Как ЕРП източват печалби към ”майките”

602 лв. на час, или 4818 лв. на ден, е тарифата, която плаща "ЧЕЗ електро" за "регулаторни услуги" на компанията-майка "ЧЕЗ България".

Обратно в новината

Коментари - Как ЕРП източват печалби към ”майките” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ИСКАМ САМО ДА ПРИПОМНЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЧЕ ПРИНЦИПАЛ НА ТОВА ЕРП Е ЧЕШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО! СИРЕЧ, ТО ПРИБИРА ПАРСАТА ЕЖЕДНЕВНО! ИНАЧЕ, КЗДЕ Е ТУК ''ПРИВАТИЪАЦИОННАТА'' СДЕЛКА НА НДСВ!

Aбе, тоя не беше ли новият Стамболов, a? Не ме разсмивайте. Това е момче от къра, с рунтави гърди, но празна тиква.

Ми що продадохте електроразпределение на частни, при това чужди фирми? Що? Нормално е да цуцат, нали си е тяхно.

В ОВЕРГАЗ е същото. Всички дейности на дъщерните дружества-28 на брой са аутсорсвани към фирми собственост на фамилията на боса. Естествено това се калкулира в цената на крайния потребител. Но за това ДКЕВР мълчи. Защо ли?

ББ се усети за ЕРП-тата. Той затова приветства и "проверката" на Оли Рен. И както видяхме, Оли Рен се отказа да ни проверява. Оставаме си в мочурливото статукво: ЕРП-тата ни дерат колкото могат, ние плащаме каквото можем и които можем, а дефицитът остава само вътрешен, защото нашите пари отиват вън - да попълват други евродефицити. Т.е. ББ каза на ЕК: don't worry, be happy.

Да ги гонат - каквото и де е ще го изтърпим. Както казват СРАМА е по-голям от болката!!!!!!!!!

КАТО НЕ ИМ ОТЪРВА ТУК НА ЕВН,ЧЕЗ и ЕОН ДА СИ ХОДЯТ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ!!! А ПРОДАЖНИТЕ ГЪЗОЛИЗЦИ ДЕТО РАЗПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА НА БЕЗЦЕНИЦА НА РАЗНИ МОШЕНИЦИ ТРЯБВА ДА ГИ ИЗПРАТЯТ ДА КОПАЯТ НА РЪКА ТУНЕЛ ПОД ШИПКА!!!

Аз пък чакам да видя кога прословутия ток ще започне да пада! До кога ще плащаме т.н. "загуби по трасето", т.е. тока на циганските махали, които по разчети мисля че бяха към 16-18%? Искам да видя от прословутия одит в дружествата методиката на ценообразуването и колко е истинския процент на печалбата за ЕРП-тата, естествено като се елиминират т.н. "външни услуги" с фирми "майки", "дъщери", "баби", колко посредници има по веригата докато достигне до крайния потребител и т.н. И да не ми се позовават на никакви "търговски тайни" и т.н., защото е меко казано смешно в условията на чужд държавен монопол върху цените на тока. Това обаче се съмнявам да стане и най-вероятно ще ни подхвърлят "трохи" от сорта на тези в тази статия.

Ми то по същата схема действат и чуждите банките у нас! А балъците-потребители си плащат... Ами като няма контрол, така ще е. ДКВР само слушка и папка...

По е важно защо това е допуснато и ще има ли осъдени, тикнати в затвора и върнали откраднатото????

Защо плокуратурата спи,не е ли време да се почват и газоразпределителните дружества?Например бандитите от черноморската технологична компания.

И летищата виж, бате Бойко, и летищата...

Елементарни закони трябва да се напишат. Те немците в Германия спазват законите защото има адекватни закони. Един цент не може да излезе от там без благословията на данъчните и ДКЕВР. Съдиите също тълкуват закона в смисъл и полза на държавата. ДКЕВР и НАП трябва да имат постоянни одитори в тези дружества и да ги пошляпват по портфейла при най малката грешка. В крайна сметка става въпрос за ПАРИ и бизнес. Щом дворът ни е разграден и няма падари какво очакваме...!?

Елементарни закони трябва да се напишат. Те немците в Германия спазват законите защото има адекватни закони. Съдиите също тълкуват закона в смисъл и полза на държавата. ДКЕВР и НАП трябва да имат постоянни одитори в тези дружества и да ги пошляпват по портфейла при най малката грешка. В крайна сметка става въпрос за пари и бизнес. Щом двора ни е разграден и няма падари какво очакваме...

Същата схема е и при телекомуникационните оператори, затова цените на услугите им са най-високите в Европа. Има картел между тях. Ощетява се държавата с намаляване на печалбата върху, която се внасят данъци и гражданите с високите цени. Грабеж отвсякъде.

Едно нещо не разбрах: защо след като са засечени тези злоупотреби се "налага" да се вдигне тока? В нормална държава би се "налагало" да плащат яки глоби, и да намалят цената за крайния потребител. В гореописаната далавера има: - злоупотреба с монополно положение -- няма конкуренция, и могат да надуват цената както си искат; - конфликт на интереси, при ползването на услуги от свързани фирми; - престъпно бездействие от страна на ДКЕВР за последните 2 години!

Алооо, двамцата на картинката, бихте ли ми обяснили с думи прости следното: след всичките тези бози, нарушения и престъпления, които са спретнали енергодружествата, от какъв зор им се позволява да ни вдигат цените изобщо - пък било то и с 2 %? Не ми се правете на Робин Худовци, ами си кажете в прав текст за какви пари искате да ги наведете. Пак стана комсомолската приказка:Хайде да отидем да работите, другари! Демек - вие ( от ЕРП-тата ) ще ни плащате едни пари, а ние ( "държавните мъже") ще ви позволим да ги острижете от овчето бг стадо! УУУУУУУУУУУУУ

Всичко, което става тук, е познат сценарии. Виж през последнвите десетилетия някои страни в Латинска Америка. Само че там населенията се въоръжиха, степаха се с жандармерията и изгониха ЕРП-тата.

Всичко, което става тук, е познат сценарии. Виж през последнвите десетилетия някои страни в Латинска Америка. Само че там населенията се въоръжиха, степаха се с жандармерията и изгониха ЕРП-тата.

КОИ ТО ТЕЗИ НОВОВЪВЕДЕНИЯ СА ПЛОД НА ТРУДА НА М-Р ТРАЙКОВ В ЕРП-ТАТА. И КАК ТОГАВА Е ИЗМИСЛЯЛ СХЕМИ КАК ДА СМЪКНЕ ОТ ГЪРБА НИ 9 КОЖИ, А СЕГА ЩЕ МИСЛИ ЗА БЛАГОТО НИ?!?!?!?!?! ТЕЗИ ЦИРКАДЖИИ ДА СИ ХОДЯТ!!!

ЕРП-тата ги подариха царя/крадлив дедо/ и станишката, не е луд който баницата а ............

Все повече се замислям за национализация на всички монополисти - специално свързани с доставката на ток и вода. Кой беше този титан на мисълта, който твърдеше, че частниците ще са по-добър стопанин. Това е вярно само там където има конкуренция, но не и монопол.

джамал, много си прав ..... защо ги търпим тогава....нека да спрем даим плащаме и сами ще си ходят...

Ами щом има нарушения по договора - няма договор, само че ББ няма да посмее, иначе от запад ще го шляпнат по ръчичките

Изходът е само един - бойкот, масово неплащане на сметките към ЧЕЗ...докато правителството ни не разбере, че трябва енергото да стане отново наша собственост.

Поздравления към Дир.бг ! За първи път да прочетем в прав текст, че маймунджулуците се спретват от съответните компании-майки в България ! Ето ни защо токът е с такава цена ... ето ни защо нов (и стар) автомобил, купен в България, е в пъти по-скъп спрямо покупката му вън от страната ... ето защо уред/апаратура , купен/a в България, е в пъти по-скъп спрямо покупката му вън от страната (и т.н.). Интересно : - дали изобщо някой ще се сети да одитира (ама наистина !) финансовия оборот на всякакви такива паразити !? (то не за друго, ами се твърди че външни производители вече са подали жалби зацелево увреждане на имиджа на търговските им марки/ реномето им и - за вредене на развитието на пазара им) А кои са зад тези компании-майки в България - знаем всички, нали !?

Това, което прави за сега правителството е да върши одити и да съобщава неща, които са очевидни за всеки. Схемата с вътрешните фирми-подизпълнителки, които държат парите вътре във фирмата-майка не е патент на само на тези инвеститори. Фирмата "Рога и копита" образува по-малки дъщерни фирмички вместо бившите вътрешни отдели (технически, сервизен, счетоводсво, IT, търговски, поддръжка, гараж и т.н.). И им плаща като на отделна фирма, за да вършат същата работа, а отчита тези плащания като разходи за инвестиции. И това е напълно законно. В случая с ЕРП-тата, можем да прибавим и разходите за подновяване на крадените кабели и ел. енергия. Така че, токът ще поскъпва, въпреки отида и обясненията на ББ. От 20 г. държавата иска да повярвам, че чуждият инвеститор ще дойде с многото си пари и ще ги хвърли в икономиката ни, ей така за наша радост. Без това да излезе през носа на населението. ГЕРБ продължават същата линия на държава-лош стопанин. Дори, държавната земя се канят да предложат евтинко на чужди инвеститори. Ама, тези инвеститори искат прилична пътна мрежа. Дадено! Строим им магистрали. Ама, малките улици са разбити, тъмни, мръсни, никъде няма указателни табели, глудници кучета и тумби цигани безпокоят гражданите, болници се закриват, училищата губят времето на децата, демографски срив ... Какво от това? Като един примерен лош стопанин, държавата не се интересува от това.

Като са си нарушили лицензиите - НЕУСТОЙКИ и АУТ !!!

Империалисти !

защо трябва да асе търси по-малко поскъпване, при условие, че са лъгали години наред? Защо онзи, с пиянската физиономия, наречен професор, който години пък от радиа и телевизии ежемесечно ни втълпяваше, как трябва да си платим не 25, а само 20 % увеличение цената на тока, не е видял тези неща. А още един път питам, защо няма намаление на цената при това положение на източване на парите ни към фирмата-майка, а пак говорят макар и за 2 % увеличение?

И аз да попитам.Защо след като EVN направи предложение за повишение цената на еленергията с 1-2%,а сега ДКЕВР намаля с 3% признатите им разходи, няма намаление на цената на еленергията за абонатите на EVN,а се прави уравновеловка за всички ЕРП-та.Така се стимулират лошо работещите ЧЕЗ и ЕОН да продължат да работят лошо и да им се покриват загубите от абонатите та ЕВН.До кога ще търпим тази уравновеловка?До кога ще има регулиран монопол за тази дейност осъществяван от милозливата ни държава?

Национализация тогава....

Мизерия, корупция, престъпност, глад, болести, нищета. Непрекъснато ще се увеличава дистанцията между цените на стоките и заплатите и покупателната способност на населението неспирно ще спада! Всичко това ще се извърши под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ.

Кажи ми,кажи,бедни народе,кой те в таз Робска люлка люлее.....

Абе някой спомня ли си къде беше директор единия от министрите на Борисов? Защо ли си е мълчал толкова години, като е знаел за тези "договори"? Ура за "честните" ни министри!!!

Като си казал А, кажи и Б! Този министър си има име и не е зле да го кажеш,защото много,включително и аз, не го знаят!

Трайков беше прокурист на EVN и ако забелязване за тях нищо лошо не се казва!

Това е с всички големи чужди компании у нас . И няма какво да се чудим на това.Чуждите банки всяка седмица качват пратки с пари за чужбина към банките майки на летище София. Идеализираният образ на чуждия инвеститор,който идва у нас и започва да раздава работни места и блага,е утопия за първокурсници в УНСС...

няма ли да доиде ред и на "вик"- дружествата и под изпълнителите им, ало политиците докога ще сте глухи и неми ?

След като всичко за което им плащаме е възложено на други фирми-за какво им плащаме,каква е ползата изобщо от тях.Пак схема за источване ....И това са германци-браво...нямам думи....

Това е прост народ слаба държава.На кого трябваше енергетиката,която в всяка страна е стратегическа.Представете си да произвеждаме ток,а други да вземат облагите.И това ако не е идиотщина здраве му кажи...

Българинът скоро ще спре да плаща сметките на политиците,циганите и на ЕРП-тата !!!

Бате Бойко, остави си полицаите да се занимават с апашите. Вземи си назначи една дузина счетоводители в МС да наредят работите в министерствата, за да няма пак "скрити" договори. Тия твоите "жълтоклюни" юпита тебе ще те изкарат в опозиция, а държавата ще продадат на безценица. Не повтаряй грешките на Костов. И не е лошо да вземеш да излезеш от тая столица и да се запознаеш с проблемите на селата и градчетата, защото там е престъпността, а не в София, баце! Тия с джиповете нита ще ги озаптиш, нито ще ги изгониш от ъндърграунда. Народът не е в София, баце!

След констатацията ,какво ще последва? Или ще си останем на вълна приказки?

Не точно. ББ им казва "Знам какво правите. Ето хванах ви. А сега да видим колко ще аутсорснете към "правилната" фирма, за да спре данданията и да си бачкате спокойно." Само стойте и гледайте...

Това за ЕРП-та може спокойно да се пренесе върху всяка приватизирана фирма, както и за всяка уж публична компания, която е дори на борсата и има някакви дребни акционери. Държавата е лош стопанин е доказано у нас - ето и последния пример с все още държавния Булгартабак, който всеки на власт ползва да поназначи роднини (да крайно честно и без никакво лобиране е назначен съпруга на председателката на НС в Булгартабак,а и като сравнят подадените молби за длъжността той е най-добрия избор:)) Проблемът са безбройните контролни органи, които абсолютно нищо не вършат в България. Пазар без държава, но държавен контрол за пазарно поведение на участниците. Някой да се сеща за един истински работещ контролен орган

Че за какво са ги пратили "майките" им тук ако не да прибират и носят "в къщи"! Нима положението не е същото в "Софийска вода" и безбройните банкови клонове?

Искам си парите - да се изчислят колко средства са "платени" неправомерно на фирмите, и тези средства да бъдат приспаднати от дължимите "такси" на гражданите. Щом не могат да бъдат осъдени, поне да бъдат принудени да върнат парите!

Предлагам никой да не си плати тока поне 3 мес. Да видим дали ще спрат тока на цяла България . После, като дойдат "външните фирми" за спирането на тока да ги посрещнем кой с каквото може!

КГБ го е казал. Вие си пишете и негодувате ама си седите удобно на столчетата пред компютрите... Този парад е защото просто се договарят новите проценти.

Защо чуждите фирми купиха нашето електро? Не е , за да получим нещо по-добро. Така , че няма защо да се чудим днес

Суперзаплати за служителите от НЕК, аутсорсинг и тлъсти печалби - това се крие зад скъпите тарифи на тока. Това става ясно от становище на ДКЕВР, подписано от нейния председател А.Семерджиев. То е изпратено още на 5 февруари до министър ТТ, тогавашния му заместник Мая Христова, изпълнителния директор на БЕХ по това време Галина Тошева и шефа на НЕК. В него се казва, че заради общата стагнация печалбите на енергийните фирми падат осезателно. Но независимо от това и противно на логиката, между 2007 и 2009 г. тогавашното ръководство на ДКЕВР не е допуснало намаляване на приходите на тези предприятия, а напротив - увеличавало ги е. При извършен допълнителен анализ на утвърдената възвръщаемост за периода 2007-2009 г. регулаторът е установил и че "делът на утвърдената печалба на НЕК ЕАД в общата система нараства от 16% през 2007 г. до 23% през 2009 г." Министър ТТ посочва, че направеният одит на НЕК е показал, че дружеството работи вече години наред, без да представи инвестиционна програма. Освен това НЕК е прехвърляла редовно пари от лицензионната към нелицензионната си дейност, сочат резултатите от проверката. ПП. Овен тлъсти заплати, в НЕК вземат и тлъсти социални надбавки. Само за сведение на народа, на който пробутват тезата, че само ЕРП са виновни за всичко - фонд СБКО на НЕК, АЕЦ и прочее държавни структури е 25%!

Налице едно добро ограбване на народа и държавата.

При това положение защо изобщо да има увеличение? По-логично е да има намаление на цената, така ще бъдат принудени да свият разходите, или ако искат да работят на загуба, все ми е тая.