Под карантина вкъщи: болничен, платен или неплатен отпуск

Законът урежда парично обезщетение за временна неработоспособност, уверен е Хасан Адемов

Обратно в новината

Коментари - Под карантина вкъщи: болничен, платен или неплатен отпуск | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи домашна карантина може, а държавна - затваряне на границите - не може, защото е политически некоректно и е срещу глобализацията?

За парите си мислят! С това отношение към хората ням да се справят с нито една кризисна ситуация!

Добре де, след като обстоятелствата са форсмажорни, защо трябва завърналите се да бъдат задължавани да взимат отпуска???? На почивка ли ще ги пращате???? Те сами ли са виновни за ситуацията??? Ами ако нямат право на отпуска???? Не е ли по-справедливо държавата да ги обезщети при неплатена отпуска???!!! От къде ще намери пари ли, ами много просто -> 500 мил за ремонт на язовири потънаха, 3 млрд за 8 самолетни идеи потънаха, 7 мил за любовницата в Барселона, 27 мил за тръбата от София до Перник, няколко млрд. изчезнаха от КТБ, ТЕЦ Варна вади милиони за студен резерв, а беше продаден за жълти стотинки, тези и още много примери, за това как управляващите като искат намират пари!!! Така, че да обезщетяват хората за да си стоят в къщи, докато мине карантината!!!

- Шефе, може ли да ползвам платен отпуск? - Може - плащаш и ползваш Така трябва да е и тука! Ай сиктир от мързеливци, дето ще търся едно или друго оправдание да не работят.

Връщам се без температура и си бачкам, кой не му харесва да си пуска отпуск :D

Ама вождът каза, че не може и че сте недисциплинирани. Сега кой казва истината? Страх ме е.

Шайката на Гроб с своето бездействие не осигурява на гражданите елементарни санитарни изисквания при тази епидемия няма маски,няма дезифектанти.Не се мият улици и публичен транспорт не се проверяват много от влизащите и излизащи в страната .На границата не се дезифекцират автомобили и камиони.Заради немарливостта и ако се разболееш първите 14 дни излизаш отпуск ако повторно се разболееш си плащаш останалите дни.Те са за международен съд не само ами са да висят по лампите .Такива управляващи не трябват на Българските граждани които не взимат мерки за най елементарна тяхна безопасност.

Трябва да се отчете, че на здрав човек не се издава болничен, защото се води престъпление. Не може да се пускат платени отпуски, само защото някой вярва, че е заразен или може да е болен. В същото време има санкция от Кодекса на труда и Закона за държавния служител за неявяване на работа. А ако продължи три дни следва уволнение. Или за неявяване следва изгонване. В този случай само неплатен отпуск, а в случай на заболяване следва да се изплати като отпуск по болест. Всичко друго е неадекватно на тежкото положение, включително обвиненията към властта. Понеже е неточно да се говори за заразен, който не издава симптомите на болен и затова не е ясно дали е болен или здрав, затова не може да се отпуска болничен лист и отпуск по болест. Или ще бръкнеп в джоба и ще платиш болничните на всички цигани и мързеливци в държавата?

Аз няма да се лиша от половината си заплата. Измислете нещо друго.

Купувал съм си 3 такива термометъра, които измерват от растояние - пълна глупост са - въобще не показват вярно, тия палячовци само си губят времето, ако с тях ще проверяват хората.

Това е типично българска работа. Много знаем, а като дойде време да се отговори на въпроса кой ке плати всички се изнизват. Сега, обаче нещата стоят много надървено откъм лошата страна. Не само ще ни шибат в устата и гъза, ами и ще трепе къде какво свари! Изход няма освен хората да си стоят у дома и някой да плати масрафа. В случая кинтите са си кинти, но никой не ще да плати болничен, без да си болен, а разболееш ли се ще опукаш поне още 30 със себе си.... затова ще излезе по- евтино хората да си поостанат у дома с неплатен отпуск, който да не им се брои за отлъчка, докато не отмине "бурята", че всяко разболяване е в пъти по- високи разходи. И задължително под домашен арест с ракия и туршия. Ако улиците опустеят по времето , когато заболяването ще мине от тук, толкова по- малко ще са заразените. Локализацията им ще е лесно определима и рапространението ще е минимално. Представете си един пълен магазин с един болен- всички попадат под заплахата, а с тях и семействата им. И в този момент настъпва мазалото. И обратно заразата минава , но хора няма. Тогава от порядъка на седмица всичко свършва. Иначе ще се проточи два месеца по скъпия начин. В Китай минават по скъпия начин, защото вярват, че може да се яде всичко и от евтиното. Колкото по- малко хора по улиците, толкова по- добре. Е, са е времето за ракията с туршията.

Ти кога го очакваш заболяването да мине по вашта улица? Някакво разписание имаш ли, господин гума?

Понеже си много отворен виж как затвориха 10 млн градове в Китай или как изолираха 11 населени места в Италия. Може да видиш какво се случва с магазините в Германия, Италия или Китай. Такова нещо като чакам да мине по улицата няма. Даже въобще не го чакам и не искам да идва. И още! Имам си ракия и туршия и съм в бомбоубежището с командния щаб на махалата.

Купете си един бял чаршав и тръгвайте бавно към гробищата, без да всявате паника.

Така се пише

Му отрезах главата с половинката, утре пак ще го утрепа, така казаха докторите. Лека нощ.

Ако кажат, че работодателят трябва да плати карантината, Домусът ще пометне!

Един китайски термометър за 20лв от аптеката? Вирусът има инкубационен период 14-27 дни. Това нищо няма да хване в реално време.

Не бъркайте тук здравното осигуряване.Касае се за осигуряването за временна нетрудоспособност,което е друго нещо.В закона няма диференциация на причината за карантина-важна е само възможността за инфекция.Като се отказва издаване на болнични се нарушава закона.Министър Ананиев предлага да нарушаваме законите.Точка.

Приличат на инфрачервен термометър от аптеката за 20лв, китайски, а и инфекцията има 14 дневен инкубационен период. Днеска си жив, утре ти ходим бавно...

"Има хора, които решават да пътуват, където си поискат и затова нужно ли е всички ние да плащаме за тяхната карантина, попита Борисов". Още ли сте в социализъм та да държите сметка на хората къде ще пътуват? Държавата трябва да си пази хората. Като не им плащате за карантината, те ще тръгнат с вирусите на работа. Абе там за демокрация и за социална функция на държавата чували ли сте?

няма да си стои дом отпуска в карантина. И така ще се увеличи заразата, когато се появи. И второ - в Италия в огнищата на зараза им спират данъците и заемите. За това помислихте ли при евентуална епидемия?

Тъппите селяци са останали в територията, има ли значение дали ще умрете в болничен, платен или неплатен. ПроЗд народ....

А най интересно ми е, кой решава? Болен ли съм или не? Вчера кихнах.. ако отидеш на доктор, чакаш 1 час отпред.. с още сто много по кихащи от теб. Или сам си решаваш , звъниш на шефа и викаш : наш Ко, май имам корона вирус, ще си стоя в къщи 14 дена. И? Кой плаща? Батко ли?

Управление на държава като "пунта мара"!

С премиер пунта мара какво друго да е.

Купих такъв инфрачервен термометър, за внуците си, често вдигат температура. Деца са, боледуват. Това ли е контролът по границите? Затворете границите!!!

Има инкубационен период 14-27 дни, какво значение има моментната температура?

Затворете и прозорците, и комините! После питай що дедо Коледа не носи подаръци... Щото не може да влезе

митничарки в министерството - какво искате от тези - те нищо не разбират , но и не могат да проумеят

Не пишете тъпизми.Болничен може да се издава само ако човека е бил в СЛУЖЕБНА КОМАНДИРОВКА.........

Значи ако си се разболял в работно време-болничен а в извънработно отпуска?Абе ХАХО той е осигурен тоест 365 дни 24 часа.Нали за да крадете искахте осигуровки а не застраховки!!!

Редко прости са ни управляващите, заради едни жълти стотинки, дето не искат да ги дадат за болнични за карантиносаните, ще накарат хората да ходят болни на работа, и после като се разнесе хубавичко вируса у нас, ше загубят хиляди пъти повече. Ама де толкоз акъл да се сетят. Скъпи на триците, евтини на брашното.

Ми то грип има всяка година.. разболееш се, покихаш па се оправиш... Ако имаш и други усложнения... Сори

Бърже обратно в анадола, твойта майка турска!

Ако някой се чуди какво може да му загуби следващите парламентарни избори на Бойко - неплащането на карантината ще е.

"Д-р Адемов нарече "абсурд" инструкцията да се ползва платен или неплатен отпуск при условие, че лицето е осигурено." Може ли някой запознат да каже, коя е тази инструкция и кой я е издал /подписал/? П.П Трябва ми за евнтуален съдебен процес.

Министъра на здравеопазването.

Тъй де, ще оправяве дупките в НОИ и НЗОК.

>Има хора, които решават да пътуват, където си поискат и затова нужно ли е всички ние да плащаме за тяхната карантина, попита Борисов< А, бе верно, тоя е много прост

само да попитам Тъпото. колко ще плаща ако някой такъв зарази 100-тина души, а тия 100 по 100... е, ма във Винету такива сметки нема

Когато решиш да се разхождаш ,където си поискаш вкл. в рискови райони е логично за карантинния ти период да не плащат други. . Което не означава,че трябва да избегнеш карантината, напротив,спазваш я и не заразяваш другите около теб.

Първо, понятие "доброволна" карантина не съществува, както обясниха синдикатите. Второ, всеки работещ е здравно осигурен и заплаща "болничните" си чрез внесените от него, а не от някой друг осигуровки.

"Ако български гражданин идва от район, засегнат от вируса, но няма температура, той трябва да остане в дома си и да уведоми работодателя си за това, посъветва министър Ананиев. В сряда, 26 февруари, обаче председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) и председателят на социалната комисия - д-р Хасан Адемов (ДПС), заявиха, че Кодексът за социално осигуряване гарантира правото на социално осигурените български граждани да ползват болничен за периода на карантина." М-р Ананиев закони/кодекс не признава, той се интерусува само от числа.

не само не признава, ами не ги и познава

Платен или неплатен отпуск!?! :)

Не знам каква е нормативната уредба на ниво закони и правилници, но със сигурност има конституционни проблеми с карантината, ако засегнат човек не бъде обещетен. Там има едни права на свободно придвижване и право на труд в него документ.

Видно е кат бял ден - Тиквата не ще да дава пари на хората под формата на болничен за карантината. Ей за туй е цялата патаклама и понеже никой не смее да му каже, че е наглец и хайванин и затова всички се шугавят и въртят кат пумпали. Всичко в тъз нашта държавица се решава от Тиквата и той е виновен за състоянието на всички сектори в нашата Родина. Ама кой ще каже туй нещо - нали Тиквата ще му пусне бесния прокурор да ги върже всичките, от чистачката леля Гинка та до шефа Бай Шиле ...

спокойно, накрая ще се изтипоса най-отпред, че той е решил проблема, а другите му въртят номерца...глашатаи!

This is the best idiots