Трудовият стаж ще може да се проверява онлайн

Натрупаните години трудов стаж, както и размера на пенсията, ще могат да се проверяват в интернет.

Обратно в новината

Коментари - Трудовият стаж ще може да се проверява онлайн | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и как по дяволите да си проверя стажа

"от всекиго според възможностите, на всекиго според заслуженото"- колкото са работили , толкова да получат! когато са вземали хонорарите от халтурите, не са ли попълвани ведомости и одръжки? нови закони- защо не направят и за мен, от 1989г. не съм се подписвал на чужда ведомост за пари!!! ще стане както преди, художник и писател доказват стаж на певец, певец и художник доказват стаж на писател, певец и писател доказват стаж на художник. всички доволни!!!

Е...това вече е нещо умно! Ще бъде още по-добре ако % пенсия от заплатата стане, както в Европа - 60-70%, а не както в България (сега) 41%!?

Ама те и преди не внасяха. Вервай ми! Това работех.

Класическата творба за мравката и щуреца описва много точно създалата се ситуация. Явно е, че щурецът не си е плащал пенсионните осигуровки или е плащал към минималната работна заплата. Мравките над 50г. добре помним стандарта на живот на щуреца през 60-90те. Така че, ако бяха отделяли по някой лев за пенсия сега нямаше да плачат. А тази акция не им прави чест, както и на самите артисти.....

Когато настъпи демокрацията, по-голямата част от естрадните ни певци бяха първи демократи - размахваха символите на СДС, пееха и пъчеха гърди по митингите на първите редици. По тоталитарно време много от тях пееха на ушенце на бившите комунисти, ставаха "заслужили", "народни" и т.п. артисти и се докопваха до разни привилегийки, недостъпни за простосмъртния народец. През последните години тичаха от една предизборна проява на друга, без оглед за коя партия става въпрос - важното е да пада хонорарец. И понеже бате Бойко много обича да се връща в миналото, може да им напомни това, като обвини БСП, СДС и всички останали партии, както прави с обикновените простосмъртни - майки, болни, инвалиди и пенсионери, когато става въпрос за социални плащания!!!

Няма логика в това ние да си търсим по месторабота документите за пенсия.Би трябвало при напускане/съкращаване/ счетоводството да се погрижи заедно с подпечатаната трудова книжка служителя да си получи прословутата бележка за доходите. Аз/и не само аз/ не съм знаела изобщо че е нужна такава бележка. А при подаване в пенсионното на дакументите за пенсиониране, от там трябва да издирят служебно всичко което е необходимо, защото ние сме плащали на държавата и тези документи са в нейните институции. През последните 20-тина години почти не остана предприятие или институт който да не фалира или да си смени статута или собственика.По какъв начин мога да си намеря нужните документи, да наема дедектив да ми издири кой ги съхранява?

Е, само това да направи държавата или може би трябва да кажа - правителството, ще се успокоя, че нещата потръгват. Да се признае трудовият стаж на хората, работили на свободни професии и плащали осигуровки години наред. Аз имам няколко години непризнат трудов стаж при платени осигуровки - малки неточности във внесените суми доведоха да това да не ми бъде заверена осигурителната книжка. В момента работя на трудов договор и получавам допълнителен процент за натрупания трудов стаж, но ето тези проблемни годинки ги няма и процентът е по-нисък. Отделно ще трябва да работя още десетина години след навършване на пенсионна възраст или да се примиря с незаслужено ниска пенсия. Майка ми се пенсионира на 55. Почина на 59. Аз дали ще доживея до пенсия - 70 години, така като гледам? Защо няма никакъв начин да се уредят подобни нередности в документите, да се плати спокойно някаква сума или да се върне надвнесеното, ако съм надвнесла, да се поднесат извинения от държавата, защото аз не се чувствам виновна за безумните закони и подзаконови уредби, които ме изтормозиха и нарушиха правата ми и вярата в държавата ни?

Дано сега не се омотат в търсене на "мой човек" да напише софтуера и опапа парите и в бомбастични решения по повод на вкарването на данните.

Вчера гледах изказването на Маричков и се подразних. Значи според него държавата трябва да пази документите за неговата пенсия, докато при всички други е точно обратното - Те са задължени да събират документите къде са работили и да си пазят трудовата книжка! Екстрадните изпълнители да не са нещо специално? Цял живот се радват на добри условия, ами сега се държат сякаш хората са им длъжни с нещо.

ВСЕКИ СИ ПАЗИ КВИТАНЦИИ ЗА ПЛАЩАНЕ.АКО ЛИ НЕ...ЩЕ ЧЕРПИ ОТ ЗАПАСИТЕ ПО СМЕТКИ.

няма и няма да има управия ! Въпрос на мислене. Ето хората /културтрегерите/ отново са оставили Господ поне две крачки след тях., за останалите да не говорим. Ако не беше китарата на Маречков, просто българия нямаше да я има. Предлагам минимум 10000 лв. пенсия за тези незаменими таланти и още толкова, ако докажат стажа и осигуровките, които са си плащали след като са изгоряли документите им. Питайте ги и ще видите, че може и да им е малко. Само като се появат по медийте , за оказаната ни чест трябва да дадем мило и драго. Така, че давайте мили наши ЗВЕЗДИ, ние без Вас просто загиваме, а кой ще работи да пълни здравната каса, поговорете с лекарската гилдия, вижте там разберете се!!!

А, за милионите българи, които са работили при новите богаташи, които не са осигурявани, или осигурявани на най-ниската заплата, а да не говорим, че има нахалници, новобогаташи, които притискат наемните работници да ги осигуряват на 4 часа, напр. охранителните фирми, въпреки че режима им на работа е 24 часа.

искам да кажа че лукса в който живеят тези певци артисти култур трегери не се връзва с това за което са осигурявани как лили живее в такъв разкош като е със пенсия 96лв. ако от хонорарите им се отделяще и за осигуровки щяха да със пенсийнад тавана но не те всичко излапваха и изпиваха и после през задния вход ...също като калоянчев и стояна тя да каже дъщеря и на колко години е и колко стаж има сега се сетиха за пенсии откъде аз без тяхната култура мога а и повечето можем но те без моя труд не могат това е -ако им изнася !

Отворко, като си такъв умник, я кажи как точно да преодолея защитата на сайта на НОИ, за да видя с ПИК своите осигуровки?

Влизаш в nssi.bg после справки, после социално осигуряване и като ти се покаже защита кликваш на предпоследния ред с червения щит и те пуска . Провери си сега социалните осигуровки

Когато на някой не му намират дохода му слагат минимален за тях защо да е по различно??

Трудовият и осигурителният стаж са две различни неща. Ако не са плащали за пенсия - каква пенсия искат??? Да не би майка ми, която е на тяхната възраст, да е работила по-малко, ама взема 150 лева пенсия. Само реват колко били дали - хубаво, талантъ им не може да се пренебрене, а колко са платили? Всички крият доходи и НАП го доказа - после нямали пенсии - ами няма да имат. Ако аз не плащам, ще имам ли? Защо не мерят всички с един аршин? Значи - могат да ходят по концерти, да не си плащат данъците, да крият доходи и после с цялата си наглост да реват, че нямали пенсии. Никой не им е длъжен, нито аз, нито държавата.

Доколкото си спомням преди 1989 год и доста години след това свободните професии каквито са уважаваните от мен естрадни певци, бяха задължени сами да си внасят осигуровки върху хонорарите за пенсия,а работодателят им внасяше само процент за трудова злополука. Те май нещо бъркат данъците които са им удържани върху дохода с осигуровки за пенсия, каквито много рядко някой плащаше сам. При всички случаи, ако са си внасяли осигуровки, те не се в изгорелия архив на Концертна дирекция а в техния личен архив

Циркът ще е тотален, когато им дойде времето на чалгаджиите да се пенсионират. Сега се дуят и лъщят, но са още оборотни. Разбра се, че и данъци и осигуровки не плащат, но след няколко години и те ще реват колко много били дали за страната и хората, какви забавления и усмивки били дарили. Не разбрах какво стана с данъчните им проверки на тия. Не разбирам и защо проверките по заведенията край морето спряха

ВНАСЯЛИ ЛИ СА РЕАЛНИ ОСИГУРОВКИ ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА ИЛИ ПАК НА ГЪРБА НА НАРОДА? НА ГЪРБА НА ТЕЗИ ДЕТО СА ИМ УДЪРЖАЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ОСИГУРОВКИ. А ЗА СКРИТИТЕ ИМ ДОХОДИ ПО ФЕСТИВАЛЧЕТА, БАНКЕТЧЕТА, ВЕЧЕРИНКИ И ДРУГИ ТЪРЖЕСТВА ДЕТО СА ПОЛУЧАВАЛИ ТЛЪСТИ ХОНОРАРИ НА РЪКА А НЕ СА СИ ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИ ????? И ТУК НАМИРИСВА НА ПОЛИТИКА И НА РЕШЕНИЯ НА ГЪРБА НА РЕАЛНО ТРУДЕЩИТЕ СЕ ХОРА. ОТНОВО ПРИВИЛЕГИИ.

Лили Иванова се пенсионира с Указ на президента Петър Стоанов, помним какви бяха реакциите тогава, а сега ще се наредят вървулик от гастрольори. Защо тогава никои не е мислил да си плаща осигуровките? или е трябвало всечки да "пеем"

4492: почти си прав. Точно осигурителният стаж не излиза, излизаше има или няма здравноосигурителни права. Но е въпрос на ден-два, за да излезе. Информационната система Персонален регистър и бездруго го дава, за да пресмята пенсии. Разбира се, става дума за осигурителния стаж след 01.01.1997 г. Преди тази дата данни няма и стажът се доказва с хартиени документи, представени при пенсиониране.

Едва ли естрадните изпълнители са най-заслужили да получават пенсии без да са доказали трудов стаж.Има толкова много на които по вина на държавата некоректни работодатели не са внасяли осигуровки.Те какво да правят?Това ще бъде поредният лобизъм ако се осъществи,ще се наруши и КОНСТИТУЦИЯТА.Нали уж сме с равни права!

браво браво с две раце сам за за

Откъде парите за персонални пенсии. Май на Калоянчев отпуснаха 500 лв. Стягайте гащите. Сега певците, после Комсомола, поетите, цирковите артисти и т.н. Тези дето са плащали осигуровки да си проверяват стажа он-лайн. Да са пели, а те копали.

Страхотно! Успех!

А министър-скулптурът осигурявал ли се е като скулптур или и той ще мине по този закон. Или направо министерска пенсия.

Всеки може да установи и докаже трудовия си стаж по съдебен ред, с установителен иск до съда! Така, че и за певците до сега е имало правна възможност да установят със съдебно решение трудовия си стаж и с това решение да го докажат пред НОИ. Искам да кажа, че и до сега е имало правна възможност за това! Така, че да не се оплакват! А иначе сега, ще ги оправят пак на гърба на народа, на гърба на работещите, които са се осигурявали цял живот, пак от нашия джоб ще се плаща за съмнителни заслуги! И на мен ми се иска цял живот да не съм плащал данъци и осигуровки, да съм обикалял света и да съм си живял по кръчмите и по морето и да съм съчетавал кефа с работата, а като остарея - хайде държавата да му мисли! Еми, за това няма да се оправимЕ! Освен това ми е смешно и жалко - пенсия за рок певец - ха, ха, ха!!!

Браво! Точно така е!

Подкрепям Ви!!!

Браво, най- после да се сетят за цивилизован начин хората да разберат колко стаж имат и каква пенсия ги очаква, ако доживеем до нея, разбира се! Това отдавна трябваше да стане- то иначе има ходене по инстанции, опашки.

Но такава възможност и в момента има на сайта на НОИ - човек може и сега да си прави справка за социално осигуряване. Трябва само да се иде до местното НОИ с лична карта и да се поиска ПИК. Аз така разбрах, че преди 12 години вместо да ме осигуряват редовно в продължение на година, са ме осигурявали само месец и половина. Но тогава това беше масова практика.

В голяма грешка си, драги!!От известно време, на сайта на НОИ не може да се види Справка за социално осигуряване, дори и с персоналния код.Аз напразно влизам там и всеки път се ядосвам, че я няма тази услуга.Нещо имаш ли да допълниш???

сайта си работи токущо си проверих осигуровките. Но не се вижда стаж, нито каква ще ти е пенсията!!! Така че добре са го измислили

Явно не знаеш кой бутон да натиснеш!

ИМАТ ПАЛАТИ И МИЛИОНИ И ИСКАТ ОЩЕ . КОЙ ДА ПЛАЩА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ЧИНОВНИЦИ , ЗА КУЛТУРНИТЕ ДЕЙЦИ -БЕДНИЯ НАРОД И ПЕНСИЯТА МУ Е ПОДЕЯНИЕ ЗА НЕГО . ЕКТРАДНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ДА СИ ПРОДАДАТ ИМОТИТЕ И ЩЕ ИМА С КАКВО ДА ЖИВЕЯТ ОХОЛНО , НЕ ДА ОСИГУРЯВЯТ ВНУЦИ , ПРАВНУЦИ .

Напоследък в този сайт ги е страх от ИСТИНАТА и цензурите непрекъснато ми спират коментарите. Нека спрат и този! А Истината е, че в инф. масив на НАП и НОИ е пълна каша, супа, боза. Понечих да си проверя осигурителните вноски на един "банкомат" в НОИ и каква ми бе изненадата, когато ми показа червен ред за плащанията ми за миналата и за тази година до м-ц 07, въпреки че и час не съм закъснявала с плащанията и със сроковете по документирането на стажа . Така че и тази работа ще им е както останалата - пълна демагогия, невярна информация и празни приказки. Когато не можеш да направиш нещо, просто не го прави, но и недей да говориш празни приказки.

Как да проверяваме онлайн, ако е ъндърлайн? Няма ли да се получи оувърлайн? Или само лайн? /както винаги/

Ай, стига, бе !? Не мога да повярвам !? Да си проверяваме стажа в нета !!!

Идеята е много добра. Дано и изпълнението и, ако се стигне до такова, да е също толкова добро:). Покрай всички щуротии наоколо, започнах да ставам малко скептична.

БРЕ!

Осигорявали са се и тогава колкото са се осигурявали и след 1989 г. Всеки знае да си яде паричките а после държавата им е виновна. Щом държавата има в повече пари за певци и други подобни персони които прехвърлят и оставят наследството от имоти на деца и внуци и живеят охолно, да осъдим държавата колективно да увели1и и мизерните пенсии и на тези които ца си внасяли осигурителните вноски. Как за едни има пари а за дръги няма. Оставените пари от посочените лица само за една две ве1ери по ресторанти са равни на весечната заплата с която живеят масата българи. тига засрамете се от бога и децата ни

Това е много добре. Но защо само за "всеки от осигурените българи"? А който е изпаднал от осигурителното корито? Той все пак не е работил за вражеска държава, а за своята. Също и емигрантите. Те са милион. Каква е целта-да се облекчат гражданите и да се подобрят услугите или да се стимулира пенсионното осигуряване? Струва ми се, че в този и вид услугата има дискриминационен характер. Не може една административна услуга да раздели гражданите на две категории.

По тази логика и кадастралните регистри са дискриминативни. Просто една организация създава електронна база данни за тези, които обслужва. Идеята е чудесна, макар че ми се струва доста трудно осъществима - докато се събере всичката тази разпиляна къде ли не информация, че и на това отгоре да е вярна... Всички помним какъв "административен ред" цареше през 90-те по отношение на трудовите договори и осигуровките. Дано това не е пореден опит да се "усвоят" някакви европейски пари без реален резултат.

Непознатий друже, не търся кусури на добрата инициатива, напротив-радвам и се. :)) Но си оставам пак на същото мненеие. Вие казвате-кадастралните регистри. Знам много малко з атях и не разбирам какво точно имате предвид. Но мога да обясня аз какаво имам предвид. Направих справка по раздел "Извършвана на справки по кадастралната карта и кадастралнитре регистри, както и за материали и данни съдържащи се в архива..." "Правото да поискат извършване на услугата принадлежи на физически и юридически лица, притежаващи съответното право на собственост или друго вещно право лично или чрез пълномощник". Няма изискване лицето да покаже документ за платен данък имот. И данък имот, и задължителнотто пенсионно исгуряване са и двете финансови задължения на гражданина към държавата. Различните публични организации са длъжни да осигуряват на гражданите качествени, универсални и еднакви публични услуги, включително и достъп до публичната информация (която не е обект на специални разпоредби). Това право гражданинът го има по силата на гражданството си, което го поставя в определени отношения с държавата (права и задължения). Логично е да се предположи че всеки гражданинът за да има право на достъп до информацията касаеща трудовата му дейност и пенсионното му осигуряване по презумпция има и "правото" да бъде включен в съответното информационно поле. Както си е де факто в "не-електронния" регистър на НОИ. Защо в "електронния" част от гражданите няма да имат присъствие? НОИ с или без електронен регистър си е все същият, правото на гражданина да получи достъп до неговия си сегмент в информационното поле на НОИ си е пак същото, както и "правото" на гражданина да бъде в това информационно поле и то си е пак същото. Макар че на практика ще зависи от юридическата рамка на този регистър. Но рамката може да не е идеална и да нарушава правата на част от гражданите. Характерът на носителя на информацията (хартишка, диск, нещо като Розетския камък) не променя субектно-обектните отношения в даден информационен режим.

Пенсиите и отпуските са за бюджетните и общински чиновници - на кого му пука за другите? Въпреки всичко, трябва да вървим към решаване на проблема.