НОИ: Средната заплата за 2013 г. е 808 лв.

Средномесечната работна заплата за 2013 г. е 808 лв. и се е повишила с 42 лв. спрямо 2012 г., или с 5,5%. БВП е нарастнал с 0,9% през 2013 г. спрямо 2012-а.

Обратно в новината

Коментари - НОИ: Средната заплата за 2013 г. е 808 лв. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

СРЕДНО?????? Аз и вуте имаме 10 кюфтета ,аз изяждам 9 вуте 1 средно сме изяли по 5 кюфтета. Как така вуте ще е гладен? Ми то аз даже преядох.

Тези тъпотии от НОИ са толкова измислени,аз съм с висше образование и моята заплата е 550 лв,работя в държавна стурктура,къде са тези 800 лв на баба им на хвърчилото

humfry

Представените данни са толкова фалшиви, че няма нужда от коментар. Само някой да отговори в колко малки населени места взимат 800-1000 лева? А пък инфлацията била отрицателна, демек стоките и услугите не поскъпват. Явно хората са слепи, а цените влизат в някакво друга статистика. Съжалявам, ама ежегодно поскъпват ток, вода, горива. В обществения сектор заплатите били по-високи. Да се разбира, че става въпрос за държавния сектор.

гледах данните - в Русия средната заплата е 941 щд.... и то като имаш предвид що народ са и по какви селца и паланки живеят... ама ние сме ЕС

От два-три входа на блока за десетина години измряха 5-6 човека на под 50 години. Стъкмистиката отчита растеж на продължителността на живота. За да се увеличи възрастта за пенсиониране на най- онеправданата прослойка на работещите не като паразитните категории труд. Половината от входа нсе по-трудно си плащат разноските на апартаментите - стъкмистиката отчита растеж на доходите. Май не е само съдебната ни система за дране!

Това е заплататат не един държавен чантаджия ,барабар със ----БОНУСИТЕ . Защо забравяте за тях ?

А колко струва на държавата, един ром/циганин/?????????????????

Аз съм в ЕВН и бачкам за 600лв заплата....Ако се огледам нищо друго не работи.Къде са тия мечтани 800лв?Някой яде само свинско,друг яде зеле.Средно всеки яде свинско със зеле

Само преди няколко дни писаха, че екзистенц минимума за един човек в България е 540 лева, от което следва, че всички средно заплатени в България са БЕДНИ и МИЗЕРНИ !

Както и да го смятам, 808 е повече от 504.

ДА Но като имаш напредвид грешката в изчисленията, може да се окаже, че няма кой да прочете, че България е станала рай...

Алооооооооооо, тук е Земятааааааааааааа слезте, че връзката с кораба майка се губи!!!!

Уважаеми УПРАВЛЯВАЩИ, Моля да изчислите средна работна заплата по КАТЕГОРИИ -например: ръководител-средно списъчен 10- заплата- 50000 лева : работници /стругари фрезисти шлосери/ средно списъчен 10- заплата 4000 лева и се изчисли покупателната способност на всеки поотделно

Не може! Не е политкоректно, а и НПО ще скочат - дискриминация, рииш...пък и "тайната" на доходите (особено на висшия ешелон на властта) - къде отиваш, може би?

Каква средна заплата, това е манипулация. Заплата след данъци е около 500 лева за над 80 процента от работещите. Всичко останало е лъжа и долна манипулация на медиите и политиците

Ми се задрусала по каналите, със селската си рокля, и същата физиономия да продава ценна информация : КОЯ банка, КОМУ КОЛКО е платила хонорар? И това ми било адвокатка? Нее, тя си е една ПРЪДЛА !

Горките тролчета. Чувствате ли се прецакани ? Май е време за стачка ?

средна заплата 808 лв а? а да ме хванат за средния може ли?

Така е, не се пали! Ето например моят началник получава 4000, аз - 600. Средно получаваме по 2300 - ето това е тъпата им логика! Макар че ако шефът яде кебапчета, а аз зеле, не означава че двамата ядем сърми...

...Ако Великият"бизнесмен" най-известен с прозвището...ИЦО 100-те МъНИКЕНКИ ( защото не му знам бизнеса и какви заплати дава) си ляга с 18-20 годишни,а аз с мърмореща (но вярна )другарка над 50-те,то не значи,че и двамата споделяме кревата с ...35 годишни ...от опит знам ...истински лъвици...ВЪПРЕКИ,ЧЕ СМЕ НАБОРИ С ИЦАТА...

Един отворен комшия предвидливо си беше направил няколко вноски за кола. Имаше стара 8 годишна лада, когато му излезе вноската. Взе си нова лада за 8ххх, и 15 дни по-късно продаде старата за 9000лв.

или си жалък драскач за жълти стотинки... при Живков татко си спомня при12 ст литър дизел - 1971 година и 180 лв заплата,че е могъл да купи един тон и половина нафта!? Колко такива булмачи трябва да издращеш ,та да спечелиш равностойността на 1,5 дизел?? покупателната способност на 90% от населението при Живков бе по-висока от тази в момента . по улиците нямаше гладни,вонящи и просещи, децата не бяха масово отровени ОТ дрога и експлоатирани като роби в кръчми и вертепи,а бяха в училищата и бяха ГРАМОТНИ! луканов е наистина продажник,докато виденов бе употребен от свойте ,за да се прикрие разграбването,планирано от чужди сили и реализирано с участието на т.н. наши демократични сили.

Ти може и да си крал при Тошо дизел за 12ст, ама не всички са крадци, още повече, че москвича е на бензин. А бензина беше 90ст. А сега явно няма какво да крадеш и понеже си некадърен за друго, мизерстваш.

,че ползваш тези изтъркани и жалки клишета,спуснати ви за ползване !? И ако за това ти плащат!? Готов си да се правиш на дебил за някое левче?Леле ,колко си свободен сега!

колко са взимали през комунизма ли? 120 лв. курс лев към долър - 1:5 средна заплата: $24 от там нататък си смятайте сами

Официалният курс лев-долЪр беше не 1:5, а 0.92:1 - за толкова ни обменяше банката доларите, изкарани в Либия. На черно стигаше до 2:1, ако не те хванат. А през 1989 демокрацията ме завари със заплата 380 лева - ако искаш вярвай (между другото, и сега е почти толкава). Една друга подробност обаче - пенсията се изчисляваше на база 80% от средномесечната заплата за последните пет години, и пенсионерите живееха съвсем нормално. Естествено, това е отречено като комунистически подход към доходите, и правилно - че какви са тия смотани пенсионери, че да живеят добре? Аре в дупката...а-а-а! Между другото, Евростат прогнозира (има го на сайта им), че стандарта от 1989 при сегашните темпове ще го стигнем нЕкъде около 2030 година. Това го потвърдиха и Станишев, и Борисов, и по всяка вероятност е вярно. Така че можеш леко да преосмислиш мнението си за онези времена.

Някои цени от едно време: хляб "Добруджа" 1кг. - 0,36 лв. хляб "Бял" 1кг. - 0,48 лв. хляб "Типов" 1 кг. 0,23 лв. салам "Телешки" - 4,00 лв. за кг. сирене "Краве" - 3,60 лв. за кг. телефон стационарен около 10-15 лв. на тримесечие, ракия "Гроздова" 700 мл. - 5,10 лв. цигари "Арда" с филтър - 0,60 вл. пакет, цигари "БОРО" (Marlboro)- 1,20 лв. кутия. Просто тогава цените бяха съобразени с доходите. ps. Заплатите бяха по-вече от 120 лв.

Това е причината да сме долкова зле сега. Докато има живи хора, които да разправят колко е било хубаво тогава сме опбречени да мизерстваме заедно с тях.

...бе .."men"...истинска"Столичная" 0,5 си беше 3,20...истински коняк"Слънчев бряг"...3,80..."Плиска"-та...5,00...ама натурал истински,не "царкировите" буламачи...толкова истински ,колкото истински и натурални чехкинчета,полякинчета и германчета(ддр-чета) съм обърнал по него време във ВАРНА...нищо,че карах ..."Трабант"-че...

Сирене овче- 3.60, сирене краве - 2.40, кашкавал - 4.00 лв., билет София-морето с бърз влак - 7-8 лв., самолет София - морето - 20 лв.

абе абдал, кога е било пет долара за един лев я прочети кво си написал бе

Истината е, че средната реална заплата е още по-висока понеже това са стойности базирани на заплатите, върху които служителите се осигуряват. А знаем всички много добре, че често работодателите осигуряват на една заплата, а плащат друга. А това че когато един взима 2000 лв, а друг 400 лв, средната е 1200 лв е съвсем друга тема. Тук се говори са средна заплата. Има си други показатели, които показват реалното разпределение на нивата на заплатите. Стига сте пищяли, ами вниквайте малко в нещата.

Е! Нали знаете, че с понятието СРЗ са свързани възнагражденият ана депутати, министри и разни други високопоставени държавни хрантутници! Така че тренда на СРЗ ВИНАГИ ще е нагоре, нищо че останалите възнаграждения, касаещи масовия труженик, от няколко години са около точката на замръзване;о))

...ДА КАЖАТ:.. Колко бе средната заплата в годините преди 89-та и ка кво можеше да се купи с нея като... -ток -вода отопление - храна - образование -здравеопазване - социален отдих и туризъм... ида сравни данните по същите показатели само,че с днешните 808 лева... Още повече ,че тогавашната средна заплата се формираши в съвсем по-малко разтворена "НОЖИЦА" м/у най-ниската и най-висока заплата!!! ....Да не говорим,че ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ ИМАХА ВЪЗМОЖНОСТ ДА Я ПОЛУЧАВАТ...

120лв. телевизор - над 1000лв. с връзки лада - 15 000лв. - чакане - 20 години що годе качествени стоки - само в кореком с долари - 1:5 лв към $

Ама ти си бил и злобен и глупав. Като не си ти ясни цифрите , млъкни и не пиши повече ! Един "велико Търново" приличен ТВ за преди 25 г. беше 450 лева , а чисто нова Лада 1500 - 7500 лева , друг е върпосът , че за колите се чакаше ред ! Ама парното и тока бяха стотинки и никой не си изключваше радиаторите и студуваше ! Независимо то това сега ми харесва повече, защото 23 години бизнеса ми е на печалба, къде по-голяма , къде по-малка !

...Много лъжеш или не си бил роден в годините когато:... Доларът на черно вървеше по 3 лева... Заплатата ми като "млад специалист" бе 170 за година две 210... Вярно за телевизор,цветен се даваха по 700-800 лева За "Лада" се чакаше 15 години,но струваше 8 200 (друг е въпроса на "черно" колко даваха тогавашните богати селяни и турчуля от "Делиормана" и Родопите гледащи тютюн),лично аз си купих Лада след 15 години,но дотогава карах "Трабант"..чисто нов,после "Москвич дефорсак" (почти нов на 30 000 км купен за 4 500 от приятел заминаващ на работа за Либия)...НО... ...Тока бе 2,2/1,1 ст ...водата ...12 ст ...истински кашкавал...3,60/4,60 ...бурканче мляко (0,5)...18 ст... ...билетчето в град.транспорт...6 ст. ...а с максимум лев се хранех първо,второ,трето в кой и да е ведомствен,работнически стол,дори си вземах за дома (бях все още ерген)

Ей Богу, ние забогатяваме !! Цели 410 евро средна заплата !! Спомням си преди 30 г. заплатата ми беше също средна около 340 лева и апартамента , който изплащах беше 15000 лева и ми се струваше , ше цял живот ще слугувам на банката. А то се оказа, че и при капитализма е почти същото за наемните работници, разликата е само , че след 1989 г., ако исках да печеля повече, трябва да се погрижа сам да го постигна и капитализмът ми даде този шанс !

Разбирате ли изгъзицата на понятието средна заплата? например ако в една фирма от 1000 души, собственикът взима 1 000 000 заплата, а всички са на минимална заплата - 340 лева, това прави за тази фирма 1338 лева средна заплата за всички ?!?!?! ИДИОТИЗЪМ!

абе безмозъчни плямпала да кажеш че няма такова нещо като средна заплата е като да кажеш че няма БВП ппп на глава! ясно е че не всички допринасят по равно за БВП но това е показател! като не разбирате поне не се изказвайте от последна инстанция!!!!

Пълна лъжа е това,мойта заплата от 5г не е мръднала,но на шефовете ми се увеличаваше няколко пъти,ако от там се определя средната заплата язък за некъдърниците които правят тези статистики.

Стига с тези глупости - брутна /нетна заплата. Става въпрос за парите който получваш всеки месец за да ходиш на работа. А ти какви данъци и сметки ще плащащ след това си е твой проблем.

Нещо се бъркаш - това за данъците не е твой, а на работодателя проблем, освен ако не работиш в гаражна фирма.

Няма такова понятие средна заплата,в БГняма средна класа има богати и бедни.

комунистите бетоноглавите пак задъвкаха великия комунизъм-социализъм стига сте мътили главите на младите! през комунизма беше отврат! една тв програма и за да я гледаш си копуваш за хиляди левове най-скапания телевизор на света при това с връзки!!!??? при заплата 100-200 лв! тва най-малкото в западна европа как са се оправяли без измисления ви комунизъм???? безмозъчни плямпала

*купуваш

Хайде стига си ревал ! От 25 години няма социализъм в България , пишеш глупости ! Всеки един от обществените строеве има своите предимства и недостатъци ! Лично на мен ми харесва повече капитализма, защото постигнах много повече отколкото при социализма !

Тъпаци, такова животно "средна заплата" няма. Има брутна, има нетна - всички се интересуваме САМО от нетната /чиста/ заплата. Та за коя точно пишете?????

delly

Предполагам, че "тъпаци" е насочено към НОИ. Това са техни данни, така че ако имате възражения, обърнете съм тях.

зарежи ги хора които от нищо не разбират но говорят на всяка тема като че ли са професори типични комунисти

Модератора,много сте активни днес,имате ли понятие от икономика,статистика учили ли сте,не се изказвайте за неща които не са ви понятни,гледеайте ис нецензорните коментари и си ги трийте.

...да покаже структурата по нива на тези заплати... ...Аман от това ...УСРЕДНЯВАНЕ... ...Нали при "гадния" социализъм всички бяхме..УСРЕДНЕНИ... ...нека кажат:... ...на 10 000 (например).. - двама-трима вземат над 50 000 - десетина по 20 000 - стотина по 5 000 - хиляда по 1 000 - останалите по 300-400...от които,някои дори не ги вземат на време... Де всеки да вземаше по 808 лева,щяхме да бъдем къде,къде по-добре!!! Добавям (защото сигурно ще имам забележки)...Заплатата не е показател за РАБОТОСПОСОБНОСТТА И КАДЪРНОСТТА НА ПОЛУЧАВАЩИЯ...така ,че не коментирайте тези с ниски заплати ,че СА МЪРЗЕЛИВИ,НЕОБРАЗОВАНИ И НЕСПОСОБНИ...

Ами като го пишете за БГто напишете и за Румъния , Сърбия , Гърция тези около нас . А това че написаното тук няма нищо общо с истината е съвсем друг въпрос . А съвсем отделен въпрос е как се цъфти връзва с по 400 евро доход в една европейска държава .

дрън-дрън...

25 години демокрейшн, структурни реформи, валутни бордове и чудо. И кво? 800 лв средна заплата (при доста стъкмени резултати)! А в Русия кумунизъмът още не си бил отишъл и чиляците зимат 1200 лв средна заплата. Къ стана така? .... или да съм доволен, че не ни се падна демокрейшн като в Либия.

ами вземи им природните залежи и тук средната ще стане 2000! а колкото до комунизма: точно комунисти ни връщаха няколко пъти в детската градина! живков луканов виденов! виж полша и другите бивши соц! да не говорим за гърция и западните как са се оправили без комунизъм не знам?! ай стига с тая плоска постна пропаганда!!!!

да не говорим за гърция и западните Ти най-добре като цяло повече да не говориш.

Точно преди един ден, по ТВ казаха,че има бум на пенсионерите през 2014-2014 И тази средна заплата....мечта

вЕрна е стъкмистиката. Комшията има две прасета, аз ни едно. Значи падат ни се средно по едно. Да му са честити двете прасета на комшията.

Комшията ти е работлив, става рано, храни ги, рине им лайната. Ти си мързелив, наспиваш се до пладне, цапваш 2 бирички, пак полегваш, вечерта в хоремага до зори.

А не, просто единия комшия е сутеньор, другия е махленския наркодилър, а другия ми кошия е общински съветник и има строителна фирма.........още да ти изброявам ли кои с тия дет имат по две прасета. !Честните и работещите у нас отдавна не са на мода. Но явно живееш в някоя друга държава

Това са заплати съгласно внесени осигуровки или съгласно регистрирани трудови договори? Щото гледаме тоталното бавене или неизплащане на заплати в частния и държавния сектор и някак не ми се вярва тези числа да са реални.

Не ме учудват коментарите. Едва ли някой със заплата над 808 лева, ще си губи времето да коментира в Интернет колко му е ниска заплатата.

ама верно ли ако е 815 ?

Да, много коректно осредняване! Средната заплата на един бездарен и продажен дупеклат е 2500 лв, а на един ординатор в болница - 480! Средно по 1500 на калпак, обаче кой е доволният?!

ЛЪЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Лъжата е присъща за държавните чиновници и държавните институции,''фъф''Бг...

Когато ти работиш като държавен чиновник /чка тогава ми викай АЙДЕЕЕ

А Вие като сти дэржавен чиновник, защо не работите по задачите си, а си "оползотворявате" работното време по форумите? И не ми задавайте тъпи контра-въпроси - тук аз питам и имам право на това, защото от моите данъци се плаща Вашата заплата и Вашите осигуровки, за имате право на "заслужен" пенсия, за която всъщност на вас не са Ви удържали нито стотинка!

Това е една нещастна стъкмистика! Да публикуват следната статистика: Започвайки от минималната и стигайки до т.н. средна заплата със стъпка през 100 лева, по колко души работещи у нас получават съответни заплати? Това е истината защото има доста "работещи" за по 250 000 месечна заплата и срещу един такъв компенсират до средната заплата 320 души с заплата 340 лв. А,тази статистика се знае! Но Политиците се срамуват от нея и я крият в дън земя!

Абе разкарайте се с тези статистики. Най-високата заплата в нашия малък град е 500 лв. Какви глупости ми говорите?

Във вашия малък град може и да е така, но точно това е идеята на средната заплата - взимат се предвид както и малки така и големи градове. Като се има предвид, че в София, Пловдив, Варна и Бургас са около половината от работещите, е нормално резултатите да се струват високи на хора от малките градове, където наистина заплатите се въртят около 300-500 лв.

Това е тавана на заплатите за средно статистическият българин...моля поправете си уравнението за изчисление на тази стойност, не отговаря на истината.

Осреднените неща са мъглява работа. 9 души ядат постен боб, един нагъва наденица, но като заключение осреднено хората ядат боб с наденица. Крайно време е в България да се въведе минимално почасово заплащане, както е в редица ЕС страни, тогава ще лъсне истинската картинка.

На приказки ,какво ли не става?