Пациентите с хронични заболявания са най-застрашени от недохранване
Недохранването е една от причините за влошаването на състоянието на пациентите. Разговаряхме с доц. Д-р Зорница Горчева - гастроентеролог в УМБАЛ "Св. Марина" в Плевен за най-застрашените групи с това заболяване.
Какво представлява малнутрицията и кои са най-застрашени от нея?
Най-общо малнутрицията представлява недохранване, вследствие на което може да се стигне до загуба на тегло и невъзможност за нормално функциониране на процесите в организма. Най-често от нея страдат пациентите с хронични заболявания - чернодробни, бъбречни, неврологични, както и хората с онкологични проблеми. Различни заболявания на гастроинтестиналниня тракт също могат до доведат до състояние на малнутриция в хода на болестта. Пациентите при които има нарушение във функциите на панкреаса, както и тези с дългогодишна чернодробна цироза са с повишен риск от недохранване. Това важи и за хората, които са претърпели операции, свързани с изрязване на голяма част от тънките черва, както и случаите с напреднало онкологично заболяване на органи от храносмилателната система.
Какви съвети бихте дали на тях и на близките им за подпомагане на хранителния им режим у дома?
На първо място да се следи за отклонение в теглото. Диетата трябва да бъде балансирана, а храната поднесена в подходящ за консумация вид. Много важно е близките когато подготвят храната за пациента да се опитват да запазят нейните качества и свойства. Основно правило при хранителния режим за хората с малнутриция е достигането на оптимален калориен прием.
Предлагат ли се на българския пазар готови решения за храненето на хората с малнутриция?
Има такива готови решения за храненето и това са ентералните храни. Те са в готов вид за употреба, съдържат необходимото количество нутриенти, витамини, микроелементи и електролити. Техните предимства са, че са в готов вид в различна дозировка за употреба. Това улеснява пациентите и техните близки. От друга страна готовите храни са с много добър баланс на нутрентите в тях и осигуряват необходимия калориен прием в организма.
Може ли човек без заболяване да приема ентерални храни и как би му повлияло това?
Възможно и е здрави хора да приемат в определен момент ентерални храни- например при сериозно физическо натоварване и интензивни спортни тренировки. Това разбира се трябва да бъде съобразено с индивидуалните нужди и да бъде под лекарски контрол.
НАЙ
Закъсали коли по "Тракия" заради снежната буря, затвориха прохода Шипково-Рибарица
Масиран обстрел между Русия и Украйна навръх Рождество Христово
Ураганен вятър във Варна, селища без ток заради снега в Ловешко и още блокирани проходи
Азербайджанските авиолинии спират всички полети от Баку до Чечения, загиналите са вече 38
Боровец е без ток, ски зоната не работи, семейство с деца закъса в автомобил при Петрохан
Киев обвини Русия, че е свалила азерския самолет в Казахстан с 38 загинали
Масиран обстрел между Русия и Украйна навръх Рождество Христово
Захарова: НАТО се опитва да превърне Молдова в логистичен център за доставки за армията на Киев
Британски медии: Съпругата на Башар Асад е болна от левкемия
Азербайджанските авиолинии спират всички полети от Баку до Чечения, загиналите са вече 38