Не стигат учителите по математика и физика

В образователната система има недостиг на кадри, най- сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви по bTV министър Красимир Вълчев.

Обратно в новината

Коментари - Не стигат учителите по математика и физика | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Заронили ми крокодилски сълзи!С безхаберие и некадърност,напъни за бонуси при "реформи",назначаване на НАШИ на отговорни постове и т.н.СЪСИПАХТЕ училищата.Това,което е в момента,е реално отражение на държавата.

Малко или много, добри или не толкова добри, но по тези специалности нашите, уж висши училища, подготвят кадри. Питам Министър Вълчев къде ще намерят УЧИТЕЛИ ПО ПРАКТИКА в професионалните училища. Хубаво е, макар и с голямо закъснение, че се разчупи леда около проблема да има, или да няма ПРОФЕСИОНАЛНИ УЧИЛИЩА-макар някои чиновници, включително и в Просветното Министерство, все още да обръщат гръб на този изключителен недостиг от подготовката на такива специалисти. И тези, главно средни технически кадри, са необходими за българската икономика, за българската индустрия. Тези, все още съществуващи два-три "колежа"-някогашните полувисши Институти, подготвяха УЧИТЕЛИ ПО ПРАКТИКА по най-добрите критерии. Сега те са към Технически Университет-София, имат по двама трима директори - "професори" /подарените им титли от Игнатиевската школа/, които и бъкел не разбират от каквато и да е практика. На всичкото отгоре и тези "колежани" получават и дипломи за "висше" образование??? Призовавам Правителството, с оглед на големите проблеми за намиране на УЧИТЕЛИ ПО ПРАКТИКА В ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ УЧИЛИЩА, да прибере под шапката на Министерството на образованието и науката тези колежи и да направи критерите за подготовка на такива учители, каквито бяха за Полувисшите Институти за учители по практика. И да назначава за директори на тези колежи САМО ИНЖЕНЕРИ ОТ ПРОИЗВОДСТВОТО.

Ами трябва си като дойде работата като едно време. Който учи държавна поръчка после поне три години разпределение по села и паланки, а не всички да се тикат по големите градове и главно в София. От друга докато не се предприемат ефективни действия по изграждане на читави кариерни политики, в това число и достойно заплащане на този труд, скоро време ни лекар, нито медицинска сестра, нито млад инженер, ни дявол ще се завърти да работи по специалността си по тази територия, наречена България! Амин!

Да каже къде, колко учителя липсват... Има места за 5, завършват 100. От тия 100 връзкарите завършили и те с тройки грабват местата и остават 5 за долно нанагорнище... Ако някой не вярва, да прочете че агнешкото било кът, .... сещай се защо се пускат тези фалшиви новини...!?

Сега ако питате министрите и безработица няма...

плямпалници, намащи представа от реалното положение във висшето образование! Защо не проверите от достоверни източници колко студенти има в първи курс в Педагогика на обучението по ... във факултетите по математика и информатика и по физика и колко от тях завършват след 4 години! Какви 100 броя студенти в Педагогика на обучението по ... цитирате? Само за направленията математика и физика ли? Общо във всички Университети в България ли?

Пълни! Едно от последните им малоумия е проект на "закон за оценка на научните резултати". Може ли да се прави "закон" за оценка на нещо, а Красимирчо!? Аз предлагам закон например за "оценка на качеството на запълване на хралупите по пътищата".

"В образователната система има недостиг на ....система...."

Както е известно, сексът е слаба утеха за тези които не могат да решават квадратни уравнения

Покажете един учител,кайто взема 900 лв!

Демон Андреева и сомнения во втором начале термодинамики link

и недостиг няма да има.

"В образователната система има недостиг на кадри...." По-скоро има недостиг на държава, а това рано или късно ще ликвидира и населението.

е важно да има учители важно е да има мазна чалгия! Друго ни не трЕбва!

Е затова пък имате много социални,психолози,теолози ,бизнес мениджъри,прависти и дървени философи- дайте им по 5 бона заплата-да преподават основите на квантовата физика !

И петорно да им увеличите заплатите ,никой не си е намерил нервите на пътя за да стане звероукротител на разлигавени келемета и душеприказчик на откачените им майки! Всички наказания са сатанизирани от разни нпо и учителя е пълно посмесище ,дори му отнеха правото да гони от час при нарушаване на дисциплината,да не говорим ,че не може да бъде изключван от училище ,докато мама не разреши на директора!! Образование само с добро ,празни приказки и седенки с психолог е за манастир,а не за реалния живот! Е до там я докарахте с джендърите в образованието и продължавате да копате под него!!

И даскали от Харвард да дойдат не могат да помогнат на хора родени след 1996 година. Това са рядко тъпи, ограничени, малоумни, нагли, бездушни, мързеливи и мрънкащи същества.

Няма учители. И студенти физици няма. Преди 25-30 г бяхме по 6-7 човека за място кандидатите, сега не могат даже да си попълнят бройката. И въпросът не е само в парите и заплащането. А че 30 години вече тоя народ целенасочено се опростачва и му се налива, че ако си умен и трудолюбив си тъпанар, а ако си крадец и далавераджия си тарикат. И децата слушат - стават мутри и силиконки. Въртят далавери, крадат ДДС, проститутират и гледат на работата лекото, на хляба мекото. Каква реализация биха имали ако знаят математика и физика? В БГ никаква. Остава като мен - Терминал2. Малкото наистина учещи изчезват веднага след гимназия и вече не се връщат. А голямата част от учителите са хора, които са безкрайно далече от тая професия - и като знания и като манталитет. В такава държава - така ще е!

В държава, където цари беззаконието е рай за престпника и ад за нормалния човек. Не са виновни децата, кой иска да живее в ада. Ние позволихме и позволяваме да се случи това.

Тази мантра, че нямало учители е лъжа... Пускат я да си увеличат заплатите и после пак тишина до следващото увеличение... Янка мумифицираната е нагледен пример за образованието... За да ме оборите дайте конкретно в кои училища в столицата има свободни места... Другото са празни приказки...

Аз не лъжа - дръж се подобаващо в нета и не обиждай! Първо - София не е България - това, че тук има по-малко незаети места, не означава, че навсякъде е така. Второ - колко от учителите в средните училища са завършили висше образование в СУ, ПУ или друг университет, 5 г. + специализация? А не измислен, частен срещу пари - диплома? Колко имат специалност учител/преподавател? Защото това са изискванията! Като няма такива кандидати обаче, директорите са принудени да назначават какви ли не хора с подобни специалности или с полувисше образование. И резултата често е трагичен....

За да си учител се иска образование, което е усилие с години на способен и работлив човек. Струвало е пари и усилия на семейството му. Попада в училище с разглезени деца с айфони или гамени, криминали и роми. Трябва да ги търпи геройски, да ги научи на нещо, да ги възпита що годе. Е как мислите че ще стане тази работа за 700? Просто няма да се случи и човека ще изчезне по германии да чеше баби или да мие чинии, но няма как да остане тук. Ако пък сме колония на ЕС/САЩ, в която способни и нормални хора не са нужни, тогава да закриват и сегашните училища, няма проблем. Така ще си спестят и сегашните мизерни заплати.

и за какво са ви учители, след като училищата бяха закрити? и на коя от държавите с изпъкналите евроатлантически "ценности" ѝ трябват образовани по физика и математика евтини санитари? това се случи и в колонизираните страни. те бяха опустошени, а народите оставени в невежество, но изведнъж физичката мути пристигна с гръм и трясък, и каза: "елате, ние ще ви "интегрираме"!". зарежете я тази работа с образованието, а наблягайте още повече на джендърството, че от там идат парите!

ти си учил в закрито училище.

и ти си с доказателствата на тереза мей.

много са ти "БЕДНИ" представите (възгледите), щом си въобразяваш че способни българи са само онези, които са "избягали" за пари в чужбина!!! Подценяваш възрастните българи-патриоти, които по различни причини не напуснаха родината си. На тях - ПОКЛОН до земята!! А такива като вас господинчо - били "българи"?!?! "Правели български общности в "чужбина"-та!?!!! Винету "ЩЕ" ги върне?? Той "ЩЕ ОПРАВИ" западните Балкани - и най-вече България!?!?!!!!

Карай да е весело, ще се радват пенсионираните учители, ще работят те.

kirchevo

Кой ти учи математика и физика в БУЛГАРИСТАНА бе , тукА всички са "БИЗНЕСМЕНИ".

Абе... тоя що не работи за престиж? Да взема и той 900лв и да работи за престиж, нали е престижно да си министър? Не мога да повярвам какви олигофрени имаме за министри... Дайте на учителите нормални заплати, те сами ще се погрижат за престижа си...

"И моля ви, повече не ми слагайте банани в ауспуха..."

"цензОра" се пише ЦЕНЗУРА!!!

Има и дума "цензор", мъжки род, с пълен член цензорът, с непълен член цензора.

Ваааййй,сакън бре момче... Не знаете къдя да ги дирите... У нази ,във Факултето е пълно с такива...и със сметките се справят и от ФИЗИКА отбират :)))

Ами, най-после националните предатели може да отчетат един от грандиозните си успехи, пред господарите - налице са условията за повсеместно опростачване на народонаселението! Браво!

Личи ти.

Ама с "директорките" в Дубай и с калинките пък сме много напред! То не може две убав на едно место.

"Да, престижът на професията е важен, но той върви със заплащането, и него ще оправим в рамките на четири години" - толкова за заплатите. Въобще не отвори дума за войнстващата безнаказаност и липса на елементарна дисциплина, позамазали са делегираните бюджети под по-благообразна маска - толкова за престижа. Какво каза той? Учители няма и да имате - това пък го казвам не само аз.

Порендният реформиращ образованието г..з. Вчера бях на родителска среща. Поредните нови учители по ключови предмети. Текучеството е по-голямо от това в автомивка в циганска махала. За мен средното образование е вече безвъзвратно съсипано. Ако не са родителите да се борят със системните дебилщини, децата ще излизат абсолютно неграмотни след 12 клас. Съсипването на образвоателната ни система е най-голямото престъпление на всички правителства, управлявали след 1989 година.

аз бах дете през соца. Вечер майка ми се връщаше, вземаше програмата за утре и ме изпитваше. Знаеше кой урок по кой предмет. Следеше по учебмика далли знам урока. Ти? училището май ти е виновно, а вината в себе си не виждаш?

Като п..ьо маринкин, ще те изпитва майка ти.Що за простотия??? Ти ли си ходил на училище или тя??? Сега ,какво работиш?-не те ли проверява ,дали си готов за утрешните задачи в работата???

Мен нямаше кой да ме изпитва, бе умник. И бях втори по успех от випуска до 7 клас. Днес аз изпитвам децата си и им обяснявам, щото в пети клас не знаят че сбор от ъглите в триъгълника е 180 градуса. А смятат ъгли. И още нещо - не са виновни училището и учителите. Министерските дебили са виновни. Изцяло. Заедно с депутатите, гласували законите.

Че те преподават ли ги още тези предмети ? Не са ли ги забранили от МОН ?

ще му дойде "акъла" на този министър, че ЗА ДА ПРЕПОДАВАШ МАТЕМАТИКА ИЛИ ФИЗИКА, НЕ Е НЕОБХОДИМО да имаш "педагогически" изпит - по "турско" учителя не е "държал" такъв?!!! Съвсем спокойно МОЖЕ да се разреши недостига, с право на инжинери да преподават тези учебни предмети!!!

инжИнерите отдавна сме в белите държави да изкарват по 100 - 200 хиляди долара на година. Представям си какви са тези останали инженери без работа, че и за 500 лв са съгласни да полудяват ?

Как какви ? ИнжИнери !

По-добре ЧАЛГАР да преподава Физика и Математика отколкото Инженер! Ето - в някои чалга университети, счетоводители преподават математика и резултатите са видими. Впрочем, физика и математика?! За какво?! ВИЖТЕ БОГАТАШИТЕ, "УСПЕЛИТЕ", ТИЯ ДЕТО НИ УПРАВЛЯВАТ, ТЪПЧАТ И ПОДИГРАВАТ..., дали и физкултура са успели да доизкарат до край :) Вижте и какви списват тоя сайт и дали са учили математика за да правят жалка и мерзка цензора :)

Глупости пишеш,още във втори курс се ходи на практика по училищата и "Методи на преподаване на ФМ" се натискат до 5ти курс. Няма как инж. да предподава...няма ка да знае въвеждането на ел.мат. понятия.

За какво са ви даскали по математика и физика? Джендаризма е на мода, подготвяйте джендъристи. Те ще ви оправят!

Тези боклуци досъсипаха образованието. Още от времето на демокрацията се започна бавен процес на разсипва. Някоя проста тиква им каза, че имало насилие в училищата и се стигна до системен тормоз, но над учителите. Държавата, за да си лигави простите гласоподаватели скочи срещу учителите и затри престижа на тази професия. В резултат учениците се гаврят с учителите и не можеш един шамар да му цапнеш..... А родотелите-чалгаджии се плюнчат, че в училището трябвало и да му възпитават детето, но как.... Простия човек не знае, той само казва. Ето затова няма и да има учители, всичкото младо поколение което отива там е, за да взема някой лев, защото е некадърни за друга работа.

правилно го каза "досъсипаха", но в основата не само те, това беше дълъг процес, целенасочен, интелигентите хора го знаят, няма нужда да го обяснявам, разрушеното е разрушено и то до основи, къса се месо оттук оттам, за да се вържат двата краят, началото и края на година, но дупка то която зее липса на учители, адекватна учебна програма, хубави учебници, занимания за децата - няма и няма, ще става и по.зле, много по-зле!

ТОВА Е РЕЗУЛТАТА!

Само при вас няма кадри ,нали? Не се коси др.я.такева ,постигна своето със стачката която спретна. Образование никакво,привелегии всякакви,път на частните уроци необлагаеми с данъци. Закрийте училищата ,полза от тях няма. А ,ти самия си въздух под налягане.

Абе за кво са ви тия малоумни предмети бе. Бъдещето принадлежи на хуванитаристиката. Ако си инженер ще си умреш от глад. 1000 бруто и опъвай по цял ден кабеляците.

Споко, Боко ще изпрати учители.

министър си няма представа от това, как вървят нещата в училищата! Това не е да "седиш зад бюрото в кабинета", а да отидеш в училището! Още повече - в детската градина и ДА ВИДИШ, КАК детска учителка трябва "да се справя" с 30 (тридесет) деца на 3-4 годинки, та между тях са им "ТРАПОСАЛИ" и по някой и друг АУТИСТ-ДЕТЕ??!! Къде "гледа" и КАКВО "вижда" този министър-КНИЖЕН "тигър"??? Да не говоря за ЗАПЛАТИТЕ им!!!

Нали щяхте да вкарате работници от китай и украйна? А идват и много инж. и д-р, малко само се забавиха при комшиите! ХИП-ХИП УРРААА!

Така е! Погледни всяка Руска губерния и ще видиш че липсват учители......Просто на Путин му е до петрола и диамантите само както на Ал Капон му е било до алкохола и проституцията...Проблема с мафията ни идва от Москва! Изумен съм каква чистка са направили през 1944та и БНБ ограбили мършите!!!

И каква трябва да е връзката с новината, малоумнико? Или просто центове трупаш? Е, това вече е проблем!

Едно време бяхме 42 хлапета в първи клас. От нашата паралелка има един професор в чужбина, двама професори у нас, трима зъболекари, един лекар, един бизнесмен в чужбина, който не си знае парите, 34 завършиха висше и то когато не се подаряваше, а за едно място имаше 7 кандидати. Сега класовете са по 14 души, нивото е никакво, но пък има работа за доста хора, които не са на мястото си Направете всички класове по 28 души и ще видите колко места ще се освободят.

Ами то при математиката и физиката не става само да ги оставиш да танцуват на чалга - трябва и акъл

Винету ще преподава!

Как един млад образован човек ще отиде в училище за чиста заплата 600 лв. Стига с тези средни числа. Учениците са все по-невъзпитани и се подиграват с учителите.

децата? те ли са ти виновни? хахахахаха Я марш да си набиеш бебето, че плаче невъзпитано... Децата копират родителите си, дебиле

БОЛШЕВИЗМА СЕ ПАЗИ ДО ВРЕМЕ КАКТО Е ВИДНО - КОМУНИСТЕ!

Кажете ми в кое столично (или близко до София) учлище имат нужда от учител по математика и физика и с радост ще отида там да преподавам. Парите не са важни, не искам бонусния отпуск или някакви други превилегии мога да поема 2 часа около обедните часове и 2 часа от вечерните (все пак работя и на друго място). Нямам педагогическо образование, но пък съм инженер и нито математиката нито физиката са ми чужди

не стаа. И аз съм велик математик, инженер, физик. Ама разбирам за себе си. Едно е да знаеш нещо, съсвсем друго умение е да си оратор, да говориш увлекателноо и за задържаш вниманието и интереса на хиперактивни агресивни(от средата) деца

Аз по този проблем, толкова мога да направя... всичко останало е липса на държавна политика... Ако имат нужда някъде от мен, не се колебая и отивам... както казах не им искам нищо, но толкова.... В интерес на истината децата на всички приятели и роднини ме търсят да им обяснявам задачите по математика и до сега едно не се е оплакало, че не ме е разбрало... Но, да признавам си, роднински деца не е клас от 30 мушмурока...

то не става с претенции...Мога, искам... Още от сега се вижда, че не ставаш за УЧИТЕЛ. Там си слуга на децата, а не те на теб! И да, отвори си обявите в сайта на РУО и ще видиш на колко места непрекъснато се търсят учители!

Я кажи като толкова знаеш,как се въвежда и от къде се почва с квадратните уравнения??? Като си учил малко МА,ЛААГ и ТВ та много можеш да преподаваш!

Математиката и физиката са трудни дисциплини. Нямат научаване! Ако се премахнат от учебния план на средните училища и проблемът ще бъде решен. ;)

Нещастници, не ми разбрахте иронията. Ами вижте подписа!

ЗА СМЕТКА НА ТОВА РОМЛЯНЧЕТА ИМА ЗА ВСИЧКИ - ДОРИ ЗА ДЕЦАТА НА МИНИСТЪРА :))

Кой цени образованието у нас? Колкото си по-тъп, по агресивен и по-прост, толкова повече си ценен от държавата. Образованите хора ги оценяват единствено в чужбина.

нали това казах и аз, в този ред на мисли, нещо което не се казва, но е проблем, семейната среда на много от децата е много зле, пример - бабата гледа два тинейджъри на които родителите са в чужбина и работят, колко може тази възрастна жена да ги контролира, после - самотна майка работи някъде си и сина и на 18 гледа дъщерята на 16, тоест брат и сестра се гледат, има и други случаи, но държавата не и пука за младото поколение, което и без това не се ражда, а и това което го има бяга!

Абсолютно вярно. Собствен опит.

мой близък е учител вече 25 години, положението не е никак добро в образованието, ама никак, от гледна точка на това което излиза като деца, родители нивото е под нулата, все по-неграмотни, а тези които пък имат пари, за да ги пращат в частни училища са още по-зле, няма значение, каквото си посяхме това си жънем, от един клас с 25-26 деца има максимум 3-4, които наистина ще станат хора, и тези когато стигнат до 12 клас вече знаят какво се случва в държавата и са с амбиции за чужбина, явно никой не се замисля, но само след 20 години тук ще има липсва и то болезнена от много и различни професии не само учители!

доста си отсъствал от училище.

Няма ли учители по премиерстване, министерстване, всичкология/ Все пак това са доста вървежни професии у нас.