Парламентарните избори в Естония чупят рекорд при електронния вот

Хората, които гласуват по интернет, могат да променят решението си до затваряне на избирателните секции и се зачита последният глас

Обратно в новината

Коментари - Парламентарните избори в Естония чупят рекорд при електронния вот | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В изборния ден всички на работа и дружно гласуване пред зоркия поглед на касиера и секретарката на шефа. После ще има компенсация на извънредния труд. Или в махалата - пред местния бос. Поощряването - веднага и на място, в брой. За тайната на вота - хайде да не си разказваме вицове. А това е държава от 1 300 000 човека. Лесно се влияе.

Е кКъв рекорд чупят? Само те си ги поставят, само те си ги ,,бият,, .. . Егати и дивотията

Сергей Бубка си чупеше собствения рекорд редовно.

ЕЛЕКТРОНЕН вот?! ДИГИТАЛНИЯ Боцко и ИНОВАТИВНАТА Габриел му нямат доверие.

В цял свят в най-демократичните страни гласуват на хартиена бюлетина, защото само написаното на хартия остава и може да се провери. В Германия даже са забранили машинно, електронно и всякакво дистанционно, за да не стават шашми и манипулации, освен това електронното гласуване и с машините е противоконституционно!

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ . В Германия се гласува по пощата, НЕ електронна, а нормална поща, даже на последните избори над 30% беше именно такъв вот. И какво противоконституционно има в гласуване и с машините ? Кой член на конституцията нарушават ?

Тия па клоуни на говедарите, те са по-ммалко от Люлин и Младост като население.

вървят гласовете, да сравниме дали сме достигнали средното ниво

ДЖУДЖЕТО ИМ ЧУКА НА ВРАТАТА ...ГЛАСУВАТ МАСОВО ЗА ДА ИМА ОЩЕ И ОЩЕ ОРЪЖИЯ ПРОТИВ КЪРВАВАТА ХУНТА ОТ БУНКЕРА ! ТУКА НЯМА ЗА КАКВО И ЗА КОГО ДА "ГЛАСУВАШ" - "ПРАЗНУВА" СЕ 3 МАРТ, КОНЯ СТОИ ОТПРЕД, МУТРОФАНОВА НЕ Е ИЗГОНЕНА .... ...АМИ ТО ВСИЧКО Е ЯСНО - НЯМА ПРОМЯНА ОТ 78 ГОДИНИ ... Е ЗА КВО ДА ИМ "ГЛАСУВАМЕ" НА ТИЯ ПРОИЗВОДНИ НА БКП !

Независимо кой по какъв начин гласува, Марк Твен си е казал мнението.

Марк Твен е писател за умни хора. :) За съжаление всеки може да го цитира. :)

Ми в Естония няма смисъл от избори - те са за Бандера (или както се казва естонския водач на нацистите през 1933 - 1945 г.). Там неонацизмът вилнее, така че резултатът е ясен - 98% по една на управляващата им и сега нацистка партия. Единственото хубаво в Естония е, че са малко естонците.

Аз пък си мислех, че гласуват с радевите мадуровки

имаш една неточност .Ако са мадуровки , трябва да са Борисови. той прие закон за електронното гласуване, той избра машините, фирмата за доставка и поддръжка, той ги тества - то даже няколко пъти в различни мащаби. Даже закона за електронното гласуване е такъв, че послените избори по негово време бяха в закононарушение понеже електронното гласуване в закона беше задължително, а то не се използва тогава.

Системата е толкова опростена, че вече само един човек определя вота на избирателите! Бързо! Евтино! Сигурно!

Това у нас е невъзможно, вс гета и махали ще гласуват 100 %,просто в Естония няма цигани, няма го и Ахмед Доган!

Това е яко, идват тия от едната партия, гласувам пред тях, дават ми пари. Идва другата партия, променям си вота, дават ми пари. Идва третата партия, и тв ми дават пари. Искаме такава система и тука

Веднага го измисли, :)))

Преди да се задавите от възхищение, обърнете внимание, какво е нежно: - компютър - IP адреса цъфва, дори да ползваш VPN, Гугъл капча го прави откриваем за повечето VPN-и - лична карта - на сървъра ти вече има данни кое лице за кого е гласувало - електронн подпис - втора вирификация кой за кого е гласувал По- добре направо да обявиш пред всички, включително и тези, които са те мотивирали материално, за кого си гласувал

"- лична карта - на сървъра ти вече има данни кое лице за кого е гласувало" - електронн подпис - втора вирификация кой за кого е гласувал" "Лична карта" и "електронен подпис" в случая са едно и също. Личната ти карта има чип, електронният ти подпис е вътре. "втора вирификация кой за кого е гласувал" Това няма как да се демонстрира на три реда, но разбира се, че е възможно да се гарантира анонимността на вота, като същевременно се следи кой е гласувал. Първото се случва чрез анонимизация (например k-anonymity), а второто — чрез т.н. zero knowledge proof. Естествено, всичкото това няма как да се обясни на българина, който не знае нищо, но разбира от всичко...

Така де ама ето сам казваш къде е проблема освен една шепа специалисти никой не може да разбере точно какво става. Именно поради тази причина в Германия ги забраниха тия фокуси защото не може такова важно нещо да разчиташ на няколко човека само, трябва до може всички да разбера резултата и ако трябва да ги провери например чрез повторно броене на бюлетините и тнт. ПС аз се работя о 1984 година и досега в ИТ областта какво ли не и каквото и да ни казват за сигурността ако има желание, време и пари всичко може да се пробие, особено последните 10-на години с тия процесори дето ги има.

ЩО го обясняваш, бе , ,,професоре,, ? Важното е да се защити анонимносттс на вота, а не кое какво било. Заради такива като тебе хората нямат вяра в елекктр. гласуване и искат хартия. Не можете ли да използвате знанията за добро?

"Така де ама ето сам казваш къде е проблема освен една шепа специалисти никой не може да разбере точно какво става" Окей, но абсолютно същото може да се твърди за хартиените избори. Бил съм в изборни комисии, виждам как някои хора срещат трудност да сумират колонка двуцифрени числа, отделно безсмислени спорове дали хиксчето като излезе от очертанието на квадратчето, това прави бюлетината невалидна... Просто не разбирам защо хората не вярват на компютрите, където всичко се записва, не може да се манипулира и табулацията на резултатите става за секунди, и предпочитат да се доверят на хартията. "с желание, време и пари всичко може да се пробие" Съгласен съм, но тук дори да има неимоверно желание, просто няма време. Резултатите излизат от регистриращите устройства и прословутите флашки се прибират. Ако някой открие бърз метод да фалшифицира резултата от криптирана със стандартна съвременна технология сводка от машина за гласуване, гарантирано ще намери далеч по-доходоносни приложения от това да даде на Тиквата и Доган още 5 мандата.

"Заради такива като тебе хората нямат вяра в елекктр. гласуване" Такива като мене? Които просто са си седнали на гъза да прочетат пет учебника, водени от любопитство да научат как работи светът около тях? Ти сигурно и самолета не можеш да обясниш как точно лети и как навигира в пространството, но това пречи ли ти да се возиш на него?

Гласуване по интернет - края на илюзиите за демокрация.

Какво ме интересуват естонските нацисти как гласували.

Какви нацисти те гонят, бе, човек? Ей ама много филми гледате!

а и все млади хора се кандидатират.

Какво от това. Децата на мафиотите и те са млади, а и нали ги видяхме младите в НС и министерствата колко струват. Възрастта е критерий само в спорта.

В Естония няма тайна на вота и имат СИМ с електронен подпис в личните карти. Това прави гласуването сигурно. Но пък и елемтарно доказваш на този, който ти е платил, за кого си гласувал.

Адаш нищо не си разбрал ! Лошо е да си неграмотен !

ще "обяви" резултатите съвсем скоро.

И там че има явно 100000000 гласували след смъртта...

Все пак чичко Гугъл следи за демократичният процес на изборите. Прилича ми на вот в зоологическа градина по сателитните телефони. Обществото е толкова счупено, че едни избори не може да проведе вече. Ако някой вярва че има комщютърна система, която не може да бъде 'фиксирана' за правилен резултат никога не е разбирал компотите.

И сега като им излезет едни такива резултати, кой ще е виновен?

Колко от тях са гласували за Байдън отсега е въпроса?

"... и удостоверява гласа си с електронен подпис." Кое му е анонимното?!?

Предполагам става подобно на логване в банковата сметка .Изисква се код генератор и си готов . Според мен може и с ВИЗА Карта все едно плащаш онлайн .Аз съм за .

Технологично погледнато - добре. Но от гледна точка купуването на гласове - рай. Минава бай Онбашията по махалите и гледа кой как гласува. И който е избързал, има време "да се поправи", ако не е гласувал както му е казано.

Ние още си играем на хартия! Ако и у нас има електронен вот ще гласуват и тези дето са за гъби.олитиците ни не скат да гласуват много хора, а само верните и купените.

50% от населението ние турци и циг@ни, които ще осъществяват контолируеми или купен вот. При дистанционно гласуване - 100% липса на контрол, кой точно гласува с дадения индивидуалин код!!!

А ти си доказан идиот !

Спокойно, ПП пак ще е първа сила в Столипиново като на предните избори.

Нашите да взимат пример. И не само за гласуването...

Само дето никой не уточнява, че по интернет може да се гласува само от територията на Естония. Не важи за емигрантите за жалост на простокировците.

Отново не си разбрал ! Само тези които са с естонско IP !

За това има VPN

"За това има VPN" А пък против VPN има rate-limit.