Откриха изгубената микрокапсула с цезий-137 след издирване на "игла в купа сено"

Мащабното издирване беше предизвикано, след като обектът беше изгубен при транспортиране по 1400-километров маршрут през Западна Австралия

Обратно в новината

Коментари - Откриха изгубената микрокапсула с цезий-137 след издирване на "игла в купа сено" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виждам тук за съжаление доста глупави коментари и некомпетентни, разбира се. Има и 1-2 компетентни. Подобна авария се е случвала и в България преди години, но не чак върху 1400 км път. Тук мащабите са други, но проблемът е бил не по-малък. Ако наистина са го намерили този цезий, браво! Задачата е много тежка, а всяко забавяне може да е фатално за някого. Мисля си, че биха могли да използват дронове.

Все ще светне някой.

браво, почти са готови за Окрайна

Мощността на дозата на "малкото" количество, измерено на 10 cm от него е 100 mSv/h (мили Сиверта за час). Ако някой си сложи в джоба тази малка капсула точно след 10 часа пораженията ще са такива, че ще му отрежат крака... Колко и как ще живее след това е друг въпрос... Някои малки неща всъщност са огромни.

Така ли се транспортират радиоактивни източници...? Със сигурност капсулата е била със защитата си. При транспорт трябва да се осигури, че при катастрофа, радиоактивният материал ще остане в защитения държач... какви са тези новини, че източника изпаднал през крачола...

новини като за калинки. :-)

Лъжат.

Гулям пустижение на атлантическити ценности Дайти им наркулимпийски мидали

"Купата" сено някаква паница ли е?

В мините на Челопечене, такава капсула просто не се търси и се оставя в калта. Цезият е за наша сметка - с години трови с радиация водата, която ние и нашите деца пием. Никой няма да се занимава да я търси седмици наред...

Кога в Челопечене има мини и къде?Или чул не видял и т.н.

_stankow

Около Челопечене, по течението на Искъра, има 2-3 баластриери. Но там радиофлуоресцентен анализ не се прави, какво да му анализираш на пясъка ? Такова оборудване съм виждал само в Асарел-Медет, където се добива медна руда. Евентуално може да има и в Елаците-Мед. Но до инциденти не се е стигало.

Май нямаш грам идея, как работи радиацията. Облъчването с радиация не те прави радиоактивен, баце. просто ти разрушава ДНК-то. Страдаш от лъчева болест. Но, ти не можеш да облъчиш някой друг, освен ако не си погълнал цезий. Но, пак, не ти си радиоактивен, а цезият, който си погълнал. Твоето е като да си мислиш, че като те замерят с камъни, се вкаменяваш.

Е няма що,голям успех /според недоучилите журналя/!Съвремените уреди за радиационен контрол засичат такива силни радиоизотопи от доста далече.

А как ти се виждат 1400 километров участък ?

Бах ти сеялката, там с какво ги транспортират, с конски каруци ли?

хммм :-)

Обзалагам се, че е била в купчина говна от кенгуру.

с това обяснение разбрах че нищо не се е случило, извинили са се, всичко си е на ред! В предишните обяснения говориха за развити болтчета и т.н., сега сучпен, ама карай, нищо няма. А тази игла в купа в сено, всеки непрофесионалн гайберов брояч или дозиметър ша да запищи като се доближиш 15-20 метра, та нещо гнило има тука, но ний им верваме, и доматите с коците рупаме, да живей еуроценностите и априлската линия на партията

1300 километра път. Даже и от 20 метра да пищи пак не е лесно.

с едно самочлетче и едни специални уреди за регистрация на гама фон ще определи много бързо и точно от къде се излъчва. Да не мислиш че северно корейчета на място им се молят да премерят гама фона и на иранците?

_stankow

Не, чак от самолет не става. Пътят се обхожда с автомобили с монтирани радиационни детектори.

Това е Австралия другарю. Евроценностите сега с теб в стаята ли са?

Открили са дръжки.