На нас Библиотеки и читалища не ни трябват, че да не вземе някой и да започне да мисли. И да знаете: Младите и умните в Англия са за ЕС, Путин и Асад са сатрапи и ядат деца, джихадистите са Демократи, а филма "Марсианеца" е документален.

ДО БАБА-И АЗ ЩЕ ДАРЯ,ЧАСТ ОТ БИБЛИОТЕКАТА СИ,НО ИСКАМ ВИНОВНИКА ДА ИЗЛЕЗЕ НА СВЕТЛО!!!

В Мененкьово:Щъркелите свили гнездо на покрива на читалището в Мененкьово са изгорели заедно с него,разказват жители.Огънят е дошъл от заведението,близо до читалището,което е собственост на сем.Ноневи.Според тях около един след полунощ спряла кола и от нея слязъл човекът ,който е драснал клечката.-От днес новината си ти.

ще дам пари, но след като се публикува как, кой и защо го е запалил, кой е ОТГОВОРЕН И КАКВА ВИНА ЩЕ МУ СЕ ВМЕНИ ЗА ОГРОМНАТА ЩЕТА, нанесена на обществото. И искам да чуя мнението на УПРАВЛЯВАЩИТЕ В МОМЕНТА затривачи на нацията ни. Иначе ще смятам, че поредният мошеник си пълни гушата с моето лековерие и сантименталност. Лично аз смятам, че става въпрос за престъпление към държавата и нацията.

Делнахме си паричките, вместо да поръчаме противопожарна инсталация, и книгите на дедите ни изгоряха. Не почистихме речното русло, и реката ни заля. Изсякохме дърветата по склона и свлачището ни отнесе колибите. Не купихме ракети и градът съсипа реколтата. Палнахме стърнищата и корията изгоря. Изливахме фекалиите у морето и туристите ни зарязаха. И т.н.

Не си прав. Всичко това е направено. По документи.

Щъркелите на покрива на читалището са изгорели заедно с гнездото ... Екипи на полицията в Пазарджик разследват инцидента. Работи се и по версия за умишлен палеж. Назначена е пожаро-техническа експертиза, в момента на място се прави втори оглед. Засега обаче данните са твърде оскъдни, тъй като когато огнеборците са повикани, сградата вече е пламтяла отвсякъде и е трудно да се установи дори откъде е тръгнал огънят.

ДИР-а, дайте актуална банкова сметка, защото за тази получавам съобщение, че е невалидна. Поздрави и дано повече хора се опитат да помогнат.

Ще изгорят и следващото читалище. Не пари , читав съдия им трябва на тия !

Като ви чета коментарите на всички вече ми е ясно защо България е в такова окаяно състояние. Негативизъм, злоба и само лоши неща. Господ да ни е на помощ.

А на теб ти е весело за изгорелите безценни книги, позитивисте, нали ?

А де ви беше противопожарната инсталация, безхаберници ??? И не ми казвайте, че няма пари- за заплати имаше,нали ?! Всички отговорни за библиотеката под съд - най -малкото сградата да възстановите с ангария !!

Всички книги ги има в читанката. Вземете им на децата по един Kindle или таблет и да четат.

Значи, излиза че схемата е следната - ако ви трябват пари: 1. изгорете повереното ви имущество (какво е останало от него не откраднато). Никой няма да ви потърси сметка ... нали е демокрация. 2. направете си банкова сметка и пуснете сълзлив призив за помощ "за възстановяването на българското ..." 3. събирайте урожая ...

Имам книги от поредицата "Избрана световна фантастика", които тъкмо се чудех на кое читалище да ги даря. Някой да напише адреса на читалището, за да ги изпратя. Не вярвам да ги откажат.

Адресът най-вероятно е такъв: Чителище "Св. Кирил И Методий", с. Мененкьово, общ. Белово, ПК 4482

Благодаря!

Чителище "Св. Св. Кирил и Методий" ..

:)) как беше - бързата кучка слепи ги ражда .. ЧитАлище "Св. Св. Кирил и Методий" ..

Няма проблем, записах си го както е правилно. :))

ДЪРЖАВАТА И УПРАВНИЦИТЕ В МОМЕНТА РАБОТЯТ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРЩИНАТА!ЗАЩО,НАРОДА ДА СЪБИРА ПОМОЩИ ЗА БОЛНИ ДЕЦА,ЗАЩО НАРОДА ДА СЪБИРА И ДАРЯВА ЗА ЧИТАЛИЩА?ЗАЩО?КЪДЕ ОТИВАТ ДАНЪЦИ НИ?КЪДЕ???

затова и не ни трябва държава

Някой сигурно е преровил и взел продал ценните книги, а след това се тюхка за горркото читалище.

местната библиотекарка!!!!!

Моля Ви хора, не приемайте всичко написано за истина. Пълна идиотия е да напишеш, че една сграда гори от 4 дни. Или пожарникарите са гасили, но не докрай, и са си тръгнали, което няма как да стане, или който го е писал това, не е наред с главата!

Хора, не бъдете Б.Борисов! Бойко Методиев Борисов е неук. Почти цяла България говори като него: ще биемЕ, можемЕ да си го позволимЕ, а и да ви го нач у камЕ, докато ви грабимЕ......няма как да стане...всичко е точно, много е яко и в смисъл такъв...Не бъдете Бойко Методиев Борисов. Той е неук.

Иван Петров

може да е неук, но явно е по-умен и хитър от целия народ, щом е избран от самия народ

Хора, толкова ли сте изпаднали, за чалги и вибратори говорите. Наистина за вас читалище и книги нямат стойност нали? Що не напишете нещо, някаква идея как да бъдем в помощ. Благодарение на книгите днес ние имаме толкова информация за историята, науката, света назад в миналото. Хората си отиват, приказките отлитат, написаното остава. Написаното в книгите. Когато се самозабравихте толкова и забравихте, че и малкото ако го имате знание и познание е благодарение на прочетенето и наученото..

няма нужда от книги, щом народа е прост и не ги чете... за този народ, само чалма и камшик!

Леле колко прост народ има... от 33 мнения 3 са нормални. Надявам се да стане като с училището в Белово, в смисъл от голямото нещастие да се възстанови читалището по-хубаво от преди.

Защо,когато се наложи да лекуваме украински наказателни бригади у нас не се събират дарения,а държавата дава без да се замисля.Но когато трябва да се възстановява българщината се налага народа да прави дарения ??!! Що за приоритети ??

Ето защо книгите трябва да се сканират и дигитализират - без изключение, и особено старите и ценните!

за мнението ми за технологиите, но те остаряват. През 90-те години пишехме на текст под DOS, сега не се четат файловете, после се появи WIN3, WIN3.1, WIN3.11 и така нататък, а с тях все нов и нов офис пакет. Сега тези файлове не се четат. И така нататък..... Ще кажеш има конвертори. МОже, ама няма традиции, няма го духът на книгата/ Саде всички са се взрели в някакви тъпи екрани и се блещят в тях, после слагат очила и след време забравят за технологиите. Общо взето е това. Основната ми мисъл е, че нищо лошо с тейхнологиите, НО когато говорим за книга, роман, поема, повест всичко е различно, светът живее в тях одухотворен.

И ти не ми се сърди, чиче, но технолагиите не остаряват и са обратно съвместими с по-старите. За файловете, които пишеш, си има отдавна open-source конвертори, които обаче не си се потрудил да си намериш и изтеглиш. С тяхна помощ можеш да разчетеш дори файл от Правец-82 и да го видиш на екрана по същия начин и със същия шрифт, по който си го виждал/чел на екрана на Правец-а. Специално за такива като тебе дори има цели фирми, които си изкарват хляба с подобни конверсии. Тук сигурно ще опонираш: "Ами каква е разликата от това да изгори книгата в читалището и това да изгови харддиска, който съдържа дигитализираната книга?". Има отдавна решение и на това, и то се нарича distributed storage. Нещо подобно на торент-технологията, където книгата е едновременно на хиляди компютри, и същевременно на нито един от тях. Така и цяла България да изгори, все ще остане някое копие на компютър в Чукотка, примерно. Така че технологиите не остаряват. Остарява ме ние, а с това се изпарява и желанието да сме в крак с тях. Младите обче това не ги касае...

Приемат ли като дарения и книги - стари или нови издания... ще може много повече хора да помогнат, отколкото със суми.

Всичко разбрах, че имало пожар, че изгорели книгите и т.н. Само не разбрах, водили се разследване , умишлено , неумишлено, заподозрени лица, арести, имам книги , мога да дам ами ако утре изгорят пак......затова реших да дам след като се установят причините и виновните длъжностни или недлъжностни лица.

Хартията гори, другото остава.

Така и така държавата е циганизирана , ...ще помогнем със издания на Софи Маринова , Райна, Руслана, братя Мангасарян, Азис...и подобни ''Бг-светила'' .

Уф уплаших се, помислих, че кръчмата е изгоряла. Имаше туба с ракия там.

простак.

така или иначе е изгоряло, хвърлете му един бетон, спретнете една кръчма-чалготека . да се радват децата наистина . стига сте им промивали мозъците с книги и други боковищини , които са като асфалта и не са ядът . какво ма занимавате с сълзливите глупости на някаква лелка библиотекарка ! само пари иска пак , гадната боковистка ! аде Остафка ! ООООСТАФКА !!! ОСТАФКА !

Защо сега казвате бе идиоти? Информирате когато някой кифла пръдне, а за читалище след 4 дена. Личи си какви са ви ценностите.

Близо е до Пазарджик, където има радикални ислямисти. На тях не им трябват българските книги и българската култура.

само някакви си книги, а не са изгорели смартфоните и чалготеката.

Читалището е запалено умишлено, защото някой проявява апетит към мястото или сградата- какво повече да приказваме. В нашия град 3 пъти мутри палиха къщата на едни познати в супер-центъра, за да ги принудят да я продадат. На 20 метрас от тях и друга къща горя. И двете къщи и места вече са продадени и на тяхно място се извисяват 4-5 етажни кооперации на мутри с основно образование без ден трудов стаж. Няма полиция, няма прокуратура. Това е.

Са ще стане чалготега....коремо сит, душата също!!!!

Не е голяма трагедия. По-кофти щеше да бъде пожар да унижощи магазин за вибратори и изкуствени ваджини, бинго- зала, дискотека, ресторант, чалга или пиано- бар, студио за татуировки, склад с цигари и алкохол, публичен дом или салон за масажи- те Това е трагедия, а вие ми говорите за някакво си читалище...

МОЛЯ В СОФИЯ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ В КОЕ ЧИТАЛИЩЕ ЩЕ СЕ СЪБИРАТ КНИГИ И КОИ ПО-СПЕЦИАЛНО АВТОРИ

И в Пловдив да изберат подходящо място, ще помогна с книги.

Ще се събират приоритетно книги от поредицата томове на другаря Тодор Живков, на неговия наследник Бойко Борисов- Ръпоня, също книгите на Брендо, както и на майстора на късия разказ- Христо Стоичков, а и на Димитър Пенев- все световноизвестни класици, изучавани в 9-ти и 10-ти клас на гимназиите.

и нито дума за причините и извършителите !!!!

причината е , че се е самозапалил прахът , натрупан върху книгите!

То се разбира от само себе си кои са извършителите: специално обучени от Сорос диверсанти, борещи се за унищожаването на Клета Майка България поради статуса й на глобален фактор в духовния прогрес на човечеството.

ама звучи налудничаво.

Не бе, сигурно са путиноидите, които ни завиждат за духовното израстване и наследство и целят да ни превърнат в Задунайска Губерния...

може да се търси и сред местните доставчици на Интернет! Който чете книги, не се звери 25 часа в компа....!

"Огънят избухнал преди четири дни, но все още киносалонът и библиотеката на читалището догарят, съобщи bTV." Бе тия нормални ли са???!?!?!?!?!?!?

То бива безхаберие ама това тяхното е за разтрел! Догаряли!!! Що не ви мамата и глупендери!!!!

това е признак за умишлен пожар и бг "отговорност ", но с турчин за министър на културата в бг не трябва да очакваме невъзможното !

човече, в това село "живеят" 700 души , от които 400 не могат да четат, а останалите не искат!!

2016 година е. Какво пречи държавата да откупи авторското право на българските книги и да ги пусне свободно в нета. В централната библиотека също имат хиляди сканирани книги и това е вече платено от държавата. Всеки хлапак вече се разкарва със смартофон или поне има компютър, може да чете съвсем безплатно всичко.

Я се помолете на Вунету за асфалт, кви книги! За къв чеп са ви?

КОФИСКУВАТ СЕ 2-3 СОФИЙСКИ БЕНТЛИТА НА МУТРИ И С ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА СЕ ФИНАНСИРА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЧИТАЛИЩЕТО ...

А златев, баневи, гергови, василеви, велчеви, доневи, ветковци, манчеви, божкови, миневци, маджовци, баджовци, черепи, кокали,..., можеш да продължиш, че ми писна.

с тия външния вътрешния, че и за култура и медицина ще останат

"пожара започнал преди четири дни, но все още киносалонът и библиотеката на читалището догарят" Басиии това село трябва една малка термоядрена бомба, и да започнат наистина от начало, толкова прости хора неможе да има !

Ето нещо,за което ще даря пари.

Точно това е нещо за което аз бих дарил да не се прави ! Срам и позор за селото, с така колекция и да допуснат всичко да изгори, и да гори 4 ДЕНА ! ТЕЗИ ПРИМАТИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ТАКОВА ЧИТАЛИЩЕ ! И ДА ГО УСТАВЯТ 4 ДЕНА ДА ГОРИ ! СРАМ И ПОЗОР ! Да не говорим защо се е допуснало пожар !!! Да бяха искали помощи за подмяна на ел инсталацията, много по-евтино щеше да излезе, че и безплатно ако сами се бяха хванали! АБСОЛЮТНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ !

.....Устави, прост народ и туй-то!

комунист

Реалността в държавата ни я допуска,за съжаление. Разбирам негодуванието Ви, но в случая поне моето лично мнение е,че децата няма нужда да плащат с неграмотност за идиотизма на възрастните. Иначе Ви разбирам напълно. Навремето за безстопанственост се лежеше в затвора. Тук също така имаме и палеж- било то по непредпазливост ,било нарочно по някаква си причина. Едва ли нещо ще произтече като наказания,обаче. ДемокраДция- пълен разпад на държавност,общество,нрави и пр..