Коментари - Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас | Днес.dir.bg

Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас

Бетонна плоча от панелен блок падна и премаза крака на 71-годишна жена в Бургас. Ампутирани са й три пръста.

Обратно в новината

Коментари - Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас | Днес.dir.bg

Коментари

кой ни обръща внимание на бедния български народ и така по -малко панелките ще падат отгоре и ще ни потопят в бездната. а сега отидети да гласувате.

Защо се навряхте в тия панелки дами и господа???? Аз съм свободен човек..къща,градина....

Защото панелките са най-евтини.

Евтиното винаги е скъпо. Нямате и метър земя,псувате се кой да плати за чистачка на стълбището/защото ръцете ви са завряни в гъза/,пари за асансьор и стълбищно осветление....кой да направи ремонт на покрива и общи части... Има поговорка "Орташката кобила и вълците не я ядат"

Аз живея в панелен блок и си го харесвам, постепенно го санираме без помоща на банките. Не искам никакви фирми да глътнат много държавни пари за някакво си обследване, предписания, заеми за саниране и т.н.т. Дали ще падне или не какво ви засяга вас живищи в къщи и ново некачествено (но красиво) строителство.

Който има имот да си го подържа:))

Българите много държим да имаме собственост, "нашият дом е наша крепост", но само до там ... навън какво се случва: покрив, фасада, тротоари, градинки - изобщо не е наша работа, някой друг трябва да се грижи за тях. Живея в луксозна кооперация с 10 апартамента в близост до морската градина, всички съкооператори имат невероятни претенции към чистачката, която получава 30 лв. за 3 почиствания и едно миене на входа седмично, но никой не си мърда пръста за нищо, напротив дори когато посадихме райграс ни правеха проблем за сметките за косене на тревата и поливането. Добре, че дойдоха семейство от Сибир ... рускинята направи чудеса, превърна запустелите пространства в райски градини само със собствени усилия и средства. Сега никой от съседите не мрънка, но и не помагат нито с труд, нито със средства. Никога не съм си представяла, че руснаци/ които по принцип не харесвам, без да мога да обясня - защо/ - ще бъдат, любимите ми съседи.

Значи е време ти да посетиш Сибир, тоест да върнеш жеста.

Да, поканиха ни и смятаме да посетим северната столица - Петербург и родният им град ... обиколила съм почти цяла Европа, два пъти съм била в САЩ ... но, никога не съм била в Русия. Мисля, че има какво да се види!!!

Ей, това е БГ населението, мрази без обяснение. Но си направила идеална характеристика на бай Ганя, ПРЕТЕНЦИОЗЕН, стиснат, мързелив и мразещ по принцип.

"Относно заваръчния шеф. Да, аз ти го обясних в по-горните си коментари" шеФ? АБЕ, ДА БЕШЕ НАУЧИЛ ПЪРВО, ЧЕ СЕ ПИШЕ "шеВ"! ЕЙ С ТАКИВА ПИШМАН-СПЕЦИАЛИСТИ ТРЯБВА ДА СПОРЯ ТУК... НЯМАМ ВРЕМЕ И ЖЕЛАНИЕ ДА ОБЯСНЯВАМ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА. ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИМНО МЪРЗЕЛИВИ МЪРМОРКОВЦИ, КОИТО САМО ПЛЕЩЯТ, ПИЯТ РАКИЯ ПРЕД ПАНЕЛКИТЕ И ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ГИ РЕМОНТИРА... НЯКОЙ РАБОТЕЩ МНОГО. НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ, ДА ЗНАЕТЕ! ЗА ВАС ЛИ ПО-НАПРЕД, ЗА ДЕЦАТА ЛИ, ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛИ? ОПРАВЯЙТЕ СЕ! ПРЕДИ ДА СТЕ ИЗЛЕЗЛИ НА ПАЛАТКИ...

Овчарче,ремонта на покрива ми преди две години ми коства 6 000 лв,но къщата си е моя:)) Ебал ви панелките след като не може да дадете 200 лв за ремонт.

БРАВО. ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРЯ...

А в големото село София - да те е страх да минеш или влезеш в старите панелки в Надежда, старите къщи в "елитният" център и широк център. Разсадника а и на територията на столицата има стотици разпадащи се "елитни" имоти....

А защо пък всички в тая държава трябв да са длъжни да плащат за това, че гоямата част от панелните обитатели с години не са правии нищо, за да санират и поддържат сградите си? На мен никой не ми е помагал нито да ремонтирам покрива си, нито за почистване на двора и улицата пред дома ми.

Защото тази поддръжка дълги години е била отговорност на държавата, докато в един момент не решиха да я прехвърлят на живущите. И защото става въпрос за половината българско население, което обитава панелни жилища. И защото на голяма част са отчуждавали имотите, без да ги питат, след което са ги слагали в бетонени кафези.

КОГА БРЕ, СИНИГЕРЕ, Е БИЛО ГРИЖА НА ДЪРЖАВАТА? ОБЪРКАЛ СИ СЕ НЕЩО. ИЛИ СИ ПРЕПИЛ... ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ПОДДЪРЖА ЖИЛИЩЕТО.

Е айде сега-до преди малко- земята била държавна, сега е отчуждена... 90% от обитателите на панелки са пришълци от някъде си, и нямат нищо общо със земята под блоковете. Не и с тази земя. Айде моля, да не стават като циганите- все някой друг е длъжен да се погрижи за тях!

Не е вярно, Преди 1990г. държавата е подпомагаше частично или пълно само рестраврацията /но не и подръжката/ само и еднственно на къщи и обекти които са "архитектурни паметници"- в поголямата част от "старите" градове/ най-много възрожденски къщи/в отделни населени места - Карлово ,Калофер,Созопол, Несебър,копривщица...и т.н но никога не е подържала ЧАСТНИ панелни имоти.. защо с моите данъци - да се подържат други частни имоти- това си дискриминация!

Как ще коментират ТОЗИ факт--ПРОДАВАЩИТЕ стари СОЦ. ПАНЕЛКИ купени за по 7-10 000 лв на баснословни цени от 35000Е за стая хол и кухня и по 86-110 000Е за тристаен или многостаен/по старо му/????Сегашната кампания по "санирането" е кьор фишек-НЯКОЙ вече е ОПРЕДЕЛЕН да вземе парите!!ТОВА НЕ Е саниране - това е топлоизолация!!!

Кой факт, че е паднала мазилка на балкон ли? От снимката се вижда, посочено ти е с червена стрелка. Ако не беше "кой не скача е червен", сега и ти щеше да си купиш достъпно жилище. И не само панелките са били подобни цени, а всички жилища, независимо по каква технология са построени. Обаче вече 8 години сме в ЕС и там знаеш как са цените.

Предложението ти НЕ МЕ БЛАЗНИ!! Живея си в собствена къща в "Павлово"!! А ти се натискай в панелката--нали искаше да си "столичанин"???

Ако се позаинтересувате ще видите ,че дори в Румъния държавата им се е заела с финансирането на санирането .Горките мързеливи румънци...У нас разбира се ,поради всеизвестната селска злоба ако нещо не можеш и ти да използваш защото не се нуждаеш трябва да пречиш на другите за които то е жизнено необходимо.

Какво разбират румънците. Ние българите знаем и можем всичко, затова сме и най-бедни и най-корумпирани в Европа. Половината българско население живее в панелни жилища, тоест въпроса е с национално значение, обаче... Какво повече има да се коментира по темата.

Румънците са бедни като нас така че - едва ли. По-вероятно е да са усвоили пари от Брюксел, което ние не правим и сме на последно място благодарение на Сергейчо и сие.

Румъниците са по-богати от българите и напредват. Виж статистиката.

Аз не виждам как некаква баба с 150лв пенсийка може да си позволи смяна на тръборовода изолация покрив и кой знае още какви чудесий за смяна има по една 50 годишна панелка. И държавата мащеха ако не се намеси то един ден всички у парламента ще горът. Много лесно може държавата да отпусне безлихвенни заеми на текива хора и след време ако се продаде текова жилище държавата да си вземе сумата обратно. това означава че безработицата ще намалее драстично а и държавата ще получи възвращаемост и от данакоплатците.

Ей, тия неща се сменят/ремонтират във всяко строителство, а не само в панелно.

батака е пълен и в центара на софия е пълно с къщи и сгради които едва се крепят. трябва да се почне радикално а не само кръпки тека не става видя се.

спрете алкохола и цигарите и ще имате капитал, не за саниране, а за замяна с ново направо.

Така написано ще рече, че няма човек, който да не пие на ден по шише Jack D. и да не пуши по един стек Хавански пури, а и да не дърпа поне по 5-6 магистрали бело.

Под сурдинка едно време се твърдеше, че можело и да изкарат панелките 100 години, но у нас изпълнението беше на 80 процента спрямо най-добрите тогава в соц. лагера - ГДР. ГДР ще видите що е в интернет ако не знаете някои по-млади. Та нашите спецове твърдяха, че все пак качеството е на 80 процента, но дали е и толкова пак не е ясно. Така и 80 години си е химера без специални грижи. Средната възраст на панелките сигурно е 30 години. Никаквата поддръжка за 30 години сама по себе си вече е съкратила живота на панелката който като цяло казахме, че може и да гони 80 години. Като давате по 60 бона за панеляк у Младост например се замислете колко още му остава, а за у центеро хептен.

Типичен български представител. Плюе и пише злобно, без да прави разлика между шайба и гайка, само и само на вуте да му е зле, без значение че той самия е затънал във фекали до шия. Проблема с цените не е от панелните жилища. На грешно място си търсиш източника на проблемите.

Ако хората можеха да си решават всички проблеми сами нямаше да има нужда от държавата.Щом държавата определя всичко по отношение на жилищата на хората нейна е и отговорноста за проблемите Тенденциите за бъдещето са и да се меси дори и в най-дребното и интимно в живота на хората.Когато са купувани тези жилища хората са си плащали и плащаха с години за тях а да не говорим по колко години се чакаше и колко трагедии преживяха чакащите и недочакали дори с парите си хора.Дори все още земята под блоковете е държавна и следователно загубят ли жилищата хората губят всичко и дори не могат да си построят ново жилише.Извода от всичко това е ,че държавата е длъжник на всички тези хора които по нейна вина са се оказали в разкапващи се жилища.Тук разбира се не бива да се включват циганите които сами разрушаваха блоковете в коите ги населваха.Вина за сегашното положение на блоковете носи държавата защото строителните организации бяха държавни а и държавата определяше къде ,колко ,какво и най-важното как ще се строи.Макар ,че не се говори за това винаги е съществувала и жилищна дискриминация не случайно цели квартали бяха изграждани само като за бачкатори с панели.В същото това време друга облагодетелствана част успя да се снабди с много по -хубави и качествени жилища .

На българина все някой друг трябва да му бърше задника....

Учим се от Запада. Какво да се прави, съдба, нали 89-та сменихме курса. И сега, 8-ма година в ЕС, 10-та в НАТО. На Запад и помощите им помощи, и работата им работа, и заплащането им заплащане, и институциите им институции. Много изтъркано това - "на българина". Само като започне някой така, веднага става ясно, че той не е българин, а циганин.

Да дават по 5-6 и отгоре лева на ден за цигари и бира могат, а за имота си не могат. Това са си 2 бона годишно - предостатъчно за поддръжка и дори натрупване на капиталец за ново жилище. Да ама не - държавата виновна.

2 бона годишно? 20 години са 40 бона и то без да смятам инфлацията, което е все още крайно недостатъчно за ново жилище при днешните цени. И всичко това като си представиш, че дават пари и за тоалетна хартия, а биха могли да се изживяват като артистични таланти.

глупости. абе то има защо да сме я докарали до там. само мисленето като ни види човек и става ясно що за хора сме

абе защо все някой трябва да визадължава за нещо. и то особено касаещо собствената ви сигурност. за естетика ясно че не може да става дума, но сигурноста е важна

О, в повечето случаи е само до пари. Е, винаги има и изключения, но те не са правило. Парите в България за 90% от хората са кът и всеки гледа да направи с едни пари 10 неща, което е невъзможно.

Асене я кажи ти ако си в такава ситуация били го търпял и били стигнал до такова положение да то падне балкона или ще си забравил за проблема вече. (честно си кажи)

МЪРЗЕЛИВЦИ ПАНЕЛНИ, НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙТЕ КАК ПАНЕЛКАТА Е ВЪРХА НА СТРОИТЕЛСТВОТО! СЪС ЗАКЛИНАНИЯ НЯМА ДА СТАНЕ БЛОКЧЕТО ДА ИЗКАРА 100 ГОДИНИ. НЯМА. ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТИНАТА ВОЧИТЕ И ЗАПРЯТАЙТЕ РЪКАВИ! САНИРАНЕ ЛИ ЩЕ ПРАВИТЕ, НОВ ДОМ ЛИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ... НАПРАВЕТЕ НЕЩО, АКО НЕ ИСКАТЕ СКОРО ДА ИЗЛЕЗЕТЕ НА ПАЛАТКИ!

"Дайте достоверен източник, който казва, че живота на панелките е 40-50 години, както и че живота на новото строителство е 150 години. Последното специално е абсолютна фасмантагория, която сте си я съчинили на момента. И в панелките, и в тухлени, и в ЕПК, и в по-новото строителство, все участва стоманобетон. Но стоманобетона не е най-важен, по-важни са други неща. Небостъргачите в САЩ не ги правят със стоманобетон, а само със стоманени греди и са доста високи и стари. Високи сгради в САЩ строят още от 19-ти век. Empire State Building (1931 г. на 102 етажа), Chrysler Building (1930 г. на 77 етажа), 70 Pine Street (1932 г. на 66 етажа), The Trump Building (1930 г. на 70 етажа), Woolworth Building (1913 г. на 57 етажа), Metropolitan Life Insurance Company Tower (1909 г. на 50 етажа) и т.н." "Това не е точно така. Лекциите може да си ги четете с приятелчетата от кръжока - пречат ми ръцете. Най-уязвими заварки са тези на външните панели и то на зле поддържаните. Като се има предвид, че повечето от тях не са били изложени на преки външни атмосферни условия, то надали са в толкова лошо състояние. Заварките по вътрешните панели обаче са гарантирано в почти същото състояние от времето на построяване. А иначе в МЕИ учат следното - "Якостта на заваръчния шеф е близка до тази на основния материал". Разбира се, заварките си имат и негативни страни, най-вече ако е бил калпав контрола по време на изпълнението, но това не би могло да е на всяка заварка." "Средната цена на жилищата до 89-та година е от 6 хиляди до 12 хиляди лева, като определящи са броя стаи. Освен панелни, има и ЕПК, тухлени, смесени, които са строени в същия период. Но панелните като цяло май са най-много. Относно заваръчния шеф. Да, аз ти го обясних в по-горните си коментари. Що се отнася до всичко останало, което постоянно повтаряте като папагал и игнорирате фактите, това си е чиста доза спекулации и манипулации с користна цел."

ДА

Аз бих предпочел да живея в сграда построена през Тошовото време. Те са качествени, понеже никой не гледаше да забогатее тогава като строи сграда. Да не ме чуе дяволът, но стане ли силно земетресение, нищо няма да остане от построените през периода 1995-2005 луксозни сгради и хотели край морето!

Та живела си баба (на жена ми бабата) кротко насед Пашакьой, от тук и насетне наричано Влаодиславово (там някъде, край Варна). Имала си 2 декара двор, там и за магарето имало място, и за бъчвите с вино, и домати си гледала, хем за нея, хем да продаде еко-домати на гражданята, а пък и хартисвало място и някое цвете да отгледа, пак да го продаде на гражданята, коги одат на 8 март да са затриват, ем да им е ефтино, ем да им е убаво. Но, злата комунистическа фея (мамицата и, само да я пипна) и завидела на женицата и решила, че ще прави Долината на голямата химия (псувнята е излишна, само я маркирам) Като първа мерка сринали хубавата къщичка на баба и "я компенсирали" с двустаен апартамент, там върху нейните 2 декара земя. Докато строили, баш я били отбали да висне на квартира у една братовчедка, но това не се брои. Къ да е, построили. (Щото да не ви разправям същата хубавия у по-здраво комунистическо место като Мездра - 25г се така, по същата схема СТРОЯТ ) След като "овъзмездили" баба, довлекли и измет ква не можеш да си представиш и я заселили по горните етажи. Верно, с някои от тях може да се разговаря, но с повечето - не. Наложи ни се като младо семейство да поживеем при баба. Женицата напълно си скри в една стая и не ни пречеше. Но стана така, че пуст да остане мръсния канал, се спука. А пък той минавал през нашето мазе. Излишно е да казвам, че нито призивите за помощ, нито призивите за известно въздържание дадоха ефеткт. Нищо!! Аз и жена ми, които единствени бяхме с висше образование (по 2 всеки, ама и това как да е) в опалския блок, изчистихме всичко, другите си пиеха ракийката отвън. И това на земята на баба (следва псувня- маркирам я) После баба падна от втория етаж и умря. Ние намерихме пари и се махнахме. На някогаштата къща на баба се въртолят докарани от птка си лелина селяни. Що дират там - никой не знае. Но те са огладнели и разплатата ще е страшна.

МНОГО ГЛУПОСТИ ПРОЧЕТОХ ТУК. КАКВИ СА ФАКТИТЕ? ПАНЕЛКИТЕ СА С ПРОЕКТЕН ЖИВОТ - 40-50 ГОДИНИ. МОГАТ ДА ИЗКАРАТ 80, АКО СЕ ПОДДЪРЖАТ ПЕРФЕКТНО. ТОВА ЗНАЧИ ПОНЕ САНИРАНЕ НА ФУГИ И ПОКРИВ НА 10 ГОДИНИ. ПОЧТИ НИКЪДЕ НЕ СЕ ПРАВИ. НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е С ПРОЕКТЕН ХОРИЗОНТ 150 ГОДИНИ. ТОЛКОВА Е ЖИВОТЪТ НА СТОМАНОБЕТОНА. ЕСТЕСТВЕНО, И ТУК ТРЯБВА ПОДДРЪЖКА, ИНАЧЕ СГРАДАТА МОЖЕ ДА СЕ СКАПЕ И ЗА 50 ГОДИНИ..

А, ДА. ЗАВИСИ КАК Е СТРОЕНО. СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ НА МЕСТА СТРОЯХА БЕЗОБРАЗНО. БЕЗОБРАЗНО СТРОЯТ И НЯКОИ ФИРМИ СЕГА, НО СЛЕД 2000 ГОДИНА ИМА РЯЗКО ПОДОБРЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО.

Всичко ще кажеш и напишеш, само и само да вземеш комисионната.

ЦИМЕНТ-ТУРСКИ. СТОМАНА-УКРАИНСКА. ЧАКЪЛ-ОТ НЕИЗВЕСТНА СЕПАРАЦИЯ. ПВЦ ДОГРАМА-ПРОИЗВЕДЕНА ОТ РЕЦИКЛИРАНИ ЛЪЖИЧКИ ЗА КАФЕ. ОПАКОВКА ОТ EPS-С НЕ ДОКАЗН ЕФЕКТ ЗА ЗДРАВЕТО. ВСИЧКО ТОВА ВНЕСЕНО И ПРИДРУЖЕНО С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ!

Дайте достоверен източник, който казва, че живота на панелките е 40-50 години, както и че живота на новото строителство е 150 години. Последното специално е абсолютна фасмантагория, която сте си я съчинили на момента. И в панелките, и в тухлени, и в ЕПК, и в по-новото строителство, все участва стоманобетон. Но стоманобетона не е най-важен, по-важни са други неща. Небостъргачите в САЩ не ги правят със стоманобетон, а само със стоманени греди и са доста високи и стари. Високи сгради в САЩ строят още от 19-ти век. Empire State Building (1931 г. на 102 етажа), Chrysler Building (1930 г. на 77 етажа), 70 Pine Street (1932 г. на 66 етажа), The Trump Building (1930 г. на 70 етажа), Woolworth Building (1913 г. на 57 етажа), Metropolitan Life Insurance Company Tower (1909 г. на 50 етажа) и т.н.

ЩЕ ТРЯБВА ДА ТИ ИЗНЕСА ЦЯЛА ЛЕКЦИЯ, НО ТУК НЯМА МЯСТО.. В ПАНЕЛИТЕ ОПРЕДЕЛЯЩИ СА ЗАВАРКИТЕ, А ТЕ КОРОДИРАТ, РЪЖДЯСВАТ МНОГО ПО-БЪРЗО ОТ СТОМАНОБЕТОНА... ПРОЧЕТИ НЯКЪДЕ КАК СЕ ПОДДЪРЖАТ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ И КОЛКО СТРУВА ТОВА ГОДИШНО! ДА НЕ СМЯТАШ, ЧЕ ПАНЕЛКИТЕ ТУК СЕ ПОДДЪРЖАТ ТАКА?

Интересно колко лесно е там всеки да направи подобрения като да си остъкли балкона, покрие откритата си тераса, да махне стена, която му пречи, да пробива където свари и то само на база лично усмотрение. Но иначе за поддръжка пари нямат. Огледайте се колко самоделки има. И после се чудете кое и що пада. Щот има немърливи собственици и слаб или никакъв контрол, затова. Скоро един серсемин дори си направи допълнителна тераса към панелен апартамент, но май го погнаха и след има-няма няколко месеца демонтира тази причудлива конструкция. За други подобни случаи не знам, но дано да има.

За не последен път , българино пак показа колко си не мислещ , как чакаш някои да ти свърши работата . 1. ако апартамента е собственост на някои а това е факт за една сграда -ЗАЩО ТЪРСИТЕ ПОМОЩ ОТ ОБЩИНАТА ? 2. Когато си правихте ремонти , събаряте стени , закривате тераси - ВИЕ КОГО ПОПИТАХТЕ , идва ли специалист да ви каже кое можете ? 3. Да , някои пише че хората не се интерисуват , така е . Къде е дом съвета ? къде сте вие живеещите ? - съберете се , помислете и оправете проблема , вземете и почистете около блока , кои някои друг АЗ ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ НА КМЕТОВЕТЕ В градовете - имате безработни , сформирайте групи които да работят по озеленяване срещу заплащане от блоковете които не са си почистили ако не искат, да си платят - но стига чакате на готово .

Кой вярва в новото строителство? Къде е строителния надзор, къде е държавата? Сулю и пулю строи, не е ясно кой е архитекта, не е ясно кой е строителен инженер, не е ясно количеството и качеството на вложените материали. От всичко са ясни само няколко неща. Живеем в България и всички сме свикнали на неизчерпаемо и всевъзможно безхаберие и небрежност от страна на всички - граждани и институции. Всеки се интересува само да вземе голямата пара и след това потоп. Виждал съм ново на около 10 години и изглеждаше по-зле от 50-годишен панелен блок. Е, сами си правете сметката.

Това е виц нали?!:-)Защото аз съм у нас в момента!:-)

ГОЛЯМО КРЯКАНЕ, ГОЛЯМО НЕЩО! АЙДЕ ЖУРНАЛЯТА ОБСЛУЖВАТ НЕЧИЙ ИНТЕРЕСИ АМА ПИШЕЩИТЕ ПО-ДОЛО ЩО ГРАКАТ И ТЕ В ХОР. РАЗГЛЕДАХ ТЕ ЛИ СНИМКАТА? ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВО Е ПАДНАЛО? КЪДЕ Е ВИДЯХТЕ ПАДНАЛА ПАНЕЛА? ПОДКОЖУШЕНА Е И ОТКЪРТЕНА ЧАСТ ОТ МОЗАЙКАТА НА ПЛОЧАТА! НЯКОЙ Е СТОЯЛ ДОЛУ И Е ПОСТРАДАЛ.ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И С ВСЯКА МОНОЛИТНО ИЗПЪЛНЕНА СГРАДА.

Важното е статията да е гръмка! А още по-важно е, да се обслужи новото строителство и брокерчетата.

ако ТУК няма паднала панела, в Стара Загора през 2008 си пандна ачик странична панела. Разгугли и ще видиш

"Панелките /сгради от сглобяеми стоманобетонни елементи/ нито са измислени, нито са употребявани най-много в камунистическите държави. Измислени са в Швейцария, а най-моного са използвани във Франция. И още се ползват на много места. Разбира се не в същия вид - развиват се. А вината на комунизма в случая не са панелките, а манталитета на хората по отношение на собствеността. Липсата на съзнание за това, че собствеността е първо отговорност и след това парво на гражданите." Даже наскоро (миналата година) половин панелка се беше срутила някъде във Франция. Блока е бил строен през 60-те години и не е имало проблеми с него. Причината е взрив на газ.

и какво те настига?? Нима не хвръкна в Севлиевско една къща, НЕЗАХРАНЕНА С ГАЗ, само защото газопроводът пред нея изпускал и станал жива сгода за шистов газ?!! Да, прав си, покрайнините на Париж са заринати с панелни блокове, но такова чудо, като у нас, ТАМ НЯМА!

Панелни блокове има в цяла Франция, а не само в Париж. Има доста чудеса по света.

Комундетата преебаха селското стопанство и навлекоха маса диви селяни в измислените агломерации като Люлините и Младостите (в София) и Владиславово и Кайсиева градина (във Варна) [прощавайте, че пропускам вероятно още 100, но тези са най-значимите] Привнесените селяни са свикнали да хвърлят какво е останало по софрата им на пилетата из двора (и лошо няма, но не и в урбанизирана зона), затова минаването под такъв блок си е направо премеждие (и до ден днешен - явно селския ген е неизтребим) Сега, като ин ги се сренат панелките, те няма къде да отидат, щото по селата им отдавна вилнеят романе ( индо-езични българи в името на коректното говорене) И ще дойдат у София... Боже, искам да съм там! И следва един ужас... като по-долния Дълбоко сред мрак и мъгла. Из тъмни долини - преди да се съмне из всички балкани из дебри пустинни из гладни поля из кални паланки села градове дворове из хижи, колиби из фабрики, складове, гари хамбари чифлици воденици работилници юзини заводи: по пътища и по завои високо по сипеи, урви, чукари, бърда през слог и рид през глухи усои през есенни жълти гори през камънаци вода мътни вади ливади нивя лозя овчарски пладнища глогини изгорели стърнища трънаци блата: изпокъсани кални гладни навъсени измършавели от труд загрубели от жега и студ уродливи сакати космати черни боси изподрани прости диви гневни бесни - без рози и песни без музика и барабани без кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби: на гърба с парцаливи торби в ръцете - не с бляскави шпаги, а с прости тояги, шопи със сопи с пръсти с копрали с търнокопи ...........

Повече от ясно е , че ние , бургазлии ще разкараме ако трябва и насила нашия кмет , който лично боко тиквата ни го натресе ... Кмете герберски , отивай си с мир , докато не сме те изкарали насила от кметството . Жители от комплекс Лазур .

Пожелавам ви успех с някой комсомолски секретар за кмет и да го видя как ви гради с трудовите си ръце нови тераси и т.н каквото имате нужда в блока.

Вашите панелки плашат туристи. Навсякъде е много мръсно. Личи, че не умеете да обичате своят град, улица, дом. Това се воспитава. И европари няма да вие помогнат.

наши панелки плашат туристи , но тебе не плашат ! марш в твойто деревне

тия панелки за нищо не стават 1990г си купих една чисто нова и е на последния етаж та като удари един дъжд се чудех как се преебах само нямаше сухо место и от контактите изби вода. абе комунистически стандарти и сега некой като ми зафали соца колко хубаво било и веднага се сещам за панелката ми .

са основно с новите панелки. Старите са по-добри. Ако спешно не започне масово саниране след 20-30 години ще има масово събаряне. Реално казват у нас изпълнението било на 80 процента от бившата Източна Германия. 80 процента и при това никой никога не е смятал панелките за повече от 80 години само дето това не се тръби. Сами си смятайте. Искат ми 60 000 за панелна гарсониера в Младост, че и отгоре , а тя е с 50 процента изчерпан ресурс. Няма сделка естествено. Тя 20-30 години може и да не издаяни.

Тия неща важат като цяло за всички сгради. Останалите сгради съвсем не са вечни, а и не се поддържат по-добре от панелките. Поддръжката разбира се е много важна.

нереални пазарни цени за панелки ама който иска да си дава парите за мавзолей.

Панелите падат, падат от небето. /(повтаря сЪ) панел ми падна, право на сърДцето. Припев: Иска ми се, Ленче, с тебе да живея, но панелът падна, фани ме за хе*. /(пак се потаря) Помниш ли, Ленче първата ни среща. Помниш ли, Ленче първата целувка. Помниш ли, Ленче Люлин 7 под 308 Б кво бееше? Припев:.../(зачетвъртва се) (да се различава от BMW X4)

Това е нормално безхаберие на затворените в апартаментите хора. Никой не го интересува какво става зад стените. Мисля че и за сградите, както за колите трябва да има задължителни периодични прегледи. Примерно след 10 години след въвеждане в експлоатация и след това на всеки 5. Или да има план за ремонт на конструкциите на определен период. Примерно покрив на 20г. Метални конструкции на 10г. или нещо подобно. Това е пример. Освен това смятам че всяка материална вещ, както и човек има срок на експлоатация. Примерно бракуване на автомобил на, кораби, самолети на някакви години или изминати километри. Също и за сгради. Иначе при тази немарливост на българина нещастните случаи ще продължават. Тъй като съм от Варна още помня случая с загиналото момиче от паднала козирка. За немарливостта на кооператорите едно момиче плати с живота си. Безмислено и зловещо.

Сега им обясни на панелни обитатели, че трябва да платят и познай какъв животински вой ще настане, ще ти се прииска да слушаш воплите на получовеците от Столипиново.

"Козирките на двете банки Райфайзен и Първа инвестиционна, намиращи се на Червения площад във Варна, се срутиха от снега в 21,00 часа на 02.01.2008 г. Заради натежалия сняг първа се свлича козирката на Първа инвестиционна банка и повлича покривната конструкция на Райфайзен банк. След това се срути и козирката на сграда в близост до офиса на MTel. И двете банки бяха с изпочупени стъкла и врати, като по-тежко бе положението на сградата, в която се помещава Първа инвестиционна банка." Не си много обективен за случая във Варна, където става въпрос за ниски сгради, а не за блокове, в който се помещават банки. Банките са напълно отговорни за случилото се, но има само условна присъда. Това е България. А ти следващия път бъди по-обективен.

Насед Варна, дето снега е бутик, покрив погуби момиче баш У ЦЕНТЕРО - 3 дни се пипкаха, докато го намерат (момичето, иначе документацията на този заслон май и не е намерена). Години 2-3 преди това спирката до ВиК претрепа хора - и кво? Пак от сняг! НИЕ СМЕ СТРАНАТА НА ОЦЕЛЕЛИТЕ - ВИНАГИ ВИНОВЕН Е МЪРТВИЯ. ПО-ЛЕСНО Е!

Има ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ ЗАДЪЛЖАВАЩ като част от Проекта на ВСЯКА СГРАДА да се опише плана за поддържане, за текущ и за основен ремонт и след като изтече ЕКСПЛОАТАЦИОННИЯ СРОК ОТЧИТАЩ И МОРАЛНАТА АМОРТИЗАЦИЯ се предвиждат ДЕЙНОСТИ И РАЗХОДИ ЗА ИЗВЕЖДАНЕТООТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ- т е демонтирането и изнасянето на строителния отпадък Поздрави- ТЕХ-РЕН

... ти къде го прочете това нещо ?

Панелките тепърва ще почнат да падат, и дано по-скоро някой вземе мерки. не е ясно обаче къде биха отишли да живеят тези хора. А те са към 2,500,000. Но е факт, че държавата не е тази, която трябва да оправи тези съборетини. Санирането на 1 панелка по всички норми едва ли би струвало по-малко от новопостроена сграда. Затова по света старото се събаря, и се строи ново. А тук какво става? Като погледнеш блоковете са като шарена шахматна дъска. И много хора се заблуждават, че направата на външна изолация е саниране. И всеки си прави "своята" част. А общите части-никой не го е грижа. Българина е на принципа "От прага на вън не ме интересува". И оправданието, че нямат пари. Да, има хора, които наистина нямат, но масово са тези, дето пушат по 2 кут. цигари на ден, пият всяка вечер, не пропускат чалга-кръчмата 2 път седмично, ходят с телефони от по 1000 лв, и твърдят, че нямат пари. Ама като се случи срутването на само 1 блок, друга песен ще се пее.

Половината население на България живее в панелни блокове. Истината е, че нито има къде другаде да живеят, нито имат пари евентуално да си го закупят на европейски цени и с български доходи. Иначе държавата би трябвало да е тази, която да носи отговорност. Защо ли? Ами защото тя е тази, която е набутала толкова хора насила в панели. Взела им е къщите, разрушила ги е, отчуждила е местата, а после бум в панелката. Никой не те е питал искаш или не.

да бе да, една партия носи отговорност. не държавата! някога държавата беше Партията (великата Партия). Айде сега другарите да вадят кинтите дето са откраднали и да плащат.

Ние сме си виновни, щото сме овце и гадняри ни управляват.Само с комисион.които са взети в енергетиката + европ.пари по програми +самоучастие могат всички панелки да се санират ,ама не така както го прави българчето всеки за себе си. Видях санирани блокове в Чехия и Германи еми те са прекрасни, санирани от-до вкл.железата се подменят, страхотно но това е РБ И НИЩО НЕ СТАВА.

Кои железа се подменят?Животът на панела е 50г.

А ти какъв експерт беше? Както винаги в България - начини има, но няма желание.

някой си купиха панелки . аз москвич . москвича виче го няма, и панелките ще изчезнат . няма нищо вечно .

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ И ...КАМЪНИ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПАДАТ ВРЪЗ ГЛАВИТЕ ВИ ТЪПИ

Ти къде ще се навреш тоГИва???

сигур отзад

Да вкарат закон, че собственикът на апартамента с паднала облицовка е отговорен - може да мине без затвор (освен ако не е бил изрично предупреден), но поне да плати сериозно обезщетение. Ако няма пари - ЧСИ, разпродажба. Само така ще се стреснат хората да си закърпят имота. Иначе всеки хленчи, че няма пари, а всъщност не че няма, а никак не му се дават. Като умре някой ще почнат оправдания как се канел да оправя.

Мисля, че и сега собственикът на имота носи отговорност. Мантрата с липсата на пари е ясна. Само дето същите сигурно изпушват по 100 лева на месец цигари и още толкова алкохол. Иначе да си оправят жилището пари нямат. Да не говорим за самотни пенсионери, които живеят в 4-стайни апартаменти и се оплакват, че нямат пари за ток.

Който не си поддържа имота следва събаряне. Никой не трябва да страда или още повече да загива затова че някой няма пари или го мързи.

Ами то има такъв закон но не се спазва

този закон ГО ИМА, но няма (както винаги) кой да го приложи

ГЕРБ СТРОИ МАГИСТРАЛИ, ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ, МЕТРО, СПОРТНИ ЗАЛИ...А ПРИ КОМУНИСТИТЕ ПАДАТ БЛОКОВЕ, КОЛИ ПРОПАДАТ В КАНАЛИ...УЖАС!

Аре и тоя тъпунгер се продаде за дребни тролски подаяния

Гарга,ти пак се изходи неподготвен и оцапа гащите. Прави ли ти впечатление,че отдолу има монтирана дограма и изидана тераса.От снимката е видно,че пада част от балконски перваз,който е отлепен при долното преустройство/абсолютно сигурен съм от опит/.Твоите родители сигурно живеят на село в монолитна къща,но в града е така и добре,че ги е имало панелите,и хората си имат свои жилища.Ти си достатъчно тъп,но днес е трудно да придобиеш свой дом.

123

ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА...ПАДАТ ТЕРАСИ, СТЕНИ...

Не първо се развива маталитета че държавата ти е длъжна за всичко и после започват проблемите

а при капитализма им спадат на такива като теб,педалис:)

ЕЙ ,Бургазлии , сменете си по- скоро вашия корумпиран , некадърен кмет от герб , за да не идваме от София и насила да го махнем ... Колкото бургазлии познавам , толкоз го псуват и ненавиждат и казват , че е дошъл с измама на изборите ... Или го махнете , или на сила ще го махнем ... Казах ...

Благодарим за загрижеността, столичанино! Но като ви гледаме кметовете в последните 25 години, по-добре си стойте в София и си изринете собствената кочина. Ние "на морето", сами ще се справим.

Е какво като е един от първите панелни блокове. Държавата да подпомогне хората с безлихвени кредите, или да поеме част от разходите за саниране. Иначе скоро цели блокове ще станат необитаеми. А тяхните обитатели - бездомници.

ДЪРЖАВАТА И СЕГА ПОЕМА ДО 75% ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА САНИРАНЕ... САМО ДЕТО НЕ Е ЧЕСТНО. КАКВО СМЕ ВИНОВНИ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СМЕ В ПАНЕЛКИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ РЕМОНТИТЕ НА ЖИЛИЩАТА? ТИ ЩО НЕ ПЛАЩАШ МОИТЕ РЕМОНТИ?

Мухльо,държавата не поема нищо,75% те процента са по-Европейска програма за саниране ,друг е въпроса ,че държавата усвоява пари от тези пари с измислени индикативни проекти за суми много по-големи от нужните

санирането на 50 г панелен блок е като гримирането на мъртвец .скрива ефекта от смъртта за малко .

И кво стана сега, пак ли ще продължим мантрата за разцвета на комунизма, когато всеки имаше жилище, топла вода и кенеф вкъщи? И гордите обитатели на такива кутийки къде дремеха досега, а не си ремонтираха блока? Защо държавата да плаща за частни ремонти? Винаги държавата е виновна за нещо. Да, в случая е виновна, че не е наложила глоби за насилствените изменения на фасадата, но за нищо повече!

Държавата е тази, която насилствено е отчуждила имотите на хората и ги е набутала в панелки.

Държавата не е длъжна никому. Кой каквото си е купил в това ще живее. И трябва да си го поддържа сам. Като не може продава и под наем. Стига с това неможене , всеки се оправдава с него дори и да носи смърт.

Много моля, но през 1980г. ни съборха къщата и ни набутаха в панелка. Не сме искали, но тогава никой не те питаше какво искаш. Така, че държавата е ДЛЪЖНА да ми санира блока.

Сега ще кажеш, че тия дето отдават под наем си поддържат имотите, нали. Хайде, помисли отново.

ГЕРБ

Тролче, както правиш, тролче?

Обяснява ти ,гейберо тъп,че по-долна пасмина от вас няма

За съжаление панелните блокове са живо олицетворение на държавата - всеки влачи каквото може, лъже да не плаща, все някой друг е виновен и все някой друг трябва да плаща ремонтите, поемането на лична отговорност е мит, а постигането на някакво решение за обновяване, саниране и прочее - абсолютно в сферата на мечтите. Ей затова падат панелките.

Едни от най-гадните крадци "бизнесмени" измамници от периода на "прехода", колко години чакат да се срути първия панелен блок, че още повече да вдигнат цените на техните "инвестиции"!

Приятелю,много бих искал да ти покажа какво си купих ново строителство,за същите пари,които взех за една панелка.Убедих се,че хората са изъмително глупави!

НЕ ИСКАМ ДА ВИ ПЛАША, НО СКОРО ПАНЕЛКИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ НАИСТИНА ДА ПАДАТ. АМА ПЪРВО ПАРЧЕ, ПОСЛЕ ПАНЕЛ, ПОСЛЕ.. ЦЕЛИ БЛОКОВЕ. НЕ ЗАЩОТО СА ЛОШИ, А ЗАЩОТО ПРОСТО ИМ ИЗТИЧА ПРОЕКТНАТА ГОДНОСТ - 40-50 ГОДИНИ. ДА, КЪДЕТО СА МНОГО ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНИ МОЖЕ ДА ИЗКАРАТ И 100. НО КОЛКО СА ТАКИВА? КОЛКО БЛОКА СИ ОПРАВИХА ФУГИТЕ И ПОКРИВА НА ВСЕКИ 10 ГОДИНИ? ЖАЛКО Е, НО ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО... ОПРАВЯЙТЕ СЕ НАВРЕМЕ, АКО МОЖЕТЕ!

Затова трябва, може би, като в Германия - за всяка дреболия по един закон. Не може сто процента да се гарантира, че няма да се случи нещо, но със сигурност няма да е толкова често. Да се задължат собствениците на апартаментите да поддържат блока.

ТО И СЕГА ИМА ЗАКОНИ, НАРЕДБИ, ПРАВИЛНИЦИ..КОЛКОТО ЩЕШ. НЕ СЕ СПАЗВАТ, А И НЯМАТ ПАРИ ХОРАТА.

не така, панелките а гордостта комунистическия възход

Панелките /сгради от сглобяеми стоманобетонни елементи/ нито са измислени, нито са употребявани най-много в камунистическите държави. Измислени са в Швейцария, а най-моного са използвани във Франция. И още се ползват на много места. Разбира се не в същия вид - развиват се. А вината на комунизма в случая не са панелките, а манталитета на хората по отношение на собствеността. Липсата на съзнание за това, че собствеността е първо отговорност и след това парво на гражданите.

пак коментиращи, говорят, че държавата ТРЯБВА ... еди какво си! Държавата трябва да им поддържа на хората домовете, защото те са прости и не знаят и не могат, не се сещат, като една плоча, или каквато и да е конструкция не е ремонтирана 50 години... няма как да падне, няма нужда да се поддържа! Пък и то е работа на държавата! В нас ми изгоря крушката в кухнята! Не я бях сменял 10 години! Как може тва само в нашата държава се случва! 10 години работи и сега точно изгоря! Няма ли най-накрая държавата да се намеси и да ми осигури светлина в собствения ми дом, какво е това??? Само ние ли стоим на тъмно?? До кога ще чакам някой да се намеси, не се ли сещате, че така може някой да пострада! Вечер ходя на тъмно, оставям си чиниии по земята, понеже мивката ми е пълна, няма кой да ги измиее в тая държава, може да се спъна, да падна, да ги счупя, ще се нарежа целия! Тва само в България го има!

тези дето останаха(хме) тук са живели във време, когато Партията мислеше за всичко, толкова надълбоко, че ако нямаше деца за построената детска градиня тя и деца правеше! Тъжно е, хич не е за смях, ама това е положението.

Че правилно е казала жената - държавата да задължи собствениците да направят необходимите ремонти, щото сградата ще се срути, ама те няма да изкарат 1 лев да не се минат случайно.

И аз съм на принципа, че държавата не е длъжна, ама я се замислете колко пенсионери живеят в тези панелки. С една пенсийка как могат да се санират? Дядо ми цял живот е блъскал за този апартамент и миналата година остави баба вдовица. Ние не можем да си направим ремонт, а работим и двамата и получаваме не лоши заплати (като за БГ де).

ЖУРНАЛЯТА, ПАДНАЛА Е НЕ ЧАСТ ОТ ПЛОЧА, А ПОДМАЗВНЕТО КЪМ ЧЕЛОТО НА ПЛОЧАТА.. А ИНАЧЕ ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПАНЕЛКИТЕ ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ СЪБАРЯТ, ОТКОЛКОТО САНИРАТ. ПРОЕКТНИЯТ ИМ ЖИВОТ Е 40-50 ГОДИНИ. ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗА 2,7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВА. ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ. СЛЕД 70 ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ, БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ЗПЪТИЛИ КЪМ КОЛИБИТЕ И ПЕЩЕРИТЕ.. ГЛАСУВАЙТЕ ОЩЕ ЗА БСП И ДПС И НЯМА ДА ИМА И КАКВО ДА ЯДЕТЕ!

проектният живот на = панелките" е 100 години при добра поддръжка.А хората не са виновни, че са бедни и не могат да ги поддържат.

Така е бедни са, но теглят потребителски кредити, зада си купуват нови телефони. Висят по кафетата по цяла вечер и пафкат цигари и пийват ракийка и ти казват, че само това им е останало. Ужас...

Радвам се, че не е паднал върху жената, разминала се е само с 3 пръста!!! Късметлийка! И все пак, защо изобщо трябва да се случват такива инциденти?

Не е паднала плоча от панелния блок а от допълнителните преустройства и запушване на терасите.

държавата да се погрижи за народа си, в други държави това е работа на кметствата

Държавата не е длъжна да се грижи за частни имоти .Ти ще ми дадеш ли пари да си направя един ремонт на блока:-)

Коментари - Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас | Днес.dir.bg

Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас

Бетонна плоча от панелен блок падна и премаза крака на 71-годишна жена в Бургас. Ампутирани са й три пръста.

Обратно в новината

Коментари - Плоча от панелка премаза крака на жена в Бургас | Днес.dir.bg

Коментари

кой ни обръща внимание на бедния български народ и така по -малко панелките ще падат отгоре и ще ни потопят в бездната. а сега отидети да гласувате.

Защо се навряхте в тия панелки дами и господа???? Аз съм свободен човек..къща,градина....

Защото панелките са най-евтини.

Евтиното винаги е скъпо. Нямате и метър земя,псувате се кой да плати за чистачка на стълбището/защото ръцете ви са завряни в гъза/,пари за асансьор и стълбищно осветление....кой да направи ремонт на покрива и общи части... Има поговорка "Орташката кобила и вълците не я ядат"

Аз живея в панелен блок и си го харесвам, постепенно го санираме без помоща на банките. Не искам никакви фирми да глътнат много държавни пари за някакво си обследване, предписания, заеми за саниране и т.н.т. Дали ще падне или не какво ви засяга вас живищи в къщи и ново некачествено (но красиво) строителство.

Който има имот да си го подържа:))

Българите много държим да имаме собственост, "нашият дом е наша крепост", но само до там ... навън какво се случва: покрив, фасада, тротоари, градинки - изобщо не е наша работа, някой друг трябва да се грижи за тях. Живея в луксозна кооперация с 10 апартамента в близост до морската градина, всички съкооператори имат невероятни претенции към чистачката, която получава 30 лв. за 3 почиствания и едно миене на входа седмично, но никой не си мърда пръста за нищо, напротив дори когато посадихме райграс ни правеха проблем за сметките за косене на тревата и поливането. Добре, че дойдоха семейство от Сибир ... рускинята направи чудеса, превърна запустелите пространства в райски градини само със собствени усилия и средства. Сега никой от съседите не мрънка, но и не помагат нито с труд, нито със средства. Никога не съм си представяла, че руснаци/ които по принцип не харесвам, без да мога да обясня - защо/ - ще бъдат, любимите ми съседи.

Значи е време ти да посетиш Сибир, тоест да върнеш жеста.

Да, поканиха ни и смятаме да посетим северната столица - Петербург и родният им град ... обиколила съм почти цяла Европа, два пъти съм била в САЩ ... но, никога не съм била в Русия. Мисля, че има какво да се види!!!

Ей, това е БГ населението, мрази без обяснение. Но си направила идеална характеристика на бай Ганя, ПРЕТЕНЦИОЗЕН, стиснат, мързелив и мразещ по принцип.

"Относно заваръчния шеф. Да, аз ти го обясних в по-горните си коментари" шеФ? АБЕ, ДА БЕШЕ НАУЧИЛ ПЪРВО, ЧЕ СЕ ПИШЕ "шеВ"! ЕЙ С ТАКИВА ПИШМАН-СПЕЦИАЛИСТИ ТРЯБВА ДА СПОРЯ ТУК... НЯМАМ ВРЕМЕ И ЖЕЛАНИЕ ДА ОБЯСНЯВАМ ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА. ОСТАНАХА В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИМНО МЪРЗЕЛИВИ МЪРМОРКОВЦИ, КОИТО САМО ПЛЕЩЯТ, ПИЯТ РАКИЯ ПРЕД ПАНЕЛКИТЕ И ЧАКАТ НЯКОЙ ДА ИМ ГИ РЕМОНТИРА... НЯКОЙ РАБОТЕЩ МНОГО. НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ, ДА ЗНАЕТЕ! ЗА ВАС ЛИ ПО-НАПРЕД, ЗА ДЕЦАТА ЛИ, ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЛИ? ОПРАВЯЙТЕ СЕ! ПРЕДИ ДА СТЕ ИЗЛЕЗЛИ НА ПАЛАТКИ...

Овчарче,ремонта на покрива ми преди две години ми коства 6 000 лв,но къщата си е моя:)) Ебал ви панелките след като не може да дадете 200 лв за ремонт.

БРАВО. ТОЧНО ЗА ТОВА ГОВОРЯ...

А в големото село София - да те е страх да минеш или влезеш в старите панелки в Надежда, старите къщи в "елитният" център и широк център. Разсадника а и на територията на столицата има стотици разпадащи се "елитни" имоти....

А защо пък всички в тая държава трябв да са длъжни да плащат за това, че гоямата част от панелните обитатели с години не са правии нищо, за да санират и поддържат сградите си? На мен никой не ми е помагал нито да ремонтирам покрива си, нито за почистване на двора и улицата пред дома ми.

Защото тази поддръжка дълги години е била отговорност на държавата, докато в един момент не решиха да я прехвърлят на живущите. И защото става въпрос за половината българско население, което обитава панелни жилища. И защото на голяма част са отчуждавали имотите, без да ги питат, след което са ги слагали в бетонени кафези.

КОГА БРЕ, СИНИГЕРЕ, Е БИЛО ГРИЖА НА ДЪРЖАВАТА? ОБЪРКАЛ СИ СЕ НЕЩО. ИЛИ СИ ПРЕПИЛ... ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СИ ПОДДЪРЖА ЖИЛИЩЕТО.

Е айде сега-до преди малко- земята била държавна, сега е отчуждена... 90% от обитателите на панелки са пришълци от някъде си, и нямат нищо общо със земята под блоковете. Не и с тази земя. Айде моля, да не стават като циганите- все някой друг е длъжен да се погрижи за тях!

Не е вярно, Преди 1990г. държавата е подпомагаше частично или пълно само рестраврацията /но не и подръжката/ само и еднственно на къщи и обекти които са "архитектурни паметници"- в поголямата част от "старите" градове/ най-много възрожденски къщи/в отделни населени места - Карлово ,Калофер,Созопол, Несебър,копривщица...и т.н но никога не е подържала ЧАСТНИ панелни имоти.. защо с моите данъци - да се подържат други частни имоти- това си дискриминация!

Как ще коментират ТОЗИ факт--ПРОДАВАЩИТЕ стари СОЦ. ПАНЕЛКИ купени за по 7-10 000 лв на баснословни цени от 35000Е за стая хол и кухня и по 86-110 000Е за тристаен или многостаен/по старо му/????Сегашната кампания по "санирането" е кьор фишек-НЯКОЙ вече е ОПРЕДЕЛЕН да вземе парите!!ТОВА НЕ Е саниране - това е топлоизолация!!!

Кой факт, че е паднала мазилка на балкон ли? От снимката се вижда, посочено ти е с червена стрелка. Ако не беше "кой не скача е червен", сега и ти щеше да си купиш достъпно жилище. И не само панелките са били подобни цени, а всички жилища, независимо по каква технология са построени. Обаче вече 8 години сме в ЕС и там знаеш как са цените.

Предложението ти НЕ МЕ БЛАЗНИ!! Живея си в собствена къща в "Павлово"!! А ти се натискай в панелката--нали искаше да си "столичанин"???

Ако се позаинтересувате ще видите ,че дори в Румъния държавата им се е заела с финансирането на санирането .Горките мързеливи румънци...У нас разбира се ,поради всеизвестната селска злоба ако нещо не можеш и ти да използваш защото не се нуждаеш трябва да пречиш на другите за които то е жизнено необходимо.

Какво разбират румънците. Ние българите знаем и можем всичко, затова сме и най-бедни и най-корумпирани в Европа. Половината българско население живее в панелни жилища, тоест въпроса е с национално значение, обаче... Какво повече има да се коментира по темата.

Румънците са бедни като нас така че - едва ли. По-вероятно е да са усвоили пари от Брюксел, което ние не правим и сме на последно място благодарение на Сергейчо и сие.

Румъниците са по-богати от българите и напредват. Виж статистиката.

Аз не виждам как некаква баба с 150лв пенсийка може да си позволи смяна на тръборовода изолация покрив и кой знае още какви чудесий за смяна има по една 50 годишна панелка. И държавата мащеха ако не се намеси то един ден всички у парламента ще горът. Много лесно може държавата да отпусне безлихвенни заеми на текива хора и след време ако се продаде текова жилище държавата да си вземе сумата обратно. това означава че безработицата ще намалее драстично а и държавата ще получи възвращаемост и от данакоплатците.

Ей, тия неща се сменят/ремонтират във всяко строителство, а не само в панелно.

батака е пълен и в центара на софия е пълно с къщи и сгради които едва се крепят. трябва да се почне радикално а не само кръпки тека не става видя се.

спрете алкохола и цигарите и ще имате капитал, не за саниране, а за замяна с ново направо.

Така написано ще рече, че няма човек, който да не пие на ден по шише Jack D. и да не пуши по един стек Хавански пури, а и да не дърпа поне по 5-6 магистрали бело.

Под сурдинка едно време се твърдеше, че можело и да изкарат панелките 100 години, но у нас изпълнението беше на 80 процента спрямо най-добрите тогава в соц. лагера - ГДР. ГДР ще видите що е в интернет ако не знаете някои по-млади. Та нашите спецове твърдяха, че все пак качеството е на 80 процента, но дали е и толкова пак не е ясно. Така и 80 години си е химера без специални грижи. Средната възраст на панелките сигурно е 30 години. Никаквата поддръжка за 30 години сама по себе си вече е съкратила живота на панелката който като цяло казахме, че може и да гони 80 години. Като давате по 60 бона за панеляк у Младост например се замислете колко още му остава, а за у центеро хептен.

Типичен български представител. Плюе и пише злобно, без да прави разлика между шайба и гайка, само и само на вуте да му е зле, без значение че той самия е затънал във фекали до шия. Проблема с цените не е от панелните жилища. На грешно място си търсиш източника на проблемите.

Ако хората можеха да си решават всички проблеми сами нямаше да има нужда от държавата.Щом държавата определя всичко по отношение на жилищата на хората нейна е и отговорноста за проблемите Тенденциите за бъдещето са и да се меси дори и в най-дребното и интимно в живота на хората.Когато са купувани тези жилища хората са си плащали и плащаха с години за тях а да не говорим по колко години се чакаше и колко трагедии преживяха чакащите и недочакали дори с парите си хора.Дори все още земята под блоковете е държавна и следователно загубят ли жилищата хората губят всичко и дори не могат да си построят ново жилише.Извода от всичко това е ,че държавата е длъжник на всички тези хора които по нейна вина са се оказали в разкапващи се жилища.Тук разбира се не бива да се включват циганите които сами разрушаваха блоковете в коите ги населваха.Вина за сегашното положение на блоковете носи държавата защото строителните организации бяха държавни а и държавата определяше къде ,колко ,какво и най-важното как ще се строи.Макар ,че не се говори за това винаги е съществувала и жилищна дискриминация не случайно цели квартали бяха изграждани само като за бачкатори с панели.В същото това време друга облагодетелствана част успя да се снабди с много по -хубави и качествени жилища .

На българина все някой друг трябва да му бърше задника....

Учим се от Запада. Какво да се прави, съдба, нали 89-та сменихме курса. И сега, 8-ма година в ЕС, 10-та в НАТО. На Запад и помощите им помощи, и работата им работа, и заплащането им заплащане, и институциите им институции. Много изтъркано това - "на българина". Само като започне някой така, веднага става ясно, че той не е българин, а циганин.

Да дават по 5-6 и отгоре лева на ден за цигари и бира могат, а за имота си не могат. Това са си 2 бона годишно - предостатъчно за поддръжка и дори натрупване на капиталец за ново жилище. Да ама не - държавата виновна.

2 бона годишно? 20 години са 40 бона и то без да смятам инфлацията, което е все още крайно недостатъчно за ново жилище при днешните цени. И всичко това като си представиш, че дават пари и за тоалетна хартия, а биха могли да се изживяват като артистични таланти.

глупости. абе то има защо да сме я докарали до там. само мисленето като ни види човек и става ясно що за хора сме

абе защо все някой трябва да визадължава за нещо. и то особено касаещо собствената ви сигурност. за естетика ясно че не може да става дума, но сигурноста е важна

О, в повечето случаи е само до пари. Е, винаги има и изключения, но те не са правило. Парите в България за 90% от хората са кът и всеки гледа да направи с едни пари 10 неща, което е невъзможно.

Асене я кажи ти ако си в такава ситуация били го търпял и били стигнал до такова положение да то падне балкона или ще си забравил за проблема вече. (честно си кажи)

МЪРЗЕЛИВЦИ ПАНЕЛНИ, НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙТЕ КАК ПАНЕЛКАТА Е ВЪРХА НА СТРОИТЕЛСТВОТО! СЪС ЗАКЛИНАНИЯ НЯМА ДА СТАНЕ БЛОКЧЕТО ДА ИЗКАРА 100 ГОДИНИ. НЯМА. ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТИНАТА ВОЧИТЕ И ЗАПРЯТАЙТЕ РЪКАВИ! САНИРАНЕ ЛИ ЩЕ ПРАВИТЕ, НОВ ДОМ ЛИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ... НАПРАВЕТЕ НЕЩО, АКО НЕ ИСКАТЕ СКОРО ДА ИЗЛЕЗЕТЕ НА ПАЛАТКИ!

"Дайте достоверен източник, който казва, че живота на панелките е 40-50 години, както и че живота на новото строителство е 150 години. Последното специално е абсолютна фасмантагория, която сте си я съчинили на момента. И в панелките, и в тухлени, и в ЕПК, и в по-новото строителство, все участва стоманобетон. Но стоманобетона не е най-важен, по-важни са други неща. Небостъргачите в САЩ не ги правят със стоманобетон, а само със стоманени греди и са доста високи и стари. Високи сгради в САЩ строят още от 19-ти век. Empire State Building (1931 г. на 102 етажа), Chrysler Building (1930 г. на 77 етажа), 70 Pine Street (1932 г. на 66 етажа), The Trump Building (1930 г. на 70 етажа), Woolworth Building (1913 г. на 57 етажа), Metropolitan Life Insurance Company Tower (1909 г. на 50 етажа) и т.н." "Това не е точно така. Лекциите може да си ги четете с приятелчетата от кръжока - пречат ми ръцете. Най-уязвими заварки са тези на външните панели и то на зле поддържаните. Като се има предвид, че повечето от тях не са били изложени на преки външни атмосферни условия, то надали са в толкова лошо състояние. Заварките по вътрешните панели обаче са гарантирано в почти същото състояние от времето на построяване. А иначе в МЕИ учат следното - "Якостта на заваръчния шеф е близка до тази на основния материал". Разбира се, заварките си имат и негативни страни, най-вече ако е бил калпав контрола по време на изпълнението, но това не би могло да е на всяка заварка." "Средната цена на жилищата до 89-та година е от 6 хиляди до 12 хиляди лева, като определящи са броя стаи. Освен панелни, има и ЕПК, тухлени, смесени, които са строени в същия период. Но панелните като цяло май са най-много. Относно заваръчния шеф. Да, аз ти го обясних в по-горните си коментари. Що се отнася до всичко останало, което постоянно повтаряте като папагал и игнорирате фактите, това си е чиста доза спекулации и манипулации с користна цел."

ДА

Аз бих предпочел да живея в сграда построена през Тошовото време. Те са качествени, понеже никой не гледаше да забогатее тогава като строи сграда. Да не ме чуе дяволът, но стане ли силно земетресение, нищо няма да остане от построените през периода 1995-2005 луксозни сгради и хотели край морето!

Та живела си баба (на жена ми бабата) кротко насед Пашакьой, от тук и насетне наричано Влаодиславово (там някъде, край Варна). Имала си 2 декара двор, там и за магарето имало място, и за бъчвите с вино, и домати си гледала, хем за нея, хем да продаде еко-домати на гражданята, а пък и хартисвало място и някое цвете да отгледа, пак да го продаде на гражданята, коги одат на 8 март да са затриват, ем да им е ефтино, ем да им е убаво. Но, злата комунистическа фея (мамицата и, само да я пипна) и завидела на женицата и решила, че ще прави Долината на голямата химия (псувнята е излишна, само я маркирам) Като първа мерка сринали хубавата къщичка на баба и "я компенсирали" с двустаен апартамент, там върху нейните 2 декара земя. Докато строили, баш я били отбали да висне на квартира у една братовчедка, но това не се брои. Къ да е, построили. (Щото да не ви разправям същата хубавия у по-здраво комунистическо место като Мездра - 25г се така, по същата схема СТРОЯТ ) След като "овъзмездили" баба, довлекли и измет ква не можеш да си представиш и я заселили по горните етажи. Верно, с някои от тях може да се разговаря, но с повечето - не. Наложи ни се като младо семейство да поживеем при баба. Женицата напълно си скри в една стая и не ни пречеше. Но стана така, че пуст да остане мръсния канал, се спука. А пък той минавал през нашето мазе. Излишно е да казвам, че нито призивите за помощ, нито призивите за известно въздържание дадоха ефеткт. Нищо!! Аз и жена ми, които единствени бяхме с висше образование (по 2 всеки, ама и това как да е) в опалския блок, изчистихме всичко, другите си пиеха ракийката отвън. И това на земята на баба (следва псувня- маркирам я) После баба падна от втория етаж и умря. Ние намерихме пари и се махнахме. На някогаштата къща на баба се въртолят докарани от птка си лелина селяни. Що дират там - никой не знае. Но те са огладнели и разплатата ще е страшна.

МНОГО ГЛУПОСТИ ПРОЧЕТОХ ТУК. КАКВИ СА ФАКТИТЕ? ПАНЕЛКИТЕ СА С ПРОЕКТЕН ЖИВОТ - 40-50 ГОДИНИ. МОГАТ ДА ИЗКАРАТ 80, АКО СЕ ПОДДЪРЖАТ ПЕРФЕКТНО. ТОВА ЗНАЧИ ПОНЕ САНИРАНЕ НА ФУГИ И ПОКРИВ НА 10 ГОДИНИ. ПОЧТИ НИКЪДЕ НЕ СЕ ПРАВИ. НОВОТО СТРОИТЕЛСТВО Е С ПРОЕКТЕН ХОРИЗОНТ 150 ГОДИНИ. ТОЛКОВА Е ЖИВОТЪТ НА СТОМАНОБЕТОНА. ЕСТЕСТВЕНО, И ТУК ТРЯБВА ПОДДРЪЖКА, ИНАЧЕ СГРАДАТА МОЖЕ ДА СЕ СКАПЕ И ЗА 50 ГОДИНИ..

А, ДА. ЗАВИСИ КАК Е СТРОЕНО. СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ НА МЕСТА СТРОЯХА БЕЗОБРАЗНО. БЕЗОБРАЗНО СТРОЯТ И НЯКОИ ФИРМИ СЕГА, НО СЛЕД 2000 ГОДИНА ИМА РЯЗКО ПОДОБРЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО.

Всичко ще кажеш и напишеш, само и само да вземеш комисионната.

ЦИМЕНТ-ТУРСКИ. СТОМАНА-УКРАИНСКА. ЧАКЪЛ-ОТ НЕИЗВЕСТНА СЕПАРАЦИЯ. ПВЦ ДОГРАМА-ПРОИЗВЕДЕНА ОТ РЕЦИКЛИРАНИ ЛЪЖИЧКИ ЗА КАФЕ. ОПАКОВКА ОТ EPS-С НЕ ДОКАЗН ЕФЕКТ ЗА ЗДРАВЕТО. ВСИЧКО ТОВА ВНЕСЕНО И ПРИДРУЖЕНО С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ!

Дайте достоверен източник, който казва, че живота на панелките е 40-50 години, както и че живота на новото строителство е 150 години. Последното специално е абсолютна фасмантагория, която сте си я съчинили на момента. И в панелките, и в тухлени, и в ЕПК, и в по-новото строителство, все участва стоманобетон. Но стоманобетона не е най-важен, по-важни са други неща. Небостъргачите в САЩ не ги правят със стоманобетон, а само със стоманени греди и са доста високи и стари. Високи сгради в САЩ строят още от 19-ти век. Empire State Building (1931 г. на 102 етажа), Chrysler Building (1930 г. на 77 етажа), 70 Pine Street (1932 г. на 66 етажа), The Trump Building (1930 г. на 70 етажа), Woolworth Building (1913 г. на 57 етажа), Metropolitan Life Insurance Company Tower (1909 г. на 50 етажа) и т.н.

ЩЕ ТРЯБВА ДА ТИ ИЗНЕСА ЦЯЛА ЛЕКЦИЯ, НО ТУК НЯМА МЯСТО.. В ПАНЕЛИТЕ ОПРЕДЕЛЯЩИ СА ЗАВАРКИТЕ, А ТЕ КОРОДИРАТ, РЪЖДЯСВАТ МНОГО ПО-БЪРЗО ОТ СТОМАНОБЕТОНА... ПРОЧЕТИ НЯКЪДЕ КАК СЕ ПОДДЪРЖАТ НЕБОСТЪРГАЧИТЕ И КОЛКО СТРУВА ТОВА ГОДИШНО! ДА НЕ СМЯТАШ, ЧЕ ПАНЕЛКИТЕ ТУК СЕ ПОДДЪРЖАТ ТАКА?

Интересно колко лесно е там всеки да направи подобрения като да си остъкли балкона, покрие откритата си тераса, да махне стена, която му пречи, да пробива където свари и то само на база лично усмотрение. Но иначе за поддръжка пари нямат. Огледайте се колко самоделки има. И после се чудете кое и що пада. Щот има немърливи собственици и слаб или никакъв контрол, затова. Скоро един серсемин дори си направи допълнителна тераса към панелен апартамент, но май го погнаха и след има-няма няколко месеца демонтира тази причудлива конструкция. За други подобни случаи не знам, но дано да има.

За не последен път , българино пак показа колко си не мислещ , как чакаш някои да ти свърши работата . 1. ако апартамента е собственост на някои а това е факт за една сграда -ЗАЩО ТЪРСИТЕ ПОМОЩ ОТ ОБЩИНАТА ? 2. Когато си правихте ремонти , събаряте стени , закривате тераси - ВИЕ КОГО ПОПИТАХТЕ , идва ли специалист да ви каже кое можете ? 3. Да , някои пише че хората не се интерисуват , така е . Къде е дом съвета ? къде сте вие живеещите ? - съберете се , помислете и оправете проблема , вземете и почистете около блока , кои някои друг АЗ ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ НА КМЕТОВЕТЕ В градовете - имате безработни , сформирайте групи които да работят по озеленяване срещу заплащане от блоковете които не са си почистили ако не искат, да си платят - но стига чакате на готово .

Кой вярва в новото строителство? Къде е строителния надзор, къде е държавата? Сулю и пулю строи, не е ясно кой е архитекта, не е ясно кой е строителен инженер, не е ясно количеството и качеството на вложените материали. От всичко са ясни само няколко неща. Живеем в България и всички сме свикнали на неизчерпаемо и всевъзможно безхаберие и небрежност от страна на всички - граждани и институции. Всеки се интересува само да вземе голямата пара и след това потоп. Виждал съм ново на около 10 години и изглеждаше по-зле от 50-годишен панелен блок. Е, сами си правете сметката.

Това е виц нали?!:-)Защото аз съм у нас в момента!:-)

ГОЛЯМО КРЯКАНЕ, ГОЛЯМО НЕЩО! АЙДЕ ЖУРНАЛЯТА ОБСЛУЖВАТ НЕЧИЙ ИНТЕРЕСИ АМА ПИШЕЩИТЕ ПО-ДОЛО ЩО ГРАКАТ И ТЕ В ХОР. РАЗГЛЕДАХ ТЕ ЛИ СНИМКАТА? ВИДЯХТЕ ЛИ КАКВО Е ПАДНАЛО? КЪДЕ Е ВИДЯХТЕ ПАДНАЛА ПАНЕЛА? ПОДКОЖУШЕНА Е И ОТКЪРТЕНА ЧАСТ ОТ МОЗАЙКАТА НА ПЛОЧАТА! НЯКОЙ Е СТОЯЛ ДОЛУ И Е ПОСТРАДАЛ.ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ И С ВСЯКА МОНОЛИТНО ИЗПЪЛНЕНА СГРАДА.

Важното е статията да е гръмка! А още по-важно е, да се обслужи новото строителство и брокерчетата.

ако ТУК няма паднала панела, в Стара Загора през 2008 си пандна ачик странична панела. Разгугли и ще видиш

"Панелките /сгради от сглобяеми стоманобетонни елементи/ нито са измислени, нито са употребявани най-много в камунистическите държави. Измислени са в Швейцария, а най-моного са използвани във Франция. И още се ползват на много места. Разбира се не в същия вид - развиват се. А вината на комунизма в случая не са панелките, а манталитета на хората по отношение на собствеността. Липсата на съзнание за това, че собствеността е първо отговорност и след това парво на гражданите." Даже наскоро (миналата година) половин панелка се беше срутила някъде във Франция. Блока е бил строен през 60-те години и не е имало проблеми с него. Причината е взрив на газ.

и какво те настига?? Нима не хвръкна в Севлиевско една къща, НЕЗАХРАНЕНА С ГАЗ, само защото газопроводът пред нея изпускал и станал жива сгода за шистов газ?!! Да, прав си, покрайнините на Париж са заринати с панелни блокове, но такова чудо, като у нас, ТАМ НЯМА!

Панелни блокове има в цяла Франция, а не само в Париж. Има доста чудеса по света.

Комундетата преебаха селското стопанство и навлекоха маса диви селяни в измислените агломерации като Люлините и Младостите (в София) и Владиславово и Кайсиева градина (във Варна) [прощавайте, че пропускам вероятно още 100, но тези са най-значимите] Привнесените селяни са свикнали да хвърлят какво е останало по софрата им на пилетата из двора (и лошо няма, но не и в урбанизирана зона), затова минаването под такъв блок си е направо премеждие (и до ден днешен - явно селския ген е неизтребим) Сега, като ин ги се сренат панелките, те няма къде да отидат, щото по селата им отдавна вилнеят романе ( индо-езични българи в името на коректното говорене) И ще дойдат у София... Боже, искам да съм там! И следва един ужас... като по-долния Дълбоко сред мрак и мъгла. Из тъмни долини - преди да се съмне из всички балкани из дебри пустинни из гладни поля из кални паланки села градове дворове из хижи, колиби из фабрики, складове, гари хамбари чифлици воденици работилници юзини заводи: по пътища и по завои високо по сипеи, урви, чукари, бърда през слог и рид през глухи усои през есенни жълти гори през камънаци вода мътни вади ливади нивя лозя овчарски пладнища глогини изгорели стърнища трънаци блата: изпокъсани кални гладни навъсени измършавели от труд загрубели от жега и студ уродливи сакати космати черни боси изподрани прости диви гневни бесни - без рози и песни без музика и барабани без кларинети, тимпани, латерни, флигорни, тромбони, тръби: на гърба с парцаливи торби в ръцете - не с бляскави шпаги, а с прости тояги, шопи със сопи с пръсти с копрали с търнокопи ...........

Повече от ясно е , че ние , бургазлии ще разкараме ако трябва и насила нашия кмет , който лично боко тиквата ни го натресе ... Кмете герберски , отивай си с мир , докато не сме те изкарали насила от кметството . Жители от комплекс Лазур .

Пожелавам ви успех с някой комсомолски секретар за кмет и да го видя как ви гради с трудовите си ръце нови тераси и т.н каквото имате нужда в блока.

Вашите панелки плашат туристи. Навсякъде е много мръсно. Личи, че не умеете да обичате своят град, улица, дом. Това се воспитава. И европари няма да вие помогнат.

наши панелки плашат туристи , но тебе не плашат ! марш в твойто деревне

тия панелки за нищо не стават 1990г си купих една чисто нова и е на последния етаж та като удари един дъжд се чудех как се преебах само нямаше сухо место и от контактите изби вода. абе комунистически стандарти и сега некой като ми зафали соца колко хубаво било и веднага се сещам за панелката ми .

са основно с новите панелки. Старите са по-добри. Ако спешно не започне масово саниране след 20-30 години ще има масово събаряне. Реално казват у нас изпълнението било на 80 процента от бившата Източна Германия. 80 процента и при това никой никога не е смятал панелките за повече от 80 години само дето това не се тръби. Сами си смятайте. Искат ми 60 000 за панелна гарсониера в Младост, че и отгоре , а тя е с 50 процента изчерпан ресурс. Няма сделка естествено. Тя 20-30 години може и да не издаяни.

Тия неща важат като цяло за всички сгради. Останалите сгради съвсем не са вечни, а и не се поддържат по-добре от панелките. Поддръжката разбира се е много важна.

нереални пазарни цени за панелки ама който иска да си дава парите за мавзолей.

Панелите падат, падат от небето. /(повтаря сЪ) панел ми падна, право на сърДцето. Припев: Иска ми се, Ленче, с тебе да живея, но панелът падна, фани ме за хе*. /(пак се потаря) Помниш ли, Ленче първата ни среща. Помниш ли, Ленче първата целувка. Помниш ли, Ленче Люлин 7 под 308 Б кво бееше? Припев:.../(зачетвъртва се) (да се различава от BMW X4)

Това е нормално безхаберие на затворените в апартаментите хора. Никой не го интересува какво става зад стените. Мисля че и за сградите, както за колите трябва да има задължителни периодични прегледи. Примерно след 10 години след въвеждане в експлоатация и след това на всеки 5. Или да има план за ремонт на конструкциите на определен период. Примерно покрив на 20г. Метални конструкции на 10г. или нещо подобно. Това е пример. Освен това смятам че всяка материална вещ, както и човек има срок на експлоатация. Примерно бракуване на автомобил на, кораби, самолети на някакви години или изминати километри. Също и за сгради. Иначе при тази немарливост на българина нещастните случаи ще продължават. Тъй като съм от Варна още помня случая с загиналото момиче от паднала козирка. За немарливостта на кооператорите едно момиче плати с живота си. Безмислено и зловещо.

Сега им обясни на панелни обитатели, че трябва да платят и познай какъв животински вой ще настане, ще ти се прииска да слушаш воплите на получовеците от Столипиново.

"Козирките на двете банки Райфайзен и Първа инвестиционна, намиращи се на Червения площад във Варна, се срутиха от снега в 21,00 часа на 02.01.2008 г. Заради натежалия сняг първа се свлича козирката на Първа инвестиционна банка и повлича покривната конструкция на Райфайзен банк. След това се срути и козирката на сграда в близост до офиса на MTel. И двете банки бяха с изпочупени стъкла и врати, като по-тежко бе положението на сградата, в която се помещава Първа инвестиционна банка." Не си много обективен за случая във Варна, където става въпрос за ниски сгради, а не за блокове, в който се помещават банки. Банките са напълно отговорни за случилото се, но има само условна присъда. Това е България. А ти следващия път бъди по-обективен.

Насед Варна, дето снега е бутик, покрив погуби момиче баш У ЦЕНТЕРО - 3 дни се пипкаха, докато го намерат (момичето, иначе документацията на този заслон май и не е намерена). Години 2-3 преди това спирката до ВиК претрепа хора - и кво? Пак от сняг! НИЕ СМЕ СТРАНАТА НА ОЦЕЛЕЛИТЕ - ВИНАГИ ВИНОВЕН Е МЪРТВИЯ. ПО-ЛЕСНО Е!

Има ЕВРОПЕЙСКИ СТАНДАРТ ЗАДЪЛЖАВАЩ като част от Проекта на ВСЯКА СГРАДА да се опише плана за поддържане, за текущ и за основен ремонт и след като изтече ЕКСПЛОАТАЦИОННИЯ СРОК ОТЧИТАЩ И МОРАЛНАТА АМОРТИЗАЦИЯ се предвиждат ДЕЙНОСТИ И РАЗХОДИ ЗА ИЗВЕЖДАНЕТООТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ- т е демонтирането и изнасянето на строителния отпадък Поздрави- ТЕХ-РЕН

... ти къде го прочете това нещо ?

Панелките тепърва ще почнат да падат, и дано по-скоро някой вземе мерки. не е ясно обаче къде биха отишли да живеят тези хора. А те са към 2,500,000. Но е факт, че държавата не е тази, която трябва да оправи тези съборетини. Санирането на 1 панелка по всички норми едва ли би струвало по-малко от новопостроена сграда. Затова по света старото се събаря, и се строи ново. А тук какво става? Като погледнеш блоковете са като шарена шахматна дъска. И много хора се заблуждават, че направата на външна изолация е саниране. И всеки си прави "своята" част. А общите части-никой не го е грижа. Българина е на принципа "От прага на вън не ме интересува". И оправданието, че нямат пари. Да, има хора, които наистина нямат, но масово са тези, дето пушат по 2 кут. цигари на ден, пият всяка вечер, не пропускат чалга-кръчмата 2 път седмично, ходят с телефони от по 1000 лв, и твърдят, че нямат пари. Ама като се случи срутването на само 1 блок, друга песен ще се пее.

Половината население на България живее в панелни блокове. Истината е, че нито има къде другаде да живеят, нито имат пари евентуално да си го закупят на европейски цени и с български доходи. Иначе държавата би трябвало да е тази, която да носи отговорност. Защо ли? Ами защото тя е тази, която е набутала толкова хора насила в панели. Взела им е къщите, разрушила ги е, отчуждила е местата, а после бум в панелката. Никой не те е питал искаш или не.

да бе да, една партия носи отговорност. не държавата! някога държавата беше Партията (великата Партия). Айде сега другарите да вадят кинтите дето са откраднали и да плащат.

Ние сме си виновни, щото сме овце и гадняри ни управляват.Само с комисион.които са взети в енергетиката + европ.пари по програми +самоучастие могат всички панелки да се санират ,ама не така както го прави българчето всеки за себе си. Видях санирани блокове в Чехия и Германи еми те са прекрасни, санирани от-до вкл.железата се подменят, страхотно но това е РБ И НИЩО НЕ СТАВА.

Кои железа се подменят?Животът на панела е 50г.

А ти какъв експерт беше? Както винаги в България - начини има, но няма желание.

някой си купиха панелки . аз москвич . москвича виче го няма, и панелките ще изчезнат . няма нищо вечно .

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КОМУНИСТИТЕ И ...КАМЪНИ ЩЕ ПОЧНАТ ДА ПАДАТ ВРЪЗ ГЛАВИТЕ ВИ ТЪПИ

Ти къде ще се навреш тоГИва???

сигур отзад

Да вкарат закон, че собственикът на апартамента с паднала облицовка е отговорен - може да мине без затвор (освен ако не е бил изрично предупреден), но поне да плати сериозно обезщетение. Ако няма пари - ЧСИ, разпродажба. Само така ще се стреснат хората да си закърпят имота. Иначе всеки хленчи, че няма пари, а всъщност не че няма, а никак не му се дават. Като умре някой ще почнат оправдания как се канел да оправя.

Мисля, че и сега собственикът на имота носи отговорност. Мантрата с липсата на пари е ясна. Само дето същите сигурно изпушват по 100 лева на месец цигари и още толкова алкохол. Иначе да си оправят жилището пари нямат. Да не говорим за самотни пенсионери, които живеят в 4-стайни апартаменти и се оплакват, че нямат пари за ток.

Който не си поддържа имота следва събаряне. Никой не трябва да страда или още повече да загива затова че някой няма пари или го мързи.

Ами то има такъв закон но не се спазва

този закон ГО ИМА, но няма (както винаги) кой да го приложи

ГЕРБ СТРОИ МАГИСТРАЛИ, ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ, МЕТРО, СПОРТНИ ЗАЛИ...А ПРИ КОМУНИСТИТЕ ПАДАТ БЛОКОВЕ, КОЛИ ПРОПАДАТ В КАНАЛИ...УЖАС!

Аре и тоя тъпунгер се продаде за дребни тролски подаяния

Гарга,ти пак се изходи неподготвен и оцапа гащите. Прави ли ти впечатление,че отдолу има монтирана дограма и изидана тераса.От снимката е видно,че пада част от балконски перваз,който е отлепен при долното преустройство/абсолютно сигурен съм от опит/.Твоите родители сигурно живеят на село в монолитна къща,но в града е така и добре,че ги е имало панелите,и хората си имат свои жилища.Ти си достатъчно тъп,но днес е трудно да придобиеш свой дом.

123

ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА...ПАДАТ ТЕРАСИ, СТЕНИ...

Не първо се развива маталитета че държавата ти е длъжна за всичко и после започват проблемите

а при капитализма им спадат на такива като теб,педалис:)

ЕЙ ,Бургазлии , сменете си по- скоро вашия корумпиран , некадърен кмет от герб , за да не идваме от София и насила да го махнем ... Колкото бургазлии познавам , толкоз го псуват и ненавиждат и казват , че е дошъл с измама на изборите ... Или го махнете , или на сила ще го махнем ... Казах ...

Благодарим за загрижеността, столичанино! Но като ви гледаме кметовете в последните 25 години, по-добре си стойте в София и си изринете собствената кочина. Ние "на морето", сами ще се справим.

Е какво като е един от първите панелни блокове. Държавата да подпомогне хората с безлихвени кредите, или да поеме част от разходите за саниране. Иначе скоро цели блокове ще станат необитаеми. А тяхните обитатели - бездомници.

ДЪРЖАВАТА И СЕГА ПОЕМА ДО 75% ОТ РАЗХОДИТЕ ЗА САНИРАНЕ... САМО ДЕТО НЕ Е ЧЕСТНО. КАКВО СМЕ ВИНОВНИ ТЕЗИ, КОИТО НЕ СМЕ В ПАНЕЛКИ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ РЕМОНТИТЕ НА ЖИЛИЩАТА? ТИ ЩО НЕ ПЛАЩАШ МОИТЕ РЕМОНТИ?

Мухльо,държавата не поема нищо,75% те процента са по-Европейска програма за саниране ,друг е въпроса ,че държавата усвоява пари от тези пари с измислени индикативни проекти за суми много по-големи от нужните

санирането на 50 г панелен блок е като гримирането на мъртвец .скрива ефекта от смъртта за малко .

И кво стана сега, пак ли ще продължим мантрата за разцвета на комунизма, когато всеки имаше жилище, топла вода и кенеф вкъщи? И гордите обитатели на такива кутийки къде дремеха досега, а не си ремонтираха блока? Защо държавата да плаща за частни ремонти? Винаги държавата е виновна за нещо. Да, в случая е виновна, че не е наложила глоби за насилствените изменения на фасадата, но за нищо повече!

Държавата е тази, която насилствено е отчуждила имотите на хората и ги е набутала в панелки.

Държавата не е длъжна никому. Кой каквото си е купил в това ще живее. И трябва да си го поддържа сам. Като не може продава и под наем. Стига с това неможене , всеки се оправдава с него дори и да носи смърт.

Много моля, но през 1980г. ни съборха къщата и ни набутаха в панелка. Не сме искали, но тогава никой не те питаше какво искаш. Така, че държавата е ДЛЪЖНА да ми санира блока.

Сега ще кажеш, че тия дето отдават под наем си поддържат имотите, нали. Хайде, помисли отново.

ГЕРБ

Тролче, както правиш, тролче?

Обяснява ти ,гейберо тъп,че по-долна пасмина от вас няма

За съжаление панелните блокове са живо олицетворение на държавата - всеки влачи каквото може, лъже да не плаща, все някой друг е виновен и все някой друг трябва да плаща ремонтите, поемането на лична отговорност е мит, а постигането на някакво решение за обновяване, саниране и прочее - абсолютно в сферата на мечтите. Ей затова падат панелките.

Едни от най-гадните крадци "бизнесмени" измамници от периода на "прехода", колко години чакат да се срути първия панелен блок, че още повече да вдигнат цените на техните "инвестиции"!

Приятелю,много бих искал да ти покажа какво си купих ново строителство,за същите пари,които взех за една панелка.Убедих се,че хората са изъмително глупави!

НЕ ИСКАМ ДА ВИ ПЛАША, НО СКОРО ПАНЕЛКИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ НАИСТИНА ДА ПАДАТ. АМА ПЪРВО ПАРЧЕ, ПОСЛЕ ПАНЕЛ, ПОСЛЕ.. ЦЕЛИ БЛОКОВЕ. НЕ ЗАЩОТО СА ЛОШИ, А ЗАЩОТО ПРОСТО ИМ ИЗТИЧА ПРОЕКТНАТА ГОДНОСТ - 40-50 ГОДИНИ. ДА, КЪДЕТО СА МНОГО ДОБРЕ ПОДДЪРЖАНИ МОЖЕ ДА ИЗКАРАТ И 100. НО КОЛКО СА ТАКИВА? КОЛКО БЛОКА СИ ОПРАВИХА ФУГИТЕ И ПОКРИВА НА ВСЕКИ 10 ГОДИНИ? ЖАЛКО Е, НО ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО... ОПРАВЯЙТЕ СЕ НАВРЕМЕ, АКО МОЖЕТЕ!

Затова трябва, може би, като в Германия - за всяка дреболия по един закон. Не може сто процента да се гарантира, че няма да се случи нещо, но със сигурност няма да е толкова често. Да се задължат собствениците на апартаментите да поддържат блока.

ТО И СЕГА ИМА ЗАКОНИ, НАРЕДБИ, ПРАВИЛНИЦИ..КОЛКОТО ЩЕШ. НЕ СЕ СПАЗВАТ, А И НЯМАТ ПАРИ ХОРАТА.

не така, панелките а гордостта комунистическия възход

Панелките /сгради от сглобяеми стоманобетонни елементи/ нито са измислени, нито са употребявани най-много в камунистическите държави. Измислени са в Швейцария, а най-моного са използвани във Франция. И още се ползват на много места. Разбира се не в същия вид - развиват се. А вината на комунизма в случая не са панелките, а манталитета на хората по отношение на собствеността. Липсата на съзнание за това, че собствеността е първо отговорност и след това парво на гражданите.

пак коментиращи, говорят, че държавата ТРЯБВА ... еди какво си! Държавата трябва да им поддържа на хората домовете, защото те са прости и не знаят и не могат, не се сещат, като една плоча, или каквато и да е конструкция не е ремонтирана 50 години... няма как да падне, няма нужда да се поддържа! Пък и то е работа на държавата! В нас ми изгоря крушката в кухнята! Не я бях сменял 10 години! Как може тва само в нашата държава се случва! 10 години работи и сега точно изгоря! Няма ли най-накрая държавата да се намеси и да ми осигури светлина в собствения ми дом, какво е това??? Само ние ли стоим на тъмно?? До кога ще чакам някой да се намеси, не се ли сещате, че така може някой да пострада! Вечер ходя на тъмно, оставям си чиниии по земята, понеже мивката ми е пълна, няма кой да ги измиее в тая държава, може да се спъна, да падна, да ги счупя, ще се нарежа целия! Тва само в България го има!

тези дето останаха(хме) тук са живели във време, когато Партията мислеше за всичко, толкова надълбоко, че ако нямаше деца за построената детска градиня тя и деца правеше! Тъжно е, хич не е за смях, ама това е положението.

Че правилно е казала жената - държавата да задължи собствениците да направят необходимите ремонти, щото сградата ще се срути, ама те няма да изкарат 1 лев да не се минат случайно.

И аз съм на принципа, че държавата не е длъжна, ама я се замислете колко пенсионери живеят в тези панелки. С една пенсийка как могат да се санират? Дядо ми цял живот е блъскал за този апартамент и миналата година остави баба вдовица. Ние не можем да си направим ремонт, а работим и двамата и получаваме не лоши заплати (като за БГ де).

ЖУРНАЛЯТА, ПАДНАЛА Е НЕ ЧАСТ ОТ ПЛОЧА, А ПОДМАЗВНЕТО КЪМ ЧЕЛОТО НА ПЛОЧАТА.. А ИНАЧЕ ИСТИНАТА Е, ЧЕ ПАНЕЛКИТЕ ПО-СКОРО ТРЯБВА ДА СЕ СЪБАРЯТ, ОТКОЛКОТО САНИРАТ. ПРОЕКТНИЯТ ИМ ЖИВОТ Е 40-50 ГОДИНИ. ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗА 2,7 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВА. ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ. СЛЕД 70 ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ, БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ЗПЪТИЛИ КЪМ КОЛИБИТЕ И ПЕЩЕРИТЕ.. ГЛАСУВАЙТЕ ОЩЕ ЗА БСП И ДПС И НЯМА ДА ИМА И КАКВО ДА ЯДЕТЕ!

проектният живот на = панелките" е 100 години при добра поддръжка.А хората не са виновни, че са бедни и не могат да ги поддържат.

Така е бедни са, но теглят потребителски кредити, зада си купуват нови телефони. Висят по кафетата по цяла вечер и пафкат цигари и пийват ракийка и ти казват, че само това им е останало. Ужас...

Радвам се, че не е паднал върху жената, разминала се е само с 3 пръста!!! Късметлийка! И все пак, защо изобщо трябва да се случват такива инциденти?

Не е паднала плоча от панелния блок а от допълнителните преустройства и запушване на терасите.

държавата да се погрижи за народа си, в други държави това е работа на кметствата

Държавата не е длъжна да се грижи за частни имоти .Ти ще ми дадеш ли пари да си направя един ремонт на блока:-)