Наградиха капитана, помогнал на блъснатата на зебра Марина

Майката на 8-годишната Марина, която бе блъсната на пешеходна пътека в столицата, заяви, че вината на шофьора, ударил детето й, е неоспорима. Началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов пък награди капитан Виктор Якимов, който единствен помогна на момиченцето.

Обратно в новината

Коментари - Наградиха капитана, помогнал на блъснатата на зебра Марина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Acho

Хей шофьорчеата, не се оправдявайте и не търсете под вола теле. Шофьора е виновен, защото е бил длъжен да спе след като колегата от дясно е спрял. Няма оправдание за това. Смрт за това гадно копеле. Да гние в панделата и да му спукат г..а, мамка му гадна чалгарска. Без прошак за вас гадни безотговорни шофьорчеата - панделата за вас, зор за вас, смърт за вас. Ще се научите да спазвате правилника и да пазите хората около вас иначе под ножа потни копеленца гадни!!!!!!

а вие проумейте че на пешеходна пътека се намалява или спира ако има човек който иска да пресича... когато пешеходеца пресича неправилно на необособено ямсто тогава проблема сие негов. но когато съм на пешеходната по средта на платното и от двете ми страни се разминават коли това е наказуемо!!!

Наистина не зная защо раздават кортици, осветлете ме за подвига на капитана.

Капитана си е спомнил, че е човек и има общочовешли ценности, които трябва да се уважават! В наши времена и това си е подвиг, на фона на цялата простотия обхванала Родина от Президенството И Парламента та чак до последния катун.

Капитана е оказал първа помощ на пострадал при ПТП. Даже медицинското лице от линейката се е панирало и не е действало адекватно( направо е отписало детето).

детето е щяло да се удави в собствената си кръв той и е обърнал главичката, за да може да диша. Добре че е имал късмет човека иначе сега можеше и да го съдят че се е намесил, а не да го награждават..... защото в нашата мила родина всичко е възможно

Абе трябва да се внимава и от двете страни. Трябва да има и култура на пешеходеца. Може би, ако пешеходците не пресичат, където и както им скимне, то тогава шофьорите биха уважавали повече пеш. пътеки. Сега шофьора е привикнал отвсякъде по тророарите да себнат пресичащи и смисъла на пеш. пътека избледнява.

Не ми стана ясно какво точно е направил капитана.Бихте ли ме осветлили?

Браво на капитана!!!!!!Малко са хората като него мисля!

И ОЩЕ:"Чл. 165. Когато пресичат платното за движение, пешеходците са длъжни: 1. ако наблизо има пешеходна пътека, да я използват; 2. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; 3. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение." ЦИТИРАМ ПРАВИЛНИКА, ЗАЩОТО НИТО ШОФЬОРИТЕ, НИТО ПЕШЕХОДЦИТЕ ГО ЗНАЯТ. ДЯДОВЦИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА НАУЧАТ МАЛКИТЕ КАК ДА СЕ ПАЗЯТ. ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА НЕ ДАВА ПРЕДИМСТВО САМА ПО СЕБЕ СИ. ПРЕДИМСТВО СЕ ПОЛУЧАВА КАТО СИ ИЗЧАКАЛ ФУЧАШИТЕ КОЛИ, СТЪПИЛ СИ НА НЕЯ И ТРЪГНАЛ В ПОДХОДЯЩ МОМЕНТ... НЕ ДА СЕ ЗАСИЛИШ КАТО ОВЦА И КОЛИТЕ ДА НАБИВАТ СПИРАЧКИТЕ С ВОЙ И ДА СЕ ЧУДЯТ КАК ДА НЕ СЕ РАЗМАЖАТ И ПРИ 50 КМ/ЧАС. ВИЖДАЛ СЪМ МНОГО ТАКИВА САМОУБИЙЦИ, КОИТО ДАВАТ ЛОШ ПРИМЕР НА ДЕЦАТА.

пич, в белите страни, давам за пример Германия, дори когато си на тротоара, и всеки момент си готов да стъпиш на пешеходната вече колата намаля и ти спират!!! тук ти трябва да си стъпил на пешеходната и да чакаш, така ли ???

Как така не трябва да се наказва шофьора бе?!?! Трябва да лежи! Трябва ефективна присъда. Като вкарат 10-20 в пандиза и гладай другита как ще започнат да спират на зебрите. Тука, в Германия, ако сгазиш дете на пешеходна пътека и си превишил скоростта с 50% - директно 10 годинки, без право на обжалване. В Сингапур за това бесят. И знаете ли колко са възпитани шофьорите там...

Съгласен съм и с двамата!

Шапка му свалям на момчето - капитана от армията. Как ми се иска в армията ни да има повече като него! И не само в армията!

пешоходната пътека не е светофар, и колите не са длъжни да спират, а да намалят, и то при ограничена видимост. такъв е бил яавно и случаят, но, дори и с 20 км/час да беше минала колата щеше да помете тичащото дете. шофиорът има споделена вина с настоиниците на детето.

Темида, работата е в ниския интелект на чалгарите: колата в лявата лента е спряла на зебрата, ония в дясната лента трябва дори интуитивно да разбере /тъй като не вижда пешеходците/, че има проблем и намали /зебрата има и предупредителен знак/ .... но вместо той това дава газ! Това е чалгарския манталитет, с който се сблъсквам ежедневно в СФ.

Ти първо да се научиш как се пише шофьор, а после да се гръмнеш! Може и само второто!

И "настоИници" трябва да научи.

Гледах първото интервю на спасителя.Обясни, че той и още двама шофьори са оказали първа помощ на детето. В последствие обаче обра овациите сам- това ме дразни адски. Защо не наградят и другите хора, които са помагали- може би защото са по-скромни и не обикалят от телевизия в телевизия. Мисля, че прекали с показността си на делото, което е извършил

+ 1

Просто има там едни от КАТ,които трябва да почнат да си вършат работата,ама не да си играят на криеница и на показни акции,а перманентно,безкомпромисно и превантивно да регулират и обезопасяват трафика-в крайна сметка затова им плаща данъкоплатецът,а не да се изживяват като господари на пътния знак за превишаване на скоростта

Пешеходната пътека е напречна пътна маркировка на платното за движение на автомобили. Съответно чл. 166 важи с пълна сила, както и чл. 165.Проблема в случая е , че закона е предвидил попечител на детето във всяко съприкосновение с обхвата му, и този попечител, които също е виновник за нещастието , обяснява , че той си е свършил работата и другите трябва да се променят, което , видно, не е достатъчно.

И като си говориме по форумите, кво ?! Милиционерите слагат камери за да ни взимат парите, вместо да обезопасяват пътищата....! Главния виновник за тази и подобните на нея катастрофи е КАТ и Общината. 200 м по-надолу на същия булевард има пример точно какво трябва да се направи. И се направи знаете ли кога ? Когато един човек умря. Става дума за п.пътека и светофар с бутон ! Дано това дете се оправи без последствия !!!

"ГоворимЕ"? Мекането не присъства в правописа!

Я ми кажи каде пише че е неправилно, защото със сигурност не си по-грамотен от менЕ! На някой друг му се прави на интересен!!! По принцип тия работи с Мекането и Йекането са една съвсем друга тема...В монта си говориме за човешкия живот. Бъди жив и здрав !!!!

Чл. 196. При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да намали скоростта, а при необходимост - и да спре, за да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци.... Чл. 166. На пешеходците е забранено: 1. да навлизат внезапно на платното за движение; 2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост; ......

НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА ИЗМЕСТИТЕ ВИНАТА ОТ ШОФЬОРА!Детето и дядото нямат вина - пресичали са на пешеходна пътека! Дано детенцето се възстанови бързо и изцяло!

Щом вече е имало спряла кола да дава път на пешеходната пътека той е бил абсолютно задължен да спре, независимо дали вижда пресичащите или не. Освен това е карал със скорост по-висока от допустимата на това място. Там е 40 км/час и аз самата много често съм била притискана от каращите зад мен и псувана, затова че я спазвам.

Шофьорът има вина, но майката да не я прехвърля само на нея, защото с ушите си чух думите на дядото,че е изпуснал от ръка детето и то се е затичало. Дано на никой не му се случва такъв инцидент и детето да се оправи максимално добре.

Мисля, че организацията на движението е скапана, както пътя така и тротоара. Откачено е да се правят многолентови скоростни пътища и да слагат пешоходни пътеки, инцидентите са неизбежни, трябват подлези и надлези, но с подръжка (не да те е страх да минеш) осветени, чисти и безопасни. Но се прави по-ефтиното - да се боядисват пътеки от време на време приружени със знак в храстите. Културата на пешоходците е като на стадо, родители прехвърлят деца през парапети и мантинели, водачи карат като изтребители, отделно че пътеките са слижени на малоумни места, като завой без никаква видимост и т.н.

Адски прав си. Там въобще не трябва да има пешеходна пътека, а някакъв подлез или надлез. От друго страна, ограничението е 40 - и тогава се замисляш кому е нужен широк двулентов път с предпоставки за висока скорост, когато тя е недопустима. Парадоксът е пълен и не за първи път. И, разбира се, от това страдат винаги най-невинните и най-незаслужилите.

Какви подлези, надлези, високи скорости. В град се кара бавно, затова скоростта е ограничена. Пътищата са широки за да поемат трафика а не за да се използват за писти. Ако в София караш с максимално разрешената скорост, създаваш задръстване и тези след теб започват да надуват клаксона.

Не е нормално да бъде сгазен човек на пешеходна пътека. Само в България се случва така, че когато пресичаш да се оглеждаш и на пешеходна пътека! Никъде другаде го няма това!

Нека да позная - някой е спрял да направи път на детенцето и друг зад него е тръгнал да го изпреварва. Почти всеки ден съм свидетел на такива случаи. Според мен, за изпреварване на пешеходна пътека трябва да се дава затвор и пожизнено отнемане на книжката. Може и примерно глоба от няколко бона. Ей тогава вече водачите ще бъдат добре "превъзпитани".

Позна!

Кви няколко бона глоба, бе човек? Нали ония ден хванаха един бакшиш без книжка и с 50К от глоби ...не плаща човека и пак си кара... най-много да отнесе една условна присъда

СЪГЛАСНА СЪМ кучето скача според тоягата за нас само тояга и тогава вече разбираме от дума ....тая наша робска психика само от бой ..... и хомот разбира

Пак неприятен инцидент от безумието на всички. Защо ли, при толкова приети норми? В ЗДвП, раздел XXII са посочени изискванията за поведение водачите към пешеходците. В чл. 8, ал. 8 от Закона за закрила на детето е посочено изискването и задължението да не се оставят без надзор и грижа децата до 12 год. възраст. Пак в този Закон са изброени куп агенции, съвети и комисии, които на практика само си местят гъзовете от стол на стол. И това се повтаря постоянно, а ние си пишем за безобразията по нашите родни пътища.

Аз съм от гр. Пловдив и живея до колелото на панаира, там е нещо страшно , ако решиш да пресичаш. Та думата ми беше, че миналата година по- същото време стана точно същата катастрофа. 10 годишно момиченце си пресича на пешеходната пътека, всички коли са спрели само един малоумник в крайна дясна лента НЕ! А детето беше стигнало почти до тротоара. Метна го като гергьовско агне на тревата. Не нямам думи за такива отрепки. После по-жални от тях няма. Гледали тъжно и уплашено. И пак казвам НЕ няма такова животно никъде като тези убийци! Това е моето мнение и нищо не може да го промени.

Преди 20 години и аз имах лек сблъсък с една Ифа, докато пресичах на Сточна гара в Пловдив. Светна жълто, първият ред коли спряха и аз хукнах да пресичам, за да хвана автобуса. Тогава м приятел ми подвикна нещо, забавих се малко и в следващия момент ме връхлетя Ифата, минаваща вече на червено. Добре че се забавих с части от секундата и само ссе оттласнах с ръце от кабината на камиона... Ако бях 10 сантиметра напред, щях да съм под гумата. Щофьорът спря след кръстовището, аз се качих на рейса и чак тогава ме обля студена пот.

Не мога да разбера какво още тази скапана държава чака! Трябва мигновено да се започне изграждането на полегнали, и то високи, полицаии пред пешегодните пътеки!!! Вместо да режем лентички пред всякакви тоалетни, да започнем да режем лентички пред зебри с полегнали полицаи - от това поне ще има смисъл...

Това е най-разумното решение! Първосигналните чалгарци не подлежат на превъзпитание!

На едно място, покрай една детска градина има пешеходна пътека, от двете страни на която има "легнали полицаи". Всички преминаващи оттам коли, до една, са като мравчици, и да искат не могат да форсират. Така трябва да е навсякъде, където има пешеходна пътека!

Има и друго решение хай-тек: Светофари с бутон за пешеходците, програмиран така /+ фотоклетка/, че да да не се вкл. "зелено" след всяко последователно натискане на бутона, а само след като минат 1-2 мин. от предишното "зелено". Това се прави, за да се избегне задръстване пред пешеходната пътека, заради често ползуване от пешеходци

Жалко за горкото дете, че е пострадало заради неотговорните си родители. Най важното нещо за един родител е да научи детето си как да се пази, а не да му внушава, че е безсмъртно на пешеходна пътека. Хора, учете децата си когато пресичат вниманието и погледа им да е към колите, а не към телефона или нещо друго. Каква полза, че ще осъдят щофьора, ако детето ви пострада?

Малко хора ще разберат за какво говориш!

...на теория ДА, но на практика нищо или почти нищо не можеш да направиш, ако се случи! Заради това казвам, че трябва и гражданска отговорност! На листовките дори пешеходец да пресича на не регламентирано място пак е с предимство, факт!

Можеш да направиш и то е да караш бавно, тогава най-много някое ожулено коляно и толкоз. Само че всички мислят, че правилата не се отнасят за тях, още по-малко законите на физиката. Тук гледам, че изкарахте шофьора най-малко виновен... Не мога да разбера, накъде отива тази държава. Със всеки ден ставам все по-голям песимист, че ще се оправим някога

Това е така!

а вината на стареца който е бил с детето не е ли неоспорима , къде е гледала тая пенсия та си е пуснала детето само да пресича , а вината на общината че няма сфетофар , или подлез или надлез , все шофьорите били виновни

Разбира се че САМО шофьорът е виновен! Инцидентът е станал на ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА, какво повече искаш да има, хеликоптер да прелита с пешеходците!?!!!!!

и ти ще станеш някой ден пенсионер...

"Битието определя съзнанието!Напълно съм съгласна с Маркс,който усилено се изучава в запaдните страни.Пълна и повсеместна анархия цари в страната.Нужно е по-ефективно въжпитание в детска възраст и по големи наказания и глоби в зряла!

Виновен е и дядката...длъжен е бил да държи детето за ръка и да се оглежда! Знам го мястото....наистина си е опасно....никой не кара с 40 там! като ги пусне отгоре /от ОМВ-то/ сфетофара и се изстрелват като изтребители! Трябва да си отваряш очите на четири....не се ли пазиш сам, няма кой да те пази! Не опрадвадавам шофьора, не ме разбирайте грешно, но принципно каквото и наказание сега да му се наложи....все е тая! нали четохте, че някакъв тарикат си кара с наказателни постановления за нарушения на ЗДв /от глоби/ за 50 000 лв. и му дреме на ....

ДА, виновен е, че не го е карал с танк. Така детето със сигурост може да бъде опазено от чалгар, който само гледа как да изпревари.. на пешеходна пътека.

Шофьорът, че е виновен, виновен е, но има и друг момент, който е важен! Това е дете, то не разсъждава като възрастен, как е пуснато само да пресича пешеходна пътека? Преди години и аз щях без малко да блъсна дете на 5-6 години, което пресече пешеходната пътека бягайки, аз като погледнах на тротоара не видях никого, едвам спрях, хем с малка скорост, огледах се да видя къде са родителите му, но не ги видях. Именно заради това навремето имаше в училищата няколко часа провеждани за това как се пресича и за елементарни знаци... вярно, че на времето нямаше такова движение по пътищата, но къде са тези часове сега? П.П. Трамваят е с предимство на всякъде, дори на пешеходна пътека! Трябва и гражданска отговорност!

За пешеходна пътека става дума, бе тъпънар. Не е пресичало където му падне. Стига сте се правили на малоумни, знаем как става - по-близката кола спира на пътеката, а онзи от следващото платно хвърчи с бясна скорост, все едно е единствената свиня на планетата.

Съгласен съм с това мнение! Обикновено съвестен шофьор спира на пътеката, а този до него в съседната лента въобще не го интересува - имал съм случаи в които като гледам някой идиот до мен с каква скорост карам, въобще не искам да спирам, и не спирам за да предпазя пешеходеца. Ако спра и пешеходеца тръгне и не съобрази, че трябва да се предпази от идиота да мен.... Истината е, че трябва в началото да го отнесат доста хора, с доста солени присъди и има вероятност хората да се стреснат и научат, че трябва да се спира на пътека!!!

Виж не оневинявам шофьора, а казвам че знам точно какво се е случило и че в много случаи просто аз специално не пускам пешеходци за да не стане това което е станало защото преценявам че този отзад или от ляво няма да може да спре. Ама това е въпрос на способности и много опит. И също казвам че стария закон за пешеходните пътеки беше по-добър и затова имаше по-малко блъснати на пешеходна пътека, а относно дали съм тъпанар само аз си занам ...... Ако искаш прочети още веднъж какво съм написал, ама внимателно....защото съм подплатен с 20 годишен опит зад волана и определено мисля че не пиша глупости...!!!

Колега, спира се, както навсякъде другаде по света. И се кара бавно, за да може да се спре безопасно за всички. А истината е, че телетата на пътя трябва да влизат в затвора без споразумения и "неумишлено" - кое му е неумишленото нарушаване на куп правила???

В този слуай нямаш никакво право да говориш даже. Грешката е масова, но е изцялно на шофьора. Също толкова опасно и масово е непускането на мигачи - пешеходците пресичат, а колата - хоп, с мръсна газ завива. Познай кой се измъква с 'ами той притича' след това.

А между другото има едни гумени като пъпки на асвалта дето в Испания съм виждал да ги слагат преди пешеходните пътеки ( незнам как се казват ) вместо л.полицай, ама са много по ефективни, предпазват на 100% и не чупят колата и колата на сняг и дъжд не може да се подхлъзне и имат много предимства, ама тука не се изпозват сигурно щото са по скъпи от камерите и не дават пари ( разбираш ли ? )

Тая катастрофа е класика. Загрижения тъпунгер от дясно без да прецени правилно ситуацията ряско намалява скоростта и спира, обикновенно малко дете или възрастен човек се подлъгват и тръгват бързо без да се огледат, а водача от ляво и с 20 км. да кара няма време да реагира. Истината е в стария закон за пешеходните пътеки или светфар с бутон както е 250 м по надолу на същият булевард. Хората казаха че са алармирали за тази пътека, както аз алармирах за един светофар в Х.Димитър който така е регулиран че всеки ден става поне по една катастрофа. Никой не ми обърна внимание, ама нищо чакаме поредната жертва ...........Че има много олигофрени има, ама и организацията на движение е много слаба. Вместо да се дават пари за камери да отидат да видят в Холандия или Испания как се правят пътни настилки и как се слагат знаци...... В случая ми е жал и за детето и за шофьора защото и двамата не са имали шанс според мене...... Дано детето да се оправи !!!

И за шофьора ли те е яд, дърво ви трбва на вас, веднага на място, знаеш ли как хубаво щв се превъзпитате.

А водача от ляво да не е кьорав, че не вижда пешеходната пътека?

"Загрижен тъпунгер..." ти нормален ли си бе? Тъпунгер си ти. И да, водачът вдясно е загрижен. А този в ляво - просто няма нужната логика за шофьор.

Можеш да направиш и то е да караш бавно, тогава най-много някое ожулено коляно и толкоз. Само че всички мислят, че правилата не се отнасят за тях, още по-малко законите на физиката. Тук гледам, че изкарахте шофьора най-малко виновен... Не мога да разбера, накъде отива тази държава. Със всеки ден ставам все по-голям песимист, че ще се оправим някога

Абе, Стар помияр, какво, още десния ли да го сгази, бе! На пешеходната!!!!

На пешеходната пътека шофьорът е длъжен да спре, ако види ,че има хора, чакащи да пресекат! Да сложат камери на всички пътеки. Който не спре е потенциален убиец, затова 3 години затвор за всеки, които не спре!

хора, дайте да караме по правилата. не е трудно да спреш на червено, на стоп, на пешеходна пътека. заради такива идиоти като тоя слагат легнали полицаи та и ние да си чупим колите без да сме виновни. не че съм безгрешен на пътя, но поне мисля ка то карам. вярно е че на всеки може да се случи, ама дайте да го направим това което се иска от нас. и ако се случи - да няма последствия

Шофьора е 100% виновен, няма какво да се обсъжда, но и дядката на детето де е блял? Може ли да пуснеш малко дете да пресича пред теб?! Малоумник.

Пешеходна пътека не се коментира. Като не спираш - получаваш си наказанието. Който не му се кара в града - отива на село по поляните да гони овцете.

Е как така изведнъж се появиха 50-тина свидетели на случилото се, как пък разбрахте, че детето е виновно, да видим дали ако на вас се случи ще делите вината 50/50. Аз съм на 25 и много много добре знам как се чуства 1 човек в тая възраст като седне зад волана, такаче професорите да внимават такива като мен и тоя тип има много....

Не може пешеходеца да се освобождава от отговорност за собствения си живот и тази отговорност да се вменява на шофьора.Велосипедистите също стават все по-голяма напаст.Грешка е да се повтаря по цял ден ,че шофьорите са длъжни да пазят някой,ако той сам не полага усилия да се опази.

Няма начин сам да се опазиш! Съвсем скоро прегазиха дори хора, които се движеха по тротоара!

Всеки шофьор, хванат да застрашава движението, да бъде ЗАДЪЛЖЕН да полага обществено полезен труд в системата на Бърза помощ. Сега при необходимост спешно да се транспортира болен от линейка НЯМА кой да го пренесе до колата. В блок на 4 етажа, в който са останали да живеят само старци се търсят комшии да носят по стълбите болния до линейката - АБСУРД.

Щом има пешеходна пътека, трябва да се спира. Не да се лети с 60 километра в час. Детето е учило в училище, че на пешеходна пътека се пресича. Другата кола е спряла. Откъде да знае, че някой лети отзад. То също не вижда. За някои шофьори бързото каране е по-важно от човешкия живот. Затова съм твърдо за отнемане на книжки и при всяко следващо провинение, да се отнема за по-дълъг срок. Да видим дали няма да станат най-образцовите шофьори.

да се отнемат и коли

oбиkнoвeнa

Подкрепям.

Доколкото стана ясно детето е претичало внезапно през пешеходната пътека. Вината е и на шофьора и на детето. Така, че си възпитавайте децата да внимават. И вървя пеша, но не скачам, когато ми падне пред колите.

За всеки нормален шофьор, пешеходна пътека и дете на тротоара (дори да не изглежда, че ще пресича) означава само едно - намаляш скоростта с готовност за спиране. Не да дадеш газ, за да минеш по-бързо. Детето не може да има никаква вина, защото е дете, а в случая е пресякло правилно.

Да де, всеки път децата изтичвали неочаквано по пешеходните пътеки кат ги блъскат.

Затова така им викат - деца, защото са такива и мислят като деца, а ти явно си най-големия тъпак на планетата, ако смяташ, че детето е виновно, защото е...дете

Марина е тръгнала да пресича, защото вече е ИМАЛО СПРЯЛА КОЛА!!! Понеже е мъничка, онзи кретен не я е видял, не се е съобразил със СПРЯЛАТА КОЛА и за това без да му мисли е минал покрай нея /спрялата кола/. Освен това Марина е възпитана и знае правилата за пресичане. Пуснала се е от ръката на дядо си - да, но го е направила, защото КОЛАТА Е СПРЯЛА!

Правилата са нарушени и от двете страни. Това е безспорното. Конкретния случай е често срещан, но не е показателен за отношението шофьори - пешеходци. И едните и другите са част от една затворена система, чиито членове са еднакво тъпи и безотговорни, затова и процента на вина е 50/50. Колкото едните и другите да се обвиняват , системата е балансиране. Аз , примерно, мога да обвиня родителя , че не е възпитал детето си, защото освен права, пешеходците имат и задължения, едно от които е да се държат предсказуемо и отговорно към своята и на другите безопастност. Абсолютно огледално на задълженията на шофьорите. В случая, детето се втурва през пешеходната пътека, без да се огледа, а шофьора преминава , защото детето не се вижда и през стъклата на другия автомобил , без да се замисли защо същия е спрял. Две грешки с почти огледални резултати - едно дете (дано се възстанови напълно!) в кома и един възрастен със съсипан от самообвинения живот.

Невярно, за внезапност не става дума, защото другия автомобил е спрял. Вече споменах ,че в Естония преди пешеходна пътека водачи намаляват до минимума, защото ако на някой скимне да пресече , то предимство на пешеходците.

Ти малоумен ли си? Чел ли си правилника за движениие по пътищата изобщо. Няма виновен пешеходец на пешеходна пътека. Живея на близо и всеки ден минавам от там и като шофьор и като пешеходец. Рядко се намира някой да спре на пешеходна пътека. В подобна ситуация преди 3 седмици щаха и мен да сгазят на пешеходна пътека наблизо. Аз не съм дете което подскача изведнъж но се намери една ПАЧА дето не и се чакаше и опита да изпревари всички от дясно и така ми връхлешя в края на пешеходната пътека. Моето предложение е всеки причинил травма - да не говорим за по-сериозно нещо на съд и да плаща и за лечението и за разноските и за всичко на ударения. Ако пешеходец е блъснат докато пресича платното където няма пешеходна пътека - виновен си е сам но не и на пешеходната пътека!

Ако беше завършил и трети клас без баща ти да носи прасета на учителите, щеше да знаеш как да анализираш текст без пристрастие. Написал съм ЯСНО, ЧЕ И ПЕШЕХОДЦИТЕ И ШОФЬОРИТЕ СА ВИНОВНИ ПРИНЦИПНО ЗА ТЕЗИ НЕГАТИВИ НА ВЗАИМНОТО СИ СЪЩЕСТВУВАНЕ. Пешеходните пътеки дават предисмство само ако се използват по правилата. Независимо какво ти говорят звездите, не можеш да реагираш без да видиш и осъзнаеш заплахата. По-интелигентните могат да предвидят заплаха, но това не се изисква в закона. Изисква се да се намали скоростта и при необходимост да се спре. САМО това. Оттук нататък са интерпретации на геометрията и времетраенето на събитиията. Детето се е ударило странично в автомобила, което означава че е бягало по пътеката, което пречи да се е огляждало, което е задължение на пешеходеца. Няма да решим приоблема тук, то е ясно, затова си спести определенията за мен и мисли напред, защото ....знае ли човек?

Колите са частен случай на предвижване. Тоест: Те са с предимство единственно на определени места авто-ПЪТ. Пешеходната пътека представлява пресичане от Авто-Пътя на Стандартното нерегламентирано за коли пространство (Извън пътя). Следователно Там , на пешеходната пътека, автомобила е частен случай и се съобразява с всичко, което преминава и се движи там дори куче. Там нарушител при инцидент е Автомобилното Средство независимо от ситуацията защото ТО (автомобила) е изклъчението. Това пешеходеца да изчака движението и да се огледа е просто предписание за неговата сигурност, дори и да не го стори не е виноивен. Безотговорността на Дядото да пусне детето е условна и неясна не знаем конкретния случаи при какви обстоятелства е при положение, че има вече друг спрял автомобил. В допълнение: самият спрял автомобил е достатъчен маркер, че има пешеходец на пътеката и трябва да си заковал далеч пред нея (зебрата).

Пешеходната пътека е просто напречна маркировка върху платното за движение на автомобили, която урегулира определени права и задължения на двете "конфликтни" страни. Освен закона, които е супер несъвършен, е необходимо и едно общество с толерантност и висока култура за безпроблемното разминаване на двата потока. А мерило за толеранстността може съвсем ясно да се определи и от този форум тук. Затова докато с карането на автомобил и движението на пешеходците се решават проблеми свързани с комплекси за непълноценност и недобра образователна система ще е така.

Хубаво има вина, но не смятам че трябва да се изкарва само шофьора виновен. Това е инцидент, който възможно да се случи на всеки един от нас. Отговорност е на родитела 8 годиншно дете да не позволява да пресича само на пешеходна пътека.

Детето е било с дядо си. И колата в дясната лента е спряла и ги е "пуснала" да минат. Малоумника в лявата лента го е помел. И родителите на 8 годишни деца обикновено ходят на работа и не могат във всеки един момент да придружават децата си и да ги пазят от джигити!

Нещо не мога да ти разбера коментара. Каква точно е вината на родителя в случая? Че детето е пресичало на пешеходна пътека?!? Че е тръгнало да пресича, защото един шофьор му е направил път - нещо, което е длъжен да прави ВСЕКИ шофьор на пешеходна пътека, а в действителност много малко го правят. Не разбрах каква отговорност търсиш в случая от родителя на детето? Да е пресякло извън пешеходната пътека - разбирам. Да е изскочило внезапно на улицата пред автомобил - разбирам. Но в случая е абсолютно неуместно да обвиняваш когото и да било освен шофьора. Спрял ли е / намалил ли е на пешеходната пътека /още повече като вижда, че има спрял автомобил/ - не. Какво повече?

ето такива жени като тази трябва да виждаме, за такива като нея трябва да четем. Интелигентна, възпитана, достойна. А не нахалници, кресльовци, неморални и безочливи хора които непрекъснато ни тикат в лицето. Говаря за телевзиите, за вестниците за всички масови информационни нива. Които гонят популярност и фактически чалгализират духовната среда в страната. Продължавам да се моля за дъщеря й, това хубаво момиче да се оправи, да стъпи на крака, да няма тежки последици от инцидентна. Господ да бъде с тях.

Българинът трябва да бъде превъзпитан, не само шофьорите. Трябва да се научи да оценява живота, трудът, постиженията. Да бъде толерантен, смирен, европеец. Докато сме бездушни и завистливи, мързеливи и лоши, нищо няма да се промени. В този бит превъзпитание няма да стане.

Детето дано се оправи!Шофьора има вина -трябвало е да намали,но на пешеходна пътека се пресича,а детенцето се е отскубнало от дядо си.На такива места все пак трябва и внимание от пешеходците,не може да се разчита само на тофьорите,атове се възпитава у децата от малки.Е дядото никаква ли вина няма?Най много страда от всичко тов детето.Дано има късмет милото!

вчера един такъв шофьор на пешеходната пътека близо до дома ми ме видя че съм в средата на пътеката, не намалява, а ми мига с фаровете. Аз обърнах длан към него и му показах знакът за пешеходци. Профуча зад гърба ми. Драго ми- аз не мога да му сторя нищо на него и колата, ако се блъсна в тях, то колата ЧРЕЗ него може да ме убие. За мен условни присъди при такива случаи само ако е по НЕОСПОРИМА ВИНА от страна на пешеходеца. Напр. пресича Цариградско.

Убисво и осакатяване на пешеходна пътека е трагино и непростимо деяние, но нека видим и другата страна на монетата: Спирам защото някой е стъпил на пътеката - говори по телефона не ми обръща внимание, стои на място, аз го чакам и когато реша все пак да тръгна, тръгва и "говорителят", без да се огледа. Спирам щото отново някой стои на пътеката, присветвам, подканям да пресече - чакал нещо си и точно на пътекта имал най-голяма видимост. Пешеходна пътека - пешеходец няма, но пък велосипедист, чиято скорост на придвижване е значително по висока, от успоредно движещ се решава, да ползува рязко пътеката. Е да де, ама никой не му е казал, че ако е на платното с велосипед е участник в трафика и за него важат правилата за останалите превозни средства и за да ползува предимството на зебрата, трябва да слезе от колелото и дла е пешеходец. Примери много....пешеходците, които пресичат на "верев", другите дето си пресичат когато и където им е необходимо, не се броят...