Спор за паметника на Самуил преди откриването му

Подписки и протестни писма заваляха срещу паметника на цар Самуил преди неговото откриване в София.

Обратно в новината

Коментари - Спор за паметника на Самуил преди откриването му | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така наречените културтрегери, не са добре горките. Слушам ги и дори не могат да ме ядосат, толкова са жалки. Не се учи Българска история в училище. То няма и от какво. Добре, че вече има форуми и всеки може да види оригиналният писмен текст а не тълкуването на еди кой си .

По-скоро тези т.нар."интелектуалци", които вият сега, това са псевдоинтелектуалци, несъздали нищо стойностно и лишени от признанието на хората! Страхотен паметник, браво на скулптора АЛ. Хайтов!

Не вярвах,че в България има толкова много "интелектуални"помияри,да оплюеш, да принизиш до своята некадърност нещо стойностно,това го може само "интелектуалният"български некадърник!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Не е лошо и някой друг паметник на вампир да сложат тук-там! Полезно ще е за туризма!

Паметникът е страхотен !

Склуптурата на Цар Самуил е прекрасна, отлично изпипана. Поздравления към г-н Хайтов. Относно очите е вложена символика. Не виждам защо трябва да има спор. Злобата, зависта, лошия вкус - вече са характерна черта за българите.

С тези очи ни наблюдава какви ги вършим, колко лоши сме станали...........

Паметникът е прекрасен, достолепен и излъчва несломимо достойнство! А колкото до писанията на И.Дичев, неговият аргумент е, че скулпторът Ал Хайтов, който е син на писателя Николай Хайтов бил автор на паметника на гара Буново в памет на загиналите от турските атентати.....Смятам, че подобен аргумент е нелеп!!!

Много е противно да четеш и слушаш тази пумия. Преклон пред Великия Самуил! Ако някой има желание нека направи паметник на когото иска владетел. Ще му намерим място... Как може да не уважавате историята си... Не ми го побира умът... Всички, които протесторат срещу паметника нищо не са направили за държавата ни, защо те не иницираха и не направиха нещо? И моля прочетете малко за него и ще разберете, защо сме паднали под Византийско владичество.

А ти какво си направил за държавата, бе трол?

Ние сми се ние - отричащи своето, обичащи чуждото !!!

М'да - могат да го монтират в накой квартал или над моста / кръговото за Бистрица (да не споменавам имена на магазини).

Ма*ка ви безродници и антибългари, наистина, ако беше нечий чужд паметник - на британски, американски или руски войник или политик,съсипал България по някакъв начин, ако беше някаква турска чешма-паметник, щяхте да мълчите като бити дупета,но щом е паметник на български владетел - то врява и съпротива!Как да разберем,че София е столица на БЪЛГАРСКА държава,след като няма и 1 паметник на български владетел, след като даже и името й не е българско!Някакъв си плъх Стефан Попов ли или к'ъвто е там от Соросовото "Отворено общество" активиран дистанционно веднага изпълзя от дупката си и настървено саботира с подписка си някаква поставянето на паметника, искащ "широко народно обсъждане"! Баси лалугера, никой не го знае,но изведнъж се явява фактор някакъв насрещен!Същото беше и с паметника на цар Калоян във Варна преди няколко години - то шумотевица, то скандали дали изобщо да бъде сложен на най-подходящото му място пред Съдебната палата и понеже това място не се хареса на ДПС за срам на българите паметника беше преместен и сложен в по-малката градинка зад Съдебната палата!Просто в България НПО-тата са ужасен тумор, дълбоко впит в обществото ни и непозволяващи даже и намек за някаква българщина,а следват стриктно заложената им задача за пълно и тотално обезличаване и изчезване на българите!

Гледах по темата в български тв канали. Нямало място за паметника на български Цар. Ами да махнат паметника на Альоша и цар Окупатор пред НС. .....Защо почитаме руски окупатори а за българските царе няма място.....В Скопи му намериха...нямам думи.

Ма много тъп бе Защо изобщо си се родил? Как изобщо ти хрумва да махнеш един паметник , и на негово място да сложиш друг? Айде да махнем последния етаж на крепоста баба Вида, че е достроявана от турците(това е само сърказам)

е "цар Окупатор" но за нас българите е Цар Освободител

ЦАР САМУИЛ Е УДОБЕН ПАМЕТНИК ПОНЕЖЕ Е ЛУЗЪР И ПРИ НЕГО БЪЛГАРИЯ Е ПАДНАЛА ПОД ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО ..... .... А ДРУГИТЕ НИ ВЛАДЕТЕЛИ СА НЕУДОБНИ - ТЕРВЕЛ ТАКОВАЛ АРАБИТЕ И МЮСЛИМАНИТЕ - ДОГАН СЕ СЪРДИ - ПРИ КРУМ ИМАЛО ЗАКОНИ - МУТРИТЕ СЕ СЪРДЯТ - ПРИ СИМЕОН СМЕ ИМАЛИ ИМПЕРИЯ - ТУРЦИ И АМЕРИКАНЦИ СЕ СЪРДЯТ - КАЛОЯН ТАКОВАЛ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИТЕ - ОТ ЕС СЕ СЪРДЯТ :))

а Руската Империя не се сърди нали тъпунгер?

НА ВСЕКИ НЯКОЛКО ВЕКА БОИЛИТЕ И ЦАРЯ СА ЛУЗЪРИ ПРИ КОИТО БЪЛГАРИТЕ ПАДАТ В РОБСТВО :))) И СЕГА Е ТАКА :))

защо да не е преклонил глава пред ослепените си войници? ма как така рашкА - требе с високо вдигната глава да гледа напред - в светлото бъдеще и раката му да сочи напред пак в това бъдеще както бяха всите паметници на ЛЕНИН.

Ти нормален ли си или си гербераст? Според теб най-значимата част от живота на Самуил е точно загубата му от педала Василий2 при Ключ и този паметник трябва да изобразява и да ни втълпява точно това - че сме смотан народ, с робска психика, воден от нещастници. Това, че последните години ни управляват нещастници, не означава, че винаги е било така. По твоята логика защо да не направят паметник на Арон, когато отива да се подмазва на византийците и им предлага задните си части?

ГЛУПАК

що ни трябват паметници - нали си имаме в центъра на София, обсебил цяла градина, разположил се на километри, вдигнал заплашително ръка паметник на Червената армия, имаме си и Альоша. Я сиктир бе, никакви повече други паметници. А си имаме и паметник на турците, които взривиха ВАГОНА С КУПЕТО НА МАЙКИ С ДЕЦА, където имаше убити и ранени.Така ли се гневяхте при неговото издигане?

Най-накрая имаме паметник на Самуил. Добър, лош, светещ, мигащ - няма значение. Че го е открил плевнята - също няма значение. Значение лично за мен има внушението, което оставя скулптурата - защото, този цар, чиито живот е минал в непрестанни битки, къде загубени, къде спечелени, гледа в земята? Той е бил горд, бил е воин, бил е държавник - редно е да бъде изобразен като такъв, с високо вдигната глава, с вдигнат, готов за бой меч. А сега все едно че гледам събирателен образ на властниците от третата българска държава - мухльовци, без самочувствие, надупени преди още да им се поиска тази поза.

промъква се съмнение у мен, че тъкмо с паметника на цар самуил някои искат да натрият носа на макетата. в същност има още много други "велики" личности с голямо историч. значение останали до сега без монументи. а затова дали е кич или не - това е въпрос на вкус ./спомням си за един "киноартист"от мосфилм, коjто все се блещеше, ту "поглед в бъдащето, ту огнен партиен поглед" владимир дужников.товa му беше "играта"

Цар Самуил ? Нека всеки сподели с какво най - вече го помни историята :)

Когато говорят за него, българите трябва да станат прави ....! Поклон пред такива българи !

koia@abv.bg

Все си мисля, че има далеч по - достойни български владетели, които заслужават признание. Не, че Самуил не е имал своите моменти на блясък, но падението му е станало едва ли не нарицателно в българската история. Цар Борис, Цар Симеон, Цар Иван Асен II ....

Аман от чужди МЕКЕРЕТА , ако беше паметник на съветската армия щяха да леят сълзи от радост !!! Тези интелектуални продажни недоносчета искат да затрият родовата ни памет и ако България не съществува ,ще бъдат най - доволни , измет долнопробна ...!?

Добре е, че си тачим миналото. Паметникът е внушителен и изпипан, не че има значение, но на мен ми харесва. Замълчете пред историята и решавайте днешните проблеми, че сме затънали до шия,... седнали за паметник да спорят... В милата ни Родина едно стойностно нещо не може да се съгради без да се оплюе, затова сме разединени и тъпчем на дъното!

До кога бе българино ще завиждаш? Подла душицо. Защо един път няма да се стигне до единомислие? В нашата мила родина никога няма да има консенсус по даден казус, по простата причина ЗАВИСТТА.

Според мен полемиката за светещите очи трябва да спре по две причини.Първата светещите очи на водача/какъвто е бил/.Второ-който види светещите очи ще се сети и за съдбата навойниците.Символиката е силна-нея рушете!

Новото време изисква паметници на цар Самуил във всеки град. Давам жокер - братята на Самуил се казват Давид, Мойсей и Аарон(може да проверите). Сега сещате ли се защо.

А него майка му еврейка го е кръстила Самюел и на всичкото отгоре е братоубиец!Убива брат си Арон и цялото му семейство.Колко зъл трябва да си за да убиеш брат?Очите му настина трябва да са гледащи злобно ,оцъклени чак!Като всеки евреин е искал всичко за себе си и с опитите си да заграбва Византийска земя е предизвикал Империята!А и относно смъртта на братята му Давид и Мойсей има съмнения че е замесен.Умира като вижда войниците си ослепени и всички вадят извода че от мъка не му издържа сърцето!Аз мисля че от ужас че губи царството си и власта ,се гътва!Искам паметници на Симеон и Иван Асен 2,дали духовността и със сила и мъдра дипломация прославили България!Не става само с упоритост и бой до дупка,трябва и акъл!

Таратор

Разбира се, че братоубийството е грях. Но не забравяй, че по ония времена убийството на роднини в царския двор е било ежедневие. И така до 19 век. Не е справедливо да съдим историческите фигури според съвременните морални норми. Тогава не е имало трудов кодекс с оставки и уволнения. Как да смениш някого на длъжност, ако не го гътнеш.

Остава сега и Македония да рипне, щото бил македонски цар .....

я ми ги дайте всики тия мразещи, нискостеблени диворастящи насекоми, които нямат българско в кръвта си и оплюват нашата велика исторя, че да ги натиря в ИДИЛ където да се разделят с мръсните си тикви!

Малограмотното население слабо ги вълнува. Турският етнос му е все тая. Плажните гларуси се готвят за сезон и.тн. и .тн. Остават шепа по-отворени хора. А измежду тях (про)еврейското влияние е срещу трезво мислещите българи. Но те са малцина. Защо да се правят нови паметници на слаби владетели, ако на силните държавници няма? Ето на това коа отговорят (про)еврейските среди ОК, може и да стане дебат, та дори и спор. Но иначе е поредната брънка от световнта еврейска духовна мрежа над съзнанито. А между тя се плете на две куки и едната е христянството другата ислямът.

Требе да се направи така, щото не само очите му да светкат, ами и да намигат. Самият паметник да се поклаща със стържещ звук на скърцане и на всеки кръгъл час кукувица да излазя изпод короната и да оповестява часа с трикратно кукуене, щото да ни напомня оти да сме всинца веке изкукали. Добре би било да се направи така щото плащът му да се издува по определен начин, индикиращ факта че нас еректилна дисфункция не ни мори, напротив, уже глупеем, повече то дигаме .... самолета.

вярвай-мислех си, ако беше издигнат паметник на баба яга ,като време на време метлата и бълва огън,дали биха протестирали толкова много както сега!? колко изродéн може да бъде просташкият мозък

Иди в Скопие. Там всичко е както го искаш и вече е готово.

о неразумний юроде!!! трябва да се гневиш и срамиш ако не се издигат паметници на велики български владетели,а не както в този случай! трябва да се гневиш,че не се издигат паметници на всички ханове и царе от ранната ни история!!! ...но нали сме винаги всезнаещи и всеможещи и т.н. и сме готови да оплюем сами себе си,само и само да сме против,защо да не омаскарим и този случай тук!!! тия дето сте против,само заради идеята "против"-3ACPAMETE CE!!! само диктатура е нужна за такова племе!

разбира се, че пречи петох..у..я, не само на мен, а и на повечето, защото освен че навява асоциации е в центъра в малкото центални софийски градини, заема много място, беше априори опасен. Освен това заради този петох..., се разрушиха паметниците на загинали войнизи, а освен това, че беше поръчка на"принцесата", абе я марш в Москва

На такива като тебе, паметници не им трябват, а шкембе чорба и топла биричка.

И чалга...

Всеки Евреин живял в България с паметник! А некои и с по Два! Да! Да! Да!

не съм чул "едикойси" Веждито да плюе паметника. Така ще сложите всеки на въжето комуняги. Но от такива като вас "компетентни" не смее да рече нищо, щото само това и чакате, независимо,че неговвото мнение бих приела като професионално.

Самуил - слаб владетел, загубил война довела до робство. Името му - не българско. Форма на паметника - кич, но изпипан и със светкащи очи. Защо? А иначе паметникът на държавността на българия пред НДК - пречи.... Хм?

И какво успешно за България е направил Самуил? И защо не на други абсолютно безспорно добри владетели да няма паметник, а точно на него? Защото е с библейско име?Или за да се репчим на македонския шовинизъм?

Срамувам се ,че съм българка.За пореден път доказваме ,че сме племе,което няма достойнство и гордост,да пази с гордост историята и миналото си. Колко сме неблагодарни ,човекът направил паметник и дай да го оплюем/явно така е наредено/.Кой от нас знае как е изглеждал Самиул,ако има информация от която на 100% да може за се изгради образа му тогава да имат претенции.През всичките години на промените никой не насочваше мисленето на хората към корените им да се гордеят ,че са българи и да знаят историята си и какво са дали на света. Я вижте гърците при тях думата националист е гордост. Сега в училище учат всичко друго но не и история. Не може 500 години робство да бъде подменено с турско присъствие. Историята не може да се отрича тя затова е история ,защото вече я има и евентуално сме си взели поуки от нея.Уви ние сме племе/точно така племе/,което не се бори за нищо,не го интересува нищо. Някой постигна плана си .

кога, ако не сега на 1000 годишнината. Нещо не чух да има забележки за паметника на Гарибалди - ама той е по-вежен за българската история. Комуноиди проклети.

Напълно нормално и съвсем естествено е да има такъв паметник на Самуил!, 1000 години са минали оттогава... Според мен изобщо няма никакво място тук за някакви полемики и спорове по този въпрос..., колкото и някои да ги сърби на различни места и да се чудят къде да се почешат.

прави са хората, нищо че е цар Самуил - цар ли писах? А спомняте ли си госпожо, когато комунягите,които сега плюят на воля преди мълчаха като г...зо..ве. Живея на ул.Цар Самуил. По тяхно време те бяха преименувани на"Борис", "Самуил", "Асен". Забравихте се комвунаги проклети. Ама те са много културни, просветени, модерни.Може би искат Цар Самуил да прилича на нещо средно между динозавър и зомби, да се чудиш - що е то?

ЩЕ СЕ ЗАДАВИШ В СЛЮНКАТА СИ !111111111111111

1. Паметника е чудесен. Винаги има какво да се желае, но е хиляди пъти по-добре от нищо. 2. Добре, че и този не е на Чапкънов... ;-)

и аз не му знам името, ама ще се скъса от злоба, така се изял отвътре от злоба и завист, че в скоро време ще изчезвне.

лично на мен пък не ми харесва паметникът на София при Булбанк - прилича ми на Барби, забита на кол за мъчения. Ама кой съм аз да опонирам - свикнах с нея и взе да ми харесва.

не му знам името - какво е направил заблежително и поради що е отговорник по културата.Ако е учил по специалността, то какви светновно признати постижения има - монографии ли, докторати ли що ли?

и ние сме учили история, не се прави на велик тъпанар от класа. По-долу "браво бе" ти отговори аргументирано, да не се хабя.

Един хубав ден за българите! България помни

Да!

На мене ми харесват точно очите на статуята. Приличат на очите на Севт Трети.

ама само да направим нещо хубаво и куцо и сакато се втурва да плюе, главно комуняги. Това Лувъра, оплюха го за друбни парички, квадрат 500 - прекрасна сграда. За в бъдеще повече забележителни творби,да ги излагаме там, сега ако са малко. Сега - очите - абе да видим как ще изглеждат те най-весно могат да се поправят. Това са злобни, неосъществени хора с претенции. Така беше и за Царя освободител - трябваше да го оставим да се срине на прах, ама злоба човешка. Славейков беше казал ако българите имат световен гении, това е геният на завистта.

Не Позна! Не сме Стадо! Стадото се води! А Ние не! Ние Водим!

Чета коментарите и се сещам за баснята "Орел , рак и щука" Орел и рак и щука, не зная по каква сполука, такваз им работа дошла да теглят наедно кола. И ето те са впрягат, напъват са, напрягат, ей тъй, че ще са пукнат чак, а пустите кола не мръдват пак. Те можаха покара най-лесничко товара, но на, орелът кат крилат все теглял нависоко, кир Рачо - теглял наназад, а щуката - в дълбоко. Кой крив, кой прав - не знам, Товарът и до нине там. Несговорна дружина - не могат си почина. ТОВА СМЕ СИТЕ БЪЛГАРЕ В МОМЕНТА.....Срам и резил ...СТАДО а не народ. Не е проблем различното мнение а начина по който го изказваме.

Фейса не е този който ще определя съдбата на паметниците ни! Има си специалисти който са казали как и къде ще бъде!

Хонорарите и титлите ще определят какво и къде и как да се построи!

НАЗНАЧЕНИТЕ С ВРЪЗКИ НЕ СА СПЕЦИАЛИСТИ

МЯСТОТО НА ТОЗИ ПАМЕТНИК Е ДО ОСТАНКИТЕ ОТ КРЕПОСТТА ТРАЯНОВИ ВРАТА - ТАМ КЪДЕТО САМУИЛ Е ПОБЕДИЛ ВАСИЛИЙ ІІ ПРОСТОТИЯТА И НЕВЕЖЕСТВОТО СА СЕ РАЗПРОСТРАНИЛИ СТРАШНО -ПО-СТРАШНО Е ОТ БЪЛГАРОУБИЕЦА ВАСИЛИЙ

Значи по твоята логика паметника на Колумб трябва да е в Куба и никъде другаде. Паметника на съветската армия трябва да е в Берлин и никъде другаде. Защо в Лондон е плащад Трафалгар и паметника, а не в южна Испания? Просто се напъвам да ти давам примери. Няма смисъл. Ами я кажи според теб къде трябва да е паметника на кан Аспарух? В Румъния ли?

ИМА ТАКЪВ В ИСПЕРИХ ,АКО НЕ ТИ Е ИЗВЕСТНО

Нищо лошо не виждам в паметника на цар Самуил там,дори на това място могат да се сложат още паметници и на другите български царе и ханове,като се започне например с хан Крум по което време София е станала част от България.

И НА ПАГАНЕ МОЖЕ ДА СЛОЖИМ ПАМЕТНИК НА ПЛ АЛ. НЕВСКИ