Обсъждат варианти за нови часови зони в Европа

Единият от тях е цяла Европа в една зона Португалия и Великобритания в друга

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Къде мога да видя тази анкета за гласуване за премахване на промяната на часовото време ?

Явно започваме да действаме на Европа вместо ние да се цивилизоваме европейците оглупяват :)

Г-н Станков не е наясно с въпроса. България трябва да бъде по Астрономическото време /наречено зимно/. Причините са здравно-психологически, естествено-физически и няма никакви икономически ползи за енергетиката.

На сайта на Министерския съвет. Национални допитвания.

Зимно часово време, то си е астрономическото и е ясно, че на него са настроени хората стотици години

Либерастите оправиха всичко и стигнаха до времето. У нас то вече беше тяхно, но за кратко.

иска се регистрация, одобрение и т.н. - аз загубих повече от час.

активната част на деня била по лятното време и "Тогава на 22 декември ще се съмва около 9 ч" - Този човек знае ли, че децата ни стават от сън с 6:30, за да започнат училище в 7:30? ( и следователно първите им два часа ще са минаи преди да се е сънмало!!!! )

Бихте ли изброили тези здравно-психологически и естествено-физически причини в полза на астрономическото време?

''Астрономическото време'' лесно се променя два пъти в годината, но и гласуването за него се постига ТРУДНО.

Щете или не щете, смяната на времето Ви прави джендъри. За това ще ИМАТЕ САМО МОСКОВСКО ВРЕМЕ!!! /Отблясък от "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" от 1988 година./

Изброяването започва ... с образа в твоето огледало.

Значи всеки да избере, ама те да решат със съседите как да е. Ами Гърците ще ходят на лятно, което за нашите условия е ужас - зимно време ще се съмва в 9?!?!

Тези май не разбраха, че "Времето е в нас и ние сме във времето".

абе какви са тези глупости. взимате часовото време преди почването ба тези смени и толкова.

Целитя ЕС цъфнал и вързал, та до часовата зона опрял. Още малко и със закон ще въвдат в колко часа да ставаме, в колко да отиваме на работа, в колко д аправим секс....

"Мнения се искат и от отделните министерства - образователното например предпочита зимното часово време, тъй като това щяло да е по-удачно за учебния процес." Не мога да повярвам на подобна глупост. Какво значение има кое е "времето", което ще се използва. Ако не еподходящо, учениците ще започват учебния процес не в 8, а в 9 по съответното време. Може и в 7. Това "удобство" зависи основно от "удобството" на родителите, които трябва да оставят децата си в училище.

Тъпи чиновници и брюкселски бюрократи удариха в земята бюрократите от соца! Това ли са сериозните проблеми на хората, на човечеството в момента? Отровена прироода, климатични изменения и катастроофи, войни, болести, умиращи от глад, имигранти, престъпноост, терористи, нарушено биоразнообразие, великите сили са се хванали за гушите... А тия с декрети ще променят едно измислено лятноо време с друго измислено от "гениални" чиноовници...

Кое точно му е лошото на смяната на времето ? За мен е изключително удобно.

си искам да продължи да се сменя времето пролет и есен.

Смяната на часовото време е въведена с причина! Ако не се променя часовото време, ще се променя работното/учебното време. Щото без смяна на часовото време, през зимата децата ще ходят на училище 2 часа преди да съмнало. Аман от либерални калинки, дет идея си нямат от най-елементарни неща!

Отвращавам се от булгаристанските пенсионерски тиквени глави, които мислят първосигнално и на инат!!! Дори 25 годишни индивиди имат пенсионерско мислене и манталитет! Плюнчат се до колене с искането си да се върне "астрономическото" време, въпреки, че такова няма - всичко е измислено от човека!!! Булгаристанецът е дълбоко консервативен. Той не се променя - когато са му внушили нещо, той е напълно убеден в тезарта си, която ще се опитва да налага до до постигането на своето! Без да мисли трезво, без да ревизира мнението си! При липсва на аргументи ще намеси дори "дечицата" си - видите ли, горките, ставали в 6.30 часа през зимата и как щели да издържат това мъчение. Скъпи духовни пенсионери, не забравяйте, че дължината на деня не е константна, а променлива величина - той е най-къс през месец декември и само през този месец при ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЯТНОТО ЧАСОВО време ще се разсъмва към 8:30!!! През следващите месеци няма да е така - денята започвна бързо да се увеличава и ще се съмва все по-рано! Ама "печалбата" от избора на постоянно лятно часово време ще е много по-голяма - дори през декември ще се стъмва напълно вместо към 18.00 в 19.00 часа. А след Коледа все по-късно! Какво по хубаво от това да се прибираш през зимните месеци по светло и да имаш през декември в най-лошия случай още 1 час светлина, за да можеш да излезеш с децата си (любимото ви оправдание!!!) навън! С все по-осезаемото затопляне на климата се очертават доста приятни декемврийски СВЕТЛИ!!! следобеди за това!!! А и със зимното часото време ставаме по тъмно, не ме убеждавайте, че не е така!!! Но ако въведем зимното часово време постоянно най-големият недостатък ще е през лятото, когато ще се стъмва в 20.00 часа!!! Това ли искате наистина? Навън да все още 30 градуса, а да е тъмно като в рог в 20.00 часа и вие да си лягате с кокошките!!! Нали мислите за децата? Ако е така, те заслужават още 1 час светлина, за да ИГРАЯТ ВОЛНО НАВЪН!!! Не мислете само за себе си! Та детството е единствено и трябва да се изживее добре, защото оформя изцяло характера и манталитета на възрастния човек! Друг недостатък - ако се въведе за постоянно зимното часово време, то слънцете ще ни се блещи още в 5 сутринта през лятото?!? Това ли искате? Да проспите повече светли часове, които можете да използвате за други неща вечерта???? Дори в любимата ви Рассия след неколкократни смени и театрални водевили избраха най-накрая ЛЯТНОТО ЧАСОВО време. Мислете с главите си!!! Аз съм за лятното часово време, защото смятам, че то ще допринесе чрез повече дневна светла част освен всичко друго за доброто настроение и психическа стабилност!

при зимното време ми ставаше в леглото, а през лятното в градския транспорт

Толкова неверни неща на едно място...По-точно нищо вярно. На здравето не влияе по никакъв начин, на психоологията влияе само, ако си го самовнушиш. Естествено човек има повече нужда от светлина, когато е активен, т.е. лятото вечер. А като се увеличат сметките за ток заради ранното стъмване ще се усетят ползите за джоба. Щото някой трябва да може да смята, за да знае няколко крушки по толкова дни, по толкова вата, по толкова лева колко ще излезе. А енергетиката ще има полза, защото при зимно часово време постоянно ще продава много повече и ще печели много повече.

Мноо убаво ама защо да не продължим със смяната ?

Тъй като ти чета коментара, ти всъщност си да остане смяната на часовото време.

Да, подкрепям смяната на лятно със зимно два пъти в годината с две ръце, но щом вече се дискутира и повечете хора са заноставане само на едно часово време - то аз съм за въвеждането на лятното часово време целогодишно! Но ако ЕС и България в частност подкрепят оставането на смяната на лятно със зимно, която на мен ми влияе само положително, то аз ще бъда изключително доволна от това!

Да правят каквото щат, аз съм си направил избора за астрономическо още преди години и си карам по него като ритъм на живота, единствената разлика е че лятно време започвам работа 1 час по-рано.

Вместо да се карат хората и правителствата кое време да се избере , да все вземе едно "соломоновско" решение - всички да си сменим времето с половин час между зимното и лятното !

Много точно казано! Хората въобще не се замислят, че сме в часова зона +2 часа и ако останем в лятното време просто ще сменим часовата зона и пак ще сме в астрономическо време!!!! Все пак хората са го измислили преди 200-300 години за удобство и ние се намираме в климат, за който е било удачно тогава да бъдем с 2часа плюс по Гринуич, но сега времето е вече друго. Живота на масовата част от хората не започва в 5 или в 6, освен това се работи много повече с европейски страни и масово работното време се измести от 9 до 18, не както беше едно време от 8 до 17.

това пък може да бъде единствено джендърско предложение

А бе , на вас на Позитано само джендъри , дилдота , гейове , надарени негри и араби са ви в главата !!! Да не е 'щото в съседство е най-големия гей бар на Балканския полуостров !? Разположен е между централите на БСП и ДПС , и е постоянно пълен с "членове" от двете партии .

Вариантът да сме цяла Европа в една зона е Голяма простотия, която означава, че и ние ще сме по Гринуич ли? Как цяла Европа в една часова зона?! Има си международно определени часови зони и ние сме на 2 часа след основната! Значи, за да е удобно на бюрократите в ЕС-ССР сме в една зона!?!?? А това , че за тях си остава тяхната и им е удобна, означава естествено, ние да се набичим с ДВА часа назад? Ставаме по рано с Два часа, работим по рано с два часа и де що се сетиш!

Как да няма "астрономическо време"?! Това е времето, при което в 12:00 на обяд Слънцето е в зенита си. Това е астрономическото време. Разбира се, то е различно в София и във Варна да речем - им аразлика от около 20 минути. Но това е времето в Лондон, или по-точно в Гринидж, където е астрономическата обсерватория, от която са сигнализирали с точност кога е "средата на деня". Т.е. 12:00. Ако приемем, че часовите пояси ще са през 1 час (защото по света има и часови пояси с други отмествания!), то България би трябвало да е с два часа пред астрономическото време в Лондон. Впрочем, нулевият меридиан минава през Франция и Испания, и е съвсем логично тези държави също да са по лондонско време.

Първо изчакай ФОРМУЛИРАНЕ на казуса-предложение, после го намери в нета и го ПРОЧЕТИ няколко пъти задълбочено, асимилирай го и ЧАК тогава прави констатации и възражения! Имаш право на това! Но едва след като прочетеш черно на бяло конкретните точки на предложението да сме в една часова зона с ЕС! Засега това е едно от многото предложения! Недей да говориш наизуст! Държахте се по същия начин и преди да намерят убиеца на русенската журналистка! Това не води до разумни и премерени решения! А ние се нуждаем от тях - виж докъде стигнахме за 30 години от емоции, немислене, невежество и говорене без аргументация от последна инстанция!

Едно време и ние ходехме по тъмно на училище. Нищо особено няма в това. Не е кой знае какво. По-големият проблем е прибирането вече по тъмно. Ама за това не се сещате нали!! Все още деца, които учат на 2 семени!

не знам защо се пънеш да мислиш. Не ти се отдава, ясно е на всички, само не и на тебе. Нормалното време за България си е т.н. зимно часово време. Има международно определени часови пояси, които се ползват много отдавна и там ни сме в пояс, който е с два часа след Гринуич. За пръв път са го изяснили спърниците на Магелан, когато са се прибрали в страната си. Факт. И дедите ни, и бащите ни и ние сме с организъм нагоден към това време. Всичко друго е насилие, независимо на кой как му е удобно. А, на държавите, заедно с яхналите ги управници може да е изгодно и да е целия свят в една зона, ама природата не е съгласна.

нормалното часово време е зимното,така че то трябва да остане,ако остане лятното зимата ще се съмва в 9 часа,което и икономически и психологически е неудобно

Лятото сме не +2, а +3 часа. Погледни си телефона, ако не можеш да четеш.

Ей, скъсаха се да го прекрояват това време бе. Няма ли просто астрономическо време, все нещо да измислят, все нещо да се джанкат и да им минава работното време в глупотевини. Вземат по една торба пари, за да изправят краставици, да слагат гадни картинки по цигарите и да преоткриват времето. Страшни търтеи!

Не означава, че всички ще сме по "Гринуич". То и сега Париж не е по "Гринуич", а би трябвало, защото е само на 2 градуса източно от Лондон. А една часова зона е широка 15 градуса. Т.е. всичко на +/- 7.5 градуса от Лондон би трябвало да е по лондонско време. А то очевидно не е така.

Всичко е цветя и рози в ЕС,че се занимават с пълни безсмислици- то не бяха крушки,краставици, кечки за уши,сега времето подхванаха. Какво следва белъото и чорапите ли? Толкова проблеми има,а евроджендърите се занимават с глупости. Не ни пипайте времето,часовата зона,и лично аз съм ок със смяната на астрономическото време.

Нормалното за държава като БГ с дълго лято е лятното. Ако въведете зимното,се очакват след 1лято масово недоволство и протести,да се въведе лятоното. Да си го спестим,ггерберско-сороски калинки.

искам и аз такава работа да взимам купища пари и да трябва само да местя стрелките напред назад....

за времето ясно... ама на мен ми е интересно за блока: "Това означава, че спестяваме само 24 хил. мегаватчаса, което стига за работата на един блок за 24 часа." бах блока.. жилищен ли е, икономически ( ЕС,СИВ,СССР) ли е??? трябва да е закачен направо за АЕЦ, а и много работи ;)

Ами то и сега Франция и Испания не са в часовата зона, в която би трябвало да бъдат. Измежду европейските столици, най-близо до астрономическото време са в Любляна. След като Мадрид, който е на 18 градуса западно от Любляна (и на близо 4 градуса ЗАПАДНО от Лондон) е в същата часова зона, то защо София, която е само на 9 градуса източно от Любляна да не е в същата часова зона?!

Благодаря за "смислено-критичния" ти коментар!!! Дълбок поклон доземи с мимолетно-скорострелни усуквания на цялото ми тяло с мълниеносно преминаване през няколко часови зони, измислени и ползващи се от "много отдавна", преди стотици години ( хахаха - към 1900 година почти целият свят е разделен на часови зони, повечето от които използват за основа времето на някоя местна астрономическа обсерватория, ДОРИ БЕЗ ВРЪЗКА с GMT:)))))))! Материята е много по-комплексна и динамично променяща се, отколкото ти е налято някога в главата!!! Тук няма да взимам отношение по историческо-теоретичната част на въпроса - всеки, който може да чете може да се информива презадълбочено!!! Много форумци са се изказали от последна инстанция, с половинчати или неверни формулировки - така, както някога са чули или са си внушили!!! А всичко е толкова променливо, толкова непостоянно!!! Дори т.н. часови пояси за разпределени неравномерно по Земята, а и много често фиксирането на едно часово време за определена държава е резултат на ПОЛИТИЧЕСКА конюнктура!!! Напр. държавата Непал преминава едва през 1986(!!!) година към отместване с +5:45 от въведеното до тогава местно време! Обвиняваш ме че съм се пънела да мислиш, а ти започваш изреченията с малка буква, правиш правописни грешки, но това не те спира да крещиш от последна инстанция!!! Точно такива като теб дърпат другите надолу! Променяй се - това ще те спаси. Няма нищо по сигурно от НЕСИГУРНОСТТА, ОТ ПРОМЯНАТА! Приятен ден с все още лятното часово време! :)))

Часовите зони са два вида - географски и административни. И на географията (физиката) въобще не и пука за мнението на някакъв си писарушка. Цяла Европа в една часова зона - това е простотия на N-та степен.

Блок на АЕЦ....

Единствената далавера е, че няма да заспивам в края на мачовете от ШЛ и ЛЕ.