Министър Вълчев спасява професионални паралелки

Да се запазят приоритетно паралелките по търсени от бизнеса или уникални професии при записани минимум 10 ученици.

Обратно в новината

Коментари - Министър Вълчев спасява професионални паралелки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бизнесът щом има нужда от кадри, да се бръкне и да плати по-доброто образование в България. Или, което е по-правилното, да накара политиците да си свършат работата и да платят за по-добро образование. Политиците да вземат и да уволнят половината чиновници, които нищо не вършат и да вдигнат заплатите на учителите двойно. Тъй като без качествени учители, няма качествено образование. Разбира се, освен заплатите, трябва да се подобрят и условията на труд. Като начало по-сурови наказания за недисциплинираните ученици и повече права за учителите.

В Русенския унив. агитират за инженери. Кампания. Навиват те като подадеш документи. Опитват се хората ама няма да успеят вероятно. Виж за мениджмънта кандидати бол. Учи за директор.

Щях да ставам учител в Механотехникум преди над 10 години, защото съм инженер и имам педагог. правоспособност освен многото други курсове. Добре , че не станах. Тогава започна унищожаването на професионалното образование. Не знам защо. Сега ще го възстановяват. Глупаци. То има ли читави учители? Има ли база за практика? Кой ще е обучаващия? Много е важно това. Загубена е приемствеността. Подобно го виждаме и в спорта. Никакви резултати в крайна сметка.

Много от коментиращите тук, нямат понятие от техника и материали! Заваряването, струговането, фрезоването, пластичните деформации са сложни процеси! Не става само с курсове! Трябват и знания по технология на металите, по техническа механика, по съпротивление на материалите и по математика! Това се изучаваше в техникумите!

КАК Е В АМЕРИКА ? .. АМИ ИМА СИ ПРОФ-СЪЮЗ НА АВТОРАБОТНИЦИТЕ , НА ЗАВАРЧИЦИТЕ , НА ВОДОПРОВОДЧИЦИТЕ , НА МОНТЬОРИТЕ , НА БОЯДЖИИТЕ , НА ЗИДАРИТЕ , НА КРАНИСТИТЕ , ... НЯКОИ ОТ ТЯХ СЕ ОБЕДИНЯВАТ И ПО БРАНШОВЕ ... ... НЯМАТ ГОЛЯМ ПЕРСОНАЛ - НА 500 ХИЛЯДИ ГРАД , 1 БАРАКА 100 КВ.М 1 ЕТАЖ С 2-3 ЧОВЕКА ПЕРСОНАЛ - МАЛЪК ЧЛЕНСКИ ВНОС ... И ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ СТАВКИТЕ ... В НЮ ЙОРК НАПРИМЕР НЕ МОЖЕ ДА СИ КРАНИСТ И ДА НЕ СИ ОТ НЮ - ЙОРКСИЯ СЪЮЗ НА КРАНИСТИТЕ , НЕ МОЖЕШ ДА ВЗИМАШ ПОД 100 ДОЛАРА / ЧАС , НЕ МОЖЕШ ДА РАБОТИШ 4 ЧАСА БЕЗ ПОЧИВКА И Т.Н ...

В Строителния техникум да се запазят фаянсаджия и зидаро-мазач, защото сега имаме само паралелка управление на строителството. Ама без строители. Ама пък управляваме. Хахахаха.

Защо ли не ви врвам ве4е...............а за моретНе ни е лошо морето, природата . Но не сме като гърците и турците. Бях в Гърция преди седмица и минах през Маказа. Пътя е перфецтен в Груцко, в бг само до стара загора и от Кърджали дпо границата. Другото е като в българия,оскотели от глад земеделци по селата...глад ,глад .глад и тотова го виждат и румънци и други. Дупка на пътя в гърция не намерих за 2000 км. Няма село,няма магистрала...перфецтно . А тунелите стотици ,осветени,с теклефон,асансъори и вентилация....скорост в тунела 100 км4ас. Това е господа от парламента. Ако имах средства бих би ка4ил на 10 автобуса 4авдар и една екскурзия до пелопонес без климатик и обратно в бг, после кой в затвора,кой на село патки да пасе. Изроди крадливи сте господа Депутати.о българско и гърция:

А защо има цяло висше учебно заведение за "треньори", като на запад се става треньор с няколко месечно обучение - сигурно затова на олимпиадите имаме десетки медали....

Точно така - НСА е пример за "доброто" професионално обучение в България

Ако на лайняният бг бизнес им трябват такива кадри да се бръкне за да плати за обучението им. Другото са глупости разнасяни от тъпите гробарски свине.

Работодателите да си направят частни професионални училища с прием според нуждите им, с добри стипендии и с осигуряване на добре платена работа след завършване, а не да разчитат само на държавата

Ами те горките ако това им е много да вземат деца от 8ми и 9ти клас още ваканциите да работят по 2 месеца, хем да се учат, хем за отпускари смяна. Ама като на 16 видят на живо какво е чудо бг капиталист-мутрягата и на 18 дим да ги няма ама вече не 1/3, а всичките.

сетихте се :)

Въведете оператор на 3Д принтер!

ТРЯБВА ДА СИ ИДИОТ ДА ПЛАЩАШ НА НЯКОГО ДА Е ОПЕРАТОР ... ИМАМ 3 - ... 2-ТА МИ СА С ЛАЗаР :))

Наблюдавам от години персонала, който обслужва лифтовете в България. В момента има само хора в предпенсионна възраст. Млади идват сезонно за по три месеца,без никакви знания и съответно получават мижави заплати, на другата година виждам други. Не ми се мисли какво ще е положението след 5 години - не знам кой ще рискува да се качи на лифт! Ще внасяме австриици ли? На вниманието на министъра!

Гербавото мимистърче сега се е загрижило за заварчиците. След пет години не е ясно дали ще е мимистърче.

Направо спасител в ръжта. Поредният ....

КАК Е В АМЕРИКА СПЕЦИАЛНО С КАБРЛАРКИТЕ И ИНТЕРНЕТА ??? ... БИЗНЕСА КАТО НЕ МУ СТИГАТ ХОРА ТЪРСИ .... ОБАЧЕ ПАК НЕ НАМИРА .... ПОНЕЖЕ МАЛКИТЕ СЕМЕЙНИ ФИРМИЧКИ НЕ ЩАТ ДА СЕ ХВАЩАТ НА РАБОТА В ГОЛЕМИТЕ ГИГАНТИ .. И ТОГАВА ЩАТ НЕ ЩАТ ГОЛЕМИТЕ ГИГАНТИ НАЕМАТ МАЛКИТЕ СЕМЕЙНИ ФИРМИЧКИ ДА ИНСТАЛИРАТ И ОПРАВЯТ ПОВРЕДИ ... ЗНАМ ГО ЩОТО КАТО ИМАМЕ ПРОБЛЕМИ С МРЕЖИТЕ ВСЕ ИДВА ЧАСТЕН КОНТРАКТОР НАЕТ ОТ ГИГАНТА :))

МИСЪЛТА МИ Е ЧЕ ЧАСТНИЦИТЕ НЕ СЕ ПРОДАВАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ НА ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ А СА КАЗАЛИ - ЕДНА СТАВКА , И ГОЛЯМАТА КОМПАНИЯ НЯМА КВО ДА ПРАВИ :))

Еми то това е в Америка. В колониите какъвто е бантустана булгаристан това няма как да стане. Така че ни спести сравненията.

Ами бизнесът дето толкова реве за липса на кадри да се бръкне и да даде някой лев за професионалното обучение. Ама не, той иска само да ползва

Ами като се бръкне, служителят изкара курса и после напусне.... кво праиме? Няма начин да го задържиш, даже и да му даваш повече пари, понеже все ще се намери някой да го прилъже за малко повече и той ще лапне... Ще му ги дава известно време и когато работата му е свършена, може и да го освободи, понякога даже без да му е платил всичко :)

Ако някой му предложи повече пари за същата работа , значи той вече струва повече. Повечето работодатели си мислят , че след като е изпратил някой на курс , работника едва ли не е длъжен да работи за без пари. Постепенно нещата ще започнат да се нормализират, но вече няма да има никакви работници. Тогава за съжаление българите ще са по-малко от другите етнически групи в България!!!

20 заварчика за 6 милионна страна са напълно достатъчни по някаква ТЪПА логика

:) програмист съм но по ирония на съдбата съм изкарал курс по заваряне в гимназията.... паралелка двигатели с вътрешно горене...

То щото повечето ти колеги в програмирането са като тебе, затова толкова са ви и програмите!!! Не се научихте тъпи необразовани парчета, че всяка жаба трябва да си знае гьола и това че си научил два три алгоритъма и си виждал клавиатура, не те прави програмист!!!

В АМЕРИКА КАК Е ???? ... ЗАВЪРШВАШ ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ... И СЕТНЕ ПЛАЩАШ ПО 7-8000 ДОЛАРА НА ГОДИНА НА КОЛЕЖА ЗА ДА СТАНЕШ ЗАВАРЧИК ИЛИ ТРЪБОПРОВОДЧИК ... А КОИТО НЯМА ПАРИ ДУХА СУПАТА - ХАМАЛИН В НЯКОЙ СУПЕРМАРКЕТ ИЛИ КЕНАПЧИЙКА В МАКДОНАЛДС ... ЗАТОВА В АМЕРИКА ХОРАТА ЦЕНЯТ ОБРАЗОВАНИЕТО - ЩОТО Е ПЛАТЕНО :))

А на Мелмак е хеееей! Раждат се направо с висше образование пък ако ти трябва и курс след това си купуваш.

Ама после докарваш по 2 - 3 бона месечно

САМО ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЮБОФФ НЕ СА НАПРАВИЛИ МА , А ИМА ПОНЕ 2 МИЛИОНА АМАТЬОРКИ БЕЗ ТОПКИ И ПОНЕ 200 000 С ТОПКИ :)))

До къде я докарахме?!

Сериозно ли? 4 години гимназия, за да станеш заварчик, като същата квалификация се придобива с един курс от няколко месеца.

Това трябваше да стане преди 10 г. Сега вече е късно! Много професионални гимназии /техникуми/ бяха закрити, поради липса на ученици! Сега се търсят заварчици, стругари, фрезисти, но училища няма, там където е имало!

Не знаех, че заварчик било уникална професия, колко вълнуващо!

Може да не е уникална за разлика от страхотни професии като мениджър или мениджър продажби, но е доста трудна и МНОГО търсена професия в цял свят.

Ами уникална е, защото не останаха заварчици. Сега си чертаем детайли на компютрите, но няма кой да ги завари и да получим качествен краен продукт. Един добър заварчик взема 2000-3000лв. заплата, а продавач-консултант с виШо - 600-1000лв.

наскоро гледах едно филмче за ,,мерцедес,,...??? сглобяваха каросериите от алуминии...!!! менанджерът заяви че събират заварчици от цяла европа и имат недостиг от такива...!!! прави си изводите!!! някои требе да знае да прави и ,,компоти,, че само компютри не се ,,ручат,,...!!!

Всичко на този свят се свежда до пари! Т.е. ако няма достатъчно заварчици, означава че работодателите не заплащат този труд в достатъчна степен, че да има кой да иска да го практикува. Това е простата логика. Ако заплащането беше на ниво - щеше да има желаещи да учат и упражняват тази професия, не само в България а и в Европа. То само да търсиш заварчици, а да не предлагаш адекватно на търсенето ти заплащане явно не е достатъчно.

Професия е и трябва да се изучава за да стане специалист човек. Тези с тримесечни курсове или научили се като гледали как се заварява са всичко друго, но не и заварчици. Мениджър се ражда човек и не е необходимо да се учи, но нали трябват и дипломи за будалите дето са "наши" деца. Човек с висше образоваие и с един курс ще стане мениджър ако има желание, а по долно ниво има меринджей много. А заварчиците са кът.

Много неща не знаеш.

Хората искат да учат езици и да се махат от тая държава. Не да работят като роби за 500 лава, и то тежки професии като шлосер и т.н.

Пълни глупости. Едно време имаше курсове за шивачки. За 3 месеца се научаваш да шиеш повече от 3 годишен курс на обучение в средното. Така и със заварчици и други професии. Наречете ги интензивни или целеви, но наистина няма нужда да се поддържат цели училища и паралелки ... Който иска повече има и строго специализирани курсове и разряди дават, пък и защо не на работното място да не се добиват специален стаж и разряди...

Аз пък не ти пожелавам да караш по мост, заваряван от някого минал 3-седмично обучение, да живееш в къща, строена от друг такъв и той с 3-седмичен курс, да ти слага инжекции сестра след завършен 3-седмичен курс.

Тук говорим за средни училища и обучението в тях. За да строиш къщи трябва да си учил в Университет, за да станеш медицинска сестра трябва да си учил в университет. Правете разлика и не сравнявайте някакъв техникум с Университет.

Така е, "бизнесът" има нужда от заварчици, готвачи, строителни работници. За какво са им инжинери, лекари, ИТ специалисти - те само пари искат, а и развиват по-критична мисловна дейност, която не е в изгода на управляващите.

Точно така, плюйте по "бизнеса" и се чудете после защо нямало пари, ама само с търгувийка не става, някой трябва и да бачка. И да знаеш, в едно предприятие този дето се гърби не е инженера, а техниците, но нали е "неблагодарна" работа, а те "ИТ-тата вземат много пари", че за какво му трябва на някой да е техник, лаборант, пък било то и дори пастир, може да си стои на топло в офиса и да взема "големите пари"

Аз да ти кажа заварчиците взимат повече от инженерите...

Инженер!