9,3% ще е средното увеличение на пенсиите от 1 април

Средното увеличение на всички пенсии от 1 април ще е 9,3%. Пълната компенсация за последните три години обаче ще получат само тези, които са се пенсионирали до 31 декември 2009 г. За тях увеличението ще е 9,8%. Това са 85% от всички пенсии.

Обратно в новината

Коментари - 9,3% ще е средното увеличение на пенсиите от 1 април | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Скъпи пенсионери, гледах интервю с наглата Фидосова, в което най-нахално и просташки обясняваш е какви специалитети яде кучето й какъв му е гардероба идр. простотии.Колко ли невинни души е погубила за да има за кучката си.

Искам да уточня,че 9,3%не е средно увеличение,а максимално.Под средно в математиката се разбира може би средно аритметично. Ние като сме пенсионери,да не сме изкуфели г-н Дянков? Нали Вие сте учил математика?

и не се ядосвайте, не позволявайте да ви съкратят живота! От тази изродена герберастка сган, тръгнала да се моли за вота на турските изселници, за да се спасява по изборите, друго не може да се очаква. Затова трябва да им гарантираме мощен пенсионерски шут при първа възможност. На изборите на пилейте и не пръскайте гласовете си, изберете и гласувайте само за една партия, която гарантира и е способна да ви защити интересите. Ние сме два милиона души, ние сме страшна сила. А с милостинята отпусната от Дянков, Тиквата, Тотко, министри, МенТа Стоянова и дупедати и компания, купете свещи и ги забучете в онова сандъче с пясъка и със съответното пожелание за тях и рода им. Ние си знаем. :) Горе главите, ще ги надживеем! По-младите пенсионери, поработвайте в сивата икономика и събирайте пари за оръжие!

ето ви 5 лв и внимаваите как ще ги харчите 1 април ден на лъжата

Значи на чичо Добри от осмия етаж пенсията му ще се увеличи от 700 лв на 770 (пенсиониран полковник от РУМНО), а на жена му от 600 на 654 (пенсионирана като кадровик във М-во на външната търговия). А на леля Веска от втория етаж, пенсионирана като учителка, от 200.11 лв на 218.92...На домакинството с максималните пенсии увеличение със 124 лв, а на нейното домакинство с 18 лв...Справедливо, справедливо! И после ми обяснявайте на кой служат "сегашните" в сравнение с предишните...

По-добре да не ги увеличават-представяте ли си колко хартия ще се изпише за 5 лева-мъка,мъка.........

А КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ЦЕНИТЕ ДО ПЪРВИ АПРИЛ? А ДО 1 ЮЛИ 2013 ?

БОКОВИСТИТЕ РОДИНАТА ОПРАШВАТ ГЕРБЕРИСТИТЕ СЛЕД ТЯХ ВЪРВАТ..... ПЕНСИОНЕРИ, МИЛИОНЕРИ................ СЛАВЕН ПЪТ ВИ ЧАКА,ТРУДЕН ПЪТ!!!!

Споко,до 1 април много пъти ще си променя мнението правителството.Никой засега не казва как и защо едни ще получават по голям процент,а други по малък.Може би идват избори,а процента на 9,8 е над 2 милиона.Пълна гавра.

ИСКАМ ДА "БЛАГОДАРЯ"ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ЩЕ ВЗЕМАТ ПОД 10% УВЕЛИЧЕНИЕ НА НАШИТЕ"МЪДРИ ВОЖДОВЕ НА НОВАТА ДЕМОКРАЦИЯ"НЕКА ДА ИМ ПОДАРИМ СУМАТА И СИ КУПЯТ СВЕЩИ.А ТЕЗИ КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СА СИ КЛАТЕЛИ КРАКАТА КАТО:ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ-ПОЛ.ОФИЦЕРИ ДОНОСНИЦИ-СЛУЖИТЕЛИ НА ДС ДА ВЗЕМАТ ВЕЧЕ 770лв.ДА ВИЕ ЧЕСТИТО.

Е , няма ред у БГ и туйто . Веднъж увеличението на пенсиите е еднакво за всички , втори път процентите са според размера , сега пък според годината на пенсиониране .По нататък ще бъде според каквото е сънувал съответния задник . Оправданието сега е ,че компенсират натрупана инфлация .А мойта инфлация кой ще я компенсира , когато получавах неиндексирана заплата на която и се пенсионирах през 2012 ?

humfry

Какво представлява инфлацията? Общо увеличение на цените В една пазарна икономика цените на стоките и услугите могат винаги да се променят. Някои се повишават, други се понижават. За инфлация говорим, ако е налице общо увеличение на цените на стоките и услугите, а не само на отделни продукти. Така човек може да купи по-малко с едно евро. Иначе казано, стойността на еврото е по-малка от преди. Някои промени в цените са по-важни от други Когато се изчислява средното увеличение на цените, по-голямо тегло се дава на цените на продукти, за които харчим повече например електричество, отколкото на цените на продукти, за които харчим по-малко например захар или пощенски марки. Различните хора купуват различни неща Всяко домакинство има свои различни навици на харчене: някои притежават автомобил и ядат месо, други пътуват само с обществен транспорт или са вегетарианци. Средните покупателни навици на всички домакинства определят какво тегло получават различните продукти и услуги в измерването на инфлацията. За измерването се отчитат всички стоки и услуги, потребявани от домакинствата: -всекидневни стоки (храна, вестници, бензин) -дълготрайни стоки (дрехи, компютри, перални) -услуги (фризьорски услуги, застраховки, жилищни наеми) Сравняване на цената на пазарската кошница на годишна база Всички стоки и услуги, които домакинствата потребяват в течение на годината, формират кошница. Всеки продукт в кошницата има определена цена, която може да се променя с времето. Годишният темп на инфлация представлява цената на цялата кошница в даден месец в сравнение с цената през същия месец на предходната година. Пример за изчисление на инфлацията и повече информация на следното УРЛ: link

humfry

Пример: Количество, купено през базисната година: 150 хляба 1,50€ = 225€ 100 чаши кафе 2,40€ = 240€ 12 подстригвания 20,00€ = 240€ 1 зимно яке 145,00€ = 145,00€ Обща цена на кошницата - 850€ Ценови индекс - 100,0 Количество, купено една година по-късно: 150 хляба 1,30€ = 195€ 100 чаши кафе 2,40€ = 240€ 12 подстригвания 22,00€ = 264€ 1 зимно яке 176,00€ = 176,00€ Обща цена на кошницата - 875€ Ценови индекс - 102,9 Темп на инфлация - 2.9% Количество, купено две години по-късно: 150 хляба 1,60€ = 240€ 100 чаши кафе 2,15€ = 215€ 12 подстригвания 23,00€ = 276€ 1 зимно яке 160,00€ = 160,00€ Обща цена на кошницата - 891€ Ценови индекс - 104,8 Темп на инфлация - 1.8% Направете си списък с нещата, които купувате през цялата година месец по месец, както и услугите които заплащате, след което започнете да сравнявате със списъка от следващата година. Преди сравнението изпийте хапче за глава, не че ще ви помогне, ама все пак. Няма да откриете 2% годишна инфлация на НСИ.

искам увеличение от след 2033,тогава отивам с трите ръце да гласувам за герберастите

А, пари ТЕ на ДЕЦАТА-ИНВАЛИДИ! или, тях кучета ги яли. Те не трябва ли да съществуват ?

Хубава дата са избрали - 1 април! Баш като за т`ва правителство! Мамини златни... Да ви е.а м...

Само приказки приказки за да заблуждават народа че мислят за него и да гласуват за тях а до 1 април или 1 юли има много време .чака ни жан виденова зима и това увеличение ще е нищо след близо 1 година Вън от управлението некадърници

Държавните хрантутници ще си поемат ли изплащането на осигуровките сами. докога някой ще ги дундурка и щи паразитират върху неговия гръб. Намаление на пагонаджиите в МВР и МО. Тия със бюджетните заплати ще се радват на увеличението от януари а пенсионерите, който стигне от април. Двойни комунистичеко - мутренски стандарти.

Тези наистина работили във времето на социализма хора, които изградиха основната маса от имущество за разграбване, пенсионирали се в първите десетина години на "демокрацията", сега получават мизерни/най-много около средните/ пенсии, а "демократизаторите" и "честните приватизатори" се уредиха с тавана на пенсиите и не им стига. Капитализъм и "демоКРАДция"! Но разплата по човешки все някога ще има, ако хората са хора, а не зомбита.

Борисов и Дянков трябва да са смирени до земята защото150 лева пенсия е задължаване на децата да гледат родителите си.,а за техните деця да не говорим.. Това е скотска държава ,защото един пенсионер,има право тепърва да живее ..да пътува да прави нещо за себе си .

Не съм бил държавен служител, нито полицай или военен.Работех и се осигурявах така както го изисква закона и затова вече една година откакто съм пенсионер държвата ми краде по 60 лв. или на година 720 лв. Същите тези МОЙ ПАРИ любимата ми държава ги дава на разни мързеливци, които или не са работели нищо, или още по-големия идиотизам в момента получават по-голяма пенсия от заплатата, която някога са заработвали. Е нема такава държава, това се случва само в комунистическа България!

Оказва се, че и Т. Младенов не може да смята /прави се на калинка/. Увеличение на пенсиите с 9.8% трябва да стане след като те се индексират с нивото на инфлацията, която за 4 години до 1 април 2013 г. вероятно ще надхвърли 30 %. След това с увеличението от 9.8% което обещават, пенсиите трябва да се увеличат общо с 43%. В противен случай увеличението на пенсиите ще е лъжа.

Сляп ли си или късопаметен? Как може да твърдиш, че инфлацията е 30% за 4 години, та тя е едва, едва 2.5%... В края на 2009-та бензина е бил 1.80, а сега е 2.80. Ами газта, хранителни продукти, ток, и т.н., и т.н.

Вярно беее!!!

Добре, прочетохме всичко, но никой не пише за детските надбавки за деца или те не са важни! Как може да се гледа 1 дете с 35 лв. на месец.

Ами както "може" да живее човек и с 150лв пенсия или 270лв МРЗ. Всъщност то това не е живот, а преживяване. 35лв и за куче не стигат, камо ли за човек...

За бездомните кучета по приютите,бяха казали че едно им струвало на месец 350лв.

Нормално е тези властници да накажат най-много пенсионерите с най-голям принос за държавата! Хич не се учудвайте-така е, когато малограмотни управляват образовани. Примери да искате-БАН, медицина и пр.

Само приказки приказки за да заблуждават народа че мислят за него и да гласуват за тях а до 1 април или 1 юли има много време .чака ни жан виденова зима и това увеличение ще е нищо след близо 1 година Вън от управлението некадърници

Няма да има увеличение на майченските и детските,но ще се увеличат заплатите от 01.01.2013 на всички депутати и министри,ще се запазят привелегиите на МВР и военни.И така след години няма да я има България.

Ако сега трябва да внасям осигуровки няма да внеса и лев.Не искам някои работещ да ми дава пенсия,а да ми се върнат парите,които съм дала за осигуровки с лихва - ще ми стигнат за три живота.

Независимо от увеличението, което обещавате, неприятното чувство от предишните години си остава и не се надявайте на гласа ми, а и на тези около мен, ако това е целта ви !

А тези, които останаха с малки осигуровки,защото шефовете милионери не искаха да ги осигуряват на колкото получават? Какво да правят те с 200 лв.пенсия, защото споменатите си тъпчеха гушите тогава и никой не ги потърси за отговорност.

Защо на майките да не се вдигне обещетението. Със 240,00лв.гледа ли се дете. На майка с едно или две деца е редно да се дава поне минималната работна заплата за страната. Затова няма да има българчета, как да ги гледат родителите с тезе пари.

През лятото, когато всички си пекохме гъзовете на слънцето Семерджиев спомена за още 15% върху тока до края на годината. Това прави почти 1/3 отгоре за началото на 2013. А на пенсионерите ще дадат от 15 до 20 лева увеличение, което няма да компенсира дори разликата в цената на сиренето от миналата година. Аман!

Когато преди няколко месеца вдигнаха пенсиите на част от пенсионерите с 8,92 лв / 6,55 % / , тогава токът скочи с повече от 13 % . И сега пак слушаме поредните обещания, които ЕВЕНТУАЛНО може да станат факт точно преди изборите ... А Станишев редовно повишаваше пенсиите с по 21 % на година и даваше Коледни добавки за пенсионерите . Забравих, че Дянков каза, че в САЩ нямало такова нещо като Коледни добавки, но пропусна да ни каже, че там никой не работи за 200 долара на месец и че бензинът там е значително по - евтин отколкото у нас ...

Ама и в крайна сметка какво ни утешава как е в САЩ, ние искаме в България да е по-добре, защото ние не живеем в САЩ. Тези приказки единствено карат хората да се замислят и ориентират към страните с по-добър жизнен стандарт, защото не го получават в собствената си страна, а и няма изгледи да го получат в близките 100 години.

Колко беше прагът на бедността в БГ ? 220 лв ? Защо тогава се говори за праг на бедността и какъв е смисълът от това понятие за измислената им статистика, след като е факт, че 700 - 800 хиляди пенсионери у нас едва преживяват с по 145 лв пенсия ? Многократно питах каква е месечната издръжка на премиерското куче - 145 лв, по - малко от 145 лв или повече от 145 лв ? Но откакто взех да задавам този въпрос, премиерът ни странно спря да говори за кучето си и пържолките му ... Толкова ли е неудобен този въпрос, че не ни казва каква е месечната издръжка на кучето му ? Питам не за друго, а за да се съпостави цената на живота на един български пенсионер с месечна пенсия от 145 лв и цената на живота на премиерското куче ...

Добър въпрос. Бас ловя, че песът на премиера не плаща ток и вода?

питам се дали в този форум има някой който да е блажодарен от това правителство и изобщо от действията му ,аз съм на 62г и виждам само КРАДЦИ иЛЪЖЦИ и едни ТЪПУНГЕРИ това правителство на боко тиквата ПРОВАЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ.

АМА ТИ НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ВЕЧЕ ДА СИ ОТСТРАНЕН?????????

питам се дали в този форум има някой който да е блажодарен от това правителство и изобщо от действията му ,аз съм на 62г и виждам само КРАДЦИ иЛЪЖЦИ и едни ТЪПУНГЕРИ това правителство на боко тиквата ПРОВАЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ВСЯКЪДЕ.

Калитко ,Калитко ни месо ще ядеш ни банани ще караш на вода и сол бойко така ни е обрекъл ,но и за него идват тежки дни можили една майка с 240лв да гледа дете , може ли един пенсионер да кара с 150лвпенсия как я мислиш бе бойко ,А ЗА ТИЯ +ГОДИНИ КЪДЕ Е КОМПИНСАЦИЯТА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ТИ ГИ УМОРИ ТИ ГИ ПОГУБИ ТИ НАПРАВО ГИ СЪСИПА .Отиди си по навреме от където си дошъл и остави хората да живеят малко по спокойно .

humfry

Цените и инфлацията в България През 7.01.2005 г. цената на бензина е била 1,24лв/л, на дизела 1,25лв/л, а на пропан-бутана 0.70лв. На 22.12.2009 г. цената на бензин А95 е била 1.88лв/л, а на 18.09.2012 г. е 2.80лв/л. Това е увеличение с 49% от 1.1.2010 до 18.9.2012г. или с повече от 16.33% на година, защото 2012-та още не е изтекла. 01.07.2010г.: От днес влизат в сила новите цени на природния газ, електрическата енергия, парното и топлата вода, които бяха постановени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на 28 юни. Най-голямо е поскъпването при природния газ - 24.63%, следвано от увеличението на парното и топлата вода, което достига 18.6 на сто и скок на електрическата енергия, която поскъпва до 2 на сто. 01.07.2011г.: От днес влизат в сила новите цени на електроенергията, природния газ и парното. Средното увеличение на тока общо за бита и за индустрията е с около три на сто. По някои от тарифите за малките и средни предприятия, които също купуват ток на регулирания пазар, увеличението на цената на електроенергията ще е с около 5 процента. Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1 април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента. На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното, отбелязва БТА. За София парното ще поскъпне с 4,55 на сто. Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто, в Пловдив - с 6,76 процента, в Бургас - с 5,54 процента. 01.07.2012г.: Електричеството поскъпва с 13 на сто, водата с 5 на сто, парното с 3 на сто, а синьото гориво с близо 5 процента. Това са просто единични примери. Посочените цени се увеличават многократно през годината, не само веднъж годишно. Освен това цяла вечер няма да ми стигне, за да изброявам всички стоки и услуги, на които цените са се увеличили в пъти през тези периоди. Но всички вие надявам се осъзнавате, че това не са просто плод на нечии фантазии, а самата реалност. Ами за намаляването и замразяването на доходите трябва ли да се пише? Ами купищата измислени такси, ами надутите сметки, ами рекета от страна на монополистите? Е, къде са тези митични 2% годишна инфлация, питам аз и отговор не чакам? Какво е това бъдещо увеличение от 10-20лв на фона на този див, див капитализъм? Ама не ни ли писна да ни правят на маймуни?

Как така няма да увеличите майчинските и детските бе тъпунгери ?! как ще има деца в тая държава, като провеждате политика на геноцид ?! Нека да се изплащат по-високи детски и майчински на семейства, където родителите задължително имат средно образование !

Тези пари са подарък за ромите: Прави 8 деца и си докарва някоко хиляди лева от детски и майчински, а децата ги пуска по улиците да просят. Ти ходи да работиш като си нямаш друга работа. Имам 2 деца, но съм на мнение че майчинските и детските не трябва да увеличават.

Покрай сухото гори и мокрото, така ли да го караме, защото не можем да измислим нещо по-разумно?

Колко роми със средно образование познаваш ? Начина на живот на циганите и българите е коренно различен, за да се осигури нормален статус на едно дете в средностатистическо българско семейство е необходимо държавата да се погрижи, ТОВА Е НЕЙНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ !

Така по думите на социалния министър Тотю Младенов ще се разпредели справедливо индексацията, която трябва да покрие инфлацията.................... Като ще се покрива инфлацията индексацията не трябва да бъде еднаква.Не може с 14лв при едните и 70лв при другите да покриеш едни и същи разходи при увеличение на стоките.За коледни добавки или друго увеличение е справедливо еднаквия процент но тук става въпрос за съвсем друго разпределение.

Попитали Симеон Дянков: Защо пенсиите ще се увеличават от 1 април догодина а не както заплатите от 1 януари ? Дянков отговорил: Както си спомняте навярно,премиерът преди време правилно каза,че пенсионерите са лош материал.За толкова дълго време преди изборите ще забравят кой им е вдигнал пенсиите.

А и ще поизмрат няколко хиляди, нали Дянков!?

"Режийните вдигнаха инфлацията до 3.1%" И медиите работят в полза на стъкмистиката.

За определени "управленци", дето ни натикаха в кочината няма таван на пенсиите. Таван има за простолюдието вече 19 години. И ще трябва да има ежегодно пълзащ таван за всички.

Е няма да е от първи април-най-рано от 1юни. н Не бързайте....има време....

Пояснявам - на кого " , защото в изречението е допълнение , СИРЕЧ- ПРЕДМЕТ , ЗАСЕГНАТ ОТ ГЛАГОЛНОТО ДЕЙСТВИЕ !!

С 9 или 50%, все има недоволни. Пак е добре, имайки предвид, че е криза. Като чета по тези форуми, освен негативизъм друго не виждам. Главно неблагодарници, които нямат друга работа освен да пишат (като мен).

Г-н измислен пенсионер, Вие сте толкова пенсионер, колкото политиката на социалното министерство е социална. В България има мозъчна криза, която поражда жестоко слабоумие. И ето го резултата - години наред геноцид и разграбване.

Ти си толкова пенсионер, колкото и аз. Няма пенсионер да каже, че му е все едно каква пенсия взема. Ти и си един нещастен провокатор, платен от ГЕРБ да пише глупости по форумите. Жалко, че има такива хора без достойнство

.. или още по-лошо, ако не си платен, а само гледаш да оближеш някой задник с надеждата, че задника ще те издърпа от калта.

1. Правилно ли ви се струва стилистично: С колко ще се увеличат пенсиите и НА КОИ? НА КОГО - не е ли по-правилно? 2. Иначе - какво да коментирам новината??? Знаете ли, че още преди 20-тина години има гласуван закон, че който е бил министър или зам. министър поне месец - има право на хубава пожизнена пенсия, независимо от това на колко години е, какъв му е стажът и т.н.?

Ами да, има, вика му се конституция. Прочети ми коментара, намира се малко по-надолу.

Така ли? И никой не иска да я пипне, нали? ОСОБЕНО герберастите, които извъртяха близо 100 министъра и зам. министъра, които се ползват от тези благини! И - доколкото имам някакъв свеж спомен - СДС гласува тогава тези пенЦийки!

А ще се увеличат ли инвалидните ,плащани от Социалните.

Колеги пенсионери, нека се откажем от тези 3 евра, нека ги оставим на държавните служители, държавата има нужда от нашите помощи.

дано преживеем зимата и да се хванем за зелено,пък тогава може да сепорадваме на" увеличението",поне тези,които оцелеят.

Довиждане, довиждане, довиждане. Довиждане, боклуци!