Експерт: Идеята за личните пенсии е дърварска и буди страх

Предложението на МФ за изплащане на втората пенсия изглежда малко “дърварско“ и буди страх, но не е национализация на фондовете.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Идеята за личните пенсии е дърварска и буди страх | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов обвини Ганев, че се изказва неподготвен" - Това е явно доказателство за целенасочената манипулация на г-н Манолов чрез изместване на фокуса от главното - разликата между СОЛИДАРНИЯ и ИНДИВИДУАЛНИЯ стълбове и опитът отново (за кой ли път!) да се вземе от тези, които са произвели нещо и да се дава на разни паразити. Нека при индивидуалната стълб да харчим НЕ ПОВЕЧЕ от това, което сме произвели и спестили и да можем да даваме остатъка на нашите наследници. Като свърши ресурса, свършва и харченето и остава това, което е при солидарния стълб.

Тези Гадове с голямо Г си мислят да върнат стария строй да ни тъпчат и да си правят с Народа каквото си искат а знаят ли какво е базука Зарин зоман а! до кога ще ги търпим до кога не стига че работим за по 200 300 евро а Те хем с нищо не допринасят за благоденствието на Народа ами и крадът з Газъ си мамицата им

Горанов прави услуга на тези , които не внасят осигуровки на работниците си. Само Ковашки има разсрочени 160 мил. осигуровки и данъци при изборите за европарламента. Ще ги внесе ли някога. Има ли пари в партидите на неговите работници. Не е само той.

Ха познайте дали господина има пенсионна компания или не и след това пак познайте къде се осигуряват неговите работници.

Опитаха преди година да подлъжат хората да си преместят парите от УПФ в НОИ, ама, явно, малко са го направили и сега пробват да си запушват дупките по този начин. То, че ни крадат постоянно, крадат ни, ама имайте малко срама, бе, господа управляващи!

+1 Чакаме развръзка и рунд 3.

Безобразие ! Все едно сме в Северна Корея !

Това си е чиста кражба на лични средства! Искат да го узаконят чрез закон! Каква е тази национализация?Кой ви дава право за пореден пьт да ни брькнете нахално в джоба! Спрете се!

Идеята е грабителка, ако трябва да сме точни!

Немога да разбера тези що за идиоти са ,защо през цялото време говорят за пожизнена пенсия.Нали пожизнена е пенсията от първия стълб.Вторият е кой колко си е внесъл и съответно ги получава на куп при пенсионирането или на някакви вноски някъв период от време.Като свършат остава първия стъб. Ние ли нещо не разбрахме преди много години или искат да ни кажат ,че на някого много му пука за хората? Не разчитам на никакви стълбове ,знам че ще работя докато мога. И един въпрос-а ако доживея до 100 ще ми трябва и трети и четвърти стъб ли?

Защо обаче се говори за пенсия, като това е един вид дългосрочен срочен депозит, където едни хора ти прибират парите за 20-30-40 години и накрая ти ги връщат без лихва? Кво става с тези пари през този период? Обяснете и това.

Парите не се държат никъде, щом влезнат в НОИ от там се разпределят за хора които имат право на пенсия. С две думи когато се пенсионираш трябва да разчиташ на тези които работят да изкарват достатъчно за да може да си вземеш пенсията която ти се полага - обаче всяка година работещите намаляват, пенсионерите се увеличават и съответно дупката която се компенсира в НОИ е от порядъка на милиард лева. С такива данни нищо чудно че фин. министър се опитва да намери "свежи" пари за временно запушване на теча и въпроса е как да го направи без хората да се усетят.

Това,което са ти взели не очаквай да ти го върнат. То затова е и задължително , а не по твой избор. Въпросът сега е, как да ти вземат повече .Децата ни щели да ни плащат пенсиите ако изчерпим партидите... Ми те децата въобще няма да внасят за пенсия.

10%=заплати и офисно обслужване, 90% в държавни цинни книжа?Пиши ги упапани!Ето за това е този напън!Някога имаше ДОБРОЗОЛНИ заеми за петилетките,сега е същото.Инфлацията ги стопява,а бабаита от Путкрепа в катран и перушина да се овъргаля!Отърване от мекерета е едно!Сещайте се,не дремете!

държавата дали гарантира тези фондове като ни кара "задължително доброволно" да се осигуряваме във втория стълб. Ако частни фонд фалира или нещо такова с моите пари какво се случва?

Гарантирани са частично, защото някакъв процент задължително държат в банка (и гарантират парите), и друга - в ДЦК, които също са гарантирани.

Държавата гарантира дотолкова че това не е просто инвестиционнен фонд който да влага пари къде ли не с цел най-голяма доходност, а специфичен инвестиционен фонд който има ограничения на портфейла - мога да цитирам няколко но ако се интересувате най-добре да разгледате портфейлите лично и да видите всеки фонд къде инвестира. Например те имат предел на инвестиции в акции, всъщност много малка част от парите може да се влага в такива активи защото се водят рискови, също така имат нещо като негласна спогодба с държавата да участват в изкупуването на държавни ценни книжа, облигации и т.н. които се водят нискорискови но пък носят и малка доходност. Съответно можете да си отговорите и на въпроса защо правят само по 5-6% на година вместо 15 както парвят почти всички асет мениджмънти към почти всички банки. Надзорния орган на ПФ-ве е КФН която ги контролира всекидневно (доколкото знам) и заверява електронно техните отчети за всеки ден.

По закон парите ти са защитени . Твоето задължение е да внасяш сумата за осигуровката си ,УПФ е задължен да разпределя по партидите доходите от инвестициите с тези пари. Осигуряващият се не е длъжен да плаща за неправилни и необмислени инвестиции с неговите пари и загубите са за сметка на УПФ. Той затова ти удържа 5% от всяка вноска и по 1% годишно от вноските.

Що си приказваш глупости. Ти имаш дялове във фонда не пари. Стойноста на дял като падне и пиеш една студена вода. И с никакъв закон не са защитени парите ти. Нали затова е целия напън - тези пари да се национализират и да се прикрие по този начин некадърното управление + истината че от цялата работа печелят само собствениците на фондовете, иначе след няколко години като дойде ред на плащане на пенсии или хората ще гонят фондовете с камъни защото им дават само по 20-30 лева или фондовете направо ще фалират.

за отговорите :) Дано след 30 години не ми се налага да търся гаранции. Хайде наздраве и дълъг живот.

Споко, докато дойде време да се пенсионирате ще променят правилата още 100 пъти и все в ощърб на работещите. Интересно ми е на КОЙ са частните фондове. На практика най-разумно е въобще да не се надявате на пенсия от БГ. Пенсионните възрасти се вдигат, но истината е, че никой освен ДС врзъкарите няма да докарат нужният стаж в БГ, за да се пенсионират. Тези частни фондове са просто с цел законно да се окрадат едни пари от и без това бедният български работник.

и в резултат на информирано решение- какво предстои след време-трудов стаж , години за пенсионирани и т.н.Не е редно, правилата да се променят в движение нееднократно,не е редно за едни групи служители условията при започване на работа да не се променят до приключване на стажа за пенсиониране , не е редно да се прилага принцип на солидарност ,при такова съотношение : работещи -неработещи - държавни служители -деца - пенсионери . Не е редно , че хора живеят със 100 евро на месец и този факт се знае и се дава за добър пример ? от Европейски трибуни .Защото мотивацията да работиш на светло , да плащаш данъци и осигуровки отива на кино.Никаква сигурност и предвидимост , никакво планиране - каквото дойде .....къде го има това ? В такъв случай освен да помагаш на възрастните си родители по- добре да спестяваш и за собствените си старини , вместо да наливаш пари в бездънна каца - проста логика .

Защо "експертът" Ганев не ни каже каква е доходността на универсалните пенсионни фондове откакто съществуват - това са около 10 години? Дали пък няма да се окаже, че повечето, ако не и всички, са на минус? И каква гаранция ще ни даде "експертът" Ганев, че тя ще се подобри през следващите 10 години при положение, че "златните" години на борсовите балони вече отминаха?

Доходността на почти всички ПФ-ве е около 6% на година. Някой повече някой по-малко, всеки инвестира различно. Как и в какво се инвестира обаче е друг въпрос. Единствената година със сериозен спад в доходността е 2008 година когато всички борси в цял свят удариха дъното, а тройната коалиция от трибуната на НС говореше как България е изолиран случай и това няма да ни засегне. Уви, засегна ни, борсите паднаха с около 20-25% след което до 2011-2012 ПФ-ве наваксаха загубите и в момента са с 10% повече от 2008г. Това са данни на КФН, всеки който се интересува от борсова търговия може и би трябвало да ги следи.

А дали това е обяснено на чичо от село, когато го задължават да събира втора пенсия? Дали му обясняват , че едни играчи въртят неговите пари и могат и да ги загубят и чичо от село пак ще се чуди защо възрастта му за пенсия станала 75 години? Ами защото играчите са му одухали парите и сега се оправдават с други промени за да не ги върнат.

Е те на това му се вика стъкмистика - от 2008 до сега(8 години) имало ръст от 10% , ама доходността била 6% на година. Смях, смях.

Какъв експерт е това купено мекеренце на снимката. Една дума не му е вярна.

Да бе, а на онзи от Подкрепа портрет да му направим? Вчера министъра казва че има проблем с наследяването, юристи от КФН го казват но не, независимата Подкрепа казва истината. Добре че са те да ни отворят очите, защото другите нищо не разбираме и за нас съдят по снимките ни.

Те самите имена на 2ри и 3ти стълб само като прочете човек и му се завива свят, задължително допълнително осигуряване и допълнително доброволно осигуряване...последният да затвори вратата...Българите като цяло са със слаба финансова култура и тези, които ги измислят тези неща, трабва да го има това в предвид, освен, ако целта не е хората да не разбират какво става...Нещата са много сложни, точки, стажове, партиди, това само създава администрация...Трябва да има НОИ, пенсията там да бъде една и съща за всички, примерно 400 лева, да няма значение какво си работил и къде щом си работил определен брой години...и частна пенсия, кой колкото иска да може да си слага по своя сметка, даже, ако иска в чужди пенсиони фондове.

На теб ти е простено да не можеш да мислиш- на тях- не,защото получават като заплата една ГОДИШНА пенсия на обикновен човек, но не са сметнали, че при индивидуална партида с точна сума и неизвестни брой години живот на пенсионера, пожизнената пенсия е невъзможно да се изчисли и от най- големия математик, че при солидарния принцип не може да има онаследяване. И ти сега искаш да кажеш, че при различни суми удържани за пенсионно осигуряване трябва да се получават еднакви пенсии. Еднакъв е само процентът-не сумата.ВЕрно е, че болен - здрав носи.

Доколкото разбирам, става въпрос за еднаква вноска - примерно, процент от минималната РЗ. Който иска по-голяма пенсия да се осигурява допълнително за своя сметка в частно дружество или да си трупа на депозит в банката, както си реши.

въпросният експерт - буди страх

Добре е че се обсъжда това, за да се изчистят илюзиите в представите на много от осигуряващите се в частни фондове по т. нар. "втори стълб". Да е пожизнена пенсията от фонда и едновременно с това да се наследява, просто няма такъв филм. Системата не е предвидена за това, въпреки че преди време подведоха хората че ще е точно така.

Аз цигани не искам да издържам. Който е работил повече да взима повече какво е това да се губят пари и по-бедните да взимат повече, а по-работливите по-малко!!! Това ли искате да кажете?

Какво значи "Общи", какво значи "Солидарни"? Ние в капитализма ли живеем или сме още в социализма. Здравната с-ма "Солидарна". Аз обаче не искам да е солидарна, защото плащам здравни всеки месец, за да лекуват с моите пари циганите. От къде на къде. Като си плащам данъците има ли някой солидарен с мен? Няма. Плащам си ги сам. Ай, стига вече простотии.

Ти какво, не искаш да издържаш най-търсените БГ гласоподаватели ли!? Е може ли такова безобразие!

Дааааа...... Понатрупаха се малко парици в частните пенсионни фондове, наближава времето първите да започнат да ползват натрупаните в партидите си пари и разни тарикати взеха да въртят схеми как да лапнат парите на хората. Отдавна се чудех каква ли врътка ще измислят за да лизнат спестяванията на хората.

Ама те парите отдавна са лапнати, след като задължиха всички родени след 1960-та да се осигуряват с 5 % в частните фондове. Никой не им обясни много подробности, като например, че ако са с ниски до средни доходи за тях е по-изгодно да са само в НОИ. Тези фондове са мислени за тези с високите заплати и съответно с високите отчисления за пенсия. Фукарата няма сметка да се осигурява в тези фондове.

През 2014-та, милиардите са били 8.

КОГА ЗАВЪРШИ, КОГА СТАНА ЕКСПЕРТ ИЛИ ТАКЪВ СЕ Е РОДИЛ И НЯМА НУЖДА ДА ЧЕТЕ И ОСМИСЛЯ ТОВА КОЕТО ЧЕТЕ, СТИГА С ТАКИВА "ЕКСПЕРТИ" ПАРТИИНИ НОВОИЗЛЮПЕНИ ЛИДЕРЧЕТА

защо пък трябва задължително да внасям пари във "втория стълб"? Със същия успех и ще бъде по-сигурно, ако си ги спестявам в моя собствена сметка. Направо да върнат на хората парите, които са внесли и да "разтуряме седянката." Защото ако съм внесъл 1 000 лв., от тях някой получава не малка заплата. Не искам да храня хрантутеници.

Не е задължително. Беше, за родените след 1960-та но вече не е. Можеш да прехвърлиш всичко натрупано до момента в частния фонд в НОИ. Други опции за сега няма.

Ал

Пенсионната система трябва да се раздели на 2: 1. Солидарна, която единствено да гарантира физическото оцеляване на хората 2. Лично - което да работи за стандарт на живот. Кой колкото иска и може - толкова. Тук частните пенсионни фондове следва да бъдат само една от опциите. За други такива опции трябва да се признават всички ниско рискови активи - недвижими имоти, ДЦК, може би определени видове акции и т.н. Но това няма да се случи, тъй като под маската на солидарност нашата пенсионна система се източва за отглеждане на цигани, военни, полицаи, псевдоинвалиди и държавни служители.

Частният пенсионен фон е по избор и е ВТОРИ СТЪЛБ за ДОПЪЛНИТЕЛНА ПЕНСИЯ, държавното осигуряване е задължително и пенсията е пожизнена, там е и солидарността...От частният пенсионен фонд получаваш до изчерпване на средствата и това е, ако останат средства след смъртта на осигуреният те се наследяват и точка...кой е този боклук профсъюзен лидер дето ще ми казва какво да правя с МОЙТЕ ПАРИ, прафсъюзен лидея, абе я си е.и майката гнидо с едноклетъчен мозък!!!

Нямаш проблем, ако не искаш пожизнена пенсия от частния фонд. Но някои си мислят, че ще получават и от фонда пожизнено както е от НОИ. Което е илюзия.

Текстът на първоначалния закон е подмамващ за осигуряващите именно с пожизнеността, онаследяването и индивидуалната партида. При индивидуална партида има има повече прозрачност.

Само че! Преди време, когато ги разделиха на 1-ви и 2-ри стълб разни измислени експерти се спукаха да ни обясняват как идеята е именно тази: от солидарния стълб да получаваш пожизнено Х лева, а от втория стълб - пак ПОЖИЗНЕНО У лева, като тези У лева ти се намаляват от първия стълб! Имаше някакви такива шменти-капели - не съм сигурна дали правилно цитирам кое точно от къде се намаляваше;о) Кой кога излъга?!

Предложението е осигуряващият се ще има избор. Да реши дали да получава пенсията пожизнено но да не се наследява или да се наследява но да се получава пенсия докато има пари в партидата му. За и двете едновременно няма пари. Просто преди време за пореден път ни излъгаха.

Тогава лъжците на съд и конфискация на цялото им имущество за покриване на щетите.

Това е пладнешки обир, пич, а не просто дърварско решение!

Четвъртият стълб - офшорка в Панама. Но там няма сигурация, все някой тарикат ще ви напипа паричките.

Права на ползващите лица/наследниците по закон на ПОЛУЧАТЕЛЯ 4. В случай на смърт на ПОЛУЧАТЕЛЯ, ДРУЖЕСТВОТО се задължава да изплати остатъка от натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида /ИОП/ на ползващи лица, изрично определени в колективното споразумение или колективния трудов договор, уреждащи професионалната схема. 5. При смърт на ПОЛУЧАТЕЛЯ и в случай, че не са определени ползващи лица по реда на точка 4, ДРУЖЕСТВОТО се задължава да изплати остатъка по ИОП на наследниците по закон. При плащания на наследниците по закон се спазва редът на наследяване и размерът на наследствените дялове, съгласно Закона за наследството. В случай, че наследници на ПОЛУЧАТЕЛЯ са само неговия/та съпруг/а и деца, същите представят акт за смърт и удостоверение за наследници. Във всички останали случаи, освен акт за смърт и удостоверение за наследници, наследниците на ПОЛУЧАТЕЛЯ представят и удостоверение за граждански брак, ако ПОЛУЧАТЕЛЯТ е сключил такъв. .................................................. И изведнъж се намесва държавата и ти конфискува парите като този договор става нищожен.

Става нищожен ако подпишеш нов.

Едва ли е имало някой , който не е знаел ,че втория стълб не означава пожизнена пенсия , а означава толкова пари колкото си внесъл за теб. И сега изведнъж всички сме били абдали не разбиращи клопката.

Условия за прекратяване на Договора 9. Този Договор не може да бъде прекратен едностранно от ДРУЖЕСТВОТО, освен в случаите, предвидени по закон. 10. Този Договор се прекратява задължително в следните случаи: 10.1. при смърт на ПОЛУЧАТЕЛЯ на средствата; 10.2. при еднократно изплащане на цялата натрупана сума по ИОП. 10.3. при изчерпване на натрупаните средства по индивидуалната партида. ........................................... Това означава, че ти даваш парите си на едни хора да ги въртят и печелят от тях и държавата те задължава затова със закон. Това трябва да е наистина доброволно и осъзнато, защото тези хора правят пари от твоите пари, а накрая ти връщат само главницата един вид. Така ли е ?

Това момче на снимката ли е експерта? хммммм...

Тече мащабна медийна война, чиято цел е да ви убеди, че няма нищо по-хубаво от това парите за пенсиите ви да бъдат в Частни Пенсионни Фондове. Вярно е - хубаво ще бъде, особено за собствениците им - все икономически таланти от ранга на Цветан Василев. А най-хубавото е, че ползите от парите ви ще бъдат за "бизнесмена", а при евентуален фалит на фонда ще плати държавата. Мила родна КЪРТИнка!

Не. Искам да ни върнат събраните пари с начислена лихва и да си останем само на пенсията от НОИ.

Няма да се убеждаваме сега кои са собствениците и от какъв калибър са, то по тази логика я да няма банки в България та да сме сигурни. От друга страна Вашето мнение предполага че парите в НОИ се управляват перфектно и всички пенсионери трябва да са супер доволни. Айде сега пенсионерите да се дигнат и да кажат колко много им харесва да живеят с 300 лв пенсия. Малоумна история.

Разликата е само една - пенсиите от държавата може да са 300 лева, но са гарантирани. Тези от ЧПФ са пак толкова, но не са гарантирани. ...но я да познаем, ако ЧПС фалират или са с отрицателна доходност, което е напълно възможно, от кой ще си искате парите?

Не да няма банки, а хората да са напълно свободни да харчат парите си както намерят за добре. Може да искам да си ги държа в банка и да получавам лихва. Мога да искам да участвам на борсата и ако имам акъл да си умножа парите. Мога да искам да си купя имоти и те да ми снасят по две максимални пенсии. Всичко е до индивидуалните умствени възможности на индивида. Нали това е демокрацията?

ЗДПО трябва да се закрие. Които иска допълнителна пенсия, да си спестява сам. - Средствата в ЧПФ не са гарантирани от Държавата, и може да загубят стойността си / т.е. да се източат /.

Нещастници! "....може да се окаже, че онези, които живеят по-дълго, може да изчерпят спестяванията си. " Еми че то цялото животозастраховане и пенсионно осигуряване почива на този принцип - "рискът" за "дълголетие" се носи фонда, в замяна на солени такси за управление или таван на доходността по активите! Готвят ни поредната схема за крадене на малкото пари, които имаме!

По равно за всички.Време е за справедливост.В България повечето се водят само на работа.Искат цял живот да са от схема в схема и все да им е удобно и изгодно.

"По равно за всички" се оказа принцип, който не работи в дългосрочен план. Или 45 години не са ти стигали? В "реалния" свят е по-валидна поговорката "който не работи, не трябва да яде"!

По равно, ама не в процентно съотношение. А в конкретни суми. Няма да говорите така тогава.

Ща гърми бушон. Вчера беше новината днес ми се обадиха от 3 фонда да съм си бил преместил партидите при тях.

А фалшивите ТЕЛКове ? Колко мошеници доктори влезнаха в затвора за измами ? Осман кой го осигурява ? Мигранти по 400-500 Евро от нашите пари !

Естествено,че това е идеалният вариант за синдикатите,чиито членове я си получат заплата...т.е.,я им весат осигуровките,я не. Що да не се възползват от парите на съвестните работотадели,които не пропускат месечна вноска за служителите си и така,вместо един да се възполдва от нея,ще я ползват групово....Аман от пладнешки кражби! И какво точно ще се унаследи в общия "пул",като не се знае какво е останало там."Експертът" се "изказваше неподготвен",но синдикалистът,явно е много "подготвен"...за кражби

someone

наи-добре да спестяваш за пенсия в чужда банка/злато. ако е в левове в българска банка може някои банкер/политик да ги открадне, като ктб.

Каква по-висока доходност от банковата, като повечето от "упраниците на фондове" са пишман банкери ....далавери??! Аз не очаквам!

Пич, погледни печалбата на банките и пак си помисли, банките в момента дават за влогове мижави пари, я сега погледни печалбата в техните инвестиционни фондове, дори едни от най-консервативните дават 2-3 пъти по-висока доходност от тази по влоговете. Естествено там има и едно голямо "НО" - а именно че там парите не са ти гарантирани. От друга страна можеш да върнеш статистиката преди 2004-2005 година и да видиш че дори в най-голямата рецесия и спад на борсата, консервативните фондове губят много по-малко от другите.

Синдикалния лидер е неадекватен. Министърът ясно каза, че парите ще са общи и не миже да се унаследяват, а ще покриват пенисиите на преживелите. Който иска да е така и сега може да си прехвърли партидата в НОИ и така доживотно ще си получава пенсия, която държавата му определи. Който не иска ще получава пенсията си от 2 места - държарата и частния фонд. Ако поживее повече и му свършат парите в часния фонд, ще получава само частта си от държавата. Нека хората сами решат ка да постъпят!

Договорът с УПФ е подписан при други условия- пожизнена пенсия,индивидуална партида и онаследяване. По кой закон гражданин може да бъде задължен да сключи нов договор с точно обратните и неизгодни за гражданина условия ...

Стига сте взимали на работника парите,не се нахранихте не се накрадохте.

Опа! И подкрепаджиите показаха, че са в "кръговете". Идеята е гнусна и цели да напълни опапания фонд на "Доверие". А всъщност това, че парите можели да свършат по-рано е именно смисъла на застраховането.

Какъв тогава беше смисълът от тези индивидуални партиди? Само да се прехвърлят едни пари насам- натам ли? И е абсолютно нередно втората пенсия да не може да се наследява, това е най-гадната част на новото решение, според мен.

400-500 EU за бежанец

Някъде споменават ли се данни,по управлението на Борисов1,колко пари се източиха от Здравният и Пенсионен Фонд,от лицата Дянков и Борисов а????

Място, в което пенсионерите не доживяват, а държавата системно ги унищожава.

Подозирам, че цялата тази "загриженост" на свищовския счетоводител и по съвместителство - финансов министър - за дълголетните пенсионери и осигуряването на пенсиите им чрез "общ пул", произлиза от следното: преди време се говореше за фалит на някои пенсионни фондове - Доверие ли беше, та сега целта е да се прикрият следите на поредната кражба на пари или пък - 6 милиарда, събрани в тези фондове, са си бая хапка и вкарвайки ги в общия кюп следите чезнат на принципа "куче влачи, диря няма". Нещо, което ще е трудно да се случи, ако партидите са лични и се онаследяват.... Та, както казват "братята американци" - "каквото и да ти говорят ( Владко и компания), знай че винаги става дума за пари"!

по - добре фалшив ТЕЛК и "доживотна инвалидна" пенсия, отколкото цял живот да внасяш и накрая, като се гътнеш, парите ти отиват за социални помощи на неграмотни паразити.

Универсалните фондове ясно казаха!!! Разполагаш с определена сума! На колко вноски /добавка към пенсията/ искаш да си получиш парите? Ако пукнеш - наследниците със Акт за наследници!? На дали?

Избираш: Или пожизнена без право на наследяване или получаваш /онаследяват/ само до размера на спестеното. И двете не може. Когато си правиш за някакъв срок застраховка - получаваш, ако има събитие. Ако не - премията от застраховката не ти я връщат.

Те Универсалните ако кажат на хората по колко пари имат по партидите след като са им прибрали % за управление и са спонсорирали 1-2 голф турнира, на електората ще му се видят звездички посред бял ден. Единственото сигурно в тези Универсални фондове е че си прибират парите за "управление", пък после от КФН им зазписват отчетите на по -20-30% доходност.

деер

Какво е дивият капитализъм?! Ами, Малко комунизъм , за да се обедини ресурсът и после няколко души си придобиват всичките парички, а за останалите остава надеждата, че и те ще могат някой ден да се докопат до благата на кукловодите!! Вервайте !!!!!!! Агент на Гешев ни управлява 36 години, после неговият бодигард.... - Затриването на България е в ход отдавна!!! 2030г е краят....

в действие - унищожаването на БГ, започнало от Филип Димитров, през правителствата на БСП, царя, ГЕРБ. Важното е да гепят къде що е останало, а българския народ - кучета го яли!

изпуснал си Kостофффф, бре брато!!;)))

Чакай да изпълним поне План 2020, бе? Ония евроатлантиците - бастуни нали трябва да се изявят!

За сега ги изявяваме с китки из гробищата! Да нее малко?

Да ви пикам и на стълбовете,хората няма да стигнат повечето до пенсия,защото цял живот живеят във мизерия и болести и на 45г умират,така че по добре изобщо нищо да не се внася,като втори Стълб:)Ей не надядоха се тия крадци от ''П.П-ГЕЙП''Ако само казвам де,то няма как да стане,но,ако Борисов,Цветанов,Фидосова,Цачева,Атанасова,Фъндъкова,Доган,Пеевски,Цв Василев,Лупи,Местан, върнат откраднатите от тях пари,вярвайте ми че Пенсионерите ще взимат минимална пенсия 500лв,и максимална 1000лв,както каза Единственият и Истински Български Патриот Волен Сидеров,единствено който той мисли за доброто на Българският народ.

Волен луд,ти два пъти по-луд!

Битието ОПРЕДЕЛЯ съзнанието!

и ний тъй биим биим дукъту е ф съзнане и зимаме парите