От отпадане на теми по БЕЛ до нови спортове по физическо: МОН с още промени от I до X клас

Реформите са свързани с оптимизирането им съобразно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки

Обратно в новината

Коментари - От отпадане на теми по БЕЛ до нови спортове по физическо: МОН с още промени от I до X клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

МОН - първият основен партьор на Отворено общество и Америка за България от десетилетия.

Не знам точно какво ще променят и актуализират, но едно е ясно, пак децата и учителите ще платят за поредните експерименти.

то кво ли не няма вече дето да се таксува спорт... може и 4 по 100 без салатка

Какви са тези занимания за плебеи, като "шахмат и ракетни спортове"? Един млад гъзар определено се нуждае от серизна подготовка по голф, поло и кърлинг, за получи тъй неодходимата база за скок във висшето общество!

Ох, да ви се и не види оптимизацията. В МОН работят…. И все по-често отпадат бг. произведения, историята май ще се подменя.

Реформите са свързани с оптимизирането им съобразно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки -казано по просто : и последните остатъци на нормално образование се унищожат по нареждане на новите ни господари !!! Робите не се нуждаят от наука !!!

Трудно ми е да направя междупредметна връзка по учебните дисциплини химия и опазване на околната среда и физическо възпитание и спорт. Освен, като изключение- в случай на лабораторно упражнение, - палиш сух спирт и бягаш;)

Реформи, оптимизиране, междупредметни връзки.... Майко, мила! С тези простотии ли се занимава министерството. Да перефразирам едновременно Тодор Колев и Чудомир. Днес не казваме сготви ми едни яйца. Днес казваме оптимизирай ми едни яйца! И един стар виц: Да пази Господ от американска авиация, германска окупация, руска мобилизация и българска реорганизация /оптимизация/.

Кви са тея математика, литература, биология - некви комунистически предмети дет на никой не му тряят. Неква история некъф 3 ти март некъф 24 май баси тъпотиите. Да не сме още в комунизъма ве ей. Искаме Диабло покемони и нетфликс ве - и як интернет в даскалото аре пътя и у лево..

Някой беше писал:-О неразумний юроде.....ама кой беше?? ши питам чичо Гугъл

"Декамерон" остава ли? Без него сме загубени, даже късничко го изучават - чак в 8-ми клас мисля. А защо ни е история на България? И без това в момента се прекроява до неузнаваемост!

Отпада ,,Под игото " и Левски. Започна подмяната на историята и родолюбието! Да живее хамерика! И четвърти юли!

Премахвам изцяло и местя са две различни понятия. Сигурно си от функционално неграмотните, които работят на минималка и завиждат на програмистите. Пиша ти го отново бавно, защото не можеш да осмисляш текст: Например Вазовите "Левски" от "Епопея на забравените" и "Под игото" да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване

Кой единайсетокласник ще учи ,,Под игото "" те мислят тогава за кандидатстване и балове! Чаткаш ли?!

Абитуриентски и кандидатстване са в 12ти клас, не в 11ти. Ходил ли си в училище изобщо?

Отпада ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА на Паисий, на затова ще има джендъство. Това правителство е антибългарско и опасно

хората си го избраха, ако не ги накажат на местните избори, моят съвет е тотална емиграция не си губете времето тук на вас и децата ви, така и така българщината е убита, поне да получаваме др заплати

Че аз никога не съм чел история славянобългарска а съм на 52 години.

И си гласувал за "да"?:)

аз викам бг история да се премести за след училище, и да се вкарат всички безценности по списък, джендърство и смяна на пола като основна цел в живота, споделяне на чувства във фейса и лечебна тревица за душата, мигрантите от африка са ценност а не зло, а кирилицата е олд скул, маймуницата е бъдещето, докато не станем страната на маймуните

Искаме ММА бой в клетка за момчетата, щанги за момичетата

Прост народ лесно се управлява! До това ни докараха всички промени в образуванието, затова в САЩ смятат на пръсти и ние трябва да ги догоним! Провалиха образуванието нарочно, но Господ не забравя продажниците!

До Х, Явно и ти не си много образУван.

Предвид факта, че продажниците, поставени да ни управляват, отмениха референдум, може обосновано да се твърди, че българският народ не е изпростял още. Според мен, каквото и да правят, няма да им стигне времето да довършат започнатото.

сиреч заменихме българската история и страдания, защото нямало време за нея, за да освободим време за бейзбол, ръгби и др ценности ..... просто искам децата на предателите да пукнат по Православната коледа

българският избирател харесва това

И кирилицата ще отпадне. Въпрос на време.

По фиическо като начало да махнат нормативите на НСА за входни/изходни нива. Не е нормално спортуващите деца да се борят за 5 по физическо, а останалите за 4.

Те ги намалиха изискванията и сега са почти като за деца с увреждания, грубо казано, а ти искаш въобще да няма… Това, че някои деца били спортували, не означава, че трябва да имат 6 по физическо!

Отдавна трябваше да премахнат тъпотиите с "покриване " на норми по физическо възпитание, което сигурно е от 9 септември 1944.

Ако се изправиш някой ден пред компютъра ще видиш колко стар чипс ще изпада от коремните ти гънки.

И да оставим децата да станат всички плужеци и тюлени, за какво им е да спортуват и да се напъват! Егати тъпото мислене!

Горките ни деца... Горко ѝ и на България, без бъдеще!

Какво допринасят матурите в десети клас?

Е, как какво - стрес за учениците и пълнене гушите на учителите, които не са си свършили работата в часовете.

В тази държава срива на образованието е безпрецедентно. Времето, което се прекарва в училище все повече е време, за “прекарване” на едно все по-ощетено поколение от бъдещи гасарбайтери. За съжаление образованото население в държавата е малцинство. Останалото 90% от обитателите на територията се вълнуват от псевдо-резултати от наследниците си. Т.е. не е важно детето да знае, а да има шестички. Не е важно да е образовано, културно и възпитано, а да е амбициозно. И даже не знае /от невежество/, че амбицията е резултат от неспособност, и от желание за първенство. Т.е. населението не различава едното от другото, правилното от грешното. Тука родителите искат децата да играят и да играят, а не да учат и да учат, за да знаят и да могат. Много сбъркан чип, както една персона преди време правилно забеляза. Но проблема е в голяма дълбочина, от една провинциална дълбочина на незнаие и невежество. Родителките са свръх агресивни в това да бранят невъзпитаното си поколение и свръх немарливи и неспособни да възпитават. Жалко е, но е истина над която да се мисли и да се променя тази жалка действителност.

После що списвачите в дир-а пишат постоянно НАКРАК в заглавията ...

Сега няма нужда да се учи. Има Chat GPT .

"....да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване...". чакайте, че нещо не разбрах. В училище на се ли ходи да се учи и после като се явиш на изпит, да те оценят какво си научил? Какво значи в 10 клас да се учи подготовка за някакво оценяване? Пищови ли ще ги обучават как да правят, откъде да купуват отговорите по темите ли ще ги учат или направо ще ги пращат на части уроци на разменни начала? Това е толкова идиотско, че даже тъпотията с усъвършенстване на учебни програми с "премахване на анотациите" бледнее. Между другото, може ли някой да ми обясни, защо химия и околна среда са събрани в едно учебно направление? Такава тъпня може да я измисли някой, който се интересува само от рН-то на ОС. Това температура, атмосферно налягане, наличие на микро и макро организми и т.н. елементи на средата, какви са тези глупости, бе? Натриева основа и солна киселина - няма друга среда и толкоз!

Каква я мислехме, каква стана. Щяхме да стигааме американците. А сега въпросът е, кога ще стигнем китайците. Или пък македонците. Аман от чантаджии. Много вожд, малко индианец.

Стези промени в образованието много лесно ще стигнем американците. Те са си тъпа нация. Учебниците им в сравнение с нашите /говоря за гимназиалните ,или среден курс/ са като букварчета.

Да споменеш : прости инфантили, !

Държавата е заета да произвежда дебили негодни за работа.

Социализма е лош понеже всичко се прави с грижа за човека... Капитализма е GREAT, понеже държавната политика е да те изцеди през целия ти живот като роб на банките без собствено жилище и под наркоза. А гламавите лумпени скачаха с два навирени пръста по команда...

РОБ-ОТ-БЪЛГАРИЯ :))

Олигофрени й трябват на тая т.нар.държава

И все още има някой, който разваля идиотските резултати от матурите и изпитите. Не е възможно толкова малоумни специалисти в МОН.

Тъй като не можем да направим учениците по- умни ,да направим програмата по- проста.Не разбрах как Вазов им пречи на подготовката?!

Направете матурата, който сметне задача за проценти и проста лихва и да завършва училище и зам. директор в софийска банка. Там и това не могат да сметнат, а камо ли сложна лихва.

Благодарим на бг образованието че се грижи да имаме винаги достатъчно персонал

БЪЛГАРИТЕ ПРАВЯТ ДОКТОРАТИ НА ЗАПАД ЗА ДА МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ СРЕД ИНДИЙСКО КИТАЙСКАТА МАФИЯ .. ЗАТОВА МАЛКО ОТ МАЛКО СЕ ОБРАЗОВАТ ..... А В БЪЛГАРИЯ ДОКТОРАТИ ПРАВЯТ САМО ХОРАТА С ТЕЖКИ ПСИХИЧЕСКИ ОТКЛОНЕНИЯ .. ЗАВЪРШИЛ СИ БАКАЛАВЪР, ГОВОРИШ АНГЛИЙСКИ ... СТАВАШ ВЕДНАГА ЗА ШЕРПА В ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА НЯКОЯ ЗАПАДНАЛА ФИРМА В БЪЛГАРИЯ .. ЗАЩО ДА УЧИШ?

ШЕРПА ( ИНЖЕНЕР) НЕ СЪМ ГО ИЗМИСЛИЛ АЗ .. ЧУХ КАК СИ ГОВОРЯТ ЕКЗЕКЮТИВС НА ГОЛЕМИ КОМПАНИИ ... " НЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ШЕРПИ"

Има време докато стигнем западният модел. Там има само участници, без победители, двама татковци, без домашни и тн. Жалко за новите поколения. Ще си останат образовани от планета, дв, дикавъри, нетфликс.....

Pornhub и Тик-Ток.

най-вече!

СЛЕД ОАКВАНЕТО НА МАТУРИТЕ ТРЕБЕ ДА ИМИТИРАМЕ НЕКВИ МЕРКИ...

Айде сега да ми кажат евроатлантите след 34 години свобода и демокрация кога ще изпратим астронавт в спейса, за да стигнем космонавтите на НРБ от лошия социализъм ?

Ем, така де, работи се по въпроса - ето, ще въвеждат "ракетни" спортове ;)

В МОН работят кръгли идиоти! Добре, че детето е в последните класове.

Даже и лютеницата беше качество при бай Тошо..Т 72 беше нов .Миг 29 и той ..Сега сме партньори на най големите нацисти в света ,сащ и Англия .Неоколониалисти..Ще изсмучат всичко от България..Златото им трябва .

Вместо да се чудят какви глупости да измислят, нека намалят часовете по някои безполезни предмети, като музика, рисуване и пр. например. Който иска музикант или художник - в специализирано училище.

От позицията на човек, на когото само тези два предмета му прецакваха отличния успех мога да ти кажа, че там не е който иска, а който може. А кой какво може се разбира в нормалното училище. После се ходи в специализираното.

Всъщност е доказано, че заниманията с изкуство в ученическа възраст в много голяма степен допринасят за добрия интелект. За съжаление т. нар. предмети в училище нямат нищо общо с това

Ти роботи ли ще произвеждаш?! Баш музиката и рисуването им е проблема (дето са по 1-2 часа седмично...), а не качеството на преподаване на всичко останало...

МОМЧЕ , БОРЕЦ - 18 ГОДИНИ ТРЕНИРА БОРБА ... ШАМПИОНЧЕ .. КОЕТО КАРА ТАКСИ .. ГАДЖЕТО МУ ПЕДИКЮРИСТА ... МЕЧТАЕ ДА ВЛЕЗЕ В ММА КЛЕТКАТА ... ДАЖЕ СПОРТИСТИТЕ НЯМАТ БЪДЕЩЕ В МРАКА НА МУТРОКРАЦИЯТА ... ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА , ТОВА МОМЧЕ ЩЕШЕ ДА ЗАВЪРШИ ВИФ И ДА СТАНЕ УЧИТЕЛ ПО ФИЗИЧЕСКО ....

bre bodala ?! Se vav Forumite si....

Ох, горките глезльовци. Вместо да им се вдига нивото, те го свалят. Е, да има дават таблицата за умножение на матурите, така няма да е товарят.

че те знаят ли я?

Явно родителите от чалга поколението са загрижени как наследниците им ще запомнят и анализират текст, по-дълъг от песен на певачка с порно визия. Литературата не е като мятането на салфетки, примати.

"Литературата" в българското образование е била винаги една порнография, с основна дейност 'разтягане на 'теми'. Много малко истински учители плюеха на шаблона, но техните ученици не изкарваха шестици по изпитите. Е, обичаха да четат...

Бо БЕЛ отпадат всички теми свързани с "Под игото", революционното движение и подобни. Като нови спортове се въвеждат бейсбол, кърлинг и американски футбол...

от "Денкоff & про100то" Co. Ltd.

Колкото и да свалят критериите, нищо няма да се промени, защото циганите се увеличават. Затова и резултатите година след година са плачевни.

Най-доброто от дечурлигата в училищна възраст са набори 2007, 2008 и части от 2009. Учител съм и работя с деца от 1 до 12 клас. Всичко след 2009 е трагедия. Единици са умните и мотивирани деца.

Нов спорт - лежане.

По физическо трябва да се учат танци на пилон за момичетата и художествена гимнастика за момчетата - старите спортове създават мачисти и потенциални насилиници. Математиката следва да се изхвърли от учебната програма а вместо нея по информационни технологии да се учи базов софтуер - съответните калкулатори и естествено фотошоп. И малко уърд, то стига. И масово БЕЛ и музика и рисуване с цел създаване на артистични и креативни личности

МОЯ СИН Е ДОКТОР ... НО СИ Е ПО-НЕОБРАЗОВАН ОТ МЕН ... НО ЗАТОВА ПЪК МНОГО ЯК МАТЕРИАЛИСТ КАТО МАДОНА :)) .. СБЛЪСЪЦИТЕ СА НЕИЗБЕЖНИ :))

Извинете, ако нарушавам комфорта Ви на прецакан талант, но кой Ви каза, че Мадона е материалист?

Az me obez4estiha kogato bqh v 7 klas i no edin politzay - bodibilder me takova... obez4eslsti v edna patrulka .

За тези които са забравили, за тези които никога не са знаели и за тези които никога няма да го разберат - Информацията е официална по данни на ООН, ОССЕ и ЦРУ за периода 1988/1989г. и 2019/2020г. Преди: Народна Република България: Стандарт наживот в света - 26-то място в света. Днес:: Република България - 89-то място. Преди: НРБ: Качество на здравеопазването - 6-то място в света! Днес: РБ: Качество на здравеопазването - 82-ро място. Преди: НРБ: Качество на Образованието в света -2-ро място в света! Днес: РБ - 78-мо място. Преди: НРБ: Технологични Производства - 3-то място в света! Днес: РБ - 116-то място. Хайде сега "разбирачите" да коментират .....