17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересувам се от цветя, но търсейки ги в различни сайтове, попадам на препратки, свързани с българската история - най-вече с Волжка велика българия, Кабардино-Балкария, Казахстан и др. Забравени Българските имена: Мусала - погрешно е да се смята за турцизъм - ознначава пързалка, височина(висок връх). Чисто българско име. Мурсал — име на ангел хранител, който цял живот пази човека. Шибил - небесен войн(погрешно се смята за турцизъм).

В Южна България от години върви негласно потурчване, чрез турските филми и връщане на турските имена на географски обекти, които в началото на 20 век, са били официално възстановено българските, славянски, имена. Почти на всички реки на магистралите Тракия и Марица са поставени табели с турските им имена !

Що бе звучат екзотично и повдигат настроението.Сега са НАШИ - Ние сме победителите!

Всичко в България е тип-топ, че се стигна вече до там и имена да сменяме. Според мен това са глупости, които ги правят в комплексираните страни. Бившите страни от СССР, бивша Югославия и т.н. Историята е такава, каквато е. Хубава, лоша, не я избираме ние. На нас приятно ли ни е когато в Македония правят такива изпълнения? Не! Според мен това е поредния популизъм, който е напълно безмислен. Да обичаш страната си и да се гордееш с нея е едно, да правиш евтин популизъм е съвсем друго.

Mus Allah! Това да ви напомня за нещо? Най-високият ни връх се нарича дом на Алах!!!! Само дебили могат да търпят такава низост. Да се прекръсти на Св. Иван Рилски, иначе наследниците ни ще ни прокълнат!

само някой който никога не се е занимавал с имоти и смяна на име на местност може да гласува "да". Въпросната мярка е популизъм и нищо повече. Те в кадастъра сега са неадекватни, камо ли след масова промяна на имената.

Засега дебилите са 75%, има още малко до 80%!

Така ли бе, АКА-демек?

Това трябваше да стане още след освобождението от турско робство !! Закъснели сме повече от 100 години -.Нека в Турция покажат едно място с Българско име , макар , че голяма част от територията им е българска !

Предлагам тогава и всички български фамилии, в които има турцизми да бъдат сменени. Например- Коджабашев/ Голямаглавов/, Байрактаров/ Знаменосев/, Джамбазки/ Конекрадев/ и т. н Като ще е промяна и изчистване от всичко османско, да е! Върви народе възродени!

За какво е анкетата като не може да се гласува с всички отговори!? Ако гласуваш с "НЕ" ти изписва, че има грешка. Смешници!

Това беше повече от закъсняло! Добре, че все пак се върши. Не може толкова години след робството и геноцида , извършен от турците в османската империя срещу народа ни, ние като едни типични жертви на стокхолмския синдром, да оставим турски имена на местности в цяла България?!? Ние сме държава от 681 година! За какви турски имена на местности говорите изобщо? Трябва възм.най-скоро да се сменят имената на Мусала и Емине. Къде бяха политиците ни до сега? Крайно време е да се свърши една незнайно защо отлагана работа...

ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО ЛЮБЯ, ТСЧА И МИЛЕЯ!!!

Така е в цял свят.

Мноого ме разсмя, честна дума:):) Даже в любимата ти Россия Саратов не е станал Желтая гора, хахаха.

ЗАЩО СЛЕД ОКУПАЦИЯТА ТУРЦИТЕ СА СМЕНИЛИ БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА ,ЗАЩО НЕ СА ПОЛЗВАЛИ ТЯХ ,А ОТВОРКОВЦИ ,ЗАЩО ??????

Каква окупация бе неграмотници?!? 500 години робство и геноцид срещу народа ни не е окупация... честно вие мало умни ли сте

това е възстановяване ,за глухите ,възстановяване на българските имена на местности ,повтарям на местности а не на хора ,защото някои мекерета демократи искат да ни внушат ,че България преди падането под турско не е съществувала ,ами за тях и Паисий не съществува

след като в турция преименуват с турски имена, редно е и тук да ги преименуваме . а най-добре ще и онова дето му е на сърцето на "тайпи" (по борисов) да го преименуваме за да кротне :)))

Грехота е.....При двама генерали,начело на държавата, толкова безчиства в страната......Това генерали ли са или лукови глави ??????. Къде е редът и дисциплината......Цялата измет в държавата пирува и безчинства.......

Подкрепям категорично. Това е България. Страна с история. Нямат място турцизми, турски имена на местности и др.. Ние живеем в България и аз искам имената на местности да са на български. Който иска да запази турски имена на местноснсти, или други, да отива в Турция.

Прав си страна с история, Турските имена са част от историята ни. Явно малко български са се запазили след 500 години, а ако сме такива "патриоти" защо сме държали тези имена още 200 години след това?!

Заради продажници еничари като теб

Дори сме закъснели с това преименуване. Трябваше да стане веднага след освобождението ни.

След като искат турски имена да си ходят в Търция.

В България имена и наименования трябва да са на български език. За да разбере едно малко дете още от първото обяснение, какво означава дадено име, трябва да му го кажеш на български. Аз лично разбрах какво означава Мусала едва на 40 години. Защо е нужно някой в България да превежда имена от чужди езици на български за местности в България. Нали за тази цел си имаме наша азбука и наш език.

Ако искаш да те разбират децата вземи и им преведи компютър, телефон, поща, сапун, тоалетна, па после ми се прави на "патриот".

Работих в геодезическа фирма и мога да Ви кажа, че всички месности са с турски имена. Имаше такива които трудно се и зговарят и още по - трудно се изписват. Затова ги написах на български т.е. преведени и то със съгласието на хората от селото.

Турските им имена не са били турски преди турците да ги наложат. Така че не става въпрос за преименуване.

Те не са турски. Голяма част от населението в етническите граници на България, която тогава е била част от Османската империя, е говорило и турски, тъй като турския е бил официалния език. По тази причина и голяма част от наименованията на местности,реки,селища,забележителности и пр. са били на турски.Те са останали в разговорния език,което няма нищо лошо. Лошото е сега изкуствено да се повдига този въпрос и да се нагнетява етническо напрежение.

Нека тези, които са срещу преименуването, да изяснят какви са били имената на местностите преди края на XIV век. Стига с това лицемерие. На цялата територия на страната трябва да има български имена на местности и забележителности.

Простотия до шия, както казва народа. Значи Българските граждани "патриотите" ги делят на етнически българи (каквото и да значи това) и всички останали. Значи демокрацията за тях е лозунга "разделяй и владей". Ами нищо ново под слънцето, само вижте кой в историята използва това знаме. Но, от прости хора-псевдопатриоти (лапащи от копанкята за сметка на народа) какво да очакваш, те друго и не могат да направят. Лошото ще стане скоро, когато простотията ни залее целите.

Пак вой на чакали от НБУ. Явно това заведение трябва да се прекръсти на нов турски университет. И интерсно кой ги финансира. Дали не са обръчите от турски фирми

да видят какво мислят Българите и да си затворят продажните човки ,като чуя за Желю и веднага ми е ясно ,кой е Михаил Иванов ,Сорос хрантути много гниди в родината но ще дойде видов ден,винаги идва

Трябва първо да се установи истинският произход на Имената. Повечето може да се окажат български въпреки уж турския произход. И в никакъв случай да не става по политически подбуди. Не мислех, че сме толкова глупави като гърците които махнаха българските имена и сложиха имена корените на киото пак не са техни :)! Та така и ние. Някой си намира работа а ние му пригласяме...

Трябваше да се направи отдавна навсякъде.

Че то и фамилиите на някои не са много български напр. Каракачанов, Джамбазки, Сидеров... да вземат да се преименуват, а?

Що, бе, ялов българска дума ли е. Или ще сменяме едни турски думи с други.

Ние живеем в България и всички имена трябва да са български!

Разбира се! Тук е България. Ще кръщаваме, каквото и както си искаме с български имена!

Като сме такива големи българи защо не вземете да измислите с какво да заместим думите поща, телефон, кибрит, баня, тоалетна и т.н.т.

БЕ мобилните оператори 30г след измислянето на GSM на шльокавица пишат те турските имена им са трън в гъза.

в пловдив много отдавна турските имена са сменени, но противно на очакванията никой не ползва българските имена, всички си бацат със турските, хем пловдив има повече националисти от средното за страната. ако кажете на бакшиша "карай към младежкия хълм" ще те погледне като извънземно, дори вероятно няма да знае какво е това.

Всички виждат какви са числата.А тук пускате да се упражняват да пишат с изплесен език и затруднения такива на които има харесват отменените имена.Защо?Кой Ви нарежда?

Но явно си неграмотен, пишеш с явни правописни грешки. Та на въпроса - нарежда ни съзнанието за великата глупост която, такива неграмотници, като теб, вършат в ущърб на България, която е на всички български граждани. А също и това , че с лека ръка погазвате заветите на Левски. Ама от де да знаете кой и какво е Левски. За вас сигурно е мразен футболен отбор, иначе не бихте посмели да му се опълчите, вие от дивана. Всъщност и "диван" е от персийски произход.

Ами както е тръгнало, дайте да връщаме имена още от време оно. Защо да е Стара Загора, като може да е Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, Ески Загра, Железник? Точно в този момент подобна смяна не ни е нужна. А и в много от случаите не става дума за връщането на стари имена, а за превод на турските названия на местности. И да, по-българка съм от много от тези, които сега ще започнат да ме плюят. Не че ми пука от тях.

Почнете първо децата си да кръщавате с български имена, после мислете за поляните и баирите. В детските градини пълно с Габриели, Робиновци, Стенлита, ама иначе "булгар булгар".

Излишна работа е това, след 30 години като се стопите, пак ще върнем старите

Ti zasto ne sismenish imeto?

тия имена можеха да се доблират а времето щеше да покаже кое ще остане но ние все искаме от раз да стават нещата и ето го и резултата ............разделяи и владеи

Турците да кажат къде е Константинопол/Цариград?

Много сте жалки, нещастни дребни душици. Като измислите български имена, какво следва? Когато отидете на запад се срамувате да кажете от къде сте, сами си сменяте имената с по-благозвучни.

Не ги измисляме, а си ги връщаме след измислените и насила наложени турски. Ти нали правиш разлика?

А турските имена кой ги измислил? Що не ги напсува тях? И ти турчин ли си? Защо подкрепяш тази теза?

Следва българско самочуствие

До сега десетилетия наред,българи, къде бяхте ?????. Мрете,зорлем,да си създавате проблеми..... В тези размирни времена,това ли е най-важното?????.Кога ,най-накрая,българинът ще стане умен,прагматичен,целеустремен, а не дребнав,заядлив и злобен........

Никога няма да стане, защото злобата го изяде благодарение на............

когато турския агресор се разкара от земята ни - ти българка ли си? Ако си българка, не пиши такива глупости!

Всичко останало от османската империя, трябва задължително стъпка по стъпка да бъде заличено. Те как са заличавали нашите храмове и са сменяли имена поголовно. Въобще това с "османското присъствие" е срам за всички българи, които се огънаха пред султаната: - бай Амед. Сега нека тези продажници да си берат срама, своя и в бъдеще техните наследници също да си носят срама.

Има история, навици,спомени и глобализация! Нека гредаме напред и щом толкова искаме- да слагаме рамки на бъдещи процеси имената на родени в Република България, на имена на нови улици ,квартали,местности, обекти! А какво ще кажете за рекламните надписи, които ни посрещат на летище София?

Какво за тях? Реклама ако е значи я има и в останалите държави и всички разбират, че е реклама. Уточни се!

Ходих до Батак преди месец-два и честно да ви кажа хич не ми пука за Възродителният процес. А нещата в България ще се именуват, както на нас българите ни хрумне. На когото не му харесва да се маха. Казах.

Това не е смяна, нито възродителен процес, а връщане на истинските имена, подменени по време на османското "присъствие". Когато сменяхме имена на комунистически идоли тогава трябваше да се сменят и остатъците от "присъствието". Закъсняхме, но по-добре късно, отколкото никога. Защото се води тиха война и мирно настъпление срещу християнството.

Гласувах с Не. Имам подозрения, че новите имена ще бъдат от рода на Форд, Буш и т.н. Ако използват автентични български имена съм ЗА, но се съмнявам...

С тия тактики пиши в Работническо дело

Като имаш съмнение прочети , тази информацив е публична и не пиши глупотевини .