Коментари - Одобрявате ли рестарта на АЕЦ "Белене"? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

НЕискаме Белене НЕ НЕ НЕ И НЕ. Никой не мисли радиоантивните отпадъци къде ще се съхраняват. Щом толкова искате сигурност на електричестите доставки - има евтина алтернатива - електроцентрали на газ. А в скоро бъдеще се ще появят и електроцентрали с ядрен синтез, които няма да замърсяват с радияция. АЕЦ Белене е скъп корупционен проект и за държавата България печалба от него няма да има. Ще се направи със заеми, чийто лихви ще са печалба за други му и ще се обгради с обръчи от фирми, които ще точат по веригата. А за нас - СКЪП ток.

Имаше Референдум хората казаха че искат Белене ,скрихте всичко и решихте че няма да го има ! Трябва за бъдещето на България , народа го казва , двама ,трима Политици не искат , но зад тях няма хора !

Popa

Май народа каза НЕ, ама нейсе, къса памет!

Мошеници

Белене нали е земетръсна зона ? Защо жертвате България за пари ?

Приятелю, явно не разбираш нищо от геология и земетресения! Защо се изказваш неподготвен? Чул-недочул - и вече специалист!!! Ако си толкова заинтересован, чети, а не пиши! А България я пожертваха и продължават да я жертват вече 29 години всякакви политически дилетанти, които са готови за пари да продадат и майка си и баща си! А ако искаме поне малко да имаме някакъв суверенитет (колкото и да е хипотетично подобно нещо!!!), необходима ни е не само АЕЦ!!! Беше ни необходим и ЮП, който прошляпихме под чужда диктовка и в разрез с националния ни интерес. Но с такъм "мат'рял" - толкова!

АЕЦ не гарантира независимост, а напроттив - от къде ще идва това гориво ? от Русия ?

Евро председателството свършва и ние по започваме да въртим задник.Армия нямаме,газопроводите ни заобиколиха,а АЕЦ Белене храни партиите през целия преход. Въпроса ще е нужна ли енергия,ако Борисов продължи да управлява? Категорично-НЕ.За 10 години с хората от третия ешелон на БКП и създадената от Първанов ГЕРБ на власт в НЕК са неграмотни злобари,които назначиха родата си и освен високи заплати ограбиха площадка Белене: хотелско оборудване,РМЦ и др. Единствено,ако се построи АЕЦ-Белене може да ни служи за щит но ще имали кого да защитава?

А ако "да" пари имате ли?

А ако не, пари имаме ли? Да схващаш разликата?

Имам неприятното чувство, прочитайки някои от коментарите тук, че България наистина е пълна с лумпени. За моя огромна жалост, тези лумпени тръпнат да си пратят децата на запад, но иначе обичат Путин. Ленин и другарите Бойко Борисов и Корнелия. Наистина е пълно със зомбирани кретени, които не разбират нищо от ядрена енергетика, но коментират надъхано "правилния път на България" по нанадолнището . . . без спирачки!

Едни и същи тролове са. Постват наред. Че и плюсове си слагат щедро. Мислят, че ни сме зомбита...

Прав си, то и оня тъпунгер спомена 80 %-като гледам резултата от гласуването-натам отива....

Принципно съм ЗА строеж на АЕЦ Белене. НО! 1) Изцяло държавна АЕЦ. 2) Никакви китайци, освен ако е само за финансиране. Руски реактори могат да се изграждат само от руснаци. Дори на американска фирма не може да има доверие, а за китайци дума да не става. Но докато Бойко-циркаджията е на върха, всичко ще е само приказки - или приватизация на проекта срещу някой милион за него.

Каква държавна централа на голия ти гъз...

не ми позволявате да гласувам? Защото гласувам с НЕ ? НЕ на разхищението на държавни пари, които червените заедно с т.н. "братя", а те са крадливи червени братя, ще откраднат!

Като гражданин на България мога да кажа следното. Докато на власт са бивши БКП-та (защото всички политици в момента са такива без значение от каква партия се водят днес) този проект е обречен. Дали ще се намери инвеститор които да даде голям рушвет на политиците и да се строй през пръсти и накрая ще ни сложат цена която като зелената енергия да съдира по 10 кожи от гражданите за да може инвеститора да си избие парите или ще е държавен проект и още 35 години ще стой на същото ниво и ще се ползва като извинение за изписване на рушвети от държавата към паразитиращите депутати и накрая пак гражданите ще трябва да плащаме - за нас е все минус. Затова е по добре просто да го заровим и да се приключва с това. А това за мощностите - ако продължаваме със същите политици на чело след 10-20 години няма да има потребители които да ползват ток което само по себе си премахва нуждата от нови мощности. И както и да го въртим всички казуси се въртят около въпроса защо нямаме приет закон, че на бивши членове на БКП да им е абсолютно забранено да кандидатстват за каквато и да е държавна работа или длъжност. Докато не сменим управата всички проекти са обречени на корупция, ниско качество и прекалено висока стойност за крайния ползвател ( данъкоплатеца).

На издънките на Костов, който расипа България, въобще не трябва да им се дава думата!

Издънки ли? Какви издънки, бе??? Тоя е за затвора!!! Отдавна!

При Костов имаше развитие на икономиката и скок на заплатите, нямаше обичайните за комунистите купонни системи и зърнени кризи. Малко е тъпо да говорите, сякаш не сте живели в България по това време!!!

единствен натика комунягите където им е мястото! Помниш ли какъв страх ги гонеше? Жалко, че не отвориха всички досиета и не въведоха рестрикции за заемане на държавен пост.

Да живее ВЕЦ-ааааа, тъпаци такива

Много незабелязано мина една друга новина, свързана непряко с Белене - оборването на "Оценката за въздействие върху околната среда", която беше направена след като се заговори за 7-ми блок в Козлодуй. Където му е мястото, разбира се. Тихомълком някой бута паничката с милиардите към Белене и региона - та въпроса ми е - кой депутат и другарчетата му ще "захлебят" здраво.

махнете от темата мартин димитров.нищо не разбира.мисля че с празнословието по аец белене гледа да си изкара години за пенсия и да се пенсионира.

Като са толкова големи приятели Русия и Сърбия, ЗАЩО СЪРБИЯ НЕ СТРОИ АЕЦ с руските реактори?

А защо според теб китайците искат да строят Белене ,случайно да си чувал ,че те правят огромни инвестиции в Сърбия ,Македония и Черна гора и за тези проекти ще е нужно електричество ,затова китайците не се притесняват за гаранциите за изкупуване на тока ,те ще има къде да го продават .

Сърбите не строят защото само проектирането и разрешителните ще се проточат 10 години ,докато Белене може да се започне утре.

Почти 62% "ДА" и то при години наред непрестанна АНТИ- пропаганда, обругаване неглижиране, иронизиране и т.н. само в тази посока:-((. О, ако зависеше само от тях - откога да са я и заровили, но народът си я защити и нямаше как, проведе се референдум, но дори само по това, че го определиха за през януари е достатъчно показателно - каквото зависи от тях, но да го провали:-((. Но хората, в студа и виелицата газеха снега и референдумът 2013 год. се оказа действителен. И 5 цели години - нищо, платихме си направените ни вече тръби, добре, че руснаците ни опростиха неустойката и лихвите по проваления договори и от тогава опити да ги пласиране някому:-((, но май Меркел, покрай търканията си с САЩ ни даде добро:-(( И Радев, като ЛЕДОРАЗБИВАЧ, отиде да се срещне с Путин, заложи целият си авторитет, че тез наш'те няма пак да се отметнат, да тушира доколкото е възможно неудобството от всичко, което бълваха и изливаха срещу него и Русия, но за Десислава Атанасова бил като подгряваща звезда. Възможно е и това да стигне до Путин, но той е умен и мисля отдавна ги е "претеглил", а да се опитваш да унижиш собствения си държавния глава, какво остава за други; особено след като той в момента ви дава и груб - каква благодарност или признателност да се очаква от такива, съскащи, дори когато правиш добро?? Змии, светкавично, непропускащи, съскайки, пръскайки отровата си първосигнално и с удоволствие:-((.

СТРАНАТА НИ СЕГА Е СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК И ПРОДАВАЧ НА СТОКИТЕ НА СТРАНИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ НАШИ СТОКИ И ДА МИСЛИМ ЗА НАШИЯ НАРОД,А НЕ САМО ДА ПРЕДЛАГАМЕ К.........ОТ ТУРИЗМА. ТОЗИ ОБРАТ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ САМО С РАЗВИТИЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА. ТЕЗИ,КОИТО СА ПРОТИВ СА ИЛИ ПРЕДАТЕЛИ ИЛИ НЕВЕЖИ

НЕ управляват,България върви в правилната посока. Амин.

Енергетиката е кръвоносната система на икономиката.

...Но не ядрената!

искам да кажа не ама не мога да го избера. Пидали.LONG LIVE BSP & Gerb.

Изказването на Георги Първанов, че намало губеща АЕЦ. Показва само невежеството му. Нека провери каква е "печалбата" на СССР/Украйна от АЕЦ "Чернобил" и на Япония от АЕЦ "Фукошима". Може би не знае, че загубите са огромни и още не могат да се изчислаят, защото с всеки ден нарастват.

не си май много в час. ФукУшима е работела 40 години. смяташ ли, че не се е изплати за това време барабар с трагедията в следствие на земетресението? ако така смяташ, то значи си адски неграмотен.

Фукушима е работила 40 г. и унищожи всичко направено за 60 години!

Лесно е - влез в Гугъл и виж дори само в Европа, колко АЕЦ има, вижда се и по държави. В момента нямам възможност, но ако те затруднява, по-късно да ти ги изброя ли?? Белким забележиш, че и по това сме на последно място, а с такива като теб, още малко и съвсем да изпаднем от списъка, в името на нерушимата дружба с Ердоган и Тръмп и за благото само на техните държави и народи ли??!!

"Kъм днeшнa дaтa ядpeнитe peaĸтopи в cвeтa ca 442 бpoя, ĸaтo тe ce нaмиpaт в oбщo 30 дъpжaви. Haй-гoлям бpoй oт тяx имa в CAЩ – oбщo 99. Eтo и ocтaнaлитe cтpaни, ĸoитo имaт нaй-мнoгo тaĸивa цeнтpaли; Франция -58, Япония 43, Русия 34 Китай - 28 Ю. Корея - 24 Индия - 21 Украйна - 16 и т.н. в Европа, Азия, Южна Америка и т.н."

Не би било лошо да поевтинее електроенергията, ама нема да стане. Евтината пак ще я изнасят, а на нас ще продават скъпата от фотоволтаиците дето построиха властимащите хахаха! то и сега от Козлодуй ни стига и да ни е евтина, ама като са поръчали този стар м о с к в и ч да го оползотворят. А колкото до радиацията - заобиколени сме с ядрени централи и да имаме и да нямаме все тая.

Хайде кажете де, ако го отворят ще има работни места, чиста енергия, евтина енергия за отопление и домакинството, за развиване на промишленоста и още безброй много плюсове. Това е инвистиция. Така ставаме енерго независими.

Турците, нали са прости и не слушат чужди съвети, ще си имат и атомни централи и газопроводи. Нас като ни командват чужди посолства няма да имаме нищо. И до кога ще у караме така?

От кога до кога ни командват чужди посолства от 1990 г. до сега или пък от 1944 г. до 1990/96 г.?

Амим не сме Швейцариа и банковяата й система, но по въпросът ти - ти и досега ли не си проумял две неща: 1 Какво означава " Съединението прави силата" и 2, Че в зависимост от компанията/приятелите, посоките и постиженията са различни!!?? Въпрос на избор - с едни се отива в затвора или до кофите за боклук, а с други по върховете и в космоса??

Май още от 1878 г.

Турците, нали са прости и не слушат чужди съвети, ще си имат и атомни централи и газопроводи. Нас като ни командват чужди посолства няма да имаме нищо. И до кога ще у караме така?

АЕЦ Белене е необходима на България,защото скоро реакторите на АЕЦ Козлудуй ще излязат от строя и тогава ще трябва да купуваме ток от Турция по цени наложени от тях.Освен това тогава бизнесмените,които държат веитата и американските централи ще ни поставят на колене и нищо чудно техни представители да са били на вчерашния протест срещу АЕЦ Белене.Не построим ли сега тази централа след някоя година нашите деца ще седят на тъмно или ще плащат турски ток.Дано хората,които пишат по темата да са в това отношение грамотни.

Турците, нали са прости и не слушат чужди съвети, ще си имат и атомни централи и газопроводи. Нас като ни командват чужди посолства няма да имаме нищо. И до кога ще у караме така?

Турците, нали са прости и не слушат чужди съвети, ще си имат и атомни централи и газопроводи. Нас като ни командват чужди посолства няма да имаме нищо. И до кога ще у караме така?

Преди да си чешаме езиците за рестарт, нека видим, кой ще е инвеститора и при удобни за държавата ли условия ще се построи подобна централа. От трийсет години правителствата си прехвърлят тази централа и никое не иска да си сложи таралеж в гащите с нея.

Всеки нормален истински българин, одобрява рестарта на АЕЦ Белене, а психодесните са един файтон продажници.

Атомните реактори за Белене са с безкрайно остаряла и опасна технология за производство на електричество. В целия свят се преминава към самостоятелно захранване на домовете-без енерго, без плащане на ток към преносна мрежа. Ако е ядрен реактор- актуални са безопасните малки реактори, които нямат нищо общо с допотопните рискови руски реактори.

поаднах сред руски безмозъчни близачи,децата няма да ви го простят предателството,запомнете!

върти го, сучи го, пак ще го построят руснаците, защото......затаете дъх...... реактора е руски! Това е все едно да имаш части за бмв и да има германци от бмв и китайци от Great Wall, е кой да го сглоби бмв-то? Само се питам защо загубихме толкова време..

Глупавите шейхове ще строят две атомни в Дубай

слънчасали са :D

Но не с руски реактори и технология от средата на миналия век !!!

в Япония само електромобили карат хората .Рядко се вижда друга кола.

Последно като беше в Япония това ли видя? Делът на новите продажби на plug-in в Япония е 1.1%, за сравнение само ти давам - в Норвегия, този процент е близо до 40% за 2017, спрямо 29,1% за 2016. Като решиш да пишеш нещо запознай се първо с детайлите и тогава драскай!

НЕ управляват,България върви в правилната посока. Амин.

НЕ управляват,България върви в правилната посока. Амин.

НЕ управляват,България върви в правилната посока. Амин.

Света си върви в друга посока, но ние българите отново сме в "безвремие". "Масата" ще се събуди след 10,20 или повече години и пак ще задава тъпия въпрос - "Кой ми *ра в гащите?Ми - кой ли?!?!?!...........

Сагата Белене е доказателство, че дори тиквите узряват един ден.

червени дебили, щом ви харесва рУсия- ЗАМИНАВАЙТЕ и не се връщайте!

Основен принцип на демокрацията: "малцинството се подчинява на мнозинството" Ако не ти изнася - заминавай. В малцинство си.

Само в мокрите си сънища сте мнозинство. Бътни си петолъчките на кремъл отзад.

А червените дебили не са ли в ГЕРБ?Нещо да кажеш за Лили-винетката,Б.Б.,Цецо-маратонката?Да изреждам ли още ДРУГАРЮЮЮЮ?

Не знам дали си червен, но със сигурност си дебил.

Тези, които отговарят с ДА, искат катастрофа като в Чернобил.

А тези които отговарят с НЕ, искат да ни върнат да се осветяваме със свещи.

Викаш ще стоим на тъмно, но на границата ни турците ще имат АЕЦ, която ни заплашва според теб. Те са и в силно сеизмична зона.

Мисля ,че е най-добре да го направят руснаците-нали цялото оборудване е руско.Колкото до средствата ние си ги имаме само ,че дремат и ги яде инфлацията в банките .Трябва да се създаде едно акционерно дружество с участието на държавата и акциите да се предоставят за закупуване от българския народ.Вместо да ги дават на измамници нека носят дивиденти на хората.Такива акции можеш да оставиш и на наследниците си.Защо да печелят от тази централа само чужденци?Така изпродадоха на безценица предприятията и полезните изкопаеми на страната ни а нас ни лъжат ,че нямало чужди инвеститори и чакаме и ние да се оправим.Банките ни пращят от натрупаните ни пари а ни карат да чакаме чужденци

Много разумно предложение.Същото може да се приложи и при прокопаване на тунела под Шипка/Беклимето.

Докато настоящите "демократи"/бивши партийци/ се нащуряха, в Румъния французите построиха АЕЦ, а Русия положи основите на АЕЦ в Турция!!?? Това е показател за безхаберието на "управляващите"!!! Южен поток през България НЕМОЖЕ, но Северен поток -2 за Германия -МОЖЕ????

И винаги ще сме си на опашката.

..... Ами значи така господа и другари, ...... шистов газ неможе (защото матушка Русия НЕ дава да добиваме), НО ядрена централа може-е-е-е .... И къде , ако смея да попитам, ще изхвърляте, т.е. заравяте ядрените отпадъци от нея ?!?!? ...... Радиоактивно хранилище имате ли разработено ?!?!? ..... Или това МАЙ не е 'важно' за "зелените другари" ..... Досега да бяха вдигнали вой, ако ги интерисуваше, нали ......

Проблема в Бългаия е контролът. Имаме политици, които се контролират от вън. Имаме институции, които се контролират от финансови кръгове. Имали контрол на застрояването? Има ли контрол на добива на дървесина? Кой ще контролира тоя добив? А що сеотнася до АЕЦ е това ще го контролират повярвай ми иначе ще се чуе и в Германия, и в Москва и в половин Европа. И като стана въпрос за контрол. Ти плати ли си ДДС, осигуровки и Данък Общ Доход. Поне, като тролите да има файда от вас.

Тролчо, от твойто охкане ме заболя oIo .... !

Що за въпрос? Вие нормални ли сте журналистите да го зададете? Все едно ме питате дали имам нужа от въздух за да живея? Разбира се, че ДА, ДА, ДА малоумници......

ДА ДА ДА ДА РАЗБИРА СЕ

ще строим няма да строим.........всичко е за отклоняване на вниманието,колко години ни занимават с глупости а къде остана настоящия ден с живата реалност за насъщия ........е нека ни управляват глупаците те умните отдавна избягаха хак ни е

Защо никой не бие тревога, че районът около Белене е сеизмичен? Много бързо забравихте трицифреното число жертви на свищовското земетресение от 1977 г.! Не искам и да мисля какво би било, ако тук имаше и АЕЦ...

Не говорете глупости! Какво разбирате под сеизмичен район? Няма място на земята, за което да може да се твърди на 100%, че не може да се случи земетресение. Въпросът е в сеизмичния риск. Направете елементарно усилие и се запознайте със сеизмичното райониране на България. Районът на Белене е един от най-слабо сеизмично опасните на територията на България - най-сеизмично опасен е районът на Югозападна България, след това на Софийският, Маришкият, Горнооряховският, Шабленският... Имайте предвид, че румънската ядрена централа Черна вода се намира много по-близо до пл. Вранча, с която беше свързано земетресението, разрушило двата блока в Свищов. Районът, в който ще се строи турската ядрена ценрала Аккую се намира много по-близо до Анадолската разломна зона, където са възникнали множество катастрофални земетресения. На фона на Румъния, Гърция и Турция България е направо остров на стабилността. Но нали си давате сметка, че една авария в АЕЦ на съседни държави би имала същите последици като такава на наша територия.

И дай заради това да си построим и ние една АЕЦ и да увеличим възможността за ядрена катастрофа.

Здравейте геофизик. И моя милост е геофизик (последния такъв на бившата мина/щолна "Габра"). .... Не е братче, до сеизмичността само ....... спомням си, че едно време, когато един високопоставен комунист ме притискаше, да цитирам: "напиши, казва, половин страничка, че няма сеизмична опасност за/ако се построи АЕЦ "Белене" ..... срещу 4000 лева (1989 г.) ...... - аз отказах, защото по всички световни стандарти, две атомни централи немогат да бъдат по-близко от 180 км една от друга, в доказана сеизмична зона ...... каквато е Стражишката сеизмична зона , в централна северна България ...... Батко Бойко, май иска сега това да се забрави , ЗАЩОТО ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЦЕНТРАЛАТА (от китайци, но по Руски образец), ще ПАПКАТ И СИНИ И ОРАНЖЕВИ И ЧЕРВЕНИ ..... Даму мисли народът, който ще плаща ......

Къде ще се складира отработеното ядрено гориво, с живот близка до безкрайността и кой ще плаща за това ?

Както до сега ще се връща в Русия.

А и ако твоята любима Русия вземе, че откаже един ден да ги приема ?

Ама вече не го карат в Русия!!!! От 5-6 години мисля. Нямаме хранилище, а това е нещо супер сташно и гадно. Имах работа до едно нмого малко ( немога да кацжа кое ) в което се съхраняват само отпадни продукти от медицински процедури и апарати - тоест милиарди пъти по-малко от някоя централа и като се разпищяха детекторите, така бързо избягах, че надминах Юсеи Болт на бързо бягане. Отказх пари, отказах всичко, само и само да не се доближавам до заровените и загробени материали. Мога да понеса много неща, дори режим на тока, но не и да съм близо до такова нещо.