Речта на политиците - диалекти и празни приказки

Липса на съдържателност и конкретност в изказванията, бягство от конкретни отговори, клишираност и многословие, манипулативност са проблемните области в говоренето на българските политици.

Обратно в новината

Коментари - Речта на политиците - диалекти и празни приказки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Какво като са депутати.. Те всъщност са си СЕЛЯЦИ... Говоримите им дефекти показват много явно това.. Същото показват и дефектите в главите им. Да си СЕЛЯК в България е начин на живот, начин на мислене, действие... Чалгализацията, опростачването и циганизацията са на ниво.. Депутатите да не са извънземни.. И те са в кюпа..

Добре де, аз едно не мога да разбера... хората, които млЯкат и говорят на на някакъв "странен" български език с още по-странен български акцент (аз и да се мъча няма да мога да го постигна) като ходят на училище (българско) там какво изучават - МЕСТЕН ДИАЛЕКТ или КНИЖОВЕН български език?!? Нека си говорят по техния си начин, когато са си сред роднините и съселяните, НО не се ли усещат, че се излагат и стават смешни като дойдат примерно в София и продължават по същия начин да млЯкат и се опитват да общуват с хора, които не владеят техния език (диалект)? То ако си малко по-умен ще се сетиш, че като отидеш някъде драгаде (различно от родното ти място) е хубаво поне да се опиташ да говориш на правилен български (книжовен, този, който би трябвало да си изучавал в училище) за да не се излагаш и хората да те гледат странно...

Чудесно,че някой се е загрижил за чистотата на българския език, но това ще е преливане от пусто в празно.Защо ли? Защото агресията на всичко неправилно е далеч по-мощна от отколешните правила на литературния ни език.Да не говорим за обучението в училищата. И така, предлагам на студентите да проучат кой и защо "снася" на официалните медии да говорят и пишат напр. всеки ЕДИН (да не изброявам родовете) по пет пъти в изречение.Или втръсналата до гуша фраза "доведе до...". Да бъркат ужасно употребата на представките "пре" и "при" (прИвеждат се пари, но къде тогава остава паричен пРевод!?),пишат "транЗакция", но сложната дума е "транС + акция (трансмисия,трансформация).Просто се произнася със З, защото се озовава пред гласна.Основно правило!!!!!Кой учи сега децата, как да проверяват правилността на думата??? Свидетел съм на такива поразии, че просто е невероятно.И най-ужасната е отпадането на ОПРЕДЕЛИТЕЛНИЯ ЧЛЕН, ОСНОВЕН СТЪЛБ В ЕЗИКА НИ.Пълна бъркотия цари в употребата и на родовете.Кой измисли да се казва ЕДИН ЦЯЛО, ЕДИН ХИЛЯДИ, ЕДИН ДУШИ. Цяло, ако се не лъжа, е среден род, хиляда и душа са май женски, какво ще кажете.Чела съм как се СЕЯТ фиданки и след "КЪРСКИ" вместо "къртовски" труд се почивало, чела съм за "пРивързани очи " ..... и още десетки глупости...Ако трябва да опиша цялата трагедия на българския език, ще ми трябват месеци и ще се изпише куп хартия....И нека никой не ме убеждава, че това било НОРМАЛНО, ЗАЩОТО ЕЗИКЪТ СЕ РАЗВИВАЛ!!!!?????

ти остави говора, те тва да им е проблема.. те тия кви лайна надробиха с делата си

"Българските политици казват точно толкова и това, което би се получило, ако се подредят и прочетат в друг ред, заявяват изследователите." Някой може ли да го преведе на по-разбираем език?

Бай Ганьо е още тук, най вече сред управляващите. А в анкетата питахте ли ги, каква оценка са имали по български език в училище? Някои са били доста слаби. В правилника на народното събрание и в министерствата да се добави: при неправилно изказани думи да се глобяват- по 10 лв. на дума. Някои може да не вземат заплата. Поне да има полза за държавата.

Ако не беше избран за книжовен този сегашният език който е малко по близък до източните говори( мляко , хляб, голям) нашата държава щеше да е по голяма на запад . Защото там казват ( млеко , хлеб , голем),както между другото казват и повечето славянски народи поляци руси украинци чехи и южните славяни.Западните покрайнини които ни бяха отнети говорят като Б Б .Ятовата гласна я няма и при македонците и затова не се сърдете когато западняците ни мислят за различни народи и Македония остава само революционерски блян

сички да ставаме шопия ли? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Преподавателите и студентите от Алма матер да не откриват топлата вода, а да вземат да прочетат (по-точно да се опитат да прочетат) една книга от бълг. автор (която по разбираеми причини не се афишира никъде) със заглавие "История на лингвистичното лицемерие - Бунтът на бездар-ниците" (изд. 1992 г -автор Тимен Тимев). А този феномен, който така тържествено устоновяват е преди всичко и на първо място белег за онова състояние на общ. организъм, когато нещата не вървят/ не се прави необходимото за решаване на истинските проблеми, като вместо това се създава една виртуална понятийна реалност, където се борави само с понятия, термини и категории, създаващи илюзията за "правене", а истинските проблеми се скриват зад тази илюзия. Разбира се това съвсем не е от сега, а датира от много години. Та, г-да, запознайте се с тази забележителна "книжка", след това се огледайте около себе си и в себе си и си дайте с/ка какво е вашето битие и с какво допринасяте/ или не допринасяте за това състояние на нещата. С това ще направите огромна услуга на целия народ.

Ами какво да кажем за "адекватните" думи. То не бе адекватно заплащане адекватна реакция адекватно здравеопазване, адекватна политика . Адекватно държане, адекватен пациент,адекватен платежен баланс. И т. н. и т.н. все адекватни неща. Имам чувството, че политиците, когато не знаят някоя дума използват стандартното АДЕКВАТНО. Това са няколко десетки значения на думата адекватно без да имат някакъв смисъл. А, реално граматически думата има само няколко значения.

Треба да спазваме европеските приоритети и по-маштабно да усвояваме отпуснатите сретства, което да напраиме приоритет в работата за благото на гражданите, селяните и сичките останали. Но какво е най-важното, ше попитате вие. Развитието на демократизъма и гражданското обштество ще затоплат адмосверата и ше доведът до повече работни места и постове за младите, за да не бегат насам-натам пулогладни из Европата. Сеа разбрахте ли? А така. Това исках да ви сподела конкретно и точно буквално сега, одма, имидиътли и тутакси. Благодарим за вниманието.

Имам чувството ,че не е правена никаква анкета между 13 депутати.Всичко което е изредено от думи и изречения в статията са излизали от устата на Бойко Борисов,но явно Ви е било страх да признаете ,че именно той говори така.

То да бяха само депутатите. Заслушайте се в речта на студентите /особено тези от провинцията/-нашия светъл лъч надежда. Млади хора, добре облечени, а като си отворят устата ти идва да се отвори земята под теб.

Диалектите са част от езика, няма нищо лошо в тях. Лошото е, когато журналисти и депутати, които трябва да говорят избрания за стандарт език, не го правят. Диалектът сам по себе си е ценен, носител е на културата на определено място и определена общност от хора, така че не говорете глупости и не принизявайте диалекта до ниска интелигентност или нещо друго. Та, Маниана, и мъжът ми е шоп и може да каже нещо дето после да трябва да ми го преведе, но съм убедена, че по интелект и технически познания и мислене малко хора могат да му се опрат. Така че, клишето в случая си ти.

Че той,твоят мъж,направо супрмен бе....Същински ББ шопски...Има ли нещо,дето да му се "опре"???

Ако това, което знаеш, пречи на онова, което не знаеш, значи не си го научил както трябва. Полуграмотността сред нашите политици е незабележима, защото е всеобща.

Най-доброто както винаги,Не те знам къде беше зачезнал.но определено коментарите ти ми липсваха.

Защо да ме изненадва подобно проучване? "Народни представители" значи представители на народа... т.е. те са част от тези, които представляват... Как да говорят? Ако има образователен ценз - тогава ще се учудваме... при сегашното положение - нещата са си естествени.

ТЕ ПОВЕЧЕТО СА С КУПЕНИ ДИПЛОМИ ОТ БЛАГОЕВГРАД, МОНТАНА, ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ И ДРУГИ ВИДНИ УНИВЕРСИТЕТИ. ЗАТОВА И СА ГРАМОТНИ МНОООГО

Нищо ново-толкова им е образованието,общата култура,а и е прекалено трудно,да наричаш черното бяло,ежедневно.Бат Рапон Първи Банкянски е випиющ пример за подобен тип говорене.Няма си и понятие от литературен български език.Гарнирано с типичен,вулгарен уличен стил и мимика.То са едни мутростойки,то е един тежък,лош поглед....Съдържанието на речите Му...там пък трагедията е пълна.Само лъжи,наглост,арогантност,елементаризъм,провокация.Себеизтъкването е добило болезнени размери.Сравним е с Доган,по цинизъм и самочуствие.При Лидеров нещата са по-ясни-всичко зависи от медикамента и дозировките.Агент Гоце,вече не е за коментиране,но що нерви ми е образувал за 8 годишното си словоблудстване...Като цяло,си е ужас и безумие,гарнирани с простотия и неграмотност.

много точно казано ;браво *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ДОБЪР ДЕН,както казва народа.Вие сега чак ли разбрахте,че говорят а нищо не казват онези ''Помазаните''.И повечето политици са така,например Бате им Серго Станишев,или Иван Костов-те добре владеят езикка''бла-бла''.Язък за народа,с тези управници,силно се надявам Борисов Бойко че не е като тях!

Моля, моля ... "МЕ" окончанието трябва да го разрешат със закон, тъй като вождът говори така.

Нека да се съсредоточат върху премиера и силовия вицепремиер. Освен диалектни форми - шаасе и две, ходимЕ, говоримЕ, обадИ ми се оня, е аз са кво да праа, има определена трудност при завършване на дълги изречения без смислови и стилистични грешки. Ниво седми клас по български език им е много. Най-сложната дума при премиера е "сиреч", а при вицето - обективност. по математика са още по-зле, знаят само събиране в два варианта - доброволно и насилствено.

Бесни селяндури ни управляват след 1944 година, та чак до сега. Ама това заслужава този народ. Имаше право на избор 2001 година и избра комунизма и престъпността, пред демокрацията !

Изборите през 2001, бяха много важни но "умните" ни сънародници отново избраха лъжата. А сега можеше да сме като Словения...

Те и през 1990 г. бяха много важни, но пак избрахме "лъжата".... А сега можеще да сме като Германия ......:)))

хахаха не че и ние не говорим така , ама те да се изтъпанчат на трибуната на Народното събрание и да говорят на диалект ... май не говори много добре изобщо за депутатите ,не само за самите тях .

Аз съм от район с тежък диалект и поради тази причина се отнасям с разбиране. Но непрестанното НИЩОНЕКАЗВАНЕ на управниците ни не мога да понеса.

нищо ново. че депутатите са прости селяни и децата го знаят. само не мога да разбера народа как ги търпи и им се връзва.

Все пак същия народ си избира сходни нему

уви ...

Благодарение на "селяните" ние "гражданите" не изпукахме от глад през перманентната криза .Ясен е смисъла в който се употребява/личното ми мнение е за по остри думи ...../ , но буквално се възприема по друг начин.

Пълно и точно огледало на обществото в Бг.

Важното е, че падат яки кинти, а ние -народър, сме си идиоти!

Прост народ, полуграмотни "политици", слаба и бедна държава!

като студент, имах съквартирант, койо учеше журналистика. От тогава не си купувам вестници, щото сегашните са по-зле, повечето даже не са учили журналистика...

Относно грубите грешки съм съгласен (като "говорим-е"), но относно диалекта не съм. Депутатите са избранници на определен район и като такива няма нищо лошо в това, те да имат леки диалектни отклонения, характерни за съотвения географски регион. В това им е чарът ;) По-големият проблем са т.нар. журналисти, които определено са получили дипломите и назначенията си без да имат основание. Общо взето какъвто електоратът, такива и журналистите, и интервютата. Такива и депутатите.

А аз си мислех, че на Фидоска чарът и не е в диалекта от района й, а в неземната и красота. И едно преводче от ТИТАН, де :)

За политиците е ясно - все пак те си представят регионите, които са гласували за тях и са ги пратили в парламента да ги представляват - какво друго да очакваме, освен да си говорят на регионалните диалекти? Но журналята, журналята ... особено от националните медии - техният език е направо патология! Не меки гласни и глухи съгласни - целият смисъл и съдържанието на изразите им се губи безнадеждно, безглаголни изречения, безсмислени словеса, глупави изводи и нафукани фрази, в които само смисъл няма, а се състоят от някакви надиплени чуждици, целящи да ни смаят с "ерудиция" ... Какво да иска човек от абитуриентите, които слушат и четат всичко това?

Диалектите не са страшни и "мьекането", примерно. Страшна е тоталната неграмотност, която се изразява в никакво образование, купена диплома елементарна обща култура незнание на езици. Идеалът е - всички да са по-прости от най-великия: кофпомпа, "Винету", конграчулайшън и шменти & капели е истината!

Е защо така плюеш журналята - ми те вземат пример от грамотността на премиера ни.

В случая журналистът описва изследване, което са направили преподаватели от СУ и техни студенти. Не е възможно да не правиш разлика.

но като гледах по TV-то водещите как се правеха, че разбират, а те понякога са по-зле от изследваните, щото тъпо им подражават...

ние ги избираме, после ги храним, с две думи са пълни чекиджии

Задавам си следният въпрос и не мога да намеря отговор.Някой ще ми помогне ли ? КОМУ СА НУЖНИ ПОЛИТИЦИТЕ, ЗА КАКВО СА НИ ? каква работа са свършили за обществото?

Каравелов си е задал този въпрос и е отговорил: След като се изчерпи търпението на обществото, то ще си избере диктатор, който да ги унищожи! Но след това остава въпроса кой ще ни освободи от диктатора - или цикъла на изторията ако не си я научим!

НУЖНИ СА НА ЕС ДА ИМ ИЗПЪЛНЯВАТ ДИРЕКТИВИТЕ И ОТ ТАМ ДА ИМ ПОСТАВЯТ НОВИ УСЛОВИЯ! А НИЕ ПЛЯСКАМЕ С РЪЦЕ И ЗАЕМАМЕ ВИНАГИ ПОЗА "ПАРТЕР"! А ТЕ НЯМАТ ДРУГА РАБОТА ОСВЕН ДА КРАДАТ!

Една голяма причина да има политици е наличието им от другата страна на границата или в съседната община. В световен и регионален мащаб това е една група хора, която съществува заради самата себе си. Регион без тях е още по-прецакан.

Да добавя и употребяваното на всеки ляв крак "случва" ( англ. "happens" ), което обаче в родния ни език има смисъла на нещо, което става случайно, неестествено или извън човешките възможности като природно бедствие, инфаркт и пр...

Нов Парламент !

Цървули!