Общо пет са компаниите, с които страната ни ще води преговори за АЕЦ "Белене"

"Фраматом" и "Дженерал Електрик" са включени в този списък, тъй като те са заявили желание за участие в проекта, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А за АЕЦ Беляне браво на правителството. Който иска да строи да строи със свои пари не с нашите дето се откраднаха от шумкарите от НЕК 4 милиарда и нямаше нищо освен гьол. Да не питате що ви се вдигат цените на тока....

Защо му трябваше на Бойко да спира тоьи "гьол", а сега да се чиди как да го довърши. Както и с Южен поток с 60млрд. транзит, а сега се моли за некакви си 15млрд. Ех как ги прогнозира този Бойко.

Да се чуду човек. Толкова американофили реват срещу БелеНЕ, а Дженеръл Илектрик искат да строят, че и да финансират проекта. Американофилите да ме осветлят, дали Дженеръл Илектрик е руска фирма. Или може би китайска?

Ще спечелят руснаците, може и като подизпълнители. ББ може да се прави на десен, когато му отърва, но това е БКП, ако някой тъпак не е разбрал.

Това ще е поредната излагация за страната ни! Ще стане като "конкурса" за изстребители! Ще си играят на конкурс и накрая, като се окаже, че руската компания ще спечели, защото икономически е най-изгодно, ще обявят, че решението ще е "политическо" и ще обявят американската компания с цена няколко пъти по висока от другите предложения! Този филм сме го гледали и не само е много тъп, но ще ни излезе през носа! Ако на времето мадридския комарджия и куневица не бяха закрили 4 -те ядренни реактора на АЕЦ Козлодуй, сега нямаше да сме най-бедната страна в Европа (и не само). После руснаците ни направиха оферта за 4,8 милиарда долара за построяването на АЕЦ Беляне с два реактора, но новия голям брат не позволи и АЕЦ Беляне се оказа "един голям гьол". Сега отново се играят същите игрички. Нещо повече, нашите продажници ще разрешат де се експериментира с американско ядренно гориво в АЕЦ Козлодуй, което може да се окаже смъртоносно за загиващата ни Родина! Затова се строи и площадка за съхраняване на ядренни отпадъци, защото руснаците си прибират отработеното гориво, но чуждо няма да приемат! Така, че ще се превърнем не само в място за горене на европейски боклук, но и място за съхранение на ядренни отпадъци-наши и еврпейски!

..... некадърни, тъпи, грозни и послушни.... слугинаж .... не чакай от пет фирми добър и икономичен проект.... жалки и наивни

Американския проект за Белене е много добър за България!

Ако АЕЦ ще е американски, казвам твърдо НЕ! Не ни трябва нова американска "Марица"! Този път ядрена! Казвам: Вън на американските окупатори от страната!

Ще викнем султан Ердоган да ни освободи от американското иго!

Добре де, щом американска е Марицата, защо едната шефка беше рускиня в американската Марица!?

Ясно е, че АЕЦ Белене е икономически неизгодна, екологично и сеизмично опасна. Не трябва да се строи. По-добре е единият руски реактор да се монтира в АЕЦ Козлодуй.

_stankow

А вторият ? В Дунава ? Как пък не !

Освен руската, другите са блуждаещи аматьори...

Нищо свястно не може да излезе от тоя гювеч.

_stankow

Всички го знаят. Затова го забъркват. Да тупкат топката.

Ако проекта не е 100% финансиран от България вместо 6-7 ст. на киловат централата ще го произвежда по 20ст. А ЕРП - тата ще ни го продават по 50-60ст. Инвеститорите ще дойдат да дерат кожи те не са благотворителни дружества.

Ето сега комунягите плюят американския проект за Белене

американски ко?

Иване да те клати който те хване ха.ха.ха

И АЗ

Обиждате се да ви сравняват с ПИК, но триете по-злобно и от тях.

Аз си мисля,че ,,Росатом” ще спечели проекта.Даже може така да извъртят нещата,че да им плащаме неустойка ако не ги ,,изберем”! Руските олигарси няма даоставят на други да им дои кравичката чието ,,млекце” е доста сладичко. Безвъзмездно десетки мириарди от монопол на електричество и манипулации с цени,газ,бензин,нафта,преработка на петрол,липса на какъвто и да е контрол.Пък и смее ли някой освен американзите да им се бърка в работата.

Всички ще участват в проекта

Росатом прави реактори и това иска да продаде. Системи за управление не са им силата и по-добре да разделят отгоевеорността.

Реактора вече е български както и проекта

Белене ще осигурява електричество на Балканите следващите 90 години

Да, бе. За 90 години колко неща ще станат... То даже сега ВЕИ са вече по-евтини от атомните централи (които поскъпват, за разлика отр ВЕИ), а след 30 години, не след 90, кой знае какво може да се случи. Според мен една комбинация от вятър/слънце + газ е оптималното решение - малки, гъвкави изаради газовата част - предвидими (каквито сега не са ВЕИ). А тези блокове по 1000 мегавата стават само за базова мощност и ако не спрем Козлодуй има шанс да няма къде да пласираме енергията, ако ни трябва по-малко.

ядрената енергетика е най сигурната и в Бъдеще ще се използва на ооло 40%

Козлодуй е с удължен живот да 2050 плюс още 30 стават 2080г

Относно втората забележка към моя пост - именно, там е проблемът. Козлодуй няма да спира скоро, а 4 блока по 1000 мегавата са ни много. Можем да поемем само 2. И се пита къде ще пласираме тока на останалите 2? Който ще е и скъп на всичко отгоре? Май по-вероятно е да си ги ручаме ние, а евтиният от Козлодуй да изнасяме.

Не съм специалист, но скоро казаха, че ТЕЦ-овете правят около 60% от енергията ни. По груби сметки само за да ги махнем ще ни трябват повече от 2ГВ. Започват да навлизат електромобили и ше трябва ток. Друг е въпросът че до 10 години може да е напреднал синтеза, но пък аец-а ще се е избил до тогава.

Ти мислиш, че ще е построена до 90 години?!? :-)

Няма комунисти.....сър!

Комай не четеш изреченията до края. Пропускаш "казала как'Нушка".

Че още има комунисти тука.Нали затова сме на това дередже и ако ГЕРБ успее да постигне нещо въпреки комунистите и източните им господари веднага започна вой и оплюване

Големият държавник Бойко Борисов така структурира проекта, че от него всички печелят. И руснаци, и китайци, и американци, и европейци и най-вече България и българите.

В това има истина. И политически, и технически подобно разхвърляне е много удачно - руски реактор + западен контрол и западни турбини е супер решение. Има само една въпросителна - ще се върже ли цената. Щото ако се окаже, че накрая цената ще е неприемлива, ще го духа българският потребител, защото НИКОЙ НЯМА ДА ФИНАНСИРА всичко това без държавни гаранции за изкупуване.

След 10г няма да има въглища и нафта - тока ще е с акциз и цената и без Белене ще е около 40ст.Ползата от стабилна базова мощност от 5000Мвата свързани в енергийната система на ЕС ще е много актуална

Са... Принципно подкрепям проекта, обаче... Ако ще се строи и/или експлоатира по времето на ГЕРБ, и господ да слезе да го построи, банкянският кретенизъм ще изобрети начин да гръмне централата, даже без да се напиня, така че по-добре без Белене...

На бас, че американската Дженерал Електрик ще участва в проекта. Все пак трябва да се отчетем на бирника.

Американската Дженерал Електрик ще достави европейски турбини Алстом. Алстом е собственост на Дженерал Електрик.

С АЕЦ Белене България се превръща в мощен енергиен хъб на Балканите. Това и бай Тошо не можа да направи. Комунягите пикаят газ като чуят че ГЕРБ превръща България в мощен икономическитигър на Балканите

Че си прост да Ама чак толкова

,Пет са компаниите с които водим преговори,но ще изберем тази която има опит с руски ядрени реактори,.Защо заблуждавате обществото когато всичко е предрешено?

Това театро го изгледахме, изстрадахе и анатемосахме вече с F 16. И не беше театро, дори цирк не беше, беше хорър. БАСТА !!

.Защо заблуждавате обществото когато всичко е предрешено?

.Защо заблуждавате обществото когато всичко е предрешено?

От сега е ясно - ще го подарите на Росатом, нали?

Зная кой няма да спечели, ама знам и кой ще спечели !! Нуше, и ти го знаеш, бъзикаш ли ни ?

Това е вреден за страната проект, никой не казва за колко години ще бъде изплатена инвестицията и дали в крайна сметка това е рентабилно и икиномически обсоновано, предвид текущата демографска тенденция е твърде вероятно никога да не се избие. Оставяме на страна вече вкараните пари и дискусията относно местоположението на площадката и качеството на изпълнение на вече построените съоръжения.... Пари в джобовете на избрани и още повече пари на Изток от тук.

По рентабилна не може и да бъде. Ако я бяхме построили за 6 милиарда каквато бе първата оферта на руснаците сега щеше да работи и да дава енергия без пари.

Първият блок на тази централа със сигурност ще заработи след 2030г. А вторият Бог знае кога . Не ми е интересна.

АЕЦ "Белене" нали беше ГЬОЛ. Що таков интерес към него?

Защото вече не се навъртат крадливи комунисти около него. Има ги, но са малко.

Тези комунисти крадци от ГЕРБ ли имаш в предвид

Изборът е предрешен. За това беше посещението на Борисов в САЩ, затова пратиха американски "специалисти" няколко дни по-късно. GE ще бъде избрана - не случайно с текста е сложена срамежливо на последното място. Така централата ще се превърне в най-скъпата за всички времена и ще бъде първата в световната история, която през цялото време ще работи на загуба.

Когато си строите къща ви пожелавам 5 компании от бизнеса с вторични суровини да се надпреварват да ви я строят!

може да твърдят ,че АЕЦ Белене е опасна ,защото е в рискова сеизмична зона.Какво от това ? Конструкцията на централата е изчислена за въздействието за степента на тази сеизмична зона,съгласно с нормите за земетръс.На същите норми е изчислена и АЕЦ Козлодуй и работи без проблемно почти половин век.Трябва ли да се строи АЕЦ Белене или не ? Трябва разбира се и то незабавно ,защото икономиката го иска.И стига с брътвежите на разни "капацитети" ,защото времето на прогреса не чака .Ей толкова тъпанари в нашата държава никога не е имало.

Като се има предвид, че в България времето за да се построи една електоцентрала се измерва в геологически единици... не е ясно. Докато започне строежът пластовете може да се разместят и да се промени сеизмичната обстановка

По добре си намести пластовете в мозъка и тогава давай акъл.

Ти май не разбираш от ирония... Площадката на АЕЦ Белене е одобрена 1981г, магистрала Хемус е започната 1974. В БГ такива проекти отнемат поколения. Като завършат Белене, ако намерят инструмент от започването - ще е археологическа находка. Човек може да си помисли, че като размер сме като САЩ и строим магистрала по диагонал. Скапани и негодни политици. Хората построиха жп линие от Китай до ЛаМанша, на Марс се канят да пращат хора - ние още строим един АЕЦ...

Бездарна работа все преговарят все плащат на рани консултанти а Белене няма! Хората построиха и забравиха АЕЦ а тия гЕрбавите все преговарят!

На този строеж грамотните и кадърните ще получават по 15 000 долара месечно заплати.

Ти няма да си от тях:)

Не, няма. Аз не работя. Отдавна съм се отдал на епикурейство и разврат.

Ще изям една ябълка.

Повечето ми сънародници ми дишат въздуха на мен ,нормалния ! А 90 % са ненормални и трябва да умрат за да ми доставят нормалното пространство и да не ме дразнят вече !

лапнал хуй бе

Цивилизованите страни спират атомните централи,защото това е миналото.Варварските страни ги правят сега.А БГ?Е ми БГ от 75г се управлява от тези които бяха поставени на власт от съветската русия.Същата русия която позволи през 1980г на своите БГ подлоги да си направат "прехода".Без нейното позволение това е невъзможно.И сега подлогите требва да се отплатат на своите господари.Русия има нужда от тези 20 милиарда евра и БГ трябва да ги платат.За да може русия да продължи да прави оръжия с които да заплашва света.Нещо неясно?А тази тъпа крава не разбира че когато се обърне палачинката ше требва да плаща...

КИТАЙ и САЩ се борят за номер 1 икономика на света. И в двете е силно застъпена ядрената енергетика! А ти май изълзя от някоя джунгла и не знаеш какво става в света!

Задник,ходи се шибай,не си ми от категорията...

малко си се объркал, ти не си от моята!

tonk11

Я ги кажи тези страни?

Безспорно това е плюс за международния имидж на управлението на страната. Съмнявам се, обаче, че проектът ще бъде завършен- поради редица обективни причини, вкл. и природни. Живеем в много динамични времена.

Четейки коментарите стигам до извода ,че трябва да се избие 90 % от населението ! Хайде скачайте от покривите и под влаковете измет балканска скапана !

Тасев до кога ще бъде на всяко гърне мерудия?

ще видите Белене. За да стане трябват МНООГО заварчици..ама истински квалифицирани,а в БГ я намерите 5 на кръст я не . Не ,че ЕС може да помогне и там си немат .

Отново се променят правилата на играта, както стана със самолетите. Спечели господаря ни. И сега ще спечелят двете чифутски фирми.

Нали Белене беше определенено като неизгодно за България и най-вече опасно поради опастността от земетресения в региона, където трябва да бъде изградена централата. Защо тогава сега същата власт, която замрази проекта тогава дава зор да се изгражда?

Без Росатом няма как да се мине тъй като проекта е техен. Така че те по право ще участват ако се строи. Въпросът е не кой ще даде парите, а кой физически ще изпълнява проекта. Бай Иван строителя се пенсионира. Китайците ще строят още две централи, така че шерпи и строители няма. Пари има и в България, но кой, кой ще връзва арматура и кой ще лее бетон? Единствената надежда беше Китай....

Проекта ще е американси за това дойдоха и експертите

За мен тази "статия" е ПОРЪЧКОВА"!!!! Доставените до момента машини и изделия са РУСКИ!!!! Елементарно е изпълнителя да е "РосАтом"!!!Опоменатите "кандидати" НЯМАТ тази технология за монтаж на агрегатите и НЕ притежават документацията за изграждането на ядрените реактори!!В САЩ ядрените централи работят с РУСКО гориво!?!? Време е "управляващите" да се замислят/ако могат/ за интереса на страната, а не за джобовете си!

орташката кобила кучета я яли !!!

Ще бъде добре, ако човекът вдясно го заменят с друг.

Като гледам кой ще води прегпвприте Гицка от Пазарджик пак ще спечели, а после Бойко ще заяви, че това било частна сделка и нищо не можело да се направи.

нали трябва д а МОГАТ да правят АЕЦ за да ги допуснеш да строят???

Е от къв зор - всички много добре знаем, че ще спечели руска компания?!