Коментари - Официалният език в Молдова вече е румънски | Днес.dir.bg

Официалният език в Молдова вече е румънски

Край на многогодишния езиков спор между Кишинев и Букурещ

Обратно в новината

Коментари - Официалният език в Молдова вече е румънски | Днес.dir.bg

Коментари

Ама Големата: Кви молдовци и кви румънци те гонят пък теб с твоите "мъдрости"?! Преди любимият ви Коминтерн и любимата ви по Макрон Македония имаме нещо много по-перфидно, долно, лъжовно, мащабно антибългарски в Отвъддунавска България! И то не е дело на любимата ви Русия с нейния Цар, а на либералния постреволюционен Запад от времето на "пролетта на народите". С нелюбимите Маркс и Енгелс с техния Комунистически манифест. Последният идеално обслужи англосаксонския и не само Капитал! Та преди Македония има Румъния. Преди македонски има румънски. Преди Коминтерна има Комунистически интернационал!

Смешни претенции от държава на 200 години. И Молдова има своята македония в лицето на румъния. Всъщност, Молдовското княжество съществува мнооого преди създаването на държавата румъния.

Това е истината. Историческата. Но #КОЙ грантаджия във форума се интересува от истината? Карай да капе зелено пък че каруцата е пред евроатлантическото магаре..

Комунистическото ръководство на СССР опита социално инженерство, което се провали по почти всички линии. Еднo от тях беше създаването на изкуствени общности, които административно да функционират като републики. Ние сме свикнали да ги знаем такива, каквито са днес, но не знаем, че преди това не са съществували такива административни единици или държави. Просто териториални названия са превърнати в държави по изкуствен начин. Молдова, Украйна - са такива изкуствени неща. РСМакедония - също. Тя си е била най-голяма част бъларска, малка част сръбска и най-малка част албанска. Тези от РСМакедония, които сега са насъскани срещу Бългрия, кървави сълзи ще ронят, когато разберат какво е да плюеш майка си и баща си. Шиптърите ще ги асимилират. Сега се цепят от корена си, но това ще ги прикрепи към друг корен, който не е от тяхната природа, и соковете от него ще им горчат до изсъхване на издънката, която представляват. Измяната от корена се плаща скъпо. Отказът от семето има съдбовна цена. България също има своя дял вина за това, че е изпуснала издънката си да се отцепи. Молдовани са постъпили мъдро. Те са румънци. Присъединяват се към корена им и ще им е сладко за поколенията. За България е мноо по-сложно. Защото България самата има ролята на корен-майка, който днес е силно орязан. На територията на България е възникнала първата развита човешка култура в света. Траките, които според историческите сведения сме ние, са извели културата в нова епоха на развитието на човечеството. България според западни исторически източници е била най-голямата империя в света в определен момент в началото на 10 век. Източник на култура, духовност, просвещение, каквито светът не е бил виждал до тогава. България не може да бъде присъединена към някой друг корен и не бива да се опитва. За това казвам: който българин е за някоя империя, а поради това лае срещу друга империя - е предател, който разсейва вниманието от нашата мисия като нация и става проводник на чижди пропагандни парадигми. България е малка по територия и население, но не е издънка на някого - тя е един от самостоятелните стълбове на чеовшките общества и то май най-древният, респективно най-дълбокият. Който не знае корените си, ще губи. Който и ползва, ще благоденства. Предполагам, че днес България отново ще поеме мисия да 'опложда' цивилизацията с ново цивилизационно семе, което коренът й произвежда. Не се заблуждавайте от циганизацията, икономическото мижитуркане на България, които са само повърхностни явления. Истинската човешка култъра не са парите или изкуството и т.н. Истинското е именно в семето - то дава генома на развитието, то дава бъдещето. И запомнете, че дълът е пръв, след това е получаването. Дългът на България е много специален за света. Изпълнявайки го, българите ще получат благодат. Да не оворим, че я имаме в ръцете си и я пилеем. Дадено ни е едно от най-златните кътчета на света изобщо! Суха клечка да забодеш в земята, ще цъфне я цвете, а плодно дръвче със сладки плодове. Това е безценно.

Щом стигна до траките, даките и Буребиста си ПРОТОХРОНИСТ. Но преди това ДЪРВЕН ШОП.

Никъде не се споменават Даки, освен в твоя пост. Второ, България има профил, който не бива разбран от повечето от българите. Трето, това е важно да се знае, защото е съдба на народа ни. Четвърто - си объркан човек.

Nai malkata chast albania neshto sonuvash .vev makedonia polovina sa albanci.ili gledash mnogu télévision mislam.

Следва обединение на България със Западна България (областта Македония)

А Белград, Срем, Влашко, Молдова, Албания та до Тесалия или всичко и всички българи се свеждат до клетата Мъкидония? Дотам стига погледа или ... гранта, а? От Искъро по-дълбоко нема, от Витоша по-високо нема и от Македония по-пропагандно българско нема!

Молдовският е 98% румънски, а румънският е 2% български след като в началото на 19 век е бил 98% български.

е 98% евроатлантическа! Сега въпросът е Кой па че руча жабетата след Коминтерна и Макарон у Мъкидония?

Румънският не е бил никога български. Църковният им служебен език е бил български, но не и ежедневният им език.

Ежедневно ще твориш на брашовско писмо и четмо грантаджийо! Какъв румънски бре?!

Какво значи молдовски език? Бил диалект на румънски. Който е креолски във френска опаковка от 19 век. Преди тъдява се говорело тамока разговорен новобългарски, а не книжовен среднобългарски. Това е нова уникална еврогейска филологическа БОЗА, само и само на Путин да му е, ама ... БОКЛУЦИ! И тая Мая Санду е една американска фотографка ...

До Българин Забравих да попитам Българите какъв език ще говорят?

Абе българин,научи се да пишеш правилно Български.И от кога заместваш баба Ванга.? Гладна кокошка просо сънува.

Това няма да трае дълго Румъния ще премине на руски език заедно с Молдова Полша и Словения ги чака съдбата на Украйна. Помярите сащ и Великобритания ще бъдат смазани от китаи с помощ от Русия голям кеф

средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата – до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. „църковнославянски език“ като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век. И сега, в много издания на Румънската православна църква се употребява латиница изписана със старобългарски шрифт.

Румънците си постигат своето. Най-много се нагушиха след ПСВ, освен сръбската измет, а сега ще прилапат и псевдо държавата Молдова. Но явно там не са толкова промити като нашите макета. Нека благодарим на сръбската и руска измет както и на нашите безродници за успешното налагане на македонизма.

"Постановлението за преименуване на молдовския език на румънски влезе в сила днес в Молдова след обнародването му, предаде ТАСС, цитирана от БТА." Сега чакаме и България да постъпи по същия начин и да преименува българския езин на МАКЕДОНСКИ! :D

Днес руснаците показаха документ на споразумение между молдовските и украински гранични служби, съставен и написан на руски език.

И ? Това какво доказва ? Освен че и руският език е в обръщение в Молдова , все пак са били дълги години част от СССР и насилствено е налаган. Сега руснаци ли ще ги изкараш вместо румънци ?

Ядосам се че много хора пишат и дават мнение без да знаят и не са чели когато трябва. До преди 140години официалният език в цяла, повтарям цяла Румъния е БЪЛГАРСКИЯ книжовен език. До ден днешен в която и църква да влезнете се пее и литургиите са на БЪЛГАРСКИ език. Румъния въвежда латиницата за да скъса книжовната си връзка с България . Молдова е територия откъсната с Бесарабските Българи и сега Румъния им наложи техния език и следващата крачка е да станат част от Румъния. Това е стара Румънска мечта която ще се случи. Българите ги претопиха както в Северна Гърция,Македония ,Северна Турция и Западните покрайнини в Сърбия. Това е истината , другото е политика.

Румънците не са имали официален език български. Само църковен. Дай източници, които да покажат друото. Румънците не знаят български, бе момче! Какви глупости пишеш?! Има речеви заемки, но изклчително малък процент.

Учиш ти брашовското писмо от Дълго поле, а?

Езика е един и същ.Молдавците ги караха да пишат с руски букви.Те отдавна минаха на латиница и всичко стана еднакво.

Важно че не е скапаният руски.

Скапаняк

ти на щмай

Не е масковски езика - защото нямат нищо общо с Тъпутлер.

Ианчи тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантически ходжа Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

А с македонският кога ще се случи същото?

Сега навремето учих в тази държава когато двата езика бяха руски и румънски.там ни учеха по история че те са били част жот Румъния жи втората световна нациста сталин отцепва тази територия от Румъния с насилие ,репресии така както сега путин го прави,явно си е заложено в гена на Русия да граби и окупира...сори за комунистите в сайта но четете истинска история не тези от времето на Горбачов....за македонците след 120 години ,като измрат старите поколения учели от участниците на Тито тогава ще сменят отново езика си и името на държавата си,до тогава никакъв ЕС.

Е какво Пендаровски от старото поколение ли е, бе пич. Пендаровски ли ще го чакаш да пукне. Има да чакаш. Титовизма и сърбоманияте се предава по наследство, а ако някой забрави да ги предаде има англосаксонци, които ще му напомнят и направят майдан.

Нина, защо пич не е обидно, а пичка е?

В Молдова официалният език е румънски. В Украйна официалният език е украински. Но документите на междудържавно ниво между двете държави се пишат на РУСКИ!!! Ха-ха-ха-ха!

А езикът на Приднестровието е приднестровски. Представям си каква каша ще стане, когато и те решат да организират референдум за присъединяване към някого. А пък тези огромни военни въоръжения, които имат могат да доведат до още една специална операция. Американските марионетки бъркат лайната в Европа.

Глупаци.

ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ВЕ, ПЕДЕРАСИ ДИРАДЖИЙСКИ МРЪСНИ!!!!

Защото пишете от русия

Ucoe ;r e uf;ekjd,d

МАя Санду е изтрещяла американска марионетка.

Айде, моля ти се, обсъждай си вашите проблеми там, в русия! А те не са малко. Кои са молдовци, кои са "мамалигари", те ще се оправят, ама вие някога дали ще се оправите... Все някъде трябва да се месите. Оставете народите на други държави да дишат спокойно. Можем и без вас!

Айде тогава изгони американските агенти от България :) голЕм си можач ;)

Браво на молдовците! И какво ще прави сега русия?

Ше си премести, но ако пипнат Приднестровието с боеприпасите, тогава ще има още един референдум.

Македония кога???

Ианчи тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантически ходжа Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

Тя даже беше в сащ наскоро и ето резултата.

Пример за тъпите Макета как се влиза в ЕС през задният вход. Щото скоро ще има обединение. Отделно тъмунците си правят устата за частите от 404 към тях.

Да де тоест ако минат към Албания ще влезнат по бързо

Байдън, Шолц, Макрон. Сталин, Тито, Димитров. Официален език. С постановление.

Страшна работа. много агресивни към чужди държави но в полза на РоZZия има в България ,ами разбира се че Румънски говорят в Молдова ,Влашко е било по дълго под османска власт ,А молдовският княз Стефан чел Маре разгромява турците ,и Молдова става духовно средище както на власите така и на български бежанци от турците по това време руските земи са под татарска власт ,трябва да се отнасяте с малко уважение към тази държава а тя да си решава проглемите както си иска ,но някой рашисти тук може да започнат да бъдат издирвани и от украйнски и молдовски служби заради подстрекаване и вмешателство в чужда държава заради руски интереси

Много ти знае човката.

Вмешателството явно е в Молдова, защото там сменят името на езика и целта е явно да загуби суверенитет чрез асимилиране от съседна държава, чието име е вече в езика, което е против Конституцията на Молдова. Оди да плашиш гаргите и да ги лъжеш тях ама и те са по-умни от теб и няма да ти се вържат!

Тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантическа ход а Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

Е същото като да си румънец - това не е националност, това е професия.

Пиши ги всичките молдовци или нещо такова.

Не е професия! Диагноза е :))

Makedonija je Srpska. Š Č Ž

A сърбия е Българска!

Вярно е, че е окупирана от сърбежите.

Румънците са умни хора . Румъния и Молдова ще се обединят. А българия и Македония ще си се мразят

Кое е умното, да купиш продажни политици, предатели и да приемат противоконституционно и незаконно смяна името на езика ти?

По-скоро молдовците са умни. А макетата са тъпи, та чак вдлъбнати. Но Молдовците не са имали приятели като шибаните сърби, а макетата са пропити със сръбска пропаганда. Самите тумънци планират да гепят и части от Украйна, включително такива с българи - Болград. На българите там може и да им е по-добре румънците. Поне уважат малциствата.

Румънския е език на 200 години а преди това официален е бил българския. В църквите им на над 200 години всичко е на български.

Добро утро

Там проблема е и с Приднестровието. Като той е от преди при войната на Русия с Османската империя май. И в другата част се считат основно за румънци преди, а другите за руснаци май, ако не за украинци. Но това си е историческо деление от преди векове, от преди да съществува самостоятелно Украйна 1917-1921г..

Отекоха молдовците! Безсарабските българи да бягат от там, че хубаво от румънците не сме видели. Голям тормоз е имало от румънците върху безкарабските българи от Молдова. Глад и мизерия!

Няма да се учудя ако кирчо лъжеца и оня не бръснатия направят правителство българския език да се замени с американски английски

Е как ще се очудиш като PiArSevi Boiko ти е написала това в опорката?!?

Ти гледай да не се Узъбиш с това Очудване...

Официален е румънския а работния в Министерския съвет е руски.

Тия излязоха по-умни от македонците. А нашите съседи на югозапад още се пънат, че езикът им бил македонски, а не леко модифицирана, старовремска форма на българския език от преди 150 години.

Разликата е, че молдовския език е смесица между румънски и руски, а северно македонският е български.

Романски ли? Стоян, а? Знаеш ли кой е Стоян Романски?

Владее перфектно румънски език, поради което задълбочено и документирано изследва поселенията на този етнос, българските колонии и топонимия оттатък Дунав, както и съдбата на Добруджа, доказвайки несъмнено българския ѝ характер.

В северномакедонския има набутани и сръбски чуждици.

Тоест прекрояването на Балканите не спира. Молдова ще бъде включена в териториите на Румъния, не след много дълго време. Ама то там не са мнозинство руминците. Те затова макетата ги е страх ние да не ги присъединим, но докато се вайкат вече половината е албанска

мнозинството от гражданите на Молдова са изконни руски мужици, били са част от Руската империя през 19 век за 4 години и са учили руски език в училище. Молдова трябваше да е част от РФ.

Прав си!

Молдова е българска територия. Както Румъния между впрочем. Къде е бил БРЦК? Къде е била Добродетелната дружина, къде са базирани Левски, Раковски, Ботев ... Хъшове!!!

също и сърбия и крим, но сега са при "братя"

И ще се оправи по бързо от нас ! Но ние закъде сме с тия руски братя ?

Колко турция влезе ес след 10 години кандидатстване, толкова и Молдова ще влезе, да не говорим за украйна, която скоро няма да съществува...

какви числа ще се паднат от тотото, че виждам как добре знаеш бъдещето

Така се прави, а не като нашата славуца. Молдова и Македония са създадени от комунистите на принципа разделяй и владей. Сега разбрахте ли защо късокракият гном мъти водата в Македония. Румънците си изиграха картите добре а и факта, ме Украйна се ориентира на 100% към ЕС помогна на Румънците. Сърбите още са на руска хранилка…

Не иска да влиза в кочината

Не се знае какво иска, защото не се пита народа, явно съвсем целенасочено не се пита, за да не би да се окаже, че решенията взимани от правителството са против волята на народа. Тук е същото, с тази разлика, че скоро ще можем да гласуваме, друг е въпроса, дали няма да подменят вота.

Колко процента ни остават да превземем Бахмут! Пригожин отчете 70% миналата седмица! Требе да сме взели поне 72% до днеска… както върви ще останем без войска а процентите едва шават…

писането под чужди псевдоними, при това на несвързана тема с тази на статията, няма да промени положението на фронта. Ама тя глупостта и тъпотията по хората ходела, така казват

Тоест молдовските политици са извършили незаконен, противоконституционен акт чрез външно въздейсдейсвие и в полза на външни сили. Сменили са езика без да попитат народа на Молдова. Напомня ми на нашите продажници, предатели и марионетки на сащ, които се готвят, да ни пратят пушечно месо в украйна, за интересите на сащ и против интересите на България и българския народ.

А ми румънски е ами какъв да е ,аз съм бил там ,р и руски много хора разбират но какво от това ,в България има 500000,турско говорещи е и да дадем тогава кърджалълка и Разград на Турция логиката е същата ако някой намеква нещо тук че руснаците и тук имат право да скочат ,Молдова я заграбва Сталин през 1940по пазарлък с неговия приятел Хитлер тогава договорът Рибен Троп ,Молотов ,половината население ббяха в Румъния после някой части не земеделски ,се заселват от руснаци тях ги мързи да се занимават с лозарство и винарство дай мда бъхтят в заводи с железа ,и шахти

Оди се пери на първо време. Пък после си измери температурата.

Не е зле първо да научиш българската граматика и правопис, пък после да разсъждаваш върху чуждите езици и историята на други държави.

Иска да изпапка татко Пут! И реве на ония с лампазите да сложат него на хранилката!

Коментари - Официалният език в Молдова вече е румънски | Днес.dir.bg

Официалният език в Молдова вече е румънски

Край на многогодишния езиков спор между Кишинев и Букурещ

Обратно в новината

Коментари - Официалният език в Молдова вече е румънски | Днес.dir.bg

Коментари

Ама Големата: Кви молдовци и кви румънци те гонят пък теб с твоите "мъдрости"?! Преди любимият ви Коминтерн и любимата ви по Макрон Македония имаме нещо много по-перфидно, долно, лъжовно, мащабно антибългарски в Отвъддунавска България! И то не е дело на любимата ви Русия с нейния Цар, а на либералния постреволюционен Запад от времето на "пролетта на народите". С нелюбимите Маркс и Енгелс с техния Комунистически манифест. Последният идеално обслужи англосаксонския и не само Капитал! Та преди Македония има Румъния. Преди македонски има румънски. Преди Коминтерна има Комунистически интернационал!

Смешни претенции от държава на 200 години. И Молдова има своята македония в лицето на румъния. Всъщност, Молдовското княжество съществува мнооого преди създаването на държавата румъния.

Това е истината. Историческата. Но #КОЙ грантаджия във форума се интересува от истината? Карай да капе зелено пък че каруцата е пред евроатлантическото магаре..

Комунистическото ръководство на СССР опита социално инженерство, което се провали по почти всички линии. Еднo от тях беше създаването на изкуствени общности, които административно да функционират като републики. Ние сме свикнали да ги знаем такива, каквито са днес, но не знаем, че преди това не са съществували такива административни единици или държави. Просто териториални названия са превърнати в държави по изкуствен начин. Молдова, Украйна - са такива изкуствени неща. РСМакедония - също. Тя си е била най-голяма част бъларска, малка част сръбска и най-малка част албанска. Тези от РСМакедония, които сега са насъскани срещу Бългрия, кървави сълзи ще ронят, когато разберат какво е да плюеш майка си и баща си. Шиптърите ще ги асимилират. Сега се цепят от корена си, но това ще ги прикрепи към друг корен, който не е от тяхната природа, и соковете от него ще им горчат до изсъхване на издънката, която представляват. Измяната от корена се плаща скъпо. Отказът от семето има съдбовна цена. България също има своя дял вина за това, че е изпуснала издънката си да се отцепи. Молдовани са постъпили мъдро. Те са румънци. Присъединяват се към корена им и ще им е сладко за поколенията. За България е мноо по-сложно. Защото България самата има ролята на корен-майка, който днес е силно орязан. На територията на България е възникнала първата развита човешка култура в света. Траките, които според историческите сведения сме ние, са извели културата в нова епоха на развитието на човечеството. България според западни исторически източници е била най-голямата империя в света в определен момент в началото на 10 век. Източник на култура, духовност, просвещение, каквито светът не е бил виждал до тогава. България не може да бъде присъединена към някой друг корен и не бива да се опитва. За това казвам: който българин е за някоя империя, а поради това лае срещу друга империя - е предател, който разсейва вниманието от нашата мисия като нация и става проводник на чижди пропагандни парадигми. България е малка по територия и население, но не е издънка на някого - тя е един от самостоятелните стълбове на чеовшките общества и то май най-древният, респективно най-дълбокият. Който не знае корените си, ще губи. Който и ползва, ще благоденства. Предполагам, че днес България отново ще поеме мисия да 'опложда' цивилизацията с ново цивилизационно семе, което коренът й произвежда. Не се заблуждавайте от циганизацията, икономическото мижитуркане на България, които са само повърхностни явления. Истинската човешка култъра не са парите или изкуството и т.н. Истинското е именно в семето - то дава генома на развитието, то дава бъдещето. И запомнете, че дълът е пръв, след това е получаването. Дългът на България е много специален за света. Изпълнявайки го, българите ще получат благодат. Да не оворим, че я имаме в ръцете си и я пилеем. Дадено ни е едно от най-златните кътчета на света изобщо! Суха клечка да забодеш в земята, ще цъфне я цвете, а плодно дръвче със сладки плодове. Това е безценно.

Щом стигна до траките, даките и Буребиста си ПРОТОХРОНИСТ. Но преди това ДЪРВЕН ШОП.

Никъде не се споменават Даки, освен в твоя пост. Второ, България има профил, който не бива разбран от повечето от българите. Трето, това е важно да се знае, защото е съдба на народа ни. Четвърто - си объркан човек.

Nai malkata chast albania neshto sonuvash .vev makedonia polovina sa albanci.ili gledash mnogu télévision mislam.

Следва обединение на България със Западна България (областта Македония)

А Белград, Срем, Влашко, Молдова, Албания та до Тесалия или всичко и всички българи се свеждат до клетата Мъкидония? Дотам стига погледа или ... гранта, а? От Искъро по-дълбоко нема, от Витоша по-високо нема и от Македония по-пропагандно българско нема!

Молдовският е 98% румънски, а румънският е 2% български след като в началото на 19 век е бил 98% български.

е 98% евроатлантическа! Сега въпросът е Кой па че руча жабетата след Коминтерна и Макарон у Мъкидония?

Румънският не е бил никога български. Църковният им служебен език е бил български, но не и ежедневният им език.

Ежедневно ще твориш на брашовско писмо и четмо грантаджийо! Какъв румънски бре?!

Какво значи молдовски език? Бил диалект на румънски. Който е креолски във френска опаковка от 19 век. Преди тъдява се говорело тамока разговорен новобългарски, а не книжовен среднобългарски. Това е нова уникална еврогейска филологическа БОЗА, само и само на Путин да му е, ама ... БОКЛУЦИ! И тая Мая Санду е една американска фотографка ...

До Българин Забравих да попитам Българите какъв език ще говорят?

Абе българин,научи се да пишеш правилно Български.И от кога заместваш баба Ванга.? Гладна кокошка просо сънува.

Това няма да трае дълго Румъния ще премине на руски език заедно с Молдова Полша и Словения ги чака съдбата на Украйна. Помярите сащ и Великобритания ще бъдат смазани от китаи с помощ от Русия голям кеф

средата на 18 век дедите на днешните румънци използват като официален език старобългарския и среднобългарския, а кирилицата – до средата на 19 век, когато по политически причини е въведена видоизменена латиница, въпреки изпитаното българско влияние в румънския език. До обединението на Влашко и Молдова единствената азбука в дунавските княжества е румънската кирилица. Старобългарският език под формата на т.нар. „църковнославянски език“ като литургичен (църковен) език се употребява в Румънската православна църква до началото на 20 век. И сега, в много издания на Румънската православна църква се употребява латиница изписана със старобългарски шрифт.

Румънците си постигат своето. Най-много се нагушиха след ПСВ, освен сръбската измет, а сега ще прилапат и псевдо държавата Молдова. Но явно там не са толкова промити като нашите макета. Нека благодарим на сръбската и руска измет както и на нашите безродници за успешното налагане на македонизма.

"Постановлението за преименуване на молдовския език на румънски влезе в сила днес в Молдова след обнародването му, предаде ТАСС, цитирана от БТА." Сега чакаме и България да постъпи по същия начин и да преименува българския езин на МАКЕДОНСКИ! :D

Днес руснаците показаха документ на споразумение между молдовските и украински гранични служби, съставен и написан на руски език.

И ? Това какво доказва ? Освен че и руският език е в обръщение в Молдова , все пак са били дълги години част от СССР и насилствено е налаган. Сега руснаци ли ще ги изкараш вместо румънци ?

Ядосам се че много хора пишат и дават мнение без да знаят и не са чели когато трябва. До преди 140години официалният език в цяла, повтарям цяла Румъния е БЪЛГАРСКИЯ книжовен език. До ден днешен в която и църква да влезнете се пее и литургиите са на БЪЛГАРСКИ език. Румъния въвежда латиницата за да скъса книжовната си връзка с България . Молдова е територия откъсната с Бесарабските Българи и сега Румъния им наложи техния език и следващата крачка е да станат част от Румъния. Това е стара Румънска мечта която ще се случи. Българите ги претопиха както в Северна Гърция,Македония ,Северна Турция и Западните покрайнини в Сърбия. Това е истината , другото е политика.

Румънците не са имали официален език български. Само църковен. Дай източници, които да покажат друото. Румънците не знаят български, бе момче! Какви глупости пишеш?! Има речеви заемки, но изклчително малък процент.

Учиш ти брашовското писмо от Дълго поле, а?

Езика е един и същ.Молдавците ги караха да пишат с руски букви.Те отдавна минаха на латиница и всичко стана еднакво.

Важно че не е скапаният руски.

Скапаняк

ти на щмай

Не е масковски езика - защото нямат нищо общо с Тъпутлер.

Ианчи тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантически ходжа Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

А с македонският кога ще се случи същото?

Сега навремето учих в тази държава когато двата езика бяха руски и румънски.там ни учеха по история че те са били част жот Румъния жи втората световна нациста сталин отцепва тази територия от Румъния с насилие ,репресии така както сега путин го прави,явно си е заложено в гена на Русия да граби и окупира...сори за комунистите в сайта но четете истинска история не тези от времето на Горбачов....за македонците след 120 години ,като измрат старите поколения учели от участниците на Тито тогава ще сменят отново езика си и името на държавата си,до тогава никакъв ЕС.

Е какво Пендаровски от старото поколение ли е, бе пич. Пендаровски ли ще го чакаш да пукне. Има да чакаш. Титовизма и сърбоманияте се предава по наследство, а ако някой забрави да ги предаде има англосаксонци, които ще му напомнят и направят майдан.

Нина, защо пич не е обидно, а пичка е?

В Молдова официалният език е румънски. В Украйна официалният език е украински. Но документите на междудържавно ниво между двете държави се пишат на РУСКИ!!! Ха-ха-ха-ха!

А езикът на Приднестровието е приднестровски. Представям си каква каша ще стане, когато и те решат да организират референдум за присъединяване към някого. А пък тези огромни военни въоръжения, които имат могат да доведат до още една специална операция. Американските марионетки бъркат лайната в Европа.

Глупаци.

ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ ВЕ, ПЕДЕРАСИ ДИРАДЖИЙСКИ МРЪСНИ!!!!

Защото пишете от русия

Ucoe ;r e uf;ekjd,d

МАя Санду е изтрещяла американска марионетка.

Айде, моля ти се, обсъждай си вашите проблеми там, в русия! А те не са малко. Кои са молдовци, кои са "мамалигари", те ще се оправят, ама вие някога дали ще се оправите... Все някъде трябва да се месите. Оставете народите на други държави да дишат спокойно. Можем и без вас!

Айде тогава изгони американските агенти от България :) голЕм си можач ;)

Браво на молдовците! И какво ще прави сега русия?

Ше си премести, но ако пипнат Приднестровието с боеприпасите, тогава ще има още един референдум.

Македония кога???

Ианчи тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантически ходжа Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

Тя даже беше в сащ наскоро и ето резултата.

Пример за тъпите Макета как се влиза в ЕС през задният вход. Щото скоро ще има обединение. Отделно тъмунците си правят устата за частите от 404 към тях.

Да де тоест ако минат към Албания ще влезнат по бързо

Байдън, Шолц, Макрон. Сталин, Тито, Димитров. Официален език. С постановление.

Страшна работа. много агресивни към чужди държави но в полза на РоZZия има в България ,ами разбира се че Румънски говорят в Молдова ,Влашко е било по дълго под османска власт ,А молдовският княз Стефан чел Маре разгромява турците ,и Молдова става духовно средище както на власите така и на български бежанци от турците по това време руските земи са под татарска власт ,трябва да се отнасяте с малко уважение към тази държава а тя да си решава проглемите както си иска ,но някой рашисти тук може да започнат да бъдат издирвани и от украйнски и молдовски служби заради подстрекаване и вмешателство в чужда държава заради руски интереси

Много ти знае човката.

Вмешателството явно е в Молдова, защото там сменят името на езика и целта е явно да загуби суверенитет чрез асимилиране от съседна държава, чието име е вече в езика, което е против Конституцията на Молдова. Оди да плашиш гаргите и да ги лъжеш тях ама и те са по-умни от теб и няма да ти се вържат!

Тия и те са бият ф гърдити, чи са независими с инсталиран атлантическа ход а Мая Санду. Молдова е с векове по стара от мамалигарити.

Е същото като да си румънец - това не е националност, това е професия.

Пиши ги всичките молдовци или нещо такова.

Не е професия! Диагноза е :))

Makedonija je Srpska. Š Č Ž

A сърбия е Българска!

Вярно е, че е окупирана от сърбежите.

Румънците са умни хора . Румъния и Молдова ще се обединят. А българия и Македония ще си се мразят

Кое е умното, да купиш продажни политици, предатели и да приемат противоконституционно и незаконно смяна името на езика ти?

По-скоро молдовците са умни. А макетата са тъпи, та чак вдлъбнати. Но Молдовците не са имали приятели като шибаните сърби, а макетата са пропити със сръбска пропаганда. Самите тумънци планират да гепят и части от Украйна, включително такива с българи - Болград. На българите там може и да им е по-добре румънците. Поне уважат малциствата.

Румънския е език на 200 години а преди това официален е бил българския. В църквите им на над 200 години всичко е на български.

Добро утро

Там проблема е и с Приднестровието. Като той е от преди при войната на Русия с Османската империя май. И в другата част се считат основно за румънци преди, а другите за руснаци май, ако не за украинци. Но това си е историческо деление от преди векове, от преди да съществува самостоятелно Украйна 1917-1921г..

Отекоха молдовците! Безсарабските българи да бягат от там, че хубаво от румънците не сме видели. Голям тормоз е имало от румънците върху безкарабските българи от Молдова. Глад и мизерия!

Няма да се учудя ако кирчо лъжеца и оня не бръснатия направят правителство българския език да се замени с американски английски

Е как ще се очудиш като PiArSevi Boiko ти е написала това в опорката?!?

Ти гледай да не се Узъбиш с това Очудване...

Официален е румънския а работния в Министерския съвет е руски.

Тия излязоха по-умни от македонците. А нашите съседи на югозапад още се пънат, че езикът им бил македонски, а не леко модифицирана, старовремска форма на българския език от преди 150 години.

Разликата е, че молдовския език е смесица между румънски и руски, а северно македонският е български.

Романски ли? Стоян, а? Знаеш ли кой е Стоян Романски?

Владее перфектно румънски език, поради което задълбочено и документирано изследва поселенията на този етнос, българските колонии и топонимия оттатък Дунав, както и съдбата на Добруджа, доказвайки несъмнено българския ѝ характер.

В северномакедонския има набутани и сръбски чуждици.

Тоест прекрояването на Балканите не спира. Молдова ще бъде включена в териториите на Румъния, не след много дълго време. Ама то там не са мнозинство руминците. Те затова макетата ги е страх ние да не ги присъединим, но докато се вайкат вече половината е албанска

мнозинството от гражданите на Молдова са изконни руски мужици, били са част от Руската империя през 19 век за 4 години и са учили руски език в училище. Молдова трябваше да е част от РФ.

Прав си!

Молдова е българска територия. Както Румъния между впрочем. Къде е бил БРЦК? Къде е била Добродетелната дружина, къде са базирани Левски, Раковски, Ботев ... Хъшове!!!

също и сърбия и крим, но сега са при "братя"

И ще се оправи по бързо от нас ! Но ние закъде сме с тия руски братя ?

Колко турция влезе ес след 10 години кандидатстване, толкова и Молдова ще влезе, да не говорим за украйна, която скоро няма да съществува...

какви числа ще се паднат от тотото, че виждам как добре знаеш бъдещето

Така се прави, а не като нашата славуца. Молдова и Македония са създадени от комунистите на принципа разделяй и владей. Сега разбрахте ли защо късокракият гном мъти водата в Македония. Румънците си изиграха картите добре а и факта, ме Украйна се ориентира на 100% към ЕС помогна на Румънците. Сърбите още са на руска хранилка…

Не иска да влиза в кочината

Не се знае какво иска, защото не се пита народа, явно съвсем целенасочено не се пита, за да не би да се окаже, че решенията взимани от правителството са против волята на народа. Тук е същото, с тази разлика, че скоро ще можем да гласуваме, друг е въпроса, дали няма да подменят вота.

Колко процента ни остават да превземем Бахмут! Пригожин отчете 70% миналата седмица! Требе да сме взели поне 72% до днеска… както върви ще останем без войска а процентите едва шават…

писането под чужди псевдоними, при това на несвързана тема с тази на статията, няма да промени положението на фронта. Ама тя глупостта и тъпотията по хората ходела, така казват

Тоест молдовските политици са извършили незаконен, противоконституционен акт чрез външно въздейсдейсвие и в полза на външни сили. Сменили са езика без да попитат народа на Молдова. Напомня ми на нашите продажници, предатели и марионетки на сащ, които се готвят, да ни пратят пушечно месо в украйна, за интересите на сащ и против интересите на България и българския народ.

А ми румънски е ами какъв да е ,аз съм бил там ,р и руски много хора разбират но какво от това ,в България има 500000,турско говорещи е и да дадем тогава кърджалълка и Разград на Турция логиката е същата ако някой намеква нещо тук че руснаците и тук имат право да скочат ,Молдова я заграбва Сталин през 1940по пазарлък с неговия приятел Хитлер тогава договорът Рибен Троп ,Молотов ,половината население ббяха в Румъния после някой части не земеделски ,се заселват от руснаци тях ги мързи да се занимават с лозарство и винарство дай мда бъхтят в заводи с железа ,и шахти

Оди се пери на първо време. Пък после си измери температурата.

Не е зле първо да научиш българската граматика и правопис, пък после да разсъждаваш върху чуждите езици и историята на други държави.

Иска да изпапка татко Пут! И реве на ония с лампазите да сложат него на хранилката!