Поставиха лъва от войнишкия мемориал пред НДК

Днес на мястото на демонтирания паметник пред НДК беше поставен лъвът от разрушения мемориал на загиналите от Първи и Шести пехотен полк.

Обратно в новината

Коментари - Поставиха лъва от войнишкия мемориал пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз съм отдалеч, няма как да видя на място сега пък и не разбрах: първо става дума за бронзов лъв, а после за каменен, да разбирам че някога е имало И каменен лъв ли? Бях малък, но имам спомен за една вечер как татко ме вкара през някакви огради и през едни пясъчни насипи се промъкнахме да видим плочите с имената за последно преди да ги демонтират. Помня че стените бяха от червеникав камък някакъв, но лъв не видях, изглежда вече е бил демонтиран или не съм го забелязал. Ще се радвам като посетя пак София да видя възстановен целия паметник!

Доколкото знам, през 34-та година е било още малко рано за плочи с имена на загинали през втората световна война. Освен ако са били добавени по-късно (което не е казано в статията). Все пак смятам, че е правилно паметникът да бъде възстановен. А старият паметник - 1300 години България, може да се направи в по-малък мащаб и да се сложи в някоя градинка.

Ам и да искате да си смениме народа симпатията към Русия-ННЯМА да стане,ще ви трябват 300 г. Не сме цървули и има и доброволци които не са платени и ви обясняват факта,но вие сте тъпи .

Да бъде проклета оная минута, в която руски крак е стъпил на българска земя и тая армия се е нарекла освободителка! Ти няма да говориш от името на българския народ, а от името на шепата превъртели и алкохолизирани колхозници и портретоносачи, които се събирате за безплатни кебапчета на яз. Копринка!

И за 1877 - 78 г ли да е проклета ? Браво РОБЕ , такива като теб продадоха и продават БЪЛГАРИЯ ! Без значение на кого - ромеи , турци , руснаци , американци - важното е да си подлога , майкопродавец и да си с тия дето са на власт !

хбаво де, що не вземеш руското знаме, да излезеш на площада и да обявиш пред всички: аз съм русофил!? голям смях ще падне!!

Да се готви обществената тоалетна наречена незнайно защо Паметник на Съветската Армия (окупаторка). Да се готви и Альошата в Пловдив и всички гнусни комунистически грозилища, унижение за България от омразните ни азиатски окупатори!

Защо не отидеш да се изпикаеш на паметника на съветската армия в центъра на Виена - огромен монумент с позлата. Да видиш какъв бой ще ти дръпнат "либералните" австрийски полицаи :) Историята трябва да се помни, учи и уважава - за да не се повтарят грешките ! И да не се пръкват такива безмозъчни същества дето само искат да рушат , а не да създават !

Черен ден за тоталитарните червени боклуци Волгин, Дърева и шепата опикани старчоци, които плачеха за соц грозилището, което с десетилетия загрозяваше мястото на оригиналния паметник!

Как не ви е срам да осквернявате паметта на загиналите за България!!! Те са загинали в името на идеала за обединение независимо от мегаломанските амбиции на Фердинанд довели до национални катастрофи. Явно искате шестоъгълния петохуйник и паметници на окупаторите.

В последните няколко години медийното, политическото и парламентарното пространство се напълни с просещи индулгенции на бивши партийци и номенклатури, които за да се представят колко големи демократи са се чудят какви глупости да измислят. Аз все още помня на какво приличаше пространството, на което се построи НДК, не помня някой псевдодемократ тогава да се е покланял на мемориала. Не ги ли е срам вече? Измекяри....

Вероятно след една-две години и този "мемориал" ще бъде разрушен?

Паметник на Царско фашистка България-моля не.Разбирам имената не тези които са дали живота си за хитлеристите ,но те са били под управата на един луд Монарх Кобург.1300 г. сме чакали та и паметник на фашугите да сложиме.

на теб червени изроде трябва да ти се помогне да не се мъчиш като живееш

как ли ще им хареса картата на България на щита на лъва на съседите ни - ха ха ха. не не казвам че трябва да им харесва.

Хайде събаряйте и НДК , че да направите паметника в стария му вид. То и без това вече 27г само събаряте, отрепки мръсни капиталистически.

Разрушиха паметник на 1300 годишнината на цялата държава, на българската държавност, за да вдигнат паметник на някаква си казарма и полкове, които и да са те, колкото и славни да са те?! Нека сложим на кантара историята на цялата държава срещу истоирията на два полка, служещи на същата държава!? Кога в България друг път са вдигали паметник на една казарма?! Що за лудост, що за историческа гавра?! Това са несъизмерими тези и ценности за нормални хора. Но за ненормалните подкупени родоотстъпници управленци това е консумиран престъпен акт срещу републиката, срещу държавата и народната памет. Престъпление, наказуемо по гл. І от НК!

Кой нарече паметник онзи петохуйник? Възложителят, авторът, обществеността или група съветски учени? Уточнете го това поне за вас да е ясно.

Хан Аспарух го поръча преди 1300 години в края на 70-те години. Аман от негодници и продажници!

Има голяма логика в това коет пишеш. Само замени паметник на 1300 годишнина на цялата държава с Османска Империя; и някаква си казарма и полкове, които и да са те, колкото и славни да са те СЪС ЦАРСТО БЪЛГАРИЯ преди падането ни под турско робство. А Сибирският бръснар с водача на дост, да прощава последният, имам предвид водача им, той не е виновен. И така, Бог да пази България от бръснари като теб.

Какво искаше да речеш?! Но по-добре не ме занимавай повече с несвързани логизми.

Идиот

свиня

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ работили за възстановяването на една историческа правда: за достойнството на българският войник от царска България, за махането на срама, че толкова години, за партийна и печалбарска угода на някои, се подиграха с пречистите жертви на България.

На Българския Войник обаче!

Един символ се завръща, където му е мястото! Картата под лапата на лъва, казва всичко без думи! Поклон пред загиналите за Обединена България! Тя не се състоя исторически, но ни остава да я носим в душите и сърцата си!

Да живее Велика България!!!

Паментикът е чудесен, но е дипломатически скандал, съгласете се. Не искам да обиждам никого, поклон пред историята ни, но как върви този паметник, с политиката и говоренето на господин Борисов, че ще обединяваме балканите, че ще настане мир, без реваншизъм, та да се развие икономически региона. Само казвам, това не е критика към никого и нищо.

Паметника на чуждата армия в центъра на София преди всичко е национален скандал. Смятам, че мястото му е в Музея на социалистическото изкуство. Ако някой изпитва необходимост да поднесе цветя или да се преклони пред него, не трябва да се лишава от тази възможност, но това трябва да става на адрес: кв. "Изгрев", ул. Лъчезар Станчев 7.

МОЧА може да бъде положен в основите на южната част на околовръстното шосе на София.

КАКТО ВЪРВРИ РЕДОМ с всички паметници в гръцко и сръбско и то забележете, на българска територия. И запомнете едно нещо. НЯКОИ от паметниците са за да се помят УЖАСИТЕ и ПРАВДАТА, към които днес на някои им се иска да не се помнят. А ако не се помнят ТИ СТАВАШ НИКОЙ. А, когато си никой, съседната държава, колкото и да е добра или зла в намеренията си, започва да има нови апетити. И никого не "обиждаш". НО НЯМАШ ПРАВОТО да решаваш какво да става със съдбата на хилядите храбри български войници дали живота си за България. Дай и ти своя живот и тогава се разпореждай. А ако не можеш, покланяш се пред жертвата им и НЕ СРАМИ подвига им. МЪЛЧИ.

с паметта, а не "със съдбата"

Войнишкия паметник няма нищо общо с Музея на социалистическото изкуство. Мястото му е там където е бил до 1980 г. (по мои спомени до 1979) и няма нищо по хубаво да го възстановят във вида в който е бил. Аз говоря за Паметника на чуждата съветска армия в Княжеската градина. Той трябва да бъде преместен в гореспоменатия музей.

Да де, но съветските паметници са "застинали" от десетки години, а ние изкраваме паметник на Велика България, пред НДК, където ще подслоним европредседателството си, а Борисов сякаш има тази задача, да работи за разширение на съюза, което е в пряка връзка с преговорите, с Македония, например, а макеноците са много чувствителни на тема- бългаите искат да ни "глътнат", искаме ли или не, сега там има хора със македонско самосъзнание, сега те ще видят това, грешна политика, според мен, няма логика и лоша символика. С нищо не искам да се разпореждам, нека почиват в мир, прадядо ми е воювал на няколкото фронта, какво да кажа. Велика България, Велика Сърбия, Велика Гърция, Велика Албания, нищо не се помръдва, нека тъгуваме по миналото, защото настоящето не струва, бъдещето, страхотни родолюбци....

никакъв младеж не си. обикновен дърт социалист с преклонена главичка!

Браво! Хайде сега да се махне и паметника на чуждата армия от центъра на София!

Американския паметник имаш в предвид, на летците бомбардирали София.

Възстановяването на паметника е добра идея,но не на това място.Спомням си го много добре.Това бяха три огромни стени в края на старата градинка,където мина детството ми.Възстановяването им ще затвори отново пространството пред НДК и ще стане грозно.Много по-добре би било да се възстанови мемориала зад Хилтън,където има огромна свободна площ.

Викаш да сложим паметника където серат и пикат кучетата. Да го препикават редовно и никой да не го вижда. Зад хилтън, малко на завет и скрит.Ех..... нямаш право да се наричаш Българин! Марш в русия!!!

Най-доброто би било да се възстанови в оригинал целият мемориал. Така, както е показан на една от фотографиите-със импозантната СТЕНА И С МЕТАЛНИТЕ ПАНА С ИМЕНАТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ВОЙНИЦИ.

За мен, наи-важното е картата на България, изобразена на щита!

Браво. А шибаните социалистокомунисти го бяха махнали, защото тяхната догма стоеше над саможертвата на стотици български войници. Сегашната БСП и другарката Курнелия са същите мръсници.

Ми да бутнат и НДК и да пльоснат някое сметище.

интересно от написаното се разбира, че паметникът е построен в 1934, но още тогава на една от плочите е имало имената на загинали във Втората св. война. Бе научете се да пишете, бе, охх майко мила, кой ви е бил учител по български език, бе.

Доживях, най- после! Кога, кога ще върнете стената с имената!

Що го сложихте в градинката на ндк а не някъде на по тържествено или специално място. Там където е пълно с наркомани кой ще го гледа

Не, драги, не заради мен, аз Милев за България, не я продавам за жълти стотинки, както правят комунистите, нито пък за гръмки слова, както правят русофилите, заради тези два вида, България затъва, едните ни крадоха и продължават, а другите ни продавах и продължават. Като нямаш да ми кажеш нещо конкретно, си трай и си задръж обидите за някой руснак, който ти се подиграват, докато му лижеш . ..., Защото никой не уважава предателите, дори и тези които ги използват.

За ужас на всичката соросоидна родоотстъпническа паплач, сърбоманите, македонистите и рублофилите българския дух е жив!

Спят нашите скулптури и вся творческа интелигенця. А можеше вече да има съкулптура на Бочко в петорен ръст, сочещ по посока ЕС, а в другата ръка свитък с десетте евроценности. А под Бочко, Лилито и Цвъцки със светещи очи, раздават бонбони на благодарното население. Изпуснахме гвоздеят на председателството...

Можеше да добавим и Станишката. Как се целува с Местан. Или пък как стои наведен пред разкопчания цип на Доган. Тогава това щеше да стане кълтовпо място за поклонение на всички долни леви педали. Но.... все пак сега държавата се управлява от що-годе нормални люде а не от национални предатели, дето си получават заповедите от Кремъл. Сега поне ни приемат що-годе нормално в ЕС. А иначе Станишката и Гоцко ги канега само във Виетнам.

Чудесна новина! Поздравления за софиянци!

Лъвът е значително по-хубав от това, което беше преди. Въпросът е защо се чака толкова?

Обяснено защо паметника трябва да е настрани към улица, а не на точно това място. Ако от булевард Патриарх Евтимий погледнеш където е пътеката НДК се вижда или виждаше идеално самото НДК. Става за снимки. В момента в който сложат там тези стени, дори и настрани те ще пречат на гледката. Дори чисто архитектурно там не трябва да се слага нищо! Могат спокойно да го сложат към някоя от улиците там - например улица "проф. Фритьоф Нансен" зад пешеходната пътека. Без да съм архитект, те трябва да мислят за цялостната гледка, а това е лошо архитектурно решение.

Никой нищо не е мислил за този паметник. Чисто и просто политически реваншизъм, да се вдигне точно същия, на същото място напук на "комунистите". Да се изядат от яд. А другото, на какво и защо ще пречи - еее, това е пряко силите на инициатора. Това е като ремонта на двигателите на МиГ-29 в Полша. Много акъл за това не трябва.

Да вероятно е точно реваншизъм, нищо че май всъщност САЩ и Великобритания при бомбардировките на София поразяват и паметника. Но нали искат НДК да изглежда добре за председателството ни за ЕС. Чисто визулно трябва да си представят снимки и позиции за снимане и как се вижда дори от булевард Патриарх Евтимий. Че ще преместят паметник 70 метра в страни (например към улица "проф. Фритьоф Нансен"), едва ли е проблем. Пък и там минаващите по пешеходна пътека могат и да четат имената, ако това им е целта. Не би прикривало нищо особено освен дървета. Чисто като дизайн заслужават двойка.

Браво! Нека скоро се сложат и плочите с имената

Браво че поставиха лъва, който държи с едната си лапа карта на Санстефанска България, от войнишкия мемориал пред НДК. По този начин той ще напомни на чиновниците от ЕС, седалището на които ще бъде в НДК, че тяхните деди унищожиха идеала за обединение в една държава на всички земи населени с българи.

Картата не е на санстефанска България а на Българската екзархия.

Я вижте картата на България на щита под лапата на лъва. Сега ще ревнат всички турци, македонци и други подобни видиш ли имаме териториални претенции! Моля ви господин Борисов, бъдете по-толерантен към Брюксел!

Поздравления! Бих си позволил един съвет. Може би е по-добре да се озелени около паметника, вместо пясъка?

е стар, грозен, изхабен, ползва щит като помогалото за да не падне. Фигурата на лъва направено доста мърляво, без да бъде изпипина с вещина на майсторлъка, с таланта на Твореца.

Паметника може да го сложат настрани. Той е май като стена и сложат ли го ще пречи на гледката към НДК. Все пак тогава не е имало НДК. Така че да сложат паметника настрани към пешеходните пътеки на някоя от улиците.

Ало драскачите ....... какви глупости сте снесли пак бе? Каменният лъв се е издигал пред централната паметна плоча...... ЛЪВЪТ МАЙ Е БРОНЗОВ, НЕ Е КАМЕНЕН! Платформата с бронзовия лъв пристигна от леярната в столичния квартал Требич При монтажа на бронзовата фигура присъства заместник-кмета Тодор Чобанов.

Чуваш ли се .Паметникът не е на царя,нито на войната ,а на нашите деди защитавали България и тебе включително,БЕЗРОДНИКО.

Коментарът беше по повод глупостите на JeSuisDobrichlia

"Войнишкият мемориал е създаден през 1934 г. и се е състоял от лъва в средата и три мемориални плочи с имената на загиналите военнослужещи в Първата и Втората световна война, както и в Балканската война."??? През 1934 на загиналите във Втората световна война??? Ей, моме, чети внимателно и преписвай правилно или направо копирай!

ама защо искате да се превърне хубавия парк в гробище, имаме си военно гробище!

Да сложим, тогава там и паметника на съветската армия, каква е разликата. Оооооо, ако не беше мемориал на загинали българи, а беше на руснаци, друга песен щяхте да пеете.... Русофили-национални предатели.

абе боклук, лъвът е символ на Българското, какви руснаци те подгониха пак?!?! Но това с гробище на центъра на столицата е грозна картинка. Всяко нещо на мястото му!

също ли без ташаци, както на Лъвов мост? Демек е напълно импотентен, както цялата ни държавица в момента

Оди прОвери! И ако има му ги цуни. Че гедам голям интерес имаш по темата!!!

Една добра новина след 28 години демократична разрушаване на България.

Този паметник е политически реваншизъм. Точно както събарянето на мавзолея е такова нещо. След някоя и друга годинка нещата пак ще се обърнат, този паметник - съборен, а точно копие на мавзолея - вдигнато. Та така ;) Хора, опомнете се, какво му се радвате на военен паметник за война отпреди 100 години, в която сме участвали само защото цар ни е бил германецът Фердинанд? Спомнете си и как Стамболийски е искал да счупи писалката с която е подписан Ньойския договор. Апропо, да не би идеята за този паметник да е на умникът Ненчев?

Ами, кой да ти каже чия е идеята, другарю. Надали е на Нинова, тя искаше да остане петохуйника, дето не беше никакъв реваншизъм.

като нищо ще ти донесе приза: "TЪПAHAP НА ДЕНЯ"

Хубава новина. С нетърпение ще очаквам и монтирането на трите плочи, от мемориала. Тъй като той се намираше в района на разрушените казарми на 1-ви и 6-ти пехотни полкове, предлагам тези казарми също да бъдат възстановени (на мястото на построения от комунистическата върхушка НДК "Людмила Живкова"). По този начин ще бъде запазена и напълно реставрирана автентичността на комплекса!

Най-накрая, нещо хубаво на това място! Дай Боже и плочите да възстановят.

Много красив лъв ,такъв един гневен,ядосан,пазещ.Непременно да се възстанови и целия паметник.Тези хора заслужават.И дано управлаващите се засрамят.Днес те предават интересите на България за едно потупване по рамото.

Не е само за потупване по рамото, за европейски парички ееееее, и то да подрънкват в техните джобчета.

Човече, що говориш глупости. Мемориала да съборен от комунистите. Хайде писна ни от манипулативни те ви лъжи. Българоубийци комунистически.

Аз бях останал с погрешното впечатление, че едната плоча е била унищожена при бомбардировките над София от братята американци!

Никой не трябва да се сърди, че паметника 1300 години България, последва съдбата си. Той е бил построен на мястото на мемориал на загинали българи, загинали във войни за България, следователно, съдбата му е да изчезне във времето и това стана. За тези, които не схващат, ще ви попитам: как ще реагирате, ако съборят надгробната плоча на майка ви, или на детето ви, за да направят красива алея или фонанче. За това говорим. Там е имало мемориал в памет на загинали и ова е, което следва да почитаме, хора, дали си живота за България, това има стойност.

на всичкото отгоре, събориха плочата и не поставиха красива алея или фонтанче. поставиха седмокрилен пето...ник с падащи плочи.

Плочите са били 3, във форма на буква П, като двете са били съборени при бомбардировките от американците, същите, на които им вдигнахте паметник в центъра на столицата, продажници ниедни!Преди да се изгради НДК имаше само една плоча, тъй че родените след 80-те да се ограмотят малко, преди да коментират наизус за няколко цента надница.

Както и нашата Вардарска Македония..