Вдигат осигурителната вноска с 3% от догодина

От 1 януари 2011 г. осигурителната вноска ще се повиши с 3%, съобщи социалният министър Тотю Младенов, след като бе подписано споразумение между кабинета и синдикатите.

Обратно в новината

Коментари - Вдигат осигурителната вноска с 3% от догодина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е,вече ако някой е имал илюзии ,то е време да ги поприключи . Честита ни на всички Бойкова зима . Жалко за всички излъгани , надежди и мечти за дясно управление в държавицата ни . Нямало да има съкращения след поредната брадва с осигуровките , задължителните прагове и други "екстри " за частния бизнес - да ,бе да , само гледайте - това май беше прашинката ,която ще счупи гърба на камилата - още веднъж честито .!!

Смятам да се самоизключа от системата на общественото осигуряване и да заменя месечните осигуровки с вноски от по само 100 лв. на месец, но по личната ми сметка при лихва 8-10% годишно. Тази услуга се предлага вече от доста банки. Аритметиката я оставям на Вас, а за мен е бонуса, че ще си се пенсионирам когато си искам и аз или моите наследници (ако се гътна преждевременно) ще си харчим моите си пари, а не циганите и държавните служители. Ето как стигнах до тази идея: 1. Случайно разбрах каква пенсия взима средния държавен служител пенсиониран след 01.01.2010 г. за инфо пенсийките са им над 500 лв. на някои и над 1000 лв. 2. Оказва се, че държавата очевидно не изпълнява задълженията си по внасянето на осигуровки в.ч.и здравни, като работодател. 3. Тия дето са се пенсионирали по отдавна, обаче имат таван на пенсиите си и никога няма да успеят да получат и половината на това дето са го внасяли, освен ако не живеят с орлите. (да им се чудиш що се примиряват с този факт и не съдят държавата) 4. Циганите, държавните търтеи и вече съществуващите пенсионери т.е. харчещите парите на касата и сега са твърде много, спрямо тези които внасят, като тенденцията е твърде неблагоприятна 5. Не искам да прекарам целият си живот в офиса, 6. Считам, че системата на съществуващото обществено и здравно осигуряване в страната е крайно несправедлива и облагодетелсва вече споменатите прослойки, както и тези които получават заплати над 5000 лв. В тази връзка трябва да се премахне максималния праг на облагане. Има хора, които получават по 15- 20000 лв.- как така ще се осигуряват, колкото и този с 2000. 7.Не на последно място дефицита по ОК расте лавинообразно и само това е достатъчно за нас дето ще работим още 40 години, че текущите промени няма да са последни, ани чакат още много трудни дни.

Какво са ревнали някои че високите данъци ще ни осигурят висок жизнен стандарт.?Пълно безумие.Като от 300 лв.,ти вземат 100лв.,на кого ще осигурят висок стандарт.Ти падаш на дъното с остатъка и чакай за стандарт.В повечето държави от ЕС ,базата е висока ,а данъка нисък - в Испания е около 10% пенсионен.Но там минималната заплата е 800 евро и 10% ,не те ощетяват видимо.Дори някои си внасят повече,за да се подсигурят.А тук е пълна свинщина.На ниска база-високи данъци и мизерията е пълна.Доходите са ниски,докато цените на стоките са почти еднакви във всички страни .Дори при нас някои цени са по-високи. Така че колкото и да повишават данъка ,при тези доходи нищо няма да стане.По малко работа,повече безработица и емигратни.

Тия капитализи на ББ май по-комунизи от тия на БСП-то. Те т'ва е - социална държава. С МНООГО данъци . Хем ша съ дига пенционната възраст, хем и осигуровките за пенция - дето няма да я доживеем. Пожарникарски работи. Разпалваме огъня, че после да си го гасим.

По добре по висока вноска,отколкото по висок стаж.По време на прехода, много хора се трудиха за аботодателите без никакви осигуровки,но не са искали помощ от държавата.Аега и до 70 години да работим не може да се впишем в пенс.система

Жалка картинка са управляващите. Малоумието им лъсна с пълен блясък с тази реформа.Защо не се създаде ред и контрол за това колко реално получават работещите в повечето сектори и върху какви суми се осигуряват? Защо реват работодателите - те са факири на комбинациите и умело прилагат законово предоставените им възможности. Потърпевши са реално работещите и пенсионерите. Правителството начело с пожарникарчето, трябва да си отиват вече. Стига с малоумните изпълнения на лабилни министри като С.Дянков!Ако имате грам достойнство,няма да стоите и ден повече,начело на държавата.И не рацчитайте само на това ,че народът е стадо овце,защото чашата на търпението вече прелива и Ц.Ц.няма да ви спарси.

Няма истински бизнес в страната! Има само комунистически мафиоти "Печалбите наши, разходите ваши" Никакви реялни пари не постъпват от тях за държавата, а ги подържаме с нашите данъци! Работим им без пари, вземат се заради тях заеми, които после държавата т.е. ние плащаме, плащаме им глобите, защото пак глобяват държавата т.е. нас...

Хора бягайте от България!!!

Тренчев и Тотю рамо до рамо! Подкрепата на бизнеса и тя се бута в тристанката, не им стигат Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал и пр. и пр. да защитават интересите видните бизнесмени!!!

Много пари им трябват...феодали

Гербаджиите са едни абсолютни некадърници начело с пожарникаря. Знаят само да вдигат вноските. Едно единствено полезно нещо за българската икономика не видях да правят. Едно едничко дори.

Всичко вдигат и забравят да вдигат заплатите на добрите българи, прости управляващи - изпаднала държава. Какво ли управляват?

Не лошо да си изнесете бизнеса!! Да види къде ще отидете??? Някой, някъде ще търпи крадливи мекерета неплащащи данъци?? Ей, не само ще ви закрият, ами и в затвора ще лежите!!!

Господа управляващи нали двете форми на собственост са равнопоставени?Имам в предвид държавната и частната собственост.Та думата ми е вместо да увеличавате тия вноски,по добере всички държавни служители да започнат да си плащат тия осигуровки,така няма да бъде натоварен бюджета. Всички тия служители с нищо не се отличават от останалите хора.А не е тайна .че голяма част от тях ,включително и депутатите вземат много пари и то от пари на нас данъкоплатец.Всичко това не трябва да го забравяте.

голям страх ,голямо нещо!!като дойде на власт,бобко се хвалеше ,че той е вдигнал пенсийте ,а не станишко,помните ли?!вчера какво каза?!от здравната каса вземали пари за пенсий,снощи в "референдум"шефа на здравната комисия ,един доктор комсомолец,каза ,че няма такова нещо,премиерът бил заблуден!!кой кога говори истината от тези празноглавци!!??нали щеше да намалява осигурителната тежест ,какво става?такъв страх го тресе "юнака"та примира!!по тъпо и неподговено правителсто ,което не смее да направи и една решителна крачка ,няма!!гласувайте и си го изберете за президент,което е и мечтата му11ТАКА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НЕГО!МОЛОДЦИ!!

А защо не намерите допълнителни средства като съкратите бюролъскачите в тези ведомства ... и социалното и здравното. Нека има пари за пенсии и за здраве, но не и да увеличавате данъка на работещите за да има за заплати на чиновници. Време е в тази държава да започне всеки да си изкарва заплатата.

Как се разпищя "бизнесът"!!! Плашат..."ще има закриване на бизнес, изнасяне на бизнес"...Ами айде де "Закривайте се!" на кой му е притрябвал бизнес само в полза на бизнесмена - Ей, широк живот, здравей, здравей? А останалото - заплати никакви, осигуровки никакви, данъци никакви, инвестиции никакви!!! Цигански крадлив бизнес, циганска държава!!!

На пишещите тук ясно ли им е какво ще направят работодателите при тази ситуация.За да не фалират ще намалят до минимум броят на работещите т.е. ще се увеличи безработицата ей това е вследствие грижата на комунистическите синдикати.а за Бойко ми е жал, ....гласувала съм за него

"Бойко ми е жал, ....гласувала съм за него " И на мен ми е жал за теб.

не само бройките ще намалят, а и заплатите на бройките. За "бизнесмените" пак ще има. Какъвто и преход да имаше, каквито и кризи, стандарта на разгулният живот на "бизнеса" не се променяше, даже си натъпкаха гушите до припадък. Грешката е в първите години на прехода, сега робите колкото и да пищят ще живеят по-зле от робите във феодалния строй, защото главите ни бяха в гъзовете и точно ние позволихме така да се развият нещата. Тази държава е скапана, продънена от проказа, оглозгана е до кокъл, а с гол скелет живот няма. Дреме им на "бизнесменчетата", техните дечица са далече, делече от булгаристанския смрад

Симеон Дянков: Не увеличаваме данъците! Публикувана: Сряда, 29-ти Септември 2010, Симеон Дянков: Не увеличаваме данъците! Бюджет 2011 ще се изпълни в приходната и разходната си част и при по-нисък икономически растеж от заложения. Това смята вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Правителството одобри днес проектозакона за държавния бюджет за следващата година, както и промени в четири данъчни закони. В проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 2,5 на сто от БВП при прогнозен икономически растеж от 3,6 на сто от БВП. Не увеличаваме данъци, не увеличаваме акцизи освен там, където трябва да стигнем минимални прагове по европейски директиви, каза той. Вицепремиерът счита за успех това, че не се намаляват заплати и пенсии. Като цяло фискалната политика на финансовото министерство е да няма увеличение на данъци, но да няма намаление на заплати и на пенсии и оттам стабилност и по минималната работна заплата, подчерта министърът. Бюджет 2011 г. влиза за разглеждане в Народното събрание следващата седмица.

Коментарите са излишни.По крадливо правителство не е имало.Краде се от всички възможни места.Но най боли когато си РОБ в собствената си страна.До кога е въпроса толкова ли сме търпеливи

и какво краде, лайната дето ги кендзаш, защото друго няма. Българският червеногъз "бизнес" е в дълбоката черна дупка, мангизите ги няма. Робите спотайвали се 20 години са социално слаби, все още по сициалистически висят на врата на държавата и кой точно е виновен. Дали случайно не са виновни наведените роби позволили 20 години избрани хора да се гушат до пръсване при липсата на всякакави правила и принципи. Сега е късно, така че грабвайте ковчезите и бавно към клематориума щото и гробни места няма

Погледнете всички писаници по-горе в защита на Борисов !!!!! На какво ви намирисват ?????? Кой ли ги е писал ...... ??????

Вместо да изтискват и послезната кръвчица на бизнеса не е ли време и държавните търтеи /извинете - служители/ да поемат своите осигурителни вноски? До кога раздутия административен апарат ще се разраства за сметка на задушаващото се производство? А като добавим и сощиалните плащания на ромското "мнозинство" къде отиваме?

Правилно! Като ги намалиха през последните години какво получиха работниците? ЕДИН ЧЕТВЪРТИТ. Идеята беше да се вдигнат доходите на хората а не печалбите на собствениците на фирмите. В България няма работодатели има робовладелци. 20 милиарда са икономисани и само половината са отишли за увеличение на доходите на работниците , другите са си ги прибрали робовладелците, така от нищото, от намалени данъци. Но какво да правим като ТЕ са превзели държавата и са ни обърнали на роби. Добре че вдигат осигуровките, даже трябва с 6% не с 3.

то ако са отишли половината за увеличение на доходите значи е по братски 50:50 и трябва да си доволен. Въпросът е че са отишли много по-малко

Това е вече прекалено! Достатъчно пари ми взимат от мизерската заплата за пенсиониране, за допълнително задължително пенсионно осигуряване и от 380лв какво остава - минималната заплата!!!!!!!Скапана държава!

Да са ни честити поредните 3 %. Преди година бяха 2%. И това го предлагат хора които нямат дори стотинка лична осигурителна вноска. Държажните служители ги осигуряваме ние.Да им е честито и на циганите така по-добре ще ги издържаме и ще гледаме децата им .

прав си - на държавните служители им удържат са ДОД, останалите осигуравки за сметка на бюджета отделен параграф, т.е. всички ние на директорите, защото те ни обслужват, а заповядват им плащаме по-високите заплати и осигуровките, останалбите привилегии като транспорт, дрехи, храна, премии, тринайсти заплати не коментирам

Само аз ли си спомням, че едно от предизборните обещания на ГЕРБ бе да се намалят осигурителните вноски (мисля че беше с 5 %) ?!? И сега какво правим - точно обратното ?!!? Но гледам хората вече позабравиха за 1 година предизборните обещания - като виждам коментарите поне... P.S. Надявам се някой да не скочи сега, че първоначлно ГЕРБ-ерите намалиха вноската с 2%, тъй като вдигнаха здравната вноска с +2%, т.е. на практика не бяха намалили вноските на населението, така че сега си е чисто увеличение....

на "борещият се" с престъпността е по-лесно да натисне и изтиска наемниците/робите в бултаристан отколто да извади черния бизнес на другарите му -добре олечените "бизнесмени". Живеем в 19 век другари, не в 21. Единственото спасение е кои както може да напуска тази прокажена територия

"Браво" на Борисов! Така хем работещите (без търтеите в държавния сектор) ще получават по-малки заплати, хем като им дойде времето за пенсия, пенсионната възраст вече ще е по-висока от средната продължителност на живота. Изобщо "перфектно" решение.

Похвално за Министър-Председателя! Наистина,разумът,трябва да надделее,спрямо финансово-икономическите пресмятания. Работодателите, да не скачат! Минаха толкова години на компромиси за тях. Време е,и на работника,на гражданина,на хората на наемния труд,да се обърне внимание! Стига възхвала на парите.Време е,за внимание към нас хората...

Ето още едно доказателство кои хора се радват на ГРОБ-а. ТИЯ ПАРИ СЕ ВЗИМАТ И ОТ РАБОТНИКА. Не разбра ли че ти ги плащаш тия осигуровки (е заедно с работодателя де). И като знам какви са повечето работодатели целите 3 процента ще си се платят от работника, т.е. от теб.

Съкращавам персонала. И сега са високи осигуровките на служителите, камо ли като ги вдигнат. Убиват всяка частна инициатива, убиват малкият и среден бизнес.

Вчера казаха, че няма да вдигат осигуровки. Преди малко по новините Тотю съобщи вдигане с 2%. Сега разбирам, че осигуровките ще се вдигнат с 3 %. Кое твърдение е вярно? До нова година колко пъти управляващите ще си сменят мненията? На луди ни направиха.

Значи ще увеличават вноските, ама никой не помисли как пък фирмите ще си увеличават печалбите че да компенсират това ново окраждане, а точно това е директно бъркане в джоба на обикновените хора, ако доста не останат и без работа поради тая причина, щото познавам хора с малка фирма дето съкратиха всички служители и останаха само семейна фирма мама,татко и аз, и на тях ими дължът доста пари ама не могът да си ги вземат и фотисинтезата свърши. Това чака доста голяма част от дребния бизнес у нас, да се надяваме че няма да е и на някой по едър... че тогава ще е страшно, европа излиза от кризата, бъгария затъва... В тия условия на криза доста фирми е чудо ако запазят поне предишните си обороти. Какво постигат тогава, увеличаване на сивия сектор... хм... Боко почва да задминава тройната коалиция по идиотия, впрочем се кани да затрие тая държава и всеки останал едва кретащ бизнес след както спря плащанията от държавата към фирмите и другите си идиотски реформи от типа щом бизнеса няма печалби да им увеличим налозите, пък те да си блъскат главата. Доста от хората които работят за минималните заплати и малко над 10-15лв. ново намаление в заплатите е пагубно, та това е най малкото сметката за един мобилен телефон на месец или пък за вода и т.н... Тия хора не разбраха че тоя народ в масовата си част е мизерен, най мизерния в Европа и всяка стотинка е важна. Не че съм гласувал за него, и за предишните не бях гласувал, то просто няма за кой... Май е време да си ходим всички и да ги оставим да си управялват верните избиратели мангустите.

Може би ще е по-добре за бизнеса да започне да осигурява служите ли те си върху пълните им възнаграждения. По този начин ще се избегне вдигане на вноската и ще се отстранят много от злоупотребите. Ако знаеш колко от тези ревящи работодатели осигуряват хората си на 4 часов работен ден и 120 лв. (такъв е закона) а реално хората им взимат 500-600 и бачкат на пълен ден. И когато станат на 45-50 и се замислят за пенсия остановяват че ще взимат около 120лв. Българския бизнес основно се състой от далавераджии на дребно, а работниците от андрешковци. Да измамим дътржавата е девиз. И после когато имаме нужда от държавата ремем че няма пари и че неса се плащали осигуровки.

Определено си селянин, даже прост селяндур! Бизнес в България няма , има експлоатация и ограбване.

Безобразие! Това правителство е супер некадърно! Цялата икономика ще мине в сивия сектор! Аз лично ще използвам всички възможности за укриване на дохоод и неплащане на данъци и осигуровки! Тази тъпа дължава го заслужва!

Простотията ходела по хората-не можела по дърветата...

Ти си тъп.Хем те крадат , хем не разбираш, това увеличение е добре за хората, така и така не получиха и лев от намалението на осигуровките, по-добре робовладелците да ги плащат.

От както всичко се разбута само се вдигат цените и все по зле става ! Крадете ама в границите на разумното. Оставете и ние хляб да ядеме за да неви изядеме на края вас господа управляващи милиардери

То и на цигарите стана една галимация, подобна , както в постановката "Цивилизацията"

Време е за площада на 07.10.2010 г. 11.30 площад Македония, там всичките имаме едни и същи проблеми за пенсиите, за да се видиме приятели.

Йее вдигат ги те са върха мн обичам да плащам повече

БРАВО, на правителството! Защо? Ниските данаци и осигуровки определят нисък стандарт на живот, ниска производителност на труда, немотия за народа, липса на образование , здравеопазване, култура, пенсии и провал на демократичните процеси в държавата, за сметка на джипове и певачки в прослоиката на икономическите измамници, включително и дребния български тарикат с грешното му еснафско мислене, единствено за собствената си персона и джоб! Подкрепа за Борисов и поне 2 000 вота от мен на изборите, при правилно меслене!!! Аз зная, че ТОИ знае! Една трудна крачка и го постига! Усилие и подкрепа, в правилната посока, за развитието на държавата! Борисов, високи данъци, висока производителност на труда, висок стандарт на живот, развита държава!!!

Мда, прав си, ама високите данъци и осигуровки вървят в страни с високи доходи (като скандинавските, примерно). Защото, като са богати хората, е нормално и държавата да е богата и да развива всички сфери с много пари. Ама тук, с нашите смешни доходи, да ми говориш тези глупости... Проблемът не е, че не се събират достатъчно пари от хората, проблемът е, че огромна част от тях се крадат (най-често с обществени поръчки) и прахосват без грам съвест... Така че, това не е "правилно мислене", както го наричаш, ами едно чисто и прости издевателство върху и без това изтормозения от кризата бизнес. Вместо да свалят осигуровките, за да излизат всички на светло, те се връщат назад и подхранват отново почвата за сивия сектор.

3% увеличаване на вноската означава минимум 5% намаление на заплатите на персонала - ако си умен ще се сетиш защо!!! всички данъци се плащат от работника, печалбата на фирмите е постоянна

Точно така. Браво! Нека бъдат 100% данъците. Така ще се увеличи производителността до максимум и ще се изкорени изцяло немотията. Само така Бойко. За какво са им тези пари на хората? Всичко в държавата и тя ще ги разпределя. Да живее развития социализъм.

Само ше добавя 2 факти,БГ има най-ниски данъци в Европа,например в Румъния взимат 30% от заплатата,500 евро за регистрация на кола.И стига са ревали бизнеса,крайно време е стабилизираме нещата.Нека не бъдем жестоки към пенсионерите.Герб провежда лява политика,нека БСП сега плюе.

нали на вас се крепяла държавата!!! Какви осигуровки плащате, какви данаци влизат в хазната??? Ако не е плоският данък Орешарски да прибира 10% без облагаем мин. и така обира най-бедните, нищо няма в хазната!

Най-ниска е осигурителната вноска в БГ в сравнение с ЕС, защото са НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИТЕ.Дайте пример в коя страна от ЕС минималната заплата е 240 .

Неплащането на осигуровки трябва да се криминализира,укриването на реалните им стойности от страна на престъпните работодатели също.3год. затвор ефективно и на горе.Тогава събираемостта рязко ще скокне.

Браво! Покрепям с две ръце! Андрешко до Андрешко на всеки метър, после що били ниски пенсиите, що нямало пари за здраве!

абсолютно подкрепям - така няма да товарят повече редовните платци и ще се влеят пари в хазната!

То и на цигарите вдигнаха акциза и събраха ли повече пари, че не помня какво стана?

напалниха джоба на определени хора с контрабанда които се занимават

кога ще напълните джобовете на хората,стига с тая хазна,дето ние не виждаме нищо от нея!!!!!!!

"Ежегодно ще се повишават минималните осигурителни доходи" - не е лошо да споменеме, че това няма връзка със заплатите, а е само начин за увеличаване на събираните суми. Когато приемат минимална почасова ставка да се обадят, това ще е първото положително нещо, което биха свършили. Но нали "инвеститорите", които НЕ СМЕ КАНИЛИ да инвестират тук искат евтина работна ръка.Пък и бедни хора по-лесно се ръководят, лесно се репресират. А за тези дето искат да се вдига пенсионната възраст - идете се прегледайте, не ми пука какво правят по света, аз искам на мене да ми е добре !

Такова малоумно правителство отдавна не сме имали

ТОВА НЕ Е ВЪРХА ВЕЧЕ. МНОГО ВЪРХОВЕ СТАНАХА. ЩЕ ЧАКАТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ АМА ДРУГ ПЪТ. ЧАКАЙТЕ /А МОЖЕ БИ ТОВА ЦЕЛИТЕ/ ТОТАЛНО ИЗТОЧВАНЕ НА НАРОДА НАВЪН.

тотална безхаберност и некомпетентност, вече е ОТЧАЙВАЩОООО! мислих си че предишните са ужас, но сега направо е безподобно смешно!!!!!!

ТОТЬО, Ти и онова недоразумение до тебе което си мисли, че е профсъюз, ОБЯВИХТЕ ВОЙНА на нас българите. Ще я имате нещастници по всички неписани от закона правила. ОКРАДОХТЕ ПЕНСИОННИТЕ И ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ, А СЕГА ИСКАТЕ ТРАКАЧКАТА ДА ПРОДЪЛЖИ !!! Сори наглеци. Ще направим всичко необходимо на следващите избори да бъдете изметени от местната власт. Вие сте не само вредни, но и опасни за нацията.

Какво искат работодателите!?Намалиха им здравната вноска 2%,а те спряха да внасят здравни осигуровки на работниците си,намалиха им заплатите и започнаха съкращения.Под предлог,че държавата имала да им дава,на редица места те спяха да заплащат на работниците и не внасят всички осигуровки.Оказва се,че работодателите имат да дават на държавата повече,отколкото имат да вземат!Гржата им за работниците е на последно място,наъ-важното са им техните печалби!Краъно време е със закон да се криминализира неплащането на здравните осигуровки!!!

Що не станеш работодател, бе цървул!