Откриха два императорски печата в Перперикон

Перперикон е бил мощен християнски център в периода на Средновековието, каза проф. Николай Овчаров при представяне на последните находки - два оловни печата.

Обратно в новината

Коментари - Откриха два императорски печата в Перперикон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

качете снимката на този маж в твеетер да видят хамериканците изтинският индяна жонес, не холивоодският *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

в крайна сметка печатите императорски ли са или епископски..?

Случайно професора да е бил с лопатите и количката? Защо не се снима онзи , който наистина е открил печатите, и е работил там???

В най-добрите времена на Византия ,на територията й е е имало над 1000(хиляда)манастира. Само в един от тях-Константинополският манастир Студион е имало 1000 монаси. И когато един или друг манастир е бил действително важно християнско средище-това безусловно е отразено в историческите извори ! Това е аксиома ! Може ли този пишман-историк да докаже тезата си за манастира в Перперек с поне едно -единствено сведение от исторически извор ? Не може ! тогава за какво иде реч- ,че той вече ,подобно на другия мистификатор Божо Шибаняков ,вече съвсем е изперкал и е крайно време да бъде,остракиран от истор.колегия и въдворен в някоя клиника !

Той отдавна е остракиран, но това за клиниката е по-трудно.

1) Приписва си заслуги за всичко открито (или тайно пренесено и "преоткрито") в Перперек. 2) Откри "тамплиерски"гробища в Русенско 3) Откри "древен" надпис от .....1986 г.(хе хе хе хе) 4) Откри "нов и неизвестен"скрипторий във В.Търново И още и още все неща, за които трябва да бъде подложен на изследване-дали чисто и просто страда от Божошибаняшка простотия или от детенце малко си е клиничен лъжец ?

Псевдопрофесорът Н. Овчаров лъже. Той не е откривател на печатите. Аз ги продадох на Кърджалийския музей.

Оппа, журналята пак ги е баламосал този пишман археолог. Питайте Бърта точно ОТДЕКА са пръстените?

Нещо много започнаха да изникват важни артефакти с глобално значение. Били сме велики, но все ме питат - а защо днес сме на това дередже? И просто млъквам, какво да кажа. Поне с открития още можем да стреснем света. Дано имат свестна съдба и не потънат някъде по частни колекции на "ценители".

...те питат, отговаряй-минали са стотици години от величието ни. Минало време. Неизбежна реалност на възход и падение. Римската империя е западала в продължение на 200 г. Важното е да можеш да станеш и да продължиш.

Каква ирония на съдбата... Прадедите ми някога са владеели целия Балкански полуостров. Създали са една от трите средновековни империи в Европа, и са давали култура и писменост на много народи... А днес наследниците им са неграмотни форумни драскачи, които се скатават от работа, за да мразят наред из интернет.

Всеки факт има значение.Като се придържаме към фактите,краят на X век бележи края на Първата българска държава,възстановена в края на XII век с въстанието на Асен и Петър.В този период,X - XII век, териториите на бившата българска държава са били под юрисдикцията на византийския император.Това еза сведение на петокласниците.

Много важно! Намерил 2 търкалца и хоп-"мощен християнски център"! И тия си вадят хляба с "разкопки" на нашите данъци! И разсъждения, внушения, изводи... Открил, че имало връзка м-у институциите в една държава... Естествено - едно време е имало истински държави...

пак глупости ,мафията мафията

ама тоя защо прилича на дедо Хари с Форд, и какво показва, дайте лупааа, на село съм намирал по интересни дрънкулки, РОДОПИТЕ СА БЪЛГАРСКИ!!! А тоя цвили за пари от нашите, защото РЕКЛАМА му е майката на всичко, понеже масите изпозадръстяха зверски.

Боже прости им.Толкова измислици и небивалици за Пер.. н и Созопол направиха нашите поръчкови археолози.Да бяха измислили нещо ,но да беше обмислено....

Еййй, много сте зле завалии.Много.По-добре четете, вместо да пишете.

Еййй, много сте зле завалии.Много.По-добре четете, вместо да пишете.

тука се е нафрашкало с турчоля и друга смрад която е е срам да се нарече българин,аз съм горд че съм българин и това което тия хора ракриват показват колко велика и стара е българия .а тази резана паплач дето била по земите ни 500 години и си мисли че кои знае какво е постигнала.не на турция в европа!добре че са били славяните ,дето са им крали децата за да заприличат и те на хора,някои от тази мургава циганска напаст!

И кое точно те кара да си горд? Историята? Топли ли те?

А теб кое точно те прави циник? Слагаш ли го в камината? Грее ли те?

Сдобил(а) си се с гордост, сега остава да се научиш да пишеш правилно на български... Иначе да се гордееш, че си българин, заради измислени и нагласени истор."факти" и гръмки "открития", е меко казано странно...

и какво добро, което не са имали дотогава булгарите, носи христянството ? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

на мен ли ми се струва, или наистина, този пор се мисли за Харисън Форд ?

Дано не прозвучи високомерно,но с тия дрънкулки тоя,ако беше един иманяр гологлав ще ходи

Сигурно ще кротнат, когато открият Свещения граал или скрижалите. Колко сме велики! Това несъмнено може да се окаже някой "одобрен" европейски проект или сламката на удавниците, търсещи препитание за "къщей хляб и аспирин" - по социалните програми.

Всичко това са глупости на таркалета.Такива мангъри има на всякаде из Родопите.От каде ще знае Индиана Доунс кое на кой е било?Стар свят, лъжовен.А пък и историята е най лъжливата наука...

Тъпото е, че сериозните и наистина ценни национални съкровища са в частни колекции на олигарси-престъпници като Черепа, например. Кога ще се намери човек на място, който да им ги отнеме в полза на България?!

Каква добра дума очаквате за този шарлатанин , мистификатор и създадетл на псевдо-сензации ? Особено като и в случая се олива от измислици и лъжи ?

Злоба и завист,няма една добра дума! Затова сме на това дередже!

Чета последните 6 коментара и в мен се загнезди съмнението, че разбирам с какво членовете на БАН си запълват времето - пишат коментари за колегите си. То бива пошлост и завист ама това вече е върха.

Не можете да си представите колко сте прави, измислици, за да се шуми колко сме велики не публикуват негативни

Явно Овчаров е решил цял живот да прави "големи открития" на Перперикон. Май верно ще се окаже,че разни иманяри му дават дрънкулки а той уж ги намира на Перперикон!

Интересно би било, ако и в нашата страна някой ден се открият скелети на динозаври. Може би при разкопаването за следващите магистрали...

Да, действително някога там са обитавали византийци, но регионът днес принадлежи исконно на преобладаващата там етническа общност.

Нещо не те разбирам. И коя е тази етническа общонст? И защо трябва да принадлежи и то исконно?

Какви византийци какви пет лева? Някога си Родопите са влизали в пределите на Византийската империя, която по дефиниция е мултиетническа държава, управлявана от владетел император - част от феодалните фамилии на определен етнос, владеещ територия населена и с други народи, но не и в периода за който се говори. В 10-12 век Перперикон е бил в пределите на Българската държава, която вече е имала обособена църква. И още, ако на Перперикон биха открили артефакти от 15 век, когато местноста е влизала в пределите на Османската Империя, би ли ознавало това,че там в 15 в са живели османци?!

Тя, историята - ще продължава да се пише. По интересно е -или както е тръгнало - дали ще остане някой в тази страна да я чете?

Коя общност имаш предвид? Перперикон принадлежи на България и българската общност. А ак визираш някоя друга общност, нека на тази общност да й стане ясно, че християнството има далеч по-дълголетно присъствие по тези земи!!!

... и траките дълги векове властвали по тези земи без да бъдат християни, но днес ги няма. Всичко тече, всичко се изменя, сам виждаш кой преобладава и кой безвъзвратно изчезва отттам, да си жив и здрав да видиш кво ще е по тези земи след 20-30 години :))))

Този човек няма ли да се умори да си самоизмисля новини, около тази купчина камънак.

Иво , какво точно би искал да намерят от теб след време ?

По-добре да не намират нищо от никой, вместо боклуци, като сега изровените ... Мангалите, като ровят из сметището поне не си измислят теории как това е попаднало там ...