Пловдив е номиниран за „Европейска столица на културата”

Българският град, който ще бъде кандидат за „Европейска столица на културата” е Пловдив. Другите финалисти бяха Велико Търново, Варна и София.

Обратно в новината

Коментари - Пловдив е номиниран за „Европейска столица на културата” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пловдив - градът, който преди 129 години направи за България това, което Скопие така и не направи. Поклон!

Евротолерастите избраха филибето заради огромната маса от различните екзотични манговци,гърчуля,евреи,арменци и папуасци,бангладешци и тук там по някой заблуден бг селтак ,един 120% чисто български град ,като старата столица -Велико Търново,няма шанс в такава циркаджйска класация! Майните имат една очукана главна чаршия за 2 часа обиколка и толкоз,само по царски и болярски механи Търново размазва Пловдив десетократно,да не говорим за национални грандиозни забележителности!

Честито, съграждани и всички добри българи!!! Дано Господ ни помогне да не ни откраднат много пари политиците и дадем повечето да сътворим един истински празник на българския дух! Елате, всички да го съпреживеем! Нека се радват душите ни! Нека пеят сърцата ни!

По традиция тези столици не са столиците на държавите. Пловдив или Варна беше изборът. Друг е въпроса, доколко изобщо нивото на културата е задоволително.

Всички градове са достойни, но няма друг град като Пловдив в България!Не случайно от тук са двама от всеки трима известни българи в света! Тук хората имат особено чувство за свобода, за чест, за достойнство,за хумор ако щете.Пловдивската "бохема" е неповторима и несравнима. Жалко,че през последните години много млади хора, прогонени от липсата на реализация и наглостта на управляващите " сини" в града ни, се разпиляха по света или се потопиха в "клоаката" - София.Но където и да са по света,те носят в себе си "густото" и красотата на българския дух!Нека го покажем и на света!

и честито от Бургас. Много се радвам за Пловдив, това е и моето предпочитание, но се опасявах че софиянци ще направят така че да бъде избран София. Пловдив е прекрасен град (е след Бургас :)) и заслужава а и най- подходящ културна столица на Европа

какви глупости пишат някой в деня на Съединението !!!!??? затова ще ни превземат и турци , и руснаци и всякакви ... чести празник ! да живей България !!!

кои и са другите конкуренти в Европа. Или България е на ред и се избра български град.

българия е наред.

пловдив е избран вече не разбирам заглавието на дир *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Честито на всички. Всеки един трябва да се гордее със Българската си принадлежност. Пловдив е на всички и от всеки един от нас зависи да превърнем заслугата в личностен успех.

Велик град, велик отбор (Ботев Пд)! Чужденците нямат регионални предразсъдъци спрямо различните части на Бг, затова и най-безпристрастно са избрали града с най-магнетична атмосфера. Пловдив също си има своите недостатъци, но наистина са малко градовете по света като него. Бил на доста места. Иначе, и търново харесвам.

Аз живея в Пловдив и нищо магнетично не виждам в него. Последните години Центърът бе тотално разсипан от корумпирани градоуправници. Разсипията продължава. Има една Главна - половината къщи са за основен ремонт и един опропастен Стар град и Столипиново, Шекера и Аджасана...

Ти си от тези хора, които са вечно нещастни и негативни. Проблемът си е в твоя чип, а не в града.

Честито, пловдивчани! Благодарности и на всички, които ни честитят! Другите кандидати бяха достойни съперници. Варна е много красив град, с европейско излъчване още по татово време, особено по пътя за Златни Пясъци. Велико Търново е невероятен, с осморките на Янтра около Царевец и Трапезица. София е мегаполис, с двумилионно население. Отпадналите в първия тур Бургас, с красивата си морска градина, Русе, градът, през който е прониквала европейската /австрийската/ култура в страната, и Шумен, градът на Тодор Колев, Панчо Владигеров, Астор, и други уважавани люде. Но Пловдив си е Пловдив. В този град има дух, магия. Причините са комплексни. Градът е разсечен от Марица, старият град е разположен на трихълмието, където е съсредоточена бохемата. Това е може би причината, за многото художници, поети, музиканти, артисти, излезли от нашия град! Друга причина за магията на Пловдив е етническото многообразие. Пловдив е бил столица на Източна Румелия. Депутатите в учредителното събрание са избирани по квотен принцип, като е имало представители на българския, турския, ромския, арменския, гръцкия и еврейския етнос. Тези хора, от шест етноса, с различни религии, са научени да се уважават. Европеизмът за пловдивчани е по-стар, отколкото за германци и французи! Прочетох няколко коментара. Тъпо е да отвръщаме на нападките на столичеещите се, дори е комплексарско. Тях можем да не ги забелязваме. Истинските софеянци ни уважават, и ни честитят. Впрочем, София е предложена за столица от пловдивските депутати, като основна заслуга има Марин Дринов, роден в Панагюрище, който е бил в пловдивски окръг!

Честито ви майни, дано спечелите. Хек да им е на кореняк-ШОПарите. :)

Честито, пловдивчани!

Шило

Честито, майни! И да не ни излагате, ей!

И четирите стават за столица на световната чалга-култура. София все пак ги бие по простотия.

когато в юрито има повече чугденци изборут е махимало обективен.ако си сложим рака на сарцето трябва да признаерм,че пловдив заслуява за този приз наи-много - другите 3 града взети заедно нямат това! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Когато Пловдив е бил културно средище,дори на целите балкани,то шопите в софийско са се разбирали с мибики и маймунско ръмжене!Нека сегашните жители на София не се обиждат,защото са преобладаващо селяни от всички краища на България и разбира се и от Пловдив!Но София няма как да има културата на Пловдив,както и другите градове по нашите земи!

И аз съм номиниран в Пловдив.

Последно Пловдив повече цигани ли има или българи? Хубаво е да знаем на какво ще акцентира града, за да няма изненади с "български" обичаи с купуване на непълнолетни булки , купуване на избори и т.н. Все пак малкото останали българи си имаме идентичност и трябва предварително да знаем дали похвати като нападение на влак, изкуствено дискредитиране на политически опоненти от кмета на града чрез проваляне на публични процеси и прочее цигански номера ще намерят сцена в "културната столица" Пловдив!

Тук няма българи! Всъщост, има само един българин и ние му викаме бай Иван циганина!

Ако дойдеш в Пловдив, ще има един циганин вповече!

Въф Филибето има цигани, турци, гърци, евреи, арменци, българи, а в последните 100 години и не малко западнон европейци. Космополит от около 5000 години насам. Перла която 5 империи са мечтаели да имат. Пловдив е всичко друго но не и еднороден етнически и точно това му е специалното.

Аз съм за Варненска народна република! Да живей!

Да живее Варна - пристанище на Пловдив!

Така е - да живее Варна! То кога в Пловдив ще знаете иначе какво е пристанище! Тоя затлачен мръсен канал,на който му викате Марица даже не можете да заприлича на река!

Като кореняк - софиянец мога да кажа само - Браво на Пловдив! Честито и дано всичко стане както трябва! А аз имам скромна мечта - Пловдив да стане и административна столица! И да се върне спокойна, чиста и приветлива София, такава, каквато са ми я описвали баба и дядо и каквато я помня от ранните си детски години.

Колко кореняк си бе, въшльо?! Просто питам...

Ми така - по едната линия е от 3 поколения, по другата - от 4. Нямам къде "да си отида на село", а и селска къща на родата на баща/майка ми, която да величая "вила" също нямам. А за въшките - откакто се напълни София с хора, които се къпят веднъж в годината за Коледа, настина са напаст.

Пловдив си има столица и се нарича Цариград :D

Питай българските Царе къде ти е столицата.

А вашата столица е Велико Търново!

Ако не са новите софиянци, кореняк -шопите отдавна да бяха превърнали София в пасища за добитък.

Истината е ,че няма град в България който може да се мери с Пловдив по колтурно наследство,защото градът лежи върху друг град с неповторима култура и история,докато другите наши претинденти са били само махали или селца!Тогава Тициан казва че това е блясък покрит сякаш в стъклен похлупак,неповторим за другите!Те това е Пловдив!Всички сравнения с него са неравностойни и политическа интрига!Легитимната столица на българските земи е Пловдив!

Като те гледам колко си кОлтурен,само Пловдив,майна, трябва да е столица! На циганите!

Няма лошо. Така да е. Но все пак се пише "култура", а не "колтура"...

По-полека бе, майно! Пловдив не е избран заради историята си, а защото в момента е по-чист от Варна. Бандитите от Варна обезличиха най-чистият преди години град в България, а с най-древната си история този град заслужаваше да бъде представител на България (варненци да си премахнат бандитите, които съсипаха града и да участват пак, след 50 години)...Жалко, чак страшно!

Варна беше много спретнат град по време на комунизма, защото беше българската одеса - моста към СССР на черно море. Архитектурно комунягите доста са се изхвърлили и много от прстранствата изглеждат доста изкуствено, но все пак можеха да бъдат естетически, ако някой ги поддържа. Застрояването на Морската градина беше върха на идиотщината, която тотално съсипа горката Варна. Както и да е - да я сравняваш архитектурно с Пловдив не прави услуга на самата Варна.

Е щото София не е полегнала върху исторически град......а успокой се!

то всеки град в бг лежи върху стари останки, Сердика със сигурност е бил един от красивите и важни градове, но когато Александър идва по земите дава на Пловдив името на Баща си, а на Солун името на Сестра си, а човека е бил хомо- т.е. разбирал е от естетика и може да му се вярва.

Честито на всички майни! Софиянец съм, а обичам Пловдив. Ако имате свободен ден или два - идете в Пловдив, разходете се в Стария град, или поседнете на мраморните пейки в римският театър на хълма, ще бъде незабравимо бягство от сивата реалност за вас и децата ви. Още веднъж - ЧЕСТИТО!

Сърдечно благодаря! Заповядайте в Пловдив и се забавлявайте!

Експерт

Много светли спомени имам от Пловдив и се надявам да стават повече, един от най-забавните беше преди години сме заседнали с приятели, жена ми и 6 -годишната ми дъщеря в едно от култовите заведения в Пловдив тогава. Приятелите ми се забавляват да "обучават" невръстното хлапе на истинска пловдивска реч, сервитьора пристига и се навежда над момиченцето, пита я какво й харесва, имайки предвид менюто. Дъщеря ми се изцепва с пълен глас "ГУСТО МАЙНА ФИЛИБЕТО!!!" :o)

Възможно най-лошият "избор" от всичките 4 града на финала!!! Явно по заповед на Сорос е и това РЕШЕНИЕ! Неслучайно ден преди "избора" стана ясно,че мангалите от "Столипиново" ще ни представят пред Европа, ще представят ... българската култура! А и европейската! Най-циганският град в СВЕТА да бъде център на културата! Иначе самите пловдивчани са готини хора,но са вече 50-50 с циганите и това коренно променя облика на града! Явно е,че ще се излеят пари за ЦИГАНИТЕ под измислена някаква култура! И нека им кажа на пловдивчани,че не Пловдив е най-старият град в Европа,а Варна е най-старият град в света!!! Варна - това е първият град на цивилизацията след Потопа! Само варна иматакова доказателство за развита ЦИВИЛИЗАЦИЯ отпреди над 7600 години,много преди Шумер и Египет! най-старото обработено злато,говорещо за ЦИВИЛИЗАЦИЯ, се намира във Варна,а в Пловдив и навсякъде другаде има само грънци!!! А разликата между проста керамика и обработено злато няма какво да я обсъждаме! Пловдив от дълго време е на изкуствено дишане, за съживяването, но нищо няма да му помогне! Летищата във Варна и Бургас работиха години за създаване на ново летище в Пловдив,което,както някой е отбелязал тука,е напълно безсмислено упражнение!За цялото това нещастно общобългарско състояние обаче злото приижда от София,в която вече 70 години се наливат 90% от всички средства и ресурси на дуржавата България! И да - ние вече отдааавна сме разделени,отдвна вече не сме сплотени,а разделени българи! Тука един идиот си наумил,че ЮБургас и Пловдив хранели северна България, та да сме се разделили! Подкрепям те,глупако,с 2 ръце - лично аз искам час по-скоро Варна (и северна България) да се отдели от Източна Румелия и най-вече от София! И тогава всички ще бъдем добре!Варна - със сигурност! Гаранция!

с годините забелязах, че по тая североизточна България се въдите най-странните българи. Обичам много северозападна България и Софийското поле, там се говори най-мелодичния български, хората са с бунтарски и весел дух, и сякаш земята има душа, обичам много и хората от Балкана - от градчетата около Ст. Планина, родопчани и рилчани, харесвам (или поне разбирам) горе-долу хората от нашата Тракийска низина, а и леко общувам и с жителите на Благоев, но от жителите на североизтока, по-странни хора наистина няма и ти си поредния представител. Не виждам никакъв смисъл варненци да се делите от останалата част или да си мислете, че сте с нещо по-напреднали покрай морето и туризма. А Пловдив си има нужда от летище, като изключим Враждебна, в Южна България друго летище за цивилни самолети няма, до колкото зная.

И какво странно забеляза в коментара ми? Нещо невярно да съм написал?! Няма такова! Тия,слагащи минуси, и те не знаят защо ги слагат; явно от спортна злоба!

намереното обработено злато във варненския некропол е уникално, но не забравяй, че е намерено в некропол, а не в градски останки. Некрополът може да наведе на мисълта, че хората са отивали за да умрат във Варна, но не може да бъде свидетелство за градска цивилизация, поне докато не бъдат открити доказателства. Не, че нещо, но да сме коректни. На цела бг обаче ни омръзна да слушаме, че сте до морето - морето ни вълнува за две-три седмици лятото. Морето и руските туристи не означават култура. Дори и да се отделите, нали се сещаш, че София, Пловдив и остатъка от Южна Бг ходим на море предимно на Южното Черноморие или в Гърция? Не ме разбирай погрешно, обичам Варна, но мисля, че през комунизма ви внушиха, че сте нещо повече от другите, един вид руската колония в бг, вие си повярвахте и сега сте още заслепени и продължавате да не виждате разрухата в града си - една улица окъпана в кич и бойно поле около нея. За градската култура във Варна за момента не искам да говоря, щото ми се насълзяват очите. Събудете се и вземете курс на промяна на града си, зависи от вас.

Реквием за една мръсница........

Започвам да снимам и показвам циганските каруци,автобусите 4-а ръка,чистачките с метлите по улиците на тази "столица" .За "усвояването" на пари за обществени бесмислени поръчки няма да говоря-всеки го знае.

Направи си селфи даже и го сложи в сурат тефтера!

.........Българският град, който ще бъде кандидат за Европейска столица на културата е Пловдив. Другите финалисти бяха Велико Търново, Варна и София............!

Настоявам за съюзяването на Пловдив и Бургас и отделянето им от България. Стига тези два града са хранили бедните северни райони.

Като начало Пловдив да върне десетките милиони държавна пара които бюджета изля за ремонт на почти безмисленото летище там. Тия 3-4 полета седмично на кръст спокойно могат да се поемат от София вместо да се подържа неефективен летищен персонла , разходи за подръжка и прочие. Малко градове по света си позволяват такъв лукс.

Съвсем добре за ремонта на летището, само да пуснат повече полети - до Варна и Бургас, Софиянци си имат ежедневни полети до там, а Пловдив няма изобщо. До преди година имаше веднъж седмично.

Освен полетите, ще преместят в София и Римския стадион, Античния театър, Одеона и цялата 8К годишна култура :) Да си Пловдивчанин е вяра, дух, поглед и усещане. Тесногръди комплексари:)

целият ноемви и декември са мъгливи на враждебна, ако Пловдив не работи, то тогава полетите ше кацат в Солун.... Да не говорим за чартарите към зимните курорти.Ти като идеш на летището за редовен полет искаш ли да се озовеш с около 500 пияни британци или руснаци, които блокират лентите на сикюрити чек? Аз, честно - не!

Съгласен съм на 100%. Трябва да се реорганизираме на кантони по примера на Швейцария. Обединяването на Пловдив и Бургас (+Стара Загора) ще ги превърне в най-богатата провинция : перфектна комуникация с 2 пристанища (Бургас и Солун), най-яката в БГ промишленост и разбира се, богатата на ресурси Тракийска низина.

Много точно казано!!!

Учтиво моля да не се изказвате неподготвени! Първо управляващите от София подариха нашето летище на едни хора с цел да го затрият, а не много отдавна така направиха и с Международния панаир. Имате ли представа на колко чуждестранни инвеститори през годините, при представяне на проекти /говорим за частна инвестиция/ в министерства в София са получили отговор: "Това е много хубав проект. Защо не го направите в София?" Изобщо не се оплаквайте от потоците селяни към София, защото течащата вече 70 години политика на централизация е пагубна за всички ни. Нека направим нещо срещу нея заедно!

Да, и щели да превърнат столипинво в атракция. Айде нема нужда.

ЧЕСТИТО НА ПЛОВДИВ.ТОВА Е ГРАД В БЪЛГАРИЯ ТАКА,ЧЕ НА ТЕЗИ КОИТО НЕДОВОЛСТВАТ ДА ИМ КАЖА КЪДЕ Е ПЛОВДИВ.АЗ СЪМ СОФИЯНКА НО МИ Е ДРАГО,ЧЕ ЩЕ УЧАСТВАМЕ С ДРУГИ ГРАДОВЕ В ЕВРОПА.ВЯРНО СТОЛИЦАТА ТРУДНО ЩЕШЕ ДА СПЕЧЕЛИ,ЗАЩОТО ТОЙ Е ВЕЧЕ ДВУМИЛИОННЕН ГРАД И ЕСТЕСТВЕНО ИМА ГРАДИОЗНИ ПРОМЕНИ,НА ФОНА НЕ МОЖЕШЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ КАТО КУТУРЕН ГРАД.НО НИЕ СОФИЯНЦИ СЕ ГОРДЕЕМ,ЧЕ ЩЕ БЪДЕМ КОСМОПОЛИТЕН ГРАД В БЪДЕЩЕ.БРАВО И НА ФЪНДЪКОВА ЗА ТОВА,КОЕТО ПРАВИ ЗА НАС И ЗА БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО В СОФИЯ Е СЪБРАНА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

Браво,айде сега да направите Пловдив столица на България,че да си отдъхне София от пълчишата селски орки.

Не си за този културен форум! Нищо общо няма древният и вечен Пловдив със софийската ти селяндурия, която се попълва изключително от трънските и пернишки села, както и от обезлюдените от капитализма райони на Северозападна България.

Удо голямо иначе тия столици на културата са нещо като за поощренуе. Колко от вас знаят къде е Умео ... тазгодишната столица на културата ??? Толкова в Европа ще разберат и къде е Пловдив макар за мен това да е най-красивият голям град в България и несравнимо по-добър кандидат за призванието от София.

нищо не е гарантирано - титлата е една възможност за развитие, дстоъп до финансиране и прочие. Комитетите, управата на града и самите граждани трябва да работят за да превърнат програмата в нещо значимо и интересно. Точно за това е важно какъв потенциал има номинираният град. Факт е, че Швеция е достатъчно тъпа за да номинира едно село, в което нищо никога няма да се случи и те го знаят, но регионалната борба и там е много силна и цалята държава обвинява Стокхолм, че взима всичко и с цел да държат хората да живеят в тея забравени от бога места им правят такива реверанси. Припомням, че когато Пловдив беше избран абсолютно обективно за Месец на културата 1999, едно от събитията беше легендарен концерт на металика.

Мой чудесен, най-красив град Пловдив! Честито! Браво и на г-н Тотев, кмета на града!

Току що по телевизията казаха, че цялото това безумие за да може да се вземат 1 000 000 лв. Да пръснеш милиони левове за простотии, за да спечелиш един милион е простотия! Тия четири града по - скоро следва да бъдат номинирани за евроглупаци!

Затривайки ми поста, само доказвате глупоста си!

не всяко нещо на света се прави за пари. точно това отличава културата от масовата комерсиализация и кич.

Не бъдете сигурни, че Пловдив е крайния победител - Путин още не е казал последната си дума! Варна ще е :)))

Цялата култура идва от ----Изпаднали утайки смениха историята за министерски пост бнт 05.09.201419,30ч

Премълчани от медиите прояви на интелигентните и симпатични протестиращи в София през 2013 г. направиха невъзможно избирането и за европейска културна столица.

Не позна! Утре е ден на Разделението ама няма да се сетиш на какво!

Пловдив не е ли в България бе злобарчета!? Такова разделение никога не е било!

Точно айлашките майни са разделител номер едно на клики

Абе то и в Рим където копнеш вадиш история, но не е номиниран за европейска столица на култупата

Лом бие пловдив по циганизация, интернационализация , и всякава културизациа. Tой е градът Него да из берем!

Истината е, че и четирите града имат своята културна идентичност през вековете. И не само те - бих добавил и Русе, и Видин, и Шумен и т.н. Глупост е да се прави такава класация. Истината е, че София е град със най-силната икономика в България, Варна е с доста силен туризъм, В. Търново е малък по обем град, така че на Пловдив тези пари са най-необходими. Важното е да не ги приберат местните велможи и да не ги превърнат в луксозни вили, коли и скъпи любовници, а да отидат наистина за нуждите на града.

Да ти обесня защо Велико Търново не е голям град. За цялото си съществуване Велико Търново не е погълнало нито едно от заобикалящите го села. Сега махни селата погълнати от София, Пловдив, Варна и ще видиш колко са големи.

Това е вярно, но и на Велико Търново не е нужно някаква си комисия да го обявява за културна столица. То си е такава.Велико Търново и региона са относително чисти етнически в сравнение с останалите кандидати, а европедерастите са против българите. Един милион не е чак толкова много и не си заслужава.

туризма във Варна се състои от лоу кост ал инклузив руски туристи на златни. Единствено Пловдив привлича някакъв културен, свободен и качествен туризъм в бг. Просто отворете трип адвайзър и прочетете....

Честито на Пловдив! Сега ще потекат пари към Пловдив, та дано се вкултурчи селенията и циганията там!

Тя тука работата стана една ... Аре само Ботев! Да го духат всички останали:)

Наскоро даваха интервю с един от организаторите от Пловдив-в програмата им били включени и изяви в Столипиново. Един от най-големите цигански квартали в Европа..Ако я докарахме до там мангалите да ни представят пред света в културно отношение, значи работата е много зле! Нищо против Пловдив и пловдивчани, но защо по дяволите Пловдив, а не Старата Столица на България-Велико Търново?!

Пловдив е циганската столица на Европа!