В София бе издигнат паметник на Цар Самуил

На тържествена церемония в столицата бе открит паметника на българския владетел цар Самуил (997-1014 година). Той бе поставен до базиликата "Света София".

Обратно в новината

Коментари - В София бе издигнат паметник на Цар Самуил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Самуил е велик български цар и трябва да има паметник,но това светене ме праща първосигнално ТУК: Коня и конника. http://www.parallelreality-bg.com/images/stories/Ezoterika1/DIA/3.jpg

Очите, та очите... И. никъде нито дума за това, защо на откриването не присъстваше и гениалният творец и скулптор-министър на културата

След победата при Траянови врата България е най-голяма по територия. При Самуил стигаме до Коринт и Далмация Византийският император Василий II се спасява с позорно бягство Между 986-1001 г. България владее освен териториите при царете Симеон и Иван Асен и териториите на днешна Централна Гърция до Коринтския проток, цяла Албания, всички сръбски княжества, Черна гора и част от Далмация. Признават го и историците на съседите - през 1964 г. сръбският археолог Пулич публикува български граничен камък, намерен на брега на река Лим. Да - същата река, в която загинаха дечицата ни от Свищов.

подобен кич на кн.владимир в москва. имитация с малко изменение и s облещени очи - допълнение.

Чудесен паметник! Честито, родолюбиви българи!!

ТУЙ ТРЯБВА ДА Е НЯКАКЪВ ТАШАК ??!!

Всички светофари в София да са по един умален Самуил, като очичките му да светят зелено, жълто, червено.

много, много хубав паметник! останах очарован от начина по който е направен. изглежда доста реалистичен. вдъхва увереност, самонадеяност и остава впечатление, че това е човек на място. браво на твореца. не ме интересува дали очите и задника му ще светят, защото наистина паметника е красив.

Паметникът е прекрасен, достолепен и излъчва несломимо достойнство! А колкото до писанията на И.Дичев, неговият аргумент е, че скулпторът Ал Хайтов, който е син на писателя Николай Хайтов бил автор на паметника на гара Буново в памет на загиналите от турските атентати.....Смятам, че подобен аргумент е нелеп!!!

А защо този паметник е поставен в София,а не в някой друг град.Може би организаторите са искали да подчертаят,че България е пораженска страна като и този цар.

Този цар специално е свързан със София.И освен него,трябва да има паметници и на останалите велики български ханове и царе.

Защото Никола е бил областен управител на Средец. Никола е баща на Самуил и родоначалник на династията В тази черква, св. София, се е черкувал.

Научете историята - Самуил не е последният български цар от Първата Българска Държава. Не знам защо го водите за пораженец само заради една загубена битка при Ключ.

Прекрасна скулптура и изключително щастие за мен - НАЙ-ПОСЛЕ ДА ВИДИМ БЪЛГАРСКИ ЦАР, ПОЧЕТЕН В БЪЛГАРИЯ! И место всички да бъдем щастливи, отново се намериха хора, които не искат ние българите да си спомним за един голям български цари му отдадем почит. Кои са тези хора - това са Петата колона, рубладжиите, служещи на друг цар и държава. Това е позорно и будещо погнуса поведение, но ледът започва да се разпуква, продажни петоколонници, от днес имаме цар Самуил, ще имаме и АЛЕЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦАРЕ, а вие , "вие просто сте идиоти"л

Прекрасен паметник! Дай боже повече такива паметници, за да се обедини българския народ! А шепа комплексирани кресльовци и българопродажници винагти ще има, така че да не им се обръща толкова внимание.

А ЦЯЛАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАМЕТНИЧЕСКА ПОШЛОСТ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗМЕТЕНА ОТ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО С ТИЯ ТЪПИ КОМУНИСТИЧЕСКИ "интелектуалци"---ДА НАПРАВИМ ПАМЕТНИК НА КОМУНИЗъМА - да им хареса???!До кога ще слушаме цинизмите на комунистите???

Статуята за мен е и хубава (реализъм), и ВНУШИТЕЛНА, както и следва да се очаква от изображение на цар, воювал целия си живот за България и загубил само една важна битка. Що се отнася до 'вампирския поглед', не го разбирам, но го приемам някак си :-/ като реверанс към вездесъщите технологии, така впечатляващи младите. .

"И загубил само една битка".Абе вие знаете ли историята за този цар,след чието управление България тръгва назад и назад докато и турците ни смачкват. Но заради Самуил са ослепени 40 хил.човека,или това не е важно.Такъв разгром никоя нация не познава,а те му се кефят колко е внушителна статуята или пък някой неграмотник го свързва с комунистите.Мястото на този паметник не би трябвало да е в София,а по скоро в Благоевград.

Посмали, Манго.

40хил човека са ослепени, но някъде другаде по света. изобщо никаква армия не е била ослепявана. въпросната битка се е състояла при укрепение, което е от дървен тип и се използва за защита на проходи. там по принцип няма войска, а защитниците са основно старци. зад такова укрепление се събират около 1500-2000 човека, защото просто няма място за повече. известен факт е, че византийските хроникьори обичат да слагат по една нула, когато се касае за убити или пленени противници. така, че тези 40хил и то армия, па и ослепени са само митове и легенди. ослепени са - безспорен факт, но не повече от 1500 до 2000 човека и то не армия!

войската е ослепена от Никифор и хроникьорите от онова време признават, че това е чудовищно и не е проява на войнска чест, но вие приписвате това зверство на вашия цар....или не е ваш; вие към коя история се родеете всъщност?

Но нека не се лъжем, че националното чувство у нас е кой знай колко укрепнало. Гъркът обича своята Гърция, защото всяка педя в неговото отечество мо напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществующи паметници на висока култура. Швейцарецът обожава своята Швейцария, защото всякой кът от неговото живописно отечество привлича посетители и му принася средства за съществувание. Ний защо да си правим илюзия не можем да се похвалим нито като гърците със славна история, нямаме и паметници, които да дават храна на националната ни гордост: защото, да заграбиш една изящно изваяна колона от някой гръцки храм, да я дотътриш до Търново, да я забучиш с главата надолу и при това накриво, да заровиш хубавите орнаменти, да издращиш надписите и вместо тях с букви, подобни на йероглифи, да напишеш: цар всем българом и гръком, едва ли с такъв подвиг ще докажеш високата си културност. Но ако нямаме славна история като гръцката, ний имаме чудна природа като швейцарската. Славното минало никак не топли сега бедния гръцки народ, а пък живописната природа топли, храни и облича швейцарците

Не виждам къде сравняваш нашата история с гръцката? Ако ти не се гордееш и се сравняваш с онези мързеливи, потънали в дългове гърци, то аз се гордея с българската история! Във всяко минало могат да се извадят достойни и не дотам достойни моменти. Зависи какво търсиш. Предполагам, че си от онези сънародници, които се чудят как да оплюят всичко българско.

Само да не взеват да го омаскарят още утре със спреюве

Цитирам: "тая наведена глава би трябвало да напомня на българина да си знае мястото" "Изражението излъчва болка, смирение безсилие" Малко по малко ще се сетите. Нека попремине ентусиазма.

Тъпанар!Нищо и няма на главата!Много добре е изработена статуята,престанете с глупостите!Всичко е от ден до пладне!Не се виждате колко сме заблудени по принцип ,и какво управление сме допуснали последните 25 години,няколко души да плячкосат страната и докъде стигнахме,ами Самуил ви е проблема!Серията продължава,нищо още не постигнато от гражданското общество!

Когато застанеш пред статуята, очите те гледат и ти казват да гледаш и виждаш. Наведената глава е проблем само за роба. За интелигентнитя човек може да означава грижа, отгворност, вглъбеност. Едно клише доминира само при глупака.

дрън дрън та пляс

дрън та пляс=платен малоумник с ниво от забавачката

Сам си говоря мн съм зле

Цар Калоян в писмата си до папата, цитира името на Цар Самуил, като достоен Български владетел, чиито наследник е. Което е любопитно наред с Цар Самуил, Борис, Петър и Симеон, споменава и великият Ахил.

когато папата отваря тема за Троя и Калоян казва; "че кой по добре от внуците ще знае историята на дедите си при битката за Троя"

Това, имам пред вид.

Троя или Траянови врата - компоти или компютри?

Тази карикатура е позор,срам и трагедия. Този Самуил е предал своите войници. Избягал е от полесражението заедно със сина си Гавраил Радомир ,изоставил е войниците си .Те са се били храбро, но поради предателство и бягството на Самуил са били пленени .Понесли са своето унижение и мъка като са били ослепени. Избягалия цар, като ги видял, казват,че бил умрял. Не е могъл да понесе съдът на собственат си съвест. Юда се е обесил, а за този Господ се е погрижил. Нормално е след като предадеш собствения си брат и изколиш него и родът му, нормално е да предадеш и собствените си войници. Няма как. Щом си предал собствената си кръв предаваш всичко наред. За това и днес 1000 години след смъртта му, разни доносници, шепотници,клеветници ,нахлузили маската на патриотарството, крещят и се дерат ,че това бил най великия български цар. Да ,ама не. Няма друг български владетел , който да е предал така позорно армията си ,собствените си войници, и след това хиляди от тях да бъдат ослепени. Неслучайно Паисийй - този свят българин, казва "Този Самуил го постигна проклятието на братовата му кръв , погуби войската си и царството ,Бог го е наказал". Така се е носела мълвата след българите. Друг е въпроса,че политически съображения налагат сега да се издигне паметник на този български цар в София,все пак по баща е българин ,по майка не, но все пак той е символ на моста и връзката между Куберовите българи и Аспаруховите българи. Ако това е идеята този паметник е оправдан, защото връзката между българите на Кубрат, по късно бат Баян, Котраг, Аспарух, Кубер и Алцек следва да е част от българската национална доктирна и самосъзнание, независимо от интернационалните идеи на комунистите а сега на евроаншлуса,наречен ЕС , който е измислица на същите тези болни мозъци , които измислиха и СССР. Независимо от превратностите, България е единствената държава в европа, която никога през хилядолетията не си е сменяла името и винаги е била България.

Колкото и да се опитваш да клеветиш и позориш българският цар Самуил,не се получава.Пий хапчетата и си легни.

Единствената победа на Самуил е при траянови врата.Но там не е сам а са тримата ,Роман, Арон и Самуил. След братоубийството на Арон ,Самуил става едноличен владетел , но от тогава започва да губи сила и накрая се стига до развръзката при Беласица - с.Ключ. След 4 години България пада за близо 200 години под робство. Родът на комит Никола се самоунищожава а с това настъпва и краят на първото българско царство. Това не е клевета.

в момента носи името Македония,а Волжка България е с името Татарстан

Има ли изследване на някой историк, който да защитава тезата за някакво предателство? Това звучи доста недостоведно.

Има някаква византийска записка, че Самуил убил брат си, но византийските хронисти пишат, какво ли не и все в угода на василевса. Дори и византийците да са убили Арон, от луквство биха преписали това на брат му, за да постигнат раздори и упадък.

глава би трябвало да напомня на българина да си знае мястото....вероятно идеята е такава ,но ако погледнем положително ние виждаме че българския цар е талкова велик и голям че на нивото на погледа му е само небето.........и за да види останалите около себе си,той е принуден да погледне в краката си и да види около тях щъкащите врагове български за които не е нужно дори да извади меча ,защото не му е проблем да ги стъпче като хлебарки

Работата на Хайтов не е завършена, няма ги войните, който всъщност гледа Цар Самуил. Още две фигури. единия напълно ослепен и другия, който го води с едното око.

Ако имаше обект, към който да е насочен погледа, щеше да се промени малко картинката.

Троловете, защитаващи скулптурата определиха излъчването му на : "Болка, тъга, смирение, безсилие". Толкова за "тъпченето". А "меч не му трябва" - е колкото ма мъж да не му трябва достойнство, на цар скиптър и на папата кръст. Погледа в земята - символиката земя/небе; горе/долу е ясна. Колкото до "мравките", под погледа му ще се разхождат точно софиянци. Дано децата не се стрескат нощем.

И да резюмираш,и да не резюмираш,си оставаш един трол.

Искам да кажа, че не е вярно, че няма паметник на Самуил! Има едно русенско село Самуил където на центъра има паметник на цар Самуил! Софиянци сори ама не сте първи! Освен това има владетели които повече заслужават паметници - Аспарух, Тервел, Крум, Борис, Симеон, Асен и Петър, Калоян, Тодор Живков и др.

Искам да кажа, че София е столицата на Б-я не Русенското село.

робот освободител

покорно сведената глава и налудничавото изражение.

Или вглъбено? Всеки преценява според настройката си, не мислиш ли?

ЗАЩО ВИ ПЛАШАТ ОТВОРЕНИТЕ ОЧИ НА БЪЛГАРИТЕ?

покорно наведената глава и налудничавия поглед, както и други елементи.

Срам, за нас българите, че до сега не е имало паметник на Български владетел. Крум е задължителен например. Ал. Невски би трябвало да се възстанови на св. св. Кирил и Методи.

Паметника на Крум Страшни в Шумен? Огромно нещо е това.

Имам пред вид София.

Средновековният идеал е или да победиш, или да загинеш с меч в ръката в битка. Подобно отчаяние, главата наведена, погледа в земята, меча прибран, непохватно притиснат.... е срам. Позата на тялото и скиптъра с кръста повече прилягат на духовно лице, което благославя, но нито погледа нито изражението са подходящи за благословия ...... Народе?

много ми хареса един коментар по-долу,ще цитирам "или си луд,или те е клъвнала черна мамба"..

Харесваш коментари, които могат да се лепнат на всякъде. Или си тъп, или си на работа и те мързи да си даваш зор със сапама.

Гледам тези кръстове по паметника, и се чудя дали е бил християнин, по онова време май не е имало християни с имена като Самуил, Давид, Мойсей и Аарон?

Чуди се,чадо,може и да те светне Провидението...

Прав сте, но тук ще се окажете по-информиран от мен. За мен похвата е ясен, чисто психологически, но подробностите за някакви "специални причини" не знам. Дайте малко инфо, може и като реплика на долния си пост.

Вижте, темата е ужасно обширна. Специалните причини са тези, че независимо от номиналните държави,които са били използвани само като маши за унищожаване на българите - "Византийската" , Османската, Руската империи, реалните им господари на тъмно зад тях са едни и същи и само са ни препредавали от ръцете на едните в ръцете на другите. Типичен и класически пример за това е предаването на София след Освобождението от ръцете на османлиите в ръцете на новите ни господари като българите са "пощадени" от върховния равин и София не е опожарена, т.е. мониторингът е останал, само дежурния офицер е сменен!Става дума за 2 коренно различни модела на общество - българският, на свободни хора, и юдео-масонският, на роби и господари. Ето защо не е случайно и днешното 25 годишно заличаване на България и българите толкова усърдно по всички възможни начини и средства! Това е само продължение на оная политика от близо 2000 години. Според древни предсказания обаче, скоро идва часът на Българите ! И няма сила,която може да спре това!

Ясно е че това е паметник създаден да внушава покорство. Както се казва наведена глава сабя не я сече.

Не е това идеята,колкото и да ти се иска на теб.

И каква е идеята? Момата била с дигнати крака и без гащи, но друга била идеята, не каквато си мислиш.

Абе гледам го и се чудя. Този с наведената глава да не е някой роб или васал? Та се чудя тогава за какво ли има паметник?

Ами не се чуди-чети!

СЛОЖЕТЕ СРЕЩУ САМУИЛ И ЕДИН ПАМЕТНИК НА ИВАН ШИШМАН ИЛИ НА СИНА МУ АЛЕКСАНДЪР ШИШМАН ... .... ЗА ПОСЛЕДНИЯ - АЛЕКСАНДЪР ШИШМАН , БОЖИДАР ДИМИТРОВ ПИШЕ В "ПАМЕТ БЪЛГАРСКА" ЧЕ БИЛ ПРИЕЛ ИСЛЯМА И УПРАВЛЯВАЛ АЗИАТСКАТА ОБЛАСТ ОКОЛО ГРАД САМСУН А ПО-КЪСНО ОКОЛО ГРАД СМИРНА .. УМИРА ПРЕЗ 1418 В БИТКА С ТУРСКИ БУНТОВНИЦИ .... НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ ИМА ПОКОЛЕНИЕ :)))

Властта казва че е изкуство - значи е изкуство. Властта казва, че това щяло да стане стълб на държавността - няма да й чупим хатъра. Властта казва, че всеки, който изрази различно мнение е много лош човек - сигурно. Властта казва, че заради такива "лоши" сме на този хал, а не заради управленски дивотии - ОК. Така да е, поне докато се смени конюктурата. Основните аргументи против бяха изложени - който има желание да ги прегледа, който има с какво - нека помисли. Този съвременен прочит на собственото ви минало утре ще е история. И позициите и реакциите ви ще бъдат повод за гордост... или срам.

ПАК ЕДНА ДУМА НЕ КАЗА ОТ СЕБЕ СИ ВСИЧКО ПРОЧЕТЕ. ПОСЛУШНИКА МУ СМЕШНИК

А вашия сидераст от атака като ги плещи на ангро всякакви несвързани дивотии в кокаинов делириум на пикапа ,по добре ли е?

Между другото,това е единствения българин ,чиято дейност ,мъжка борба и трагична съдба е поразила света и световни канали като Дискавъри ,Хистори и Нешънъл Джеографик са снимали филми!Няма филми нито за Симеон,Иван Асен 2 ,Калоян,Аспарух,Крум,Тервел,Ботев и Левски -били са храбри борци ,Но толкоз ....като тях е имало милиони в човешката история!

Той е бил прозападен и провизантийски агент! Когато разбира, че чрез дневни битки не може да победи българите, той прави двете нощни предателства, като особено очевидно е второто при Беласица, което е двойно!! След като се уверява, че войниците му са ослепени, което той е договорил с Византия, той симулира смъртта си и се оттегля да си живее на воля с византийско и западано злато! Сега е време на предателства и геноцид! затова правят и паметник на предател довел до геноцид на България!

Брей путев,само забрави да кажеш ,че е бил агент на ЦРУ и искал да убие батюшката Путин!

а бе ти луд ли си или те е клъвнала черна мамба,трябва да си имал много нещастно детство,и все още се напикаваш

Симеон, Тервел - също. За Петър-Делян дори има скандинавски фолклорни песни - автентични. Но както и да е. каквото направи властта - то е най.

Абе то и за Тодор Живков, и за Сталин, и за Ленин има.

Всъщност не ми пречи, и без това не минавам оттам; дано и бай си Ганю там да курдисат, да не ми се налага да заобикалям "Витошка".

Уникален паметник! А връзката на светещите очи с момента на смъртта му е уникална. Веднага се сетих, че са направени да светят порати този факт. Всички, които скочиха и си мислеха, в това няма смисъл и че все едно е статуя от лунапарка, не си знаят историята. Това е паметник на личност с която ако Америка или Русия можеха да се похвалят щеше да бъде 100 метра висока.

светкаши очи нямало да има. После и статуята ще си отиде на мястото - в някоя галерия. Много голямо прозрение иначе - само вие сте се срил за връзката сигур.

Светнали са очите в 21.00! Има и снимки.

КОЙ БИ МОГЪЛ ДА РАЗБЕРЕ ИНТИЛИКТУАЛЕЦИТЕ ИНДИАНЦИТЕ НА ВИНЕТУ ? Скулпторът Александър Хайтов беше категоричен, че не иска да дава обяснение за решението си. Аз вече съм си изстрадал и съм си платил дан за това нещо. Падал съм от 4 метра, 2 месеца плезих език. За мен е все едно дали някой ще каже да или не, каза той. ИЗЛИЗА ЧЕ НА ХАЙТОВ НЕ МУ ПУКА - ВАЖНОТО Е ЧЕ Е ПРИБРАЛ КИНТИТЕ :)))

Уникален паметник,може да се сравнява, само с грохналия победител-седнал обикновен български войник ,снел фуражката си пред победения враг -сърбите в Сръбско българската война 1885- срещу ж.п.гарата във Видин! Други такива майсторски изработки в Бг няма!

Не се ли умори?

Въпросът ми е към "цитат с размишления" .

Да, но паметникът във Видин е на обикновен войник, той може да бъде с наведена глава, но за цар е недопустимо!

"Този паметник ще се превърне в стълб на българската държавност" - високопарни изхвърляния, странно съвпадащи с началото на предизборната кампания. Който не го харесвал бил "соросоид". А там менторите на "умните и красивите" защитиха статуята, все едно е сливнищко възвишение. "Тези хора (соросоидите) са средно ниво номенклатури и ако не беше Сорос щяха да умрат" - казано от висша номенклатура. Как точно щяхте да ги сефтосате, другарю и по кой начин ви попречиха? И значи ли това, че само висшите и най-приближено до тато е трябвало да оцелеят? Освен номенклатури други хора в България няма ли според вас? А статуята със светкщи очи се надвесила над суетнята, която нито някой ще запомни, нито нещо ще остави след себе си.

Айде бе!Искаш да няма паметник на Самуил,и защо бе чожум?Става въпрос за български цар,не за филанкишията,направо сте за връзване с вашите простотии!

Елементарното внушение - който е против нас е против историческата памет. Това ви е играта. Но поне да бяхте поставили някоя подходяща фигура. Политически въжеиграчи.

Това ти е постоянния номер - или да пришиваш етикети, или да слагаш думи в устатата на човек без повод. "Не искаш да има паметник" - ако допуснем, че не си идиот, то трябва да ти е ясно, че искам да има такъв. Дребен манипулатор.

За първ път виждам основните опоненти на склуптора- някакъв Ивайло Дичев и върха на сладоледа-Тодор Чобанов! Че те не приличат на хора а на напушени алкохолизирани педе...сти,особено последния ,който според мен трябва да е някакъв дървен философ -чекиджия от ВМРО или Атака,поне на такъв лумпен прилича!!

Друго си е като теб да водиш спор с аргументи - на ниво! Точно патрЕотите от Атака и ВМРО са "за" паметника. Не видя ли момата с татуировката "Мизия, Тракия, Македония" на врата?

Не за пръв път, а ТИ въобще не виждаш! Елегантното изказване на професор Димитров не е за твоето възприятие!

Ей защо сме толкова прости българите! Можем да разберем някаква елементарна творба на Мекеланджело или Леонардо, а не можем да разберем гениалните хрумвания на световно известния Хайтов! Ама едно произведение започнат ли да ти го обясняват - значи то не може нищо да каже за себе си!

От всичките коментари не се разбира трябва ли или не да има паметник на българския цар Самуил,какъв е проблема изобщо и за кого е проблем паметник на български цар?!Освен това защо досега няма паметници на нашите царе от първото и второто българско царство!Имали ли сме държава преди османците да ни видят сметката или не!Докъде са стигали границите на България при Самуил?Нищо ли не е важно от средновековната история на българското царство та сте до паметника!Македония може да изгради паметник на Самуил,да си го препише за македонски цар,най безцеремонно,а тук някои по несъстоятелни причини се лигавят!Какво се е случило по време на неговото управление,някой помни ли нещо друго освен края?Имали сме държава преди много други на изток и на запад и ако това не се показва и говори,няма как да се разбере,от другите нации,защото мълчанието не показва осведоменост,а игнорира историята!

Защо се правите на луди? Първо, основен аргумент против паметника е мястото му. Това място може да се съсипва и кичи, особено без обсъждане и без архитектурен план. Второ, оспорва се формулата: амбициозен артист - води спонсор в общината - никой не смее да възрази по "патриотични причини".

Точно пък мястото е един от най-силните аргументи на този паметник. Исторически издържано и свързано с детството на Самуил. Исторически сте доста неподплътени.

Няма кич,гледай по добре!Фондацията "Памет българска"помага на българи извън границите за възраждане на националната идентичност,която във другите държави е под въпрос по различни политически причини!Това ли ти е проблема?

Паметник категорично трябва да има. Въпреки отчаяната съпротива на разни ненатопили си гушката, този паметник е добър, даже хубав.

За човек, който е ентусиазиран това звучи като - много искам паметник, пък дори да е е тва нещо.

При всеки кан или феодал е имало различни граници, така че държава не е имало, затова и на всичките стари карти върху нашата територия пише "Българи", а не "България". Освен това същия този паметник никой не го е обявявал за цар, той сам се е назначил за такъв.

Най после се свърши с прословутия социалистически реализъм,наложен от шайка некадърни склуптори ,,щедро обгрижвани от социализма ! Вижте всеки детайл от новия паметник на цар Самуил ,насладете се на всеки детайл,изяществото на линията,колана,короната,скиптъра ,кръста ,избродирания лев на Крум на туниката,сложните преплетеници на колана и меча,величието и трагедията на царя е подчертана до най малката подробност и го сравнете с безумното творение отсреща на соц. склуптора Старчев,от когото не личи какво аджеба е това -ослепен войник,тиранозавър или метилява офцъ!Цяла България е осеяна с безумията на соц .склупторите от школата Светлин Русев и сие с техните издялани с теслата партизански безумия,а дворцовата патриаршеска църква на Втората Българска Държава е дъното на падението- от стените те гледа всякакъв ТКЗС инвентар- чесън,пранги,кози,лук ,картофи ,моми- звеноводки ,политзатворници,Но не икони, български Патриарси и Царе!

Това ли е новият реализъм - болка, отчаяние, лудост, примирение? Сменете му името и ще го погледнем като чист арт. Но това не е владетел на империя. Това е сега въпроса, как да кръстим това нещо, щото Самуил цар на българите - не става!

Този паметник е най-ярък пример на социалистически реализъм.

А къде видяхте глупако,болка ,отчаяние и примирение? В очите на царя има само едно -Мъка и независещо от него безсилие!По обезобразените войници,по 40 годишините достойни войни срещу 100 кратен по силен противник,без да положи оръжие! поклон пред склуптора,изключитено е изразил съдбата на царя!

Виж му осанката,виж величието което изразява,облеклото и символите и накрая не толкова фрапиращо се показва едно поражение , което е исторически факт,не можеш да го отречеш,но по добре да се обсъждат причините,да послужат за уроци,защото всяко поражение е урок за поколенията,ако им се даде възможност да мислят!

За съжаление това е една карикатура. Малко ми прилича на атракцион в морски курорт. Може да сложат автомат, който срещу монета от 1 лев да предсказва бъдещето. тогава и светкащите очи ще паснат по предназначение.

Не зная дали не е стойностна творбата,но този 1 час,през който престоях пред паметника,пред него се снимаха стотици хора,снимаха и интервюираха телевизии ,че дори и дрон снимаше доста време стотиците посетители на творението!Велико творение е този паметник,който трябваше да бъде открит преди няколко месеца,когато чествахме 1000 годишнината на този велик войн Самоил!Неграмотниците не осъзнават неговото величие!

Кое не осъзнават? Величието на гордия Войн, или на това нещо, което уж трябва да е в негова памет?

Хоро нямаше ли? Мислех, че тази с татуировката "Мизия, Тракия, Македония" на врата е повела и хоро.

ВСЕКИ, КОЙТО РАЗБИРА ПОНЕ МАЛКО ОТ ИЗКУСТВО ОСЪЗНАВА, ЧЕ ТОВА Е КИЧ.

Но за съжаление не е само това. Излъчва негативизъм и нихилизъм.

Не всеки,Ивайло Дичев смята така,както и няколкото трола тук. А един Дичев,както и Ст. Попов не са всеки,те са някакви двама измислени герои.

Браво, впечатлихте ме. То няма народ, който да не е губил независимостта си, но само тук ни пробутват внушения, че сме роби. Всъщност, много рядко е другото - покорения народ да запази идентичността си и да възстанови държавността си, при това многократно. Та само в рамките на Византия е имало 10-тина етноса, също многобройни и силни. От тях днес няма и следа. Примери бол - където и да хване човек историята все ще намери подходящ.

Така е. Изключително и само върху българите (и върху никой друг народ!) масирано се налага от люлката до гроба денонощно дълбоко в съзнанието и подсъзнанието им, че са роби!!!Това е съзнателно подхранване и довеждането му до истерия комплекс за малоценност! С тази цел е измислена и доктрината "славяни",т.е. роби(!) и тя е измислена именно за българите, тъй като никъде другаде освен по нашите земи не се говори каквито и да било славяни - нито в хинтерланда на Русия, нито на Полша, на Чехия и др. А тук единствено във "византийските" източници се говори за склавени като социален статус,а не като етнически,т.е народностен такъв!Та с 2 думи - войната срещу българите се води хиляди години и още не е спряла! А за това си има специални причини!

ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ДА СМЕНЯТ БАТЕРИИТЕ НА ФАРОВЕТЕ В ОЧИТЕ, ХАХАХА

Най обикновен простак си ти Андрешко!

ПРОСТАШКА Е СКУЛПТУРАТА, ХИЧ НЕ Е ЗА СМЯХ.

От "пак имам запек", до "къде ми падна едната леща".

от 743 коментара pone 200 май са тролски..на всяка страница можете да откриете еднакви коментари,въпроси,само че с различни имена...Стига вече,тролове,успокойте се.Колкото и да тролите,на хората паметника им харесва.И хората са повече от вас!

Те 200 са само твоите бе шматарок. Толкова спам и фалшиф рейтинг си напльоскал в темата, че направо трябва да те хване срам. Толкова да се стараеш, вечно дежурен троле, съм те виждал само когато си защитавал Бойко и Дянков на амбразурата.

Не позна,аз пиша рядко,политическите теми не ме вълнуват.Но ти и подобните ти тук изтрихте клавишите.Безуспешно.Прозрачни сте.Достатъчно е човек да прочете няколко страници,за да ви открие,дежурните тролове,които изпълняват нечия поръчка.Интересно, кой ви е поръчал днес?