Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец

Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинение на шофьора на автобуса на "Ентуртранс", който катастрофира вчера на магистрала "Тракия" - Светослав Димитров.

Обратно в новината

Коментари - Повдигнаха обвинение на шофьора на автобуса-убиец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ей за това- защото няма нищо общо, точно за това трябва да лежи в затвора и да му се отнеме книжката. Защото не е редно когато превозваш хора да нямаш нищо общо стова, което правиш. А повечето от тези "шофьори", докато карат се занимават с куп други неща, като телефони и разговори със спътниците си, а не да си гледат пътя и машината. А това е продиктувано от тяхната безотговорност и в същото време- огромно самочувствие за това, което вършат...

Господа, как успяха да установят непредпазливостта на шофьора, преди да са установили изправността на рейса? А дойде ли време за съд на прокурори - какво ще става при тази очевидна и твърде непредпазлива забързаност? А ако някой като тях поразпита набързо такива прокурори и с известно пристрастие?

абе какво се занимават с шофера, собствениците на фирмата превозвач и тази собственик на автобуса са за затвор. Как може фирма в несъстоятелност да има лиценз ?

Миналата година пътувах с автобус на Хеброс Бус който катастрофира също на магистрала Тракия.Шофьора заспа и загуби контрол и се удари в тир панеловоз.Карали ги да работат малко почивали малко заплащали фирмата нямала пари за качесвени ремонти ако шофьор спука гума или се спука стъкло плаща по една две заплати .50 лв глоба ако не носиш вратовръзка абе задръстена тоталитарна фирма.

Прокурорът Даскалов уточни, че тепърва ще се установява дали гредата на автобуса се е счупила преди катастрофата и тя е причината за трагедията. 5 вещи лица ще изготвят обемната автотехническа експертиза. 5 версии за причините: 1. Шофьорът е заспал зад волана или е бил под въздействието на някакви вещества. 2. Техническа неизправност - счупената греда, за която споменава министър Московски 3. Умишлена повреда, например срязаната гума. Тепърва ще се изяснява дали е направен умишлено, или е причинен от твърд предмет на пътя, съобщиха разследващи. 4. Висока скорост. 5. Неравност на пътя.

Защо се разбързаха с обвинението на шофьора, преди да е готова техническата експертиза? Седмица преди катастрофата, шофьорите са се оплакали от неизправност, но автомонтьорът не е установил такава. А той, добре ли е видял?

на баба ти хвърчилото числото не СЪВПАДАЛО Нека подкрепим човека и автобусната мафия с старите автобуси вън

Преди седмица шофьорите на автобуса са сигнализирали за неизправност. Автомонтьорът, Кадир Асисой дошъл от Турция и проверил, не видял никакъв проблем. Аз това разбрах от интервюто, защото говорът му е труден. Може и да не съм разбрал всичко. Вижте записа в vbox - "Жестока катастрофа: Автобус се запали на Ам Тракия, осем души загинаха".

това което ме изуми бяха кадрите на автобуса ,които го влачат по магистралата и се търкаля на задните си колела.....при услевие че има спукана гума и счупена греда и трябва да се установи кои е виновен за трагедията и вероятно ще влезе някои в затвора-се позволява да се деиства така с основната улика

Единствената "вина" на шофьора е, че се е наел да работи за тази полузаконна фирма и да кара на късмет. Единственото недоказуемо обвинение е, че е заспал. Докато той излежава присъдата, фирмаджийте ще продължават своите игри, подкупи и престъпления. А правосъдието и министрите работят за благото на по-големия "брат", в случая - Турция.

Автобусите са остарели.Внесени са и уж са рециклирани.А всъщност само ги боядисат,сложат им нови перденца и тапицерия и ние се радваме,че се возим в "нови" автобуси..Случилото се не е по вина на шофьора,а поради техническа неизправност.Когато има посукана греда,автобуса върви на една страна,а задната гума се износва неправилно, поради тази причина.В последствие се е спукала и заедно с гредата се е стигнало до този фатален ницидент..Вината трябва да се търси в механика,който е пуснал шофьора с неизправен автобус,в монтьора,който не е отстранил тази неизправност...И най-вече управителя на тази фирма..Той носи цялата отговорност,Като няма компетентни кадри и база,за да поддържа автобусите,да си понесе отговорноста,а не да си измива ръцете със шофьора !!!

От 25 години карам какво ли не, от тях 6 години бях и автомобилен съсзтезател, имам всички категории - правил съм стотици тестове на автобуси и тежки машини и съм сертифициран автоексперт /включително и като вещо лице към съда!/ тук прочетох толкова много глупост, че чак ми е чудно хората дето пишат хващали ли са някога волана? 1. Скоростта от 100 км/ч е допустима за магистрален път и не е решаваща за този инцидент, ако беше карал със 70 или 80 примерно последствията щяха да са подобни - това е тежка машина и много трудно се овладява, да не ви е Деу Тико! 2. какво е станало според мен - човека не е заспал, карал си е по магистралата, когато поради някаква причина - дупка или износване се е счупила задната стабилизираща греда, при счупването гредата е спукала и гумата. Авотбуса става напълно неуправляем, не слуша волана, човека се опитва да го овладее, но при тези повреди това е практически невъможно, дори за опитен водач. Автобуса се преобръща.

само да те допълня, че може и първо гумата да е гръмнала и от причинената рязка вибрация да се чупи стабилизатора ... а гръмване на гуми не веднъж е гледано и наблюдавано, дори и при стоящи на място тежки машини

От такива големи, дори огромни експерти като теб делата се точат години наред, няма осъдени, няма вина, всичко се приписва на "международното положение, световния империализъм, вселенската конспирация и лунното затъмнение..."! Точно заради такива! Аз пък съм сигурна, че шофьорите на автобуси носят отговорност за случките с техните автобуси и пътниците в тях, както и собствениците на фирми за превози, и че това е така навсякъде по света, освен у нас и в Албания - и там пият една студена вода, заравят умрелите, и шофьорът си заминава по живо по здраво, защото "всичко може да се е случило" и не е хубаво да се обвинява човека, а и собственика му е роднина и министър на нещо по съвместителство... Затова ние сме най-бедната страна в ЕС, а те - една от най-бедните в света! За което все няма виновни! Всичките са много готини хорица... ама някои поумрели малко, но кой ти гледа!

цитирaм те, "Ами аз не съм специалист по гуми, не съм и професионален шофьор" замълчи досадо или си пий хаповете, или плати на някой да те изклати, че си ужасно непоносима, уж не била специалист, нито професионален шофьор ама тръгнала човека дето е професионалист, да поправя ненормалницата!!!!!!!ти си мазохист, всички те хулят, тя пак се вре...

Ти си имаш явно някакво отклонение, ама се чудя как досега не те баннаха по IP да не бълваш помия по цял ден?!

Не, ти си най-големият експерт, Аврора. Компетентен, по-компетентен Аврора. Що не се регистрираш в бюрото по труда, вместо да оспорваш всеки коментар на хора, които знаят повече от тебе?!

Няма да отговарям на комплексарка, която разбира от автотехнически въпроси колкото кокошка от ядрена физика!

От доста време чета тук разни коментари на "Аврора" - гледам на всяка тема дала мнение, иде реч от всичко разбира явно. Та по въпроса: 1. Колегата дал първото мнение, само по написаното се разбира, че е явно компетентен човек, със знания в облстта на автомобилите. 2. По мое мнение абсолютни тъпотии и показване на мускули е това да образуваме дела на шофьора - нито е механик, нито убиец, човека и той е бил в автобуса и последно най- вероятно живота му вече се е сринал предвид случилото се. 3. За да се види ефективно правосъдие редно е управители и собственици на такива фирми да бъдат съдени и все пак осъждани, другото са подигравки с хората в държавата. А по коментара на Аврора - предвид на това какви тъпотии бълваш редовно, както и в случая, наложително е предвид на явно ограничения ти интелект да се отдадеш на друго занимание, например редене на пъзели за деца от 1 до 3 години, а не писане по каквито и да било форуми.

защото е изключителна рядкост да се търкаля така автобус след загуба на контрол над мпс-то и явно другата-по-невероятна причина да е заспал или отклонил вниманието щофьора не е причината и не е непредпазливост след като шофьорите са искали проверка,а турският монтьор казал,че всичко е наред- кога ще вземат предвид това в прокуратурата ?

Ало Специалиста, тез греди да не са ти на село тавана чурукливия, че изведнъж тряс и рейса обърнат- ти тези работи май само на книжка киги чел. А сега сериозно:водачът трябва така да управлява машината, че да не я изпуска никога от контрол, останалото е ала- бала.

Някой ще каже ли шофьорът нарушил ли е Правилоникът за движение или не е? Какво показва тахошайбата? Ако има техническа повреда и това е причината за катастрофата, кой е виновен? Шофьорът ли? Или лунното затъмнение?

шофьорът не е карал с превишена скорост,разрешената скорост за автобус на магистрала е 100км

Ами много ясно че шофьорът е виновен че кой друг,ама сега идва гооолемия вапрост ЗАЩО той повечето това питат но не и аз. В БГ е така,Г-н управител аз като шофьор на този автобус ви казвам че не е много годен за пътуване. Абе ти ли ще ми кажеш какво е годно или не,май искаш да останеш без работа,еми добре аз като турците алах каза да тръгвам пак дали ще стигнеме ?. Еми това драги ми писачи е мойта гледна точка.

А на онзи от Симеоновград не му повдигнаха обвинение, нали ???

Да, и за онези деца нямаше траур.....

Как ще повдигнат, като сле днего няма какво да продават и да преразпределят, а сега след автобуса се точат сметките за превземане на маршрутни линии, унищожаване на конкуренции и нови кошници и пари... корупция и пак пари ...

как така турски граждани подписват подписват документи на български език като собственици на фирма ? .........................................................

пак ще осъдят който не трябва,хванаха се за шофьора като удавник за сламка...Всички невинни в затвора-това е логото на прокурори и съдии,голям срам бе хора...

То и като влак излезе от релсите или самолет падне - що не вземат да съдят пилота или машиниста. Че и Гагарин да бяха осъдили дето падна с изтребителя! Големи малоумници има в правната ни система.

Че те Гагарин си го осъдиха ... даже цяла Русия осъдиха родните плиткоумници!!!

къде ми е съобщението

А чия е фирмата ? Затова транспорта трябва да е ДЪРЖАВЕН сектор, или на големи компании както е в други страни.Не може някой си със съмнителен лиценз да вози хора в скрап ламарини.

Щом си се наел да работиш като професионален шофьор е редно да си понесеш и отговорността. Всичко, което се случва на пътя е част от работата на шофьора. 100 километра в час не е скорост за машина от 6 тона с тридесет човека в нея. Ако си беше карал нормално, със 70 напр. щеше всичко да е наред т.е. само материални щети. И чисто нов да беше автобуса, като го цапнеш със сто в колоната на моста, резултата ще е абсолютно същия. Пълна безотговорност и самонадеяност от страна на шофьора!

и що Боку да строи тогаз магистрали аз викам да карат с по 50 км по старите пътищ аи веднага д ани вземат в шенгеня))))

Първо машината е 15 тона а не 6.Второ 100 км. е разрешената скорост за автобус на автомагистрала.Трето автобусите са снабдени с допълнителна спирачка,дали моторна спирачка,телма,ретардер или интардер зависи от модела,бъди сигурен, че при рязко спиране ако си зад автобуса с лек автомобил среден клас няма да можеш да спреш и ще се удариш.А относно отговорноста,да всеки трябва да си я носи както трябва да носят отговорност и водачите на леки автомобили които поради некадърността и неграмотността си създават опасности всеки ден.А и друго 70 км. не безопасна скорост,на магистрала рискуваш някои да те натресе отзад защото ограничението е 130КМ. и грамотните водачи карат на ограничението.

Стефчо, като как да кара със 70 км на магистралата? Освен това 100 км на прав път без насрещно движение не са тооолкоз много. А що се отнася до шофьора, вчера му направиха всякакви проверки: алкохол, време за почивка, скорост и какво ли още не.... и не разбирам защо го задържат като няма за какво. Да приберат собствениците, да затворят фирмата, да запечатат всичките им автобуси, да направят пълно разследване и да ги осъдят. Това момче няма нищо общо.

колега,не виждаш ли че постепенно си сваляме гащите на турците,политика,избори,кокала е сладьк чат ли си,..те да са добре..

Ами турчина собственик с 10-те лева капитал?

разликата е в това,че собственика на автобуса е турски гражданин а трябва да осъдят тия от ДАИ,защото по магистралите проверяват само тираджии и коли с чужда регистрация защото им казват, че ако им напишат акт трябва цял ден да се занимават пък те нямат време и повечето незнаят български и претпочитат на ръка да дадат около 500-600 евро,защото иначе за недоспал шофьор глобата е 1600 евро и двете страни са доволни

Колко удобно! Шофьорът е виновен! Всички останали невинни. Защо не изчакат поне техническата експертиза? Ако не е бил в състояние да овладее автобуса, каква му е вината? Няма ли в България "невинен до доказване на противното"?

Лесно е да се каже шофьорът е виновен и край! Да, ама не винаги това е така! Скоростта нормална, проба за алкохол - отрицателна; ако е както го описват и е пукната гума и при тази скорост... Не знам, но повечето трябва да си дадат сметка за обстоятелствата около инцидента и причините, защото повечето са и пътници, и шофьори и това може да се обърне и срещу тях!

Именно заради безопасността на всички пътуващи трябва да се направи задълбочен анализ на причините за катастрофата, на състоянието на автобусния парк, на правилата за проверки на техническата изправност, на цялата дейност на ДАИ и МТ. А не да се уволнят двама шефа и да се хвърли в затвора шофьора! Така нищо не правим за безопастността си и тази на своите деца!

Много си прав,проблема е в безотговорността на собствениците и ръководители на автобусни фирми както и на контролиращите органи.Не е само да говорим за нови автобуси и как ако всички автобуси са нови всичко ще шест.Понятието би трябвало да бъде "изправен" и "подържан" автобус.Три годишен автобус попада в графата "нов",но затова време е навъртял над 1 200 000км. обикновено без почти никаква подръжка,евентуално ако нещо се счупи се сменява с подобна част от някой по-стар модел с извесно "напасване" ,защото обикновено не съвпадат но са ПО-ЕВТИНИ

Българските власти в момента се проявяват в най-гротескната и уродлива светлина от условната присъда на Максим Стависки насам! За да не развалим, виждаш ли, "добросъседските" отношения и да попречим на ония измекяри да правят мошенническия си бизнес тук, защото са много големи инвеститори, с 3млн лева дългове(!), ще повдигнем обвинение на шофьорчето, който така или иначе е утрепан за цял живот от инцидента. Въпреки че няма доказателства, прокуратурата се нахвърля като лешояд на мърша, без оглед на експертизи, свидетели, т.н.! Къде е презумпцията за невинност? Къде е правовата държава? Или правото съществува само за да удовлетворява първосигналната реакция на тълпата и да вдига рейтинга предизборно, без оглед на личната трагедия на тия хора и техните семейства?!?

"Шофьорчето", както галено го наричаш, е момченце само на 43 годинки, нищо, че има реакции като 80-годишен старец - никакви! А с "презумпцията за невинност" и "правовата държава" от 22 години няма осъден престъпник, шофьорът и собственикът на оная фирма, дето уби 18 души преди три години, още обжалват и се размотават по съдилищата, сега са отложени за края на септември, и кой знае дали някога ще влязат в затвора?! А Стависки е единственият, който е осъден без да се "разболява" той или адвокатите му - веднага след катастрофата, и е изплатил всички присъдени суми на всички пострадали, както и даваше допълнително пари за лечението на Мануела, за разлика от баща й, който ги проиграваше на комар! Мислете малко, преди да плюете напосоки, ако имате с какво!

Не го наричам момченце. Ти къде прочете какви реакции е имал? Точно заради стремежа да се вкара някой в затвора на всяка цена, без оглед на вина и обстоятелства, и някакви незначителни подробности като право и справедлив процес, сме на първо място по осъдителни присъди за страната в международния съд по правата на човека в Страсбург. Ама кво ти пука, вацното е министър-физкултурник да размахва пръст по телевизора и да се подмокрят всички, които с умиление си спомнят "твърдата ръка" на закона от времето на социализЪма. Нищо че и тази ръка беше доста мека за по-равните от равните.....

Стега писала! Скъса се да плещиш глупости! Нама мира от теб и твоите идиотски писания.Във всеки бг.сайт се мъдри твоето име и идиотските ти размисли.Казвала съм ти нееднократно - пии си хапчетата и не пиши денонощно глупости

Много ми е любопитно откъде аврора е толкова запозната с реакциите на "шофьорчето"? Ами ако е реагирал но му е било невъзмойно да го овладее? Ако се докаже че има откъсната греда от която да е станал инцидента? Бъдете сигурни,че няма човек по тая земя който да овладее дори лека кола с откъсната част от задния мост. Машината става неуправляема.Жалко за хората каквато и да е причината те няма да се върнат както е сигурно че водачът ще понесе вината.

п.тко и от шофиране на автобуси ли разбираш ма!!! ти си уникална просто, не е комплимент. айде да пукнеш гума на магистрала или да ти се счупи гредата, да ти видя тогава рефлексите какви са. малоумница, а пияната свиня стависки си е за затвора, колкото и да се мъчиш да го изкарваш едва ли не светия.

Тоя тип сигурно е спал, когато е станало произшествието. Не мога да си обясня как професионален шофьор с опит може да не овладее колата, която има двойни гуми отзад и е била спукана само вътрешната, тази до нея е здрава /вижда се на снимките/ и може да издържи поне спиране на колата след трясъка, който той бил чул - така казва?! С каква скорост е карал изобщо?! Той трябва да бъде осъден, а също така и собствениците на тези две фалшиви фирми - както чичото с неговите "процедури по фалит", така и студента-собственик с 10 лв капитал - лъжи и измами! Да не се допусне да избягат в Турция, както и доганоглу да ги спасява за кой ли път!!! Толкова хора затриха от алчност!

Лесно става изпусканетона управлението. При гръмване на такава гума имаш такава ударна вълна (ащото налягането е поне 7 атмосфери), че и съседната се измества и дава много рязко отклонение на посоката ... при скорост от 100км е съвсем нормално да го изпусне... друг е въпроса с какви гуми карат... разликата между евтина и скъпа гума е точно в платовата архитектура и една гума като Бриджстон няма да гръмне като една китайска Ling Long примерно (сега карат предимно с такива китайки, които изглеждат нови, но са осакатени още при производството им)

Ами аз не съм специалист по гуми, не съм и професионален шофьор, ама той нали Е?! Защо кара с такава скорост, като знае, че гумите му са боклук, макар и нови, защо поема такива рискове с мисълта "точно на мене няма да ми се случи"?! Нали за това говоря - за отговорността - на собствениците, на ДАИ, на съда, който им отменил всички актове и те си продължили както им е най-лесно, и за тоя шофьор, който с 33 души в колата се носи така, като че ли е в неговата лична и си прави каквото му хрумне ... Нали точно тия трябва да имат съзнанието, че отговарят за пътниците и точно и само това им е професията?! А като нямат такова съзнание, сега да плащат до последен лев, и да заминават в затвора до живот!

Все шофьора обвинявате. Не винаги този, който е зад волана причинява катастрофата, разсъждавате лекомислено.

А кога ще повдигнат обвинение на собственика на фирмата, вкарал 23-годишини ковчези да вози хората? Или той ще даде нещо, за да се измъкне сух от водата. Да се дави само шофьора.

голямо напъване пада сред властите да си измият ръцете с някой, а човека въобще не се знае дали е виновен, ама с неговото влизане в затвора мърлящината на властите няма да се измие...

Интересно че на мамчето от Симеоновград още не са повдигнали обвинение, чакат експертиза от психиатри от тех.експерти, от десет кладенеца вода. А той и беше пиян като кирка и убил почти същата бройка хора. Има ли разлика в правосъдна система по реиони - така ли да разбирам? Нещо като в САЩ - всеки щат със своя закон

Точно това и аз си мислех!

точно!

Не е съвсем така. Просто в тази история с автобусната фирма играят големи интереси на силни политици - покровители на фирмата, и става дума за маршрути, за борбата за пътници и печалби - защото те не влагат нищо в поддържането на колите си и имат огромни печалби, макар да реват обратното. Обаче лъжат. Правят минимални разходи за поддръжка, ползват евтини части и втора ръка, експлоатират шофьорите, не плащат редовно заплати ... А от онзи нещастник какво да вземат - цялата му рода няма имоти и пари и за едно обезщетение, и да го съдят, и да не го съдят - все тая, нито ще се върнат загиналите деца, нито ще се изкарат пари или политически дивиденти! Жестоко е, но това е - интересът клати феса, за голямо съжаление.