Обсерваторията ”Рожен” спира работа заради липса на пари

Националната обсерватория "Рожен" спира работа до 3 седмици. Причината - няма пари за оцеляването на най-големия астрономически комплекс в Югоизточна Европа, предаде bTV.

Обратно в новината

Коментари - Обсерваторията ”Рожен” спира работа заради липса на пари | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

След като Обсерваторията на Рожен е най-голямата в Югоизточна Европа, къде са тогава еврофондовете за нейното спасяване? А и за държавата това би трябвало да е приоритетен обект!!!За това ли учат децата ни в чужбина - за да няма къде да работят когато се приберат у нас? Ето за това те не могат да се приберат и остават да работят за други държави!

Проблема е ,че няма наука, ако имаше научни постижения, щеше да има и спонсори и бизнеса да се интересува и да имат пари

България и българите не могат без двата гига информационни потока, предоставени от интернет и от професионална астрономическа обсерватория. Затова, тези услуги ще продължават да се усъвършенстват и взаимно допълват. Липсата на подкрепа от страна на управляващите, може да се обясни от следните две хипотези: появил се е инвеститор, целящ приватизацията на "Рожен", или образувало се е лоби, целящо модернизиране на комплекса, но при (все още) неприемливи за управляващите (страната и управляващите "Рожен") условия. Все примитивни ситуации, които българският учен трябва да бори успешно. Как? С нови знания.

оправихме иван костов, симеончо, изряза горите, станишев плати хонорар на булката, доган консултира извънземните и взима милиони, имам супер икономист с прякор хер флик, за какво ни е обсерватория, а, петър стоянов, първанката, и росен плевенлиев, който не трябва да говори, щото казва все нещо, което не трябва.

kgb777kgb

Ако имаше нещо в главата щеше да се сетиш , но явно си много малка и не си чувала , че и преди 1989 можеше да се изкарват пари - ама САМО който иска и може ! И ако трябва да съм честен сега трудно си стигам стандарта от тогава !Тогава една гарсониера струваше 6 800 лева , е изкарвах за по 3 гарсониери годишно - да с много рабона , без почивни дни , понякога и нощи , но ако искаш става !!! Това е само пример - можех да седя на едно бюро като началник за 180 лв. / толкова даваха / но не ме устройваше и избрах друго !!!

Поздравления! Завиждам ти, но благородно!

Абсолютно си прав!!!

Много весела обява. Странното е, че има обява за ново работно място при положение, че няма пари. Според мен тази обява е фиктивна и направена от човек с огромно чувство за хумор, който иска да покаже, че така не става: изисквания огромни, заплата няма. И отново ми възниква въпросът: трябват ти 200,000 за два месеца? Значи годишно около 1,200,000. Имаш 1,000,000. Направил ли си всичко, г-н Директор, за да можеш да работиш и да се вместиш в 1 млн. Направил ли си всичко, за да можеш да привлечеш финансиране по програми, публикации и да дикажеш полезност?

Работещите в Рожен са хленчовци и постоянно чакат някой да им даде пари.Поне хиляда тийнедъри аматьори астрономи в БГ са по-добри от тях.

Не ние а масата е жалка - 90 % , ако си бил в казарма знаеш за каква простотия става дума.

Наборе ! , ей-там съм изписал едно-друго кое-как . ...Ха позапретни ръкави, та да помогнем и на нас и на нашите-по-млади !

Когато учехме научни специалности все още нещо работеше. Имам втора специалност астрономия, но за тази заплата не става. Семейство не се гледа с 300-500 лв. Може да направят добро на колегите работещи там поне във финансов план. Стига са робували. Науката е за обезпечени хора а не за роби.

Нямало пари... Все няма пари?!? Когато става въпрос да се дават пари за наука,за образование,за раждаемост, за пенсионери и работещи все няма пари. А когато става дума за нови коли за парламента,нова пленарна зала,13-та заплата за депутатите все има пари?!?? Как така няма 250 000 лв. за обсерваторията в Рожен, а има 5 000 000 лв. за нови коли за парламента? И защо "старите" коли на 2 до 3 години в парламента имат навъртяни по 500 000 км ? Защо за тях бензина е безплатен,а за нас е лукс?!? Защо те ще вземат 13-та заплата, а ние не? Защо седим и чакаме да ни правят на луди, а не се вдигнем не на протест, а на бунт и да ги махнем един път за винаги тези боклуци от парламента?!!

На кой му пука за науката бе мен?Да не очакваш простаци да дават пари за наука?

Само революции са ви в кратуните. Стягайте си задниците и бачкайте. Като ги изриташ кого ще сложиш геичо и Гоце ли?

Понеже тук става въпрос за изразходен едногодишен бюджет за 10 месеца, тоест за пари. Радвам се, че има хора, които мислят само за наука, а не само за пари. Не зная какво получават работещите в тази обсерватория, не съм управител и не зная как се разпределят разходите във времето. Като ме назначат за управител, тогава ще го мисля. Апропо тази обсерватория не е ли към БАН? Какво общо има Бойко с разпределяне бюджета на БАН. Но ти явно си светнат и ще осветлиш и мен. Защо не им предложиш свой план за оцеляване, например?

Я обади, как така нямало пари, след като на БНТ дадоха 1 милион лева, на БИстришките тигри им дадоха 500 хиляди за ремонт на стадиона, на Етър ВТ им дадоха 600 хиляди за тревна настилка. Но пък няма 200 хиляди за телескопа ??? Ти си същия кретен кат тоя Борисов.

Поредното доказателство за геноцида, който това правителство прилага към науката, образованието и интелигенцията. Според герб пари има само за футбол, бокс, щанги, борба и други силови спортове, за милиция и за военни. Пари няма за наука и за образование ! Къде беше пестеливият дянков, когато возеха футболистите с правителственият самолет - стотици хиляди дадоха за тези полети, а сега няма пари за най-голямата обсерватория на Балканският полуостров ! Кога ли пък борисов или дянков са ходили там и въобще знаят ли какво е това обсерватория ... убиха България тези некадъници !

Станишев, млък! Гледай си столетницата и коалицийките с Доган и Кунева. Преписвайте историята и събирай подписка за покоряване на Галактическия Комунизъм.

Звучиш разумно, само че от 01-ви юли до 01-ви ноември има 4 месеца. 4 месеца ти знаеш, че всичко върви надолу, гледаш си звездите и чакаш да дойде ноември, за да ревнеш: Затваряме, няма пари. Ами като ти е малка заплатата и си Директор там, винаги има избор - никой не те е вързал за тази обсерватория.

Колега, тук не става въпрос има ли пари за наука и дадени ли са. Става въпрос за това, че на една бюджетна организация изведнъж и свършват парите ноември месец. Това е като мияч на автомивка: Защо не миеш? Ами падна ми парцала! Как така изведнъж ще им свършат парите? Това е ЛОШО планиране + корупционни схеми.

Вие сте астрономи, гледате в далечното минало... А не можете в икономическото си настояще да погледнете по-далече от носа си! Пари за вас са ДАДЕНИ. На ръководството на БАН! 90 млн. бруто тая година. А за вас няма... Не се ли питате ЗАЩО??? Ако бях на мястото на Борисов, щях ДА ЗАКРИЯ БАН в този й вид! Всичко щеше да отиде към университетите... А вие щяхте да бъдете прехвърлени към съответния факултет на съответния ВУЗ... И щяхте да участвате в много европейски програми и да се къпете в пари. Ами направете СТАЧКА да ви отделят от БАН! Държавата ще ви подкрепи!!!

Герберски манипулатор, бюджетът на БАН е 54 млн., разликата до дадените от теб 90 млн. в твоя джоб ли са?

krassikat@

БРУТО, КОМУНОИДЕ, БРУТО...

Подкрепям напълно закриването на БАН, за да спестим на ББ кинти, но нека Дянков да отпусне по пет-шестин кинта за оборудване на необходими дейности: 1. Метеорология - неколко термометъра и неколко "прими" да могат да пускат ЕСЕМЕСИ до БНТ-ето; 2. Астрономия - неколко бинокъла. На пазара у смолян могат да се намерят бинокли по 6-7 лева. ББ ще може гордо да каже: "Създал съм ви прекрасни условия, какво искате повече?" Други от БАН за сега не се обаждали та може Дянков да мине метър.

Всички стратегически пунктове свързани с научно-техническия прогрес и националната сигурност да се разрушат или затворят. Това е задачата на всички американски кукли на конци като Дянков, управляващи България. В замяна на това след това ще получат възможности за развитие на добра кариера на запад.

Ти работиш против науката! Наука означава прогрес, а не кражби и корупция.

Не е въпроса държавата само да отпуска пари или не, а да осигури ефективна система на мениджмънт на държавните предприятия и отпуснатите средства. В противен случай трябва да затворим всичко в държавата.

Много им пука на тях за наука! Дай им бизнес! Аман!

Може ли някой да ми обясни как бюджетна организация ще свърши парите към ноември. Или директорът е броил звезди миналата година, когато е трябвало да прави бюджет, или го играят напук: дайте пари, защото свършиха, или най-вероятно директорът е влязъл в схемички с външни фирми и е договорил изгодни условия за доставка на стоки и услуги и точно преди Коледа му трябват парички. При всички положения това е проблем на МЕНДЖМЪНТА на обсерваторията, а вече е проблем и на началника им в София.

Парите на БАН бяха намалени от Дянков. Едностранно.

Именно! Намалени, но не и прекратени. Въпрос на планиране. И главно на желание от страна на Директора.

Закрийте БАН, спасете българската наука!!!

Закрийте ГЕРБ спасете БЪЛГАРИЯ....

За чйи му е на булгара обсерватория когато не вижда по далеко от носа си ,а чалга клуба е неговата вселена,да не говорим за черната дупка която от20тина години поглъща всичко сътворено от 13 века до днес

И кво шъ праим сега?

Много ми е интересно,че до сега никъде не съм видял апел за дарителски сметки в помощ за МВР. Интересно ми е, дали МВР търси дарителите,или дарителите търсят МВР? Интересно ми е,как на тези "ФИЛАНТРОПИ" не им трепва сърцето за обсерваторията?

стига с тия обсерватории,хората работят сас сателит,стига да се купуват нови сателитни снимки.само се лапат излишни пари от данакоплатеца. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Що не вземеш да прочетеш малко повече - с този телескоп се вижда много по-надалеч от обрибитите до които има изведени сателити. С него се гледа от ЗЕМЯТА към НЕБЕТО, а не обратно!!!

за тъпите футболери има осигурен дори правителствен самолет, за науката-среден пръст, безсрамници !

kgb777kgb

Със сигурност ще плюете ,но нищо ! А сега да се върнем към това , което пиша вече повече от 10 години и никой не иска да чуе , защото не му харесва ! Въпрос 1. Има ли отделен бюджет за Рожен ? - и САМО два възможни отговора или ДА или НЕ ! Ако има отделен бюджет този който го управлява ВЕДНАГА да бъде уволнен и подведен под отговорност за разхищение и безстопанственост . Ако няма и бюджетът е към БАН - Председателя на БАН да бъде сменен ВЕДНАГА и да се назначи / избере / човек , който знае значението на думата приоритет и като се разкарат старите чугунени глави се даде възможност на повече млади учени да правят разработки полезни за държавата - то ест ЗА НАС ВСИЧКИ !!! И не ми обяснявайте как не разбирам - по стечение на обстоятелствата / живот / имам ЛИЧНИ наблюдение как се крадоха 30 и повече години 3 института !!!

Знаех си че не ще да сте продавач на картофи и/или препродавач на неупотребяеми Возила :-) Не знам дали на Рожен стига моят-скромен гласец Ийерихонски, та д-р Петров да Отпочне Пътят .... ...Бихте ли Поели Вие Пътят ? (за свързване с NASA Technology Transfer Center ) -------------- като за Незабавно Действие от Нас-Всички ...за Пълното Изпрвяне на Науката/Образованието у Нас - отдавна Е в Работната-ми Маса.... Ще е с доста-повишена резистентност.

kgb777kgb

Не съм оня учен аз ! С бизнес си изкарвам хляба от дете , но книги много съм изчел и още повече разбрал ! Вярно не продавам картофи , но само защото никой не ми е предложил подобен бизнес ! Отворен съм за всякакви бизнес оферти ! А книгите и четенето , и тестовете на МЕНСА са друга работа ! Едното е изкарването на хляба , а другото е душата - светла и вечна !!!

Преди да говориш за безстопанственост би следвало да попиташ - актуализиран ли е бюджета на обсерваторията ( а и въобще на БАН) с новите цени на тока и горивата. Не съм чувал за ж.к. Рожен до обсерваторията!!! Тези хора пътуват до там. В същото време по-големият бюджет на БНТ е актуализиран с посочените причини. Заплатите на работещи там са непроменени от трите години управление на финансите от Дянков. За разлика от подчинените му държавни служители, а за дупетатите и новите им мерцедеси - не си заслужава да се говори.... Аспирант на института е защитил дисертация и следва да се назначи като научен сътрудник, но пари за това не са предвидени!!! В бюджета е заложено за тази година, че ще взема аспирантската си заплата. А за Виа Понтика - прочети как Дянков е намерил 16 млн лева за тази година. Не сме Грузинци, та да го изгоним с камъни!!!

Бай Ставри

Ако бюджетът не е актуализиран, това пак е безстопанствиност на Директора. Защо е оставил нещата, защо не е съкратил персонала, защо не е направил нещо за намаляване на разходите по транспорта. Ако нямаш бюджет и си Дииректор, намаляваш си заплатата, намаляваш на всички и съкращаваш някого, преглеждаш всички пера на разходите и преструктурираш обсерваторията, която трябва да работи! Това е чиста проба безстопанственост.

Пари за Рожен е лесно да се намерят! А че трябват и реформи в БАН - трябват!!! И на много други места! Има си начини БАН да поиска и получи повече пари - да си направят справка за изследванията и издръжката им и на тази база да се защитават - умни глави са, трябва да се справят!!!

Не, приятелю, никакъва обосновка не помага срещу мафиоти, които искат да заграбят имотите на БАН! Колкото и да намалява, накрая този председател ще клекне, и на негово място ще сложат техен човек, който да продаде земите срещу жълти стотинки. Колкото и да се обосновават тия хора, тяхната обосновка няма да стигне до медиите, които обслужват само малоумното правителство! Хората няма да чуят мнението на учените, а след време ще се осъзнаят, но ще е късно!

Злобен си...чатиш простотии...това наука ли е...някакви си пенсионери който чакат края на живота си на бюро....БАН е затворена система - заплатите малки, но не напускат...кой ти дава пари за присъствие...естествено, че държавата

Българио,това си ти!

сър

Абе да затварят. Тия са на път да затворят държавата. С триста зора може за 4 г. да довършат една магистрала да могат селянията да си плакне по-лесно задниците на осраното море. Останалото ще дадат на Турция, Израел и пр. който поиска да си го чукат на главите.

Феодалните старчета опоскали паричките....ами сега - наново ще им дадем

Знанието, информацията - те правят човек свободен! Свободата е в главите ни, докато не ни резнат главите - свободни ще сме! Трагичното е, че отдавна се опитват да ни сложат на дръвника... да не се даваме, а???

Отне време, д-р Петров. Извинете закъснението ! -- Свържете се с NASA Technology Transfer Center ! Успех !!! --------------- Ако мога да бъда полезен с нещо - просто кажете !

1111

Абсолютно логично развитие на нещата. Структура, която може да си позволи да публикува следната обява за работа: link не заслужава да съществува. Време е българина да научи, че развитието на науката (и всяка друга дейност) зависи от способността на заетите в областта да бъдат практични и да се грижат за финансирането си. А относно несвързаните коментари за висшето образование и чалгата - шлака има навсякъде, в развитите държави умните просто умеят да контролират добитъка и се радват на глупостта му. Хайде със здраве и ходете да берете ягоди в чужбината ...

Ама чакай сега, вие в тези университети самообучавате ли се или ви обучават? Защото ако се самообучавате, тогава сте толкова кадърни колкото и всеки един, който не ги е завършил, нали. В противен случай няма как хората от БАН да ви обучават, пък вие да не се превърнете в техни наследници.

Те ме хвалят често: с твоят ум и знания ти будиш гордост в нас..., Отговарям : Моля оставете моя ум на мира ... Знания не стигат нужна е и власт.... , защото ако аз направя опит да заложа, куп книги, знания и ум ..., Парче хляб за ден да купя, те (същите) казват ми Не може ! и ме пъдят, като куче: Хайде прав ти друм! Стихове от най-старата приказка в поредицата 1001 нощ , известна още като Шехеризада, наречена Абу Сир и Абу Кир. Първият известен ръкопис на тази приказка е датиран 4 -3 век преди Христа ..... Мислете !

Поздравления, Гена! Значи и тогава умът не се е ценял много! Или сме се върнали в ония времена?

Върнали? Ние никога не сме слизали от клона, ако ме разбираш..

Те ме хвалят често: с твоят ум и знания ти будиш гордост в нас..., Отговарям : Моля оставете моя ум на мира ... Знания не стигат нужна е и власт.... , защото ако аз направя опит да заложа, куп книги, знания и ум ..., Парче хляб за ден да купя, те (същите) казват ми Не може ! и ме пъдят, като куче: Хайде прав ти друм! Стихове от най-старата приказка в поредицата 1001 нощ , известна още като Шехеризада, наречена Абу Сир и Абу Кир. Първият известен ръкопис на тази приказка е датиран 4 -3 век преди Христа ..... Мислете !

humfry

Като гледам какви ги пишете за БАН, и като се има предвид, че голяма част от работещите в БАН преподават и в университетите, и като сте решили да закривате БАН, това означава ли, че ще трябва да се закрият и университетите?

humfry

Веднага следва и един друг въпрос. Като се има предвид, че много от вас вероятно са завършили български университет, където преподават работещите в БАН, това означава ли, че и вас не ви бива много в професиите ви?

На тази държава не са нужни учени, а неграмотни гласоподаватели

Да се вземе решение кои проекти ще се финансират, кои учени ще работят и колко пари ще им се плащат. Не може сулю и пулю неграмотници да бачкат там от преди 60 години без да са се доказали и даже да имат някаква реална представа какво правят там, свикнали, че майка България ги храни и че те са учени. Трябва да има реална дейност и отчетност на работата.

Нека се продаде тази обсерватория или да се превърне в печеливша атракция! Не можем да поддържаме до безкрайност всички безумни научни учреждения, създадени от комунистите като част от надпреварата със Запада по време на Студената война! Тези остатъци от комунизма само спъват напредъка на България!

Браво! Хвала на такивИ българи!

Напълно те подкрепям-трябва да се превърне в атракция- на входа да перфорира билетчета да сложиме Р.Желева-може и без перфоратор..зала номер 1- Жена изяжда слон-Фидоската.зала 2- Факири -Тъстовете на Цвъцко. Зала 3- слънчево затъмнение -Многострадалната Геновева засенчва слънцето- в ролята на геновева -Тиквата...

Или си толкова тъп, че да ръсиш такива коментари, или си платен, за да ги пишеш. Не мога да повярвам, че някой нормален човек може да напише подобна идиотщина. Какви комунисти те гонят тук? Най-големите коминисти в момента са във властта! Науката била безумна?!! Ами без наука "другарю", сега щеше да си копаш в кочинката, а не да ми пипеш в интернет.

Пази боже и варди,ако всички евронадежди на герб мислят като тебе..

Добре, ама защо запада си поддържа техните и налива милиарди в тях всяка година? На същия принцип и с подобни манипулативни мотиви разграбихте и разрушихте българската икономика, прикрити зад запада. Защото после ще ти продаде технологии на теб. А ако не слушаш, ще те освободи отново с технологии.

боже боже дори направеното от баи тошо не можем да поддарjаме а остави да направим нещо ново

Цял научен свят се чуди, а някои дори се подиграват. Такъв резил.

И Дянков има наглоста да се хвали с финансовата си политика. Унищожава и малкото останали учени. Какво бъдеще може да има една нация без учени?

Прост народ, слаба нация.

Прост народ, слаба държава. А ти си толкоз образован че чак ме впечатли !!! :)

BG e в ликвидация, кой ,какво му трябва ....да си го набави , вход свободен !