Момиче намери и върна чанта със 17 000 лв.

Студентката по предучилищна педагогика Наталия Дамянова откри забравена чантичка със 17 000 лева, ключове и документи и я върна.

Обратно в новината

Коментари - Момиче намери и върна чанта със 17 000 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тая вечер не мож заспа. От главоболие. Бая си мислил докато се произнесеш!

Браво! Радвам се на постъпката на момичето! Благородството да и носи много късмет и успехи!!!

Тъкмо си казва човек, че в тези времена всичко е напълно загубено и ето ти светъл лъч в тъмнината. С тази си напълно човешка постъпка, Наталия е направила добро не само на загубилия, а също така направи много хора щастливи, тези същите, на които вече не им се вярваше, че доброто изобщо може да съществува. Въпреки, че Наталия не е очаквала отплата за доброто, то със сигурност няма да я подмине. Бъдете здрави и честит празник!

като чета коментарите направо ме е срам, че съм българин и живея в тая простотия. 90% от глупаците тук обвиняват човека (бил червей, нещастник и тн.) че не оставил всичките пари едва ли не. имало било %. мръсна сган, когато изгубите 17 хил. ще видим колко ще оставите

прав си. но не можеш да го обясниш тук, не се мъчи.

Браво на това дете! Браво и на родителите му!

От български бизнесмен благодарност не чакайте!

Браво на момичето, да е живо и здраво.

Браво на момичето! Дано има повече честни хора... А за въпросния "бизнесмен" просто не знам какво да кажа... дал 100 лв. на момичето - ПЪЛНА ПОДИГРАВКА!

а колко требваше да остави 7 хилки ли ..еее алчен и тъп народ сме ....

Браво на момичето. Де да ги имаше повече такива момичета, че и синът ми да си намери едно. Сещам се за приказката "Сливи за смет"

Добре търсиш достойна снаха, ама сина ти как е? Ти не му сватосвай, ами да се оглежда той. Каквато ти доведе такава си е заслужил.

ама като чели позабравихме и родителите и. Чест и почитания на хората, които са я възпитали! И на Наталия най-вече, разбира се!

Браво на момичето!!! А за собственика - бакшиша трябваше да е мнооого по-голям. 100 лева са под един процент от върната сума. Смешно е!

Поздрави, момиче! Радвам се, че има още съвестни младежи! Преди около две години бях в Сърбия при приятели. Бяхме на заведение и пихме по бира. Десетина минути след като си тръгнахме установих, че съм си забравил новият фотоапарат(за около 1000 лв), както и българските документи, и ме сви стомахът. А бях си го купил с нелеко изработени пари, както и с голям мерак. Докато пътувахме обратно към заведението бях го отписал и се притеснявах за документите, но се изненадах и зарадвах безкрайно много, когато сервитьорката, ми подаде чантичката. Тогава се бръкнах в задния джоб и без много да гледам, подадох динари за около десетина бири като не спирах да им благодаря. Служителите не искаха парите, но успях да ги убедя, че постъпката им ме е трогнала безкрайно, заради честността им, както и нещата които ми върнаха са от изключителна важност. Благодаря ти и от мое име, честно момиче!

Е,ако беше за някоя клюка сигурно щеше да има безброй коментари,но за едно честно българско момиче няма кой добра дума да каже.Браво,НАТАЛИЯ!ГОРДА СЪМ С ТЕБ!

Поне 1000 лв да беше оставил на момичето, този червей!

Много интересни разсъждения! Ти честността я правиш стока ли!? Както казва .Jess. откъде си сигурен, че човека ги копае в двора под храста парите? Важни са жестовете на човечност. Браво на това момиче! Друго няма какво да се каже. Дано да му се връщат в живота честността и човещината.

Такива хора трябва да награждава Първанов с ордени и големи парични награди! И да ги показват многократно по всички медии, за да може младите хора да видят нормални модели на поведение. Спомням си преди години, когато онзи железничар намери много пари, паднали от влака как журналистите го изкараха с въпросите си едва ли не глупак, че ги е върнал, а държавата не му даде и стотинка, само дето за подигравка го наградиха с часовник - нещо, което и аз мога да му подаря по всяко време без да се бия в гърдите! За такива хора отделят по 30 секунди в края на късните новини, а през останалото време ни занимават с крадци, мафиоти , певачки и други простотии.

Забрави футболистите.

Много си прост... Щом работи в този търговски обект. Какво може да прави там?!?! Бъди сигурен, че не е пробвала да пишка права. Там е била за да хигиенизира. В всеки търговски обект има графици за почистване. Може този графикда се види закачен на вратите на снатираните помещения в обектите. Във всяка бензиностанция има такъв. Браво на момичето....

еее ци поне дал 100 лева а в тутракан заболекар забравил дипломатическо куфарче на автобусна спирка сас сума 5-6 пати по голяма плати на малкото виетнамче канчо 3.00 лева за едни платнеки но чак като пребпоиха парите в спестовна каса на машина и се увери че не липсва нито лев *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много щедър бизнесмен!Това да не беше Станишев!Оставил и 100лв.!Жалък нещастник!Затова никакви връщания!Доган върнали милиардите!Валю Топлото,Масларова!Списъка е дълъг!Стиснати мошенници от групата на братя Галеви!Дано Господ ви накаже!Момичето да е живо и здраво!Да не седи в тая сбъркана България където мошенниците са на почит!Поне такива като нея в чужбина ги уважават!Бягайте от мошенниците в България!

Браво на момичето!Както някой каза по-долу-тапкано да му се връща,да спечели много пари.А този със 100лв се е изложил...

Браво Наталия!!!! Тъпкано да ти се връща :)

Хвала на таквизи честни девойки. Между другото, отдавна не ми се е случвало да употребя това словосъчетание - "честна девойка".

Браво момиче пожелавам ти много късмет в живота ! Но като се замисля ,малко са хората като теб а за съжаление аз не съм от тях !

Първо - браво на момичето! Но вижте какво пише в сайта на Труд:"Наталия продава закуски в бензиностанция на Шел на Цариградско шосе. В този ден била дежурна и по тоалетна. А тъй като тя се чисти на всеки половин час, Наталия влязла да изпълни задълженията си и... видяла окачена чанта" Браво на 'Шел' - продавачката на закуски (непакетирани) притичва през 30 мин да чисти тоалетната!!! Българио...

Боби

Е, и? Наистина, възгласа ти в края е уместен, но май само за това, че явно не познаваш средствата за лична хигиена наречени сапуни или поне не ги ползваш достатъчно често...

съветват да не си държиш четките за зъби в тоалетната, колкото и чиста да е тя, камо ли с едни и същи дрехи да продаваш закуски и да чистиш!(освен ако не вярваш че през 30 мин се преоблича) Но за мнозина хора хигиената започва и свършва със сапуна! Но все пак това не е най-важното на фона на прекрасната постъпка на момичето

да не си мислиш че тая тоалетна са чисти с парцал и кофа? единственото което е пипала е дръжката на бърсалката, която е сравнима с бравата на някоя врата... плюс това тя едва ли хваща закуските направо с ръце, аиде стига заяждания на дребно

НЕ СЪМ ВЯРВАЩА - ДАЛИ БОГ ЩЕ ВЪЗНАГРАДИ НАТАЛИЯ ЗА МОРАЛНАТА И ПОСТЪПКА АКО НЯКОГА И СЕ НАЛОЖИ ДА И ТРЯБВАТ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ А ТЯ ГИ НЯМА СЕ ПОТАМ АЗ ЗАЩОТО НА ДНЕШНО ВРЕМЕ БОГ Е ОБЪРНАЛ ГРЪБ НА ТАКИВА ИДЕАЛИСТИ КАТО НЕЯ.ПОЖЕЛАВАМ И ПЪРВО КРЕПКО ЗДРАВЕ А ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ ПОСТИГА СЪС МНОГО РАБОТА И ДАНО ПОСТИГНЕ ВСИЧКИТЕ СИ МЕЧТИ.ПОЖЕЛАВАМ И УСПЕХ.

Най-после да научим, че нещо хубаво се е случило! Убедена съм, че именно тези 20 годишните ще изметат къщичката, наречена България!

ХВАЛА НА ТАКИВА РОДИТЕЛИ ВЪЗПИТАЛИ ТАКАВА ДЪЩЕРЯ КАТО НАТАЛИЯ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕГА ТОВА СЕ СЧИТА ЗА "ЛОШО" ВЪЗПИТАНИЕ! ДА ЛЪЖЕШ, ДА КРАДЕШ, ДА УБИВАШ - ТОВА Е ДОБРО СЕГА!

в това трудно време знаете ли как плача за такъв бизнесмен да си забрави чантичката в тоалетната пък и там камери няма тези 17 бона ще ги види през крив макарон,не се е потил за тях и няма да го заболи сърцето.

Ти пък откъде знаеш, че "не се е потил за тях" ? Повечето "бизнесмени" бачкат като за световно, залагат си къщите, колите. Мен ме издразни друго - оставил и само 100 лева нещастника.

Аз щях да й оставя хилядарка.

Гладна кокошка просо сънува. Нямаше ли да й оставиш 7000 че да ти останат 10000 по-кръгло.

И аз щях да и оставя хилядарка, за да не се срамувам от себе си после. Но онзи Чичо Скруч меко казано е бил неблагодарен. 100 лева му е нощувка в хотел..... баси...

Това "баси" показва, че си в ученически години или поне с тоя акъл. Явно мечтаеш от своя гледна точка колко би искал да ти дадат. Ако е очаквала тлъста печалба тая просто нямаше да върне чантата, а не да се надява на хилядарки.

Неписано правило е, че се остават 10% от намерената сума. Поне така е в Германия. Но и аз смятам, че доброто се връща и на това момиче, ще му се върне много повече.

Да не се бъркаш с бакшиш в заведение? Ако намери 5 милиона значи половин милион й се пада? Ами ако е чанта с пенсии на половин град кой ще даде 10-те % - сигурно пощальона, че той така и така има.

Боби

Чета тук коментарите и си мисля. Наистина постъпката на момичето е достойна за похвала и възхищение в наше време. А относно коментарите по темата колко пари е оставил човека, като благодарност. Ами я си помислете за момент, че човека не е някой мастит бизнесмен, а обикновен служител със заплата около 700-800 лв, 1- 2 деца и неработеща съпруга в къщи. В последно време епитета бизнесмен се лепва адски лесно от журналистите, нека някой ме оспори, че не е така. И така сега си представете картинката описана по-горе, служител на заплата изхранващ семейството си, който заради обстановката в момента е принуден да върши каква ли не дейност в службата си за да не остане на улицата, в един прекрасен ден му се дава нареждане да достави тази сума някъде. И именно поради това че той не се отделя от тази сума, дори и в тоалетната за момент се е разсеял и я е забравил. Надявам се всички си представиха ситуацията, а сега си представете, че вие сте на мястото на забравилия парите. Последвствията ако не се намерят парите са жестоки, губите си работата, семейството ви известно време ще гладува и т.н. А като ви намерят парите какво става, шефът ви няма да ви награди затова, че сте намерили загубеното, но ако дадете на намерилия повече от 100 лв, дали ще успеете да изкарате месеца нормално??? РАзбира се мога да развия още темата, но мисля че е достатъчно за да се позамислите над това кой колко пари би оставил в подобна ситуация. А на момичето, още веднъж БРАВО.

Уфффф, не ставай, смешен!!! Как този работещ, който ти даваш за пример, за 800 лв с две деца и безработна съпруга ще спести 17 000 лв? Да не би ти да си този "бизнесмен" от статията?

Боби

Е хайде сега малко повече чети преди да пишеш. ама това е голям проблем на нашето време, мързи ни да четем, за неразбралите обяснявам отново. Представи си че си на заплата, а това са служебни , НЕ СПЕСТЕНИ, служебни пари дадени ти за да ги внесеш в банка или да платиш на някой или да ги пренесеш до другия офис на фирмата или мога още 50 примера да ти преведа, ама ти и тигава ще си останеш тъп. Пфу чак е е яд че изхабих 2 мин да се въмутя на интелегентния ти коментар

Ми как да стане?? Аз работя не за 800, а за 550лв, но ми се е случвало да нося в себе си доста по-голяма сума от 17000

Ха-ха ,а сега си представете как този "скромен " служител толкова се е притеснил за изгубените пари, че чак на другия ден отива да ги търси след като се е наспал хубаво.....дрън дрън, но ставаш за сценарист на сапунки

Боби

Пожелавам ти никога да не ти се налага да губиш подобна сума, за да разбереш колко бързо би реагирал ти самия. Освен това къде прочете, че човека се е "сетил" сутринта. Логично е, че след като има документи да има и телефони за връзка някъде по документите. Ей аман от немислещи критикари. Толкова подробно описах примерна ситуация, как пък не провокирах, накакво зрънце от мисъл в главите ви, явно положението е безнадеждно

Bъ3хитена съм от това момиче! 4удесно! A на човека е добре някои да каже, че например тука се дават 10% от стойността на намереното!!! Tой може и да се корегира-ако иска де.... браво на момичето!!!

Това е България - 17к лв кеш. В нормална държава нищо не можеш да платиш в кеш и човекът щеше да има документи и банкова карта+100-200лева в чантичката. Ама нейсе, браво на момичето, ма кофти държавата.

кажи къде е тва където не можеш да платиш в кеш? не ставай смешен, смешко

Ти си смешен, в много държави се знае ,че много кеш плащат единствено наркопласьорите и др. измет, защото парите не са с доказан произход. И в много от случаите въобще няма да ти ги приемат, нищо че правят всичко за пари.

Искра, обидите са приемливи, но показват ниска култура и липса на увереност в тезата. На практика, във всяка държава от ЕС има ограничение за максималния размер на кешовите разплащания (примерно: 1500евро). Запатите се плащат само по банков път. Въе Финкандия, Англия (или поне големите градове), Швеция, прибалтика (Латвия, Естония, Литва) кеш не ти трябва, щото можеш да платиш всичко с бакова карта навсякъде (вкл. да си купиш една дъвка или кафе... няма комисионна за банката) Сиреч, ако носиш около 9к евро кеш, вероятността да си/(от са) сива икономика, мръсни пари и т.н. е значителна.

ако ги беше намерил депутат-щеше да си купи 3 от неполучените GSM,да компенсира загубата от аванта

господ дава,ама в кошара не вкарва !

Всички хвърляте хвалебствия, но съм сигурен че поне половината от вас нямаше да ги върнат:)

Браво на момичето за доблестта, морала и за спазването на закона! За другата страна със 17х.лв. КЕШ, които размята из тоалетните, прилагам извадка от Закона за собствеността: Чл. 87. Който намери движима вещ, е длъжен да я предаде на собственика или на този, който я е изгубил, след прихващане или заплащане на възнаграждението и разноските. Чл. 88. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г., бр. 33 от 1996 г.) Когато собственикът и изгубилият вещта не са известни, онзи, който я е намерил, е длъжен да я предаде незабавно в съответната служба "Общинска собственост". (2) Ако собственикът или изгубилият вещта я поиска в годишен срок от намирането, вещта му се предава срещу заплащане възнаграждение в размер 10 % от стойността на вещта и разноските по пренасянето и пазенето. Възнаграждението може да бъде намалено от съда с оглед на имотното състояние на изгубилия вещта или когато пълният размер на възнаграждението е прекомерно висок.

Браво!

Браво на Наталия, на родителите й и дори на управителката! Преди ок. 2 години намерих портфейл в един магазин в подлеза на Плиска, дадох го на продавачката, а тя се озърна дискретно, скри го под щанда и изчака да изляза, за да го отвори да види какво има вътре. Има хора и хора, надявам се един ден Наталия да възпита прекрасни деца.

Тя е ЧОВЕК наистина всичко не е пари на тоя свят ,има толкова неща които нямят цена не струват хиляди....но това този бизнесмен не знае и никога няма да разбере...

Браво на Наталия ! Ако всички българи бяхме такива, отново ще станем велик народ!

в чужбина тези подвизи са ежедневие в полицията и се считат за естествени, затова и не присъстват в основните новини

мило дете,не е трябвало да вращаш парите!бизнесменат ще спечели нови 17000лв-самнявам се да е някои честен човек,защото честните бизнесмени в бг рядко изкарват 17000лв! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И откога чуждото не носи щастие? Я питайте тия дет ни управляват нещастни ли са с милионите си? Ех, мацка да беше някой окъсан портфейл с 3-400 лева вътре(заплатата) на някой като теб - разбирам да ги върнеш.Ама 17 000 лева?Защо?За да ви почерпи за 120 лева?Някой "бизнесмен"?Трябваше да го изиграеш малко "Робин Худ-овската"...Но щом така се чустваш добре - значи може да е правилното решение, а пък аз да съм в грешка.

Тотален селяндур. !!!! 100 лв !!!!! Документите ще му струват повече, а ако решидруг да му ги оправи без дачака ще даде двойно, но на завършилите Английска гимнази да продават закуски в бензиностанции и да учат за начални учителки, за да бъдат навиквани от децата-изродчета на българските селяндури , които се разкарват с 17 000 лв и се връщат чак на следващият ден за тях! Как утре човек да върне пълна чантичка, като я намери заради 100лв.Добрината трябва да предизвиква отношение. Ромите като крадатот години оставят документите, а тоз бял българин - 100лв.

подкрепям! драмата в случая е, че мацката получава 500 лв като продавачка на банички, а като завърши и стане начална учителка ще получава 400 лв.

ето това отличава силния човек от глупака и слабия. момичето е върнало парите съвсем безкористно с идеята, че помага, а глупаци като теб си мислят, че трябва да изкарат някаква облага от ситуацията. 100лв. били малко. нормалния човек би трябвало да ги върне без да очаква каквото и да е. аман от задръстеняци

Може и нарочно да е подхвърлена!Преди 6 години започнах работа в голяма фирма.На 20 ден намерих сума от 6000лв закопчана с ластик в служебното МПС.Предния ден секретарката на шефа я управляваше.върнах ги и до сега имам голямо доверие!Браво!!

Прост народ - слаба държава!

Ей, страхотна новина! Има останали честни и свестни тук-таме! една малка светлинка в тунела...

Точно казано - тук-там. Като прочетеш повечето коментари ще разбереш, че светлинката е на загасване. Прав е бате Бойко - лош ни е материала.

A може ли някой да даде телефон и коя, къде е тая бензиностанция? Mомичето заслужава повече от 100 лева!!! M e r s i !

точно така...ето това момиче трябва да работи в министерство на висок итговорен пост.

Може да не ви хареса, но трябва да ви кажа, че само това качество - честност, не е достатъчно за работа в министерство - дори на образованието. Момичето още няма никакво образование, а е влязло в най-лесната за влизане специалност - "предучилищна педагогика", което значи или че няма достатъчно подготовка за повече, или че има ниска диплома. Моите уважения към нея, но ако иска да работи в министерство, има още да учи! Аз лично й желая успех!

интелигенцията, да мълчи, че те са ни докарали на това дередже. много малко са хората в министерството дето имат образованието, за което говориш, така че тя е доста по-добър избор от мошениците, които ни управляват.

Аврора, явно не си наясно как се влиза в английската гимназия и с какъв запас от знания се излиза. За твое сведение, болшинството "държавничета" и български едвам говорят, а за чужд език - абсурд. И какво значение има образованието тук, когато става дума за съвсем други качества!?