Паметникът пред НДК отива за скрап, събарят шатрата на Централна гара

Паметникът "1300 г. България" в градинката пред НДК, който от години се руши, ще бъде демонтиран след седмица, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Шатрата до Централната гара в София, известна още като "гащите на Софиянски", също ще бъде махната до края на лятото.

Обратно в новината

Коментари - Паметникът пред НДК отива за скрап, събарят шатрата на Централна гара | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Козльо, нещо си се объркал. Хамериката е открит от има-няма 520 години. То и за това сърбите казваха: - Колумбе, да ти йе.....м любопитството! И, ей Дира, хайде не ми трийте и този коментар, а?

най-после без седмоглавия петоху-ник пред НДК. Някога на неговото място имаше един войнишки паметник на падналите за България. Били са три стени - високи по около десетина метра - ис изписани имена на героите. През бомбандировките -1943-44 една от стените е била разрушена. Червените боклуци разрушиха войнишкия паметник (тогава - при казармите на 6ти полк). И сега същите тези са против разрушаването на паметници. Къса им е паметта на тия родоотстъпници. Да се възстанови войнишкия паметник на загиналите за Родината!!!

Дедо дедо ти понеже явно си от полето та не помниш точно къде беше войнишкия паметник

Помня го дядовото, защото като студенти, на игрището, в близост до бившата модна къща "Лада" си правехме мачлетата, а сградата на казармата- успоредна на трамвайната линия беше превърната в изтрезвително.....

БРАВО! Най- накрая още нещо свястно. Аз бях на откриването на "Френския ключ" и лично видях изключителното неудобство, което изпитваше Тодор Живков, а чуждестранните журналисти в надпревара снимаха шперплатовата облицовка отзад на паметника". Благодарен съм, че още има истински българи! Няма да е лошо авторите и архитекта да се извинят на народа.

Този паметник не само няма, но и никога не е имал художествена стойност. Нещо повече, той е отрицание на естетичната култура като цяло. В мен предизвиква освен отвращение и чувство на срам, като българин. Би било чудесно да бъде унищожен след допитване до народа. По този начин поне ще изтрием срама от челата си, че търпим псевдохудожници да ни се натрапват. Надявам се мнението ми да не е единично.

"Върви, народе възродени" не е от Иван Вазов, а Стоян Михайловски. Поздрави за литературните познания, Дир. За пореден път сте жестоки!

Ами колкото и да ти е кофти комплексарче от 1300 години България си е тука.

Горкия паметник на извънземното. Той си е емблематичен за градинката пред НДК. Но пък явно Фандъкова е намерила начин да позакърпи столичния бюджет пък и ще се отвори място за един паметник на Вожда

Изключително неграмотно написана статия. Пълна с правописни грешки, а за смисъла от разбърканите изречения няма да коментирам. Ако ви липсват редактори, обадете ми се, ще проверявам безплатно с червения химикал. Журналисти!

Ал

Принципно съм против да се разрушават паметници, но тази грозотия трудно може да мине за паметник - не мисля, че има каквато и да е художествена и историческа стойност. Освен това е и опасен. Тъй че го махат. Тук се зачеква и една тема за 1300 години България. Интересно ми е как се смятат тези години? От основаването на България до сега са минали малко повече от 1300 години, НО през близо 7 века от това време държава България не е имало. Реално държава България е само имало около 6 века.

савсем правилни, но закаснели решения. още един паметник на комунистическата мегаломания отива за скрап. за да построят този уродлив паметник, наричан от софянци " седмоагалния петохник, комунистическите безродници унищожиха меморяла на падналите софянци вав воините в началото на ниналия век. редно е сега този мемориял да баде вазстановен на мястото на комунистическия кич. след премахването на този грозен и дразнещ с тапотата си уродлив паметник е ред за премахване и на паметника на саветската армия окупаторка, натресла ни дивашкя ази ат ски комунизам и деформирала живота на поколения балгари. от премахването на този паметник на националния нихилизам и чуждопоклонничество балгария ще спечели симпатиите на целия цивилизован свят, а софииската община милиони от бронзовите мужици размахващи заплашително оражия в центара на столицата на една суверенна и европеиска даржава.

Ами ти наистина си вярваш, а? Смях в залата, баце. Стой си там, където си и не се обаждай. Или ако има референдум ще гласуваш и ти от майната си? И то при положение, че хората, които останаха в България могат да решат и без твоите "мъдри" съвети.

Не забравяйте да изтриете и последните белези, които за добро или лошо, ви идивидуализират като народ. Когато станете безполови копия на господарите си дано намерите покой.

Никой никога не е харесвал този паметник, супер недоразумение е. Да се маха.

И паметникът и държавата ни са в едно и също положение и загиват заедно!Това е истината!

Що лъжете? Ще се демонтира малка част, а наесен ще се допитва дали да се маха или да остане.

Най-сетне! Паметникът наистина е символ на времето си, но си е най-добре да го гледаме само на картинка в книжките и в музея на тоталитарното, пардон - на социалистическото изкуство.

Крайно време беше тази грозотия да се махне от красивия площад пред НДК! Сега трябва да се направи конкурс за нов паметник и да изберем такъв с какъвто наистина да се гордеем. Малко са държавите, които могат да се похвалят с 13 столетия история, не трябва сами да плюем върху себе си. Един нов и красив паметник, посветен на България и българската държавност, е просто задължително да се постави на мястото на тази недодялана и неразбираема конструкция. Иначе се излагаме като нация пред цяла Европа. Кметицата да не се помайва, а да назначи конкурс, а скулптурата да се избере чрез вот от гражданите.

Оооо, да ти имам ентусиазЪма! Остава да кажа, че търсим място за паметника на Цветанов, пред който да палим свещи! Кой ще ти направи по твоите мечти някакъв такъв паметник, че си и объркал и държава и време!

Дано е за Добро ... (че като гледам вдясно в новините : -- Кирчо се изшляка върху Алея Първа във Варна; ...Пловдив -- нещо се гъгне за тепетата, а и Куаси Гуеугув е най-плъф по сайтуцитиуане)

Поне ще си изкарат пари от този грозил пред НДК, стига да го опазят от братята роми, които като прочетат, че има толкова много желязо ще пощуреят. Но пък от глупавата шатра нищо няма да изкарат, нито пък има някакви спортни прояви, за които да се ползва.

" Великият скулптор" се е напълнил с пари за тази грозотия пред НДК, а ние я търпим безплатно 31 год. На всички софиянци трябва да изплатят "вредни"

журналисти...Стихът "Върви народе възродени" е на Стоян Михайловски , а не на Вазов.

Народ, който не уважава миналото си, не е народ. Дори не е племе, а просто сбирщина.

Ако искаш иди си отчупи бетон и си го пази...

Интересно, Б. Борисов подари на БСП паметника на Бузлуджа, а иска да маха тоя паметник до НДК. За да не се знае какви гадове са комунистите ли ???

Не пипайте шатрата! Тя е паметник, който показва от къде сме дошли преди хиляди години-от степите на сегашна Монголия.

Доста почакахме, но барем дочакахме!

Еееееее, най-после една добра новина!!! Айде да е хаирлия! Айде след него - и Паметника на Съветската Армия!

Той почива при Азер Меликов ...,много е изморен от събиране на подписи за Белене. Може би другаря Първанов ....,или Петков ,ама не -той е по фонтаните!

Долу ръцете от културното ни наследство. Искаме си паметника. Станишев, защо спиш, а не организираш митинг?

То не беше ли имало някакво стрелбище точно там, до НДК, където комунистите са екзекутирали хора 44-та година?

там на Гусин Савова тейко му давал по 50 000 лв за глава....

Защо ще махат този паметник ??? Нека си стои и когато хората ходят да гласуват да гледат какво е било при Комунизма, вместо някой стар комунист да им обяснява колко добре е било. Нека се знае що е то- комунизъм !!!

Изобщо не му беше там мястото на петох*йника, с просто око (особено ако се гледа в от терасите на НДК) се вижда как на балансираната по проект градина това "нещо" е плеснато в последния момент. Дано не решат да слагат нещо друго там. Относно паметник за 1300 г. България, съм сигурен че може да се направи по-добър и на по-хубаво място.

и с какво и кой да го напраи??? Боце? Цвинокио? или Цуца стругарката....ааа забравих...Исето Фидосова ще да е....))))))

Хубаво нещо е патриотизмът, но историческите факти са, че България е много нова държава и тези 1300 години държаност просто не са верни! Като независима държава България е съществувала много по-малко.

Браво,сега на негово място сложете -ТРИ ГОДИШЕН ВЪЗХОД НА БЪЛГАРИЯ КЪМ НЕБЕСНИТЕ ВИСИНИ.

Най-сетне.Поздравление и за двете недоразумения на изкуството и "естетиката"

Добре, де , а кое ще напомня, в столицата на държавата,че България е държава на това място от 1300 години? Или това май не е удобно на световната история?С11 века книжническо робство всичко е форма, посредственост и пазар;-)

Все пак преди 1300 години София не е била в пределите на тогавашната България

много работи не са удобн на световната история...само, че.....смяташ ли че пожарникарите учат история?

браво! наи-накрая!

БРАВО - това беше символ на ЧЕРВЕНИЯТ ТЕРОР!!!

Кое бе? това наркоманско сборище ли е символ на червения терор?

Идиот - нещо си слънчасал или си прекалил със стимулантите. Къде пък откри такава символика? Паметникът е зле замислен и изпълнен, но е издигнат за 1300 г. от създаването на Българската държава. Или може би искаш да покажеш, че не точно комунистите са безотечественици?