„Омикрон“ доказа, че стратегията за борба с пандемията не работи

„Дистрибуцията на ваксини по света все още е много нечестна. Пандемията ще приключи само тогава, когато приключи навсякъде. Трябва ни нова стратегия през 2022 г.”, коментира експертът проф. Анна Холцшнайтер

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината е съвсем друга, но в интерес на индустрията се проповядва още по-голяма реклама за ваксАниране вместо отпадане на каквито и да било забрани и сертификати. От това по-тъпо изказване скоро не бях чел. Ноооо , явно на тези "шамани" добре им инжектират сметките.

И тая тъпачка едно си знае, едно си бае. Полза от тези професори няма. Истината е, че т.н. Ваксини не работят , дори влошават положението. Единствената стратегия е естествения имунитет.

Че що точно в най ваксинираните държави има най много заразени и болни ?? Не трябва ли ваксините да пазят от заразяване ??

Това не е така, точно в африка смъртноста от ковид е много по малка в сравнение с други причини напеимер мръсна вода, глад, малария. Освен това повечето хора там не искат ваксини. Това кпето мислите е нереалистипно и глупаво мислето в друга насока или просто ви интерисув самонвзимането на оари на гърба на нещастните хора ако изчезне проблема спират и парите към вас...

Стратегията е да избесим цялата пасмина участвала в това, че следващите да им държи влага.

разпространителка на фейк нюз в дира е кифлата Адреналина Томова

Ем, да де. И аз това викам. Тя пандемията спря в държави, където са 5% ваксинирани, а чупи рекорди в най-ваксинираните - Австралия, Израел, Канада.

Две години минаха от началото на пЛандемията ! Две години ! Ако наистина се бореха с пандемия щяха да се построят нови болници или да се възстановят старите инфекциозни болници, каквито имаше във всеки голям град. Щяха да се назначат хиляди сестри и санитари. Ситуацията щеше да е под контрол, а вирусът щеше да е една обикновена част от ежедневието ни. Вместо това милиарди се дадоха за налагането на абсурдни мерки и ограничения, които види се не спряха вируса изобщо...

Леглата не лекуват! И сградите на болниците... Няма медици поради многофакторни причини - лоша социална среда и отношение на обществото, което редовни ги бие и ругае, ниско заплащане (затова работят масово по две работни места), дефицит на съвременна апартура, медикаменти, санитарни материали, лош сграден фонд, липса на условия за специализиация и повишване на квалификацията и т.н.

И не само,самите болници са превърнати в търговски дружества,лекарите печелят от здравето на хората,те не са и пациенти,а вече редовни клиенти,това трябва да се пресече от сега! Затова и ядат бой някой лекари,защото се самозабравят и за пари дори убиват...

НЗОК плаща 1450 за лечение на ковид. Тези пациенти пролежават минимум 6, максимум 20 дни, средно 9 дни, тъй като освен ковид имат и придружаваши заболявания, които декомпенсират на фона на тежкия дифузен вирусен васкулит. Средната стойност на един леглоден е 270 лв. Към него се добавя и стойността на лекарствата за ден, включително и за придружаващите заболявания - около 240 лв. Така изчислено един ден адекватно лечение плюс заплати и осигуровски за персонал, светлина, топлина, храна струва между 450 лв и 510 лв. Това означава, че при минимален престой от 6 дни на неусложнен пациент болницата влага между 3000 и 3500 лв., а за 20 дни между 9000 лв. и 10 700 лв. Разходите при ковид с дихателна недостатъчност (кислородотерапия) и мултиорганна декомпенсация достигат и надхвърлят 30 000 лв. И като знаем, че повечето пациенти са пенсионери и неосигурени, колко ли струва това не само за всяка болница (която пести от нещо, за да покрие такива разходи) и колко ли сме похарчили и ще похарчим от бюджета и то, само защото "Всеки сам си прецЕня" и "с куршум да ме заплашат няма да се ваксинирам с тези експериментални течности"?!

Много тежки заболявания са изкоренени с ваксини, но за съжаление по време на пандемия е практически невъзможно с ваксина да спреш вируса, защото: - не всеки иска да се ваксинира; - ваксините са адски скъпи за бедните държави; - при толкова голямо "гориво" е невъзможно да спреш вируса да мутира и да става все по-заразен; Реално като изгори сухото, с цената на много човешки животи (най-бедните горят най-хубаво и бързо), ваксините ще са за белите-богати и превилигировани (някои от които аристогратично дори отказват да се възползват от късмета си) и всяка нова доза ще е просто възможност на запада да си живее нормално докато хората умират. Някой ден каквото е трябвало да стане, ще е станало. Който е имал възможност да се лекува и ваксинира ще е оцелял. Бедните африкански държави ще го карат на естествен имунитет, който на гладно и жадно хич не вирее добре. Чудесно доказателство е Омикрон - възникнал точно там където имунитета е слаб и може да се размножава с бясна скорост. Само за сравнение - Омикрон е около 8 пъти по-заразен от сезония грип - това е, ако се чудите защо ви боли гърлото и имате висока температура - да си знаете, най-вероятно е Омикрон. Така, че хем са прави да искат достъп до ваксините в цял свят, хем не са - защото докато хората си имат собствено мнение вируса гори материал и ще се върти целогодишно. Преди 50 години един вирус буквално изчезва за няколко месеца поради липса на каквото и да движение на хора, изключителен бавен и скъп транспорт. Сега не е така, сега всяка седмица за 25 евро може да си в различна страна.

А Делта варианта защо възникна там където имунитета е силен и единствено сред ваксинирани? Кажи бе умник.

Делтата възникна в Индия в края на 2020 г., когато още не беше започнала ваксинацията в Индия. Преди това Алфата възникна във Великобритания преди англичаните да започнат да се ваксинират. Омикронът възникна в ЮАР, където имат много ниско ваксинационно покритие. Вариантът Ламбда на вируса SARS-CoV-2 за пръв път е изолиран в Перу в края на лятото на 2020 г. До появата на индийските разновидности на новия коронавирус, този вариант бе причина за повечето от заразяванията в Перу и около една трета от новите случаи на Ковид-19 в Аржентина и Чили. Имаше един вариант Ламбда+, който възникна в Манаус, Бразилия, който порази 90% преболедувала млада популация повторно и доста усмърти от тях, въпреки че бяха млади и здрави бразилци. За варианта Делта+ за първи път беше съобщено в бюлетина на британските здравни служби на 11 юни 2021 г. Тази мутация, всъщност е подвид на Делта (B.1.617.2) варианта, известен още и като „индийски“ вариант, открит за първи път в края на 2020 г. в Индия. Неговото разпространение предизвика нова вълна в азиатската страна, която в един момент доведе до рекорди по отношение на дневния брой новозаразени и смъртни случаи. Според данни от проучване на британските здравни власти този вариант е с 40% по-заразен от Алфа варианта, по-известен като „британски“. Т.е. всяка нова по-значима/по-заразна/по-контегиозна мутация възниква при неваксинирана популация и в среда с по-гъсто населен район, съответно по-лоши условия на живот, по-ниска хигиена. Затова и в тази статия се казва, че няма да изчезне заразата от този вирус, докато не изчезне и в най-бедните провинции, които нямат капацитет и възможност да си закупят ваксини и да се ваксинират. Тези провинции винаги ще бъдат потенциал, да се разгарят нови и нови епидемични огнища с все по-заразни, а е възможно и по-контегиозни мутации, които да ще се разпространяват и сред по-богатите и с високо ваксинационно покритие популации, защото светът вече е МОБИЛЕН и имаме свободно движение на хора, стоки, капитали. НЕВАКСИНИРАНАТА ПОПУЛАЦИЯ Е ПОТЕНЦИАЛ ЗА ВЪЗНИКВАНЕ НА НОВИ МУТАЦИИ!

ваксините упражняват силен еволюционен натиск върху вируса, точно защото предлагат изключително предимство за всички мутации, които не се повлияват от калпавите антитела, създадени на базата на само един от 27 протеина на вируса ;)

Извинявам се за допуснатите правописни грешки .Бързах за да неми спрат коментара .Често се случва .

Естествено, че стратегията не работи не работи .Колко сляпо трябва да си заблуден да признаеш . На африканците изобщо те им пука да ваксините и смъртността е ниска около 220 000 човека при население около 1 350 000 000човека ....но пазара е огромен . Нищо ново под Слънцето .Виждаме стратегията на Кока Кола в края на 2-та световна война -инсталациите вървят с американската армия........Така искат и фармите да настъпват

А Африка просто няма реална отчетност на данните и почти не ги броят колко и от какво умира. Там имат епидемия от малария и СПИН, която изпреварва ковид инфекциите.

Няма значение колко ваксини ще бъдат упортебени за предпазване на населението. По-важно е колко ще бъдат поръчани и платени от корумпираните правителства, а после могат и да ги бракуват и изхвърлят.

Човекът като вид е вече на повече от два милиона години. През своята история видът се е срещал с редица зарази и природата е изработила механизми на защита далеч по съвършенни от фармацефтичните. Но ако достатъчно дълго човъркаме природните вероятно все пак ще успеем да ги счупим.

Природата е изработила механизма на междувидовата борба и Дарвин е открил това и е написал Закон за оцеляване на по-силните и приспособими видове. Т.е. Природата в случая остава силни контегиозни патогени като този коронавирус да убие слабите умствено между човеците, които не се борят. И така се поддържа природен баланс и междувидово равновесие. Няма биологичен вид, който да не се бори за оцеляване и възпроизводство. Освен антиковидистите, които се борят срещу човешкия вид, оставяйки го едно миниатюрно вирусче да го победи :)

Цирка ще свърши , това е ясно на всички. Важно е всички които са част от заговора, да получат заслужено ( дирниците да не си мислят че ще им се размине). Времето е срещу тях, колкото повече минава , толкова повече факти излизат на яве. ДА СИ ЗДРАВ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.....ЗАСЕГА!

Фактите, които излизат, че неваксинираните антиковидистите са невежи и глупаци. А са глупаци, защото предпочитат да се презаразяват и многократно боледуват с риск да отключат нови забоилявания, да попаднат в интензивното и да умрат.

Глупаци ли са нобеловия лауреат Люк Монтание и всеки един от 60 000 учени, подписали декларацията от Грейт Барингтън, дебил!

Люк Монтание е бивш учен работил по откриването на спина. После става известен с откриването на явленията "памет на водата" (взаимствал/откраднал хипотезата от Ямото) и "ДНК трансфер", за да оправдае хомеопатията като истинска наука и станал обект на подигравки. Между другото от хомеопатия и другите "алтернативни" и модерни уж терапии яко се печели и в сравнение с фармацията не се изискват сериозни инвестиции, а само лековерни и невежи консуматори/клиенти:) Една от известните му изяви е "доказателството", че ковид е синтезиран в лаборатория след като "намерил" фрагменти от малария и хив в него. Научна публикация по темата няма, но наивниците му вЕрват. Затова пък има научни изследвания, които опровергаха тази хипотеза. Люк Монтание гравитира около групата на Робърт Кенеди (антивакс гуру) и Андрю Уеикфилд (мошеник и лъжец). Всъщност цялата антивакс истерия (много преди ковид) може да се проследи именно до Робърт Кенеди. Явлението “бивш учен” всъщност не е рядко. В България имаме пресен пример - Мангъров. Някои по-нови ваксини не съдържат антиген. Вместо това те съдържат „инструкции“, които обясняват на клетките на организма как да произвеждат антиген, който е идентичен с малка част от истинския вирус. Тези инструкции могат да бъдат: иРНК в иРНК ваксина; или модифициран, безвреден вирус, във ваксина с вирусен вектор . Когато на дадено лице се приложи ваксина с иРНК или ваксина с вирусен вектор, някои от клетките му прочитат техните инструкции. След това тези клетки произвеждат антигена за кратко време, преди да разградят иРНК или безвредния вирус. Имунната система на човека разпознава антигена като „чужд“, което активира имунните клетки и произвежда антитела. Някои ваксини срещу COVID-19 действат посредством иРНК или модифициран вирус. От ваксините срещу COVID-19, разрешени в ЕС от март 2021 г., Cominarty и Moderna са иРНК ваксини, а Vaxzevria (с предишно наименование COVID-19 Vaccine AstraZeneca) и Janssen са ваксини с вирусен вектор. ( https://vaccination-info.eu/bg/publications-data/infografika-kak-irnk-vaksinite-predpazvat-ot-covid-19 ) Твърденията на Монтание и другите антиковид шамани, че шиповидният протеин причинява трайни увреждания на редица органи, са неоснователни. иРНК ваксинациите не причиняват никакви токсични шипови протеини, а само генетичната информация, така че мускулните клетки да ги произвеждат. Pfizer-BioNtech и Moderna използват РНК фрагменти, за да стимулират мускулните клетки на тялото да произвеждат S протеини. Тези шипове протеини след това се разпознават от тялото и се унищожават. След това полученият имунен отговор ще защити в случай на среща с „ истинския “ коронавирус. Производството на S-протеина от ваксината е локализирано и преходно, а не се размножава и не остава в организма дълго и да става токсична киселина, както твърди Монтание. След ваксинацията в нас не остава свободен Spike-протеин, който да се скита в тялото и да унищожава нашите съдове. Най-високата концентрация се наблюдава два часа след инжектирането, но намалява до само 1% двадесет и четири часа по-късно. Точно обратното става при неваксинирани пациенти, достигнали до тежко боледуване със сериозна инфекция в цялото тяло, при които вирусът се размножава навсякъде и тези протеини присъстват в големи количества в тялото и стават токсични. И вече има редица изследания, които потвърждават това ( https://factuel.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9CE9N2-1 ). Както има и редица шамани от сектата на антиковидистите, които имитират Монтание, като този напр., чиито твърдения след разследване се опровергават от експертите ( https://factuel.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9TT6V9-3 ) Идеята пък, че протеините на Спайк, създадени от ваксината, могат да преминат "кръвно-мозъчната" бариера и да причинят неврологични увреждания е също булшит. „Това е тотално + фалшиви новини +“, посочи на 11 май Даниел Дюния, изследователски директор в CNRS в тази статия ( https://factuel.afp.com/non-les-personnes-qui-ont-recu-le-vaccin-anti-covid-de-pfizer-ne-peuvent-pas-excreter-des-proteines ). "Ваксината с иРНК се инжектира локално в мускула и експресията на шиповия протеин ще бъде ограничена до клетките, първоначално насочени към задействане на имунния отговор. Информационната РНК е нестабилна и ще се разгради бързо “, каза той. Така че, по-далеч от такива гурата, които всяват и експлоатират страха на хората. Виждате как антиковид протестите винаги са водени от крайни политически и анархически партии и групи, търсещи политически дивидент. Бъдете здрави и не се поддавайте на провокациите и дезинформацията!

Монтание защитава тезата, че новият коронавирус, причиняващ пандемичната болест Covid-19, е произведен в лабораторията в Ухан. В интервю за френския сайт "Pourquoi Docteur, той казва, че научната база в Ухан е "специализирана в тези коронавируси от началото на 21 век". "Стигнахме до извода, че е имало манипулация по отношение на вируса", казва проф. Монтание, който твърди, че молекулярни биолози са вмъкнали РНК от вируса HIV в коронавирус. Неговото предположение е, че това "вероятно" може да е направено с цел откриване на ваксина срещу СПИН. Професорът смята, че SARS-Cov-2 може да се освободи от чуждите елементи "с помощта на вълни" - това е неговото предложение за терапия на болните. Самият той няма обяснение при какви условия се е стигнало до допускането на вируса извън пределите на лабораторията. Все пак той посочва, че работата с вируси изисква много висока професионална прецизност, а в случая може да се е стигнало до грешка на недостатъчно опитен служител. Теорията на Монтание се отклонява сериозно от най-широко приетата версия сред научните среди. За момента учените предполагат, че новият коронавирус се е появил на пазара в Ухан, на който са се продавали живи екзотични животни. SARS-Cov-2 има животински произход и е много близък до по-ранни вируси, открити при прилепи; смята се, че той е предаден от животно на човек и е мутирал в силно заразната си форма. Вирусологът Етиен Симон-Лориер от Института "Пастьор" в Париж отхвърля теорията за връзка между новия коронавирус и HIV. Сходните секвенции от РНК между двата вируса са съвсем малки елементи, които могат да се срещнат и при други вируси от същата група - т.е. при други коронавируси в природата. "Ако вземем една дума от някоя книга и я срещнем във втора книга, можем ли да твърдим, че втората книга е копие на първата? Това е абсурд", коментира той пред АФП. Самият Люк Монтание, който често защитава радикални и недоказани теории в науката, е спорна фигура за общността. Молекулярният биолог Алексис Верже от CNRS (Националния център за научни изследвания на Франция) изброява част от причините, поради които публиката би трябвало да приема твърденията на Монтание с доза критична мисъл: "Само ще напомня, че Люк Монтание: - е антиваксър, както своя приятел Анри Жоайо - защитава "паметта на водата" на своя приятел Бенвенист - защитава хомеопатията - регенерира секвенции с ДНК от чиста вода и цифровизирани електромагнитни сигнали, и ги изпраща по пощата". През 2009 г., година след като получи Нобелова награда, проф. Монтание провокира критики сред научната общност, като обяви, че добрата имунна система на човека е достатъчна, за да го предпази от заболяване със СПИН. Година по-късно той се обяви в подкрепа на теорията за паметта на водата - въпреки научното й опровержение - разработена през 1988 г. от Жак Бенвенист, когото той нарича "Галилео на съвремието". През 2017 г. Монтание отново провокира скандал във Франция, след като се обяви против задължителните ваксини в страната и дори твърдеше, че "малко по малко ваксините ще отровят поколението, което идва след нас". Изказването му, разминаващо се с данните във всички досегашни епидемиологични изследвания, накара 106 изследователи и лекари от Франция да съставят отворено писмо, в което го призоваваха да се въздържа от подобни безотговорни позиции. Авторите на подписката посочваха, че Монтание използва популярността си след Нобеловата награда, за да разпространява послания, опасни за човешкото здраве, които излизат извън полето на специализираните му познания. Колкото до теорията за изкуствено създадения вирус, Монтание твърди, че не е единственият й поддръжник в научните среди. Той твърди, че "група от много известни индийски учени" е опитала да публикува изследване, което показва, че целият геном на коронавируса съдържа секвенции от HIV. Според него индийците били принудени от "задушаваща сила" да не издават резултатите от тестовете си. Слухът за въпросното "цензурирано" индийско изследване вече беше опроверган - разследване на "Льо Монд" разказва откъде произлиза този скандал, като посочва, че изследването не е спряно от предполагаеми геополитически съображения, а от острите критики на по-широката научна общност. Индийското изследване е публикувано, без да премине през експертна рецензия, а в сайта, на който то може да се открие, посочва изрично, че публикациите му "не бива да се приемат като изводи, здравни съвети, клинични упътвания или да се цитират от медиите като потвърдена информация". Връзката между новия коронавирус и HIV е изключително слаба. Причината за често срещаното смесване между двата вируса е в това, че сходните симптоми насочват към предположения, че коронавирусът е комбинация между SARS и HIV. Двата вируса обаче са от съвсем различни групи - SARS-Cov-2 е коронавирус, а HIV е ретровирус. Дори болестните им прояви да си приличат, причинителите на тези симптоми не са с еднакъв произход. Въпреки предупрежденията на учените срещу крайните допускания на проф. Монтание, те вече се използват от любителите на конспиративните теории като "потвърждение" на предварителните им убеждения за предполагаем заговор на Китай срещу света. Няколко политици от крайната френска десница като Жилбер Колар, Бернар Моно, и др. използваха твърденията на Монтание, за да атакуват Пекин и да призоват за "замразяване на всички китайски активи". Външният натиск вече принуди китайските власти да ревизират данните за смъртността в Ухан по време на епидемията. Според изследване на социологическата агенция Ifop, над една четвърт от френското общество смята, че новият коронавирус е произведен в лабораторни условия, а не е с естествен произход. Според 17% от запитаните - създаването му е станало "нарочно". Делът на привържениците на теорията за китайското "биологично оръжие" се увеличава до 40% сред симпатизантите на крайната националистическа партия на Марин льо Пен "Национален сбор".

Колкото повече ваксини - толкова повече болни!!! Примери: Чехия, Германия, Белгия, Израел, Холандия, Дания, Италия…

Повече позитивирани, т.е. заразени (защото омикронът е 4 пъти по-заразен от Делтата), но не и болни, т.е. хоспитализирани ( ако са от +70% нагоре ваксинационно покритие).

Тая статия трябва да се изучава един ден като пример за Гьобелсова пропаганда. Ами четете за Африка, примерно: Нигерия - напълно ваксинирани 2.37% и частично 3.65%. Смъртност на един милион население 15. Португалия съответно 90.19 % и 2.63 %, смъртност 1912. Разлика 127 пъти!! (Като знаем нивото на хигиената и това на медицината в двете държави, какво още да коментираме!) Освен това има много голям брой западни държави с по-голяма смъртност от португалската

Нигерия, 80% от населението е под 29 години, Португалия, 60% от населението е над 65 години. Сравняваш компютри с компоти. Добре е като се борави с данни, да се взимат всички фактори в предвид.

А колко е средната възраст на населението на Сейшелските острови? По едно време постигнаха най-високото ниво на ваксинация в целия свят и тъкмо се радваха, че са готови за туристическия сезон такава лавина от Ковид ги сполетя, че само седяха и се правеха че гледат умно.

Да, там още май-щни месец постигнаха високо ваксинационно покритие, над 70%. Но там не поставят бустери, а имунитетът след ваксинация намалява след 6 месеца, както се установи по-късно. Така че, сега все едно са с ниска защита и затова омикронът ги изпозарази, както навсякъде. Затова и не можаха да отворят.

Голям смешник си. Първо, в Португалия 23 % от населението е над 65 год. Данни от 2020. Второ и по-важно, като жалят Африка, че нямало ваксини, трябват ли им наистина? След има куп държави с числа подобни на нигерийците. Ами като не им трябват, защо е тоя квич.

Нигерия официално отчете около 225 000 случая и по-малко от 3000 починали. Тези числа не са много големи, имайки предвид 220-те милиона жители на Нигерия, но са силно подценени, тъй като броят на направените тестове е много малък. Голяма част от населението игнорира Ковид-19 и често приписва симптомите си на маларията - болест, която според здравните власти убива 9-10 души на всеки час в Нигерия. Затова там хората си измират от ковид, но го приписват на маларията и/или въобще без причина. Няма реална статистика. Освен това възможности за безплатно тестване за Ковид-19 почти не съществуват, а цената на PCR тестовете се равнява на една месечна заплата за по-голямата част от населението, което живее в бедност.

Колкото Кунчев... Едно време се смеехме на "група съветски учени" , а сега на експерти и група израелски учени ;)

е една. Коронката минава през всички и това е! Друг начин няма! След две години почват да го осъзнават малко по малко.

Хайл, фрау Клинхерхофенщанмайер. А гестЪпо кога точно трябва да ни избие всичките ? Дейби нациската непоръбена.

боцкай говедата, на оФцете бустер!

Тия още за ваксини говорят.... Вече почнаха да обявяват корона за грип и да махат сертификати и мерки, тия се надяват да пробутват бълвочите. Абе, при липса на сертификати и натиск за доза колко ще са лудите да се вържат? 1%?

На 50кинта на ръка - поне 200хил души. На 100 кинта на ръка поне 450хил души. Ако туриш и 2 годишни винетки и си закръглил мелеон...

Много ясно. Най-добрата съпротива срещу Омикрон е никаква съпротива! Ще си отмине и ще си живеем нормално като преди. То се видя, че е нямало смисъл ни от локдауни, ни от затваряне на бизнеси, ама на.

Какви ваксини , какви мерки ? Вятърът смени посоката , не разбрахте ли кво стана днес в Англия , Испания . Циркът е към своя край .

Ковид 19 доказа,че светът е пълен с идиоти! А Омикрон матира политици,математици и фармацефти и ги сложи на мястото им... Нищо не става от тях,а ваксините са пълен таш.к!

не е така. Мангъра всичко предвиди. и не са тъпи политиците, а тия дето ги избират

Леко Петре, че това и твоето дупе се пише.

petrovito

тебе те знаем...се дупе те влече

Бе досега все с женски съм замръквал и осъмвал... Но знае ли човек? Може ли да откаже на колега в нужда? ха-ха-ха...

"търговците" на здраве, тогава Пандемията ще приключи!

"Какво нещастие е, че не можахме да пробутаме на "бедните" държави от експерименталния бъркоч! Така ни се обърка далаверата! Ужассс!" Анна Холцшнайтер :Р Ш' си платите за всичко долни манипулатори!

Няма да коментирам нещо, което не работи. Всъщност, природата си работи, а проваксърите с чипове в китките за отключване на асансьора няма да могат да излизат скоро на въздух

Ше могат бе. Ше могат - на инвалидни колички и бутилка кислород... Така ги виждам аз ковид-инфлуенсърите с 2-3 игли.